ARKIVET 2007

2013 - 2012 - 2011 - 2010 - 2009 - 2008 - 2006 - 2005 - 2004 2003 - 2002

NYÅRSRITT I LÄRBRO 30 DECEMBER 2007
...... eller så blev vi bara tre! på grund av fotbollsfinaler (tjejerna är för duktiga), dåligt väder?, fastlandsresor och andra förhinder.

Vi tre -Karin/Disir, Emma/Ödde, Ingrid/Blakkur- som väl kom iväg  fick en jätterskön tur med sol stundtals och inte en gnutta regn. Vi red i ca 1½ timme på mjuka skogsvägar och stigar i omgivningarna. Karin fick en rask promenad de sista kilometrarna eftersom Disir tappade en sko.

Efter ridturen fikade vi och tittade på Emmas Islandsbilder. /Ingrid

Ingrid/Blakkur & Karin/Disir i skogarna norr om Lärbro.....

KArin & Disir. Ingrid & Blakkur Såhär blir man populär - skaffa en hink med morötter!

LUCIARITT I FLERINGE 21 DECEMBER 2007
Denna ritt har numera nästan blivit tradition och detta år deltog 9 hästar med 10 ryttare och lite fotfolk. Åldern på ungdomarna varierade mellan 4 & 19 år.

Vi samlades i Ullas stall och pyntade hästarna med luvor, bjällror och luciakronor. Ryttarna hade lucialinnen, röda kläder och glitter eller tomteluvor ovanpå hjälmarna.

Naturligtvis utrustade vi oss med massor av reflexer och några av fotfolket bar lyktor och facklor.

Deltagare: Lovisa/Jörp, Helena & Alexandra/Kalle, Jennifer/Krummi, Sara/Sveie, Fia/Nökkvi, Emma/Auður, Tove/Tritla, Lina/Smalius, Isabelle/Kveikja. Fotfolk: Ingrid, Cilla, Ulla & Pernilla.

Sedan vandrade vi runt i Fleringe och spred julstämning med våra julsånger. På flera ställen blev vi bjudna på godis, glögg och pepparkakor. Vi vandrade nog runt i ungefär 2 timmar (ca 4 000 steg enligt min stegräknare!).

Avslutningsvis vill vi "på norr" passa på att önska alla en God Jul.

/Ingrid

Tove & Tritla Emma & Ödde. Cilla Ulla, Cilla, Pernilla & Lovisa.
Pernilla Werling med dotter Lovisa & Jörp Nästan hela gänget på en bild....... Isabelle/Kveikja & Emma/Ödde.

IMPROVISERAD 3:E ADVENTRITT PÅ KAUPARVE 16 DECEMBER 2007
Efter att ha fått hem Emma från Island bestämde några "norr" ungdomar med kort varsel att de skulle träffas och rida. Vi mammor slank med eftersom de ju behöver kunna transportera hästarna!

Det blev en skön ritt på ca 1½ timme ganska lugnt tempo - även om det blev några galoppsträckor och även några "skutt" över några mindre hinder.

Det var ovanligt många unga hästar som var med på denna tur och för de yngsta av dem -snart femåriga Sigga & Krummi- var det nog första ridturen med så många främmade hästar.

Det var roligt för Emma att se hur hur det gått med både Krummi & Sigga, som hon hann starta upp att rida innan hon åkte till Island.

Tove red russ-ålderdamen Jackie (snart 23-år) så att Cilla kunde rida med på Blakkur, som nu fått flytta hem till Kauparve igen över jul & nyår.

Efter ridturen blev det gemensamt fika och så tittade vi på matinéföreställningen från Globen International Horse Show. Vi såg även på islandstävlingen i tölt och de "ooooades" & "aaahades" över de maffiga tävlingshästarna med sina enorma frambenslyft! Fia Lundberg/Sigga, Sara Lundberg/Nökkvi, Ingrid Wahlén/Tritla, Emma Wahlén/Auður, Tove Wahlén/Jackie, CIlla Beite-Börjesson/Blakkur, Lina Börjesson/Smalius, Jennifer Nilsson/Krummim & Helena Nilsson/Kalle.

TRICKTRÄNINGSKURS I SANDA 9 DECEMBER 2007
Idag höll Mariana Melin, guldtränare i NTT, en trickträningskurs för 6 ekipage och ett antal fotfolk.

Deltagare med häst: Irené Andersson & Mánadis, Lotta Molund-Löfgren & Kraftur, Lisa Eriksson & Ljosi, Nathalie-Althin & Valle, Cia Stumle & Neisti och Agneta Hallenfur & Rúmba. 
Till fots: Antonia Baumert, Annika Hedberg, Christina Eriksson, Maria Smedberg, Vonna Norrby, Malou Wahlström, Olivia Larsen & Ingrid Jacobsson

Mariana berättade, att trickträning inte första hand handlar om att lära hästen en massa trick, utan det viktiga är kommunikation och samspel, att hästen är närvarande mentalt och uppmärksam på sin förare. Ofta är vi så ivriga att vi gör alldeles för mycket - det svåra är att vägleda hästen med små medel, guida den varsamt och tålmodigt och visa vägen så att den själv kan förstå vad vi ber den om och villigt utföra det. Mariana arbetar helt utan linor och rep med hästen lös, vilket kräver att hästen har förtroende för sin förare. Hon är emot ”hålla-li” dvs. hålla emot och dra - allt ska ske frivilligt på hästens villkor.

Den första övningen vi fick träna på var att få hästen att stå helt still och slappna av bredvid sin förare. Kanske låter enkelt, men försök själva få ni se att det kräver en hel del koncentration, tydlighet hos föraren och sist men inte minst tålamod! Om hästen tigger, flyttar sig eller är ofokuserad, menar Mariana, att vi vänligt men bestämt (utan frustration!) ska återföra hästen till ursprungspositionen. När den gör det vi ber den om är det viktigt att den får mycket beröm – det gick åt en hel hink med morrötter under dagen!

Vi fick också träna på ”yoga” och ”buga” och det är fantastiskt att se hur snabbt hästarna kunde lära sig det. Särskilt Nathalie och Valle imponerade (efter att ha känt varandra i bara tre veckor), Nathalie strålade av förtjusning när Valle villigt bugade sig för henne – en riktig gentleman!

Irené och Mánadis var så lugna och fokuserade som aldrig tidigare och det var en ren fröjd att se dem. Lottas Kraftur gör verkligen skäl för namnet – han är otroligt kraftfull men ändå väldigt smidig. När Lotta blev tydlig i sitt kroppsspråk och fokuserade på honom försökte han verkligen göra det han blev ombedd även om Lotta fick hjälpa till att lyfta hans bakben i yogan.

MAriana instruerar Agneta & Rúmba.

Den vackra gulbruna valacken Ljosi, 4 år, som bara varit i Lisas ägo i 3 månader imponerade stort och samspelet dem emellan gjorde starkt intryck – han kom villigt på inkallning tvärs över hela ridhuset.

Cia gjorde ett fantastiskt jobb med Neisti som gärna ville diskutera allting i oändlighet, men under eftermiddags-passet hade han förstått att det inte lönade sig och uppförde sig därför riktigt bra. Cia hade också insett, att det inte var någon idé att bli arg och utstrålade ett harmoniskt lugn som smittade av sig på Neisti.

Själv fick jag försöka lära Rúmba ett enklare sätt att buga utan att lyfta hoven med handen, vilket inte var helt lätt. Vi gjorde också lite frihets longering och tränade spansk skritt under betryggande former så att inte fler tänder skulle gå förlorade.

Marianas manager, Åsa Wallin, hade med sig sin travare, Zelding, en lite busig valack som nopprade på sin matte när hon inte var tillräckligt tydlig, men annars var han väldigt uppmärksam.

Cia & Neisti "står stilla".

Efter våra två pass samlades vi för att stämma av vad var och en upplevt och även höra vad övriga deltagare hade att säga om respektive ekipage. Att vi upplevt en mycket givande dag tror jag att alla tyckte och förhoppningsvis kan vi ordna en uppföljning nästa år. Mariana är en erfaren och skicklig instruktör med en stor portion humor och vi tackar henne för den här givande dagen.

Den som vill läsa mer om NTT kan gå in på www.trick-training.nu där bl.a. beskrivning av hela utbildningstrappan finns.

Tyvärr var förhållandena inte bra för fotografering, nästan alla bilder blev för mörka och fulla med ”bubblor” = dammkorn. Om någon annan har några bilder från dagen så maila dom till Ingrid Wahlén så kan hon lägga in dom i anslutning till den här rapporten. Jag ska även kontakta Åsa Wallin som hade en proffsigare kamera och höra om hon kan skicka några bilder.

Bifogar några av mina bilder./Agneta

Delar av fotfolket.  Kraftur & Lotta gör "yoga".

 


KURS I FÖRSTA-HJÄLPEN & HJÄRT/LUNGRÄDDNING 17 NOVEMBER 2007.
14 medlemmar deltog i kurs arrangerad av Röda korset på Kupan i Visby.

Att det här med "första-hjälpen" en färskvara! det upptäckte många av oss på denna kurs. Utvecklinge har gått framåt och flera saker ändrats och "bytt namn"

"Lär dig rädda liv. För någon annans skull".

Vår instruktör Anna-Lisa Rudberg höll i trådarna och under kursens 6 timmar hann vi gå igenom "allt" kring hur man ska agera om olyckan är framme.

L-A-B-C = livsfarligt läge, fria luftvägar/andning, stoppa blödningar, cirkulationssvikt ("chock") hjärt-lungräddning (30 hjärtkompressioner /2 inblåsningar), tryck förband, stabilt sidoläge, "huvud-till-tå-undersökning", olika allergireaktioner, diabetes, epilepsi.

"Se lyssna, känn!"

Vi fick även veta att en människas mängd blod är ca 7% av kroppsvikten och att man klarar av att förlora 1-1½ liter.

Har man en blödande kroppsdel så gäller "högläge" så att blodflödet till skadan minskar. För att ordna ett tryckförband så gäller även här den gamla devisen "man tager vad man haver" = stumpor, tröjor, bälten o s v.

Anna-Lisa från Röda Korset visar hjärt-lungräddning på dockan "Anne".

En jättebra kurs, som alla skulle behöva gå så att via alla kan rycka in och hjälpa till om "det otänkbara" skulle hända!

Vet Du hur man ska göra? Vill Du veta mer - Läs mer på dessa länkar!

Nya riktlinjer för hjärt-lungräddning

Stabilt sidoläge

Stoppa blödning - tryckförband

DELTAGARE: Agneta Hallenfur, Suzanne Wahlström, Malou Wahlström (u), Torleif Solberg, Lina Börjesson (u), Cilla Beite-Börjesson, AnnBritt Solberg, Ingrid Wahlén, Jenny Lindley, Maria Smedberg, Nathalie Althin (u), Ulla Andersson, Nina Morge, Gunilla Werling
Malou & Lina tränar hjärt-lungräddning. "Andas han?" - Anna-Lisa kollar om Torleif är "vid medvetande"....

21 medlemmar hade trotsat halkan för att komma till Etelhem på föreläsning och medlemsmöte!

FÖRELÄSNING MED VETERINÄR ANNIKA MELIN 14 NOVEMBER 2007
21 medlemmar trotsade halkan (vissa med sommardäck!!) och begav sig till Etelhems bygdegård där Avelsutskottet hade arrangerat föreläsning på ämnet "God hästhållning".

Veterinär Annika Melin delade med sig av sina erfarenheter. Annika inledde med att säga att de två största utslagsorsakerna för hästar (enligt försäkringsbolagen är hältor /ben och luftvägsproblem......

STALL: Det bästa är kanske lösdrift där hästen själv får välja om den vill vara ute eller inne. Tänk på att ha god ventilation eftersom hästar har extremt känsliga luftvägar.

"Hästar är gjorda för att röra sig mycket och vara utomhus"

HAGAR: Taggtråd är snart förbjudet. Elrep/band bygger på att hästen verkligen har respekt för tråden eftersom rlband/rep kan orsaka otäcka skador om hästen fastnar.

FODER: av god hygienisk kvalité - ej dammigt och möjligt hö. Hästar har en liten mage och långa tarmar - de är gjorda för att gå och "nassla". Utfodra vintertid helst med många små givor.

VATTEN: god tillgång till vatten

AVMASKNING: Betet kräver två vintrar utan hästar för att vara "parasitfritt". Växelbete ko/häst/lamm bra eftersom de inte har samma parasiter. Maskmedel är sedan okt 2007 receptbelagt.

HOVVÅRD: var 6-8 vecka. "Utan hov ingen häst".

VACCINATIONER: Årligt mot hästinfluensa (A2) och vart 3-5 år stelkramp.

TÄNDER: kolla hästens tänder. Dessa kan vålla mer bekymmer än man tror -hästen får inte i sig maten, vid ridning, foderinpackningar och vassa tänder kan ge sår i munnen.

Efter föreläsningen bjöd klubben på fika och det blev lite allmänt hästprat. Sedan hölls......

