ARKIVET 2005...
 

Ta även en titt i arkivet från tidigare års aktiviteter 

2007 - 2006 - 2004 - 2003 - 2002

NYÅRSRITT FÖR ALLA UNGDOMAR 31 DECEMBER
Årets sista klubbaktivitet blev en nyårsritt för alla ungdomar i Lärbro. Sex ungdomar gav sig av i det töiga nyårsvädret och innan de hunnit rida klart hade det övergått till ett ymnigt regnande!!

Trots plusgraderna var alla lite frusna och garanterat BLÖTA!, men humöret var ändå på topp när de tog hand om sina hästar i stallet. Efter ridturen fick de värma sig (och torka!) med fika i köket på Kauparve. Där diskuterades också det kommande årets alla ungdomsaktiviteter.......

GOTT NYTT ÅR!

Deltagare: Linn Svensson/Mósi, Tove Wahlén/Jackie och på bilden syns från vänster Alexandra (Linas kusin)/Blakkur, Lina Börjesson/Smalius, Sara Lundberg/Kveikja & Emma Wahlén/Auður.

LUCIARITT I FLERINGE 16 DECEMBER
Austurs ungdomsutskott arrangerade Luciaritt i Fleringe och det var 9 barn/ ungdomar och hästar, som tillsammans med ett gäng mammor samlades hos Ulla Andersson kl 17.30. Åldrarna på deltagarna varierade mellan 5-17 år.

Efter att ha pyntat alla hästar och oss själva med glitter, luvor och luciakrona! - laddade vi upp i Ullas stall med choklad, glögg, Ullas hembakta saffransbulle & pepparkakor.

Därefter gav vi oss av med tända facklor och i fullmånens sken för att sprida lite julstämning runt Fleringe. De hus som fick besök tillönskades en god jul med olika julsånger. Kvicksilvret visade på ett par minusgrader och då ryttarna blev lite kalla om tårna så var det bara att värma upp sig med lite promenad bredvid hästen.

Ungdomarna som deltog var: Lina Börjesson & Smalius, Emma Wahlén & Auður, Sara Lundberg & Kveikja, Tove Wahlén & Blakkur, Elin Björklund & Matti, Moa (Linas kusin) & Jörp, Isabelle Lundberg & Jullan, Linn Svensson & Nökkvi & Jennifer Nilsson & Kalle.
Vuxna: Fia Lundberg, Cilla Beite-Börjesson, Ingrid Wahlén, Anette Björklund, Helena Nilsson & Ulla Andersson.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR
önskar ungdomsutskottet!

TOMTERITT I LÄRBRO 10 DECEMBER
Då den mångåriga traditionen med adventsritt i Västergarn avbrutits -på grund av Ove & Christina Rohdin-Alms förestående flyttning till fastlandet- inleddes kanske en ny tradition med "Tomteritt" i Lärbro.

Det var bara folk från Austurs "norra sektion" som tagit paus från julstök och plugg för att träffas för en stund ridning - dock decimerades antalet en smula på grund av sjukdom & skiftesjobb, men till slut blev vi ändå sju stycken.

Ritten som var ca 2 timmar lång utgick från Kauparve i Lärbro mot Vikers, Staplebacke och skogen i närheten av Kappellshamn och tillbaka. Dagen bjöd på ett strålande solsken och ett par plusgrader. Det var bara snön som saknades för att det skulle ha varit perfekt.

Kauparvefolket hade skrudat sig i nyinförskaffade tomteluvor (är det tomteritt så är det väl klart att man ska ha luva!) och Auður hade maskerats till ren med horn och allt. 

Ingrid Wahlén/Blakkur & Cilla Beite-Börjesson/Jörp tog en "light tur" medan Emma Wahlén/Auður, Lina Börjesson/Smalius, Gunilla Werling/Dreyri, Karin Ruger/Disir och Tove Wahlén/Jackie red hela turen.

Efter ridturen fick hästarna pusta ut och kalasa på hö i stallet eller hagen, medan ryttarna festade på glögg, lussekatter, kaffe, mackor och clementiner.

God Jul & Gott Nytt År - önskar alla "Nissarna på norr"......

HUBERTUSRITT I LEVIDE 30 OKTOBER
I söndags gick Austurs årliga Hubertusritt av stapeln med start från Vonna och Stefan Norrbys gård i Gerum. 

12 ekipage undfägnades med saftiga morrötter före start och hästarna var laddade i det vackra höstvädret. Vonna -som var given master- och "co-mastern" Jenny, ledde oss tryggt genom Lojstas omväxlande, höstfagra natur och efter 1,5 timmars ritt nådde vi fram till rastplatsen där Stefan redan hade grillen igång. Hästarna, som alla var väldigt svettiga, bjöds på hö och morrötter och vi fick druvor och satsumas till vår medhavda matsäck. 

Sedan bar det av till det inhägnade område där rävsvansen var gömd. Det hängde även borstar och grimskaft i träden - tröstpris, sa Vonna. Ingen lyckades dock hitta svansen, så vi fick lite hjälp att den befann sig på "fisknivå." Plötsligt hördes ett tjut från Malin och hon gled skrikande av sin lilla Freydis och drog ut inte bara en rävsvans ur buskarna, utan EN HEL RÄV!!!! Med  skräckblandad förtjusning fortsatte hon att yla (som en räv!!?) och försökte hålla i yttersta änden på svansen medan hon som ett mantra upprepade:" Fy, vad äckligt".......

Sedan ordningen återställts fortsatte vi färden hemåt och på sista raksträckan blev det fri fart - oj, vad det gick undan, det var så tårarna rann i fartvinden, vilken härlig känsla! Sista biten skrittade vi givetvis,  men hästarna hade gärna sprungit mer, dom blev så uppiggade av varandra att vissa var svåra att hålla in......

Väl hemma på gården bjöd Vonna på Japp och mera morötter, och vi tackade henne och Stefan för en mycket välordnad och jättefin Hubertusritt i perfekt väder. Ett särskilt tack till Cilla från undertecknad för professionell hundpassning och termos med god choklad!

/Vid tangentbordet Agneta med Rúmba

KLUBBMÄSTERSKAP I TREC 22-23 OKTOBER
13 ekipage deltog – 7 ungdomar och 6 seniorer”. Det var extra roligt att nästan alla klubbens ungdomar (yngsta ryttaren var 10 år!) dök upp och som extra grädde på moset så var de alla jätteduktiga.

Helgen bjöd på väldig omväxlande väder –regn, sol, blåst och lite kyligt. Trots detta var humöret på topp hos alla trots det emellanåt blandade tävlingsmässiga resultatet. Den som vill läsa mer om hur en TREC-tävling kan klicka HÄR! 

Lördagen inleddes med IDEALTEMPO OCH ORIENTERINGSBANA och sällan har väl så många ridit så väldigt fel på så kort tid. Några red till och med så fel att de bröt hela delmomentet. Banan denna gång var 1,9 mil och innehöll två bemannade kontroller samt två ”checkpoints” (=kontroller som enbart ska passeras). Idealtempot var genomsnittligt högre än vid tävlingen i våras.

De som lyckades bäst i detta delmoment var Emma/Audur & Linn/Mósi med 36 straffpoäng vilket innebär att de missade idealtiden med sammanlagt 36 minuter (snabbare eller långsammare). Näst bäst lyckades Lina/Smalius & Jennifer/Kalle med 43 straffpoäng.

IDEALTMPO POÄNG
Emma Wahlén/Audur 204
Linn Svensson/Mósi 204
Lina Börjesson/Smalius 198
Jennifer Nilsson/Kalle 198
Fia Lundberg/Jullan 181
Eva Falkgren/Gáta 181
Tove Wahlén/Blakkur 155
Sara Lundberg/Kveikja 155
Charlotte Thorsell/Sveie 155
Rosis Widegren/Leiri 152
Agneta Hallenfur/Rúmba 125
Karin Ruger/Disir 0
Anki Jonasson/Blesi 0

På lördagskvällen var det ryttarfest i Fleringe gamla skola, där det även erbjöds övernattning för de som ville.

Det fixades taco-buffe och sedan frossades på godis och chips. Alla barn/ungdomar roade sig med olika sällskapsspel och frossade på godis, chips och ostbollar. Som en kuriositet kan sägas att åldern på middags deltagarna varierade mellan 3 & 90 år!!

Söndagens aktiviteter startade med GÅNGARTSPROV, vilket även i år visade sig vara svårare än man kan tro avverka respektive sträcka. ”Nollorna var dock något färre i år, så det tar sig!! Bäst lyckades Rosis/Leiri med 45 poäng, före Agneta/Rúmba på 40p och Anik/Blesi på 22p. Bästa ungdom var Linn/Mósi på 20 poäng.

GÅNGARTER GALOPP SKRITT SUMMA
Rosis Widegren/Leiri 30 15 45
Agneta Hallenfur/Rúmba 21 19 40
Anki Jonasson/Blesi 0 22 22
Linn Svensson/Mósi 1 19 20
Eva Falkgren/Gáta 10 10 20
Charlotte Thorsell/Sveie 0 19 19
Jennifer Nilsson/Kalle 0 19 19
Tove Wahlén/Blakkur 1 18 19
Lina Börjesson/Smalius 0 16 16
Emma Wahlén/Audur 0 15 15
Karin Ruger/Fúni 2 11 13
Sara Lundberg/Kveikja 3 0 3
Fia Lundberg/Jullan 0 0 0
 

Därefter vidtog TERRÄNGHINDERBANA (=trail) som var 1 100m lång. Det hinder som väckte störst ”fasa” innan tävlingen inte visade sig dock inte vara något problem. Detta hinder var ett ”draperi” av fladdrande plastband upphängt mellan två förhöjda hinderstöd. Det hinder som vållade mest problem var faktiskt ”ryggningen” som bara fyra ekipage fick poäng i.

