ARKIVET 2003

Ta även en titt på notiser från andra
års års aktiviteter i ARKIVET

STAFFANS & LUCIARITT I FLERINGE 20 DECEMBER 2003

På grund av stormvarning tog vi det säkra före det osäkra och flyttade fram ritten en dag. På lördagseftermiddagen var det fem tjejer som samlades i Ulla Anderssons stall för att pynta hästarna med glitter, luvor och reflexer (såklart) och pannlampor. Hästarna blev verkligen jättefina, även om glittret killade på mulen emellanåt.

Därefter gav vi oss av - fem hästar med ryttare och tre vuxna till fots. Vi red/vandrade runt Fleringe och stannade till på massor av ställen för att sjunga & önska God Jul. Det var väldigt uppskattat och många bjöd på godis & pepparkakor.

Mot slutet av turen var ryttarnas tår lite kalla och hästarna hade ganska så bråttom tillbaka mot stallet (=havren!). Kanhända är detta något som blir tradition bland klubbens ungdomar.

/Linn, Emma, Tove, Lina & Moa. Ulla, Ingrid & Cilla. 

P.S På bilderna syns även nyttan med reflexer....!!!.

 

Lina & Smalius.
ORIENTERINGSKURS I HÄSTKÄNNEDOM 13-14 DECEMBER I FLERINGE

Glädjande nog hade hela 25 personer -vilket är nästan hälften av alla fullbetalande medlemmar i Austur- vallfärdat från hela Gotland och mött upp i Fleringe för att under helgen öka våra kunskaper i hästkännedom.

Kursledare var Gudni Augustsson och han guidade oss genom det digra kursprogrammet, som bestod av hästens beteende, anatomi, foder, betesplanering, parasitbekämpning, gödselhantering, utrustning...... ja, i stort sett det mesta som har med hästhantering att göra.

Vi provade även att beräkna foderstater beroende på vilken typ av häst det gäller (unghäst, digivande sto, äldre häst, arbetande häst o s v).

Vi lärde oss även att man bör  aktivera/arbeta/rida sin islänning tidigare - redan när hästen är färdigvuxen d v s från ca 3 år. Att sakta trappa upp arbetet gör att hästen troligen kommer att hålla mycket bättre, än om man kör igång med "hårdträning" då den är 5-6 år. 

Kurshelgen avslutades med att vi var tittade på Ulla Andersson, Anna-Greta Kihlén & Cilla Börjessons islandshästar. Vi fick lite tips på vad dagligen kan titta på vad gäller hästens hälsa och hull.

Det var en trevlig helg med många skratt, frågor & diskussioner! Stort tack till arrangörerna med Ulla Andersson & Ingrid Jacobsson i spetsen.

ADVENTSRITT 7 DECEMBER I VÄSTERGARN
Vi var åtta ekipage som samlades hos på Ammor i Västergarn för att rida den traditionsenliga Adventsritten. Om dagen innan var stormig och snöig, så bjöd söndagen på sol och relativt vackert väder. 

Vi red norrut längs kusten med en härlig lång galopp längs Toftastranden. Mia passade på att på nära håll kontrollera så att sanden höll statuerad EU-standard innan vi vek österut in i skogen. 

Bitvis var det lite halt och ytterligare ett "intermezzo" inträffade då Karin/Fúni i skritt halkade omkull på en isfläck. Ingen av dem skadade sig dock och Fúni såg mest förvånad ut då benen helt plötsligt försvann.....

Efter nästan 3-timmar på hästryggen väntade välförtjänt vila för hästarna och smarrigt fika för ryttarna på Ammor, där Christina dukat upp ett dignande fikabord och med glöggdoft som slog emot en när man öppnade ytterdörren.

Tack för en trevlig tur! /Ingrid

Foto: Christina Rohdin-Alm
MEDLEMSMÖTE 11 NOVEMBER I TOFTA
Det var 18 medlemmar -från Fårö i norr till Vamlingbo i söder-  som mötte upp i Bygdegården i Tofta. Glädjande nog även några av klubbens färskaste medlemmar. 

Efter det att ordförande  -Ingrid Jacobsson- informerat lite från SIF vidtog diskussioner kring aktiviteter under 2004.

Ulla Andersson berättade  att ovalbanan i Fleringe snart är klar. Det ska på lite mer grus, som ska packas ihop. En husvagn som kommer att fungera som sekretariat kommer också köpas in.

En mängd förslag kom på tal och det är nu upp till oss alla att försöka genomföra dem tillsammans. 

RIDKURSER:
Höstens kurs-serie (3x2 lektioner) för Ulrika Wendeus har varit uppskattad och många hoppas på en fortsättning under våren.

