ARKIVET 2003

Ta även en titt på notiser från andra
års års aktiviteter i ARKIVET

ADVENTSRITT I VÄSTERGARN 5 DECEMBER
Agneta Hallenfur och en för dagen julsmyckad Rúmba med glitter i tränset.Så har vi traditionsenligt ridit in julen, genom adventsritten i Västergarn den 5 december.

10 ekipage mötte upp och med Ove i täten gav man sig iväg längs stranden norrut mot Tofta. Själv fick jag nöja mig med att ta en strandpromenad med hunden eftersom mina två döttrar var ridsugna - vad gör man inte för sina barn!

För ryttarna blev det en galopp på den folktomma Tofta stranden innan ritten gick vidare in genom skogen. Och dök inte solen upp en stund minsann!

Efter avslutad ridtur bjöd Christina in till välbehövligt fika i hennes och Oves mysiga lilla hus. Kan man ha det bättre än med rykande varm glögg, mackor, lussekatter, pepparkakor, tända stearinljus och en brasa i öppna spisen.

Vi som var med tackar Christina & Ove för gästfriheten och önskar GOD JUL & ETT GOTT NYTT ÅR!

/Ingrid W  

HUBERTUSJAKT I LEVIDE 31 OKTOBER
Veronica på Haust visar sstolt upp den funna räven.

Austur hade sin årliga hubertusritt i Levide den 31/10. Vi samlades hos Vonna för att rida tillsammans i Lojstaskogen. Hela 12 ekipage gav sig iväg med Vonna och Glitnir i täten.

Slingrande stigar genom skogen ledde oss fram till vår rastplats. Där fanns kaffekorgar till oss och hö till hästarna. Innan vi nådde fram träffade vi på en del av de viltgående russen. Vi befann oss på varsin sida om stängslet, som tur var. Det var spännande för hästarna. De var mycket intresserade, men plötsligt vände russen om och försvann in i skogen igen.

Den välplanerade ritten avslutades med ett stillsamt upplopp över en åker och sedan letade vi efter räven. Det var Veronica, som hade lånat Haust av Vonna, som hittade räven under  de gula löven. Grattis!

Tusen tack för en härlig Hubertus! /Ingrid och Kola 

MEDLEMSTRÄFF TEMA: KONDITIONSTRÄNING  28 OKTOBER I TOFTA

Austur hade ett givande och välbesökt möte i Tofta bygdegård. Vi är nu 90 medlemmar i klubben och ett 25-tal kom på mötet - från Burgsvik i söder till Fårö i norr.

Sten-Erik "Stenis" Gardelius,  var inbjuden för att berätta om sina erfarenheter från distansritt och hur han lägger upp träningen för att få en hållbar häst.

En viktig information att ta till sig är skrittens stora betydelse, dels som uppvärmning men även för grundträningen av hästen. Han berättade att han skrittar flera timmar många dagar i veckan under de perioder då hästen inte tävlas. Han ställer aldrig av sin häst. Likaså tycker han att man med fördel kan variera  träningen; dressyr, hoppning, tömkörning, western, akademisk ridning… (Är det inte just det många av oss gör?)

För att veta om hästen får bättre kondition måste man kunna kolla hästens puls efter ett 

arbetspass och jämföra med vilopulsen. Det var många som ville att vi skulle ordna träffar med häst så att vi kan få träna på pulstagning. 

Intresset för att ställa upp i distansritt finns också. Det finns många erfarna distansryttare både på norr och i söder, så varför inte försöka få till träffar på några olika ställen, om vi kan få hjälp av dem?

Stenis fick även svara på en hel del frågor om intervallträning och hur han utfodrar sin häst. Det var en frågvis och vetgirig publik.

Sedan följde en fikastund och efter det berättade Helena Kruthof om en del evenemang som planeras under 2005 i samband med Gotland-vikingaön. Invigningen kommer att vara i Lojsta den 25  februari och sedan blir det många olika tillfällen då vi skulle kunna vara med med våra hästar.

Likaså planerar Norrbys museigård i Väte en hel del aktiviteter under 2005, där islandshästar kan ha en given plats. Susanne Warodell har varit på ett förberedande möte som hon informerade om. 

Vi kommer att kalla ihop till en träff för de som är intresserade av att var med på uppvisning och liknande, så får vi diskutera vidare.

Det puffades för Hubertusritt, vår egen förstås, men även den ”stora” som rids på Fårö.

Bruksridning, som Rosis och Agneta har varit med på med rekommenderades.

Iréne frågade  om förslag på  kurser till våren. Akademisk ridning 2 ggr. samt fortsatt träning för Ulrika kommer att bokas eftersom det  finns intresse. Ev. kan Ulrika ta en unghästträning också.

Ja mycket hann vi med! Dessutom visade Lisa Mörtberg foton från KM-et som många ville beställa. Och så hann vi prata med varandra förstås! Trevligt att så många var på hugget och dök upp!

Hälsningar Ingrid J 

LÅNGRITT I FLERINGE 223 OKTOBER
Lördagen den 23 oktober genomförde ungdomssektionen en "nästan föräldrafri" långritt i Fleringe.

Vi samlades hos Ulla Andersson i Fleringe kl 10.00. Fem ungdomar hade mött upp -Lina Börjesson/Samlius, Emma Wahlén/Audur, Frida Fagerlund/Embla, Sara Lundberg/Kveikja & Marika Arnesson/Blakkur.

Vädret såg inte alltför lovande ut och regnet hängde hela tiden i luften, men turligt nog så föll bara ett fint regn under en väldigt kort stund. Lina Börjesson guidade runt på de fina ridvägarna på norr och efter avslutad ritt på 1½ timme väntade tre mammor (Ingrid, Fia & Cilla) med brasa där det grillades korv och all medhavd matsäck åts upp.

Tyvärr hade alla digitalkameror glömts hemma, så vi kan inte visa hur mysigt vi hade det.

RIDORIENTERING PÅ HIDE 9 OKTOBER
Ungdomssektionen genomförde ridorientering på vägar och stigar omkring Hide. Sex ungdomar -Lina Börjesson, Frida Fagelund, Sara Lundberg, Linn Svensson, Emma Wahlén & Tove Wahlén- deltog och delades in i tre lag. Emma/Audur & Tove/Blakkur gick ut först, därefter Linn/Mósi & Lina/Smalius och sist Frida/Embla & Sara/Kveikja.

Längs den lite drygt milslånga banan fanns 10 kontroller utplacerade och varje kontroll bestod av en bokstav. När man hittat alla bokstäverna skulle man med hjälp av dem bilda ett ord med hästanknytning. Två av lagen lyckades hitta 9 kontroller (den sista hade någon strandflanör snott!!). Frida/Sara lyckades navigera fel redan efter två kontrollen, men var ändå på ett synnerligen gott humör då de kom tillrätta efter någon timme. 