Även denna bana hade en idealtid, som denna gång var 7 minuter. Varje påbörjad hel minut utöver denna tid renderar i 5 straffpoäng. Bara tre ekipage klarade sig inom idealtiden. Bäst lyckades Lina/Smalius på 138 poäng före Rosis/Leiri på 132p och Emma/Audur på 130p.

TERRÄNGHINDERBANA HINDER TID SUMMA
Lina Börjesson/Smalius 138 7,42 (=0) 138
Rosis Widegren/Leiri 133 7,41 (=0) 133
Emma Wahlén/Audur 135 8,07 (-5) 130
Tove Wahlen/Blakkur 103 7,13 (=0) 103
Eva Falkgren/Gáta 104 9,44 (-10) 94
Karin Ruger/Fúni 104 9,33 (-10) 94
Agneta Hallenfur/Rúmba 96 9,13 (-10p) 86
Linn Svensson/Mósi 95 9,17 (-10) 85
Fia Lundberg/Jullan 85 8,50 (-5) 80
Charlotte Thorsell/Sveie 82 9,14 (-10) 72
Jennifer Nilsson/Kalle 91 11,07 (-20) 71
Sara Lundberg/Kveikja 72 8,26 (-5) 67
Anki Jonasson/Blesi 76 13,31 (-30) 46
 

Efter avslutade tävlingar blev det gemensamt fika och soppa i gamla skolan medan tävlingsledaren "svettades med att" räkna ihop slutresultatet. Därefter blev det rosettutdelning till alla deltagare och extra pris -förutom äran- till de två bästa i form av tränsreflexer.

Klubbmästare blev Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli på 351p före Emma Wahlén & Auður från Fleringe på 349p. Bästa senior blev Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum på 330p.

Därefter återstod bara allt det ”roliga” – att städa skolan, plocka ihop trailbanan, all packning och lasta hästar inför hemfärden.

Stort tack till alla funktionärer som hjälpt till att fixa allt kring denna helg. Åtminstone alla ungdomar var nog rätt överens om att det här var en höjdare!

EKIPAGE

SUMMA

Lina Börjesson & Smalius (u) 351
Emma Wahlén & Auður (u) 349
Rosis Widegren & Leiri 330
Linn Svensson & Mósi (u) 309
Eva Falkgren & Gáta 295
Jennifer Nilsson & Kalle (u) 287
Tove Wahlén & Blakkur (u) 277
Fia Lundberg & Jullan 261
Agneta Hallenfur & Rúmba 251
Charlotte Thorsell & Sveie (u) 246
Sara Lundberg & Kveikja (u) 225
Karin Ruger & Disir/Fúni 107
Anki Jonasson & Blesi 68
FÖRELÄSNING MED STINA HELMERSSON 19 OKTOBER

Vi var många som hade sett fram emot föreläsningen med (häst) journalisten Stina Helmersson, över 40 förväntansfulla hästmänniskor samlades i Tofta bygdegård för att under dryga 3 timmar ta del av hennes anekdoter och breda kunskap om islandshästar och dess historia. Vi kan nog alla vara överens om att dessa timmar förflöt snabbt, trots de något hårda och kantiga stolarna som erbjöds!

Stina Helmersson, som förutom journalist även är författare och filmare, har en gedigen bakgrund inom denna värld och har bland annat skrivit om livet på Island, lokal kultur, snapphanar, stenhuggare samt tre fackböcker om islandshästar, skötsel, ridning och avel! Vi är nog många islandshästvänner som åtminstone har en välskriven bok av denna mångsidiga författare i bokhyllan.

Föreläsningen började med bildvisning från Island och vi fick genom dessa stifta bekantskap med härliga så kallade ”hästgubbar” som trots sin aktningsvärda ålder fortfarande red nästan

varje dag, underbart vackra naturscenerier, hästar av alla tänkbara typer och närkontakt med livet inne och ute för människorna i detta ibland ogästvänliga land.

Stina beskrev målande hur det gick till när de frigående hästarna skulle drivas hem från sommarbetena i bergen, hur hästar i det fria redan från fölstadiet lär sig att sätta hovarna rätt, hur de traditionella ”hästamötena” går till med mycket skratt, värme och en del starka drycker…font>

Vi fick även se några legendariska platser på Island, med namn vi väl känner till från hästaveln.

Efter bildvisningen fick vi lära oss en del om den fornnordiska mytologin där hästen alltid har haft en framträdande roll och Stina har förmågan att berätta så levande att vi fördes bakåt i historien och såg scenerna framför oss!

Efter en spännande inledning så berättade Stina en del om sin egen hästhållning och delade med sig av sina erfarenheter om bland annat utrustning och foder vilket föranledde en del nyfikna frågor. Vi fick en del tips och råd som vi

 sög åt oss, det är så härligt att lyssna på en människa som har en sådan enorm erfarenhet och på ett sådant ödmjukt sätt ledsagar oss i en allt rörigare värld av ibland motsägelsefull information.

Stina är också öppen för att pröva sig fram och har därmed genom åren skaffat sig en egen kunskapsbank om vad som kan fungera på respektive hästar - detta delar hon gärna med sig av till vår stora glädje!

Timmarna gick snabbt och det kändes snopet att allt var över vid 22-tiden, jag, och flera med mig skulle säkert kunna sitta hela natten och lyssna (förutsatt att stolarna kanske byttes ut mot sköna fåtöljer..)

Vi tackar Stina för den här gången och hoppas verkligen att hon återkommer, som gäst och berättare!

Vid pennan /Cathrine Möller

KLUBBMÄSTERSKAP I FLERINGE 16 OKTOBER
Från början var det meningen att KM-tävlingarna skulle delas på två tillfällen med en gångartsdel och en del med dressyr & trail, men dressyr/trail fick man ställa in p g a för få anmälda.

Tävlingarna lockade i år 15 ekipage (varav 5 ungdomar) till start. Tyvärr var det dock bara två! ekipage som deltog i alla tre grenarna - villkoret för att vara med och kämpa om KM titeln.

Domare för dagen var Ulrika Wendéus, tävlingssekreterare Annika Grönkvist och tävlingsledare Ingrid Jacobsson.

Åtminstone mina väderleksrapporter hade lovat molnigt, regn och 13 sekundmeters vind!! Nu blev det "inte så illa", men för alla åskådare var det ändå rätt kylslaget. P g a det kalla vädret uteblev nog många, men hurtiga pensionärerna Rune, Uno & Sture (alla över 80 år!) hade åkt från Ekeby för att titta på islandshästar, och förevigades av webmaster!

Även i år sågs några nya ekipage som gjorde debut på tävlingsbanan - hoppas detta "gav blodad tand" och sporrar till fler tävlingar.

TRAIL: Här var det bara 5 ekipage som "vågade" ställa upp. Banan var både svår och utslagsgivande och det var många som drog lite efter andan då de såg hindren.

Det utan tvekan svåraste hindret var "grinden" med ett rep som fladdrade i vinden - endast ett ekipage (Rosis/Leiri) klarade av det. "Ryggning i vinkel" var det också många som hade problem med samt den synnerligen läskiga presenningen.....

Vann gjorde bruksridningsmeriterade Rosis Widegren/Leiri före Emma Wahlén med endast 5-årige Auður och Irene Andersson/Grýla.

  TRAIL  
1. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum 4,11
2. Emma Wahlén & Audur från Fleringe (u) 3,74
3. Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 3,30
4. Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli (u) 3,07
5. Tove Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda (u) 2,51

LÄTT TÖLT: 9 ekipage deltog och för att kvalificera sig till final behövdes 3,8 poäng.

Mest synd var det om tävlings- debuterande Olivia Larsen/Nattfari, som förmodligen var så koncentrerad på hur hon skulle rida hästen att hon glömde byta varv (=fel väg) och därmed diskades. Hennes poäng 5,0 "off the record" hade med råge räckt till en finalplats.

  LÄTT TÖLT Grund Final
1. Helena Duveborg & Frenja från Rimbo-Ekeby 5,0 4,88
2. Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 4,8 5,00
3. Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli (u) 3,8 4,50
4. Lisa Mörtberg & Svala från Kvarnbackagård 4,5 4,25
5. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda. 4,8 4,00
6. Kerstin Bandelin & Gaeska 3,5  
7. Monika Östberg & Tor från Fafne 3,3  
  Olivia Larsen & Nattfari frá Porlákshöfn (u) disk  

LÄTT 4-GÅNG: Lockade det största startfältet med 12 deltagare. För att komma till final behövdes 4,9 poäng.  
  LÄTT 4-GÅNG Grund Final
1. Lisa Mörtberg & Svala från Kvarnbackagård 5,0 5,00
2. Helena Duveborg & Frenja från Rimbo-Ekeby 5,0 4,88
3. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum 4,9 4,75
4. Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli (u) 5,0 4,63
5. Kerstin Bendelin & Gaeska 4,9 4,00
6. Ann-Britt Solberg & Thribbi frá Hrafnkelstödum 5,3 3,63
7. Malou Wahlström & Hamar frá Porlakshöfn (u) 4,8  
8. Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 4,8  
9. Tove Wahlén & Fagri Blakkur frá Strandarhöfda (u) 4,6  
10. Lisa Mörtberg & Dugur från Kvarnbackagård 4,5  
11. Helena Duveborg & Svala från Björnforsen 4,0  
12. Monika Östberg & Tor från Fafne 3,4  

PRISUTDELNING: Till årets Klubbmästare korades Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae. De förärades ett sprillans nytt vandringspris i tenn/betong/trä - specialdesignat av lokale konstnären Puck Stocklassa. Med vandringspriset följer en tavla där alla inteckningarna noteras.