MEDLEMSMÖTE
DELTAGARE: Ulla Andersson (ordf), Agneta Hallenfur, Cia Stumle, Cilla Beite-Börjesson, Petra Söderholm, Eva Falkgren, Karin Ruger, Maria Smedberg (sekr), AnnBritt Solberg, Anneli Olsson, Rosis Widegren, Cilla Ohlsson, Ingrid Wahlén, Gunilla Werling. Helena Duveborg, Irene Andersson, Lisa Andersson, Anki Jonasson, Nina Morge, IngaLill Pettersson, Malin Johansson

KURSER: Det har varit ovanligt många kurser under 2007, den geografiska fördelningen har varit ungefär 50/50 norr/söder.

Ekonomiskt har några kurser "gått runt" och andra med förlust.

Alla tyckte att det var OK att enskilda medlemmar hjälper till med att ordna kurser. Kurserna ska annonseras på hemsidan så att alla har chans att anmäla sig - det får inte bli kurser för "särskilt inbjudna"! Bättre samordning efterlystes, så att det inte blir för tätt mellan kurserna - allt för att få kurserna fulla.

Kanske kan man prova på en helgkurs där instruktören finns en dag på norr och en dag på söder?

UNGDOMSRABATTEN: De flesta var överens om att ungdomsrabatten (i dagsläget 25% t o m 18 år) på kurser och tävlingar skall vara kvar - i alla fall så länge klubben har bra ekonomi. Ungdomarna är klubbens framtid - kanske skall dock %-satsen ses över (=minskas?).

 

Ungdomsrabatten innebär INTE att de vuxna får betala mer för sin kursplats utan att klubben "sponsrar" ungdomarna.

KURSAVGIFTERNA: Problem med avhopp från kurserna diskuterades. Ibland har kurser fått ställas in eller gått med förlust p g a detta. Styrelsen kommer att bli hårdare på att kurs-reglerna följs. D v s kan du inte hitta en ersättare, så måste du betala kursavgiften om du inte kan visa upp giltigt veterinär eller läkarintyg.

Kursavgifterna bör betalas in i samband med anmälan eller åtminstone 4-5 veckor innan kurs.

TÄVLINGARNA: Meningarna var delade. Några ville ha en gångartstävling på norr och en på söder medan andra tyckte att vi ska utnyttja ovalbanan till alla gångartstävlingar. Övriga tävlingsgrenar kan arrangeras på andra platser.

Man efterlyste längre framförhållning vad gäller "raggning" av funktionärer inför tävlingarna. Kanske borde en tävlingskommitté bildas för att underlätta för tävlingsledaren.

Förslag kom på ett roterande system där ALLA medlemmar kallas in att vara funktionärer under året.

KLUBBENS STADGAR: I dagsläget har klubben inga egna stadgar utan följer SIFs stadgar för lokalklubb (finns på SIFs hemsida) vilka är ganska allmänt hållna (t ex vad gäller styrelse, årsmöte m.m)

Revisorerna efterlyste egna -tydliga- stadgar för Austur, medan några medlemmar höjde ett "varningens finger" för att skriva in sig i en massa paragrafer....

Alla uppmanas dock att tänka till och komma med förslag kring eventuellt nya stadgar! Vad ska klubben ha för för målsättning?

Minnesanteckningar av Ingrid Wahlén


RIDKURS FÖR JOHANN FRIDGEIRSSON 10-11 NOVEMBER 2007

Foto: Helena Duveborg

Anna Heathcoat_Ball AnnBritt & Perla Irene & Mánadis Johann Fridgeirsson
Zenita & Tyr Johann & Tyr Monica & Tor

REPORTAGE FRÅN ISLANDS RESA
22-26 OKTOBER 2007.

Under höstlovet gjorde jag och Tove en resa till Island för att hälsa på Emma, som under hösten jobbar på en turridningsfirma på gården Laxnes ca 1 mil från Reykjavik.

Det blev ett kort men intensivt besök fyllt av intryck från ett otroligt häftigt land! /Ingrid Wahlén

LÄS REPORTAGE!


Hubertus 2007 i Etelhem.

HUBERTUS 20 OKTOBER 2007 
Årets Hubertus-jakt hölls hos Irené Andersson i Etelhem och master Irené verkade ha väldigt goda kontakter uppåt, för vackrare höstväder kunde man inte önska sig! Som pikéur fungerade Rosis Widegren och Irenés dotter Lisa var chaufför, grillmästare och fotograf.

Strax efter 12.00 red vi iväg och jaktlaget bestod av: Irené Andersson/Mánadis, Rosis Widegren/Leiri, Cilla Ohlsson/Ásta, Karin Ruger/Disir, Gunilla och Jimen Sundberg/Jesus & Stjärna, Maria Smedberg/Galsi och Agneta Hallenfur/Rúmba.

Gunillas nyförvärv med det ovanliga namnet Jesus visade sig vara en riktig frälsare – alla ston blev stormförtjusta i honom och trots sin ungdom höll han på sin värdighet och skötte sig exemplariskt!

Det var fina vägar att rida på, grusvägar omväxlande med mjuka skogsstigar och jag var glad att det inte var orientering för det hade varit lätt att rida bort sig där.

Plötsligt kom vi till ett hygge som var helt nytt, så mastern blev lite tveksam till hur vi skulle ta oss igenom, men lyckades utan karta (!!!!) lotsa oss rätt (hon borde ställa upp på nästa TREC-tävling!). 

Tittade aldrig på klockan, men efter uppskattningsvis 1,5 timmars omväxlande ritt med några härliga galopper var vi framme vid rastplatsen mitt inne i skogen. Där hade Lisa dukat upp dricka på medhavt bord och höll som bäst på att grilla korv i en liten grill som såg ut som en gammaldags tombola som man öppnade på mitten – fascinerande! Hästarna fick på sig täcken och serverades medhavt hö och alla lät sig väl smaka..

Mätta och belåtna sadlade vi på igen och begav oss iväg några kilometer till änget där ”upploppet” skulle vara. Efter en härligt mjuk galoppsträcka var vi framme och Rosis gav oss instruktioner att leta efter ”något” (ej svans) i ”rävhöjd” innan fältet släpptes med ett glatt  ”halla-li”. Det fanns fyra saker att hitta och lyckliga ”vinnare” blev Gunilla, Maria, Cilla och undertecknad. En stor påse godis- lördagskvällen var räddad!

Så satt vi av våra duktiga hästar och promenerade hem sista biten. Innan vi lastade och åkte var och en till sitt delade Rosis ut varsin påse morrötter till hästarna, för det hade Dan (Rosis man) tyckt att dom skulle ha!!

Stort tack till Irené, Lisa och Rosis för att ni ordnade denna härliga och njutbara Hubertusritt!

Vid tangentbordet Agneta H..

 

TREC-TÄVLING - FLERINGE 13-14 OKTOBER 2007
För tredje året i rad har vi haft en tvådagars tävling i TREC. På grund av två sena återbud p g a sjukdom blev startfältet det minsta någonsin - Bara 6 deltagande ekipage. Jag undrar vad som "skrämmer" - kan det att ge sig ut själv i skogen med en karta, eller är det transporten norrut??

IDEALTEMPO & ORIENTERINGSBANA. Banan denna gång var ca 1,4 mil och innehöll en kontroll och två checkpoints. Idealtempot på sträckorna var 9 respektive 12 km/h.

Som vanligt var det några ekipage som red mer eller mindre fel - det "hör liksom till". För första gången startade ALLA ekipage enskilt, även om det längs vägen bildades "par" då man red ikapp varandra..

Vi hade även med en ryttare utom tävlan på idealtempot. Det var Wahléns medryttare Linda som startade sist på Fagri-Blakkur. Hon red runt banan och slutade på 6 minuter från idealtiden.

IDEALTEMPO
1. Lina & Smálius 238
2. Jennifer & Kalle 232
3. Tove & Auður 228
4. Fia & Jullan 220
5. Agneta & Rúmba 130
6. Sara & Nökkvi 125

Då alla kommit i mål pysslade vi om hästarna och åkte sedan till Fleringe gamla skola där vi ordnade gemensam middag och Ulla bjöd på god hemlagad äppelpaj. Sedan blev det hästprat, chips & kortspel innan lampan släcktes kl 22.30.

GÅNGARTSPROV

GÅNGARTSPROV GALOPP SKRITT SUMMA
1. Agneta & Rúmba 20 18 38
2. Tove & Auður 1 19 20
2 Fia & Jullan 0 20 20
4. Sara & Nökkvi 0 19 19
5. Lina & Smalius 0 17 17
6. Jennifer & Kalle 0 13 13

TRAIL. Dagens trailbana var 1 200m lång, innehöll 16 hinder hade ett idealtempo på 12 km/h, vilket gav en idealtid på 7 minuter.

Det visade sig att idealtiden var så snålt tilltagen att inget ekipage klarade den - snabbast var Tove/Auður som red på 9,26 min. Man får 5 poäng i tidstillägg för varje påbörjad minut över idealtiden.

Dagens svåraste hinder var "vända i trångt utrymme" där bara totalt 4 poäng delades ut..

TRAIL HINDER TID SUMMA
1. Jennifer & Kalle 118 10.09 (-20) 98
2. Tove & Auður 109 9,26
(-15)
94
3. Agneta & Rúmba 103 10,12 (-20) 83
4. Lina & Smalius 77 9,58
(-15)
62
5. Fia & Jullan 78  12,40 (-30) 48
6. Sara & Nökkvi 53 11,13 (-25) 28

Efter avslutad trail hjälptes vi åt att plocka undan all material. Medan resultatlistan sammanställdes åt vi upp resterna av gårdagens middag.

Sedan blev det högtidlig prisutdelning med rosetter till alla deltagarna och ett bonuspris till vinnaren -Jennifer Nilsson & Kalle- i form av en stickad mössa. Noteras bör att det var ohyggligt jämnt i toppen - dagens tvåa (Tove & Auður) var endast 1 poäng! efter segraren....

RESULTAT:: SUMMA
1. Jennifer Nilsson (u) & Glókollur frá Reykjarholi 343p
2. Tove Wahlén (u) & Auður från Fleringe 342p
3. Lina Börjesson (u) & Smalius frá Lagafelli 317p
4. Fia Lundberg & Djörfung frá Asum "Jullan" 288p
5. Agneta Hallenfur & Rúmba frá Nordur-Hvammi 251p
6. Sara Lundberg (u) & Nökkvi från Stenstuge 172p

Det gamla ordspråket "gammal är äldst" får vi väl idag ändra till "yngst var bäst"!!

/Ingrid

P.S Fallet med Cillas försvunna kamera är löst! - Den låg i stickpåsen!

Foto till vänster: Cilla Beite-Börjesson. Foton nedan: Ingrid & Tove Wahlén  
I väntan på gångartsprov. Jennifer kollar in banskissen över trailbanan. Fia & Jullan i "polo"-hindret. Fia hamnade på glid i "uppsittnings"-hindret - det gäller att spänna sadelgjorden..... Sara & Nökkvi ryggar.
Sara & Nökkvi. Agneta & Rúmba tog pressenningen i farten! Rutan där hästen ska stå stilla medan ryttaren sitter av och går runt. Lina & Smalius spelar "polo". Lina "flyttar jacka". Tove & Auður i den trånga cavalettin.
Tove & Auður på "töltsträckan". Jennifer & Kalle "hänger tvätt". "Vända i trångt utrymme" - dagens svåraste hinder. "Släpa dunk". Publikbild - Helena, Alexandra & Sebastian.

RIDKURS MED HAFFI GÍSLASON 6-7 OKTOBER
Ännu en gång har duktige instruktören Haffi Gíslason varit på ön och haft helgkurs för 16 intresserade ekipage. Det var kul att se att även lite "fotfolk" hade kommit för att se och lyssna.

DELTAGARE: Linn Svensson/Trippan, Tove Wahlén/Tritla, Sara Lundberg/ Nökkvi, Lina Börjesson/Smalíus, Hanna Larsson/Gáta, Erika Amnér/ Salka, Elias Stuxgren/Birta, Yvonne Gabrielsson/ Sveie, Fia Lundberg/ Jullan, Ingrid Wahlén/ Auður, Cilla Beite-Börjesson/ Fagri-Blakkur, Gunilla Sundberg/Jesus, Malin Johansson/ Teitur, Antonia Baumert/ Blakkur, Karin Ruger/Disir & Gunilla Werling/Dreyri.

Kursen inleddes ännu en gång med ett longeringspass för samtliga. De ekipage som klarade av att longera och växla mellan skritt/trav/halt utan longerpisk fick även prova på  longering med två linor i longergjord eller sadel.

"Det är med longering vi skriver kontraktet om vem som ska bestämma - ryttaren eller hästen"

Haffi betonade än en gång att longering fyller flera syften - dels gör man hästen lösgjord (=utan fysiska och psykiska spänningar), men också att den blir lyhörd och lydig. Med longeringen skriver man "kontraktet" om vem det är som ska bestämma - hästen eller ryttaren. Det är alltid lättare att befästa ledarskapet från marken innan man sitter upp.

