ARKIVET 2006...

Ta även en titt i arkivet från tidigare års aktiviteter 

2005 - 2004  2003 - 2002

NYÅRSRITT I LÄRBRO 31 DECEMBER

I ett traditionsenligt ljuvligt nyårsväder (=regn) träffades fyra av Austurs ungdomar (Emma Wahlén-Auður, Tove Wahlén-Tritla, Linn Svensson-Mósi & Lina Börjesson-Smalius) för att rida nyårsritt.

Två ungdomliga mammor Ingrid Wahlén/ Blakkur & Cilla Beite/ Reifnir tog en kort "tant & unghästtur" tillsammans med Tove/Tritla medan de öviga red en lite längre väg i ett högre tempo.

Trots att alla var välutrustade med regnställ och annat, så var vi i alla fall garanterat blöta efter att ha ridit klart. Linn (som redan ridit hemifrån sitt till Kauparve) var blöt innan vi red iväg! Emma tyckte då att hon skulle skaffa bättre regnkläder, men det tyckte inte Linn som svarade med det numera bevingade kommentaren - ”De här är bra.. när det inte regnar!”

Efter ridturen blev det fika och hästprat i det Wahlénska köket.

Gott Nytt År! /Ingrid

 

UTERITT I VÄNGE 30 DECEMBER

Lördagen den 30 december fylldes Helena Duveborgs gårdsplan med en hel drös utav bilar med hästtransporter. 14 Austur medlemmar med hästar från olika delar av Gotland hade samlats.

Strax efter kl 11.00 red ekipagen i väg och första etappen på ritten var att rida över två enormt stora fält, vädret var lite kallt, mulet och blåsigt, många av hästarna blev triggade och exalterade att rida över fälten… Nökkvi såg tydligen ”spöken” eller något och tappade sin ryttare.

Ritten fortsatte och efter en stund förvandlades Rúmba till en ”Rodeo” häst och for in i skogen med buller och bång, när hon stannat så visade sig att Rúmba oturligt nog fått en mkt lång taggtrådsbit runt bakhoven och i svansen, tur i oturen blev det inga skador.

Därefter fortsatte ritten och den avslutades efter totalt ca 1.5  timme. Trots dessa incidenter,  några unghästar (som var jätte duktiga! ) och några irriterade hästar blev det en trevlig ritt i Vänge socken!

Några ekipage avbröt tyvärr och åkte hem tidigare men 9 st avslutade eftermiddagen med att avnjuta en jätte god soppa med nybakat bröd och sedan kaffe med kakor. Sedan lastades hästarna åter på transporterna och for var och en hem till sig.

Tack till Helena och Laila för detta trevliga arrangemang mitt på ön och tack för den goda avslutningen!

Gott nytt år!! / Maria Smedberg.

Deltagare:
Helena Duveborg- Birka. Laila Schöllin- Svala. Emelie Nyberg- Frenja. Maria Smedberg- Galsi, Helena Nilsson- Korpa, Jennifer Nilsson- Kalle, Suzanne Wahlström- Hrimnir, Malou Wahlström- Hamar, Olivia Larsen- Náttfari
Agneta Hallenfur- Rúmba, Fia Lundberg- Jullan, Sara Lundberg- Nökkvi
Rosis Widegren- Leiri, Iréne Andersson- Isak
UNGDOMARNAS LUCIARITT I FLERINGE 17 DECEMBER
Många låg tyvärr sjuka just denna dag, så vi blev till slut 5 hästar - Lina på Smalius, Isabelle på Embla, Helena och Alexandra på Kalle, Cilla på Reifnir och vår granne Annelie på Jörp. Bland fotfolket fanns Ulla och mina föräldrar Kerstin och Tord som ansvarade för pepparkaksutdelningen.

Efter en stunds pyntning av hästar i stallet begav vi oss iväg. Den självklara lucian, Kveika var tyvärr inte med så flera hästar fick prova den fina Luciakrona. Embla skaka av sig den redan i stallet och
Jörp och Kalle var tomte och Smalius klarar inte det så det blev till slut Reifnir som fick vara Lucia. Han klarade kronan bort till vårt hus sedan tyckte han att det var lite väl mycket krafs kring ögonen!

Kvällen var stilla och himlen var stjärnklar och tempen var strax över noll. Vi gick runt Fleringedalen och gjort allt som allt 9 stopp där vi sjöng mellan två och tre Luciasånger. På flera ställen blev vi bjudna på glögg och pepparkakor. Det blev även en del godispåsar med hem
som delades ut till ungdomarna & barnen efter avslutat ritt! Hoppas igen fick ont i magen!! Hästarna fick morötter på ett ställe.

Tyvärr ville vädrets makter inte ge oss fint väder hela turen utan den sista 45 minuter så regnade det ordentligt!

Efter 3 timmar i sadeln så kom vi hem till stallet och hästarna fick sitt kraftfoder! Några var kalla om fötterna men stämningen var ändå god. Alla var vi överens om att det var trevlig att få sprida lite julstämning på häst. Fleringeborna uppskattade vårt annorlunda Luciatåg.

Hoppas att flera ungdomar kan vara med till nästa år! Vet i alla fall att det finns många vuxna som vill vara med om de får!

God Jul önskar Cilla och Lina i Fleringe
HOPPNING PÅ BJERS I LÄRBRO 16 DECEMBER
Två av Austurs ungdomar deltog i Norra Gottlands Ridklubbs (NGR) klubbhoppning på Bjers Ridskola den 16 december och visade med bravur att islandshästar faktiskt kan hoppa också! Tävlingen reds inne i ridhuset vid Bjers.

KLASS 1 Clear round 40-50 cm maskeradhoppning: Jennifer Nilsson & 23-årige Glókollur frá Reykjarholi "Kalle" gjorde en felfri ritt och röstades av publiken fram som bästa maskeradkostym och vann därmed klassen.

KLASS 2 Clear round 50-60 cm. Emma Wahlén & Auður från Fleringe drog på sig 4 fel på grund av en olydnad vid ett hinder. Andra försöket blev dock felfritt.

KLASS 3 Clear round maskeradhoppning 60-80 cm med idealtid. Emma Wahlén & Auður deltog även här och gjorde en felfri ritt fram till näst sista hindret då Auður rev och sedan snubblade på den rivna bommen och "gick på öronen" varpå Emma ramlade av och tvingades utgå. Ingen av dem skadade sig som tur var och då alla hoppat klart fick de komma in och hoppa ett par hinder till för att sluta positivt.

Ytterligare en Austurmedlem, Alva Wallen-Keller, deltog i klass 2 & 3 men på en "vanlig" häst.

/Ingrid W

 
TOMTERITT I LÄRBRO 10 DECEMBER
Det märks att december är en hektisk månad och av olika skäl blev det ett väldans manfall. Tre "Nissar" gav sig i alla fall av på en 2-timmars ridtur i strålande solsken.

Ute på ridturen mötte vi Linn Svensson & Mósi, som inte varit uppkopplade och helt missat att denna ridtur. Det gäller att ha koll på hemsidan!

Efter ridturen blev det glögg & fika med lussekatter och en massa hästprat förstås.

Trevligt var det och även Galsi tyckte att det var så trevligt att han inte ville åka hem.....

Deltog gjorde Emma Wahlén/Auður, Ingrid Wahlén/Blakkur & Maria Smedberg/Galsi.

 
RIDKURS FÖR HAFFI GÍSLASON 2-3 DECEMBER
Det här är inte lätt, men jag ska ändå försöka göra en sammanfattning av en mycket givande helgkurs för Haflidi "Haffi" Gíslason på Norrvange i Lärbro.

Det här var min -och säkert många andras- första ridlektion för en "äkta" islänning. Vi (=11 ungdomar & 6 vuxna) fick möta en mycket karismatisk, peppande och engagerad ridinstruktör med en massa erfarenhet och känsla för islandshästen. Som han sa själv så är han uppvuxen på hästryggen. Istället för att cykla så fick man börja rida och hade man tur så fick man använda sadel och träns!!!

Haffis filosofi och den "röda tråden" genom hela kursen var att det är vårt ansvar att se till att hästen går i rätt form, trampar under sig och bär upp sig. Detta gäller oavsett om man är tävlings- eller fritidsryttare.

Vi ryttare måste också sluta komma med bortförklaringar på varför ridningen inte fungerar - Vi skyller på allt möjligt t ex fel bett, smutsigt träns, dålig sadel, underlaget, verkningen, solen, fel linement o.s.v. Istället ska vi i första hand söka felen hos oss själva - hur är min sits, ger jag tydliga hjälper....

Ridningen var indelad på två vuxengrupper och två ungdomsgrupper och helgen inleddes med ledarskapsövningar i form av bl a "rein-stop" först stillastående och sedan från både i skritt och trav. Några av hästarna "coolade ner" märkbart efter denna övning, då de kände att ryttaren "tog befälet" över ridningen. Vi jobbade även med lösgörande arbete på lång tygel med mycket voltarbete, där vi fick lära oss vikten av att inte hänga i tyglarna utan istället göra tydliga ledande tygeltag (leda-släppa-leda-släppa).

Innan lunch visade Haffi med hjälp av Gáta vilken inverkan ryttarens sits har på hästen. Något som också inverkar är om ryttaren rider "veligt" eller målmedvetet.... Eftersom människans och hästens skelett påminner om varandra, så  fick vi själva krypa runt på alla fyra och känna hur mycket lättare det blir om man har rätt teknik -med nerböjd nacke och höjd rygg.  

"Hallå! - Är det någon hemma?"

På eftermiddagen tränade vi "Hallå! - är det någon hemma?" eller "halvhalter" som det heter på ridsvenska . Det är viktigt att få hästen att lyssna och svara "ja, vad vill du?".......

Efter riddagens slut (kl 18.00) blev det gemensam pizzamiddag -för de som ville- på "Grannen" i Lärbro. Vi smockade i oss massor av pizza från buffén och efter det så "rullade" vi bokstavligen hemåt.

De flesta av ungdomarna passade på att träffas och hade en gemensam övernattning hos Wahléns på Kauparve i Lärbro. Det käkades chips  & ostbågar, spelades spel och sågs på film. Trots att vi har stort hus, så kunde vi i alla fall höra att de hade roligt! Framåt 01-tiden påstår de att de gick och lade sig. Då hade i alla fall jag somnat för länge sedan!!

Kl 07.30 började söndagens ridning. Förmiddagens ridpass ägnades åt tölt på böjda spår, så att hästen gick ordentligt ställd. Själv fick jag en "aha"-upplevelse då jag fick lära mig den "lätta tölt-sitsen" -att vila på trampdynorna och endast ha troskanten i sadeln. Och som han töltade min Blakkur - villigt och framåt i kort tempo med hyfsat lågt huvud.... Det är nästan så att man blir "religiös"!

Många av hästarna var ganska trötta (både fysiskt och mentalt) efter helgens ridning, så eftermiddagspasset ägnades mestadels åt övning från marken. Vi fick lära oss att med hjälp av vår kropp, röst & vid behov ett spö kunna flytta hästen "ställd" i sidled (max 60º vinkel) längs med ridhusväggen. En mycket bra ledarskapsövning + mjukgörande och stärkande för hästen. En jobbig övning för hästen.

Som avslutning hade vi tänkt få se lite passläggning med tre 5-gångare, men det visade sig att hästarna var så trötta (dålig kondis?) att de helt enkelt inte orkade......  Det får bli en annan gång.

Alla verkade helnöjda med kursen -även hästarna- och vi fick många nya verktyg att jobba med. Flera konkreta framsteg kunde ses hos hästarna - bara efter dessa lektioner. Dreyri TÖLTADE som

om han inte gjort annat (trots att hans matte sa att han inte kunde), Jullan  kunde SKRITTA (åtminstone på lördagen!), Kalles ben gick som trumpinnar, Karin fick nytt framtidshopp vad gäller Fúni och Teiturs blev mycket lugnare då Malin fick verktyg att kunna vara ledare!

Min känsla är att vi nog är allt för "mesiga" med våra hästar. Vi måste vara tydligare och med vårt kroppsspråk, röst och sits visa att det är vi som bestämmer hur ridningen ska ske -både riktning & tempo. Vi måste bete oss som ledare för då blir hästen lugn och trygg. För att citera Haffi - "Visa vem du är!".

För alla som undrar, så kommer det  troligen att komma en ny möjlighet att gå kurs för Haffi Gíslason i vår. Det ser åtminstone jag fram emot även om jag redan nu känner antydan till träningsverk i låren!

/Ingrid W

DELTAGARE:  
Sara Lundberg (u) - Nökkvi
Emma Wahlén (u) - Auður
Jennifer Nilsson (u) - Kalle
Lina Börjesson (u) - Smalius
Josefine Strandänger (u) - Tyr
Linn Svensson (u) - Mósi
Hanna Larsson (u) - Gáta & Sveie
Malou Wahlström (u) - Hamar (söndag)
Olivia Larsen (u) - Nattfari (söndag)
Natalie (u) - Snillingur (lördag)
Fia Lundberg - Jullan
Ingrid & Tove (u) Wahlén - Blakkur
Karin Ruger - Fúni
Malin Johansson - Teitur
Lotta Molund-Lövgren - Kraftur
Gunilla Werling - Dreyr


RAPPORT FRÅN SIFs NATIONELLA UNGDOMSMEETING I VÄSTERÅS 25-26 NOVEMBER 2006.
Det var på fredagen som det bar av mot Västerås och det nationella ungdomsmötet. På båten stötte vi på Rosis som visade sig bara sitta några rader från oss. Hon och Jenny satt och pratade större delen av resan medan vi 3 ungdomar satt och spelade kort.

När vi kom fram till Nynäshamn så hämtade våran ”taxi” Pia oss, egentligen skulle vi ha åkt i Jennys bil men på grund av en bakruta som exploderat så gick inte det. Under de 2 timmarna till Västerås var det prat non stop i baksätet (gissa vilka =P), ämnena var vitt spridda. Allt från rosa elefanter till fjällosofering diskuterades.

Väl framme i Västerås så möttes vi av Josefin Denami (vice ordförande i ungdoms utskottet) som visade oss i vilket rum vi skulle sova - hotellet var jättefint! Vi installerade oss snabbt i rummet och satte igång med ännu några partier kort.

På lördagen satte mötet igång och vi började med en utflykt till Strömsholm där vi fick träffa fyra av eleverna och kolla lite på anläggningen, vi fick även se lite longering och när tre av dem red en lektion samt när en red med handhäst.

När vi kom tillbaka till hotellet så var det dags att börja med diskussionerna. Med på mötet var ca 35 ungdomar (1 kille!). 18 av SIFs lokalklubbar fanns representerade.

Bland annat kom de från Stockholms regionen fram till att de skulle vilja hitta på något tillsammans med oss och vi bytte därför mail-dresser så vi kan få tag på varandra och snacka lite mer.

Austurs representanter - Emma Wahlén, Lina Börjesson & Malou Wahlström.
Efter middagen (vårt 5:e mål för dagen) så delades vi upp i grupper och fick i uppgift att måla ner våra tankar och känslor angående lag-SM på ett papper, slutresultaten var hade alla varierade i färgmängd och konstnärlighet.

På söndagen var det dags för det alltid lika heta ämnet Lag-SM. Diskussionerna var många och viljorna var många och starka. Men vi kom fram till en hel del som alla kunde komma överens om:
- Inga finaler
- Internationella FYC reglerna i samtliga grenar utom dressyr där vi behåller FIPO reglerna
- Flaggloppens poängräkning kommer att förändras
- En ny gren lades till, nämligen lagshow
- Bästa lag i varje gren får en utmärkelse
- Nya bestämmelser angående reserverna

Annat vi fick reda på om Lag-SM var att vårt kval kommer att bli på ön. Tanja Zabel kommer ner någon gång i vinter för att informera och kolla vad som behövs göras för att anordna det.

Vi fick även ett preliminärt datum för finalen nämligen den 25-26 augusti, men det kan även komma att läggas senare. Platsen för finalen är Riddarhyttan hos Frida och Totti på Stora Fors gård (ca 7 mil NV om Västerås).