Efter ridorienteringen reds en extra runda för att samla in kontrollerna tillsammans med några ridsugna vuxna (Fia Lundberg, Cilla Börjesson & Ulla Andersson).

Därefter avslutades dagen med fika för alla trötta ryttare samt morötter och äpplen till hästarna. Över fikat funderades vilket ord alla bokstäverna skulle bilda, och ganska snabbt kom man på den rätta lösningen som var:  LONGERLINA. 

/Ingrid W

KLUBBMÄSTERSKAP 3 OKTOBER I FLERINGE
Söndagen den 3 oktober avgjordes Austurs KM 2004 på och intill ovalbanan vid Medebys i Fleringe.

16 ekipage hade mött upp för att slåss om grensegrarna och 7 av dessa uppfyllde kraven för att även aspirera på titeln "Klubbmästare 2004" (man måste då delta i minst tre grenar).

Även om det emellanåt blåste lite snålkallt, så var vädergudarna med oss eftersom det inte började regna förrän minutrarna innan prisutdelningen.

Micke & Chatrine från "Kaupre Ridsport" hade försäljning på platsen och många passade på att införskaffa lite ny ridutrustning.

Somliga hade otur redan från början t ex Antonia Baumert vars bil "packade ihop i Tingstäde på väg till tävlingen, varför hon missade första tävlingsstarten. Dessutom blev hennes häst Blakkur halt efter 4-gången! Vad säger man... "en olycka kommer sällan ensam" eller något sådant......

LÄTT TÖLT
I denna klass blev det faktiskt en ungdom som segrade. Nyblivna medlemmen 13-åriga Charlotte Thorsell & Sveie klådde hela det övriga startfältet och segrade på 5,0 poäng: Detta var faktiskt Charlottes första tävling - vad månde bliva!?.

Susanne & Lokkur blev diskade efter att ha påbörjat 4-gångsprogrammet istället för tölt!!

LÄTT TÖLT  
1. Charlotte Thorsell (u) /Sveie 5,0
2. Ingrid Jacobsson/Kola från Sibbjens 4,8
2. Jenny Lindley/Tyrgrimur 4,8
4. Ulla Anderssson/Glófaxa 4,5
4. Lina Börjesson (u) /Smalius 4,5
6 Agneta Hallenfur/Rúmba 4,0
7. Yvonne Norrby/Glitnir 3,5
Susanne Warodell/Lokkur disk

DRESSYR
hade glädjande nog ett ovanligt stort startfält i år. Även om banan av typografiska skäl var både något liten och stenig, så fick vi se många trevliga ritter. Några led visserligen av tillfällig minnesförlust och red fel väg, men vad gjorde det.....

Grenen vanns av Rosis Widegren & Leiri på 4,5p.

DRESSYR  
1. Rosis Widegren/Leiri 4,5
2. Agneta Hallenfur/Rúmba 4,1
3. Susanne Warodell/Lokkur 3,9
4. Jenny Lindley/Tyrgrimur 3,7
5. Ingrid Jacobsson/Kola från Sibbjens 3,1
5. Ellen Carlsson/Thribbi 3,1
5. Lina Börjesson (u)/Smalius 3,1
8. Vonna Norrby/Glitnir 2,8
LÄTT 4-GÅNG
lockade -som vanligt- det största startfältet. Hela 13 ekipage deltog. Grenen vanns av Susanne Warodell på Lokkur på 5,3p.

I familjen Wahléns interna mästerskap på hästen Fagri-Blakkur "återställdes ordningen" då mamma Ingrid slog 12-åriga dottern Tove med 0,4p.
LÄTT 4-GÅNG  
1. Susanne Warodell/Lokkur 5,3
2. Jenny Lindley/Tyrgrimur 4,8
3. Charlotte Thorsell (u) /Sveie 4,6
4. Ann-Britt Solberg/Thribbi 4,5
4. Ingrid Jacobsson/Kola från Sibbjens 4,5
6. Ingrid Wahlén/Fagri Blakkur 4,4
6. Agneta Hallenfur/Rúmba 4,4
6. Gunilla Werling/vaka 4,4
9. Tove Wahlén (u) /Fagri-Blakkur 4,0
10. Lina Börjesson (u) /Smalius 3,8
11. Yvonne Norrby/Glitnir 3,5
12. Antonia Baumert/Blakkur 3,1
13. Anni Lillsunde (u)/Kola från Hallvide 2,9

TRAIL
Jenny Lindley ställde upp som banläggare och enväldig domare.

Banan -som till synes verkade lätt- blev trots det utslagsgivande och de "svåra hindren" var rutan där hästen ska lämnas stillastående medan ryttaren går runt

rutan samt den lilla vita "läskiga" träbro som hästarna skulle gå över. Rosis Widergren & Leiri var det ekipage som klarade banan bäst av alla.

"Huvudsaken är inte att vinna utan att kämpa väl....."

TRAIL  
1. Rosis Widegren/Leiri 26,66
2. Agneta Hallengur/Rúmba 25,66
3. Ingrid Jacobsson/Kola från Sibbjens 25,11
4. Ingrid Wahlén/Fagri-Blakkur 24,88
4. Susanne Warodell/Lokkur 24,88
6. Lina Börjesson (u) /Smalius 23,78
7. Anni Lillsunde (u) /Kola från Hallvide 23,38
8. Charlotte Thorsell (u) /Sveie 23,27
9. Yvonne Norrby/Glitnir 20,11

KLUBBMÄSTARE
blev efter en lång stunds räknande i sekretariatet (så det måste ha varit jämnt!!) kunde Susanne Warodell & Lokkur från Sorunda koras som Klubbmästare 2004 på 5,01 poäng (0,16 poäng före 2:an)

"SLUTKLÄM"
Det var trevligt att se den goda uppslutningen av alla islandshästekipage - framför allt alla glada ungdomar, som ska trygga återväxten i föreningen. 

Det var även många "äldre ungdomar" som passade på att tävla för första gången, och jag vet att det finns ytterligare ekipage i föreningen, så vi borde kunna ha ÄNNU FLER startande.....

Ett stort tack till Ulla Andersson och alla andra behjälpliga funktionärer, som fixat allt kring tävlingen samt domarna Ulrika Wendéus & Jenny Lindley.

Nästa år kan vi hoppas alla inte har så bråttom hem utan att vi kan bli fler som stannar kvar och hjälps åt med att plocka ihop.

/Ingrid Wahlén

 

SUDERRITTEN 25 SEPTEMBER

Ulrika, Rosis, Vonna & Nilla.Lördagen den 25 september samlades vi i Vamlingbo för att rida ner mot havet. Vi var 5 ryttare som fick njuta av en underbar höstdag på strandängarna. 