Unghästträning & markarbete för Gudmundur Einarsson planeras under maj/juni. Många unghästar inom klubben just nu. Kontakta Ingrid Jacobsson tfn 49 80 62.

Akademisk ridkonst 3-4 april för Hanna Engström redan inbokat - kontakta Anki Jonasson.

"Blåbärshoppning" - träning preliminärt sö 25/1 2004 för alla som vill prova på att hoppa med sin islandshäst - intresseanmälan till Mia Hallin  tfn 24 21 39.

 

Kurs i trail?

ÖVRIGA KURSER:
Unghästhantering - grunderna i markarbete m.m för t ex Lolle Hoas eller Nina Bergholtz. Intresseanmälan till Ingrid Jacobsson tfn 49 80 62.

Hovföreläsning - efter artikel i senaste "Islandshästen" har många uppmärksammat att man kan ha hästen barfota (=oskodd) enligt "Strassermetoden". Agneta Hallenfur undersöker möjligheten att arrangera föreläsning i ämnet kanske även för annat intresserat hästfolk på ön. 

Sadelprovning - konstruering av mankmallar och provning av olika sadelfabrikat. Intresseanmälan till Agneta Hallenfur tfn 24 52 89.

TÄVLING:
Två tävlingar under året. Gångartstävling 4-gång, tölt & eventuellt även 5-gång. Barn- & ungdomsklasser på tävlingarna. 

Klubbmästerskap ska genomföras.

"Prova-på-tävling" - gärna i samband med en tävlingskurs. Kan locka fler att våga tävla.

"Invigning" av ovalbanan i Fleringe

"Ploj-tävlingar" som Öltölt, galopprace, vägtölt, och "blåbärshoppning" fanns också på önskelistan. Gärna även grenar för ungdomar - flaggrace, gymkhana m.m

Trail & hoppning. (Även KM i hoppning?)

TREC - ny tävlingsform för islandshäst som innehåller olika moment: hinderbana i någon form, gångartsridning och en kortare distansridning/orientering.

ÖVRIGA AKTIVITETER:
Eventuell visning av Gunnar Britses Fåröbilder på årsmötet. 

Video om betsling ca 1 timme.

Uppvisningsgruppen har bokat 3 ggr i Sjonhem ridhus för träning. Susanne Warodell tfn 550 20 meddelar datum/tid senare.

Det ska sammanställas en lista på funktionärs uppgifter som behövs vid tävling t ex grindvakt, speaker, kiosk/café, administration m.m. Att hjälpa till som funktionär är ofta första steget till att själv våga vara med och tävla.

Trivselkväll - filmvisning.

Uteritter - hann vi aldrig diskutera utan det kommer att tas upp på årsmötet i januari.

UNGDOMAR:
Lite aktiviteter för våra yngre medlemmar har arrangerats "på norr", och förhoppningsvis kommer detta att fortsätta.

ÖVRIGT: De som deltar i kurser fördelar arbetet och kursavgiften ska täcka alla kostnader.

 

HUBERTUSRITT 8 NOVEMBER PÅ SJÄLSÖ
Årets Hubertusritt gick på Själsö den 8 november och 10 ekipage hade mött upp för att försöka erövra den åtråvärda rävsvansen.

Under ledning av Zenita Strandänger red vi genom omväxlande terräng -genom skog, på väg, förbi åkrar och längs stranden.

Som avslutning på ritten försökte vi alla hitta den gömda rävsvansen.

Årets vinnare var Agneta Hallenfur & Rúmba. 

 

UNGDOMSTRÄFF 25 OKTOBER I LÄRBRO

Vi samlades kl 11.00 på Kauparve i Lärbro och fem ungdomar -Lina Börjesson 14 år, Lotta Ruger 16 år, Linn Svensson 9 år, Emma Wahlén 15 år & Tove Wahlén 11 år- hade mött upp.

Innan vi började ridandet hade vi en kort presentation av oss själva och alla hästarna. Det var även några föräldrar som hade förmånen att slinka med bland ungdomarna -Karin Ruger, Ingrid Wahlén, Cilla Börjesson & Ewa Svensson-Westin- och jag törs nog säga att vi hade lika roligt som tjejerna fastän vi stod bredvid och tittade på..... 

Trots att solen faktiskt lyste så var det relativt kyligt & blåsigt höstväder. Susanne Warodell ledde gruppen på trailbanan där det koncentrerades på sits, att styra hästen över/genom hinder som cavaletti, serpentiner samt över en synnerligen "läskig" träbro m.m. 