 

Det är viktigt att befästa ledarskapet över hästen - har man sagt halt så ska det vara halt och den häst som då kliver ett steg framåt är olydig och respektlös och säger "jag skiter väl i vad du tycker".

Där fick vi jobba på att få hästen att jobba framåt/nedåt, med mer energi, trampa under sig med baken samtidigt som den skulle bli mer avspänd. Mycket tempoväxlingar mellan galopp och trav där man fick tillfälle att jobba med sin egen balans eftersom vi skulle stå i lätt sits med ganska lösa tyglar.

I grund och botten mynnar mycket i hur hästen rör sig i oss själva. Se dig själv i spegeln! Vilken balans har jag? Har jag några fysiska begränsningar -sned rygg, ont i höften? Vilken energi har jag med mig på hästryggen? Har jag bra ledarskap över min häst?

SÖNDAG: På förmiddagen red vi i tre grupper med 5-6 ekipage i varje grupp. Även detta pass reds i en "ovalbane-korridor" som täckte hela ridhuset. Vi fick jobba mycket tölt med tyglarna i ena handen och ett spö i den andra.

"En ryttare utan spö är som en dirigent utan orkester"

Spöt fungerar som ryttarens förlängda arm och med det kan man signalera "stopp", "backa" eller "framåt" beroende på var man petar med det på hästen. Det var härligt att se hur snabbt många av hästarna lärde sig att göra halt med hjälp en förändring av kroppsvikten bakåt och spöt mot bogen.

I början behövdes kanske också ett rejält tygeltag (bättre med ett rejält än massor med "mesiga") det viktiga är bara att inte glömma att ge efter äppa efter så att hästen förstår att den gör rätt.  På eftermiddagen gavs tillfälle till lite individuella råd och vi höll till både utomhus (väg/"travraka") och inne i ridhuset.

Det har -som vanligt- varit en mycket lärorik kurs. Vi har allihop suttit/stått nere på ridbanan nära Haffi då han instruerat och det är bara att inse hur mycket man faktiskt lär sig genom att se andra rida och lyssna på vad Haffi säger.

Det har varit en kul helg med många glada skratt - jag har nog aldrig gått en ridkurs där det har skrattats så mycket! Haffi har en så positiv inställning till det här med hästar och ridning. Det ska vara roligt att rida!

Söndagens sista tempoövning med växlingar mellan tölt/galopp kommer jag (och säkert fler med mig) att leva på länge - Jösses vilken fart det blev på våra hästar! Man är nog för mesig... emellanåt måste man släppa loss hästarnas inneboende framåtanda! Lite mer "Yeeehaaa" blir det framöver då vi rider ut!!!

En sista gissning är att Dahrve kommer att sälja många långa spön framöver!

/Ingrid W

Ett litet tillägg:
Haffi rekommenderade boken "Atlis verktyg för islandsryttare". Har du inte den i din bokhylla så köp den (kostar 133 kr hos Bokus och 132 kr hos Adlibris). Det är välinvesterade pengar för ett "uppslagsverk" kring träning av islandshästar.


HÖST TÄVLING I FLERINGE 22 SEPTEMBER 2007
Dagen kunde väl ha börjat bättre än med ett ymnigt regnande. Efter en timme var det fler än jag som var helt genomblöta och vi skulle få vänta till framåt lunch innan det klarnade upp, och blev riktigt soligt.

Domare för dagen var Maria Johansson från Eskilstuna och det var totalt 19 deltagande ekipage - varav fem gjorde tävlingspremiär vid ovalbanan! Kul också att så många ungdomar vill vara med!

Tidsschemat höll, vilket gjorde att vi kunde rida finaler i de två gångarts-grenarna med störst startfält. Därefter fick domaren lämna Fleringe för att hinna med båten till fastlandet igen. Sista grenen -trail- dömdes av tävlingsledaren Jenny Lindley.

På grund av förmiddagens dåliga vädret togs ovanligt få gångartsbilder denna dag - de flesta kommer från dressyr & trail.

Två ekipage åkte från tävlingen med var sina två blå/gula rosetter (1:a plats) - Lina/Smalius & Agneta/Rúmba. Stort grattis till er och till de två andra grensegrarna Vonna/Glitnir & Malou/Hamar.

  LÄTT 4-GÅNG KVAL FINAL
1. Lina Börjesson (u) & Smalius 4,8 5,1
2 Monika Östberg & Tor 4,6 5,0
3. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur 4,4 4,6
4. Linn Svensson (u)& Mósi 4,9 4,3
5. Antonia Baumert & Blakkur 4,5 4,1
6. Zenita Strandänger & Tyr 4,1  
7. Tove Wahlén (u) & Auður 4,0  
7. Hanna Johansson (u) & Hrimnir 4,0  
7. Agneta Hallenfur & Rúmba 4,0  
10. Irene Andersson & Mánadis 3,8  
11. Cecilia Mårtensson (u) & Lukka 3,4  
12. Lotta Molund & Kraftur 2,8  

  AUSTUR 4-GÅNG SPECIAL  
1. Malou Wahlström & Hamar 4,4
2. Yvonne Norrby & Glitnir 4,2
3 Olivia Larsen & Nattfari 3,9

  BASTÖLT  
1. Yvonne Norrby & Glitnir 4,8
2. Zenita Strandänger & Tyr 2,5

Domare Maria Johansson granskar Irene Anderssons dressyrprogram på Mánadis från Åkerbo.
  DRESSYR  
1. Agneta Hallenfur & Rúmba 5,5
2. Linn Svensson (u) & Mósi 5,4
3. Lina Börjesson & Smalius 5,3
4. Antonia Baumert & Blakkur 5,0
5. Monika Östberg & Tor 4,9
6. Rosis Widegren & Leiri 4,6
7. Yvonne Norrby & Glitnir 4,3
8. Irene Andersson & Mánadis 3,9
9. Lotta Molund & Kraftur 3,2

  TRAIL  
1. Agneta Hallenfur & Rúmba 9,2
2 Rosis Widegren & Leiri 9,1
3. Antonia Baumert & Blakkur 8,4
4. Cecilia Mårtensson (u) & Lukka 8,2
5. Tove Wahlén (u) & Auður 7,8
6. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur 7,7
7. Irene Andersson & Mánadis 7,0
7. Monika Östberg & Tor 7,0
9. Natalie Altin (u) & Snillingur 4,0
10. Erika Amnér (u) & Salka 3,7

  LÄTT TÖLT KVAL FINAL
1. Lina Börjesson (u) & Smalius 4,3 4,8
2. Malin Johansson & Teitur 4,3 4,5
3. Tove Wahlén (u) & Auður 3,8 4,3
3. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur 4,0 4,3
5. Cecilia Mårtensson (u) & Lukka 3,8 3,3
6. Linn Svensson (u) & Mósi 2,9  

Till sist återstår bara att tacka domaren, tävlingsledare Jenny och alla andra funktionärer, som ställde upp så att tävlingen kunde genomföras!

Ett särskilt tack till alla som skänkt priser, samt Anna-Greta & Eva m fl som ordnade så att vi trots allt fick en cafeteria....

Angående kampen om KM-titeln så är det i dagsläget 6 ekipage som uppfyller kraven på starter i fyra olika discipliner. Ytterligare 4 st kan komma att uppfylla kravet om de startar i antingen TREC eller distans senare i höst.

Vem som blir klubbens KM-mästare 2007 kommer att vara hemligt fram till årsmötet 2008. Läs mer om KM!

/Ingrid W

 

"Vilken poäng fick du? - Antonia BAumert & Zenita Strandänger diskuterar domarkommentarer.... Vonna Norrby & Glitnir.
Linn Svensson & Mósi. Lina Börjesson & Smalius.
Monika Östberg & Tor. Rosis Widegren & Leiri.
Agneta Hallenfur & Rúmba. Lotta Molund & Kraftur. Antonia Baumert & Blakkur. Tove Wahlén & Auður. Tove & Ödde släpar säck. Tove & Ödde tar pressenningshindret.
Natalie Althin & Snillingur vid trailbanans kanske svåraste hinder - "hänga tvätt". Natalie & Smille vid ytterligare ett svårt hinder - rida med paraply. Cecilia Mårtensson & Lukka passerar "U-hindret" utan större problem. Erika Amnér kämpade tappert, men Salka ville INTE stanna kvar i rutan.
Malou Wahlström & Hamar (Foto: Agneta Hallenfur) Ulla deltar ut pris till dressyrens 2:a Linn/Mósi & 3:a Lina/Smalius. Två blonda hårsvall - Lina & Smalius som bärgade hem två förstaplaceringar. Ytterligare en dubbelsegrare - Agneta & Rúmba.    
Mer tävlingsfoton från Nathalie Althin & Lotta Molund. Antonia & Blakkur. Ingrid & Fagri-Blakkur - jösses vilken bister min :-) Nathalie & Snillingur. Erika & Salka.
Monika & Tor. Monika & Tor rider så fint att Zenita blir rörd till tårar!! Lotta (avslöjad med godispåsen i högsta hugg) & Monika.
Lotta & Kraftur. Ingrid & Fagri-Blakkur. Leiri frá Ökrum. Vonna & Glitnir.    

STROKKURS HÖST TÄVLING I MÖNSTERÅS 15-16 SEPTEMBER 2006.

Torsdag13/9: Vid klockan 5 begav sig jag (=Olivia), Malou, Suzanne, Anna, Náttfari och Hamar till Oskarshamn för att senare åka vidare till Gunnarsbo islandshästar. Efter C:a 3timmars båtresa och 40minuters bilresa kom vi fram till Gunnarsbo och installerade hästarna i 2 stora boxar med mycket strö och oss själva i ett stort hus.

Fredag 14/9: Dagen började med att min öroninflammation och förkylning hade satt fart och det va bara början. Efter lite små incidenter på morgonen trodde vi att det nu skulle de bära av till Mönsterås och häradsvallen men inte...

När mamma och Anna hämtade in hästarna ur hagen ser jag att Náttfari tappat en sko på höger bak. Enda tanken jag hade var att nu kan jag inte tävla. Men efter många timmar och telefonsamtal fick vi en tid klockan 6 hos Ylva Alexandersson (ordförande i Strokkur). Ylva var en riktig ängel och fick tag i sin hovslagare som var JÄTTE duktigt och fick på skon och min tävlingshelg var räddad.

Lördag 15/9: Dagen började med att klockan ringde vid 6. Efter frukost och slängt i hästarna i transporten bar det av till Mönsterås.
Min första tävling var T1 uttagning. Jag var verkligen HUR nervös som helst. Men Náttfari ställde upp och fick mig att slappna av vid tempoväxlingarna. Konkurrensen var hög men jag verkade stå mig ändå och placerade mig i final.

Efter lunch kom V1 uttagningen. Malou gick ut först med Hamar. Båda var

    

väldigt laddade. Korta tölten, traven och skritten gick bra. Tyvärr fattade Malou fel galopp och fick inte ner honom och kunde fatta om och eftersom han var så taggade satt inte ökade tölten heller och hon kom inte med i finalen.

Jag som såg detta blev väldigt nervös men jag lyckades även här ta mig till final.

Söndag 16/9: Finaldag och hemfärd.
Dagen började med V1 finalen. Jag var mindre nervös idag men fortfarande väldigt nervös. Men väl inne på banan släppte det undan för undan och väl framme vid ökade tölten blev Náttfari väldigt taggad och poängen resulterade i  2st 6:or och en 5,5.

Efter lunchen kom T1 finalen. Náttfari var taggad men en tölt final är väldigt krävande då man visar kort tölt, tempo-växlingar och ökad tölt i BÅDA varven. Men vissa tempoväxlingar satt verkligen perfekta och när vi kom till ökade tempot gav vi allt. Under tävlingens gång (finalerna) fick jag 6:or för alla gångarter utom korta tölten.

Det som förvånade mig var att han kunde prestera så bra även fast skorna var olika slitna och han hade även dragit av en bit av hoven då skon lossnat. Men trotts detta ställde han upp till 1000.

Vi slutade som 2:a i V1 och 3:a i tölten.

Náttfari är en underbar häst och han ger allt när de gäller och jag är verkligen en stolt över att få rida, träna, tävla en sån underbar häst!

Jag vill speciellt tacka:
*Anna- För att hon är så himla snäll, duktig och orkade stå ut med mina nerver.
*Mamma- som skjutsade och som stod ut med mina nerver
*Malou- som hjälpte till med allt
*Petra J, Agneta H, Yvonne N, Hanna J, Roger H, Oda L, - Som hela tiden var med och peppade och stöttade mig på vägen. Det betydde mycket.

///Olivia

Jag är glad över min och Hamars prestation i helgen. Synd bara att det blev fel galopp men jag tycker inte att dagen kändes förstörd för det. Skickar med några bilder på den "felaktiga" galoppen, för den var fin.  Jag är mer glad över att han gick i fin fel galopp än om han skulle ha gått i dålig rätt galopp. /Malou


FÅRÖRITTEN 14-16 SEPTEMBER 2007.
Eftersom vi tyckte att fjolårets Fåröhelg gick alldeles för snabbt bestämdes att utöka den med ytterligare en dag för de som ville. Det var hela 20 personer som nappade på det. På lördagen tillkom ytterligare tre. De första åkte över till Fårö redan med 14-färjan på fredagen.