Gunilla och Ulrika Sundberg kom från Östergarn med sina hästar Frigga och Vikingur. Rosis Widegren hade åkt från Atlingbo med sin Leiri och Vonna Norrby kom från Levide med Glitnir. Själv befann jag mig på hemmaplan med Kola.

Ridturen gick i tölt och skritt ner mot Västlands, ut på Killingholmen och norrut längs stranden. Efter c:a en timmes ridning vid vattnet stannade vi och åt  vår matsäck. Solen sken och vi hade en skön stund, utan stress, tillsammans.

När vi fortsatte hemåt såg vi  tranor som flög i plog högt över våra huvuden. Ormvråkar som skrek och en kungsörn hann vi också se på vägen genom skogen. Gunilla är duktig på fåglar och kunde tala om vilka det var.

Den smala, raka vägen med grässträng i mitten inbjöd till ett par härliga galopper. Våra hästar var ivriga och blev varma och svettiga av den varma luften och sina påbörjade vinterpälsar. Det var skönt för dem att skritta sista biten hem innan de skulle lastas i transporterna.

En härlig ridtur! Ingrid och Kola 

FÅRÖRITTEN

På stranden.Det är en oförglömlig upplevelse att vara med och rida på Fårö i två dagar. Så har det sagts mig och nu vet jag att det är sant! Vi har ett minne att njuta av under kalla och gråa vinterdagar, Kola och jag. Kanske mest jag, men vad vet man? Kola träffade gamla hästkompisar på Fårö som hon gick och gnäggade efter. Hon minns säkert också Fårö. 

Sammanlagt  var det 25 st. medlemmar som fick chansen att vara med om detta och det var tredje gången som Bertil, nu med hjälp av dottern Hanna, var ledare för ridturerna. Bertil hade även denna gång ordnat inkvartering och mat under helgen på Sudersands semesterby.

På lördagen red vi ut på Norsholmen, med trädlös storslagen natur och söndagens ritt gick längs kilometerlånga sandstränder från Sudersand till Ekeviken. Ridturen innebar också att vi måste passera stängsel, som gick en bit ut i vattnet, för att komma vidare. Spännande med vågor som fräste runt benen på hästarna! Vi red genom skogen på Avanäset förbi Ava-eken och Ulla Hau tillbaka. Som en extra bonus hade vi sol och lagom friska vindar båda dessa dagar och alla verkar ha klarat strapatserna bra.

På söndagseftermiddag rullade hästtransporterna iväg mot Fåröfärjan med trötta och nöjda hästar och ryttare. Vi som var med tackar och bockar för detta och hoppas på en Fåröritt nästa år igen. /Ingrid Jacobsson och Kola  

DM I BRUKSRIDNING 29 AUGUSTI
Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum.Rosis Widegren/ Leiri och Agneta Hallenfur/ Rúmba deltog söndagen den 29 augusti i DM i bruksridning i Ekeby. Tävlingen anordnades av Gotlands Brukshästförening.
 
 Rosis/Leiri vann debutantklassen och Agneta/Rúmba kom på andra plats. Bifogar en bild på Rosis och Leiri från tävlingen. Foto: Margareta Bourelius. Hälsningar Anki

 

Plac Ryttare Häst Straffpoäng
1 DM Märta Numelin Goldi (fjord)

26

2 DM Märta Numelin Molly (Nsv) 186 u
1 Deb Rosis Widegren Leiri (isl) 134 u
2 Deb Agneta Hallenfur Rumba (Isl) 172 u
3 Deb Malin Lundgren Balloon D (vbl) 327 uu
4 Deb Sara Borre Safir (russ) 483 uuuu
BADA MED HÄSTAR I ÖSTERGARN 21 AUGUSTI

Agneta/Rúmba, Anki/Blesi, Rosis/Leiri & Cia/Mökkvi.Rosis Widegren arrangerade lördagen den 21 augusti en trevlig badutflykt i Östergarn.

Förutom Rosis och Leiri deltog Agneta Hallenfur på Rúmba, Cia Stumle på Mökkvi och Anki Jonasson på Blesi.

LÅNGRITT LÄRBRO-HEJNUM MED MEDELTIDA GÄSTABUD
6 AUGUSTI
Emma, Maria & Karin samtalar med en medeltida dam.På sommarens absolut varmaste dag (kvicksilvret visade på 30 grader)  begav sig 10 islandshästekipage av från Lärbro för att bege sig till det medeltida gästabudet i Hejnum

Vi samlades i Lärbro och körde ner alla transporterna till Hejnum där vi lämnade dem efter att ha riggat hagar. Tillbaka i Lärbro intogs fika innan vi sadlade alla hästarna och gav oss av ca kl 17.00. Ritten gick genom Lärbro och sedan längs gamla järnvägsvallen till Othem. Vi vek sedan av mot Othem och korsade lv 148 strax norr om "halvägs eken". Efter att ha vattnat hästarna i ett vattenfyllt gammalt grustag fortsatte färden in på File Hajdar för att sedan avsluta turen i Hejnum via Hejnum Hällar.

P g a den tryckande värmen fick vi hålla ett väldigt lågt tempo, vilket gjorde att rittens beräknade 2-2,5 timmar blev lite drygt 3. Framme i Hejnum änge fick hästarna stå i sina hagar medan vi kastade oss över ungstrull och dricka (vår sena ankomst gjorde att man sålt slut på all mat!) medan vi lyssnande på sång och musik, tittade på gycklare och dans. Maria G-P (som bott ett halvår på Färöarna) hängde med i den färöiska dansgruppens långdans "Ormen Långe".

Vid 21.30-tiden bröt de sista upp efter att ha "snott" med sig en del av bordsdekorationerna (=morötter) och kvarlämnade äpplen.

Ritten var inte utan dramatik. Fia blev ordentligt sparkad på ena benet av en häst som inte gillade att de kom för nära. Det hade kunnat ta en ände med förskräckelse, men denna gången gick det bra - även om Fia säkert blev ordentligt blåslagen.

Ett par ystra ungkossor gjorde oss sällskap en bit inne på Hejnum Hällar och Embla behövde en hel del övertalning innan hon ville gå på transporten.

VI SOM VAR DÄR!:
Ingrid Wahlén/Blakkur, Emma Wahlén/Audur, Fia Lundberg/Jullan, Sara Lundberg/Kveikja, Helena Nilsson/Kalle
Maria Green-Pedersen/Fúni, Karin Ruger/Disir
Frida Fagerlund/Embla, Rosis Widegren/Leiri & Anki Jonasson/Blesi.

Kanhända gör vi om denna ritt nästa år och förhoppningsvis är det inte fullt så varmt, eller så får vi helt enkelt starta tidigare!!

/Ingrid

ISLANDSHÄSTENS DAG 30 JULI PÅ SKRUBBS
I samband med travtävlingar på Skrubbs den 30 juli arrangerade Austur det närmaste vi i dagsläget kan komma en "Islandshästens Dag". Förhoppningsvis har vi genom denna aktivitet och riduppvisningen bidragit till att öka intresset för islandshästen hos allmänheten.