Under eftermiddagen åkte alla hem eftersom och vi var de sista att lämna hotellet klockan 16. Och efter helgens strapatser var det lite tystare i baksätet.

"De finlandssvenska dvärgarna"// Emma, Lina och Malou =)

Mer om Lag SM!

Lina & Malou i bussen på väg till Strömsholm. Besök på Strömsholm. Malou verkar längta efter att rida!
Konstnärlig redovisning av tankar & känslor kring Lag-Sm.
På väg hem, och Emma skissar på rapport från meetinget......        
UNGDOMSTRÄFF I FLERINGE 19 NOVEMBER
Ungdomarna hade träff på ovalbanan i Fleringe för att träna lite på de gångartsgrenar som ingår i Lag SM.

Som uppvärmning blev det först lite fri ridning på ovalbanan. En av klubbens nya  ungdomsmedlemmar -Elias Stuxgren- var också med och red en stund på familjens (=mammas) unga fuxsto Fenja från Kvarnbackagård.

Det är bra att miljöträna unga hästar och Fenja hon hade väl inte sett så många islandshästar på en gång sedan hon flyttade från Lau!

Därefter  provade de som ville på gångartsgrenarna som ingår i Lag-SM för ungdomar under överinseende av Ulla Andersson & Suzanne Wahlström. Alltid bra att få lite tips om tempo och om hästen fattat rätt galopp m.m.

Medan ungdomarna red på banan passade några medföljande föräldrar och syskon på att göra en lugn ridtur runt "dalen" i Fleringe.

Sedan var det lunch/fika och mellansnack. Vi passade även på att titta i lite kataloger efter lämpliga "klubbkläder" - fleece- & sweatshirts m.m.

Efter fika/lunch provade några även på flaggalopp. Om det var mest trav förra träningen så var det nu flera som faktiskt lyckades galoppera - övning ger färdighet! Inte helt lätt att med bara en hand på tygeln få hästen att gå i full galopp så nära att man kan få tag i flaggan!

Till flaggaloppen saknas dock lite material - 4 tunnor och "el-rör" att göra flaggor av. Det får vi försöka fixa fram till nästa träning.

De ungdomar -Lina, Malou & Emma-  som ska åka till Västerås på ungdomsmeeting kommande helg fick i uppdrag att försöka få fram lite mer information kring upplägget av Lag-SM kvalet.

/Ingrid W

DELTAGARE: Sara Lundberg/Nökkvi, Malou Wahlström/Hamar, Jennifer Nilsson/Kalle, Emma Wahlén/Auður, Lina Börjesson/Smalius, Olivia Larsen/Nattfari & Elias Stuxgren/Fenja. Samt en hel "skrälldus" med medföljande föräldrar, syskon och hundar! 
UNGDOMSTRÄFF I VISBY 12 NOVEMBER
11 ungdomar med 9 medföljande vuxna & tre "småttingar" hade hörsammat kallelsen till denna ungdoms-träff. Glädjande nog deltog även två nya ungdomsmedlemmar - Elias Stuxgren & Nadine Lindholm. Vi samlades i polishuset i Visby för att fika och diskutera lite kring önskemål om aktiviteter 2007.

UNGDOMSMEETING I VÄSTERÅS: Lotten utsåg Lina Börjesson & Malou Wahlström att representera Austur på meetinget i Västerås den 25-26 november.

"GULDPENGEN" - klubbens ungdomar har sökt projekt-pengar från Leader Gotland för att utveckla ungdoms-verksamheten. Beslut i frågan dröjer, då Leader väntar på nya ekonomiska anslag.

LAG SM- 2007: Eftersom några nya deltog på träffen passade vi på att informera lite om planerna på att delta med ett Austur lag i Lag SM 2007. Kval i Stockholm eller kanske på Gotland våren/försommaren. Finalen går i augusti troligen i Värmland.

ÖNSKEMÅL OM AKTIVITETER: Filmkvällar, Vårtävling på fastlandet, "Horseball", Ridutflykter (hajk), Hoppning, gymkahna, kadrilj, långritter ("spåret", Hovleden, Fårösund-Rute-Lärbro), ridkurser i dressyr & hoppning, träffar utan häst t ex Knytkalas.

Ungdomarna deltar även i klubbens övriga aktiviteter i form av uteritter, tävlingar i TREC, gångarter m.m

Utöver dessa aktiviteter blir det specialträffar med inriktning mot Lag SM - ridning & kanske även "teambuilding".

Efter avslutat möte åkte vi till bowlinghallen där vi satte ett och annat klot i rännan, men även en och annan strike. Därefter åt vi oss mätta på den goda pizza-buffén innan vi skildes åt och begav oss hemåt.

VI SOM VAR MED: Fia & Sara (u) Lundberg. Jocke, Inger & Elias (u) Stuxgren. Ingrid, Emma (u) & Tove (u) Wahlén. Cilla & Lina (u) Börjesson. Jenny Lindley. Suzanne, Malou (u), Olivia (u) & Oda (u) Wahlström. Helena & Jennifer Nilsson (u), Elin Björklund (u). Rosita & Nadine Lindholm (u).
RIDHELG FÖR HANNA LINDSTEDT PÅ SJÄLSÖ 11-12 NOVEMBER

Deltagare var Monica Östberg på Tor, Zenita Strandänger på Tyr, Kerstin Johansson på Vildur Lotta Molund-Löfgren på Kraftur och Lena och Nathalie (medryttare) på Snillingur.

Instruktör denna helg var Hanna Lindstedt från Söderköping. Hanna har två egna islandshästar uppstallade på Gäverstads islandshästgård. Hanna, som är en rutinerad ryttare med många tävlingar och priser, hade stort tålamod med oss och vi var mer än nöjda efter två dagar. 

Temat för denna helg var form. Att arbeta sin häst med böjning och få den mjuk och lätt att forma är väl allas önskan.

På lördagen var vi först på Själsö och Zenitas ridbana. Vädret var inte det bästa! Det ösregnade hela tiden vi hade lektioner. Senare på dagen förflyttade vi oss till Lokrume och Lottas ridbana där Lena, Nathalie och Lotta red för Hanna.

På söndagen tittade solen fram och det blev några timmars lektioner för oss i härlig sol i Lokrume.

Vi red varsina privata pass både lördag och söndag så det blev mycket tid för var och en. Hanna tog sig tid att även rida på våra hästar och visade hur viktig ryttarens sits och hjälper verkligen är och att vi har bra hästar.

Hanna gjorde det väldigt tydligt för oss hur viktigt det är att hästen arbetar i rätt form och trampar under sig ordentligt. 

Det var underbart att känna förändringen i hästens steg och samtidigt ha så "lite i handen". Men det krävs mycket mentalt av ryttaren, det är ett långsiktigt och hårt arbete. Och det finns inga genvägar!

Kraftur gick så bra i form i både skritt och tölt. Det krävs så mycket koncentration och det är guld värt att ha Hanna där som ser och kan säga direkt hur jag kan göra.

Snillingur började lyssna när Hanna red honom och slappnade av i rygg och nacke och det fick både Lena och Nathalie känna efter dessa två dagar. 

Alla var nöjda med helgen och vi hoppas att Hanna kommer igen snart!

/Lotta Molund-Löfgren 

HUBERTUSRITT I LOJSTA 28 OKTOBER
Lördagen den 28 oktober arrangerades Hubertusritt av familjen Dahlström och ritten utgick från deras gård vid Asa i Lojsta.

Hela familjen var engagerad - Carina var master, Thomas körde matsäckar och grillade korv och barnen hade gömt "Räven".

15 ekipage mötte upp varav två russ och ett fullblod. De mest långväga kom från Lärbro & Fårösund och hade 8 respektive 10 mil enkel väg, men det är ju en "baggis" för två f d norrlänningar..... (Fia med rötter i Gällivare & Ingrid från Umeå).

Vädret blev inte så illa som befarat, utan bjöd på solsken, blå himmel och en lätt bris.

Nadines russ Torulf tyckte det var så härligt att rida i "flock", så att han började göra bocksprång och Nadine var nära att åka av. Efter lite goda råd från Rosis blev det bättre och ekipaget kunde fullfölja ritten.

Ritten gick genom delvis ganska kuperad terräng och med vacker utsikt över Lojsta träsk. Vid träsket blev det fikapaus med hö för hästarna och korv för ryttarna.

Sammanlagt red vi ca två timmar - Carina hade fått korta ner turen p g a en "trilsk bonde" som gjort en bit av vägen oframkomlig. Vi höll ett ganska lågt och behagligt tempo, som passade de flesta. Det erbjöds också galoppsträckor på mjuka skogsvägar.

.

I slutet av ritten kom den traditionella jakten på "räven". Den luringen hade gömt sig i ett skogsparti tillsammans med lite andra hästprylar..... Ett idogt letande vidtog och somliga hittade fler saker än andra...

Tove Wahlén blev den som till slut lyckades lokalisera "räven", som gömt sig under ett par granruskor. Det var väl en av de sötaste rävar vi har haft på en hubertus..........

Sedan blev det skritt tillbaka till Asa där det blev lite eftersnack innan hästarna packades in och hemfärden började.

Ett stort tack till familjen Dahlström med medhjälpare  för en jättetrevlig tur!

/Ingrid W

DELTAGARE: Sara Lundberg & Nökkvi, Fia Lundberg & Jullan, Carina Dahlström & Arða, Marianne Karlström & Toppa, Nadine Lindholm & Torulf (russ), Ingrid Wahlén & Blakkur, Emma Wahlén & Auður, Tove Wahlén & Jackie (russ), Agneta Hallenfur & Rúmba, Anki Jonasson & Blesi, Rosis Widegren & Leiri, Stina Nilsson & Skuggi, Malin Johansson & Teitur. +  Emelie & Bettan (varmblod)

  

DRESSYRKURS FÖR ULRIKA WENDÉUS 21-22 OKTOBER
Efter en lite trög start med anmälningarna, så blev det till slut 12 ekipage till dressyrkursen, och några till på teori delen.

Teori delen inledde också kursen på lördag morgon. Det var mycket att gå igenom och efteråt så snurrade allt i huvudet på de flesta tror jag och det var skönt att få sitta upp på hästen och rida.

Första lektionen så testade vi lite ridvägar i olika tempon och gångarter för att se vilka rörelser som skulle passa ens egen häst bäst. Sen bar det av hemåt och pysslet med ens egna kür-program kunde starta. Det var en krävande uppgift efter en hel dag av teori och ridning, men ändå roligt att få sitta och pyssla med olika ridvägar, olika tempon och försöka få ihop alltsammans.  

På söndag förmiddag dök alla upp till sina lektioner med mer eller mindre färdiga program. Under första lektionen fick man chans att rida igenom sitt program, få lite feedback från Ulrika och se om det behövdes ändras något eller om det var något man ville träna extra på.

På lunchen satt alla och tränade mer eller mindre på sina program, för att vara förberedda inför eftermiddagens "prova på tävling". På tävlingen lyckades de flesta rida rätt och hästarna skötte sig väldigt bra, kanske var de så trötta att de helt enkelt inte orkade bråka med oss. =)

När alla ekipage ridit så gick Ulrika igenom lite generella saker som vi skulle tänka på tills nästa gång vi skulle rida våra program. Sen var det dags att få reda på "Top 3" i prova på tävlingen. På delad 3:e plats kom Lina/Smalius och Linn/Mósi, på 2:a plats kom Rosis/Leri och 1:a Emma/Auður.

 

Sen fick vi tillbaka våra protokoll med kommentarer och poäng, och sen följde en liten frågestund om det var något man undrade över.

Sen var det bara att packa in sakerna och hästarna i transporten och bege sig hemåt efter en väldigt lärorik och rolig kurs. Nu får man se när man härnäst får användning för sitt program… till nästa klubbtävling kanske?     

/Emma Wahlén

Deltagare till häst;
Sara Lundberg/Nökkvi (u)
Linn Svensson/Mósi (u)
Monika Östberg/Tor
Eva Falkgren/Gáta
Ulla Andersson/Embla
Lina Börjesson/Smalius (u)
Emma Wahlén/Auður (u)
Zenitha Strandänger/Tyr
Rosis Widegren/Leiri
Agnetha Hallenfur/Rúmba
Lotta Molund/Kraftur
Antonia Baumert/Blakkur
TEORI: Vonna Norrby, Josefin Strandänger, Petra Söderholm
KLUBBMÄSTERSKAP I TREC 7-8 OKTOBER
Årets KM i TREC arrangerades -som vanligt- i Fleringe. Även om jag hade hoppats på fler deltagare, så blev det till slut blev det i alla fall nytt deltagarrekord = 14 ekipage (varav hälften var ungdomar). Noteras bör även att det var tre ekipage som gjorde sin allra första TREC-start....

Nytt för i år var att vi korade två klubbmästare -en senior & en ungdom.

Nyblivna medlemmen 13-åriga Nadine Lindholm begick klubbpremiär "utom tävlan" på sitt russ Torulf. Kanske kan hon vara med "på riktigt" nästa år.

På lördagen körde vi "Idealtempo & Orienteringsbana" och på söndagen gångartsprov och terränghinderbana(=trail). Läs mer om varje gren och se resultat längre ner på sidan.

På lördagskvällen var det ryttarfest i Fleringe gamla skola, där det även erbjöds övernattning för de som ville.

Vår chefskock Patrik basade över kastruller, stekpannor och grönsaks-hackare och ordnade med jättegod taco-buffe med marängsviss till efterrätt..... Sedan fortsatte kvällen med hästprat över ett glas vin eller läsk och sällskapsspel. En hel del chips hann vi också få i oss.....

Efter avslutade tävlingar på söndagen blev det gemensam lunch på alla tacorester i gamla skolan. Efter det att tävlingsledaren hunnit sammanställa slutresultatet blev det prisutdelning.

KLUBBMÄSTARE SENIORER
Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum

KLUBBMÄSTARE UNGDOMAR
Emma Wahlén & Auður från Fleringe.

Klubbmästarna fick -förutom äran och applåder- motta varsin grimma och en stor påse morötter.

RESULTAT SENIORER

SUMMA

1. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum 379 p
2. Helena Nilsson & Glókollur frá Reykjarhóli 352 p
3. Agneta HAllenfur & Rúmba frá Nordur-Hvammi 351 p
5. Karin Ruger & Fúni 311 p
4. Fia Lundberg & Djörfung frá Asum 306 p
6. Eva Falkgren & Gáta frá Höfn 198 p
7. Lisa Eriksson & Glimma frá Skagaströnd 107 p

RESULTAT UNGDOMAR

SUMMA

1. Emma Wahlén & Auður från Fleringe 355 p
2. Linn Svensson & Mósi från Stenstuge 347 p
3. Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli 321 p
4. Jennifer Nilsson & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda 252 p
5.Maria Smedberg& Embla från Sanda 209 p
6. Sara Lundberg & Nökkvi från Stenstuge 173 p

Segraren i "russklassen" -Nadine Lindholm & Torulf- skrapade ihop totalt 334p och fick rosett även hon samt ett litet extrapris i form av en grimma och en påse morötter. Hade Torulf varit islandshäst så hade hon faktiskt kommit 3:a i ungdomsklassen ....inte illa!

Slutligen ett STORT TACK till alla deltagare och funktionärer, samt till "Fias Hästbutik" i Fårösund, som sponsrade alla priser!

/Ingrid Wahlén (=enväldig tävlingsledare)

IDEALTEMPO OCH ORIENTERINGS BANA.
Banan denna gång var 1,7 mil lång och innehöll två kontroller & tre checkpoints (=kontroller som enbart ska passeras). Målsättningen är att alla vuxna ska rida enskilt, men vi tvingar ingen...... Idealtempot på de olika etapperna var 8, 12 respektive 10 km/h.

Som vanligt var det några som lyckades rida mer eller mindre fel.... ja, några lyckades till och med nästan rida fel INNAN start! Till och med Lina lyckades rida fel trots att det var hennes "hemmabana". Till slut hade dock alla lyckats ta sig i mål och nästan ingen (bara funktionärerna) klagade över regnandet.....