Eftermiddagen fick man spendera enligt eget tycke - vi installerade oss i 5-bäddsstugorna, några red, andra promenerade eller bara minglade runt och tittade på hästarna. Vid 19-tiden grillade vi middag och åt utomhus tillsammans. Stundtals kom det ett fint regn, men inte så mycket att man behövde gå in.

LÖRDAG: Någon (=Jocke) var morgonpigg och red till "Sylvis döttrar" och köpte nybakat frukostbröd. Vid 13-tiden anslöt de tre sista övernattarna + Fia Lundeberg, Helena & Jennifer Nilsson som hade eget boende strax intill stugbyn. Dagen hade inletts med regn, men då det var dags att börja rida så blev det uppehåll och sol!

Först hade vi ett gemensamt fika innan vi gav oss ut på hästryggen. Som vanligt var det ganska så "rörigt" i leden då 26 laddade hästar skulle ge sig iväg längs Sudersand. Vi bestämde därför ganska så omgående att dela upp oss i två grupper, vilket fungerade alldeles ypperligt.

Vi red längs havet söderut och vek in över land vid Gåsemora och kom ut uppe vid Ekeviken. Sedan red vi in över UllaHAu tillbaka till Sudersand. Turen tog ca 2 timmar.

Efter att ha fräschat till oss blev det middag på restaurangen. Vi hade hela stället för oss själva och blev serverade rikligt med god mat - till och med Helena Nilsson blev mätt! Efter att ha "nattsuddat" i stugorna till ca 23.30 blev det godnatt.

SÖNDAG: Frukost och därefter röjning i stugorna. Hästarna sadlades och vi red iväg -fördelade på tre grupper- vid ca 10.30.

Vi red in genom Ulla Hau -som bjuder på fina mjuka ridvägar med långa tölt och galoppsträckor- bort mot Skär. Turen längs NorstaAurar är som vanligt en höjdare - att få tölta fram på den nästan oändliga sandstranden, höra vågornas brus och känna doften av hav....

http://bilder2007.austur.org/#206

Intill standen strax intill Holmuddens fyr samlades vi för gemensam vila och matrast (Inger Stuxgren var mat-transportör). Därefter fortsatte vi ritten tillbaka mot Sudersand och de tre grupperna valde då att rida lite olika vägar.

Fåröbon Gunilla hade förvarnat om att vattenståndet var ovanligt högt och att vadningen runt utgården vid Sudersand kunde vara ovanligt djup. Två av grupperna valde då att rida in mot UllaHau från Skalasand, men den tredje fortsatte längs havet.

För oss som red in över land gick det bra - förutom att en av grupperna red fel i ett vägskäl och hamnade på ett annat ställe än de tänkt sig...

Gruppen som valde att fortsätta längs stranden blev lite fördröjda vid den "beryktade" utgården - där det blev stopp! Några hästar gick snällt ut i det djupa vattnet, medan tre var lite mer skeptiska. Vad göra!! Cilla hon offrade sig och gick med hästarna i vattnet runt utgården. Många ryttare var blöta upp efter benen, men Cilla hon var blöt ända upp till midjan!!

Vid 15-tiderna var dock alla tillbaka vid Sudersand och pysslade om hästarna. Några valde att lasta hästarna och åka hemåt, men de flesta gick upp till restaurangen för att ta lite fika och ha

eftersnack kring det som förevarit under helgen - Någon hade ramlat av, andra ridit fel, hästar hade rymt ur sina hagar, någon hade fått "bada" med kläderna på.... men annars var det i stort sett som vanligt.....

Sedan röjdes alla hagar och hästarna lastades och kosan styrdes mot Broa - då började det regna!! Det var många fordon som ville lämna Fårö just då och det var tre transporter som inte fick plats, men kl 16.50 så hade vi alla lämnat Fårö!!

Vi ses väl nästa år igen? /Ingrid

Deltagare: Cilla Beite/Blakkur, Lina Börjesson/Smalius, Ingrid Wahlén/Auður, Jenny Lindley/Krakki, Tove Wahlén/Tritla, Jocke Stuxgren/FjällAnn (nsv/ardenner), Thilde Höök/Hugur, Elias Stuxgren/Birta, Anna Karlsson/Fenja, Maria Smedberg/Galsi, Gunilla Werling/Dreyri, Karin Ruger/Disir, Yvonne Gabrielsson/Sveie, Hanna Larsson/Gáta, Ewa Svensson-Westin/Mósi, Linn Svensson/Auslaug, Sofie Engström/Rökkvi, Erika Amner/Salka, Helena Aronsson/Lukka, Lotta Amnér /Mökkvi, Nina Morge/Oskadis, Malin Johansson/Teitur, Fia Lundberg/Jullan, Helena Nilsson/Kalle, Jennifer Nilsson/Valle + Inger Stuxgren (ej häst).

På söndagen tillkom Monika Östberg/Tor, Filippa Östberg/?


TRÄFF MED AVELSCIRKELN - 5 SEPTEMBER 2007
Här kommer en hälsning från avelscirkeln, som igår kväll hade träff hos Irene i Etelhem. Där tittade vi på hennes unghingstar och fikade.

På bilden får Annbritt en puss av 1-års hingsten Sólon från Kaupre (e. Solfari från Kvarnbacka gård) ägare Annika Hansson). Bakom Sólon står Irene och Elgur från Nygårds (e. Sindri frá Högnastödum).

Irene har även en 2-årshingst e. Gustur frá Grund vid namn Öivind.

Hälsningar /Helena Duveborg


DM I BRUKSRIDNING 2 SEPTEMBER 2007.
Dagens DM i Bruksridning ägde rum på Norrbys Museigård i Väte i strilande regn.

Banan var byggd av kuskelever från Kuskskolan i Örebro och var mycket proffsig och innehöll en del överraskningar, bl.a. att passera nära grymtande grisar! Vi var nio tävlande.

Sara Wiss vann på sin fjording Opus, 69 straffpoäng, sedan kom Rosis på Leiri, 120 straffpoäng och Agneta Hallenfur på Rúmba - 129 straffpoäng. (Agneta lyckades dra på sig 75 minuspoäng i momentet "rygga i vinkel" = Rúmbas värsta!)

Till prisutdelningen hade det klarnat upp och solen bröt igenom när vi mottog våra medaljer och diplom. Austur behöver inte skämmas över oss!

Vid tangentbordet /Agneta

FOTO: Malou Wahlström & Agneta Hallenfur


KURS I "FÖRST-HJÄLPEN" FÖR HÄST I ALSKOG 29 AUGUSTI 2007.
Onsdagen den 29 augusti var vi ett gäng medlemmar som träffades i veterinär Sina Nilssons stall i Alskog för att lära oss mer om ”första-hjälpen” för häst. 

Stina började med att gå igenom skillnaderna mellan syrerikt- och syrefattigt blod (artärer & vener). I artärerna färdas det syrerika blodet från hjärtat under högre tryck (blodet pulserar ut). I venerna liksom ”flyter” blodet tillbaka till hjärtat för att åter syresättas.

En blödning ser ofta värre ut än vad det är (häll ut en liter blod på golvet så får du se!). Faktum är att en häst faktiskt klarar av att förlora 10-15 liter blod.

Uppstår en stick- eller skärskada så se först efter hur det blöder. Rinner blodet ut kan man ha lite mer ”is i magen”, men pulserar det ut (artärblödning) så måste man lägga ett tryckförband. Enklaste sättet är att ta in egen hand (knytnäven) och trycka hårt mot såret i minst 15 minuter (ta tid, det går långsammare än man tror). Under dessa 15 minuter har kroppen själv försökt täppa till skadan inifrån genom att blodet koagulerar.  

Lägg sedan ett tryckförband, som ska vara HÅRT! – Man kan inte dra åt det för hårt. Sitter det för löst kan det faktiskt vålla mer skada än nytta. Blodet strömmar då fortfarande igenom artären och kroppen signalerar att trycket sjunker och att hjärtat måste pumpa dit mer blod – hjärtat ökar i frekvens och pumpar mer blod till skadan, som gör att blödningen ökar och blir svårare att få stopp på. 

BEHANDLING AV OLIKA TYPER AV AKUTA SKADOR: 

STICKSÅR
Kan vara djupa och blöder mer eller mindre. Uteslut att en ”främmande kropp” sitter kvar i såret (t ex en tagg). Det är viktigt med dränage & stelkrampsskydd. Denna typ av sår ska läka inifrån och ut.

GRÖVRE STICKSÅR
t ex en pinne som sitter i muskulaturen kan plockas bort om den inte sitter i buken eller i trakten av lungorna då ska man undvika att dra ut den eftersom man då kan skada bukhinnan eller lungorna.

ÖGONSKADOR
Ska alltid undersökas av veterinär. Man kan se att hästen står och ”kniper” med ögat. Ställ in hästen i stallet, så att den får det mörkt och dragfritt.

SKÄRSÅR
1) i muskler, 2) i senor 3) i känsliga delar t ex genitalier, ögon & leder
ska sys inom 8 timmar eftersom sårkanterna då fortfarande är raka, mjuka och lättarbetade för

Stina gör tidningsstödförband till Bellman!.

veterinären. Väntar man längre än 8 timmar kan såret inte sys eftersom sårkanterna då drar ihop sig.

KROSSÅR
Kan uppstå om hästen år omkull. Viktigt med ordentlig rengöring av såret.

TRAUMAN
T ex benbrott kan vara slutna eller öppna (=benpiporna sticker ut genom huden). Hästen stöder inte på benet och man kan ser hur det kanske ”dinglar” eller har en konstig vinkel. Tillkalla genast veterinär och håll hästen stilla och lugn (kanske ge den något att äta).

Benbrott är svårbehandlade på häst och konvalescensen är mycket lång (månadsvis upphängd i vagga på box). Avlivning oftast enda utvägen. 

ETT TIPS PÅ BRA STÖDBANDAGE
Stina tipsade även om ett bra stödbandage för ben som man kan tillverka själv och använda t ex om hästen behöver transporteras.

Ta ett gäng dagstidningar rulla ihop dem en och en och fäst ihop i bägge ändarna med tejp. Lägg sedan ut rullarna bredvid varandra - 6-8st gärna med lite mellanrum mellan dem. Fäst ihop alla rullarna med två längre tejpslingor. Lägg "rullbandaget" runt det ben du vill "stadga upp" (se bilden ovan) och fäst fast det med en elastisk linda (Vestrap)

NERKYLNING
Kan uppstå hos hästar som ramlar ner i t ex diken och inte tar sig upp. Då man fått upp hästen försöker man täcka med filtar och man kan med fördel göra en halmviska och massera med. Låt hästen vila i en rejält halmad sjukbox (knädjupt med halm). 

VÄRMESLAG
är inte så vanligt hos häst, men det kan uppstå. Spola hästen med kallt vatten. Ge INTE hästen att dricka förrän man ser att den har börjat återhämta sig. 

INSEKTSBETT
Kyla brukar lindra. Använd med fördel en vanlig kylklamp.

 

ORMBETT
är inte så vanliga men kan -beroende på var de sitter- behöva behandlas med cortison och anitibiotika (se bild på ormbiten häst på Garpurs hemsida en bit ner på sidan "nytt")

Sedan fick tålmodiga hästarna Bellman & Skuggi agera "skadade" och bli bandagerade och "omplåstrade" både här och där. 

LYFT AV HÄST
Bästa sättet att lyfta en häst är att lägga ett längre rep i slingor kring vardera benet. Repet ”knyts ihop” i en fästpunkt mitt över ryggen där man sedan kan lyfta med hjälp av traktor ,kran eller liknande. 

    VID SKADA UTE I FÄLT!

  • Försök hålla dig lugn – blir du stressad blir hästen stressad. 

  • För att kunna behandla skador i fält får man agera enligt principen ”man tager vad man haver” = stumpor, strumpbyxor, tröjor, livremmar, skosnören, mossa osv….

  • Kalla på hjälp – en mobiltelefon kan vara bra att ha. 

Stina påpekade också att djurskyddet hela tiden måste gå i första hand och inte våra egna känslor. Är konvalescensen mycket lång, som t ex vid benbrott- så är det inget värdigt liv för en häst. 

STINAS TIPS PÅ EN BRA FÖRBANDSLÅDA TILL STALLET:
- Termomete
r
-
Sax
- Kirurgtejp
- Bomull (minst 1 kg)
- Kompresser (bra att tvätta sår med eftersom de inte luddar).
- Elastisk gasbinda, gärna Vetrap (elastisk  luftig linda som häftar i sig själv)
- Pads.
-
Koksaltlösning
- Socatilpasta
- Väteperoxidlösning.  

Det var en jättebra kurs - får du chansen så gå på nästa! /Ingrid

DELTAGARE: Ann-Britt Solberg, Ingrid Wahlén, Maria Smedberg, Cilla Ohlsson, Malin Johansson, Jenny Lindley, Anneli Ohlsson, Gunilla Werling, Olivia Larsen, Malou Wahlström, Suzanne Wahlström, Cilla Beite-Börjesson, Anki Jonasson &  Helena Duveborg

Grupparbete kring olika skadefall.
Malou & Anki bandagerar Bellman! Såhär lägger man linor kring en häst som behöver lyftas - linan kring vänster framben saknas dock på bilden.