I anslutning till travbanan fanns islandshästar att titta och klappa på, en diger informationstavla med bilder från klubbens olika arrangemang, saluhästar och öns tre hingstar m.m. På ett bord fanns massor med broschyrer om islandshästen & klubben samt böcker & tidningen "Islandshästen" att bläddra i.

Gun hade ordnat med en liten tävling där publiken fick gissa på hur många söm som fanns i en plastflaska. Vinnare blev Jenny Orleifsson, som fick en diger kasse priser sponsrade av "Kaupre Ridsport".

Hela 17 hästekipage hade mött upp och därutöver några medlemmar utan häst ett flertal medlemmar syntes även mingla runt bland publiken. Chrisitna Rohdin-Alm var speaker och i takt till dunkande rytmer töltade hela gänget in på banan med Ingrid/Blakkur, Rosis/Leiri & Gun/Mósi i täten med fladdrande fanor (Islands, Sveriges & Austurs). Rúmba visade sitt specialtrick - att rulla ut en matta och buga för publiken. Tre solohästar visade gångarter: Ellen/Solfari - ökad tölt, Susanne/Lokkur - galopp & Lina/Smalius - trav. 

Ett stort tack till alla som ställde upp och hjälpte till! Samt till "Kaupre Ridsport" som sponsrat priser till tävlingen.

DESSA EKIPAGE DELTOG:
Susanne Warodell/Lokkur
Agneta Hallenfur/Rumba
Ingrid Jacobsson/Kola
Yvonne Norrby/Glitnir
Ingrid Wahlén/Blakkur
Rosis Widegren/Leiri
Gun Holmberg/Mósi
Irene Andersson/Lukka
Cilla Börjesson/Jörp
Anki Jonasson/Blesi

Lina Börjesson/Smalius
Malin Pettersson/Freydis

Ellen Carlsson/Solfari
Monika Östberg/Tor
Inga-Lill Pettersson/Rodadis
Eva Falkgren/Gáta

UTAN HÄST:
Marina Yttergren, Zenita Strandänger, Christina Rohdin-Alm, Ulla Andersson.

En sammanfattning från Uppvisningsanvariga: Efter styrelsemöte 18/5 var vi 3 på Skrubbs och tittade runt och pratade med Katarina Borg som är projektansvarig för olika evenemang på Skrubbs. Gun inköpte tyg och sydde upp Austurflaggan samt beställde Sverige och Islandsflaggor från Åkersbergafabriken. Vi har ordnat med 3 träningstillfällen på travbanan, vid olika tidpunkter och veckodagar för att det skulle passa så många som möjligt. En förutsättning att få rida med var att man varit med och tränat vid minst ett tillfälle.

 

Susanne ansvarade för själva planeringen av ridningen på banan Gun tog hand om material, kontakt med ledningen på travet, hagar till hästarna och ordnade en tävling för publiken, Susanne skaffade priser. Vi träffades hos varandra och planerade tillsammans dagen. Material angående klubben ansvarade Ingrid W och Ingrid J för En vik- skärm lånades av Hassela genom Susanne.

 

Att det sedan finns synpunkter hos deltagarna är förståligt med så många viljor, men vi hade fått uppdraget av styrelsen och tyckte att vi försökte göra ett så bra jobb som möjligt. Själva uppvisningen gick lysande och hästar och ryttare skötte sig utmärkt.

 

Det finns mycket att lära efter detta och vi hoppas på en fortsättning med uppvisningar av våra härliga Islandshästar och det vore väl roligt om vi kunde ha en alldeles EGEN dag med Barnridning, Uppvisning, Saluhästar, Show, Afficher, Reklam, Försäljning av kaffe och glass, mm,  mm.

 

Gun H, Susanne W & Irene A

NÄR RITTEN 22 JULI

På väg!Torsdagen den 22 juli blev det så dags för När-ritten med utgångspunkt Kaupre ridsport i Lau. 

11 hågade ryttare med sina tappra springare som vågade trotsa regnvarningarna och de mörka molnen på himlen – Cia Stumle, Stina Nilsson, Ingrid Jacobsson, Vonna Norrby, Irene Andersson, Cissi Cederborg, Hanna Hörnsten, Annika Hansson och så Micke, Cathrine och vår granne Alice.

Turen sträckte sig runt det natursköna Hammaren i När, en udde ut i havet kantat med fiskelägen. Vi hade gott tempo under ritten – ibland lite väl hett kanske, bl.a så har Vonna nu döpt om Cathrines häst Rán till ”Run” efter en blixtgalopp med en och en halv kilometers stoppsträcka... Vi stannande vid havet och åt en medhavd picknick som hästarna var med och delade. Hannas häst Borga smakade både pastasallad med kyckling samt salami/briefralla. Mickes häst Tilvera fick smak på Pripps Blå (den svaga varianten tack och lov..).

Inte en regndroppe fick vi, enbart lite salta stänk om benen efter ett litet bad vid Austerviken (numera omdöpt till Austurviken)!

Tack till alla som följde med – vi hoppas på att få visa mer av våra ridmarker här i Lau och När. Välkomna till en trevlig busritt på Närsholmen i höst och ev. en pass och tölttävling på vår strand i vår!

Hälsningar! Cathrine & Micke, LAU

INFORMATIONSDAG OM "STRASSER METODEN" 12 JUNI
Den 12 juni hölls en informationsdag av Cecilia Augustsson, Sveriges enda cerifierade hovvårdsterapeut enligt Strasser-metoden.

Vi startade på morgonen i Tofta Bygdegård med föredrag och bilder. Vi var 14 intresserade hästägare som lyssnade på Cecilias intressanta föreläsning om hur man genom naturlig hästhållning och korrekt verkning håller hästen frisk och glad upp i hög ålder.

Vi fick också känna på hovben från olika hästar och veta hur formen på hoven påverkar hela hästens kropp. För att hovmekanismen ska fungera optimalt behöver hästen rörelse, - hästar i naturlig miljö rör sig 15-20 km per dygn - den behöver olika sorters underlag och tillgång till vatten så att hoven inte torkar ut.
 
Eftersom hästens hjärta är så litet i förhållande till kroppsvikten, bara 0,5 %, behövs stimulansen från hovarna för att cirkulationen ska fungera väl. Hos en skodd häst minskar stötdämpningsförmågan med 60 - 80 %, hovväggen blir förstörd av vibrationerna från spikarna och blodkärlen i läderhuden runt hoven skadas och förtvinar så småningom, vilket ger upphov till många problem..
 