Fikapausen med hett kaffe & varm choklad värmde gott i frusna kroppar & fingrar. Dagen avslutades med en gemensam kort uteritt.

/Ingrid

 

RIDTUR PÅ NORR 23 OKTOBER 
Delar av den "norra sektionen" av Austur gjorde den 23/10 en rejäl höstlovstur. Vi var 7 personer varav 4 ungdomar, som red iväg från Fleringe och ut till Bläse.

Efter att ha följt Stenkusten en liten bit stannade vi vid ett litet träsk för att vila, värma oss med lite varm dryck och äta medhavd matsäck. Därefter red vi tillbaka mot Fleringe genom skogen. Det var en skön tur, och som tur var hade vi tagit på oss ordentligt med kläder, så att vi slapp frysa. /Ingrid

VI SOM VAR MED: Ingrid Wahlén/Blakkur, Cilla Börjesson/Jörp, Emma Wahlén/Embla, Tove Wahlén/Jackie, Lina Börjesson/Smalius, Ulla Andersson/Glófaxa & Linn Svensson/Mósi.

 

KURS FÖR ULRIKA WENDÉUS 5 OKTOBER
Andra kurstillfället för Ulrika och för några ekipage blev det en jobbig helg med både tävling (KM) & kurs. Det var dock några tappra som deltog på båda sakerna.

Min egen lille Blakkur var rätt "bråkig" på första lektionen, men mycket mer välartad den andra (han var väl för trött för att orka bråka!).

Alla deltagarna verkade nöjda, men mest nöjd var nog Blakkur då han fick komma hem till sin egen hage och polarna. Då var han inte trött minsann utan orkade både galoppera och göra bocksprång.....

/Ingrid

 

 

 

BILDEN: Gunilla Werling & Vaka från Sibbjens

KLUBBMÄSTERSKAP 4 OKTOBER
Årets klubbmästerskap gick av stapeln den 4 oktober i Sjonhem. 13 ekipage deltog och totalt gjordes 33 starter fördelat på fyra klasser -trail, lätt 4-gång, dressyr LC & lätt tölt.

Tävlingsledare var Ulla Anderson, domare Gunilla Lexell (trail) & Ulrika Wendéus. I speakerbåset återfanns Christina Rohdin-Alm och Susanne Warodell basade i den välförsedda kiosk/café/lunch serveringen.

Tävlingens yngsta deltagare -Anni Lillsunde 12år- på lånade hästen Gáska från Charlottenborg gjorde en fin insats och kom 3:a i tölt & delad 6:a i trail. Hoppas att fler av våra yngre medlemmar vågar ställa upp nästa år. Det var även trevligt att Helena Duveborg ville/vågade vara med på sin nya unga häst Frenja från Rimbo-Ekeby.

KM:ets stora vinnare blev Rosis Widegren/Leiri & Antonia Baumert/Blakkur som vann två grenar vardera. Det blev dock Rosis som total samlat flest poäng och numera kan titulera sig KLUBBMÄSTARE 2003.

Stort tack till alla tävlande, domare, funktionärer & publik! Förhoppningsvis blir det ÄNNU FLER deltagare till nästa år.

 /Ingrid

 

 

DRESSYR:
1. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum - 5,21 p
2. Irene Andersson & Grýla frá Nýjabae - 3,89 p
3. Gun Holmberg & Mósi frá Skoganesi - 3,86 p
4. IngaLill Pettersson & Rodadis från Gölshult - 3,61 p
5. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens - 2,68 p
TRAIL:
1. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum - 216,5 p
2. IngaLill Pettersson & Rodadis från Gölshult - 187 p
3. Cilla Ohlsson & Ásta från Wänedal - 183 p
4. Irene Andersson & Grýla frá Nýjabae - 181,75 p
5. Antonia Baumert & Blakkur frá Nedridal - 181 p
6. Anni Lillsunde & Gáska från Charlottenborg - 173,5 p
6. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda - 173,5 p
8. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens - 155 p
9. Bengt Pettersson & Ári från Götarsvik - 150 p
10. Mia Hallin & Kola från Hallvide - 127 p
11. Helena Duveborg & Frenja från Rimbo-Ekeby - 109 p  

LÄTT 4-GÅNG:
1. Antonia Baumert & Blakkur frá Nedridal - 5,2 p

2. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum - 5,0 p
3. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens - 4,9 p
3. Ove Alm & Gáska från Charlottenborg - 4,9 p
5. IngaLill Pettersson & Rodadis från Gölshult - 4,5 p
5. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda - 4,5 p
7. Irene Andersson & Grýla frá Nýjabae - 4,4 p
8. Cilla Ohlsson & Ásta från Wänedal - 4,3 p
9. Bengt Pettersson & Ári från Götarsvik - 4,0 p
10. Mia Hallin & Kola från Hallvide - 2,6 p
11. Helena Duveborg & Frenja från Rimbo-Ekeby - 2,4 p