LAG-SM FÖR UNGDOMAR 24-26 AUGUSTI 2007 I RIDDARHYTTAN.
Så har man nästan landat igen efter att ha varit ute på det stora äventyret. Sammanlagt var vi 6 hästar och 15 personer som äntrade 7-färjan till Nynäshamn på torsdag morgon. Sedan väntade 25 mil i bil innan vi nådde Riddarhyttan.

Vi tog en paus på McDonalds i Barkarby för att låta hästarna komma ut en stund och för att få i oss själva lite mat.

Framme i Riddarhyttan installerade vi hästarna på Toto ??? & Frida Lindströms fina ridanläggning vid Fors Gård. Sedan åkte vi till vandrarhemmet och fördelade oss på våra rum innan vi åt middag på en intill liggande restaurang.

FREDAG
Efter en god natts sömn var det dags att köra igång med tävlingarna. Dagen bjöd på strålande solsken och i det närmaste vindstilla, så det gällde att se till att dricka ordenligt. De medhavda paraplyerna kom väl till pass som solskydd.

Dagen började med veterinärbesiktning och ryttarmöte. Totalt deltog 16 lag i detta SM - längst att åka hade Gneisti från Jämtland som åkt 80 mil ENKEL VÄG!

TRAIL
Redan i denna gren sprack tidsschemat ordentligt. Man hade ingen tidsbegränsing på de olika hindren och man fick i stort sett hålla på hur länge man ville på de olika hindren. Ett ekipage befann sig hela 28 minuter på banan och fick ändå poäng.

Josefine och Blakkur gjorde en fin ritt där Blakkur bara tvekade lite vid draperiet, en passage mellan bommar och madrassen, som skulle passeras. Hon fick dock domar kommentarerna att Blakkur så ofokuserad ut och emellanåt inte lyssnade på framåtdrivande hjälper. Uppställningen i samband med grindpassering var domarna heller inte nöjda med.

Grenen vanns av ett ekipage från Strokkur på 8,17p. Josefine & Blakkur slutade 9:a på 6,90p.

FLAGGLOPP
En gren som verkar jätterolig att rida. Totalt deltog 23 ekipage och för 7 av dem gick det undan så rejält att de inte lyckades få ner flaggorna i hinkarna, vilket innebär att man inte får något resultat. Tove/Fagri-Blakkur gjorde ett helt lyckat lopp och ett där en av flaggorna ramlade ut hinken efter att ha varit i (innebär tidstillägg på 15 sek).

Grenen vanns av ett ekipage från Stormur på 8,09p. Austurs representant Tove slutade på en jättefin sjundeplats på 6,19p.

På lunchen visade gårdens folk Toti Arnason & Frida Lindström upp maffige hingsten Ýmir frá Holsmúla i både pass och ökad tölt på banan. Tillsammans med hingsten på banan var även ett par ston och deras föl.

DRESSYR
Det var jätte roligt att sitta och se dressyren som avgörs i kür till eget musikval. Totalt deltog 23 ekipage. Helt klart är dock att det inte är de fina ridvägarna och formen som ger poäng, utan istället att hästen går flott och har schvungfulla rörelser.

Austurs tre deltagare gjorde jättebra ifrån sig, men fick samtliga domar kommentarer om att det var önskvärt med mer tölt i programen (gav dock inget nerdrag) och att det var för lite energi.

Lina/Smalius slutade på delad 13:e plats på 5,03p, Filippa/Tor blev delad 15:e på 4,97p och Linn/Mósi blev 19:e på 4,53p. Vann gjorde ett ekipage från Stormur på 6,27p.

SHOW
Det här var en gren som vi innan tävlingen inte hade en aning om vad som förväntades. Totalt deltog 21 ekipage, som bjöd på allehanda uppvisningar i mer eller mindre lyckade övningar i fridressyr, longering, tömkörning m.m.

Austurs representant Emma/Auður äntrade banan till Smaklösas ”Det regnar kor” & ”Ponnyklubben” utklädda till en bonde och hennes ko. Det inleddes med olika longeringsövningar och övergick sedan till olika trick – yoga, stretching, rulla ut matta & bugning.

Detta visade sig vara ett lyckat koncept och Emma slutade på en 3:e plats på 6,53p. Vann gjorde ett ekipage från Jernhestur på 6,70p.

Dagens tävlingar avslutades i mörker kl 21.00! Efter fredagens grenar ledde Stormur på 6,66 p och Austur låg på 5:e plats på 5,84 p.

LÖRDAG
Det var att stiga upp ur sängen i ottan för att hinna äta frukost innan veterinär-besiktning och tävlingsstart. Även idag var det soligt, men inte lika varmt p g a blåsten. 

UNGDOMS 5-GÅNG
Dagens första gren hade Linn/Mósi fått ”offra” sig på. Det är inte lätt att delta i

http://bilder2007.austur.org/#205

femgång med en fyrgångare, men vi hade hoppats på att Mósi i alla fall skulle kunna klämma fram lite grisepass…. Det gick nu inte och dessutom blev det fel galopp, vilket drog ner poängen ytterligare. 

Grenen vanns av ett ekipage från Stormur på 6,03p. Linn/Mósi slutade på sista och 20:e plats på 3,63p.

UNGDOMS 4-GÅNG
Totalt deltog 35 ekipage varav 3 från Austur – Lina, Emma & reserven Filippa.

Emma lyckades bäst med en 15: plats på 4,97p (två felaktiga galoppfattningar förstörde dagen). Lina slutade på 22:a plats på 4,83p & Filippa blev 27:a på 4,63p. Grenen vanns av ett ekipage från Gneisti på 5,82p.

4-GÅNG SPECIAL
Enda deltagande ekipage från austur var Josefine/Blakkur, som inte hade någon direkt lyckat dag. Blakkur var inte riktigt på hugget och fattade dessutom en fel galopp. De slutade på 17:e plats på 4,0p. Grenen vanns av ett ekipage från Djarfur/Landi på 5,87p.

I samband med lunchen var det högtidlig inmarsch med arrangerande Járnhesturs lag som bildade fanborg till häst, alla lagen kom i bokstavsordning inmarsch-erande på plan, nationalsång och invigningstal av SIF sportutskotts-ordförande. 

LAG-SHOW
Det här var ytterligare en gren som vi alla inte hade den minsta aning om vad de andra lagen skulle hitta på i. Show-programmen innebar en massa varianter på kadriljer och skådespeleri med mer eller mindre fantasifulla och påkostade kostymer till både ryttare och hästar. Hästarna var utklädda till drakar, bilar & indianhästar.

Vårt eget nummer gick alldeles ypperligt och tjejerna skötte sig med den äran. Jennys absolut osynkade försök till "dans" lockade många skratt hos åtminstonde en domare...... Laget från Strokkur vann på 6,27p - Austur kom 5:a på 5,80p.

LÄTT STILPASS
Ytterligare en gren som någon fick ”offra” sig på eftersom vi saknade 5-gångshästar. Denna gång var det Josefine/Blakkur som fick ställa upp för laget och ge sig ut på passrakan. Tyvärr lyckades det inte bli den minsta tendens till ens grisepass, varför de och ytterligare ett ekipage fick dela på den 16:e och sista platsen på 0p.

Även denna dag drog ut på tiden och ryttarfesten inleddes inte förrän kl 20.30. Vi var alla fullständigt slut och valde att åka hem efter middagen.

Efter lördagens tävlingar ledde Stormur på 6,25p före Djarfur/Landi på 5,82p. Austurs lag hade ”dalat” något i listorna till en 10:e plats.

SÖNDAG
Efter en natt med halvtaskig sömn -vandrarhemmet låg i anslutning till en restaurang som hade en trubadur som underhöll ganska högljutt fram till kl 02.00!!- kravlade vi oss upp ur sängarna till en ny tävlingsdag.

TERRÄNG
Söndagens första gren med tre deltagare från Austur - Filippa som gick ut först, Linn och Tove. Arrangörerna hade lärt sig av misstagen från fredagens trail och faktiskt lagt in vissa begränsningar i banan, så att ekipagen inte fick hålla på hur länge som helst med att traggla på de olika hindren.

Alla tre tjejerna gjorde jättefina ritter utan några större problem - Blakkur vägrade på ett hinder men tog sig över vid andra försöket. Vi var jättenöjda och såg med tillförsikt fram emot hyfsade placeringar.

Det var dock med lite förvåning vi tog emot domarkommentarerna. Linn som tog ett hinder (en ca 45 cm hög stock) utan problem i första försöket fick 6 poäng på det hindret bland annat p g a Mósi inte hade hoppat tillräckligt "flott" och högt över?? Tove/Blakkur som vägrade en gång på samma hinder fick 4 poäng. Man blir lite fundersam på bedömningsgrunderna faktiskt.

På banans andra del (passering över en bro, genom en lada och hopp äver tre häckar) fick Tove/Blakkur bäst bedömning av alla - 9,13p!

Grenen vanns av ett ekipage från Sleipnir på 7,10p. Linn slutade på 14:e plats på 6,37. Filippa blev 17:e på 6,03p och Tove 22:a på 5,90p.

BASTÖLT
Austurs representanter Tove/Blakkur hade ingen riktigt lyckad dag. Blakkur var väldigt travtaktig och fick bara ihop 4,0 poäng och slutade delad sista plats (=27) i klassen. Ett ekipage från Stormur vann grenen på 5,07p.

LÄTT TÖLT
Inte heller Lina/Smalius gjorde någon av sina bättre tävlingar och slutade näst sist i klassen (=plats 18) på 4,2p. Grenen vanns av ett ekipage från Gneisti på 5,77p.

LÄTT TÖLT T2
För att vi skulle hinna med färjan hem till Gotland stuvade arrangörerna om i startlistorna så att Emma fick starta i T2 tillsammans med ytterligare två ekipage innan man tog lunch.

Ödde hade skött sig så bra på uppvärmningen, men när han väl kom in på banan så tog nyfikenheten överhanden och han var bara tvungen att kolla in domarna som satt i sina små bås. Detta gjorde att det blev lite väl inåtställd och mycket travtakt i tölten. Emma fick även domarkritiken att hon höll tyglarna (som ska vara lösa i varv två) fel?

De lyckades få ihop 3,9p och slutade på 16:e plats. Ett ekipage från Stormur vann grenen på 6,13p.

Klockan 14.20 lämnade vi tävlingsområdet och då pågick tävlingarna fortfarande. Efter att i princip ha sträckkört kom vi fram till Nynäshamn ca 18.00 och i min bil hade Jennifer & Tove suttit och spelat kort i baksätet HELA RESAN!!! Framme i Nynäshamn släppte vi ut hästarna en stund och utfodrade oss själva med lite pizza/hamburgare.

När färjan angjorde Visby sa vi ”hej då” till varandra på bildäck och särskilt då till Josefin & Emma som under den kommande veckan åker till USA respektive Island för att jobba. Sedan återstod bara sista bilfärden hem till respektive hem därhemma.

Jag måste säga att tjejerna har varit jätteduktiga och kämpat på – många av dem i grenar de redan på förhand visste att det skulle bli svårt –för att inte säga omöjligt- att placera sig.

Det är ”storklubbarna” som toppar resultatlistorna med många superflotta tävlingshästar (förvånansvärt många fina passhästar). Det finns dock även stora klubbar som "tvingats" slå ihop med andra föreningar för att få ihop till ett lag.

Jag tycker dock att den största prestationen görs av de små klubbarna som t ex Dís, Garpur & Austur där i stort sett hälften av klubbens samtliga ungdomar deltar i laget. ”Man tager vad man haver” som Kajsa Varg sa och sedan är det bara att göra sitt bästa!

Ett stort tack till Jenny som haft fullt upp med att taktikprata och peppa tjejerna – du har gjort ett jättejobb. Tack även till Ulla, Jennifer & Sara som följde med som hejaklack och hjälpte till som funktionärer.

Vi hoppas på att vi kan få ihop ett lag till nästa års SM också, men just känns det som att alla behöver en stund att ladda om batterierna på!

/Ingrid

SLUTRESULTAT:
1. Stormur 6,27p
2. Djarfur/Landi  5,72p
3. Járnhestur 5,65p
4. Dyggur 5,61p
5. Gauti 5,52p
6. Edda 5,42p
7. Gneisti 5,39p
7. Mökkur 5,39p
9. Sleipnir 5,17p

10. Austur 5,12p
11. Strokkur 5,10p
12. Kappi/Jór/Kongur 4,92p
13. Framtid 4,89p
14. Garpur 4,78p
15. Stigandi 4,65p
16. Dís 4,21p

Komplett resultatlista.

BÄSTA RESERVER (totalt 12st):
1. Johanna Berg/Idja (Gneisti) 6,02p
6. Filippa Östberg/Tor (Austur) 5,12p  

Läs mer i Lag-SM Bloggen!