KLUBBMÄSTERSKAP 2005

Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 5,11p
Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli 4,68p

Klubbmästaren vann även en fri betäckningsrätt med fina hingsten Hrimnir från Ödmården (sponsrat av ägaren Annika Grönkvist) - vilken tur att det var ett sto som vann och inte en valack!! J

Irene/Grýla avslutade detta KM genom att springa ett ärevarv runt hela banan! och trots att publiken hejade på och skrek "ett varv till" så blev det bara ett enda varv.... jag undrar varför?? Irene visade i alla fall på ett fint steg med bra undertramp och höga benlyft!!

Ett stort tack till alla deltagare, domare och övriga funktionärer.

"Det är inte huvudsaken att vinna - utan att kämpa väl!"

/Ingrid Wahlén

LÅNGRITT PÅ FÅRÖ 24-25 SEPTEMBER
Så har vi avverkat ännu en långritt på Fårö. Denna gång var det Gunilla Werling som var ansvarig och hade ordnat allt på ett ypperligt sätt - fina ridvägar, bra väder, god mat och trevlig övernattning.

Denna gång var det ovanligt mycket ungdomar - 9 av totalt 18 ekipage. Vi samlades på Fårö och riggade hagar till hästarna innan vi inkvarterade oss i stugorna och därefter blev det ankomst fika.

Första dagens ridtur gick längs kusten söderut. Alla  Alla hästarna var pigga och ville iväg på högsta växeln och det var först då vi lämnat den inledande sandstranden som det blev lite "ordning i ledet".

Vi red förbi Gåsemora och vid Friggardsviken vände vi in över landet via Kalbjerga tillbaka till Sudersand.

Kvällen bjöd på trevlig samvaro och god middag på Sudersands badrestaurang. Eftersom Fårö denna helg hade lammfestival, så bjöds vi på lammkotletter. Efter middagen gick vi till våra stugor där en del somnade bums, medan andra tillbringade ett par timmar med att spela spel eller annat.

Dag två red vi norrut via Ullahau och Skär ut på Norsta Aurar där Per Werling & Arnd Ruger väntade med lunchen. Det blev en stunds välbehövlig paus för hästarna som hade fått arbeta hårt med att "pulsa" fram i den mjuka sanden.
Vädret var varmt så varmt att man kunde rida i t-shirt och det var svårt att tänka sig att om 3 månader så är det faktiskt julafton.......

Efter lunchen red vi vidare inne i skogen längs kusten, vadade förbi en utgård och så blev det som

 

 avslutning "fri fart" tillbaka längs sandstranden mot lägret på Sudersand. Där väntade en avslutande fika innan vi packade ihop hagarna och lastade hästarna för hemfärd.

Ett MYCKET STORT TACK till Gunilla som hade fixat alltihop så bra.... Du är en pärla Gunilla!! Stor kram!

/Ingrid Wahlén

LÅNGRITT TINGSTÄDE_LÄRBRO FÖR
KLUBBENS UNGDOMAR 11 SEPTEMBER

Åtta glada ungdomar med föräldrar hade samlats strax norr om Tingstäde för att rida långritt längs gamla banvallen till Lärbro. Vädret visade sig från sin bästa sida och solen sken från en blå himmel då de styrde kosan norrut.

Nästan två timmar senare "landade" de på Kauparve några kilometer norr om Lärbro och då var både hästar och ryttare ganska trötta (mest ryttarna faktiskt!).

Efter att ha tagit hand om hästarna tändes grillen och vi åt medhavd matsäck, pratade häst och kommande ungdomsaktiviteter. /Ingrid

Vi som var med: Tove Wahlén/Jackie (russ), Lina Börjesson/Smalius, Emma Wahlén/Audur, Olivia Larsen/Nattfari, Malou Wahlström/Hamar, Elin ?/Kalle, Sara Lundberg/Kveikja & Linn Svensson/Mósi.

Föräldrar: Ingrid Wahlén, Helena Nilsson, Fia Lundberg, Ewa Westin, Cilla Börjesson, Suzanne & Anders Wahlström.  

DM I BRUKSRIDNING & KÖRNING 3 SEPTEMBER
Här kommer några rader om DM i Bruksridning/Brukskörning som gick av stapeln i lördags, den 3 september på Ekeby Änge. Denna dag var även "Brukshästens Dag" i hela Sverige.

Vi var sammanlagt 15 ekipage och från Austur deltog Rosis Widegren och Agneta Hallenfur. Banan bestod av 12 olika stationer bl.a. rygga i vinkel, manöverprov i trångt utrymme, lydnadshinder, presenning, portar, flytta och lämna föremål lastbrygga och hoppning av två hinder. Banan rids på tid och man får straffpoäng om man överskrider idealtiden som var 6 minuter och 40 sekunder. 

Tävlingsreglementet är tämligen krångligt och det är inte bara hur man klarar stationerna som poängsätts, utan innan man börjar är det en mycket noggrann funktionskontroll och under ridning bedöms även gångarter, ryttarens hjälper m.m. Runt banan följs man av två domare med falkögon och vid varje station finns det en funktionär för observation och tidtagning. 

Årets rysare för Rúmba var en platta av sågspån i en cirkel ( c.a 60 cm i diameter) som minst en framhov skulle trampa på - vi hade tyvärr tränat på en blå plastmatta! Rosis visade prov på extrem vighet när hon skulle sitta upp från lastbryggan och Leiri svängde ut med baken.

Rosis placerade sig som tvåa och Agneta blev trea, men vi hade båda färre antal straffpoäng än förra året, så nästa år tar vi dom!

Det var även roligt att titta på alla fina körekipagen, nämnas kan Monica Elebjörk (som hade hand om hästarna på Norrbys i somras) och Benny Thomsson. Bild på ekipaget finns i miniatyr nedan.

Det fina med bruksridningen är att även publiken kommer nära - det är tillåtet att följa ekipagen till fots mellan dom olika stationerna bara man inte är i vägen, vilket känns väldigt engagerande. Även vädrets makter var på vår sida denna vackra sensommardag och nöjda lämnade vi Ekeby Änge efter väl förrättat värv.

Vid tangentbordet Agneta Hallenfur

FÖRELÄSNING MED EQUITERAPEUT HÅKAN LUNDELL 24 AUGUSTI
Equieterapeut Håkan Lundell, Eskilstuna, höll idag den 24 augusti ett mycket intressant föredrag om problemhästar och demonstrerade hur man med manuell medicin, främst chiropraktik, kan komma tillrätta med olika obalanser hos hästar. Håkan är utbildad på Strömsholm och håller nu på att skriva en bok om sina erfarenheter --  den beräknas komma ut på ICA-förlaget till jul.

Enligt Håkan är den viktigaste gångarten skritt - "hästen måste kunna gå".

Han gick igenom 5 viktiga punkter:
 
1) RAK HÄST - Hästen kompenserar låsningar och blockeringar och blir därvid sned. Orsaken till  många problem, exempelvis frambenshältor, sitter ofta i korsbensleden, ileosacralleden, som är högsta punkten på baken. Håkan berättade, att han gjort en undersökning på travare med frambenshältor och därvid behandlat korsbensleden på samtliga och efter en månad var 72 % av frambenshältorna borta.
 
2) UTRUSTNING - Sadel (eller sele) bör vara väl och individuellt tillpassad till HÄSTEN. Han rekommenderade ingen speciell sadel, (det finns omkring 500 olika sadeltyper), utan menade, att man måste prova sig fram. Många sadlar är för trånga fram och trycker på bogbladen (när hästen lyfter frambenen skjuts bogbladet 5 cm bakåt!).

3) MUNNEN - Hästen har 36 - 42 tänder och man ser 12. 10 % av hästarna i Sverige har ett klassiskt överbett, vilket orsakar problem vid ihopbitning.

Tandproblem kan faktiskt vara orsakade av en låsning i korsbensleden på så sätt, att hästen biter hårdare ihop om bettet på den sida som låsningen sitter för att kompensera smärtan. Om hästen gapar och slår upp med huvudet kan det bl.a. bero på vargtänder. "Det finns alltid en orsak till varför hästen gapar!"

 
4) HOVAR - Hästen har 5 hjärtan - ett i varje hov=strålen. Det är därför viktigt att strålen ligger an mot marken för att stimulera cirkulationen. Vid för långa tår kan hästen utveckla ett carpaltunnel-syndrom när spänningen ökar i böjsenans muskulatur som slår på griffelbenet så att en inflammation i senskidan utvecklas. Bot för detta är, förutom klok verkning att stretcha hästen på en kil.
 
5) PILOTEN - Om ryttaren väger 60 kg och sitter snett 1 cm innebär det 6 kg´s övervikt åt ena sidan! (10 % av kroppsvikten). En sned ryttare kan medverka till att hästen blir sned, den måste kompensera det ojämna viktförhållandet och får då problem med spänningar i muskulaturen som kan bli kroniska.

Det är därför viktigt att man själv ser till att bli behandlad (i den mån det går) för sina egna obalanser så att man inte överför dom på hästen eller förvärrar en låsning hos hästen.

 
Under den praktiska demonstrationen, som blev lite av en magisk show,  hade vi bl.a. med en islandshäst, importerad från Island. Håkan, som själv har islandshästar, menade, att i 9 fall av 10 har islandsimporter problem med korsbensleden.

Jag vill bara nämna, att Rúmba (som ju är en islandsimport) blev behandlad av Håkan för en dryg månad sedan med otroligt gott resultat. Hon hade, förutom en blockering i korsbensleden på höger sida (som gjorde att hon inte kunde länga steget och inte ville fatta höger galopp), även en låsning i halskotpelaren vid 3-4 halskotan (hon gick med halsen snett åt vänster). Nu fattar hon höger galopp även på rakt spår, går rakt, kan öka steget och jag kan sitta ner på höger fram, vilket varit omöjligt tidigare. Det känns som om jag har fått en ny häst och det är verkligen fantastiskt roligt!