Vi fick också veta att det finns gott hopp för fånghästar! Överansträngning av tån genom för höga trakter och/ eller för höga hörnstöd bäddar för fång och är därför tacksamt att behandla med korrekt verkning. För att fång ska läka ut behövs dessutom möjlighet till rörelse på lite hårdare underlag och energi, dvs. mat! Färskt gräs kan utlösa fång, men är inte den primära orsaken.
 
Efter lunchrasten återsamlades vi i Ulla Gabrielssons rymliga stall där den praktiska delen tog vid. Fyra hästar skulle verkas och det var oerhört intressant att se hur Cecilia arbetade med sina hovknivar och rasp (ingen klinga!) och under tiden berättade om de olika hästarnas hovar. 

Efter verkningen kontrollerades vinklarna med en speciell plexiglasskiva där man tydligt kunde se att resultatet blivit det önskade. Vi kröp alla på golvet för att se ordentlig och lära oss så mycket som möjligt.

Vi var klara strax efter 18.00 efter en otroligt intressant och tankeväckande dag och Cecilias kunskaper om detta område var verkligen imponerande och hennes framtoning både ödmjuk och humoristisk - vi hoppas på en uppföljning nästa år!

Vid tangentbordet Agneta

INVIGNING AV LÖSDRIFT PÅ "PYJAMAS AVSTÅND"

Invigning av lösdriftsstallet vid Lilla Mafrids - Anki Jonasson, Christina Rhodin-Alm & Ove Alm.En gammal dröm har gått i uppfyllelse - att ha häst på pyjamasavstånd!

Redan för några år sedan föreslog Christina att jag skulle stängsla in mitt änge och låta Rúmba beta där på sommaren och nu har drömmen blivit verklighet!

I helgen skedde den högtidliga invigningen av mitt lösdriftsstall i Lilla Mafrids och sedan det röda bandet klippts (hade inget blå-gult) skålade vi (= Christina, Ove, Anki och jag) i tranbärsdricka spetsad med fläder.

Rúmba och hennes kavaljer -Blesi- lät sig väl smaka av alla sorters grönt och utforskade ivrigt den nya hagen. Hoppas nu bara att hästarna inte äter så dom spricker!

Sommarhälsningar från /Agneta Hallenfur  

UTERITT PÅ FURILLEN 20 JUNI
Den 20 juni var Furillen på Norra Gotland i händelsernas centrum. Dels var det "Tjejtrampet" med 230 promenerande tjejer som invaderade ön, och dels var det elva hästar & ryttare från Austur.

Vi utgick från det stora stenbrottet på norra delen och lyckades genom vägval få ut ca 2 mils ridning - längs grusväg, stenig kust, övervuxen sanddyn, längs klintkant och förbi två "läskiga" vindkraftverk.

Den medhavda matsäcken intogs i en skogsbacke strax norr om "Fabriken" och som vanligt smakade den extra gott. Turen klarades utan större blessyrer - det var bara en ofrivillig avsittning som gav lite skrubbsår på en axel.

/Vi som var där

Cilla Börjesson/Jörp, Lina Börjesson/Smalius, Maria Green-Pedersen/Galsi, Annika Hedberg/Thyra, Fia Lundberg/Jullan, Sara Lundberg/Kveikja, Karin Ruger/Fúni, Lotta Ruger/Disir, Emma Wahlén/Jackie, Ingrid Wahlén/Blakkur & Ewa Westin/Mósi.

 

KLUBBTÄVLING + INVIGNING AV OVALBANAN I FLERINGE 6 JUNI
På självaste nationaldagen var det äntligen dags för invigning av den efterlängtade ovalbanan vid Medebys i Fleringe. 

Ulla Andersson på Glófaxa klippte blågult band och tog ett första varv på banan. Därefter överlämnande Austurs ordförande -Ingrid Jacobsson- över en blombukett och gratulerade Ulla till den fina banan och med förhoppning om flera kommande arrangemang på banan.

I samband med detta nämnde Ingrid även att glädje och sorg ofta går hand i hand och att man nåtts av beskedet att en av klubbens medlemmar -Bengt Pettersson- under fredagen förlorade sin kamp mot cancern och inte finns med oss längre. För att hedra Bengts minne tog alla ryttarekipage ett tyst varv i tölt på banan.

LÄTT 4-GÅNG
12 ekipage var anmälda varav fyra i ungdomsklassen. Det var glädjande att se att vi har så många duktiga ungdomar i klubben. Vinnare i ungdomsklassen blev Lina Börjesson på Smálius. Tvåa kom Tove Wahlén/Fagri-Blakkur.

Seniorklassen vanns av Susanne Warodell på Lokkur före Antonia Baumert/Blakkur & Rosis Widegren /Leiri.

LÄTT 4-GÅNG SENIORER
1. Susanne Warodell/Lokkur från Sorunda 5,5
2. Antonia Baumert/Blakkur frá Nedridal 5,4
3. Rosis Widegren/Leiri frá Ökrum 5,2
4. Ellen Carlsson/Ekra från Kvarnbacka Gård 5,0
5. Ingrid Jacobsson/Kola från Sibbjens 4,5
6. Helena Duveborg/Frenja från Rimbo-Ekeby 4,4
7. Ingrid Wahlén/Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda 3,4
8. Mia Hallin/Kola från Sibbjens 3,3

 

LÄTT 4-GÅNG UNGDOMAR  
1.Lina Börjesson - Smálius frá Lágafelli 5,3
2. Tove Wahlén & Fagri-Blakkur frá Stranðarhöfda 4,4
3. Camilla Tinred - Lukka från Stenstuge 4,1
4. Jeanette Lindström - Ósk 4,0

Austurs ordförande Ingrid Jacobsson överlämnar blommor till Ulla Andersson på Glófaxa.

LÄTT TÖLT
Blev en jämn tillställning där andraplatsen delades mellan Susanne Warodell/Lokkur och Helena Duveborg/Frenja. Segrade gjorde Ellen Carlsson/Ekra.

I ungdomsklassen deltog två ekipage och där vanna Lina Börjesson/Smalius före Camilla Tinred/Lukka.

 
LÄTT TÖLT SENIORER
1. Ellen Carlsson/Ekra från Kvarnbacka Gård 5,5
2. Helena Duveborg/Frenja från Rimbo-Ekeby 5,3
2. Susanne Warodell/Lokkur från Sorunda 5,3
4. Antonia Baumert/Blakkur frá Nedridal 5,0
5. Ulrika Aas/Borga 4,8
5. Ingrid Jacobsson/Kola från Sibbjens 4,8
7. Rosis Widegren/Leiri frá Ökrum 4,5
8. Mia Hallin /Kola från Hallvide 3,8
9. Stella Varga/Litfara 2,8

 

LÄTT TÖLT - UNGDOMAR  
1. Lina Börjesson - Smalius frá Lagafelli 4,5
2. Camilla Tinred/Lukka från Stenstuge 4,1
 

ÖLTÖLT
Sista grenen för dagen var öltölten, som gick ut på att man skulle rida en kort bana i slalom mellan koner samtidigt som man höll en sejdel med öl i ena handen. Det gällde att spilla ut så lite öl som möjligt. Vanligtvis ska man rida i tölt, men här var alla gångarter (utom skritt) tillåtet. 