Bäst i detta moment lyckades ungdomarna Emma/Auður & Linn/Mósi med 11 straffpoäng vilket innebär att de bara missat idealtempot med 11 minuter (snabbare/långsammare). Näst bäst lyckades Fia/Jullan & Helena/Kalle med 12 straffpoäng.

Konstateras kan att alla blir bättre och bättre på att hålla det tempo som angetts, och att alla -trots utsvävningar- kom i mål där de skulle!!

IDEALTMPO POÄNG
1. Emma Wahlén/Audur (u) 229
1. Linn Svensson/Mósi (u) 229
3. Helena Nilsson/Kalle 228
3. Fia Lundberg/Jullan 228
5. Lina Börjesson/Smalius (u) 216
6. Karin Ruger/Disir 212
6. Nadine Lindholm/Torulf (u) 212
8. Rosis Widegren/Leiri 205
8. Agneta Hallenfur/Rúmba 205
10. Jennifer Nilsson/Blakkur (u) 165
10. Sara Lundberg/Nökkvi (u) 165
12. Maria Smedberg/Embla (u) 107
12. Lisa Eriksson/Glimma 107
14. Eva Falkgren/Gáta 71

GÅNGARTSPROV.
Söndagens tävlingar inleddes kl 10.00 med gångartsprovet. Idag var vädergudarna med oss och solen började skina på oss framåt dagen.

Tyvärr hade Lisas häst Glimma blivit stel & lite halt efter lördagens ridtur, så hon valde att avstå dagens moment.

Denna gång använde vi oss - för enkelhetens skull av ovalbanan. I detta delmoment gäller det att galoppera långsamt på en sträcka av 100 meter för att sedan vända tillbaka i rask skritt.

Som vanligt upptäcker många att det är svårt att ha sin häst i långsam galopp och "nollorna" duggade tätt. Jennifer/Blakkur satte någon form av nytt hastighetsrekord när de forcerade galoppsträckan på 12,68 sekunder......

 
GÅNGARTER GALOPP SKRITT SUMMA
1. Rosis Widegren/Leiri 30 14 44
2. Agneta Hallenfur/Rúmba 19 17 36
3. Eva Falkgren/Gáta 23 7 30
4. Jennifer Nilsson/Blakkur (u) 0 20 20
5. Helena Nilsson/Kalle 0 19 19
5. Linn Svensson/Mósi (u) 0 19 19
5. Karin Ruger/Fúni 4 15 19
8. Nadine Lindholm/Torulf (u) 14 3 17
9. Emma Wahlén/Auður (u) 0 16 16
10. Lina Börjesson/Smalius (u) 2 13 15
11. Maria Smedberg/Embla (u) 0 12 12
12. Sara Lundberg/Nökkvi (u) 0 11 11
13. Fia Lundberg/Jullan 0 0 0
Lisa Eriksson/Glimma - - -
 

TERRÄNGHINDERBANA
Efter att ha riggat lite hinder startade vi den avslutande grenen som är en terränghinderbana (=trail).

Banan  var 1 100m lång och idealtempot var 12 km/h vilket innebär att man skulle klara av ett rida på under 7 minuter för att inte få straffpoäng. Varje påbörjad minut över idealtiden innebär 5 straffpoäng.....

Denna gång hade de olika hinderdomarna fått order om att vara lite "hårdare" i bedömningen och av den anledningen blev inte poängskörden lika hög som ifjol.

Det hinder som vållade mest problem var en 4 meter lång rak ryggning där 8 ekipage "nollade", samt hindret "vändning i trångt utrymme". Det hinder alla klarade bäst var att gå över "presenningen", så det kanske är dags att ta bort den nu, eller göra det svårare!!!

Nökkvi han tyckte att det mesta på banan var väldigt läskigt, men Sara kämpade på bra och lyckades övertala honom igenom banan. Dock blev det en väldans massa tidsfel, vilket "åt upp" alla poäng hon lyckades skrapa ihop och mer därtill!

TERRÄNGHINDERBANA HINDER TID SUMMA
1. Rosis Widegren/Leiri 130 6,55 (0) 130
2. Emma Wahlén/Audur (u) 110 6,12 (0) 110
2. Agneta Hallenfur/Rúmba 115 7,11  (-5) 110
4. Helena Nilsson/Kalle 110 7,31  (-5) 105
4. Nadine Lindholm/Torulf (u) 110 7,18  (-5) 105
6. Linn Svensson/Mósi (u) 99 6,42 (0) 99
7. Eva Falkgren/Gáta 107 8,08  (-10) 97
8. Maria Smedberg/Embla (u) 95 7,36  (-5) 90
9. Lina Börjesson/Smalius (u) 90 6,47 (0) 90
10. Karin Ruger/Fúni 90 8,02  (-10) 80
11. Fia Lundberg/Jullan 88 8,21  (-10) 78
12. Jennifer Nilsson/Blakkur (u) 72 7,55  (-5) 67
13. Sara Lundberg/Nökkvi (u) 22 11,22 (-25) -3
Lisa Eriksson/Glimma - - -

Bara fyra ekipage klarade sig inom idealtiden. Det gäller alltså att "gasa" mellan hindren. Bäst lyckades -inte helt oväntat!- Rosis/Leiri med 130p före Agneta/Rúmba & Emma/Auður på vardera 110p.

 

 

STALL KRUKAN PÅ ÄVENTYR 30 SEPTEMBER

Stall Krukan lättade i solen från Etelhem, och satsade på 18-gradigt höstbad den 30:e September! 

Herrar Thribbi, Torleif & Torulf ledsagade av 13-åriga Nadine, som oförskräckt galopperade i den grunda Lausviken.

//Ann-Britt Solberg

 
RIKURS FÖR PETRA JÄGMO 23-24 SEPTEMBER

Sammanlagt 11 ekipage deltog under helgens ridkurs för Petra Jägmo på Sindarves fina ridanläggning i Garda.

Vi red två pass (två & två) på lördagen och ett pass ensamma på söndagen.

Alla verkade nöjda med kursen och förhoppningsvis kan Petra återkomma till ön för att dela med sig av sin kunskap.

Deltagare: Hanna Hörnsten/ Borga, Agneta Hörnsten/ Solfáxi, Lisa Mörtberg/ Ljósfaxi, Ingrid Wahlén/ Blakkur, Emma Wahlén/ Auður, Agneta Hallenfur/ Rúmba, AnnBritt Solberg/ Thribbi, Malou Wahlström/ Hrimnir & Valiant, Olivia Larsen/ Nattfari, Vonna Norrby/ Glitnir, Malin Pettersson/ Freydis. 

LÅNGRITT PÅ FÅRÖ 9-10 SEPTEMBER
Cilla Beite-Börjesson höll i trådarna kring årets långritt på Fårö. Hon hade haft en otrolig "tumme" med solen, som lyste på oss hela helgen.

19 ekipage deltog och vi var inkvarterade i 5-bädds stugor i stugbyn på Sudersand. Det var tur att vi varit ute i god tid med vår bokning, eftersom ALLA stugorna var uthyrda på grund av "Fårönatta".

På lördagen red vi genom Ullahau, via Ekeviken mot Norsholmen. Vi hade delat upp oss i två grupper beroende på vilket tempo man ville rida i.

Till kvällens middag på -på den fullsatta badrestaurangen- anslöt även Ulla Andersson, Gunilla Werling, Suzanne Wahlström, Malou Wahlström & Olivia Larsen.  "Bahcci Bröder" underhöll med musik under middagen, som bestod av delikat fläskfilé med potatis och sedan äppelkaka till efterrätt.

Resten av kvällen tillbringades antingen i baren på Badrestaurangen eller -som ungdomarna- med kortspel i en stuga. Några försökte även kurera begynnande förkylning med lite sömn.

Under natten hade Nökkvi varit på äventyr utanför hagen. Han upptäcktes dock av Pia vid 05-tiden på morgonen och blev inmotad i sin hage igen.

På söndagen transporterade "light-gruppen" upp sina hästar till såghuset vid Ava och började+slutade sin ritt där (light-turen blev ca 1,3 mil). Den andra gruppen red hela vägen från Sudersand via Ulla Hau och Avanästet på mjuka skogsvägar.

Stackars Christina hade migrän och kunde inte rida denna dag, men Malou blev glad för hon fick helt plötsligt en häst att rida och lyckades låna ihop en hel ridutstyrsel. 

På Norsta Aurars breda sandatrand blev det tillfälle för flera härliga galoppsträckor. I närheten av Fårö fyr väntade Gunilla Werling med bilen full av mackor, dricka, äpplen och choklad.... När alla ryttare hade kommit fram blev det rast, vila & fika. Några av hästarna passade på att ta sig ett "sandbad".

På väg tillbaka till Sudersand passerade vi sanddynerna vid Skalasand. Fia hade täten bland sanddynerna och då hon red upp på ett krön överraskade hon ett par, som låg bland sanddynerna. Vi vet inte riktigt vad de höll på med, men kläderna åkte i alla fall på i en jädra fart!

Vid utgården strax innan Sudersand blev det halt en liten stund då Nökkvi krävde en hel drös med övertalning innan han ville gå ut över släken och ner i vattnet. Säg vad lite kvinnokraft inte kan lösa! Maria drog i grimskaftet och Karin & Ingrid lyfte där bak och då valde han att kliva ut. Sara, som var ryttare, kunde efteråt hälla vatten ur sina ridstövlar.

Efter att ha stallat upp hästarna i hagarna var det dags för ett avslutande eftersnack vid fikat innan vi packade in alltihop i transporter och bilar och begav oss hemåt.

Där vi stod i kön till färjan pratades det redan kring upplägget för nästa års Fåröritt. Jag längtar redan!!!

/Ingrid W

VI SOM RED: Lisa Eriksson/Glimma, Christina Eriksson+Malou Wahlström/Von, Ingrid Wahlén/Blakkur, Tove Wahlén (u)/Jackie, Emma Wahlén (u)/Auður, Karin Ruger/Fúni, Maria Smedberg/Disir, Sara Lundberg (u)/Nökkvi, Fia Lundberg/Jullan, Lina Börjesson (u)/Smalius, Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Zenita Strandänger/Tyr, Monika Östberg/Tor, Helena Nilsson/Kalle, Jennifer Nilsson (u)/Embla, Annika Hedberg/Kráki, Pia Bergman/Tyra, Jenny Lindley/Blesi.  

KLUBBMÄSTERSKAP 3 SEPTEMBER
Årets klubbmästerskap arrangerades i "Gropen" i Stånga för att få möjlighet till ordentliga möjligheter att köra tävling i dressyr. Av den anledningen var det extra roligt att se att den klassen lockade flest deltagare - 12 st.

Det blev också ett rekordstort startfält som gjorde upp om KM-titleln = 11 ekipage. Totalt gjordes 44 starter.

Redan från morgonen kunde man ana sig till att detta skulle bli en blöt dag och alla farhågor infriades. Det regnade i stort sett hela dagen - det vara lagom till prisutdelningen som det klarnade upp. Tur att hästfolk är ett tåligt släkte..... 

LÄTT 4-GÅNG
Prislistan toppades av två ungdomar. Både kvalet och finalen vanns av Emma Wahlén/Auður, som förbättrade sin poäng från 5,3 till 5,8.

 
LÄTT 4-GÅNG Kval Final
1. Emma Wahlén (u) & Auður 5,3p 5,8p
2. Lina Börjesson (u) & Smalius 5,1p 5,5p
3. AnnBritt Solberg & Thribbi 5,0p 5,3p
4. Yvonne Norrby & Glitnir 4,9p 5,1p
5. Antonia Baumert & Blakkur 4,9p 5,0p
6. Agneta Hallenfur & Rúmba 4,6p  
7. Monika Östberg & Tor 4,4p  
7. IngaLill Pettersson & Rodadis 4,4p  
9. Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur 3,6p  

V1 (4-GÅNG) lockade fyra anmälda och därför reds ingen final. Olivia Larsen & Nattfari vann. Lisas Ljósfaxi var inte på sitt bästa humör (Lisa höll på att göra en ofrivillig avsittning i en av kurvorna).

V1 (4-GÅNG)  
1. Olivia Larsen (u) & Nattfari 5,0p
2. Malou Wahlström (u) & Hamar 4,6p
2. Lisa Mörtberg & Ljósfaxi 4,6p
2. Irene Andersson & Grýla 4,6p

LÄTT TÖLT. Lina Börjesson/Smalius vann före tre stycken tvåor. Samtliga i finalen förbättrade sina resultat trots att regnet formligen öste ner!

LÄTT TÖLT Kval Final
1. Lina Börjesson (u) & Smalius 5,0p 5,2p
2. Yvonne Norrby & Glitnir 4,8p 5,0p
2. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur 4,8p 5,0p
2. Antonia Baumert & Blakkur 4,5p 5,0p
5. Malou Wahlström (u) & Hamar 4,3p 4,5p
6. Monika Östberg & Tor 4,0p  
7. Åsa Ström & Ari 1,5p  

T1 (TÖLT). Tre deltagare och bäst lyckades Lisa Mörtberg & Ljósfaxi. Inte heller här reds någon final.

T1 (TÖLT)  
1. Lisa Mörtberg & Ljósfaxi 5,3p
2. Olivia Larsen (u) & Nattfari 5,2p
3. Irene Andersson & Grýla 4,8p

 

DRESSYR. Hela 12 ekipage deltog i denna klass.  De flesta kom ihåg banan galant, men det var några som red lite fel väg eller gångart och det visade sig i poängen.

DRESSYR  
1. Rosis Widegren & Leiri 66p
2. Irene Andersson & Grýla 60p
3. Malou Wahlström (u) & Hamar 55p
4. Yvonne Norrby & Glitnir 53,5p
5. Emma Wahlén (u) & Auður 51p
6. Monika Östberg & Tor 49,5p
7. Antonia Baumert & Blakkur 45,5
8. IngaLill Pettersson & Rodadis 41,5p
9. Agneta Hallenfur & Rúmba 16p
10. Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur 14p
  Åsa Ström & Ari -3,5p
  AnnBritt Solberg & Thribbi bröt

TRAIL. Tävlingsledare & domare Jenny hade knåpat ihop en bana som utnyttjade ett par av fälttävlansbanans terränghinder. Ekipagen fick bland annat hoppa upp på en bank och över ett lägre stockhinder.

I trailbanan fick vi -förutom en prydligt genomförd ritt av överlägsna segrarna Rosis/Leiri- se sådana delikatesser som "ryggning med stegring i vinkel" och "kissa i ruta". Tyvärr för berörda ekipage gav dock detta inga bonuspoäng...

I samband med prisutdelningen genomfördes även lottdragning på den tavla som Harald Norrby skänkt till förmån för klubbens ungdomar. Vinnare blev blå-vit serie lott nummer 46, som sålts till KARIN RUGER. Ett stort tack till alla som köpt lotter och därigenom stöttat klubbens ungdomsverksamhet.

 
TRAIL  
1. Rosis Widegren & Leiri 262p
2. Antonia Baumert & Balkkur 243,5
3. Agneta Hallenfur & Rúmba 238p
4. Emma Wahlén (u) & Auður 227p
5. Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur 219p
6. Irene Andersson & Grýla 211p
7. Lisa Mörtberg & Ljósfaxi 208,5p
8. Lina Börjesson (u) & Smalius 204p
9. IngaLill Pettersson & Rodadis 142p

KLUBBMÄSTARE 2006 blev Emma Wahlén & endast 6-årige Auður från Fleringe.

 Stort grattis! Auður är faktiskt den första Gotlandsuppfödda hästen som blivit KM-mästare. Uppfödaren heter Ulla Andersson (Embla Islandshästar) och finns i Fleringe.

Man kan nu notera att ungdomarna fortsätter att visa framfötterna i prislistorna. Det kanske är dags att vi börjar med dom där 40+ klasserna vi pratat om tidigare.

Och vem hade kunnat ana att man efter avslutade tävlingar skulle åka norröver med en färsk klubbmästare i bilen! Så kan det gå!