Om någon vill konsultera Håkan nästa gång han kommer till Gotland, sannolikt i oktober, går det bra att ringa Camilla Lamm: 24 02 89 för att boka tid.

/ Vid datorn Agneta Hallenfur

LÅNGRITT LÄRBRO-HEJNUM + MEDELTIDA GÄSTABUD 12 AUGUSTI

Intresset för denna långritt verkade först lite "ljumt", men till slut blev vi hela 9 ekipage som begav oss på långritt från Kauparve i Lärbro mot Hejnum änge.

Emma Wahlén/Auður, Ingrid Wahlén/Blakkur, Gunilla Werling/Dreyri, Linnéa/Kalle, Lina Börjesson/Smálius, Fia Lundberg/Jullan, Sara Lundberg/Kveikja samt hästsemestrande Vallentunaborna och Stormurmedlemmarna Stefan Hasselberg/Dynur med dottern Amanda/Flúga. Cilla Beite-Börjesson & Jörp anslöt vid änget i Hejnum.

Vi startade redan kl 14.00 från Kauparve eftersom vi inte ville göra samma misstag som ifjol d v s komma alldeles för sent. Detta visade sig vara tur eftersom ridturen -trots att vi höll ett hyfsat högt tempo- tog hela tre timmar.

Vi red längs gamla järnvägsbanken från Lärbro till Tingstäde och rundade sedan Tingstäde träsk på norra sidan. Vi hann dock med ett stopp i träsket och hästarna fick lite välbehövlig svalka och dricka.

Vi "landade" i Hejnum strax efter klockan 17.00. Vid gästabudet start deltog vi alla i den inmarsch som de "prominenta gästerna" (kung Birger med följe) deltog i.

Efter att ha gjort hagar till hästarna deltog vi i gästabudet - åt god mat, dansade långdans,

lyssnade på musik och körsång samt tittade på gycklarna. Professor Dick Harrison deltog även här och höll en kort föreläsning om riddarens historia.

När det började skymma begav troppade vi av allteftersom och några stannade tills gästabudets underhållning avslutades i facklornas sken med eldsprutande gycklare.

För några tog dock detta medeltida äventyr inte slut förrän kl 13.00 på lördag då den sista hästen -efter mycket övertalande-lämnade Hejnum änge. En av ryttarna hade då tillbringat natten under sin mantel intill en stubbe........ men det är en helt annan historia.

/Ingrid

TRÄFF MED UPPVISNINGSGRUPPEN 17 AUGUSTI
Onsdagen den 17 augusti träffades uppvisningsgruppen hos Irene Andersson i Etelhem.

Träffen gällde alla de som medverkat vid uppvisningarna "Hur red vikingen?" & "Vikingahästshow" vid Norrbys museiegård i Väte under sommaren. Gruppen tittade på video och DVD från Austurs del i de båda föreställningarna av "Vikingahästshowen".

 
   
"SLAGET VID RÖCKLINGEBACKE" I LÄRBRO 11 AUGUSTI

Det var nio Austur-ekipage som slöt upp för att agera nordergutarnas kavalleri vid slaget på Lajkarhajd strax norr om Lärbro. Slaget ingick som en del i medeltidsveckan och arrangerades av Lärbro hembygdsförening och Medeltidsveckan.

På Röcklingebacke stod år 1313 ett stort slag mellan mellan kung Birgers trupper (svearna) och nordergutarna. I samband med slaget –som svearna förlorade- tillfångatogs kungen, men benådades efter ingripande av en Hejnumbonde som senare dubbades till riddare av kungen.

Vi samlades kl 12.30 för att hinna repetera hela föreställningen ett par gånger innan det var dags. Vår del i föreställningen var att jaga bort svearnas kavalleri (=7 ponnyekipage från NGR), samt att agera den kurir (Ingrid/Blakkur + Lina/Smalius) som skulle föra budet till Visby om kungens tillfångatagande.

Det blev en fartfylld föreställning och den galoppjakt som blev gick inte av för hackor. Alla hästarna reds runt platsen för slaget och sedan förbi publiken i full galopp.  

Vi som var med: Cilla Beite-Börjesson /Jörp, Emma Wahlén/Audur, Fia Lundberg /Jullan, Gunilla Werling/Vaka,  Ingrid Wahlén/Blakkur, Karin Ruger/Fúni, Lina Börjesson/Smalius, Sara Lundberg/Kveikja & Tove Wahlén/Jackie (russ). 

Förutom oss från Austur deltog 95 personer i föreställningen – 20 kämpar från Styringheim, professor Dick Harrison (föreläste), Calle Brobäck (härold) och andra lokala förmågor från Lärbro hembygdsförening.

/Ingrid


NATURAL TRICK TRAINING I LAU 23-23 JULI
Helgen den 23-24 juli samlades 8 entusiastiska ekipage och lika många utan häst på Cathrines och Mickes trevliga hästgård i Kaupre, Lau, för en kurs i NTT som Ellen ordnat. Natural Trick Training, (NTT) är något som alla kan utöva, och om man inte rider är det ett väldigt bra sätt att aktivera sig och sin häst.

Vår inspirerande NTT-instruktör  Rebeccka Öst från Hellekis (utbildad på Mästar-nivå) fanns på plats med sambon Christer Dahl (riddare i Akademisk Ridkonst) som fungerade som barnvakt till parets 4 månader gamla dotter Jonna, som var ett litet solsken trots hällande regn och glest mellan amningarna.

 
Första timmen hade vi teori och Rebecca menade, att alla hästar oavsett ras kan träna NTT. Träningen förbättrar kommunikationen mellan häst - människa och man gör hästen uppmärksam på sitt kroppsspråk så att man kan "föra" hästen med sin kropp. Det innebär att man först själv måste bli medveten om sitt kroppsspråk så att man inte ger hästen dubbla/felaktiga signaler.

Förutom att man förbättrar kommunikationen med sin häst förbättras även koordinationen, hästen blir stretchad och smidigare och balanserar sig bättre. Sist men inte minst ökar säkerheten när man får en lyhörd/lydig häst som har tillit till sin tränare. Att det sedan är väldigt roligt att träna gör ju inte saken sämre! Hästar gillar att vara "duktiga" och lär sig väldigt snabbt, men man får inte forcera träningen, hästen kommer att göra övningen när den är

 mogen för den. Rebecca använder inga rep och linor utan allt sker på frivillighetens väg, vilket innebär att skaderisken är oerhört liten - hästen gör inget den känner att den inte klarar av.

Man kan dela in rörelserna i tre olika typer:

1) Underkastande övningar (ex. yoga, buga, ligga ner)
2) Dominanta övningar (ex. spansk skritt, rygga med front, stegra)
3) Kroppskontrollerande övningar (stå, inkallning, löslongering
Vi gick igenom 21 olika övningar och sedan fick vi träna individuellt med våra hästar och Rebeccka anpassade träningen väldigt fint till vars och ens förutsättningar. Alla hästarna gjorde väl ifrån sig och trots att vädrets makter försökte sabotera entusiasmen så höll vi ut.

Deltagare med häst var: Ellen med Mimer, Marguerite med Tuppen, Cia med Mökkvi, Annika med Blesi, Lena med Kolbein, Anna-Lena med Magnolia, Marie med Glazar och Agneta med Rúmba.

VIKINGAHÄSTSHOW PÅ NORRBYS MUSEIEGÅRD I VÄTE 19 JULI
Denna kväll hade rasföreningarna för Norsk Fjordhäst, Gotlandsruss och Islandshästklubben Austur en gemensam uppvisning på Norrbys museiegård.

Efter en inledande parad med två representanter från varje ras -för Austur red Ingrid Wahlén/Blakkur & IngaLill Pettersson/Rodadis- blev det lite historisk information om vikingarnas hästar av Länsmuseets Sara Eliasson.

Sedan började Fjordhästarnas del av programmet och de visade bland annat hur fjordhästen använts i arbete som klövje, skogs- och jordbrukshäst. Fjordhästen har utvecklats från kraftig arbetshäst till en mera smäcker, modern ridhäst, något som visades i en avslutande spegelritt med två hästar..

Därefter var det islandshästarnas tur, och efter inledande information om rasen av speakern Cia Stumle vidtog en fartfylld töltkadrilj med 8 hästar (Jenny Lindley/Birta, Annika Hedberg/Thyra, IngaLill Pettersson/Rodadis, Irene Andersson/Gryla, Rosis Widegren/Leiri, Agneta Hallenfur/Rúmba, Anki Jonasson/Blesi & Helena Duveborg/Frenja.

Därefter visades Birta frá Vididal & Isak från Nygårds upp som representanter för rasens exteriör och som avslutning visade Rosis/Leiri upp ridning med både en och två handhästar

Efter pausen var det gotlandsrussens tur och de visade upp olika åldrar av rasen - bland annat två jättesöta föl. De sist nämnda gjorde att många islandshästar blev alldeles till sig i pälsen och började skutta runt och gnägga!! Russ-uppvisningen avslutades med körning -tvåspann och enbet- både i dressyr och fartfylld parallellslalom mellan koner.

En uppvisningshoppning genomfördes också där russen och fjordingarna kom med tävlingsekipage, medan islandshästarna representerades av "fritidshoppande" ungdomarna Lina Börjesson & Smalius och Emma Wahlén+Auður.

Emma & Lina skötte sig med den äran och visade att islandshästar faktiskt kan hoppa också.

Hela kvällen avslutades med gemensam ridning på banan med alla deltagande ekipage. Delar av publiken gjorde faktiskt vågen när islandshästarna töltade förbi!!!

Föreställningen gick i repris den 3 augusti med deltagande: Ingrid Wahlén/Blakkur, Zenita Strandänger/Tyr, Monika Östberg/Tor, Karin Ruger/Fúni, Irene Andersson/Gryla & Islak, Rosis Widegren/Leiri, IngaLill Pettersson/Rodadis, Anki Jonasson/Blesi,  Agneta Hallenfur/Rúmba & Cia Stumle som speaker.