Till vänster har vi en stilstudie på Antonia Baumert och Blakkur. Med tanke på hennes glada min så trodde hon nog att hon skulle få dricka upp ölen hon hade kvar i glaset..... men tji!!!

Det hela visade sig inte vara helt enkelt och det gällde att ha en lättstyrd häst, då man bara hade en hand att hålla tygeln i. Segrade gjorde Susanne Warodell/Lokkur före Lina Börjesson/Smalius.

IN MEMORIAM
Bengt & Ari - Austurs KM september 2003.

- IN MEMORIAM -
BENGT PETTERSSON
7 juli 1942 - 4 juni 2004

Första gången jag träffade Bengt var när han tillsammans med Ingalill kom för att se på mina hästar. Då hade Ingalill blivit ”hästbiten” och Bengt stöttade det intresset. Det var hästköp på gång. Han blev mycket förtjust i min Tófa, som inte var till salu, men de hittade sen Fenja och så småningom Ari och Roddan. Jag fick i alla fall höra hur en bra häst ska se ut, för Bengt pratade mycket och delade gärna med sig av sina synpunkter. Han hade ett säkert öga för hästens proportioner och benens vinklar.

Islandshästen fick en stor supporter i Bengt och han deltog med sin Ari i ridkurser och tävlingar som Austur Islandshästklubb arrangerade. Bengt och Ari utvecklades hela tiden och hittade fram till tölten, men Bengt ville aldrig pressa Ari för hårt. Han var en sann hästvän. Även när krafterna avtog på grund av sjukdom var hästarna och ridningen viktiga för Bengt.

Det var alltid roligt när Bengt var med för han bjöd på sig själv och hade mycket att diskutera. Sista gången vi möttes var på invigningen av Kaupre Ridsportaffär.

”Vi ses”, sa Bengt då. Det blev inte så. Bengts kamp är över och tankarna går till Ingalill och sönerna i den här svåra tiden.

/Ingrid Jacobsson

 

UNGDOMSLEKTIONER 22 MAJ
Lördagen den 22 maj var det så dax för andra tillfället med ridlektioner för Ellen Carlsson - denna gång höll vi till uppe hos Ulla Andersson. Solen strålade över Fleringe, men det var lite kyligt i vinden.

Efter att ha riggat en provisorisk ridbana började lektionerna. Fem ungdomar hade mött upp Lotta Ruger/Disir, Tove Wahlen/Blakkur, Linn Svensson/Mósi, Lina Börjesson/Smalius & Sara Lundberg/Kveikja.

Ungdomarna red lektion, medan mammorna passade på att bättra på solbrännan. Sedan intog alla tvåbenta den medhavda matsäcken medan alla hästarna betade tillsammans i hagen. Tydligen fick hästarna mersmak på att få vara tillsammans med alla nya kompisar, för det var inte helt lätt att få tag i dem då det skulle till att ridas igen......

Ungdomarna fick även rida på den nyanlagda ovalbanan och testa på några tävlingsgrenar. Ett par passade även på att tjuvträna lite på "öl-tölten" inför den kommande tävlingen.

/Ingrid W

 

SERIEKURS FÖR ULRIKA WENDÉUS
Ulrika ser "bister ut" medan Ewa & Mósi travar.........Så har vi avverkat sista kurstillfället av vårens totalt tre för duktiga instruktören Ulrika. Sista omgången var idag 5 maj på den nya ovalbanan vid Medebys i Fleringe.

Glädjande nog lockade detta sista kurstillfälle hela 12 ekipage -varav några helt nya- och det blev en svettig dag för både hästar och ryttare, då en försmak av sommarvärmen infann sig just denna dag.

Det tränades bland annat tempoväxlingar, gångartsbyten (trav/tölt) och man fick även prova på tävlingsprogram inför morgondagens klubbtävling.

 

LOJSTARITTEN 15 MAJ
Idag, lördagen den 15 maj, fick vi för tredje året i rad njuta av fantastiska ridvägar på Lojsta under ledning av Vonna Norrby.

Vi var sex glada Austur-ryttare, Vonna med sin nya trevliga valack, Glitnir, Anki med Blesi, Irene med Gryla, Ingrid J. med kola , Cia med Neisti och jag själv med Rúmba. En god vän till Vonna, Jenny, red oxå med på sitt halvblodssto.

Vädret var helt perfekt och vi red ett par timmar på härliga mjuka vägar som inbjöd till ökat tempo. Vi red genom russmarkerna och Vonna guidade oss vant fram till rastplatsen vid Malleklintens kant där Stefan redan dukat upp våra medhavda matsäckskorgar - vilken service! 

Vonna berättade, att i grottorna under klinten brukade man förr driva in russen vid oväder och via en brant trappa visade oss Sebastian, (Vonna och Stefans son), vägen ner till grottorna - mycket spännande!

 
När alla var mätta och belåtna, även hästarna som betat fastbundna i diverse träd, bar det av hemåt. Gryla angav tempot direkt så det blev en snabb galopp på den mjuka sandvägen och alla hängde på.
Väl hemkomna till gården tackade vi Vonna för den fina ridturen, packade in oss och hästarna och begav oss hem, nöjda och glada över ännu en underbar ridtur i den vackra naturen - tala om livskvalité!!!! Vi ser fram mot nästa gemensamma uteritt.
/Agneta med Rúmba

    * * * ** * *

Här kommer några bilder från vår ritt tillsammans i Levide/Lojsta den 15 maj. Det var 7 st. som samlades hos Vonna på förmiddagen och sen gav vi oss av ut i skogen på härliga skogsvägar och mjuka slingrande stigar. Vitsippor, Gulsippor och Liljekonvaljer som nästan var utslagna kantade vår väg och göken gol för första gången i år (åtminstone för mig).

När det var dags för fika hade Stefan och Sebastian kommit till rastplatsen med våra kaffekorgar. Och där mellan tallarna, långt borta, kunde man se Stora Karlsö!! Sebastian visade  en grotta som man berättar har varit skydd för russen för länge sedan och vi var just i den viltgående russflockens  sommarhage.

Sen red vi vidare och passerade bl.a. en ”kyrka” mitt i skogen som enligt sägnen aldrig blivit färdig eftersom trollen på natten rev ner det som byggdes på dagen. Nu kunde vi se stora stenar som kanske varit början till kyrkväggar.

Väl hemma lastades hästarna och vi åkte åt olika håll. Inte en regndroppe fick vi under ridturen, men på hemväg söderut kom regnet.