Ett stort tack till tävlingsledare Jenny, Suzanne i cafeterian, domare Ulrika och alla andra funktionärer.

/Ingrid Wahlén

KLUBBMÄSTERSKAP 2006
1. Emma Wahlén (u) & Auður från Fleringe 5,29p
2. Yvonne Norrby & Glitnir frá Bakkakoti 5,17p
3. Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 5,15p
4. Malou Wahlström (u) & Hamar frá Torleifsstödum 4,96p
4. Antonia Baumert & Blakkur frá Nedridal 4,96p
6. Lina Börjeson (u) & Smalius frá Lagafelli 4,87p
7. Lisa Mörtberg & Ljósfaxi frá Hofsstödum 4,84p
8. Monika Östberg & Tor från Fafne 4,59p
9. IngaLill Pettersson & Rodadis från Gölshult 4,02p
10. Agneta Hallenfur & Rúmba fråa Nordur-Hvammi 3,87p
11. Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda 3,33p

DM I BRUKSRIDNING & KÖRNING 2 SEPTEMBER
arrangerades av Gotlands Brukshästförening Silikaten i Visby. Totalt deltog 18 ekipage varav 10 i bruksridning. I ridklassen deltog 3 ekipage från Austur.

Den som tror att bruksridning bara innebär att ta sig runt en bana har dock alldeles fel. Det ingår innan start en "funktionskontroll", där man ska visa sin häst för hand i skritt och trav. Domarna kontrollerar hästens kondition, rykt, hovvård, sadeln och tränsets kondition och tillpassning samt sadling av hästen. Även ekipagets uppträdande, uppsittning och avsittning bedöms.

Därefter är det "bara" banan kvar. Banan denna gång innehöll 13 hinder och idealtid
en var satt till 7 minuter. Alla ekipage börjar på 0 poäng per hinder och sedan tilldelas man straffpoäng beroende på hur man  lyckats passera hindret. Överskriden idealtid ger också straffpoäng.

De hinder som var absolut svårast var "vattnet" där många fick stopp och flera lyckades inte övertala hästarna att gå igenom. Många var de "groomar" som blev blöta om fötterna.

Rygga i vinkel är som vanligt utslagsgivande och för körekipagen var det "backning för att vända på sidoväg".

När resultatlistan räknats samman visade det sig att Austurs Agneta Hallenfur & hennes Rúmba blivit DM-mästare i bruksridning med Rosis Widegren/Leiri på 3:e plats. Agneta/Rúmba får nuden stora äran att representera Gotland på nästa års SM.

Emma Wahlén/Auður vann ridningens debutantklass vilket var lätt då de var enda deltagande ekipage!! Ser man dock till hennes poäng, så hade hon placerat sig som 3:a om hon deltagit i DM-klassen.

RESULTAT

BRUKSRIDNING - DEBUTANTKLASS
1. Emma Wahlén/Auður - 150p

BRUKSKÖRNING - HÄST (5st)
1. Björn Pettersson/Vilja - 196p

BRUKSKÖRNING PONNY (3st)
1. Ulla Borre/Safir (russ) - 264p

BRUKSRIDNING - DM KLASS
1. Agneta Hallenfur/Rúmba (isl) - 86p
2. Sara Borre/Safir (russ) - 93p
3. Rosis Widegren/Leiri (isl) - 191p
4. Märta Numelin/Goldi (fjord) - 191p
5. Yasmin Stuxgren/Chiefen (morgan) -268p
6.Christina Sandström/Chapeau Claque (ridhäst) - 350p
7. Lydia Elebjörk/Toilu (russ) - 404p
8. Sara Borre/ Dixon (russ) - 425p
Sara Wiss/Faxe (fjord) - disk

BADTUR TILL BUNGEVIKEN 20 AUGUSTI
Djungeltrumman gick på norr och med endast ett par dagars varsel begav sig 11 ekipage på ridtur till Bungeviken för att bada.

Vi samlades hos Anette Björklund på deras nyinköpta fina gård vid Brougns i Fårösund. Därifrån är det endast en kort ridtur till den numera turistfria sandstranden vid Bungeviken.

Vattnet var faktiskt nästan ljummet (tro en badkruka!!) och hästarna tycktes inte alls ha något emot att bege sig ut på djupare vatten. Några doppade sig mer än andra och en del ekipage lämnade aldrig stranden..

Hos Fia möttes vi av Patrik som stod och förberedde grillmidddag med kött, potatis, grönmögelsås & vitlöksbröd. Ack så gott.... och som inte det räckte så serverades kaffe & glass med frukt som efterrätt. Det var nästan så att man rullade därifrån....

Ett stort tack till Anette som upplät stall och hage samt Fia & Patrik för den superba middagen! Vi fick alla med oss minnen av en trivsam kväll och själv fick jag mig ett minne i form av ett saftigt blåmärke på höger lår efter en badvurpa......

/Ingrid

I badet: Lina Börjesson/Smalius, Jennifer Nilsson/Kalle, Ingrid Wahlén/Blakkur, Fia Lundberg/Jullan, Karin Ruger/Fúni, Elin Björklund/Smella, Sara Lundberg/Kveikja & Emma Wahlén/Auður.

På stranden: Helena Nilsson+Alexandra/Embla, Anette Björklund/Matti & Cilla Börjesson/Reifnir

VIKINGAMARKNAD I ROMA 20 AUGUSTI

Vikingamarknad arrangerades vid Roma Klosterruin. Man hade hört av sig och ville ha islandshästar som skulle rida runt på marknaden och förhöja stämningen.

Enda ekipaget som nappade på detta var Rosis Widegren/Leiri, som "höll fanan högt" för Austur. Agneta Hallenfur besökte marknaden tillsammans med italienska vänner och förevigade den vikingtida ryttaren. Heder åt dig Rosis!

Foto: Agneta Hallenfur 

LÅNGRITT TILL MEDELTIDA GÄSTABUD I HEJNUM 11 AUGUSTI
Det var för tredje åreti rad som det arrangerades långritt från Lärbro till Hejnum och det medeltida gästabudet i Hejnum Högård.

Detta år deltog fyra ekipage - Emma Wahlén/Auður, Tove Wahlén/Nökkvi, Lina Börjesson/Smalius & Ingrid Wahlén/Blakkur.

Turen startade ca 13.30 i Lärbro och första paus var efter 3 km vid Konsum i Lärbro där det inköptes glass! Trots att det var lite disigt väder, så var det ändå rejält varmt.

Sedan begav vi oss iväg längs gamla järnvägsbanken mot Tingstäde och vidare in till Tingstäde träsk där vi tog en paus och lät hästarna dricka och svalka benen. Sedan red vi vidare mot Hejnum, där vi "landade" ca kl 16.45, i god tid innan gästabudets början.

Vi riggade hagar och förberedde för hästarna innan två av ekipagen -Ingrid/Blakkur & Emma/Auður deltog i den högtidliga paradinmarschen för de "prominenta" gästerna vid honnörsbordet - kung Birger & drottning Märta, landsdomare m fl samt den bonde från Hejnum som senare skulle dubbas till riddare efter att ha räddat kungen från en säker avrättning efter slaget på Röcklingebacke.

Efter inmarsch blev det middag och underhållning av musiker, gycklare och dansare.  /Ingrid

SLAGET PÅ RÖCKLINGEBACKE 10 AUGUSTI
Så har vi än en gång "överlevt" slaget på Röcklingebacke, där det stora slaget mellan Kung Birgers Svear och Nordergutarna återskapades i samband med Medeltidsveckan.

Denna gång var det lite trögt att få ihop hästekipage - till slut blev vi dock 9 ekipage från Austur, men "stor häst" föreningarna lyckades inte få ihop ett enda ekipage! Detta gjorde att vi fick fördela oss på två grupper där fyra ekipage var "svear" och fem ekipage var "gutar".

Efter en ridmässigt ganska "rörig" generalrepetition lyckades vi stuva om i grupperna och det blev bättre ordning i leden!

I pausen mellan repetition och föreställning serverades vi hamburgare och dricka i skuggan.

De 400 betalande åskådarna njöt i solen och blev åskådare till hur Nodergutarna som vanligt sopade banan med Kung Birgers svear och kuriren Agneta/Rumba red med meddelande till Visby om att kungen tillfångatagits. Själva föreställnings ridningen gick alldeles lysande och hästarna skötte sig med den äran.

Efter slaget höll Professor Dick Harryson höll ett kort -och som vanligt lyssnarvänligt- föredrag om historiken kring det stora slaget på Röcklingebacke år 1313..... vad är sanning och vad är skröna!

Efter avslutat föreställning minglade några av ekipagen runt bland publiken och det slutade i spontan barnridning där intäkterna går till klubbens ungdomsverksamhet.

/Ingrid Wahlén.

Vi som var med:
Svear: Ingrid Wahlén/Blakkur, Helena NIlsson/Kalle, Jennifer Nilsson/Jackie & Emma Wahlén/Auður.

Gutar: Agneta Hallenfur/Rúmba, Cilla Börjesson/Reifninr, Lina Börjesson/Smalius, Karin Ruger/Funi & Maria Smedberg/Disir.

AUSTUR 15 ÅR!
Austurs första 15 år firades i ett strålande sommarväder på Kauparve i Lärbro lördagen den 29 juli.

Tre långbord var dukade i trädgården och festen började med fika och ljuvligt god chokladkaka, som dagen till ära var vackert dekorerad med en islandshäst.

25 medlemmar med en del medföljande familjemedlemmar hade anslutit till festligheterna. Totalt var vi ca 40 personer. Två familjer "Taikon" från Fårösund dök upp med husvagnar, hästar,  transporter och hö och slog läger på vedbacken.

Efter fikat vidtog aktiviteterna. Tipspromenaden med 10 blandade frågor vanns av Karin Ruger på 9 rätt, tvåa Maria Kron på 8 rätt.

Den lag "5-kamp" som följde vanns av "Team Bad Boys" (Patrik, Björn & Stefan) före "Lag Klädnypan" (Emma, Malou & Lars-Erik).

Vid 18-tiden tändes grillarna och det blev febril aktivitet med att grilla den medhavda karrén, korven och grillspettet eller vad man nu hade med sig för gott. Ett buffebord stod dukat med sallad, potatis, pastasallad och goda såser.

Efter middagen berättade Cilla Ohlsson &  Ingrid Jacobsson om hur klubben startades. Att få ihop folk så det räckte till ett behörigt  årsmöte var problematiskt,

och inte ens i sina vildaste fantasier hade de kunnat drömma om att klubben idag skulle bestå av ca 90 medlemmar. En fantastisk utveckling.

Efter middag blev det kaffe & glass som dessert och ännu mer aktiviteter i for av volleyboll och hoppning på studsmatta.

Efterhand troppade folk av under kvällen och de sista tappra uppesittarna gav upp och damp i säng kring klockan 02.00.

Tre av ungdomarna -Emma, Sara & Jennifer- tillbringade natten under bar himmel sovandes på en studsmatta.

På söndagsförmiddagen kröntes 15-årsjubiléet med en ridtur där 8 ekipage deltog. Därefter röjdes de sista resterna av festen bort och vi kan börja att se fram emot nästa jubiléum......

DELTAGARE: Vonna Norrby, Annika Grönqvist, Stina Nilsson, Lisa Andersson, Lisa Mörtberg, Maria Kron, Nike Kron (u), Maria Smedberg, Helena Nilsson, Jennifer Nilsson (u), Cilla Ohlsson, Fia Lundberg, Sara Lundberg (u), Karin & Arnd Ruger, Anki Jonasson, Irene Andersson, Ingrid Jacobsson, Jenny Lindley, Suzanne Wahlström, Malou Wahlström (u) & Olivia Larsen (u), Agneta Hallenfur, Ingrid Wahlén, Emma Wahlén (u).

UNGDOMSTRÄFF I LÄRBRO 10 JULI

På måndagskvällen den 10 juli träffades några av klubbens ungdomar+ föräldrar (=mammor) & Jenny Lindley på Kauparve i Lärbro. På dagordningen stod information och diskussion kring en eventuell satsning mot att delta i Lag SM för Ungdomar 2007.

I dagsläget är 7 ungdomar intresserade – Malou Wahlström, Olivia Larsen, Linn Svensson, Jennifer Nilsson, Emma Wahlén, Lina Börjesson & Sara Lundberg. Problemet är att laget i dagsläget saknar en 5-gångshäst + att Jennifer är hästlös.  

Målsättningen för laget är att delta i kvaltävlingen inför Lag SM 2007– allt annat är ”bonus”. Kvalet kommer att arrangeras våren 2007.  Vid kval-tävlingen får alla som vill delta. Laget vid SM-finalen ska bestå av 5 personer + 2 reserver.

Jenny redogjorde kort för de regler som gäller utrustning och vaccinationer. Mer finns att läsa i regelverket (FIPO) på SIF´s & FEIFs hemsidor. Hon pratade också om vikten av att träna sin häst för att få den i tävlingskondition samt att ge den en väl balanserad kost –basen för detta är analys av hö.

Vi kommer att försöka ha träffar ca 1 gång per månad med olika aktiviteter både med och utan häst. Instruktörer ska vi försöka leta fram på hemmaplan – kompetensen finns. En kunnig 5-gångstränare måste vi dock försöka få hit.

Alla som kan bör vara med på de klubbtävlingar som arrangeras - KM- gångarter, dressyr & trail samt TREC. Någon hopptävling -klubbtävlingar hos t ex NGR- kanske också skulle vara bra att delta i för att få tävlingserfarenhet.

 

Den 11-13 augusti arrangeras årets SM i Brösarp och ett gäng intresserade ungdomar planerar att åka dit för att titta. Suzanne & Jenny forskar kring transport (färja & bil) samt boende (husvagn?).

/Ingrid Wahlén
LÅNGRITT PÅ HOVLEDEN 8-9 JULI
Det var i början av sommaren som tanken om en långritt på den nystartade "Hovleden" väcktes. Jenny Lindley tog de första kontakterna och det bestämdes att det skulle bli en ridtur på Storsudret. När anmälnings-tiden gått ut var det 9 ekipage som anmält sig.

Lördagen den 8 juli -en av sommarens varmaste dagar- var det dags för avfärd och det blev en mindre karavan av transporter från "norr" (alla ekipage utom ett kom från Lärbro & Fårösund.) I Visby började Helenas bil koka och därefter var det slut på kisspauserna (direkt hon stannade började bilen koka). Vi kom dock ner till Öja Kyrkstall, som var utgångspunkt för vår tur. En perfekt samlingsplats med tillgång till vatten, 8 boxar och 9 spiltor.

Vi packade in allt vårt bagage i Fias hästtransport och den kördes sedan ner till Hoburgen av ägarna till kyrkstallet. Vi fick kartorna med den utritade rutten i vår hand och därefter gav vi oss iväg i värmen med sadelväskorna fyllda med vätska.

Vi red via Burgsvik ut längs den västra kusten. Vid Vale mötte Ingrid Jacobsson/Kola upp och red med vidare söderut. Bitvis gick leden längs stranden, så att hästarna kunde svalka hovarna och dricka.

Eftersom Ingrid J tidigare bedrivit turridnings verksamhet i området kände hon till lite alternativa stigar/vägar, som vi kunde rida istället för en del transportsträckor längs väg. T ex blev det en tur i det kuperade området på Västerbackar ("Husrygg"). När vi passerade förbi vackra Kettlevik och närmade oss Hoburgen började det regna.... först ett fint fint regn och sedan åska med stora regndroppar. Allt var dock över på 10 minuter och sedan sken solen igen, men vi hann i alla fall bli lite avkylda......

Väl framme på vandrarhemmet Sjövärnsgården där vi skulle övernatta vidtog jobbet med att göra hagar till hästarna. Det var inte helt lätt p g a den steniga marken, men efter en stund hade vi lyckats rigga 4 hagar, tvättat av och utfodrat hästarna.

Då fick vi själva kliva in i duschen, byta om och gå för att äta middag på Majstregården. Vi fick bord utomhus i skuggan och serverades jättegod mat och dessert var man ju också tvungen att ha.....