RASVISNING 9 JULI VID NORRBYS I VÄTE
Inom Islandshästförbundet förekommer inte utställning av hästar utan man brukar endast göra avelsbedömningar med en samtidig bedömning av exteriör och ridegenskaper.

Denna dag arrangerade Austur dock en liten "specialare" - en rasvisning för att ge publiken en möjlighet att se olika typer och åldrar av islandshästar.

Domare för dagen var Nina Bergholtz och 21 hästar + ägare hade trotsat den tryckande värmen och transporterat sig till Väte denna strålande sommardag.

Efter varje bedömning läste dagens speaker -Christina Rhodin-Alm- upp Ninas utlåtande på varje häst. Detta var mycket uppskattat både för de lite mera insatta och främst kanske för de som inte hållit på så mycket med islandshästar tidigare.

STON & VALACKER 1-2 ÅR
Bästa 1-åring Astæl från Sande, uppfödare och ägare, Birgitta Wahlgren, Ljugarn.

Bästa 2-åring Von från Bergshill, uppfödare Marianne Bergman Helsingborg, ägare Christina Rohdin-Alm, Västergarn.

STON & VALACKER 3-4 ÅR
1. Tyr från Kvistofta, uppfödare Anchelit Karlsson Skåne, ägare Zenita Strandänger, Själsö.
2. Birka från Kyrkjuves, uppfödare och ägare Helena Duveborg, Vänge.

STON & VALACKER 5 ÅR OCH ÄLDRE
1. Mynta från Bergshill, uppfödare Marianne Bergman Helsingborg, ägare Christina Rohdin-Alm, Västergarn.
2. Svala från Björnforsen, uppfödare Ulf Eliasson, Östersund, ägare Helena Duveborg, Vänge.
3. Gryla från Nybjæ, uppfödare Island, ägare Iréne Andersson, Ethelhem.

"BEST IN SHOW"
Mynta från Bergshill - uppfödare Marianne Bergman (Helsingborg), ägare Christina Rohdin-Alm (Västergarn).

RASVISNINGENS BÄSTA HÄSTAR:
1. Mynta från Bergshill, uppfödare Marianne Bergman Helsingborg, ägare Christina Rohdin-Alm, Västergarn.
2. Tyr från Kvistofta, uppfödare Anchelit Karlsson Skåne, ägare Zenita Strandänger, Själsö.
3. Svala från Björnforsen, uppfödare Ulf Eliasson, Östersund, ägare Helena Duveborg, Vänge.
 

  

 
FÖRELÄSNING: "RIDKONST GENOM TIDERNA" 6 JULI
Under kvällen den 6 juli arrangerades en förevisning från hästryggen av ridkonsten genom tiderna. Speaker för kvällen var Fornsalens Sara Eliasson.

Austur bidrog med tre vikingatida ryttare i tidsenliga tjusiga munderingar -Irene Andersson/Gryla, IngridWahlén/Blakkur & Rosis Widegren/Leiri. Blakkur fick också äran att bära ett tjusigt rött träns med beslag & vridet bett i järn. Tränset var en kopia av ett vikingatida gravfynd från Hellvi. Anledningen till att just han fick äran att bära det var att man via DNA-analys av funna hästskelett på ön kunnat komma fram till att hästarna varit just svarta/mörka.

Ett flertal hästekipage deltog och visade upp allt från gotlandsruss, barockridning och riddare i rustning till akademisk ridning och stridskonster från hästryggen. Det sistnämnda var skicklige ryttaren Anders från Torneamentum som bland annat sköt med pilbåge från hästryggen och klöv meloner i full galopp.

Hanna Engström deltog tillsammans med några av sina elever och visade hästar i olika stadier av akademisk utbildning. Hanna visade även prov på ridning i damsadel iförd en tjusig lång sidenklänning och hatt.

VISNING AV HÄST VID HAND 22 JUNI
Den 22 juni vid Ammor i Västergarn arrangerades träning inför sommarens kommande rasvisning av islandhäst den 9 juli vid Norrbys i Väte.

Gunilla Lexell informerade och hade  praktisk genomgång av hur man bäst visar upp sin häst för hand. Sedan fick alla prova med lånad eller medhavd häst.

På bilden nedan visar Gunilla med Gáska hur man ska ställa upp sin häst framför domaren. Den längsta linjen mot domaren - dvs med den (för domaren) närmaste framhoven något framför den andra och den närmaste bakhoven lite bakom den andra bakhoven. Kroppstyngden skall vara jämt fördelad på alla fyra benen. Rättning av uppställningen sker med lätta tag i motsvarande sidas tygel eller bettring. Hästens huvud hålls i ett naturligt läge.

När man visar hästen i skritt och trav vänder man alltid åt höger med hästen från föraren. Avsaktning alltid före vändningar.

  

INVIGNING AV UTSTÄLLNINGEN "VIKINGARNAS HÄSTAR" 15 JUNI
Så var det dags för nästa invigning! Idag, 15 juni, invigdes utställningen om Vikingens Hästar på Norrbys Museigård av Sara Eliasson och Majvor Östergren, den sistnämnda dagen till ära i en valkyrias gestalt med mjödhorn och allt!

Vi var 6 stycken Austurmedlemmar på plats, Irene som ståtlig viking till häst på Gryla tillsammans med en viking på en norsk fjordhäst och en tonårsviking på ett gotlandsruss, representerande vikingens hästar.

Själva utställningen var förlagd till det gamla stallet och den var oerhört välgjord och informativ med lagom mycket text som gick att läsa utan glasögon.

Där fanns bl.a. rekonstruktioner av huvudlag, betsel, sporrar och stigbyglar som man hittat i gamla vikingagraver - mycket intressant!

Hoppas många kommer och tar del av denna unika utställning som ska pågå hela sommaren!

Vid datorn Agneta

INVIGNING AV HOVLEDEN 10 JUNI
Det är hektiska tider nu om man vill vara med på alla hästaktiviteter! Idag var det dags för invigning av en del av Hovleden, (rid- och körleden ) på södra Gotland.

Vid lunchtid lastade jag Rúmba och drog söderut, närmare bestämt till Kattlunds i Grötlingbo. Många hade hörsammat önskemålet att ta med sig häst och islandshästarna var väl representerade av bl.a. Kaj Hedlund med vänner och Cathrine Möller från "Kaupre ridsport". Så var det ett 10-tal "stora" hästar, samt fyra stiliga vagnar, den pampigaste körd av Maria Pettersson, en av dom drivande i hovledsprojektet. Vi red i procession (islandshästarna först naturligtvis!!) in på gården på Kattlunds där vi blev bjudna på illgrön bubbeldricka och små kringlor medan den ena talaren avlösta den andra med föredömligt korta tal och välgångsönskningar till hovledsprojektet.

En karta över Gotland hade ritats upp i mitten av gräsmattan och i varje väderstreck var en pinne placerad med ett långt blå-gult band hängande. Ramona Numelin uppmanade sedan fyra av talarna att ställa sig vid varsin pinne och knyta ihop banden på mitten som en symbol för att ridleden ska gå runt hela ön.

Sen tog Maria Pettersson täten och vi gav oss ut på en provtur längs den nya ridleden. Det bar av på en vacker och mjuk gammal gräsbevuxen körled, förbi åkrar och ängar och sista biten på asfalt  en mycket fin tur!

Sedan vi lastat in dom svettiga hästarna blev vi bjudna på kaffe och tårta i trädgården och jag tror, att vi alla var eniga om att det varit en mycket lyckad tillställning.

/Vid tangentbordet Agneta

VIKINGAR I TOFTA 10 JUNI
Två tappra vikingar (Irené Andersson och Agneta Hallenfur) hade hörsammat Vikingabyns önskemål om att få vikingahästar dit den 10 juni då 200 personer från hela världen skulle till byn för att leka gutniska lekar och äta helgrillat lamm. Det var till 98 % män från olika länder med det gemensamt att dom alla arbetar på Volvo, som bjöd på denna fest. 

Till parkeringsplatsen utanför Vikingabyn anlände alla dessa glada människor och fick prasslande, vita plastpåsar med vikingakläder att ta på sig och sedan samlas i en stor ring för att bereda plats för dom töltande vikingahästarna som gjorde en bejublad entré. De sjöngs och dansades och hästarna fick verkligen en miljöträning som hette duga!

Så skulle Rúmba rulla ut mattan för alla gästerna, men den placerades mitt på det saftiga gräset så Rúmba valde naturligtvis att beta! Efter att ha lett processionen in i Vikingabynbyn och ställt upp för fotografering, var vårt uppdrag avslutat och vi red ner till Toftastranden och tog en busgalopp innan vi lastade och nöjda begav oss hemåt.

/Vid tangentbordet Agneta

KLUBBTÄVLING 5 JUNI I FLERINGE
Den femte juni var var det dags för årets första tävling på ovalbanan i Fleringe. 13 ekipage hade mött upp för att "göra upp" om rosetterna.

Domare var Ulrika Wendéus och tävlings-sekreterare Ingrid Jacobsson. Christina Rohdin-Alm var speaker. Ulla Andersson hade också en hektisk dag då hon höll i uppstallning för en del hästar och dessutom markservicen för domare & funktionärer.

Förutom redan nämnda funktionärer återfanns ett flertal andra  i kiosken, vid korvgrillen, som grindvakt o s v.  Ett stort tack till er alla..... Utan er hade det inte blivit någon tävling!!!

Catrine & Micke från Kaupre ridsport fanns på plats och visade ett urval sadlar och andra produkter från sin ridsportbutik.

Trots hotande mörka moln på himlen kom endast några få regnstänk och däremellan var det både uppehåll och solsken.