AUSTURS LAG 2007

EMMA WAHLÉN &
AUÐUR FRÅN FLERINGE

Emma är född 1988 och bor i Lärbro. Auður är hennes första islandshäst, och han är brun valack född 2000 i Fleringe på Gotland.

Emma kommer att delta i T2, Ungdoms 4-gång och Show.

JOSEFINE STRANDÄNGER &
BLAKKUR FRÁ NEDRIDAL
Josefine är född 1988 och bor på Själsö strax utanför Visby. Blakkur är en brun valack född 1993 på Island. Blakkur ägs av Antonia Baumert.

Josefine deltar i 4-gång special, trail & Stilpass.

LINN SVENSSON &
MÓSI FRÅN STENSTUGE

Linn är född 1994 och bor i Lärbro. Mósi är en svartbrun valack född 1998 i Alskog på Gotland. Mosí ägs av Linns mamma Ewa Svensson-Westin.

Linn deltar i ungdoms 5-gång, dressyr & terräng

LINA BÖRJESSON & SMALIUS FRÀ LAGAFELLI

Lina är född 1989 och bor i Fleringe. Smalius är hennes första islandshäst. Smalius är en fuxfärgad valack med bläs född på Island 1992.

Lina deltar i ungdoms 4-gång, dressyr & lätt tölt

TOVE WAHLÈN &
FAGRI-BLAKKUR FRÁ STRANDARHÖFDA

Tove är född 1992 och bor i Lärbro. Fagri-Blakkur (Blakkur) är en svartbrun valack med stjärn född på Island 1990. Blakkur ägs av Toves mamma Ingrid Wahlén.

Tove deltar i bastölt, flagglopp & terräng

RESERV RESERV LAGLEDARE

FILIPPA ÖSTBERG &
TOR FRÅN FAFNE

Filippa är född 1989 och bor i Bro. Till vardags rider Filippa mest "stor häst" och tävlar i dressyr.  Tor är en brunskäck valack född 1996. Tor ägs av Filippas mamma Monika Östberg.

Filippa deltar i ungdoms 4-gång, terräng & dressyr.

SARA LUNDBERG & NÖKKVI FRÅN STENSTUGE

Sara är född 1992 och bor i Fårösund. Nökkvi är en brun valack född 1998 på Gotland. Nökkvi är Saras första egna islandshäst.

Sara deltog i SM-finalen, dock utan Nökkvi!


LAGLEDARE:
JENNY LINDLEY

Lagets kvalpoäng var 5,39p.

 

RAPPORT FRÅN "DBW´s" ÅRLIGA BADUTFLYKT I ÄNGMANSVIKEN 18 AUGUSTI 2007. 

I lördags, den 18 augusti, var det så dags för de badande vännernas traditionella badutflykt till häst. Vår ordförande, initiativtagare och organisatör Rosis Widegren, fanns på plats och lotsade oss in på den något svårmanövrerade gläntan där vi parkerade hästtransporterna.

Vi som deltog var: Rosis Widegren på Leiri ( som blivit 10 år yngre sen han fick damsällskap!), Anki Jonasson på Blesi, Irené Andersson på Gryla, Cia Stumle på Neisti och Agneta Hallenfur på hopphästen Rúmba.

Cia hade även i år medfört en stabil, hög metalltrappstege som möjliggjorde en värdig uppsittning barbacka i baddräkt. Rosis, som är yngst i gänget, tar sig dock upp på Leiri utan hjälpmedel, en imponerande syn!

Så skrittade vi ner för den lilla backen till Ängmansvikens fina sandstrand och ut i det inte alltför varma vattnet. Solen sken dock största delen av tiden och Leiri och Blesi tog sikte på Baltikum. Rúmba, som har dom kortaste benen, var ju tvungen att börja simma först och simma gjorde hon som en liten torped.

Leiri och Blesi vände vid horisonten och kom frustande som små valar in mot stranden. Gryla och Neisti var lite tveksamma till att simma, men njöt av att plaska i vattnet.

Efter badet blev vi rikligt undfägnade av Rosis i hennes och makens mysiga lilla sommarstuga  som ligger precis bredvid.

Austurs eget "DBW" - Cia/Neisti, Agneta/Rúmba, Anki/Blesi, Irene/Grýla & Rosis/Leiri.

Hästarna fick morötter (Widegrens of course!) och vi bjöds på kaffe, juice och  bröd med tillbehör, bullar och en jättegod saffranspannkaka med salmbärssylt och grädde. Cia hade bakat en mumsig sockerkaka och vi lät oss väl smaka där vi nöjda satt i solen på terrassen. Så var det dags att tacka för en trevlig dag och bege oss hemåt.

Själv höll jag på att tippa med transporten (med Rúmba och Blesi i) på hemvägen vid en oförsiktig backning, men tack vare Rosis och Irenes rådiga ingripande lyckades vi vända det hela på rätt köl igen – en rysare!

Vid tangent bordet Agneta

Foto: Carina Gerold och Agneta Hallenfur    

"Full fart!" I badet!
Rosis egen vakthund! Skönt med masssage efter badet.
Anki är mätt och belåten på altanen! Värdinnan - Rosis Widegren.

RAPPORT FRÅN SM I BRUKSRIDNING 11 AUGUSTI 2007 I INGELSTAD 

Vi anlände till den imponerande anläggningen Ingelstads Naturbruks-gymnasium klockan 16.55 på fredags eftermiddagen och jag hann precis till bangenomgången kl.17.00.

Lotta (min äldsta dotter som var med som chaufför och hästskötare) lastade av och installerade Rúmba i en hage full av det saftigaste gräs man skådat – Rúmba trodde nog hon kommit till paradiset och efter att ha stått i transporten nästan 8 timmar kastade hon sig glupskt över maten utan att ens titta åt dom andra hästarna i hagarna runt omkring.

Bangenomgången leddes av den något stressade överdomaren och skedde i ett rasande tempo, där jag inte uppfattade att haltmomentet innehöll tre halter (noterade bara två). Banan var helt klart inte byggd för islandshästar, och för ett ögonblick undrade jag vad jag givit mig in på, särskilt med tanke på hopphindret som bestod av tre rättuppstående hinder i uppförsbacke på 60 cm, 70 cm och 80 cm!!!!!! Lotta sa, att om jag klarade att hoppa 80 cm skulle hon bli imponerad.

Bryggan, som var första momentet, var också alldeles för hög för att man skulle kunna kliva av bekvämt från en liten häst.

Hela banan bestod av 14 hinder, några med delmoment. Vända i trångt utrymme, rygga i U-form, trava i avsmalnande korridor i nerförsbacke, flytta saker ( metallhink, keps och vit plastpåse med skramlande burkar), trava över stor träbro, skritta över solfjädersbommar i kraftigt nerförslut, trava igenom 10 portar i slingrande bokstavsordning, trava över lydnadshinder (stor svart-vit-randig presenning) och trava igenom en imponerande lång vattengrav.

Efter middagen gick jag banan igen och när vi lagt oss kunde jag inte sova utan hoppade dessa höga hinder större delen av natten. Gick upp och duschade kl. 05.00 och önskade att det hela skulle vara över.

Det var tropisk värme med gassande sol och vindstilla på tävlingsdagens morgon och efter frukosten började jag göra i ordning Rúmba till veterinärbesiktningen 8.30.

Första start skulle gå 9.45 och jag hade startnummer 9.

Halt.

Start. Bryggan - en mardröm!! Bro. Solfjäder i nerförsbacke.

Min yngsta dotter Carolina (som rider fälttävlan) hann precis bila upp från Skåne för att snabbt konstatera att morsans stigbyglar måste upp minst två hål ( ”du måste ju kunna stå upp i sadeln!!!”) och att Rúmbas svans behövde flätas och bindas upp för att inte riva dom små bollarna på pinnarna i portarna. Vad gjorde man utan sina döttrar?

Funktionskontrollen avlöpte väl och sadling, utrustning och uppsittning blev godkända.

Så var det då dags för den äldsta tanten på den minsta hästen att starta. Nerverna krullade sig som åderbråck på hela kroppen och vi närmade oss bryggan i vägvinnande skritt. Fastnade med högerbenet mellan brygga och häst, fick upp benet i knästående på den höga bryggan och lyckades till slut häva mig på vänsterhanden i sadeln (”gode gud – lät hästen stå still!”) – vilken pärs!.

Resten gick bra och så kom vi till hopphindren efter en 180 graders sväng. Rúmba var inte riktigt beredd på första hindret, så det rev hon, men sen samlade jag ihop henne och drev på så andra hindret klarade vi . Inför tredje hindret var hon med på noterna och taxade in perfekt så vi gled över med god marginal – vilken hopphäst jag har! Tyvärr är det ingen höjdare att

hoppa i western-sadel, så några stilpoäng var det inte tal om, men jag var glad att vi kom ner samtidigt.

Jag missade ett av dom tre delmomenten i halten eftersom jag aldrig uppfattat det vid bangenom-gången. Därför fick vi 100 minuspoäng och uteslöts ur momentet, vilket ju var tråkigt (och onödigt). Blev stoppad av funktionären som påpekade min miss och det gav mig 1 minut extra och minuspoäng för överskriden idealtid. (Fick efteråt veta, att det var fel att stoppa mig under pågående tävling).

Resten av momenten gick helt OK, (rev bara en av 20 bollar i portarna) och tappade traven när hon tvekade något lite inför vattengraven.Så var vi i mål!

Rúmba överträffade sig själv och jag var jättenöjd med henne trots den till synes för utomstående ”inte alltför framskjutna placeringen”. Hon är en otroligt samarbetsvillig häst och verkade tycka det var roligt att tävla. Man kände sig rätt mör efteråt när spänningen släppte och efter en god supé på kvällen stöp jag i säng, trött men lycklig.

/Agneta Hallenfur

 RESULTATLISTA!


"SLAGET PÅ RÖCKLINGEBACKE" 9 AUGUSTI 2007
I samband med Medeltidsveckan arrangerade Lärbro Hembygds-förening en mindre marknad och teaterföreställning på Lajkarhajd i Lärbro.

Vädret var tryckande varmt, men trots det hade lite drygt 200 personer dykt upp för att besöka föreställningen.

Professor Dick Harrison föreläste och han är verkligen härlig att lyssna på - kunnigt, engagerat och humoristiskt redogjorde han för händelserna kring slaget på Röcklingebacke år 1313..... vad är myt, vad är sanning?? Musik-gruppgen "Bonus Jammen" och en gycklargrupp bidrog också de till att förhöja den medeltida stämningen.

Nytt för i år var att föreställningen utökats och bestod av tre akter -
1. Tinget

2. Slaget - där gutarna och svearna drabbar samman i ett våldsamt slag, vilket slutar med att svearna besegras och kungen tillfångatas efter att ha gömt sig i en hasselbuske. En modig bonde från Hejnum förhindrar att kungen avrättas på plats och istället förs i bojor till Visby.

3. Gästabudet - kung Birger mutar de gotländska domarna med gästabud. Under gästabudet blev det underhållning och slutligen dubbades Hejnumbonden till riddare för att han såg till att kungen slapp bli avrättad.

http://bilder2007.austur.org/#204

Efter idoga övertalningsförsök -vilket inte lyckades så bra- blev vi i alla fall till slut fyra ryttare som ställde upp. Jag själv (=Ingrid)/Blakkur, Gunilla Werling/Dreyri, Elias Stuxgren/Birta och Tove Wahlén/Tritla.

Få var vi.... men som vi kämpade!Gunilla och Elias fick spela svear och jag och Tove fick vara gutar. Förutom att vi deltog lite här och var i föreställningen (kurirer och kungens uppvaktning) hade vi även lite barnridning. Även här fanns det ridsugna barn, vilket inbringade ytterligare ett litet tillskott till ungdomskassan.

Ett stort tack till alla ni som ställde upp -Gunilla som åkt ända från Fårö och Elias med jättetjusig hjälm som pappa Jocke "snickrat" ihop, och Tove på unghästen Tritla, som gjorde sitt allra första "officiella" framträdande och emellanåt hade lite svårt att stå stilla......

Lärbro hembygdsförening hälsar och tackar för vår medverkan!

/Ingrid Wahlén

Läs artikel i Gotlands Allehanda!


UNGDOMSUTSKOTTET HADE BARNRIDNING PÅ FÅRÖSUNDS MARKNAD 28 JULI 2007.
Med bara ett par dagars varsel bestämde Austur-ungdomarna att de skulle försöka dryga ut ungdomskassan -bl a inför kommande Lag SM- genom att köra barnridning på Fårösunds marknad.

Djungeltelegrafen gick och efter lite ringande och SMS:ande hade Emma ordnat med OK från arrangerande Fårösund GOIK och plats för ridning nedanför "gamla hotellet" . 

Fem hästar skramlade vi ihop – Blakkur, Auður, Kalle, Nökkvi & Jullan och en hel kader med ”ledare” som byttes av - Emma, Tove, Sara, Lina, Jennifer, Fia, Olivia + Therese (en kompis till Jennifer). Ingrid och Helena var med ”till fots” som hjälmutprovare och kassörer.