 

-Huvudsaken är inte att vinna, utan att kämpa väl-

 

LÄTT TÖLT:
1. Antonia Baumert & Blakkur frá Nedridal - 5,0 p
2. Iréne Andersson & Grýla frá Nyjabae - 4,8 p
3. Anni Lillsunde & Gáska från Charlottenborg - 4,3 p
4. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens - 4,0 p
4. Ingrid Wahlén & Fagri Blakkur frá Strandarhöfda 4,0 p
6. Bengt Pettersson & Ári från Götarsvik

KLUBBMÄSTERSKAP 2003:
1. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum
2. Antonia Baumert & Blakkur frá Nedridal
3. Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae
4. IngaLill Pettersson & Rodadis från Gölshult
5. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda
6. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens
7. Bengt Pettersson & Ári från G
ötarsvik

KLUBBMÄSTARE 2003
Rosis Widegren
& Leiri frá Ökrum.

KURS FÖR ULRIKA WENDÉUS 7 SEPTEMBER

Så har vi avverkat första kurstillfället av höstens totalt tre med Ulrika. Det verkar som om alla deltagarna var nöjda, och det var även en del nya medlemmar där för att titta.

BILDEN: Cia Stumle & Mökkvi (foto Christina Rohdin-Alm)

 
LÅNGRITT PÅ FÅRÖ 13-14 SEPTEMBER

Äntligen kom dagen då Fåröritten skulle bli av. Efter diverse strul med pålastning av hästar kom vi äntligen i väg till Fårö. Hästtransporterna stod på rad då vi anlände som sista ekipage på lördagen till Sudersands stugby.

Vi var 18 stycken som skulle vara med på lördagsturen. Bertil, Rosis, Gunilla, Eva, Ewa, Karin, Zenita, Monika, Irene, Jenny, Marie, Agneta, Mia, Fia, Helena, Annika, jag och Lina.

I år red vi mot Norsta Auren redan första dagen. Vi höll ett ganska högt tempo redan från början. Vissa hästar blev väldigt uppspelta och några fick byta hästar med varandra. Jenny tog Embla, Marie tog Gáska och Mia fick rida Ture. Turen gick genom Ulla Hau och bort till Skär. Gula kantareller såg vi vid flera tillfällen.

Vädret var underbart varmt och skönt. Vi som var med förra året tänkte på blåsten, regnet och åskan som vi då fick uppleva utmed första ridsträckan längs Sudersand. Nu låg havet som en spegel och galoppen utmed Norsta Auren var fantastisk! Jag har äntligen lärt mig att galoppera!!! ”Håll ihop och driv på” som min dotter Lina alltid uppmanar mig. Nu gick det!

Vi blev fotograferade där ute av Gunnar Britse. Som sista ekipage klart efter täten kom jag och Jörp.

Ewa med Mósi red framför oss. Mósi tyckte inte om vatten så Ewa hade problem att få honom att gå vid stranden. Det gick ganska bra men helt plötsligt så bestämde sig Mósi för att inte vara vid vattenbrynet längre. Ett raskt kliv mot strandvallen och Eva balanserade bra - kommer jag att åka av eller kommer jag klara det! Två gånger såg det ut som hon skulle klara det hela men plötsligt kom Mósi ner på ” knä” och Ewa gjorde en fin framåtkullerbytta ner i sanden!

”Snygg landning men kanske lite mer sträckt vrist nästa gång”! Tack och lov så fick hon inga blessyrer. Inte Mósi heller förutom att han mer liknade färgen "Mósi". Hela huvudet var täckt med sand.

Det fanns några trogna badare utmed stranden. Det måste ha varit helt magnifikt att se denna armada med hästar och ryttare komma utmed stranden.

Turen gick seden vidare över skogen bort till Skala sand. För att sedan komma vidare till Sudersand fick vi vada med hästarna. Mósi hade fortfarande mycket respekt för vatten så Ewa fick resolut hoppa av och själv vada bredvid. Då gick det! Bra med höga och vattentäta stövlar tänkte vi andra! Vatten gick nästan upp till knäna.

Från Gåsemora red vi in i lammhagar bort till Kalbjärga för att ta oss ut till Langhammars Hammar. Mia fick hoppa av med Gáska vid Kalbjärga då hon tappat en sko!

Slutgaloppen gick längs Sudersands stranden. Återigen stod fotografen där och tog massa kort.