Dagens framgångsrikaste ekipage blev Irene/Grýla som tog "topp tre" placeringar i samtliga klasser.

Det är också roligt att se att vi mönstrade flera nya ekipage på tävlingsbanan - bl a Micke/Rán (1:a i tölt), Zenitha/Tá (2:a 4-gång), Channa/Litfara (3:a tölt) ska vara helnöjda med sina debuter.

LÄTT TÖLT
11 ekipage startade. De fem bästa gick vidare till en slutgiltig final där alla ekipagen red på banan samtidigt.

LÄTT TÖLT

KVAL FINAL
1 Micke Sandström & Rán frá Borgarhóli 5,3p 5,5p
2 Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 5,0p 5,0p
3 Channa Jacobsson (u) & Litfara 5,0p 4,75p
Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda 5,0p 4,75p
5 Zenitha Strandänger & Tá från Stenstuge 5,0p 4,5p
6 Antonia Baumert & Blakkur frá Nedri-Dal 4,8p  
  Helena Duveborg & Frenja från Rimbo-Ekeby 4,8p  
  Lisa Mörtberg & Dugur 4,8p  
9 Ellen Carlsson & Mimer från Uggårds 4,5p  
10 Kerstin Bendelin & Gæska från Älghult 4,3p  
11 Monica Östberg & Tor från Fafne 4,0p

LÄTT 4-GÅNG
mönstrade det största startfältet -12 ekipage- varav två ungdomsryttare. Channa/Litfara diskades då Litfara lämnade banan och sprang in på innerplan i den avslutande galoppen.

 

LÄTT 4-GÅNG

KVAL FINAL
1 Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 5,4p 5,5p
2 Zenitha Strandänger & Tá från Stenstuge 5,0p 5,0p
Antonia Baumert & Blakkur frá Nedri-Dal 5,3p 5,0p
Ellen Carlsson & Mimer från Uggårds 5,4p 5,0p
5 Kerstin Bendelin & Gaiska 5,5p 4,1p
6 AnnBritt Solberg & Thribbi frá Hrafnkelsstödum 4,9p
7 Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda 4,8p  
Helena Duveborg & Frenja från Rimbo-Ekeby 4,8p
9 Monika Östberg & Tor från Fafne 4,6p
10 Karin Ruger & Disir från Ekensberg 4,5p
11 Lisa Mörtberg & Dugur 4,4p
12 Micke Sandström & Rán frá Borgarhóli 3,9p
- Channa Jacobsson & Litfara disk  
 

PASS
För första gången i Austurs historia arrangerades en passtävling. De fyra deltagarna hade tre försök på sig att lägga hästen i pass längs en långsida.

Lisa Mörtberg lyckades bäst och vann på Dugur före delade tvåan Micke/Rán. 
1 Lisa Mörtberg & Dugur 5,0p
2 Micke Sandström & Rán frá Borgarhóli 4,5p
3 Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 4,0p
3 Helena Duveborg & Frenja från Rimbo-Ekeby 4,0p

  

VIKINGAMARKNAD I SLITE 14 MAJ
Lännaskolan arrangerade -med anledning av det pågående vikingaåret- en marknad vid Vägumevikens strand strax utanför Slite. Solen strålade från en klarblå himmel då vi parkerade våra transporter vid "betongtornet" mellan Slite och Lärbro och red iväg genom skogen till marknadsplatsen.

Sammanlagt 8 Austurekipage fanns på plats och väckte stor uppmärksamhet bland alla barn -framför allt flickorna- och det var många hästar som blev både beundrade och klappade.

Som en extra "happening" skulle ett töltrace arrangeras, där man hade möjlighet att satsa pengar på den häst man trodde skulle vinna. Pengarna gick oavkortat till de skolklasser som deltog i arrangemanget. Tyvärr hade inte den skolpersonal -som skulle ansvara för detta arrangemang- lagt ner någon möda på förhandsinformation på plats angående upplägg på racet. Detta hade till följd att få besökare förstod att det var vadslagning och att man trodde att racet var avgjort efter kval-loppen.

Hur som helst så genomfördes racet och det var lite si och så med tölten hos vissa ekipage, men det spelade mindre roll. En lycklig tjej hade satsat på "rätt häst" = Smalius/Lina och fick en tur på hästryggen kring marknadsplatsen.

Ingrid Wahlén/Blakkur.

Övriga deltagare: Emma Wahlén/Audur, Tove Wahlén/Dreyri, Gunilla Werling/Vaka, Cilla Börjesson/Jörp, Lina Börjesson/Smalius, Karin Ruger/Disir & Ewa Westin/Mósi + Ulla Andersson till fots.

LÅNGRITT PÅ STENKUSTEN 1 MAJ

För tredje året arrangerades långritt på stenkusten den 1 maj för alla som inte har lust att bege sig ut och demonstrera. 11 ekipage hade mött upp i Fleringe och gav sig av i det strålande vårvädret.

Lina Börjesson guidade runt och försökte hålla ihop den vårystra gruppen -vilket inte var det lättaste. På Stenkusten mötte Ulla Andersson upp med bilen fullastad med matsäckar och vi slog oss ner i solgasset med det stilla havet som utsikt. Det kan inte bli mycket bättre än såhär!

Stort tack till alla som hjälpte till med arrangemanget - ett extra plus till Lina för den smarriga kladdkakan!!

Vi som var med genom/Ingrid/Blakkkur
Eva/Vaka, Gunilla/Dreyri, Ewa/Mósi, Cilla/Jörp, Emma/Audur, Tove/Jackie, Fia/Jullan, Sara/Kveikja, Lina/Smalius & Karin/Disir. 

RAPPORT FRÅN CLINIC MED KYRA KYRKLUND I VISBY ISHALL 30 APRIL
Arrangören Gerd Jansson (Suderbys) hälsade alla välkomna till Kyra Kyrklunds Clinic i Visby Ishall där ingen häst tidigare satt sin hov - en historiskt ögonblick!
 
Vi fick se prov på olika typer av ryttare och hästar, från unghästar till Grand Prix-ämnen och Kyra berättade om respektive ekipage vad som var bra och vad som kunde förbättras. Dock fanns ingen islandshäst med! Bl.a. red Gabriella Löf, utsedd till årets idrottspersonlighet på Gotland, - hon deltog även i paralympics i Athen förra året och gjorde ett imponerande intryck.

Inledningsvis berättade Kyra, att tidigare använde man s.k. horisontell träning, men att hon tillämpar "vertikal träning", dvs. man blandar olika svårighetsgrader och "leker fram" samlingen.

Sitsen är Kyras käpphäst - hon lägger stor vikt vid en korrekt sits där axel-höft-häl ska följa en linje liksom armbåge-tygel-hästens mun ska ligga på linje och tå-knä har sin linje. För att kunna behärska hästen måste man först kunna behärska sin egen sits! Sitsen är beroende av en god balans dvs. att man avslappnat följer med i hästens rörelser - en avslappnad muskel känner mer än en spänd! En spänd häst är dessutom svår att böja eftersom det är musklerna som sköter böjningen.

 
Man bör också sätta upp ett mål för sin ridning (gärna Grand Prix, enligt Kyra!!!!) - som sedan kan delas upp i delmål. 

Den fyrtaktiga skritten är viktig och det ska inte vara mer än 3 hovlängders övertramp för då blir hästen lätt passaktig. Handen bör gunga med hästen i rörelsen.

Unghästar (och islandshästar, min kommentar) bär 70 % av vikten på frambenen och utbildningen syftar till att få hästen att lägga mer vikt på bakbenen - den ska "pendla" med bakbenen - sätta under sig och skjuta på.

 
När det gäller traven visade hon en övning som gör att hästen blir rakare: vid lätt-ridning sitter man ner ett travsteg och reser sig sedan och står i stigbyglarna under två travsteg och sen sitter ner ett steg, står två o.s.v. På det viset sitter man inte bara ner på det ena, bekvämaste sittbenet! Vid trav på volt ska yttertygeln reglera längden på halsen och stödja, medan innertygeln ställer och böjer.

Kyra påpekade flera gånger, att det är ryttaren som ska bestämma takten, inte hästen! Hon hade laddat upp med sockerbitar som belöning till hästarna, men ingen häst ville ha socker till Kyras stora förvåning och besvikelse! Hon fick sedan klart för sig att Roma sockerbruk är nerlagt!

Kyra red även några av hästarna och det var en sann fröjd att se och mycket imponerande hur hon kunde få hästarna att göra det hon bad dem

om med minimala hjälper. "Hästar har ett universalspråk, men med lite olika dialekter" sa Kyra på sin sjungande finlandssvenska.

Dagen gick fort och Kyra avslutade med att säga, att hennes stig inte är den enda till bergets topp, men att alla tränare/ryttare har samma utsikt när dom nått toppen. Hon hoppades, att hon kunnat ge oss några nya verktyg att använda, men att vi inte skulle kasta våra gamla verktyg, bara komplettera vår verktygslåda och önskade alla lycka till med sin ridning. Det var en upplevelse att se och lyssna till henne - stimulerande, kunnig, humoristisk och ödmjuk och man fick lust att åka hem och sadla på direkt och testa - men då kom Valborgs-regnet!

Vid tangentbordet/ Agneta Hallenfur 

TÄCLING I TREC 16 APRIL
Så har vi skrivit ytterligare ett kapitel ”Austur historia" i och med arrangemanget av klubbens första tävling i TREC.

Arrangemanget hölls i sin helhet i Fleringe och de tio deltagande ekipagen (fördelade på en ungdomsklass & en seniorklass) fick tyvärr inte njuta av så vackert vårväder som vi hade hoppats på. Dagen var dimmig/disig, blåsig och rätt kylig – och åtminstone tävlingsledaren hade klätt på sig alldeles för lite kläder……

Tävlingsformen är mer känd under sitt franska namn som är ”Technique de Randonnee Equestre de Competition” (TREC).  Det som passar närmast in på svenska är ”Bruksridning”. Tävlingsformen är gjord för att bedöma häst/ryttare i de hinder och svårigheter man kan möta i sitt dagliga ridande i naturen och längs våra ridleder. En tävling innehåller tre moment och kan ridas som en- eller tvådagarstävling.