Vädret var varm och marknads-besökarna många. Emellanåt var det faktiskt kö med förväntansfulla små ryttare - ja många red faktiskt både två och tre rundor.

Det var även ett flertal Austur-medlemmar som passerade förbi och i förbifarten passade på att prata bort en liten stund.

Hästarna skötte sig ypperligt och till och med "Turbo-Jullan" gick hur snällt och fint som helst med de riktigt små ryttarna, men så fort de blev lite större/äldre då ökade hon på stegen rejält.

Vi började i samband med marknadsstart kl 10.00 och höll på fram till kl 15.30 då leden av hugade ryttare började glesna markant. Annars var det god snurr på det hela och det klirrade rejält i ungdomskassan.

/Ingrid W


TRÄNING 24 JULI I FLERINGE INFÖR LAG-SM 2007
Lag-SM ungdomarna har träffats en gång i veckan för gemensam träning till Lag SM. Vi har försökt variera platserna mellan Själsö, Lärbro och Fleringe för att hästarna ska bli vana att byta miljö och för att alla någon gång ska få nära till träningen.

Denna dag höll vi till i Fleringe och passade på att rida lite på ovalbanan. De fem ekipage som deltog passade på att träna gångarterna i olika tempon och varv. Även bra att träna med att rida flera på banan samtidigt eftersom det är så det kommer att bli på finalen.

Monika, Cilla & Ulla fick agera "entusiastisk publik" med paraplyer som störning. Vi hade även riggat en mindre musikanläggning och spelade musik under ridningen. Några av hästarna gick lugnt förbi all störning, medan andra klev av banan för att slippa gå nära....

Den slutliga grenfördelningen inom laget är nu bestämd och anmälan kommer att skickas in (sista anmälningsdag till SM 27 juli).

Josefine/Blakkur passerar lugnt förbi den  "störande" publiken....


CILLA & LINA BÖRJESSON PÅ  ISLAND - JULI 2007.
I somras var jag och Lina på långritt på Island. Vi red en tur som heter Kjölur och går från norra Island, strax nedanför Saudarkrokur ner mellan glaciärerna ner till södra delen av Island, Geysir.

Det var ridvägen som islänningarna tog för att ta sig till sommartinget Thingvellir som grundades år 930.

Vi åkte med Ishestar. I år var det 25 års jubileum på denna tur.

LÄS REPORTAGE!


RIDKURS MED HAFFI GÍSLASON 14-15 JULI 2007
Haffi Gíslason var tillbaka på Gotland och 15 ekipage deltog i denna ridkurs (1 återbud p g a halt häst).

Deltagare: Ingrid Wahlén/Fagri-Blakkur & Tritla, Fia Lundberg/Jullan, Karin Rüger/Disir, Linn Svensson (u)/Mósi, Emma Wahlén (u)/Auður, Sara Lundberg (u)/Nökkvi, Erika Amnér (u)/Salka, Zenita Strandänger/Tyr, Monika Östberg/Tor, Eva Falkgren/Gáta, Irene Andersson/Mánadis, Vonna Norrby/ Glitnir, Antonia Baumert/Blakkur, Annika Hedberg/Kráki & Malin Johansson/Teitur.

Lördagen inleddes med att ridhuset delades in i fyra delar med hjälp av hinderstöd och band. I dessa "bås" fick vi sedan lära oss att longera våra hästar med lina, träns & grimma (läs mer i texten från unghästkursen) i skritt, trav och i vissa fall galopp. Hästarna måste lyssna och vara uppmärksamma på de signaler vi ger - skritt/trav/halt. Detta var en fortsättning på vad Haffi gick igenom på unghästkursen kvällen innan.

Vi arbetade även med att från marken få hästarna att flytta sin bakdel med hjälp av en snabb "skänkel-signal" med två fingrar mot baken.

Eftermiddagens lektion koncentrerades på att få hästarna att jobba mer med bakdelen. Från en stillastående "one-rein-stop" skulle vi med "skänkel-fingrar" flytta hästarnas bakdelar något steg. För orutinerade hästar är detta jättejobbigt - ja min egen unghäst tappade balansen och gick nästan omkull då vi provade denna övning.

Efter kursdagens slut inbjöds till gemensam grillkväll på Kauparve hemma hos Wahléns. Fias sambo Patrik och deras kompis Johan hade fixat i ordning jättegod grillmiddag och Emma hade bakat kladdkaka till efterrätt.

Efter middagen passade Haffi på att visa longering med 4-åriga Sigga, som var en av de hästar som absolut INTE ville kliva på transporten för att åka till Norrvange på unghästkurs. Nu fick hon sig en "duvning" på gräsmattan istället.

Det diskuterades naturligtvis massor med häst och Haffi visade jättefina bilder från Island....... och nää då det var väl ingen som blev sugen på att åka dit!!

Haffi instruerar Vonna Norrby/Glitnir & Antonia Baumert/Blakkur

Söndagen inleddes med ridpass kl 08.00. Vi fortsatte med att få hästarna att jobba under sig med bakdelen  i skritt och tölt.

"Det är vårt ansvar att få hästen att gå i form, trampa under sig och bära upp sig"

På eftermiddagen red de flesta grupperna utomhus eftersom ridhuset var så fruktansvärt dammigt. Ett tag gick det inte att se hästarna på andra sidan ridhuset!!! Ute var det mycket trivsammare - soligt och varmt om än lite blåsigt.

Vi fortsatte att jobba att få hästarna att trampa under sig i tölten - mycket ridning i serpentinbågar i LÅNGSAMT TEMPO! Haffi vill även att vi inte ska sitta ner så mycket i tölten utan att vi ska använda den lätta töltisitsen där det endast är troskanten som ska vara i sadeln. Detta för att hästen ska få lättare att jobba med ryggen.

Ett par hästar som hade problem med för hög form i tölten fick hjälp att hitta rätt form med ett grimskaft mellan nosgrimman och sadelgjorden (se bilder).

Passläggning testades på två hästar. Glitnir har lagts i pass förut då han visades som hingst på Island i sin ungdom. För Blakkur var det nog en ganska ny upplevelse och har vi lite "flyt" på Lag SM så kan vi nog få ihop i alla fall några poäng i stilpass!!!

Som avslutning på helgen fick Haffi lastträna med Evas Gáta. På lördagen hade Eva stått i 7 timmar! innan Gáta klev på transporten. Idag gick det på ca 15 minuter - förhoppningsvis hann Haffi med färjan tillbaka till fastlandet.

Personligen är jag jättenöjd med kursen. Lördagsförmiddagens longering med min 5-åriga Tritla gick över förväntan med tanke på att hon kvällen innan inte alls hade lust med någonting alls..... allra minst att bli longerad av Haffi!
Det har varit både givande och trivsamt med många glada skratt. Haffi har ett så enkelt och tydligt sätt att förklara saker så att det inte bara blir begripligt utan GLASKLART!

Jag uppskattar även att ridkursen -om man bortser från starttiderna på morgonen- bedrievs nästan helt utan klocka. Uppstår ett problem så jobbar man vidare med det tills det är klart och sedan tar man nästa gäng. Sköter hästarna sig jättebra eller verkar trötta i huvudet, så kan man bryta där.

Planeringen har redan börjat inför höstens kurs då Haffi kommer tillbaka till oss.

/Ingrid Wahlén

HEMLÄXA INFÖR HÖSTENS KURS!
Till nästa kurs vill Haffi att vi ska ha befäst longering med alla hästar som ska delta = hästarna ska kunna longeras i skritt och trav och förstå signalerna för att gå framåt/växla mellan dessa båda gångarter samt göra halt utan hjälp av longerpisk/spö.


UNGHÄSTKURS MED HAFFI 13 JULI 2007
I samband med att Haffi kom till ön för att hålla ridkurs väcktes tanken på att förlänga helgen med några timmars genomgång i grundläggande unghästträning.

Det blev till slut en hel del folk som samlades på Norrvange i Lärbro och av tänkta 6 deltagande hästar så blev det till slut fyra - två ville inte gå på transporten.

Haffi visade hur han från marken med hjälp av -inledningsvis- löslongering med 3-årige hingsten Thor befäster ledarskapet och "skriver kontraktet" om vem det är som ska bestämma - hästen eller människan.

Löslongering sker bäst i en rundcorall med höga täta väggar som hästen inte kan forcera eller se igenom. Vid longering med lina kan man använda sig av hinderstöd och rep/eltråd som man gör en ruta av (se fotot), så att man får en avgränsad yta att hålla till på.

"Att sätta gränser är inte samma sak som att vara elak"

Sedan gick han vidare med longeringsträning med kapson, lina och longerpisk och visade hur han med hjälp av sin egen position, röst och emellanåt även med spöt fick hästen att gå framåt i skritt och trav och att göra halt. Placerar man sig bakom bogbladet är man framåtdrivande och framför hästen betyder man "stopp/halt". Viktigt är även att hela tiden hålla sin  uppmärksamhet riktad på hästen, så att man är med på vad den kan "hitta på".

Haffi visade därefter longering med 4-årige Gotnir, 3-årige Tjaldur och 5-åriga Tritla. Dessa tre hästar varierade mellan att vara mycket longeringsvana och att inte ha blivit longerade alls.

Haffi visar longering med Sigga från Fleringe 4 år.

Med vissa hästar fick han emellanåt vara rätt så bestämd med att sätta gränsen för hästen - att halt verkligen betyder halt och inte bara sakta av. Man måste verkligen kräva att hästen ska stå helt stilla.

Genom att "nollställa" sig själv och sin kroppshållning -vara tyst och inta en passiv hållning med kroppen- och att sänka spöt visade han hästen att han var nöjd med vad den presterat.

Spöt och rösten ska inte användas hela tiden utan bara då hästen inte går fram som den ska eller gör halt tillräckligt snabbt.

Longera korta stunder -framför allt med en unghäst- och variera träningen mycket. Hitta på saker som överraskar hästen -växla mellan skritt/trav/galopp och halter- annars kan den börja tycka att det är tråkigt.

Accepterar hästen inte longering kan man till en början jobba med hästen närmare sig och vänja den att flytta bakdelen. Två olika övningar är "promenad" där hästen får gå snett (ca 45-60 graders vinkel) framför ryttaren med huvudet mot en vägg som stöd, så att hästen får jobba med att trampa

under sig med bakbenen. "Finger-skänkel" där hästarna ska att flytta sin bakdel med hjälp av en snabb "skänkel-signal" med två fingrar mot baken.

Haffi var även inne på att det skiljer sig mycket mellan unghästar som är uppfödda på Island och här i Sverige. De Islandsfödda hästarna är flockuppfödda och  får tidigt lära sig att visa respekt i sin hästflock - något som den överför till oss människor.

"Det ska inte vara för mycket morötter och wienerbröd"

De svenskuppfödda hästarna är mer hanterade och får ofta för mycket "morötter & wienerbröd" vilket kan göra att de blir fräcka, buffliga, gåpåiga och inte visar respekt för oss människor som flockledare.

Deltagare: Gun Holmberg, Eva Falkgren, Cilla Ohlsson, Anneli Ohlsson, Gunilla Sundberg, Ulrika Sundberg, Ingrid Wahlén, Emma Wahlén (u), Fia Lundberg, Sara Lundberg (u), Anette Björklund, Ulla Andersson, Helena Duveborg, Helena Nilsson, Lotta Amnér, Erika Amnér (u), Malin Johansson


INTRODUKTION I TRICK-TRÄNING MED ELLEN CARLSSON 5 JULI 2007
Allt började egentligen med att min dotter Emma ska tävla show (=markarbete) på Lag-SM. Tanken uppkom då att hon kanske skulle kunna träna in några trick med sin häst. Efter kontakt med Ellen visade det sig att hon även tränat en del trick med sina hästar och hon erbjöd sig då att hålla en liten genomgång i trick-träning.

Ellen är inte utbildad instruktör i ämnet, men har som sagt tränat trick med sina hästar. Hon är med i NTT-sällskapet och har kommit upp på deras "silver-nivå" även om hon inte avlagt några prov.

Till slut blev vi fyra med hästar och fyra utan, som samlades på Norrvange i Lärbro för en liten introduktionskurs i Trick-träning.

Tanken var att vi skulle få lite "hum" om "tänket" kring hur man tränar in olika trick. Det gäller att belöna hästen ofta till en början - egentligen så snart man ser att den utför tendenser till vad man vill att den ska göra. Sedan kräver man lite mer för varje gång för att den ska få sin belöning = godis.

Till en början måste man kanske handgripligen hjälpa hästen innan den förstår vad man vill att den ska göra. Annars är signalen en "knackning" med handen eller ett spö på den kroppsdel man vill ska "agera".

Ge i början hellre för mycket belöning än för lite och träna inte för långa pass - allt bygger på att hästen tycker att det är roligt.

Det trick vi alla började med var "yoga". Hästen ska böja huvudet bakåt längs sidan och samtidigt lyfta bakbenet så att nos och bakben nästan möts.

Emma/Auður & Petra/Agaton tränar bugning under överinseende av Ellen.