Ridturen avslutades med att många badade med sina hästar. Inte helt och hållet dock. Nu hade Mosi lärt sig att vatten är inte så konstigt. Han gick utmed stranden ut i vattnet.

Middagen gick av stapeln kl 20. Gott och trevligt!  På initiativ av Rosis och Anki gjorde varje person en kort presentation om sig och sin häst. Jätteroligt!

SÖNDAG: Kl 10 satt vi i sadeln igen! Tyvärr kunde Helena på Kalle inte följa med då Kalle blivit halt. Det var 5 st till som anslöt till dagens tur. Stina, Hanna, Ulrika, Nilla, Lena, Jonne???? Nu bar det av utmed Sudersand och Gåsemora. En härlig tur i både skritt, trav och galopp!

Ett par som precis skulle ta sitt morgondopp (helt nakna) fick lite brått då hästhorden närmade sig. Frun hitta handduk men mannens låg längst upp på stranden bredvid cykeln. Den gav som första instans lite skydd.

Dagens tempo var mycket lugnare. Det var mycket skritt. Skönt för både häst och ryttare. Vid Langhammars Hammar fick vi lunch! Mycket välbehövligt. Solen bara strålade och man kände att solen hade givit färg på både armar och ansikte. Tänk att den 14 september rida i linne!

Efter lunchen fortsatte vi utmed kusten via Tällevika?? och Butleks. Där blev det dags för vadning igen. Denna gång var det inga problem för Mósi. Nu älskar han vatten! Galoppen utmed Ekeviken blev en härlig avslutning. Vi tog oss sedan genom Ulla Hau och tillbaka till Sudersand. Där blev det ingen galopp för mig och Jörp.

Vi återkomsten hade många av oss trott att vi skulle avsluta med kaffe som förra året men tyvärr inte så i år! Det blev att lasta och plocka ihop. Två härliga riddagar var till ända. Lördags turen tog 3 timmar och söndagen 5,5 timmar.

Alla var nöjda och upprymda efter en underbar helg i detta vackra landskap. Vi är många som hoppas att detta nu blivit en tradition inom Austur så att vi får vara med nästa år igen!

En ungdomsdröm har gått i uppfyllelse. Att få galoppera ut med havet på egen häst! "Håll ihop och driv på !!!" - Det är möjligt att lära sig rida efter 40!

Vi syns på nästa Fåröritt!

/ Cilla i Fleringe med Jörp

TRÄFF MED AVELSCIRKELN 6 SEPTEMBER

Hade träff hos Ingrid Jacobsson. Det händer massor på avelsfronten.

Det har kommit och kommer ett antal nya avelshästar hit till Austur! Vi tittade som vanligt på hästarna, diskuterade avel och fikade ute i det underbara vädret.

/Christina Rhodin-Alm

Fikapaus i solen.

Från vänster: Helena Duveborg, Irene Andersson, INgrid Jacobsson & Cilla Olsson

Ingrid Jacobsson med sin unghingst Hvatur från Lönneberga född 2000 (e:Mökkur frá Varmalæk u:Garún från Tåkern).
KURS I AKADEMISK RIDKONST FÖR HANNA ENGSTRÖM 9-10 AUGUSTI

Var och en måste välja den väg som tilltalar den mest. Detta val hänger ofta ihop med den individuella inställningen till livet. Det speglar de drömmar och den längtan som vi bär inom oss. Många människor söker närheten till naturen och djuren.

Ingenstans i vår kultur kan man sammanföra kultur och natur så nära som när människa och djur smälter samman.” (Bent Branderup, Ridning på kandar; Kapson hästböcker)

Med dessa ord inleder Bent Branderup sitt filosofiavsnitt i boken. Det är kanske inte så underligt om jag har behövt gå på kurs några gånger innan jag har förstått grundtanken i den akademiska ridkonsten. Bent är Hannas lärare och förebild och på kursen för islandshästryttare i ridhuset vid Anderse tog hon till många pedagogiska knep för att leda in oss på den riktiga känslan.

Åtta ryttare, som har olika riderfarenheter, och åtta hästar, på mycket individuella utvecklingsstadier, är en tuff uppgift för en instruktör. Kursen bygger på att deltagarna har med sig häst och rider sina pass enskilt, men också på att vi resten av tiden sitter och studerar varandra.

 

Eftersom vi alla ligger på en grundläggande nivå i den akademiska ridningen, gick det mesta ut på att jobba med hästens formgivning och framför allt att få hästen avspänd.