Jag kan lova att det var ett gäng nervösa ryttare som stod på startlinjen inför det första momentet..... för hela tävlingsformen var ju ny för oss alla - även arrangörsstaben!!

Tävlingsdagen inleddes med IDEALTEMPO & ORIENTERINGSBANAN. Momentet rids efter en på karta markerad bana och på en ideal tid. Längs banan finns ett okänt antal bemannade kontroller. Det är inte det snabbaste ekipaget som vinner utan det som ridit på idealtid och har alla kontroller rätt.

Banan var 1,2 mil lång och innehöll 3 (eller egentligen 4) bemannade kontroller. Den 4:e kontrollen hade troligen hamnat lite fel och alla ekipage utom 1 missade den. Då det visade sig att alla som missat kontrollen faktiskt hade ridit rätt väg- bestämde den enväldiga tävlingsledaren =Ingrid W att den kontrollen skulle slopas.

Trots att många inte hade en aning om hur de skulle hålla idealtempot –som varierade mellan 6-9 km/h på de olika etapperna- lyckades många göra det över förväntan. Bäst lyckades Lina/Smalius i ungdomsklassen med sina 7 straffpoäng (totalt 233p). De 7 poängen betyder att Lina missade den totala idealtiden med sammanlagt 7 minuter (snabbare eller långsammare). Bäst i seniorklassen var Fia/Jullan & Gunilla/Vaka med 12 straffpoäng (totalt 228p).

EKIPAGE POÄNG IDEALTEMPO
1. Lina/Smalius (U)  233
2. Gunilla/Vaka (S) 228
2. Linn/Mósi (U) 228
2. Fia/Jullan (S) 228
2. Emma/Audur (U) 228
6. Rosis/Leiri (S) 227
6. Annika/Thyra (S) 227
8.Sara/Kveikja (U) 221
8. Frida/Dreyri (U) 221
10. Karin/Disir (S) 197

Nästa moment var GÅNGARTSPROV, vilket faktiskt inte var så lätt som det låter. I detta moment ska ryttaren visa, att hans/hennes häst kan förflytta sig snabbt i skritt och i lugnt och kontrollerat tempo i galopp på anvisad bana. Provet reds på en ”rak” bana som var ca 100 meter lång och galopp reds först. Ekipaget tilldelas poäng beroende på hur lång tid man behövt för att att avverka respektive sträcka.

Många missade faktiskt galoppsträckan och ”nollade” beroende på att man galopperat för fort. Andra ville inte alls lämna hästkompisarna och galoppera iväg alldeles ensam och någon tyckte att kontollansvariga Ewas röda overall betydde "stopp" och nitade....... Skrittsträckan "nollades" om det gått för långsamt". Bäst totalt lyckades Rosis/Leiri på 35p i seniorklassen och Frida/Dreyri med 28p i ungdomsklassen.

EKIPAGE GALOPP SKRITT TOTALT
1. Rosis/Leiri (S) 30 5 35
2. Frida/Dreyri (U) 26 2 28
3.Annika/Thyra (U) 0 14 14
4.Gunilla/Vaka (S) 13 0 13
5.Linn/Mósi (U) 0 11 11
6.Lina/Smalius (U) 0 6 6
7. Fia/Jullan (S) 5 0 5
7. Emma/Audur (U) 0 4 4
8. Sara/Kveikja (U) 0 0 0
10.  Karin/Disir (S) 0 0 0
 

Efter att ha fått vila en stund och intagit lite välbehövlig lunch/fika satte vi igång med den återstående delen TERRÄNGHINDERBANA (=Trail). Det här momentet avser att framhäva utbildningsnivån som krävs för en TREC-häst (lydnad, mod, balans och säkerhet) såväl som korrekta och riktiga hjälper för att ta sig fram i skog och mark.

Banan var 1 200m lång, innehöll 16 hinder/svårigheter och den utsatta idealtiden var 9 minuter. De mest utslagsgivande hindren var ”Lastning & lossning på transport” samt en utlagd presenning som man skulle passera över.

Man fick även straffpoäng med 5p för varje hel minut över idealtiden (mer än 1min=5p, 2 min=10p osv). Rosis/Leiri var enda ekipaget som -med god mariginal- klarade sig inom idealtiden. Ytterligare tre ekipage klarade "nollan" genom att inte ha överskridit idealtiden med en hel minut.

Bäst i detta moment var Rosis/Leiri i seniorklassen med 152p. Bäst i ungdomsklassen var den yngsta deltagaren Linn (11 år)/Mósi på 144p.

EKIPAGE POÄNG HINDER TID TOTALT TRAIL
1. Rosis/Leiri (S) 152 8.19 (=0) 152
2. Linn/Mósi (U) 144 9.43 (=0) 144
3. Fia/Jullan (S) 143 10.53 (-5p) 138
4. Emma/Audur (U) 131 9.40 (=0) 131
5. Sara/Kveikja (U) 117 9.29 (=0) 117
6. Annika/Thyra (S) 121 11.17 (-10p) 111
7. Frida/Dreyri (U) 103 10.53 (-5p) 98
8. Gunilla/Vaka (S) 111 12.08 (-15p) 96
9. Lina/Smalius (U) 100 11.27 (-10p) 90
9. Karin/Disir (S) 105 12.18 (-15p) 90

SENIORKLASSEN
Som solklar segrare i seniorklassen stod Rosis/Leiri på 414p före tvåan Fia/Jullan på 371p. Rosis har en alltigenom välarbetad häst och det märktes på trailbanan att man har DM-meriter i bruksridning.

 
EKIPAGE - SENIOR SLUT POÄNG
1. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum 414
2. Fia Lundberg & Djörfung frá Asum 371
3. Annika Hedberg & Thyra frá Tobo 352
4. Gunilla Werling & Vaka från Sibbjens 337
5. Karin Ruger & Disir från Ekensberg 287

UNGDOMSKLASSEN
var jämnare och där segrade Linn/Mósi på 383p före Emma/Audur på 363p.

All heder åt våra duktiga ungdomar som kämpade väl och framför allt då åt Frida som på inlånade Dreyri (som hon ridit endast 1 gång tidigare!!) kom 3:a på 347p.

Ett annat faktum är att om man räknar ihop den sammanlagda poängen i seniorklassen och jämför med den sammanlagda i ungdomsklassen - så vann seniorerna med 1 enda futtig poäng!!

EKIPAGE - UNGDOM SLUT POÄNG
1. Linn Svensson & Mósi från Stenstuge 383
2. Emma Wahlén & Audur från Fleringe 363
3. Frida Fagerlund & Dreiri från Sibbjens 347
4. Sara Lundberg & Kveikja frá Tungu 338
5. Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli 329

SLUTLIGEN
hoppas jag att alla -trots det kyliga vädret- hade en trevlig dag. Det var trevligt att så många vågade ställa upp som "försökskaniner". Det var spännande att få testa på tävlingsformen och det gav en hel del att ta med sig till framtida arrangemang.

Ett stort tack till Ewa Svensson-Westin, Cilla Börjesson & Ulla Andersson som ställde upp som funktionärer.

/Ingrid (enväldig tävlingsledning)
P.S Nästa gång vill jag också vara med!!

 
AVELSCIRKELN FYLLDE 5 ÅR 15 APRIL

I går kväll dvs. fredagen den 15/4 firade vi avelscirkelns 5 års jubileum, på restaurangen "Smakriket" i Ljugarn. Vi åt fantastiskt god mat plus att det blev en massa trevligt hästpratande!!! Med på gårdagens träff var Ulla, Ingrid, Ann-Britt, Cilla, Helena, Catherine plus undertecknad.

Vi firade jubileet lite i efterskott. Cirkeln startade den 10 februari 2000 hemma hos Helena. Cilla Ohlsson har hela tiden varit den som har hållit ihop det hela.

Vi ses snart igen för att börja åka runt och titta på alla små näpna nytillskott i hagarna!

Mvh Christina 

"PAVIKINGARNA" BESÖKTE VIKINGAMARKNADEN
I TOFTA 26 FEBRUARI
I helgen var det återigen dags för några av Austurs glada hästar att medverka och förhöja stämningen vid vikingaårets inledning, denna gång i självaste Vikingabyn i Tofta.

Fem glada vikingar (Anki, Mia, Fia, Sara och Agneta) gav sig av från Ammor Islandshästgård i Västergarn, trotsande vädrets makter, ömsom snö, ömsom sol och nästan framme vid Tofta överraskades vi av en riktig hagelstorm med hagelkorn stora som ärtor som piskade upp en frisk röd färg i våra vinterbleka ansikten - ett riktigt vikingaväder!!!!

Så samlade vi ihop våra mantlar och borstade av den värsta snön och töltade stilfullt in i Vikingabyn till folkets jubel - riktigt pampigt!  Hästarna verkade gilla all uppståndelse och efter vår lilla töltuppvisning undfägnades vi med en härlig, rykande varm ärtsoppa, serverad i  järnmugg med träsked och hästarna fick vackra röda äpplen.

Hemfärden gick genom skogen och ett par gånger bröt solen fram och vi kände oss nöjda över väl förrättat värv och njöt av snötyngda grenars mjuka tystnad.

Bifogar några bilder , dom flesta tagna av Gunnar Britse, någon enstaka med min kamera.

Vid datorn Agneta

 

 

BILDEN: Från vänster Anki Jonasson/Blesi, SaraLundberg/Kveikja Camilla Lundberg/Djörfung, MiaHallin/Kola och AgnetaHallenfur/Rúmba.