Efter middagen promenerade vi förbi Hoburgsgubben och tittade på hans blå näsa. Kvällen fortsatte med allehanda spel innan vi landade i sängarna vid ca 23.30.

De flesta sov lite oroligt på grund av värmen - det hjälpte inte att alla fönster och dörrar på huset stod öppna. Emma klagade på att Lina pratat mycket i sömnen och att någon snarkat (undrar vem det kan vara??)

Alla hästarna stod lugnt i sina hagar och eftersom Auður emellanåt kan gå ut hade den hagen för säkerhets skull fått el i tråden. Innan sängdags hördes två högljudda skrik då Emma & Lina skulle ta i tråden för att kontrollera om det fungerade.... och det gjorde det!!!

Söndag 9 juli. Vi red iväg strax före klockan 10.00 för att försöka hinna en bit innan det blev för varmt. Ridvägen gick längs södra kusten och passerade förbi Sandviken och det område som drabbats hårt av Tallprocessionsspinnaren. Vi höll oss vid stranden en bit från skogskanten och märkte ingenting.

Vid pensionat Holmhällar tog vi lunch och de hästar som hade grimma eller träns utan bett fick stå uppbundna vid den "bom" som gjorts i ordning i skuggan under en tall strax intill restaurangen. Personalen kom till och med ut och hälsade oss välkomna och erbjöd oss vattenhinkar till hästarna.

Efter lite välbehövlig vila forstsatte vi längs raukområdet och kusten upp mot Vändburg. Väldigt vacker kuststräcka med flera fina små stränder där folk solade och badade. De hajade dock till när de hörde hovslag och kollade nyfiket in alla hästarna och "dårarna" som kom ridande i värmen.....

Därefter blev det en längre asfaltsträcka (ca 4 km trafikerad väg, så det gäller att ha trafiksäkra hästar!) upp till Hamra där vi gjorde en glasspaus i skuggan intill Hamra Krog.

Sedan vände det in längs mjukare skogsvägar och jag tror att hästarna tyckte det var skönt att äntligen få sträcka ut i trav och galopp efter allt skrittande. Ingrid J & Kola vände hemåt mot Sibbjens och vi andra fortsatte på egen hand in på lummiga stigar (det var som att rida i en grönskande tunnel).

Sedan återstod 5 km skritt längs grus och asfaltväg. Vi siktade Öja Kyrka på håll och sällan har man väl blivit så glad åt att se en kyrka!!

Klockan var nästan 18.00 när vi var tillbaka vid Öja Kyrkstall. Hästarna stallades i och fick en välbehövlig dusch. Hästarna verkade ha klarat ridturen bra - det var snarare ryttarna som klagade på ömma rumpor, svettiga ryggar, solbränna och ett och annat skavsår.

Sammanlagt hade vi nog under helgen ridit ca 5 mil och det mestadels i skritt (p g a värmen och det ofta hårda underlaget) 

Vid 19-tiden var allt lastat och klart och vi begav oss norrut. Nu är det bara att se fram emot nästa långritt på Hovleden.

/Hälsningar från kartläsare Ingrid Wahlén

Vi som red & svettades var: Fia Lundberg/Jullan, Sara Lundberg/Kveikja, Emma Wahlén/Auður, Lina Börjesson/Smalius, Ingrid Wahlén/Blakkur, Anette Björklund/Matti, Elin Björklund/Smella, Helena Nilsson/Kalle & Ingrid Jacobsson/Kola. 

BARNRIDNING & TCO "UPPDRAG PÅ DONNERSPLATS I VISBY 2-5 JULI
För att dryga ut klubbkassan -framför allt till ungdomsverksamheten- ställer några ekipage upp en eller flera dagar i samband med TCO-evenemang på Donnerplats.

Barnridningen sker helt i klubbens egen regi och för en "tjuga" kunde hugade barn rida en liten stund på islandshäst. En liten tjej blev så begeistrad att hon red tre rundor på olika hästar.

Många tog sig tid att stanna till, klappa hästarna och prata en liten stund. Det var faktiskt riktigt trevligt.

I TCO-uppdraget ingår för två hästekipage att bära en banderoll och rida med i samband med att TCO delar ut flygblad i innerstan. Detta är det tyngsta arbetet, då banderollen visade sig vara lite otymplig och tung, men både hästar och ryttare kämpade på bra.... Gatstenen i innerstan är ett lite lurigt underlag för de skodda hästarna, så små broddar var ett krav för att inte halka.

Sen kan man aldrig sluta imponeras över vilka coola hästar vi har. Här drösade det av folk, musik, barn med ballonger, barn utan ballonger, cyklister, bilar (som körde mer eller mindre fort), stora turistbussar, ambulanser med påslagen siren!!, motorcyklar, sladdar, tält, vimplar, flaggor, papperskorgar, betong lamm, demonstrationståg mot villaskatten, brunnslock och en massa annat, som våra hästar kanske inte är så vana att se......

De skötte sig med den äran och var helt fantastiskt lugna.... de klippte knappt med öronen...

Söndag: Rosis Widegren/Leiri, Irene Andersson/Grýla, Emma Wahlén/Fúni, Karin Ruger/Disir, Maria Smedberg/Korpa + Lina Börjesson.

Måndag: Rosis Widegren/Leiri, Irene Andersson/Grýla, Emma Wahlén/Auður, Ingrid Wahlén/Blakkur & Lina Börjesson/Smalius + Lisa Andersson

Tisdag: Agneta Hallenfur/Rúmba, Ingrid Wahlén/Blakkur, Emma Wahlén/Auður + Tove Wahlén

Onsdag: Rosis Widegren/Leiri, Irene Andersson/Grýla, Emma Wahlén/Auður, Ingrid Wahlén/Blakkur + Lisa Andersson

Foton: Ingrid Wahlén & Rosis Widegren.

LUSTRYTTARNA KOM TILL VISBY 3 JULI
"Lustryttarna" är ett gäng islandshästryttare -de flesta kommer från stall som ligger i södra Stockholm eller Södertälje. De var sugna på att göra något annat än den vanliga vardagsridningen - kanske en långritt. Det var så det började 1997!

För att bli en riktig Lustryttare krävs att man har deltagit i en årlig tre-dagars långritt, en luciaritt, samt har rätt ”jabba-inställning”. De brukar synas där de drar fram iförda sina gröna T-shirts med texten "Lustryttarna" på ryggen.

Man arrangerar långritter, kortritter, skattjakter, luciaritter och fester... Men framför allt har man roligt och trivs tillsammans.

Nu var det alltså dags att ta sig till Gotland och en tredagars-tur på Hovledens södra del. Bland annat har de övernattat på vandrarhemmet vid Holmhällar.

Vi var några Austur-ekipage som hade tänkt ansluta oss i samband med att Lustryttarna" tänkt ta sig en kortare ridtur i Visby innan de skulle resa tillbaka med färjan till Nynäshamn.

Då några av de 10 hästtransporterna lyckades köra fel i någon rondell, så blev de lite försenade till träffpunkten på Galgberget. Detta gjorde att tre av oss Austur-ekipage -Ingrid Wahlén/Blakkur, Emma Wahlén/Auður & Lina Börjesson/Smalius blev tvungna att rida i förväg för att hinna ner till Donnersplats för att hjälpa till på klubbens barnridning.

Dock kunde Ulla Andersson/Jörp & Cilla Börjesson/Reifninr vänta in alla "Lustryttarna" och guida dem fram till ringmuren, ner genom Nordergravar, via Strandpromenaden och in på Strandgatan, Hamnplan och tillbaka

Ni ska tro att det väckte uppmärksamhet när nästan 20 islandshästekipage kom gående på rad längs Strandgatan. HÄFTIGT! Jag önskar att jag hade kunnat rida med! Tyvärr var jag inte så beredd med min kamera att jag hann ta fler än tre bilder.......... men här kommer de jag hann med att ta!

Välkomna tillbaka till Gotland alla "Lustryttare", och då rider ni förhoppningsvis på "rätt" del av ön!

/Ingrid

RIDKURS FÖR PETRA JÄGMO 17-18 JUNI

Det blev två svettiga dagar, i dubbel bemärkelse, solen gassade och Petra lät ingen vara ifred utan var på med instruktioner nästan hela tiden.

Dag ett red vi två pass var, två och två, (med undantag för Vonna och Glitnir som fick vara en egen grupp pg av ojämnt antal). På kvällen  gick några ut på "Bruna Dörren" i Ljugarn och åt pizza. Väldigt trevligt.

Under söndagen red vi varsina privata pass. Dagen påbörjades för min del i gryningens bleka timme med lektion redan klockan 07.00.

ALDRIG har Faxi gått så bra! Kort tölt i form utan att vilja springa iväg. Väldigt stort framsteg. Och samlad trav och galopp dessutom, mycket stolt och nöjd.  Jag tyckte mig se att alla deltagande ekipage gjorde stora framsteg utifrån sina egna utgångspunkter.

Birta travade till sist, Hamar började lyssna på Malou, Kraki slappnade av mer i hals och nacke, Nattfari gjorde övergångar galopp-tölt, Pia fick Tyra att tölta med fin aktion och Vonna som "haft problem med tölten" red nu Glitnir varv på varv på varv i ren fin tölt som om de aldrig gjort annat!

Jag fick intryck av att alla var mycket nöjda med helgen och redan nu är intresset stort för nästa kurs, så om du är intresserad av att vara med får du hålla dig framme. Det lutar åt att kursen blir av i Augusti.

/Lisa Mörtberg

DELTAGARE: Pia Bergman/Tyra, Annika Hedberg Kráki, Ingrid Jacobsson/ Birta, Lisa Mörtberg/Faxi, Malou Wahlström/Hamar, Yvonne Norrby/Glitnir samt Olivia Larsen/Nattfari.
RIDTUR TILL VIKINGABYN I TOFTA 18 JUNI
Strax före klockan 12.00 idag, söndagen den 18 juni, drog fyra vikingar iväg från Västergarn till Vikingabyn i Tofta, där det skulle hållas festival. Vi som red var Ingrid på Blakkur, Emma på Audur, Tove på Jackie och Agneta på Rúmba.

Vädret var det bästa tänkbara när vi skrittade längs havet och en lätt bris fläktade behagligt.

Vid Tofta södra mötte Hejde-vikingen Gun Holmberg upp på Mosi och sen var det inte lång väg kvar till vårt mål.

Prick klockan 13.30, på avtalad tid, gjorde vi stilfull entré in i Vikingabyn i kort tölt, till alla besökares förvåning och förtjusning. Efter att ha förhöjt stämningen genom några töltrundor satt vi av våra hästar och serverades goda smörgåsar, fläderblomssaft och äpplen av chefsvikingen Yrr. Hästarna fick oxå en korg med äppelbitar och lät sig sedan väl smaka av det saftiga gräset.

Medan vi åt fick vi bevittna en stridsuppvisning mellan två vikingar och det såg riktigt brutalt ut! Hemvägen gick huvudsakligen genom skogspartier och i ett lite friskare tempo.

Efter en snabbfika hos Agneta lastade Ingrid alla tre hästarna i sin nya transport, dock var Jackie lite obenägen att hoppa upp som sista häst, men till slut gick det bra. Ännu en trevlig ritt att lägga till protokollet!

/Vid tangentbordet Agneta

UNGDOMSKURS I LÄRBRO 10-11 MAJ

Vi blev till slut tio ungdomar som deltog vid ungdomskursen (varav 2 stycken utan häst) på Norrvange i Lärbro. Instruktör för kursen var Jenny Lindley.

Vi satte igång på lördagen med första lektionen klockan 9:00, då det var dressyr på schemat. När alla ridit första lektionen så va det dags för lunch, när alla ätit sig mätta och vilat ut lite på filtarna va det dags för teori. Vi gick igenom hästens utrustning, hur man ser om en sadel ligger rätt, hur en sadel som är för stor eller för liten ser ut tex.

Sen var det dags för andra lektionen då balans och bom övningar stod på schemat. Vi fick bland annat trava med båda händerna utsträckta i luften, det var lite rörigt då vissa av hästarna fick lite väl bråttom och man själv inte får ta i tyglarna. Man märkte hur beroende man faktiskt är av tyglarna. Sen fick vi trava över lite cavaletti och hoppa en studs, de som var i sista gruppen (Linn, Emma och Lotta) hoppade även studsen utan att hålla i tyglarna. 

När sen alla hästarna var insatta i sin hage och alla kollat så de hade vatten så bar det av mot Kauparve, där så grillade alla det som de hade med sig. Efter middagen satt vi oss och spelade lite spel, första spelet ut blev ”Med andra ord” som bjöd på många skratt. Efter 2 spelomgångar så kopplade vi in en filmkamera som Malou och Olivia hade tagit med sig och spelat in en del under lektionerna på dan. Den som vi tillslut kollade mest på under på filmen var nog Jenny som konstaterade att hon måste fixa till sin gångstil. =P.

Det var roligt att se på när vi hoppade studsen, alla hästar hade olika stilar, några gjorde även plockepinn av de 4 studs hindren men Linas Smalius var den enda som lyckades ta alla fyra hindren i 3 språng.   

När filmen var slut så blev det ännu mer spelande - några spelade ”Absolut Överens” och några spelade kort. Bland annat så spelades det ”Hej Knekt” vilket blir minst sagt högljutt när man är några stycken.

När alla blev trötta på spel så bäddade vi ner oss själva för att sova men som alltid så blev det någon/några timmar prat också. Jenny som misstänkte att det skulle bli så och kände att hon behövde lite mer sömn än vi och sov därför i ett annat hus.

07:15 väcktes vi av marschmusik från Linas mobil, och efter en timme då alla hade ätit frukost, packat ihop grejer och var mer eller mindre vakna så åkte vi ner till hästarna och började förbereda oss för lektionerna.

De som inte red satt i ett hörn av ridhuset och kollade på. Första dan så var det inte tyst i det hörnet några längre stunder (om det var tyst någon gång), men under de 2 första söndags lektionerna så var alla trötta och nästen helt tysta - de flesta satt och stirrade frånvarnade framåt…

När den sista lektionen var avslutad så va det dags för ännu ett teori pass där Jenny gick igenom lindor och även visade hur man visar häst för hand. Efter teori passet så började föräldrarna droppa in med luncherna. 

Som avslutning blev det gymkhana där lag 1 (Lina, Tove, Malou, Charlotte och Linn) tog hem segern. Bland grenarna fanns t ex att rida baklänges, hinderstafett, rida med potatis på sked och rida med ett vattenglas i handen.

Gymkhanan var det som hästarna i alla fall tyckte var roligast på hela helgen tror jag, alla drog på så sanden sprutade och vissa var lite väl tända, bl a satte Mosi iväg i pass och Audur visade hur en riktig stegring ska se ut.    

Efter två sådana här heldagar så är både våra hästar och vi helt slut, och jag tror alla såg fram emot en dusch efter att ha tillbringat helgen i ett varmt och dammigt ridhus.

/Emma

DELTAGARE: Tove Wahlén/Blakkur, Emma Wahlén/Audur, Sara Lundberg/Gáta, Charlotte Thorsell/Sveie, Lotta Ruger/Disir, Linn Svensson/Mósi, Lina Börjesson/Smalius, Elin Björklund/Smella, Malou Wahlström & Olivia Larsen. Instruktör Jenny Lindley.

NTIONALDAGSRITT PÅ FILE HAJDAR 6 JUNI
Vi var sju ekipage som firade Sveriges nationaldag -med flagga och allt- genom att ta en uteritt på File Hajdar. Värd var nyblivna Austur-medlemmen Gun Hedin i Othem.

Vi passade på att bekanta oss med Guns två trevliga islänningar - Herkur 25 år och ynglingen Undri 6 år, samt Guns medryttare Lotta.

Gun guidade oss sedan under två timmar runt på File Hajdar, där det formligen dräller av vägar och stigar. Utan guide skulle man nog kunna rida ordentligt fel......

Efteråt vilade hästarna ut i hagar medan vi själva smorde kråset med medhavd matsäck.