För en utomstående iakttagare kan jag tänka mig att det såg ganska tråkigt ut när vi vid sidan av hästen och kanske från ryggen gjorde olika övningar, men jag upptäckte plötsligt att det här var något vansinnigt spännande.

Alla typer av ridutbildning syftar till samma mål, en balanserad och hållbar häst. Den akademiska ridkonsten är ingen snabb utbildningsväg, eftersom ryttaren får räkna med flera års träning även för de enklare skolorna, men garanterat leder den här ridstilen till en hållbarare häst.
 

Hanna är mycket tydlig i sina instruktioner och visar ofta med hela kroppen vad hon menar. För att ytterligare förtydliga vad vi jobbar mot för mål, hade hon också med sig två egna hästar som är utbildade i den akademiska ridkonsten. Vi fick provsitta dem för att själva känna hur det känns när hästen gör rätt. Ett mycket pedagogiskt drag!

Kursledaren: Hanna Engström.

Som islandshästägare är det naturligtvis gångarts ridning som är målet för all träning. Nu är jag dock övertygad om att genom att träna mina hästar i den akademiska ridkonsten, kan jag stärka dem för att bättre orka bära sig även i gångarterna.

/Iréne Andersson

VM I DAMNARK 2003

Vi var sammanlagt sex Austurmedlemmar -Ingrid, Cilla, Ulla, Ann-Britt, Ove och Christina- som åkte till Herningen i Danmark för att se VM för islandshästar.

Det var verkligen en helt FANTASTISK upplevelse och speciellt för oss svenskar! Det svenska landslaget har aldrig lyckats så bra som vid detta VM. Vi fick verkligen se hästar och ryttarprestationer som var "något i hästväg"!!! Enligt speakern har det aldrig tidigare varit ett sådant otroligt fint hästmaterial och så bra prestationer som vid detta VM!

Maria Berg och hennes endast 6-åriga hingst Kolgrimur från Slätterne kvalade in i B-finalen i fyrgång och vann B-finalen. De klarade sig mycket bra även i A-finalen. Vad skall de klara av i framtiden, med tanke på att detta var Kolgimurs första tävlingssäsong?

I passgrenarna kan man säga att det svenska landslaget tog det mesta! Johan Häggberg och Askur försvarade sin världsmästartitel i stilpass. Mjölnir frá Dalbae försvarade sin världsmästartitel men denna gång med Magnus Skúlason i sadeln. Magnus Lindqvist och Tor från Kalvsvik fick silver.

I speedpass blev det både guld, silver och brons genom Magnus Lindqvist/Tor från Kalvsvik, Magnus Skúlason/Mjölnir frá Dalbae och Johan Häggberg/Askur från Håkansgården.


 
 

Vid VM:s avelsvisningarna tog Diva från Gategården och Svala från Knutshyttan guld i respektive åldersklass. Askur från Håkansgården tog silver, han hamnade endast två hundradelar från guldplatsen i sin ålderskategori. Thrymur från Järstafick brons i klassen 5-åriga hingstar.

Ett VM innehåller även mycket annat vi träffade trevliga människor från andra länder, vi kunde strosa på den enorma marknadsgatan och sola på läktaren. Det blev kanske lite för mycket sol ibland! Vi bodde trevligt hos några danska familjer.

Själva stämningen på läktarna var helt otrolig, där gjordes vågen om och om igen. Varje land hade en egen hejarklack. Den svenska var väldigt aktiv och leddes av "Sveriges cheerleader" Ylva Hagander. VM i Herningen var väldigt välarrangerat det enda tråkiga var att tidtagningen vid passgrenarna krånglade för mycket!

Om två år hålls VM i Norrköping. Vi kan verkligen rekommendera alla att åka till ett VM det är verkligen en helt FANTASTISK upplevelse för den som vill se underbara islandshästar och fina ryttarprestationer!! Det vore roligt om vi var ännu fler Austurmedlemmar som åker till Norrköping 2005!

/ Christina Rohdin-Alm. 
 

På läktaren - Ove, Ann-Britt, Cilla & Ulla.

Diva från Gategården

AVELSKURS 13-15 JUNI

Austur har under helgen 13-15 juni 2003 arrangerat en mycket uppskattad avelskurs med  Nina Bergholtz som kursledare. 

Hon hjälpte oss att se våra hästar med "nya ögon", och att förstå hur exteriören har betydelse för hästens möjlighet att gå bra i tölt t.ex. Vi mätte hästar både på höjden och längden och bredden och såg på ryggar, bogar  och benställningar.

Vi var hos Gunilla i Garda där vi fick se bl.a. flera trevliga Gustur-avkommor och hos Ove och Christina i Västergarn. Kul att vi kunde använda vårt eget hästmaterial! Det var verkligen soliga, roliga och trevliga dagar med en toppenledare!! 