VIKINGAÅRET 2005
tjuvstartade i Slite då Lännaskolan -med hjälp av fackelbärande islandshästekipage från Austurs "norra sektion"- tände sin vårdkase intill stranden på vid Lillugnsriv.

För att förbereda oss för arrangemanget hade vi träningsridit med facklor på hemmaplan och märkte då att  många av hästarna inte gillade att facklorna fräste i händelse när det blåste. Vi hade även sytt upp mantlar och försökt uppbåda andra vikingaliknande kläder.

TILL HÄST: Frida Fagerlund/Disir, Fia Lundberg/Jullan, Lina Börjesson/Samálius, Cilla Beite-Börjesson/Jörp, Karin Ruger/Fúni, Sara Lundberg/Kveikja, Ewa Svensson-Westi/Mósi, Ingrid Wahlén/Blakkur & Emma Wahlén/Audur. TILL FOTS: Tove Wahlén, Linn Svensson & Ulla Andersson.

Vi var fyllda med tillförsikt då vi samlades vid tennisbanorna i Slite på måndagseftermiddagen. Hästarna sadlades -många hade lammskinn på sadeln- och alla tog på sig sina vikingautstyrslar, så kund vi ge oss iväg. P g a blåsten tog vi det säkra före det osäkra och endast ett fåtal red med facklor i händerna.

På Lillugnsriv möttes vi av ett "hav" av folk och det tillsammans med sorlet- gjorde att en del hästar började spralla lite. Ewa Westin-Svensson, som för dagen var iförd urtjusig vikingamundering (det är inte alla som har en syster som jobbar på Birka och en mamma som är jätteduktig på att sy!!)- överlämnade från hästryggen sin fackla till Lännskolans rektor Sten Sandberg, som därefter tände vårdkasen. Efter en liten stund flammade kasen ordentligt och många -både barn och vuxna- passade på att hälsa på hästarna.

Vi kunde alla känna oss ganska nöjda när vi lastade in hästarna i transporterna efteråt - facklorna slocknande inte, ingen ramlade av och hästarna skötte sig utomordentligt. /Ingrid W 

ÅRSMÖTE 29 JANUARI
Årsmötet hölls den 29 januari i Vänge Bygdegård och glädjande nog hade nästan 30 medlemmar trotsat snöfallet och "halkat" till mötet.

Valberedningen -Ove Alm & Helena Duveborg- hade som vanligt gjort ett bra jobb och en hel del nya namn kunde väljas in i styrelsen. Irene Andersson kommer att svinga klubban under året och till sin hjälp har hon Vonna Norrby, Chatrine Möller, Anki Jonasson, Karin Ruger, Malin Pettersson & Marie Flemström.

Klubbens ekonomi relativt god och vid årsskiftet fanns ca 15 000 kr i kassan. Årsmötet röstade fram en höjning till 110 kr (från nuvarande 70 kr) av den lokala medlemsavgiften för seniorer för år 2006.

Intresset för islandshästen har ökat och klubben växer stadigt. Den 31/12 2004 hade Austur 83 medlemmar varav 10 lokalmedlemmar. Glädjande är också att det i klubben nu finns 10 ungdomar under 18 år.

Den ökande medlemsskaran märks även i verksamhetsberättelsen, då det arrangerats mängder av aktiviteter och flertalet långritter utspridda över ön.

Efter årsmötet åts det smörgåstårta och det informerades om Länsmuseets planerade aktiviteter på Norrbys Musée gård under det kommande "Vikingaåret 2005". Den 20/7 & 3/8 blir det "Hästshow" och den 6/7 & 10 /8 "Historic Clinic" - (mer information kommer!) Det finns även lösa planer på en utställning av islandshästar samt föl & unghästmönstring.

VIKINGARNAS HÄSTAR - MYT, KULTUR RIDKONST OCH
RASER UNDER NORDISK JÄRNÅLDER
Ett drygt 40-tal nyfikna hästintresserade (varav minst hälften från Austur) hade mött upp i Sävesalen (Fornsalen) på torsdagskvällen den 20 januari för att lära  mer om vikingarnas hästar. Det visade sig att vi var specialinbjudna och alla var medlemmar i Austur eller Fjordhästföreningen.

Sara Eliasson från Fornsalen berättade och visade bilder under 2-timmar. som trots att man hade lite "träsmak" gick väldigt snabbt. Vi fick även titta på originalmaterial -stigbyglar & bett- som hittats vid utgrävningar här på Gotland. Därefter blev det kaffepaus och diskussion kring aktiviteter i samband med "Vikingaåret 2005".

Mycket kring det här med Vikingarnas hästar är kvalificerade gissningar och det finns massvis med teorier om hur hästarna såg ut och hur man red. Mycket kan man dock styrka med hjälp av fynd gjorda vid utgrävningar, grottmålningar & bildstenar m.m.

Här kommer en liten sammanfattning och jag hoppas att jag inte fått något helt om bakfoten - i så fall får ni som var där hojta till. /Ingrid Wahlén

HÄSTENS UTVECKLING:
Hästen är ett av de vanligaste exemplen på evolutionen. Hästens anfader var den rävstora Eohippus, som levde för ca 50 miljoner år sedan och under årens lopp har den utvecklats till alla dagens olika hästraser. Man har hittat grottmålningar föreställande hästar samt snidade hästbilder på horn och trä som är så gamla som 15-30 000 år.

VIKINGENS HÄST:
Med utgångspunkt på gjorda skelettfynd så var hästarna ca 131-145 cm i mankhöjd. Med tanke på att vikingarna var relativt storvuxna (något kortare än vi är idag), så var alltså hästarna relativt små. Med dagens DNA-teknik skulle man även kunna få fram vilka färger hästarna hade, men detta har ännu inte gjorts.

Studier av benstruktur i olika skelettfynd visar att vikingens häst (och alla dagens hästar) härstammar från en mix av fyra olika typer av ponnyer, som kom ifrån olika delar av världen.

Bilder på bland annat bildstenar visar att hästarna ofta hade stubbad man (typ fjordhäst) men att de emellanåt hade sparat en längre lock av manen intill manken (kanske för att hålla sig i?).

Angående islandshästarna så tror man att norska vikingar förde med sig sina hästar till Island och att de där sedan korsades med hästar från brittiska öarna. Importstoppet på hästar som infördes på Island redan under 900-talets har sedan gjort att rasen än i dag är relativt opåverkad.

MYT & KULT
Hästen användes tidigt som en symbol på bildstenar m.m. På Gotland finns 400 bildstenar kända idag. Några står kvar på sin  ursprungliga plats medan andra är samlade på t ex Fornsalen & Bungemuséet.

På många ställen associerades hästen med dödsriket och offrades till de döda. Den kunde också tjäna som symbol för solen och som dragare framför himlavagnen. På bildstenarna avbildades ofta två motställda hästar -troligen hingstar- då hingsthetsning var en vanlig "folksport" som hade symbolisk betydelse. Sleipner -Odens åttafotade häst- är också ett vanligt motiv på bildstenar.

Det hände även att man offrade hästar till gudarna samt att man begravde hästar (och andra djur) tillsammans med sin ägare/ryttare för att dessa skulle följa med till nästa "liv". Vi fick se en bild från en utgrävning där en liten pojke blivit begravd med sitt svärd (som nästan var längre än han själv), en häst och en liten hund.

HUR LÄNGE HAR HÄSTEN ANVÄNTS SOM RIDDJUR?
Hästen kom i människans tjänst för ungefär 6 500 år sedan. Man har i trakterna av Ukraina hittat många fynd på gamla boplatser - i gravarna har hittats kranier där tänderna bär slitmärken, som endast kan uppstå efter ca 300 timmars användande av bett.

På Gotland har gjorts två fynd -i Eke & Hangvar- av ryttargravar där skelettet efter russtora hästar har daterats till 4 700 år gamla.

RIDKONST
Man tror att hästen användes av krigare, som var tvungna att kunna rida på en hand, eftersom den andra skulle hantera svärd eller sköld.

HÄSTENS UTRUSTNING
Även om man inte gjort så många sadelfynd så använde vikingarna använde troligen en sadel, typ bladsadel med högre bak och framvalv. Stigbyglar har man hittat vid utgrävningar - även då den typ som vi ibland använder till islandshästar med "vriden" ögla för stigläder.

Huvudlaget var av enkel tränsmodell, som även verkar ha haft nosryggsverkan (typ fast nosgrimma). Huvudlaget hade troligen ingen käkrem. Tyglarna var delade och ihopsatta med ett band eller en ring. Flera fynd av bett har gjorts - i Eskelhem hittades ett bett med parerstänger.

Hästarna var oskodda, men vid halt underlag hade man broddar som man slog på direkt på hoven.

RYTTAREN
På bilden nedan kan man se en bildsten från Broa i Halla (klicka på bilden för att se den i större format). Stenen är daterad till 700-800. På bilden kan man ganska tydligt se ryttarens klädedräkt. På överkroppen har han en mantel som skydd mot väder och vind. Han bär också ett slags knäkorta, pösiga ridbyxor. Ryttaren är också beväpnad med ett svärd.

SADELDAG PÅ NORRA GOTLAND
Årets första aktivitet hade Ellen Carlsson hade tagit initiativet till. 9 personer hade mött upp vid Norrvanges ridhus i Lärbro för att ha en "sadeldag". Cathrine Möller från Kaupre ridsport fanns på plats för att visade en mängd olika sadlar och delade med sig av sitt hästkunnande. 

Det gavs även tillfälle till att prova sadel på sin häst och även provrida den. Tyvärr hade varningen om den kommande stormen gjort att många valt att lämna hästen hemma. Tre hästar fanns dock på plats och de fick "snällt" ställa upp som modeller.   /Ingrid Wahlén