Tack Gun för en jättetrevlig tur på dina fina ridvägar! /Ingrid

Deltagare: Agneta Hallenfur/Rúmba, Ingrid Wahlén/Blakkur, Fia Lundberg/Jullan, Gun Hedin/Undri, Lotta Amner/Herkur, Sara Lundberg/Kveikja & Emma Wahlén/Auður.

 

DISTANSRIDNING & KONDITIONSTRÄNING 3 JUNI
Tretton medlemmar hade nappat på att delta i en en både praktisk & teoretisk dag kring distansridning och konditions-träning vid ridhuset i Sjonhem. Vår instruktör för dagen var erfarne distansryttaren Sten-Erik "Stenis" Gardelius.

Vi var nio som deltog med häst!: Ingrid Wahlén/Blakkur, Cia Stumle/Mökkvi, Emma Wahlén/Auður, Karin Ruger/Funi, Lotta Ruger/Disir, Agneta Hallenfur/Rúmba, Lotta Molund-Löfgren/raftur, Pia Bergman/Tyra & Annika Hedberg/Kráki.

Efter att Stenis hjälpt oss med att kontrollera hästarnas vilopuls begav vi oss iväg på en lite drygt 2 mil lång träningsritt. Efter ca 2 timmars ridning var vi tillbaka vid ridhuset. Hästarnas puls kontrollerades vid ankomsten, samt efter 10 minuter. Vi hade hållit tempot 10-12 km/h och några kommentarer från en del av ryttarna var att såhär långt och fort har jag aldrig ridit!!

Till teorin anslöt "hästlösa" Anki Jonasson, Rosis Widegren, Suzanne Wahlström & Malou Wahlström.

Hästarnas vilo- och arbetspuls är egentligen det enda mått vi har på hur hästarnas kondition förbättras. Pulsen är individuell och det man går efter är hur lång tid det tar för hästen att komma från arbetspuls till vilopuls -ju snabbare desto bättre.

Efter att ha tagit hand om våra hästar visade Stenis på "försökskaninen" Kráki var man med ett stetoskop enklast kan höra pulsen. Stetoskopet är ett bra hjälpmedel som man kan köpa på Apoteket.

Pulsen kontrollerar man enklast så nära hjärtat som möjligt - på kroppen vid/bakom vänster framben. Man kan också känna pulsen med fingrarna uppe vid käken.

När man börjar distans/konditionsträns träna sin häst är det viktigt att se helheten: Hästens individuella egenskaper (snabbhet, uthållighet, psyke, kroppsbyggnad, ben, hovar, puls, mage), foder & utrustning. Det är även viktigt att sätta upp mål, både kort- och långsiktiga, för att kunna lägga upp träningen på bästa sätt för just den egna hästen.

För träningsdagbok! - bokför både tränings- och tävlingsresultat för att kunna gå tillbaka om hästen blir sjuk eller man inte får resultat av träningen.

Grundträning är viktigt. Man kan inte förändra hästens genetiska egenskaper, men ge honom/henne en bättre chans till bättre resultat genom ett välplanerat träningsprogram. Det tar längre tid att träna upp en äldre häst än en yngre.

Utvärdering av hästens typ, ålder och bakgrund ger dig vägledning om hans/hennes möjligheter och man behöver en metod för att mäta om träningen är på rätt sida om linjen positiv och negativ stress. Stress är vad man utsätter hästens muskler och kropp för under träning för att den ska bli starkare. För att kunna kontrollera hästens svar på stress måste man kontrollera vissa givna nyckeldetaljer - PULS OCH ANDNING.

Det är viktigt att ta reda på individens grunddata innan träningen börjar på allvar. Dessa uppgifter kommer sedan att ge dig resultat på om träningen varit bra.

NORMAL VILOPULS på en frisk häst är 36-48 slag/minut. Varje markant höjning med mer än 8 slag är onormalt. Genom att kontrollera vilopulsen före varje ridtur kan man på ett enkelt sätt ta reda på om hästen är frisk.

NORMAL ANDNINGSFREKVENS är 8-12 andetag/minut. Är det varmt och fuktigt kan andningsfrekvensen gå upp till 24 andetag/minut.

Liksom all annan träning består distans/konditionsträning av tre delar UPPVÄRMNING - ARBETE - AVKYLNING. Grundträning inför distansridning sker under många månader/år. Det gäller att långsiktigt bygga upp hästen.

 

De långsamma musklerna -kan arbeta under lång tid- tar lång tid att bygga upp. Muskler 3-5 mån, senor, ligament, hovar 12-14 mån, benstomme 24 mån. För att träna de långsamma musklerna skall träningspulsen ligga på mellan 110-140 slag/minut.

Det finns två sorters snabba muskler - de som kan jobba under längre tid (tränas vid puls 140-160 slag/minut) och de med hög explosivitet, som tränas vid puls över 160 slag/minut.

För att ha kontroll på träningspulsen finns ett bra hjälpmedel som man kan köpa -en pulsmätare- med elektroder som sätts fast på hästen under sadel och sadelgjord. Man har sedan en avläsare (ser ut som en klocka) som fästs på ryttarens arm. En sådan kostar ca 1500 kr i handeln. (Pulsmätare säljs bland annat via hemsidan www.distansritt.nu)

Stenis gick inte något närmare in på träningsupplägg, utan skickade med oss ett häfte med träningstips att läsa själva. All träning beror på vilken häst man har och den egna målsättningen.

Det som dock är ett väldigt effektivt sätt att öka konditionen utan att slita för mycket på kroppens vävnader är intervallträning. Lätt träning: Rid ca 1-1,5 timme - 5 minuter skritt - 5 minuter trav - 5 minuter skritt o s v.

Skulle hästens ben svullna betyder det att man utsatt dessa för mer stress än vad de klarat av. Svullnad med värmeökning visar att stressen är allvarlig. Låt hästen vila och kyl benen ordentligt till exempel med kyllera. Nya skador skall kylas och gamla skador värmas.

Du minskar risken för ömma ben och muskler om du låter hästen gå ner i varv de sista kilometrarna. Sitt gärna av, lossa sadelgjorden och gå den sista biten. Utan vikt är det lättare för vävnaderna att slappna av.

Han påpekade också att det är viktigt med omväxlande träning - tömkörning, körning, dressyr, hopp, fälttävlan, western, akademiskt osv - träningen måste vara rolig för hästen och för dig själv.

För en distanshäst ingår även träning av andra bitar - till exempel att klara av olika situationer man råkar ut för under ridturen  t ex passera broar, bilar, läskiga saker eller platser, kunna sakta av fastän andra hästar rider om, lastträning......

FODER kan inte skapa framgång, men det kan stjälpa chansen till en god prestation. Färdigt foder eller en egen blandning är en avvägning mellan egen bekvämlighet och pris. Forskning har visat att fibrer (betfor) och fett (olja) är ett bra komplement till färdigfoder.

Det viktigaste är ett bra grovfoder - analysera ditt hö, det är viktigt för att veta vilka andra fodermedel som måste användas.

Olja (kallpressad raps- eller olivolja) samt betfor ger snabb energi. Riktlinjen är 100 gram (ca 1 dl) per 100 kg häst.

VATTEN är gratis och har stor betydelse för hästens prestation. Utan rätt vätskebalans kan hästen inte prestera. Man kan ge svettersättning, saltersättning, elektrolyter. Under tävling 1 tsk salt/liter vatten. Hästen måste tränas att dricka detta.

MINERALER OCH VITAMINER. Att ge för mycket mineraler kan vara farligt och skapar obalans i kroppen.

Till slut något som man absolut inte får glömma vid distansridning...... Det absolut värsta för en distanshäst är en trött ryttare. Det gäller alltså även att hålla sig själv i god kondition. En trött ryttare blir obalanserad och gör att hästen tvingas balansera upp sin ryttare och därigenom förbrukar kraft/energi till detta.

/Ingrid

ÅRTÄVLING I FLERINGE 28 MAJ
En lång hästhelg med "grönt-kort-kurs" och ridlektioner avslutades med vårtävling. Totalt var det 15 ekipage (8 ungdomar!!) som ställde upp i en eller flera grenar vid dagens vårtävling. På många håll på Gotland regnade det rejält, men på oss sken solen hela dagen.

Antonia Baumert och hennes Blakkur frá Nedri-Dal tog "storslam" genom att vinna tre grenar - lätt 4-gång, lätt tölt och trail.

Extra roligt var det att se att så många av våra duktiga ungdomar deltog. Några av ungdomarna ställde dessutom upp på lånade hästar (de med mammor, som inte vågar tävla själva!!?). Det dök även upp några nya ansikten bland de tävlande och några nya hästar.

Ungdomarna är på frammarsch och två av grenarna vanns faktiskt av ungdomar. Detta faktum fick några av deltagarna att börja prata om att det kanske är dags för +50 klasser så att även "tanterna" kan få vinna något!  
LÄTT FYRGÅNG Kval Final
1. Antonia Baumert & Blakkur frá Nedri-Dal 4,9 5,4
2. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum 5,1 5,0
3. Lina Börjesson (u) & Smalius frá Lagafelli 5,1 4,9
4. Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda 4,9 4,7
5. Agneta Hallenfur & Rúmba frá Nordur-Hvammi 4,8 4,5
6. Helena Duvebörg & Frenja från Rimbo Ekeby 4,5  
7. Lotta Ruger (u) & Disir från Ekensberg 3,9  
8. Emma Wahlén (u) & AUður från Fleringe 3,6  
9. Linn Svensson (u) & Mósi från Stenstuge 3,5  
10. Jennifer NIlsson (u) & Glókollur 3,1  

LÄTT TÖLT  
1. Antonia Baumert & Blakkur frá Nedri-al 5,3
2. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda 4,5
3. Laila Schöllin & Frenja från Rimbo-Ekeby 4,3
3. Lina Börjesson (u) & Smálius frá Lagafelli 4,3

TÖLT T1  
1. Olivia Larsen (u) & Nattfari frá Porlákshöfn 5,5
2. Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 4,8
3. Lisa Mörtberg & Ljósfaxi frá Hofsstödum 4,5

FYRGÅNG V1  
1. Malou Wahlström (u) & Hamar frá Porleifsstödum 5,7
2. Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 5,3
3. Lisa Mörtberg & Ljósfaxi frá Hofsstödum 5,0
4. Helena Duveborg & Frenja från Rimbo-Ekeby 4,8

Trail var den gren som lockade flest deltagare =11 st. Några hinder var svårare än andra t ex ryggning i vinkel, "plattan" och "släpa säck".

Flertalet åskådare hade sökt sig till Fleringe och "restaurangtältet" var förhållandelsevis välbesökt.

Fia Lundberg passade på att introducera sin nystartade häst & hundbutik (ligger i Fårösund) genom ha försäljning/utställning i sin hästtransport, som hon fyllt med allehanda varor.

Vi tackar domare Ulrika Wendéus och tävlingsledare Jenny samt alla andra som ställde upp som funktionärer (ingen nämnd ingen glömd!), samt alla som sponsrat med priser....... & alla tävlande förståss!!

TRAIL  
1. Antonia Baumert & Blakkur 9,0
2. Irene Andersson & Gryla 8,9
3. Agneta Hallenfur & Rúmba 8,5
4. Rosis Widegren & Leiri 8,2
5. Eva Falkgren & Gáta 8,1
6. Jennifer Nilsson (u) & Kalle 7,7
7. Linn Svensson (u) & Mósi 6,9
8. Lina Börjesson (u) & Smálius 6,8
9. Emma Wahlén (u) & Auður 6,5
9. Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur 6,5
11. Lotta Ruger (u) & Disir 5,6

RIDKURS FÖR ULRIKA WENDÉUS 27 MAJ
9 ekipage hade anmält sig till kurs för Ulrika Wendéus på ridanläggningen vid Norrvange i Lärbro.

Vi fick -som vanligt- många goda råd och tips om hur vi kan förbättra vår ridning och de som skulle vara med på vårtävlingen passade på att få lite extra tävlingsträning.

Deltagande ekipage: Lotta Molund/Kraftur, Irene Andersson/Grýla, Lotta Ruger/Disir, Ingrid Wahlén Blakkur, Emma Wahlén/Audur, Olivia Larsen/Nattfari, Malou Wahlström/Hamar. Annika Hedberg/Kráki & Pia Bergman/Tyra.

Ord & Bild: Ingrid Wahlén

 

"GRÖNT KORT" KURS I HEMSE 26 MAJ

Nu är vi 10 personer i klubben som gått kurs med Ulrika Wendéus och fått ett diplom för att vi har varit så duktiga!!!

I  fredags (26/5) samlades vi på Folkan i Hemse kl. 9.30 och höll på gott och väl till kl. 16 med en paus för lunch.

Kursen Grönt kort vänder sig till alla som vill tävla med sin islandshäst. Man får en genomgång av FIPO, det internationella tävlingsreglementet för islandshästar samt Svenskt tävlingsreglemente – Tillägg till FIPO. Även tävlingsreglemente för olika klasser gås igenom.

Målsättningen är att ge teoretiska kunskaper om bestämmelser och regler vid tävling, men även uppträdande på tävlingsplatsen, säkerhetsfrågor  och ”horsemanship” tas upp.  A och O är att tänka på sin häst!

Vi har gått igenom vad som är viktigt att tänka på innan tävlingen, när man kommer fram till tävlingsplatsen och under själva tävlandet. Även dagen efter tävling måste man ta väl vara på sin häst.

Vi har fått reda på vad man måste göra och vad man absolut inte ska göra när man är på tävling. Vi vet vilket bett som får användas, vilken sadel, och hur skorna ska se ut. Det är mycket att tänka på, men som tur är behöver man inte kunna hela FIPO utantill. Man får välja ut de bitar som gäller för just det man ska tävla i.

Ulrika har massor med erfarenhet från tävling, både som domare och tävlande. Hon vet vad hon talar om och kan snabbt komma med kloka svar på alla våra frågor. Det var verkligen en fullmatad dag med massor av teori.

Kanske kommer klubben att arrangera en Domarsekreterarkurs framöver. Det är ett bra sätt att repetera vad vi lärt oss idag och få mer kunskaper runt tävlandet.

Även om man inte själv rider på tävling så kan det vara kul att veta mer om vad som händer på banan och varför.  

Tack Ulrika för att Du lotsade oss igenom alla regler på ett lättsamt sätt idag!

/Ingrid Jacobsson 

FÖRELÄSNING TEMA: "HÄSTENS FÄRGER & LITE OM BLUP"
I ETELHEM 21 MAJ

Söndagen den 21 maj samlades ett förväntansfullt gäng hemma hos Iréne Andersson i Etelhem.

Christina började med att gå igenom färgers nedärvning. Inte helt solklart. Det surrade nog rejält i allas huvuden när vi försökte ta in allt som sades om genotyper och fenotyper och dominanta och recessiva anlag och homozygot och heterozygot och allt som hör till färgnedärvning.

Det är inte så bara när man skall göra en uppskattning av vilka färger fölet kan tänkas få, det räcker inte med att titta på mor och far, utan man måste backa lite längre än så. Det diskuterades ivrigt och vi blev nog en hel del klokare, men inte var det lätt!  

Christina hade förberett allting mycket bra med kopierade häften och presentation på dator för att göra det extra tydligt, det är nog många som kommer att sitta med häftet hemma i soffan och göra korsnings-scheman för att se vilka färger deras stundande föl kan tänkas få.

Har man en Fux som betäckts med en fux får man definitivt en fux, så långt allt väl, och enkelt. Men med en häst som rödblackskäcken Bleikskjóna (ägs av Cilla Ohlsson på Stenstuge) som nu förhoppningsvis är dräktig med vitblacke Hördur från Gröna gången väntas det kunna bli närmare 25-30 möjliga färg-kombinationer! Spännande!