Iréne och Grýla, Agneta och Rumba, Anki och Blesir, Cia och Neisti, Jenny  med en D-ponny, Ingrid och Kola säger: Tack Vonna och Glitnir för en härlig ridtur!  /Ingrid Jacobsson

UNGDOMSLEKTIONER 9 MAJ
Söndagen den 9 maj hade fem ungdomar mött upp på norra Gotland för att få ridlektioner av Ellen Carlsson. 

Vi höll till på Stuteri Norrvanges ridbanan i Lärbro och samlingen var kl 10.00. Därefter startade ridlektionerna som koncentrerades på att rida hästen på böjt spår, tölt, trav och galoppfattningar.

I samband med lunch uppehållet höll Ellen kort teori bland annat om ridbanans olika ridvägar, hur hästen förflyttar sina hovar i de olika gångarterna, samt hur de olika tävlingsgrenarna rids på en ovalbana.

Alla ungdomarna verkade nöjda med dagen, och alla mammor likaså - de sistnämnda passade på att bättra på solbrännan och få en stunds samvaro i det strålande vårvädret. 

Stort tack till Ellen för en trevlig dag!

/Ingrid W + döttrar

STENKUSTRITTEN 1 MAJ
För andra året i rad firade Austur "1 maj" genom att ha en långritt på Stenkusten.

Hela 16 hästekipage från norra delarna av ön -varav 6 ungdomar- hade mött upp i Fleringe och våren visade sig från sin bästa sida - strålande sol och värme! 

Ritten leddes av Cilla & Lina Börjesson. Ulla Andersson stod för "markservicen" och transporterade vår medhavda matsäck till picknickplatsen. Matsäcken avnjöts i solen bland massor med blåsippor och med utsikt över det blåa havet. Lina bjöd på hembakad kladdkaka med grädde - MUMS!

Efter drygt 3½ timme i sadeln var nog både hästar och ryttare rätt trötta och svettiga och lastades in i sina transporter för hemfärd efter en mycket trevlig dag.

/Ingrid 

 

"KAUPRE RIDSPORT" I LAU SLOG UPP PORTARNA 9 APRIL
Austurs ordförande Ingrid Jacobsson & sekreterare Yvonne Norrby gratulerar Cathrine Möller & Micke Sandström till deras nyöppnade butik.Fredagen den 9 april 2004 hölls stor öppningspremiär i Lau hos Kaupre Ridsport då Catrine Möller och Michael Sandström öppnade sin butik.

Austurs uppvisningsgrupp hade gångartsuppvisning och det visades saluhästar från Ammor- & Bökenäs Islandshästar. Det var även visning av hingsten Sólfari från Kvarnbacka Gård. Vädret var strålande och många intresserade hade anslutit (halva Austur enligt Anki) för att titta på hästar och kolla in den välsorterade butike

Austurs uppvisningsgrupp - fr v Mia Hallin/Kola, Irene Andersson/Grýla, Susanne Warodell/Lokkur, Kerstin Bendelin/?, Ellen Carlsson/Sólfari, Rosis Widegren/Leiri, Gun Holmberg/Mósi.

Hej på er alla!

Vi vill passa på och tacka alla i Austur som var här hos oss i fredags och gjorde premiärdagen för Kaupre ridsport till en sådan lyckad dag! TACK för de vackra blommorna som fägnar fönstret i butiken!! Och TACK för allt stöd ni gett oss!
 
Uppvisningsgruppen i Austur gjorde ett kanonjobb, vilka läckra hästar ni har och vad bra ni är!! Folk häromkring blev mäkta imponerade av islandshästen och dess gångarter och jag tror att många "övriga" hästmänniskor som kom ner snabbt ändrade sin uppfattning om islandshästar. Det blir nog ett rejält uppsving vad gäller antalet islandshästar på Gotland inom snart framtid... TACK även till Kaj och Kerstin och er fantastiskt vackre hingst Solfari! Han är en syn för gudar..
 
KRAM till er alla!  Hälsningar /Cathrine & Micke
AKADEMISK RIDKONST FÖR ISLANDSHÄSTAR 3-4 APRIL

Agneta Hallenfur & Rúmba får instruktioner.Austurs helgkurs med Hanna Engström har nu passerat. Kanske obemärkt för dem som inte var med men desto mer märkbar för de åtta som deltog med sina hästar. Kursen hölls i Sanda ridhus helgen 3-4 april. Deltagarna med häst var Iréne Andersson, Antonia Baumert, Marianne Riarbäck, Lotta Rüger, Agneta Hallenfur, Mia Hallin, Anki Jonasson och Malin Pettersson. Marie Flemström och Karin Rüger deltog som ”fotfolk”. 

Det var en intensiv och mycket lärorik helg. Kursen var upplagd så att alla fick rida tre pass var under helgen. Vi hade teori båda dagarna och fick lära oss mycket. Något speciellt som Hanna nämnde är att ridkonstens trappa inte bara går uppåt den går nedåt också. Ibland behöver man gå nedåt för att kunna gå vidare till nästa trappsteg. Ytterligare ord som man bör tänka på varje gång man tränar sin häst är att det är misstagen som ger kunskap. Det är tillåtet att göra ”misstag”. Allt därefter kan oftast bara bli bättre. Några andra betänkliga ord är: magen är ”ratten”. Det är med magen man styr hästen. 

Hanna har en förmåga att förmedla ridkonstens budskap till alla som är villiga att lära. Hon har ett fantastiskt sätt och engagemang i var och en av oss och anpassar varje ridpass för just Den specifika hästen och ryttaren. En del fick lära sig rida öppna, sluta och till och med treversal medan andra fick jobba med sitsen och hjälper. Alla har därför egna reflektioner över helgen. Det märktes att det hände mycket med både häst och ryttare från dag 1 till dag 2.

Jag tror att alla deltagare håller med om att det var en fantastiskt bra helg med mycket lärorik ridning och nyttig kunskap. Ett jättetack till Hanna för den otroligt bra kursen. Ett tack även till alla ni som anordnat kursen.

/Malin Pettersson

LASTTRÄNING AV UNGHÄST 31 MARS

Jag vill bara tipsa om ett sätt att lastträna unghästar. I detta fall fick tre av våra 9-10 månader gamla unghästar prova på det här med transporter.

Transporten är kopplad till bilen och bilen står på andra sidan grinden. Vi har en grind av gammal modell, där det är möjligt att plocka bort varje slana separat. Vi lägger ut lite hösilage och pellets på rampen och i släpet. Hästarna är väldigt nyfikna men allt går väldigt lugnt tillväga. 

Vi har sett att det är en stor fördel inför framtida transporter att träna på detta sätt några gånger. Hästarna har möjlighet att i lugn och ro undersöka transporten på olika sätt, dvs lukta, bita, slicka, skrapa mm. Nu kanske en del tänker skall man utsätta sitt fina släp för detta!? Både vårt och Helenas släp plus alla hästar har klarat sig utan några som helst skråmor.)