Deltagare:  Ove Alm, Ann-Britt Solberg, Helena Duveborg, Cilla Olsson, Ingrid Jacobsson, Ellen Carlsson, Gunilla Lexell och Iréne Andersson från klubben samt Anna och Svante som kom från fastlandet. Vi är alla intresserade av en fortsättningskurs i höst hemma hos Nina. 

/Ingrid Jacobsson

UNGDOMSTRÄFF I FLERINGE 9 JUNI

Måndagen den 9 juni hade vi en spontan ungdomsträff i Fleringe. Det var Lina Börjesson (14 år), Emma Wahlén (15 år) & Tove Wahlen (11 år). Därutöver medverkade även Ingrid Wahlén & Cilla Börjesson (båda "lite drygt 27"). Vi fikade och pratade kring aktiviteter som skulle kunna vara intressanta för framtiden.

Tipsritt, Bruksridning, Ridorientering, Hoppning, Hubertusritt, Uteritter, Kurs, Ridlektioner, Tävlingskurs och "prova-på-tävling. Åka på russpremiering

Därefter gick vi ut i hagen och tittade på Ulla Anderssons alla islandshästar och hennes två små gulliga föl.

 

Emma & Cilla med Embla & Reifnir.
"PROVA-PÅ-TÄVLING" 24-25 MAJ
Helgen den 24-25 maj arrangerades kurs i Sjonhem med Ulrika Wendéus. Avslutningen på söndagen blev i form av en "tävling" där Ulrika dömde grenarna 3-gång, lätt tölt och dressyr.

Vädrets makter var med oss och bjöd på strålande sol! Till nästa kurs & tävling hoppas vi på både fler deltagare och större publik. Håll utkik på hemsidan efter nästa tillfälle och var med DU också!

3-GÅNG
1. Rose-Marie Widegren/Leiri frá Ökrum 5,1 p
2. Susanne Warodell/Lokkur från Sorunda 5,0 p
3. Inga-Lill Pettersson/Roddadis från Gölshult 4,9 p
4. Bengt Pettersson/Ari från Götarsvik 4,8
4. Agneta Hallenfur/Rúmba frá Nordur-Hvammi 4,8 p
6. Ingrid Jacobsson/Kola från Sibbjens 4,7 p
7. Ellen Carlsson/Kola från Hallvide 4,5 p

LÄTT TÖLT
1. Susanne Warodell/Lokkur från Sorunda 5,0 p
2. Agneta Hallenfur/Rúmba frá Nordur-Hvammi 4,5 p
3. Ingrid Jacobsson/Kola från Sibbjens 4,3 p
4. Bengt Pettersson/Ari från Götarsvik 3,0 p
5. Inga-Lill Pettersson/Roddadis från Gölshult 2,8 p
6. Ellen Carlsson/Kola från Hallvide 2,5 p

DRESSYR
1. Rose-Marie Widegren/Leiri frá Ökrum 4,69 p
2. Susanne Warodell/Lokkur från Sorunda 3,42 p
3. Agneta Hallenfur/Rúmba frá Nordur-Hvammi 3,15 p

LÅNGRITT PÅ STENKUSTEN 1 MAJ
Det var nio tappra islandshästentusiaster som trotsade det gråa och småregniga vädret för att bege sig på långritt längs Stenkusten.

Vi samlades kl 11.00 i Fleringe och under ledning av Cilla & Lina Börjesson red vi 2 mil under cirka 4 timmar -vilket visar att vi höll ett relativt lugnt tempo. Efter att ha rundat Bästeträsk fortsatte vi vidare på vägen från Ar söderut längs Stenkusten. Vid Saxriv anslöt bilburna Ulla Andersson & Anna-Greta Kihlén med våra matsäckar. Vi festade även loss på Cillas hembakade chokladkaka med grädde. Efter den välbehövliga pausen fortsatte vi ytterligare en bit längs Stenkusten och därefter in genom skogen tillbaka till Fleringe.

Tack alla medverkande för en trevlig ridtur. Här kommer en samling bilder - Tyvärr blev många lite suddiga p g a fotografen satt på en alltför "yster" häst och regndroppar på linsen. Klicka på bilden för att se en större version av bilden....

/Ingrid

ÖPPET HUS HOS "SVENSKA HÄSTARS VÄRN" 17 MAJ

Den 17/5 hade SHV öppet hus i Hejdeby, de bjöd på ett välfyllt program. Det var föreläsningar av en djurhomeopat, hovslagare och hästmassör. Akademisk ridkonst visades också, både markarbete och hur man rider akademiskt. Det var en mycket spännande dag och det gav mej en hel del som åhörare. Det man kan beklaga är att det var dålig uppslutning och det är ju tråkigt för arrangören.