Även om nu färgen inte är det viktigaste med en häst så är det ju åtminstone intressant med alla variationer som finns, och när man har ökad förståelse för hur färger nedärvs så klarnar det även lite om hur andra egenskaper nedärvs. Teoretiskt sett borde man kunna göra korsnings-scheman utifrån Blupindex för att få fram om hästen förväntas få bra pass eller ingen alls tex. Vilket leder in mig på BLUPEN som hamnade lite i skymundan på kursen då vi blev så engagerade i Färgerna, men det gicks igenom i stora drag.

BLUPen utvecklades under 80-talet av Thorvaldur Árnasson som ett doktorandarbete vid SLU i uppsala. BLUP (Best Linear Unibased Prediction)= Ett statistiskt sätt att mäta hästens förväntade avelsvärde.

Siffrorna grundar sig på fler än 100.000 islandshästar och ingår i hästens eventuella egna bedömningar, släktingars och avkommornas bedömningar - varför det kan tyckas vara lite "orättvist" för vissa hästar som inte är visade själva, och heller inte har så många visade släktingar.

Det behöver inte betyda att det är en skithäst. Likaså kan en hög BLUP:are visa sig vara en skithäst. För att få det lite rättvisare och tydligare (ja, eller rörigare kanske man skall säga, det är ju svårt nog som det är för en icke kunnig inom BLUP)  finns det en procentsiffra knuten till varje individs BLUP,

"Accuracy" står det på Worldfengur, dvs. noggrannhet, precision, det anges i procent. På en häst med inte så många släktingar som visats kan procentsiffran vara låg, medan en jätte känd och välbeprövad hingst som Mökkur har mycket hög precisions procent, eller vad man skall översätta det till.

Sedan om hästen inte nedärver någon speciell egenskap som den själv har höga siffror för, så kan den få ett minus i BLUP:en vid den egenskapen, rätta mig nu om jag har fel. (Det är mycket att lära sig!)

BLUP har på senare tid även börjat användas på andra raser såsom svenskt halvblod och inom travaraveln.

Sammanfattningsvis så var det mycket lärorikt och trivsamt! Tack till alla som kom och framförallt Iréne som lät oss hålla till hemma hos henne och Christina för att du försöker hjälpa oss att bli lite klokare på det här med genetikens mysterier!

/Lisa Mörtberg

Foto: Helena Duveborg 

PROVA-PÅ-TÄVLING I TREC 13 MAJ
arrangerades i Lärbro lördagen den 13 maj. Det var nästan lite av en familjedag, då det vimlade av presumtiva små ryttare, som lekte och hoppade studsmatta.

De 13 deltagande ekipagen (5 vuxna & 8 ungdomar) samlades kl 11.00 på Kauparve för genomgång av första momentet "Idealtempo & Orienteringsbana".  Denna gång skedde enskild start för alla över 15 år. Ungdomarna under 15 år startade i grupp (två eller tre ekipage).

Du som vill veta mer om själva tävlings upplägget för en TREC-tävling får läsa mer  HÄR!

IDEALTEMPO & ORIENTERINGSBANA
De som lyckades bäst på idealtempo på den ca 7km långa banan var Sara/Kveikja & Elin/Smella - de red endast 2 minuter ifrån idealtiden.

arrangerades i Lärbro lördagen den 13 maj. Det var nästan lite av en familjedag, då det vimlade av presumtiva små ryttare, som lekte och hoppade studsmatta.

De 13 deltagande ekipagen (5 vuxna & 8 ungdomar) samlades kl 11.00 på Kauparve för genomgång av första momentet "Idealtempo & Orienteringsbana".  Denna gång skedde enskild start för alla över 15 år. Ungdomarna under 15 år startade i grupp (två eller tre ekipage).

Du som vill veta mer om själva tävlings upplägget för en TREC-tävling får läsa mer  HÄR!

IDEALTEMPO & ORIENTERINGSBANA
De som lyckades bäst på idealtempo på den ca 7km långa banan var Sara/Kveikja & Elin/Smella - de red endast 2 minuter ifrån idealtiden.

1. Sara Lundberg & Kveikja 236 p
1. Elin Björklund & Smella 236 p
3. Lina Börjesson & Smalius 232 p
3. Agneta Hallenfur & Rúmba 232 p
3. Helena Nilsson & Kalle 232 p
6. Rosis Widegren & Leiri 230 p
6. Linn Svensson & Mósi 230 p
6. Tove Wahlén & Blakkur 230 p
6. Jennifer Nilsson & Embla 230 p
10. Marika Arnesson & Sóta 220 p
11. Fia Lundberg & Jullan 228 p
12. Emma Wahlén & Auður 224 p
13. Karin Ruger & Fúni 206 p

GÅNGARTSPROV
Överlägset bäst i detta moment var Rosis/Leiri. Det är mycket värt att ha en häst som går långsamt i galopp - många "nollade" detta då man galopperade för snabbt eller inte lyckades hålla rätt gångart hela den ca 100 meter långa sträckan.

Långsammast galopp hade Rosis/Leiri på 21,85s och snabbast skritt hade Linn/Mósi på 26,15s. 

  GAL SKR TOTALT
1. Rosis/Leiri 22 23 43
2. Agneta/Rúmba 7 23 30
3. Marika & Sóta 4 25 29
4. Linn & Mósi 0 28 28
5. Jennifer & Embla 0 23 23
6. Tove & Blakkur 0 22 22
7. Karin & Fúni 0 18 18
7. Lina & Smalius 0 18 18
9. Helena & Kalle 0 17 17
10. Emma & Auður 0 0 0
10. Elin & Smella 0 0 0
10. Fia & Jullan 0 0 0
10. Sara & Kveikja 0 0 0

TRAIL
Detta moment vanns av Agneta/Rúmba på 152 poäng - trots att man drog på sig 5 straffpoäng på grund av överskriden idealtid. Tidsfelen var 5 poäng för varje påbörjad minut över idealtiden, som var 8,5 minuter. Banan innehöll 16 hinder och var ca 1 550 meter lång.

Snabbast runt banan var Linn/Mósi, som "fräste" runt på 6,59!

  HINDER TID TOTALT
1. Agneta & Rúmba 157 -5 152
2. Rosis & Leiri 147 0 147
3. Emma & Audur 130 0 130
4. Karin & Fúni 139 -10 129
5. Tove & Blakkur 127 0 127
6. Linn & Mósi 126 0 126
7. Lina & Smalius 126 0 126
8. Marika & Sóta 120 0 120
9. Helena & Kalle 118 -10 108
10. Sara & Kveikja 90 0 90
11. Fia & Jullan 92 -5 87
12. Jennifer & Embla 85 -5 80
13. Elin & Smella 6   6 (bröt)
Efter en avslutad LÅÅÅÅNG tävlingsdag kunde vi till slut förrätta prisutdelning och dela ut Austurs fina prisrosetter.

UNGDOMSKLASSEN
1. Linn Svensson & Mósi 384 p
2. Tove Wahlén & Blakkur 379 p
3. Lina Börjesson & Smalius 378 p
4. Marika Arnesson & Sóta 369 p
5. Emma Wahlén & Auður 354 p
6. Jennifer Nilsson & Embla 333 p
7. Sara Lundberg & Kveikja 326 p
8. Elin Björklund & Smella 242 p

VUXENKLASSEN
1. Rosis Widegren & Leiri 420 p
2. Agneta Hallenfur & Rúmba 414 p
3. Helena Nilsson & Kalle 357 p
4. Karin Ruger & Fúni 353 p
5. Fia Lundberg & Jullan 315 p

Arrangörsstaben gratulerar de båda vinnarna -Rosis Widegren/Leiri frá Ökrum & Linn Svensson/Mósi från Stenstuge.

Stort tack till er som hjälpte till som funktionärer -starter & Fotograf Cilla, Ewa på en checkpoint och Anette vid gångartsprovet.

Det var en lyckad dag. Solen sken, gräset var grönt och alla verkade nöjda och glada. Bara att ladda vidare mot hösten då det blir TREC-tävling "på allvar".........

/Ingrid Wahlén

BETESSLÄPP I LAUSVIKEN MAJ
Hästarna på bilderna tillhör Micke Sandström, Chatrine Möller & Lisa Mörtberg. Bilderna tagna av Lisa Mörtberg.

 

UTERITT PÅ FURILLEN 6 MAJ
Vi var fyra ekipage som träffades i norra stenbrottet på Furillen för att göra en gemensam ridtur runt Furillen. Vädret var det bästa tänkbara - strålande sol och i lä var det "linne-väder".

Efter att ha ridit ca 1 timme på den norra delen av ön hämtade vi våra matsäckar vid transporterna och red en bit söderut i riktning mot Fabriken där vi satte oss för att fika i en skogsbacke.

Efter fikat fortsatte vi söderut, passerade förbi färisten vid Fabriken och mot södra delen av ön.

Efter nästan 2,5 timmas tur återvände vi till transporterna, lastade hästarna och begav oss hemåt.

Vi som var med: Ingrid Wahlén & Blakkur, Emma Wahlén & Auður, Karin Ruger & Fúni och Marika Arnesson & Sóta.

/Ingrid 

LÅNGRITT PÅ STENKUSTEN 1 MAJ
14 ekipage hade samlats hos Ulla Andersson för att traditionsenligt "rida in sommaren" den 1 maj. Alla väderprognoser hade förutspått regn...... men ack så fel de hade. Ett par stänk fick vi på oss, men inte mer.

Några ekipage valde att göra en "light tur" så de blev uttransporterade och mötte upp en halvtimme innan fikapausen.

Efter fikat delade vi upp oss i två grupper och "light" gänget tog en genväg förbi träsket Nyrajsu där man kunde se spåren av den skogsbrand som rasade där för några år sedan.

Stort tack till Cilla & Lina för arrangemang och guidning + Ulla som transporterade ut alla matsäckar..... Ett extra plus till Lina för den goda kladdkakan! /Ingrid W
DELTAGARE: Lina Börjesson/Smalius, Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Gunilla Werling/Dreyri, Monika Östberg/Tor, Zenitha Strandänger/Tyr, Tove Wahlén/Jackie, Emma Wahlén/Auður, Ingrid Wahlén/Blakkur, Marika Arnesson/Sóta, Fia Lundberg/Jullan, Sara Lundberg/Kveikja, Karin Ruger/Fúni, Lotta Ruger/Disir & Eva Falkgren/Gáta. Utan häst: Anette Björklund, Elin Björklund, Ulla Andersson & Anna-Greta Kihlén.
MSTALL SJÄLSÖ FÖRBEREDER SOMMARHAGEN 29 APRIL
Här kommer lite bilder från den 29 april när Stall Själsö förbereder sommarhagen.

Bifogar även några bilder från igår den 2 maj då Kraftur -en ståtlig valack på 8 år- kom till vår lilla flock. Det är Lotta Molund- Löfgren som äger honom.

/Zenitha Strandänger. 

UNGHÄSTCLINIC I GARDA 17 APRIL
14 medlemmar hade mött upp i ridhuset vid Sindarve i Garda för att få veta mer kring hantering och träning av unghästar. Instruktör för dagen var Ulrika Wendéus och som instruktionsobjekt hade hon hästarna Isak från Nygårds & Gryla frá Nyabae.

Det var mycket som skulle hinnas med på denna "intensiv-kurs". Vi började med lite teori  bland annat vad som räknas som en grundinriden häst (enligt provet för C-tränare).

Ulrika poängterade att man bör sätta upp ett MÅL för varje rid/tränings-pass -både kortsiktigt och långsiktigt.

Innan man börjar  så ska man ge akt på hur hästen rör sig + mun & tänder (innan träns). Hovarna ska kollas, så att den ej är för lång i tårna, dessutom bör man ta sig en funderare på om hästen ska skos eller ej.

Vad gäller utrustningen så ska man till en början ha "rejäla" grejor som inte så lätt går sönder och sådant man inte är rädd om. Det träns man använder bör vara rejält med käkrem och en nosrem under bettet, så att alltihop sitter ordentligt på plats.

Man ska ha ett gott förhållande till sin häst - vara "idol" för den- och träningen går ut på att erbjuda hästen ett alternativ (=det rätta) att göra övningarna - de andra alternativen är "obehagliga". Hästen ska vara lyhörd och alert - inte för avslappnad.

Man bör i början inte ställa för höga krav på den unga hästen och inte heller ha för långa träningsstunder. Repetera "gamla" övningar och låt hästen lyckas.

Den unga hästen kan också behöva vila ordentligt mellan träningsperioderna för att "smälta" det den lärt sig.

Det är också viktigt att man ska tänka på att vara tydlig, vilket gör det lättare för hästen att förstå vad vi vill. Börjar något moment att "strula" måste vi rannsaka oss själva och fundera på om hästen verkligen har förstått vad vi vill att den ska göra.

En annan sak som kan vara bra att ha vid träning är en medhjälpare, som kan gå med hästen och visa  rätt väg då man börjar med longering och även vid behov kan få hästen att gå fram i ett bättre tempo i de olika övningarna.

Varje träningspass bör bestå av tre delar:
1. LÖSGÖRANDE arbete (uppvärmning)
2. ARBETE - lite gammalt & lite nytt
3. NEDTRAPPNING - avslappning

Ulrika visade sedan lite olika grundövningar vid longering och hur man från marken tränar hästen vid hand. Hon visade hur man med hjälp av spön, rösten och sin egen placering får hästen att gå fram eller att stanna. Rösten är MYCKET viktig. Beröm ska låta glatt och piggt och ordet "hooooo" med en mörkare/lugnare röst får hästen att stanna. Med hjälp av spöna kan man också träna sidförande hjälper.

När man påbörjar sadelträning (ruska och rör gärna på sadeln) bör detta ske under lunga former och gärna inne i stallet där hästen inte kan fara iväg. Även den första uppsittningen kan ske inne i stallet om inte takhöjden är för låg. När man väl sitter på hästen kan man också vänja den vid att man rör sig i sadeln samt med ben och armar. 

När man väl kommer till att sitta upp på sin häst är mycket är vunnet om man har varit ordentlig med grundarbetet från marken.

Slutligen visade Ulrika hur man rider med handhäst. Tänk på säkerheten och använd en unghästgjord - den gör att man får händerna fria och kan koncentrera sig på den häst man rider. Rid gärna på i ett friskt tempo - det gör att unghästen måste koncentrera sig på att hänga med och inte har tid att fundera på "bus".

Det här var en synnerligen kort sammanfattning och jag hoppas att jag uppfattat allting rätt. Vi var alla rörande överens om att det behövs en uppföljning till denna kurs under hösten och att det då blir tid för oss deltagare att prova på med våra hästar.  /Ingrid Wahlén

Deltagare: Lisa Andersson, Ingrid Wahlén, Emma Wahlén, Cilla Olsson, Maria Smedberg, Anneli Ohlsson, Gunilla Werling, Marina Yttergren, AnnBritt Solberg, Iréne Andersson, Fia Lundberg, Helena Nilsson, Malou Wahlström & Olivia Larsen.

PÅSKKÄRRING MEETING I LÄRBR 16 APRIL
Ännu en gång var det klubbens påhittiga ungdomar som tyckte att vi faktiskt borde göra en Påskritt.

Det var 11 yngre och äldre "kärringar" som mötte upp på påskafton i Lärbro med påskpyntade hästar, trimmade kvastar och välkokta ägg...... Hade det funnits sett pris till bäst utklädda ekipage så hade det utan tvekan tillfallit Helena & Jennifer Nilsson som var utklädda till påskkärring respektive påskhare.

 

Efter en härlig gemensam ridtur i vackert vårväder vidtog målning av alla medhavda ägg och korvgrillning.

Sedan skulle "Austur-mästerskapen" i äggrullning avgöras. Äggrullning går till så att man rullar sitt ägg nerför en liten ramp och ut på en "bana". Där ska man försöka knocka så många ägg som möjligt - den som knockar ett ägg får +1 poäng och den vars ägg man knockat får -1 poäng (och blir dessutom bortplockat från banan under resten av den omgången). Den som knockat ägget får fortsätta att rulla sitt ägg så länge den knockar ett annat ägg.