Mvh Christina Rohdin-Alm

 

NU ÄR DET VÅR 30 MARS

Vårystra hästar hos Stenstuge Islandshästar i Alskog.

Fotot: Cilla Ohlsson.

På bilden syns Býtingur, Krummi, Gustur & Tina.

 

LEDARSKAP-UNGHÄSTTRÄNING 6 MARSKT

Lolle med en "pysslig" häst som han tränat 14 gånger.Lolle Hoas vid Anderse i Sanda delar med sig av sin långa erfarenhet med hästar och träning av unghästar. Lördagen den 6 mars höll en han en demonstration i ledarskap och unghästträning  för oss i Austur.

Att träna ledarskap är att få två individer - hästen och människan - att förstå varandra. Vi måste ge våra hästar rätt signaler. Hästens sätt att reagera på oss människor är densamma oavsett om det är en islandshäst eller någon annan sorts häst. Rasen har ingen betydelse. Däremot har en häst som vuxit upp i flock och blivit fostrad med andra hästar lättare att förstå oss när vi ska vara dess ledare. De är vana vid att det finns en ledare – ibland kanske de själva är ledaren i flocken.

Hur vet vi vem som är ledare i flocken då? Är det den som bestämmer över de andra? Nej, ledaren bestämmer egentligen bara över sig själv, över sin ”egen mark”, säger Lolle.

Ett ledarskap är ingenting som vi bara tar hur som helst, det får vi när vi kontrollerar hästens rörelser, säger han, och så visar han väldigt tydligt hur detta går till. Det ser enkelt ut och fungerar fullständigt naturligt. Det är på samma sätt som hästar visar varandra vem som är ledare och vill vi vara ledare måste vi  ha dominans och tala hästens språk. Vi måste ha hästens uppmärksamhet. Vi vill vara goda ledare för våra hästar och vi vill att de ska förstå vad vi menar. Då måste vi också lära oss att förstå hur hästen fungerar som häst.

Vi var nio stycken som var med på den här första introduktionen och nu behöver vi träna oss själva tillsammans med våra hästar så att vi får erfarenheten och säkerheten.

Det kommer att bli möjligt att träna ledarskap nu i vår tillsammans med Lolle, och om någon mer är intresserad går det säkert bra att vara med. Det blir korta träningspass, 30 min med 2 st. som tränar samtidigt. Hör av dig till mig snarast om du är intresserad av detta. 

/ Ingrid Jacobsson (text & foto)

HÄLSNING FRÅN STORSUDRET 7 FEBRUARI

Jag kan inte låta bli att visa hur tiden går!! Det är nästa exakt åtta månader mellan bilderna och Venus går fortfarande vid Tófas sida.

Den ena bilden är tagen då Venus var bara en dag gammal, i början av juni, och den andra tog jag idag, den 7/2 –04.

Det finns olika åsikter om hur och när fölet ska skiljas från sin mamma, men eftersom de båda mår bra och har lagom hull avvaktar jag med att skilja dem åt. Tófa är dräktig med Gustur så hon kommer säkert att säga ifrån själv när hon inte vill ha Venus vid sidan längre.

Venus är en vaken och framåt fölunge som inte alltid håller sig till sin mamma. Hon tar lika gärna sällskap av något av de andra stona i hagen, eller hingsten.

Hvatur går tillsammans med sina dräktiga ston och det går jättebra, men Tófa accepterar inte att Hvatur kommer för nära Venus. Då visar hon vem som bestämmer! Tófa är högst i rang och jag tror att det beror på att hon har föl vid sidan.

Det är roligt att se vad som händer i en hästflock, hur de väljer sina favoritkompisar. Hvatur har t.ex. mitt gamla sto Glód (Tófas mamma) som sin ”favvis”. Hon är 20 år i år och dräktig med Hvatur. Det blir en spännande vår. Fyra fölungar om allt går bra!

Hälsningar från Ingrid Jacobsson

 

Tófa med nyfödda fölet Venus sommaren 2003.

Venus med mamma Tófa 8 månader senare!

ÅRSMÖTE 31 JANUARI
Austurs årsmöte 2004 hölls i Tofta bygdegård den 31/1. Som vanligt var mötet välbesökt - hela 25 medlemmar (37%) hade trotsat det dåliga väglaget och infunnit sig.

Klubben har haft ett aktivt år, vilket innebar att det var en diger verksamhetsberättelse som presenterades på mötet.

Angående medlemsavgiften 2004, så har SIF beslutat höja sin avgift, vilket alltså innebär att Austurs medlemsavgift också höjs (även om

okalavgiften är oförändrad (70kr vuxen, 10kr familjemedlem, 10kr junior & 20kr minior)

Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar förtärdes en god pastasalladsbuffé, pratades islandshästar i allmänhet och klubbens kommande aktiviteter i synnerhet.

Vi fick även se på bildspel med foton tagna av Gunnar Britse från Fåröritten 2003, vilket innebar att alla redan började längta till september och årets ritt!!

 
VIDEOKVÄLLAR
med visning av den nya filmen "Betsling och dess förutsättningar" av Anders Eriksson. Filmen -som är ca 1,5 timme lång- handlar om tillpassning, olika betselfamiljer och deras påverkan samt olika avvikelser i hästens mun.

Filmen visades den 22/1 i Levide (5 deltagare) och 28/1 i Lärbro (11 deltagare). Austurs egen tandläkare Anki Jonasson medverkade vid båda visningarna och försökte svara på alla "kluriga" frågor kring hästens mun och tänder.

   
BLÅBÄRSHOPPNING I SANDA 25 JANUARI
Det var 8 hästar & ryttare som hade träffats i ridhuset vid Anderse i Sanda för att -under ledning av Mia Hallin- prova att hoppa. Även tre av klubbens ungdomar -Tove 11 år, Linn 10 år & Lina 14 år- deltog.

Dagen inleddes med cavaletti övningar, innan vi -stärkta av den medhavda matsäcken- kastade oss över de ENORMA hindren (max 50-60 cm). De flesta hästarna tyckte att det var rätt roligt även om en del hoppade mer gärna än andra..... Vi avslutade med att hoppa en kort bana. Sedan var det två hästar som löshoppades.

Tack för en jätterolig dag. I alla fall fick jag "blodad tand" och hoppas på fler hopplektioner. Kanhända blir det även ett KM i hoppning 2004?

/Ingrid Wahlén

 

Helena Duveborg & Frenja hoppar hinder.
LÄRBRO 25 JANUARI
Så här roligt kan man ha med snö, en häst och en gammal armépulka.

Gotlandsrusset Jackie med Emma Wahlén på ryggen och med Ylva Wahlén & Tove Wahlén i pulkan efter - och jag lovar att det gick med en HIMLA FART!!!

/Ingrid Wahlén