Det arbete ni gör för alla dessa hästar i nöd är så värdefullt och måste nå ut till allmänheten.

Jag hoppas att SHV återkommer med en ny öppet hus dag och ett lika spännande program i framtiden och att flera har möjlighet att deltaga. Stort tack till Svenska Hästars Värn för ert arbete.

/Hälsningar Rosis Widegren  

 

 
ISLANDSDAGÚRINN 28 MAJ

Det var i Kungsträdgården man skulle vara den 28/5 där bjöds på  upplevelser både för öga och öra. Att få möta Island igen fast i Sverige denna gång var kul tyckte jag.

Det var olika utställningar om näringen på Island. Uppträdande med sång och dans. Att få se dessa topphästar och höra ljudet av hästarnas taktfasta töltande gör mej övertygad om att Islandshästen är hästen med stort H. Ryttarshowen bestod av 40 hästar, det var en blandning av högt bedömda hingstar och avels ston tillsammans med ett antal turridningshästar från trakterna runt om Stockholm. 

Höjd punkten var när Islands presidentpar överlämnade en Islandshäst till Kronprinsessan Viktoria och Sverige, att ge hästar till varandra är en gammal tradition som främjar vänskap. Denna häst var speciellt utbildad för handikappridning och bar en special tillverkad sadel.

Senare på  kvällen var det mera musikuppträdande och kvällen var slut vid 23.tiden. Jag är nöjd med min Stockholms dag den innehöll en trevlig blandning av Island och Sverige. 

/Hälsningar Rosis Widegren

 
RIDKURS FÖR NINA BERGHOLTZ 4 APRIL
Fredagen 4 april 2003 hade Nina Bergholtz en mycket uppskattad ridkurs i ridhuset vid Anderse i Sanda. Kursen hade en inriktning på gångartsträning. 

Nedan kommer några bilder från kursen (det blev tyvärr inte så lyckade bilder på alla deltagare). Ridhuset vid Anderse är ett väldigt trivsamt ridhus! Man har översikt över hästarna som är uppbundna i sina spiltor, samtidigt som man kan se ekipagen som jobbar i ridhuset. Underlaget är helt OK!

 

Nina & Irene/Gryla
FORTSÄTTNINGSKURS 2 AVEL PÅ FORS GÅRD
Lördag och söndag den 22-23 februari 2003 hölls avelskurs på Fors Gård. Nina Bergholtz var kursledare och vi var ca 10 kursdeltagare. 

Fortsättningskurs 2 är till största delen inriktad på bedömning av gångarter. Vi startade med teori kring de olika gångarterna och videovisning från några olika avelsvisningar och VM. Första dagen fick vi bedöma ett antal olika ekipage. Det blev en hel del diskussion kring problem som korsgalopp, trav- och passaktighet mm. Sammanlagt bedömde vi gångarterna hos sju hästar. 

På söndagen fortsatte vi med ännu mer gångartsbedömning. Vi fick också en kort repetition av mätteknik och exteriörbedömning. Efter genomgången fick vi bedöma exteriören på "egna" hästar. Kursen avslutades med diskussion kring olika frågor som kom upp.

Vi vill verkligen rekommendera alla avelsintresserade att gå de olika avelskurserna. Vi tycker att vi har lärt oss en massa nyttiga saker och Nina har starkt bidragit till att vi känner oss så JÄTTE nöjda!

/ Christina och Ulla 

BOKTRÄFF 20 FEBRUARI
Den 20 februari hade vi en mycket trevlig bokträff.

Vi var 6 st, som träffades med böcker & kaffekorg och blev sittande halva natten då vi hade svårt att bryta upp. Det var jättekul att träffas & mycket att prata om. Det gör vi om. /Hälsningar ROSIS

 
ÅRSMÖTE 2003V
Austur hade ett välbesökt årsmöte i Vänge den 19 januari 2003. Hela 21 medlemmar ställde upp vilket motsvarar ca en tredjedel av alla medlemmar!!! 

BESÖK I VAMLINGBO

Ingrid Jacobsson har nu fått hem sin BLUP-hingst Hvatur från Lönneberga. 

 

Hvatur verkar vara en väldigt trevlig unghingst!! Det skall bli spännande att se hans avkommor framöver!

 

Vi var sammanlagt sju personer som besökte Hvatur och Ingrid. Tack för fikat Ingrid!!

 

/Christina Rohdin-Alm