Alla ägg var dekorerade med vattenfärg enligt personligt tycke och smak, för det gäller ju att känna igen det egna ägget. Efter 4 genomförda omgångar visade det sig att Anette Björklund hade trimmat sitt ägg bäst och stod som slutsegrare på +8 poäng före Tove Wahlén på +2 och  Karin Ruger, Emma Wahlén & Alexandra Nilsson på vardera +1 poäng.
Övriga resultat: Helena Nilsson & Jennifer Nilsson 0p, Lotta Ruger, Marika Arnesson & Elin Björklund -1p, Ingrid Wahlén & Isabelle Lundberg -2p och sist min inte minst Fia Lundberg & Sara Lundberg på -3 poäng.

//Ingrid Wahlén

Dagens deltagande ekipage: Tove Wahlén/Jackie, Ingrid Wahlén/Blakkur, Emma Wahlén/Auður, Marika Arnesson/Sóta, Karin Ruger/Fúni, Lotta Ruger/Disir, Helena Nilsson/Kalle, Jennifer Nilsson/Embla, Fia Lundberg/Jullan, Sara Lundberg/Kveikja & Elin Björklund/Matti.

HÄSTTANDKLINIK I ALSKOG

Såhär kan det gå till på hästtandkliniken i Alskog.

Kliniken är ett samarbete mellan veterinär Stina Nilsson och tandläkaren Anki Jonasson. Bilderna tagna av Lisa Mörtberg. 

VÅFFELRITT I LÄRBRO 25 MARS
Det var egentligen ungdomarna som tog initiativ till denna ritt. De resonerade så att det gäller att  ta tillvara alla anledningar att träffas och rida tillsammans....... och varför inte fira "Våfflan"!

Vi blev alltså ett gäng entusiaster på norr som  av den anledningen träffades för att  fira "Våffeldagen" med en gemensam uteritt den 25 mars.

Fia Lundberg den stackaren låg nerbäddad hemma i maginfluensa (eller är det fågelinfluensan som nu nått Fårösund?) och Gunilla Werling anslöt efter ridturen utrustad med kryckor och broddar.

Det var fortfarande en hel del snö för hästarna att ta sig fram genom, så bitvis var det bra träning för dem att bara skritta i snön. Jag hörde på radion häromdagen att våren inte har varit såhär sen sedan krigsvintrarna 1942......... men nu ska väl våren äntligen vara här!!!!

Ungdomarna Emma Wahlén/Auður, Marika Arnesson/Embla, Jennifer Nilsson/Kalle, Sara Lundberg/Kveikja & Lina Börjesson/Smalius red en lite längre & raskare tur och de äldre ungdomarna Ingrid Wahlén/Blakkur, Cilla Börjesson/Reifnir & Helena Nilsson/Sóta tog en lugn skrittur i det vackra vädret.

Det var inte utan att man fick lite "fjäll-känsla" där vi skrittade i snön längs åkrarna i ett strålande solsken. Ett par solglasögon hade varit bra att ha........

Efter att ha pysslat om hästarna och släppt ut dem i hagen hjälptes vi åt med att grädda våfflor till fika. Kaffe & våfflor med grädde och sylt -MUMS!!!  /Ingrid

MEDLEMSMÖTE I VISBY 22 FEBRUARI
Det hade kunnat bli en rejäl "brainstormingkväll" inför kommande aktiviteter.....men det blev förmodligen det minst besökta medlems mötet i klubbens historia. Endast 9 vuxna och 3 ungdomar dök upp i kvarterslokalen på Jungmansgatan i Visby.

Satt alla hemma och såg på OS-ishockey, eller var det vädret/väglaget som skrämde bort alla? Det var bara de riktiga entusiasterna som hade åkt från både Fårösund och Vamlingbo.......

De olika utskotten berättade kring kommande aktiviteter.
UTBILDNING: "grönt-kort" kurs, domarsekreterarkurs, BE-körkort, gångartskurser och unghästclinic med Ulrika Wendeus.

SPORT: Tävling 22 maj i Fleringe (tölt, 4-gång, ev 5-gång och trail). Höstens KM är ännu på planeringsstadiet. TREC - en lätt "prova-på" i maj och sedan KM i höst.

UNGDOM: planerar för långritt med övernattning i sommar samt eventuell sommarkurs med Jenny Lindley. Flera uteritter är också på gång, samt Lucia- och Nyårsritter.

FRITID: Några uteritter redan planerade bland annat Stenkusten 1 maj och Fårö i september. Önskemål framfördes på en provtur längs "Hovleden" någonstans på ön. Årets Hubertusritt blir hos Asa Islandshästar på Lojsta.

AVEL: Har haft en första träff med 10 deltagare och ytterligare träffar har planerats in.

PR: Hemsidan "rullar" på som vanligt. Kul att så många hittar in och röstar på "fototävlingen". En "Årets Bild" kommer att koras i december. Fler bidrag i form av foton och berättelser kring "Min första Islandshäst" önskas.

Många av de olika aktiviteterna finns redan inlagda i kalendariet - läs mer där!. Övrigt som kommer att hända under 2006.

VIKINGABYN i Tofta har hört av sig och vill ha islandshästar den 17-18 juni. Irene kontaktar dem och meddelar att vi på ett eller annat sätt kommer att delta åtminstone en av dagarna.

GUDNI AUGUSTSSON kommer troligen till ön och eventuellt planeras en föreläsning med honom.

15-ÅRS JUBILÉUM - diskussion kring firandet. Ska det vara med eller utan häst? Var kan man hålla till? Ska det vara restaurang middag eller grillkväll hemma hos någon? Förslag på att bilda en festkommitté - intresserade hör av sig till Irene.

KONDITIONSTRÄNING: Träff planeras med distansryttaren Sten-Erik Gardelius. Bland annat kommer vi att lära oss "pulsa" våra hästar..

/Ingrid Wahlén

ONSDAGSRIDNING I MULDE RIDHUS 15 FEBRUARI
Tre grupper med islandshästar rider nu lektioner på onsdagarna för Camilla Lamm & Katja Berg. Många av ekipagen är "fasta" och några är med ibland.

På dessa bilder återfinns Lisa Mörtberg/Faxi, Jessica Wikström/Þyrill, Ann-Britt Sohlberg/ Thribbi, och Elin Esping/Borga.

Bilderna tagna av Carina Dahlström  

TRÄFF I AVELSCIRKELN 13 FEBRUARI
hade upptaktsträff hos Carina Dahlström i Lojsta den 13 februari 2006 och 10 avelsintresserade deltog.

Vi började mötet med att spana in öns nya förstaklass hingst i Lojsta: Þyrill frá Harlaugsstöðum, som är nyinköpt av Asa Islandshästar. Tyvärr var det lite mörkt och underlaget var oerhört halt och det blev svårt att göra någon större imponerande insats men han fick visa hur trevlig och snygg han var ändå!

Efter visningen blev det serverat kaffe och kakor inne i värmen. Stamtavla och bedömningar av hingsten granskades av de rutinerade avelsdamerna! När kroppen blivit värmd av kaffe så tog Ordföranden Cilla ordet och hälsade oss alla välkomna.

Därefter lämnades ordet över till kvällens fröken: Ingrid Jacobsson som skulle styra upp oss lite granna. Det blev 4 olika hingstar som fick visa upp sig på video där de bedömdes på olika tävlingar, mega intressant!

När vi sett och diskuterat dessa herrar så kom vi in på valet av hingst och vad vi tyckte att man borde tänka på innan man väljer hingst till sitt sto, vad man eventuellt vill förstärka hos stoets egenskaper.

Vi diskuterade även vad vi vill ta upp i framtiden och vad vi tyckte att avelsskottet skulle ta tag i. Detta 

år dock avelsutskottet informera om, när och om något av förslagen antas.

En hel del sidospår kom vi in på, om importproblem, exemhästar, fång, spatt m m - ja listan kan göras lång men en sak var säker, vi hade

riktigt trevligt och jag tror att alla som var med säger samma sak, kul och värdefullt för både gamla som nya avelsintresserade! Nästa avelscirkelsmöte blir 20 mars i Ethelhem

Tack för en trevlig och informationsrik afton! Text & Foto: Carina Dahlström

RIDNING I MULDE RIDHUS 5 FEBRUARI

På onsdagar är det dressyrträning och med jämna mellanrum "ridgympa" på helgerna för två instruktörer; Camilla Lamm och hennes dotter Katja Bergh.

Nu när jag skaffat egen häst känner jag mig väldigt hågad att få en bra start och övertygades snabbt av Ann-Britt Solberg att rida för Camilla på onsdagarna. Min lille olycksfågel till hästelände har dock sett till att inte vara en "plaine forme" någon endaste onsdag i år genom att först skadaögat och ordineras inomhusvistelse och sedan när det läkt skada mulen och sys några stygn.... Nåväl, han är busig och levnadsgad, och det är ju trevligt.

Lördagen den 5/2 var han så pass fräsch att vi kom iväg på hästgympa, trots nattens snöstorm och ett väglag som nästan såg ut som hemma i Härjedalen. Jag och Faxi och Elin Esping med Lauhästars Svala. Vid ridhuset mötte Suzanne Wahlström upp med döttrarna Malou& Olivia med hästarna  Hamar och Nattfari.

Det var så vackert ute att man nästan skämdes för att gå in i ridhuset, men väl där kunde man inte koncentrera sig på annat än hästen och sin
ridning. I början av passet var det lite kaos och Faxi kändes som en yr shetlandsponny med löst spänd bromsvajer och Nattfari & Svala verkade också lite okoncentrerade. Hamar såg dock ut att sköta sig som en gentleman och jag sneglade försiktigt på de påpälsade instruktörerna och undrade vad de tänkte om våra små monster, om det fanns hopp för oss eller inte. Tålamod verkar det dock finnas gott om i den familjen och efter en stund red vi alla runt i hyfsat kontrollerad trav.

Det finns alltid massor att slipa på. Inte minst sin egen sits och hållning. Men vi fick också många bra tips om tex hur man reglerar tempot utan att ta i tyglarna. Mycket övande på halter

 

och volter där vi skulle tänka på att ta så lite som möjligt i hästarna och ge riktiga signaler.

Det gav mycket och det skall bli roligt att få rida fler gånger i Mulde. inte minst är det kul för den sociala biten, att se hur Faxi beter sig i såna här sammanhang med många andra hästar och att komma ut och träffa andra medlemmar!

Om du är intresserad av att rida för Camilla i Islandshästgrupp finns det mer info på annonssidan. Skickar med en bild från träningen och en bild från hemresan. Så vackert kan det vara i backspegeln ibland!

/Lisa Mörtberg, Lau
 

ÅRSMÖTE I VÄNGE BYGDEGÅRD 21 JANUARI
Nästan 30 medlemmar (även några ungdomar) hade hörsammat kallelsen till Austurs årsmöte i Vänge Bygdegård lördagen den 21 januari 2006.

En ny styrelse valdes och ordförande för ytterligare ett år blev Iréne Andersson. Övriga styrelsen är: Jenny Lindley, Susanne Wahlström, Maria Smedberg, Karin Ruger, Malin Pettersson & Annika Grönqvist. Se bilder på styrelsen HÄR!

Klubbens verksamhetsberättelse gicks igenom både i pappersform och som bildspel med foton från de flesta av årets aktiviteter.

Klubben hade 31/12 2005, 98st medlemmar (varav 11 lokalklubb) och det beslutades att medlemsavgiften för 2007 ska vara oförändrad (=450 kr för senior).

I kassan och på PG fanns samma datum 13 222 kr, ett värdebevis hos Gotlandsflyg (ca 1 000kr) samt ett lager prisrosetter (ca 2 000kr).

De styrelsemedlemmar som lämnade sina poster avtackades med tulpanbuketter. Avgående kassören Anki & "webmaster" Ingrid Wahlén fick varsin extra "bonus" i form av en flaska "medicin" (=rött vin, som ska ska vara bra för blodvärdet!).

Efter avslutade årsmötesförhandlingar serverades kaffe/te med smörgåstårta och alla lät sig väl smaka.

Om 2005 var fyllt med olika aktiviteter, så kommer nog 2006 att bli likadant. Förutom "traditionerna", som bland annat långritter på Stenkusten och Fårö, så kommer det att arrangeras tävlingar i både gångarter och TREC samt ridlektioner.

 

 

Önskemål framfördes på "grönt-kort" och domarsekreterarkurs, studiecirkel eller liknande kring avel och eventuell gemensam resa till fastlandet för tävling.

Ungdomsutskottet -som under 2005 hade 23 aktiviteter som ger statligt aktivitetsstöd (= (minst 5 deltagande ungdomar) fortsätter att arrangera aktiviteter. Redan inplanerat 2006 är två tävlingar i TREC, flera uteritter, sommarlovsridning, Lucia- samt Nyårsritt.

/Ingrid W

TRETTONDAGSRITT PÅ FÅRÖ 7 JANUARI
Ungdomssektorn var initiativtagare till årets första gemensamma uteritt. Det var en mindre karavan med hästtransporter (5 stycken) som bordade färjan i Fårösund och styrde kosan norrut mot Ava, där vi parkerade våra transporter.

Vi var hela 12 deltagande ekipage (alla hemmahörande "på norr") och vi delade upp oss i två grupper. Det ena gänget (=ungdomarna+Fia) red i ett lite högre tempo och det andra tog en "light" tur (=lägre tempo) med Gunilla Werling som guide.

När "light-gruppen" började närmade sig samlingsplatsen igen hade ungdomarna en bit kvar. Vi tyckte då att vi kunde ta en liten sväng till istället för att stå och vänta. Stigen vi valde övergick efter en stund till bara antydan till en skogsväg, så det blev en riktig "strapats" uppför branta backar (ja vi lyckades hitta ett par), nerför igen och över stubbar och liggande grenar. Där märktes det tydligt att hästarna är duktiga på att ta sig fram och se var de ska sätta fötterna.

Efter ridturen blev det välbehövligt fika till ryttarna och kraftfoder och havre till hästarna.

/Ingrid

Vi som var med: Helena Nilsson/Kalle, Anette Björklund/Matti, Ingrid Wahlén/Dreyri, Gunilla Werling/Vaka, Arnd Ruger/Fúni, Karin Ruger/Disir, Cilla Beite-Börjesson/Jörp, Lina Börjesson/Smalius, TOve Wahlén/Blakkur, Emma Wahlén/Auður, Fia Lundberg/Jullan & Sara Lundberg/Kveikja.

MKADRILJTRÄNING I RIDHUSET VID NORRVANGE 2 JANUARI
Så kom vi "på norr" äntligen till skott med kadriljträningen som vi så länge talat om att vi borde testa.

Beväpnad med uppvisningsgruppens grunder till kadriljprogram (nertecknat av Irene) började vi våra första stapplande steg i skritt. För att vänja hästarna vid musik ökades volymen på den medhavda "bergsprängaren" successivt.

Åtta ekipage deltog från början - Emma/Auður, Tove/Blakkur, Gunilla/Dreyri, Lina/Smalius, Karin/Disir, Arnd/Fúni, Fia/Jullan & Sara/Kveikja

Efter en stund började turerna sitta hyfsat bra i skritt och beslöt då att "skruva upp" svårigheten lite och försöka i trav...... och genast blev det faktiskt ganska mycket svårare. Efter en stund fungerade det också ganska bra. Fúni fick dock lite för mycket "skutt" i kroppen och Arnd bestämde sig för att avbryta.

De sju kvarvarande ekipagen körde dock en riktig kadrilj i trav till medryckande rytmer av "Pet Shop Boys" låt "Go West" m.m. Lina & Emma fick ta täten och hålla ordning på turerna och det såg riktigt trevligt ut!!!

Fia tjöt högt av glädje då Jullan ökade takten rejält i samband med turen där man vänder snett igenom och korsar varandras spår på mitten. Det var nog inte bara ryttarna som tyckte att det här var kul utan även hästarna såg faktiskt ut att njuta.....

Tyvärr finns inga bildbevis på denna bravad, men någon gång i framtiden kanske vi kan rida utomhus så det blir lite ljusare. Då kanske vi till och med kan filma!!!!

/Ingrid (som fick stå bredvid med "kartan")...