Redan här kunde man se att hästarna hade olika lätt för det här med trick - några lärde sig detta snabbt (och ville nästan inte sluta!) och för andra gick det långsammare.......

Kom ihåg att det inte är tricken i sig som är målet, utan den stärkta kommunikationen.

NTT:s hemsida kan man se utbildningstrappan med olika trick. Man bör -för att stärka sin position som ledare- börja med underkastande trick t ex yoga, buga & stå innan man går över till de "dominanta" övningarna som t ex spansk skritt, stegring mm.

Vi provade även på bugning, spansk skritt, backa/rygga och inkallning.

Instruktör Ellen med Sigga!

Vi höll sammanlagt på i ca 3 timmar med en halvtimmes kaffepaus och diskussion i halvtid.

Det gäller även att träna på ett inte alltför aptitligt underlag - ska belöningen vara värd något ska den vara det enda ätbara som finns i närheten.

Ett annat hett tips är i alla fall att ha en magväska till all belöning. Då slipper man proppa in en massa morötter innanför byxlinningen eftersom fickorna på ridbyxorna (om det alls finns några) inte brukar vara så väl tilltagna.

Det var en trevlig och lärorik kväll som säkert gav mersmak för många!

Mer information finns att hitta på Natural Trick Training (NTT) egen hemsida.

/Ingrid Wahlén

Deltagare: Emma Wahlén/Auður (7år), Ingrid Wahlén/Blakkur (17år), Fia Lundberg/Sigga (4år), Petra & Maja Söderholm/Agaton (shettis 8 år). Till fots Malin Johansson & gästande Nora Hägglöf (medlem i Gauti) samt Inger Mårtensson & hennes dotter Natalie (Sthlm).

Foto: Nora Hägglöf & Ingrid Wahlén

Kräv inte så mycket i början...... Man kanske till och med handgripligen måste visa hästen vad man vill att den ska göra! Ingrid & Blakkur tränar "yoga". Fia lärde Sigga tricket "rulla runt"........ :-) Nja, det kanske inte är hela sanningen! Ellens hund Douglas uppvaktar Natalie, medan Nora är hästvakt!

 

"Det är min morot..." - Douglas & Auður har siktat in sig på samma morotsbit!
Fika paus! "Inkallning" - Malin & Blakkur. Början till "spansk skritt" - knacka med spöt på benet du vill att hästen ska lyfta! Petra & Agaton tränar spansk skritt. Ellen visar Sigga hur man tränar in "spansk skritt".

RIDKURS FÖR ELLEN CARLSSON I SANDA 30 JUNI 2007
Det var först tänkt att detta skulle bli en  "tant-kurs" i ridlägerform, men efter ett riktigt "ström-avhopp" där antalet anmälda raskt krympte från 18! till 8st, så fick det bli en heldag istället!

Enligt uppgift från Petra Söderholm, som tagit dessa bilder med sin telefon.... så verkade alla nöjda med dagen.

Kanske kan någon kursdeltagare skriva lite kort om kursen!

/Ingrid


MIDSOMMAR RITT PÅ STORSUDRET 29 JUNI 2007
Ingrid Jacobsson bjöd med kort varsel in till en "Midsommarritt" bland blåelden på Storsudret.

Sju ekipage samlades hos Ingrid i Vamlingbo för en ritt ner mot havet och blåelden, som tyvärr var överblommad, men ritten -som varade ca 1½-2 timmar var underbar. Efteråt blev det fika på stallbacken.

Vi som red var:
Ingrid Jacobsson/Kola, Helena Duveborg/Birka, Irene Andersson/Gryla, Gun Holmberg
/Braúdur, Maria Smedberg/Galsi & Anki JOnasson/Blesi

Hälsningar från Helena


OFFICIELL LÄTT-KLASS TÄVLING HOS DÍS PÅ HEMFOSABANAN 16 JUNI 2007
Det var ett förväntansfullt gäng som samlades vid färjeterminalen på fredagseftermiddagen den 15 juni. Fyra ungdomsekipage från Austur på väg till sin allra första "riktiga" tävling.....

Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli, Tove Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda, Linn Svensson & Mósi från Stenstuge & Emma Wahlén & Auður från Fleringe. Med som coach Jenny Lindley och som "hinknissar" och chaufförer Ingrid Wahlén & Cilla Beite-Börjesson

Det måste erkännas att vi var lite nervösa för hur det skulle funka med hästarna på färjan, men det visade sig inte vara något problem alls. Till och med våran Auður som knappt kan stå stilla uppknuten i stallgången skötte sig jättebra. Tänk vad en påse hö kan göra susen!

Natten tillbringade vi i Ulla Anderssons sons hus halvfärdiga hus någon mil från Hemfosa. Stackars Emma hade dagarna innan resan blivit angripen av en elak bacill och nu fått rejält ont i halsen och ett öra. Hon laddade inför tävling med ett par Alvedon och en natt med halvtaskig sömn!

Lördagsmorgonen  inleddes med "revelj" kl 06.15. Efter frukost packade vi in oss och hästarna i bilar och transporter och åkte på smala jättekurviga vägar till Hemfosa.

Det var nog lite nervöst för tjejerna att denna gång göra allt "på riktigt". Incheckning med kontroll av vaccinationsintyg, pass och hästägarförsäkran + veterinär-kontroll. Alla hästarna gick i genom.

Det var även första gången för både ryttare och hästar att rida med tre ekipage på banan och med tre domare. Några red i fina nya ridkavajer och andra i Austur-ungdomarnas fina nytryckta ungdomströjor!

Dagen inleddes med uttagning i lätt 4-gång för ungdomar och i klassen deltog 22 ekipage. Emma/Auður lyckades bäst och kvalade in till A-final som 4:a med 5,23 p. Lina/Smalius placerade sig som 11:a med 4,77p men hade tur och fick en plats i B-finalen efter en strykning. Linn/Mosi fick 4,57p och hamnade lite längre ner i resultatlistan tätt följd av Tove/Blakkur på 4,37p.

Uttagning i Lätt tölt ungdomar: Även här lyckades Emma bäst i uttagningen med 4,53p, vilket innebar placering 7 och en plats i B-finalen. Emma valde dock att stryka sig vilket innebar att 11:e placerade Lina även i denna klass fick en B-finalsplats. I nedre delen var ordningen denna gång omvänd med Tove/Blakkur 3,37p (=17 plats) tätt följd av & Linn/Mósi 3,27p på 18:e plats.

http://bilder2007.austur.org/#203;

Vid ett tillfälle under dagen ropade speakern ut att det var två hästar som rymt ur sina hagar, och det visade sig vara busgrabbarna Auður och Mósi..... vilka annars!! De fångades dock snabbt in igen.

Lätt 4-gång ungdomar B-final. Lina fick rådet av Jenny att satsa på mer fart och mindre krav på form i traven och det rådet resulterade i att hon "red upp sig" till en 3:e plats (totalt 8:a) med 4,93p. Smalius var dock rejält trött och Lina fick driva på ordentligt i galoppen.

Lätt tölt-finalerna hade inget Gotländskt deltagande då både Emma & Lina valde att stryka sig för att inte trötta ut sina hästar.

Lätt 4-gång ungdomar A-final: Även Emma fick rådet att "gasa" mer i både trav och galopp, och även om hon inte lyckades förbättra sin poäng från uttagningen, så red hon upp sig placeringsmässigt (trots att det till hennes fasa skulle ridas i vänster varv!) och slutade 3:a på 5,21p.

I femgångsklassen fick vi se tre ekipage och ett häftigt ärevarv av segraren Therese Hartwig på Spói från Häringe. Jösses, vilken häst och vilken pass!!

För att försäkra oss om att slippa regn så hade vi packat ner regnställ, paraplyer, stövlar och annat och minsann fungerade inte det tricket! Solen sken hela dagen, men eftersom det blåste en del så var det ändå inget direkt "shorts" väder. Alla hade dock lyckats bli solbrända i ansiktet - somliga mer än andra. Cilla konstaterade att Lina inte skulle ha bränt sig så mycket om hon inte envisats med att ha "fejset i ansiktet".....

Detta var Dís första officiella tävling, och de skötte arrangemanget med den äran. Banan i Hemfosa var fast och fin, men blev allt dammigare ju längre dagen led (trots vattning). Man inser att det kommer att krävas mycket jobb och tid innan vi får en lika fin och fast bana i Fleringe......

Under dagen hade vi hört rykten om kulingvarning på Östersjön och vi blev lite oroliga för att vi inte skulle få åka med kvälls båten hem. Visserligen blåste det en del, men ombord kom vi och trots att det gungade en del så stod hästarna lika stilla som förra resan.

Det var ett mört, rosa "grillat" gäng som åkte av båten hemma i Visby vid 23-tiden. Glada och nöjda över en trivsam och lärorik tävling, men mest över stärkande gemenskap för ungdomarna inför kommande bravader.

Ett stort tack till Jenny för att du åkte med och coachade! Du är guld värd!

/Ingrid W

Fullständig resultatlista finns på Dís hemsida.
LÄTT 4-GÅNG UNGDOMAR UTTAG FINAL
1 Mimmi Söderberg & Flósi 5,30 (plac 2) 5,33
2 Marie Eidstrand & Hrókur 5,63 (plac 1) 5,25
3 EmmaWahlén & Auður 5,23
(plac 4)
5,21
8 Lina Börjesson & Smalius 4,77
(plac 11)
4,93
14 Linn Svensson & Mósi 4,57  
19 Tove Wahlén & Blakkur 4,37  

 

LÄTT TÖLT UNGDOMAR
    UTTAG FINAL
1 Elinor Berg & Ljómi 5,43 (plac 1) 5,42
2 Mimmi Söderberg & Flósi 5,43 (plac 1) 5,25
7 Emma Wahlén & Auður 4,53  
11 Lina Börjesson & Smalius 4,33  
17 Tove Wahlén & Blakkur 3,37  
18 Linn Svensson & Mósi 3,27  

"PROVA-PÅ" TREC I LÄRBRO 6 JUNI 2007
Det var Sveriges Nationaldag och dessutom gissningsvis en av sommarens hittills varmaste dagar. Agneta hade varit extra patriotisk och till och med tagit med sig en svensk flagga, som monterades upp vid starten.

Denna "prova-på" TREC i miniformat hade lockat 6 deltagare, varav två som provade TREC för första gången. Dagen inleddes med en 1 mil lång "idealtempo-bana". Alla ekipagen börjar på 240 poäng och sedan kan man samla eller förlora poäng i de olika delmomenten.

Agneta/Rúmba lyckades bäst med bara tre straffpoäng vilket innebär att de bara ridit 3 minuter snabbare eller långsammare än idealtempot. Näst bäst lyckades Natalie/Snillet med 6 minuter fel.

IDEALTEMPO Summa
1. Agneta/Rúmba 3 237
2 Natalie/Snillingur 6 234
3. Lotta/Kraftur 8 232
  Linn/Mósi 8 232
5. Lina/Smalius 10 230
6. Emma/Auður 11 229

Även i gångartsprovet lyckades Agnet/Rúmba bäst. De var enda ekipaget som fick poäng på både galopp och skritt . Sammanlagt drog de ihop 53 poäng.

Emma var jättenöjd eftersom hon för första gången lyckades hålla Auður i galopp hela sträckan. Tyvärr gick det dock lite för snabbt för att det skulle bli några poäng.

GÅNGARTSPROV Galopp Skritt TOTAL
1. Agneta/Rúmba 30 23 53
2. Lina/Smalius 0 24 24
3. Lotta/Kraftur 0 23 23
  Linn/Mósi 0 23 23
  Emma/Auður 0 23 23
6. Natalie/Snillingur 0 17 17
http://bilder2007.austur.org/#202

Efter detta moment blev det lite paus. Hästarna duschades av och vi åt av den medhavda matsäcken. Några av ungdomarna passade på att "vila" och svalka sig med att hoppa studsmatta samtidigt som de spolade med trädgårdslangen över sig. 3 meter bort gick "Snillet" i sin lilla hage och efter den första "chocken" betade han lugnt vidare och rörde knappt en fena. Har vi coola hästar eller vad??

Sista momentet var trailbanan, som innehöll 10 hinder. Dagen svåraste hinder var den långa (5m) raka ryggningen som alla nollade, och det lättaste var att släpa plastdunk!

Även här var Agneta/Rúmba bäst på 70p, med Linn/Mósi flåsande i hälarna på 66p.

TRAIL (10 hinder)
1. Agneta/Rúmba 70
2. Linn/Mósi 66
3. Lina/Smalius 59
4. Emma/Auður 46
5. Lotta/Kraftur 30
6. Natalie/Snillingur 25
Eftersom Agneta & Rúmba lyckades bäst i samtliga tre delmoment, så stod de som klara vinnare.

SLUTSTÄLLNING  
1. Agneta Hallenfur/Rúmba 360
2. Linn Svensson/Mósi 329
3. Lina Börjesson/Smalius 313
4. Emma Wahlén/Auður 298
5. Lotta Molund/Kraftur 285
6. Natalie Althin/Snillingur 276

Nu är det bara att ladda upp för höstens "riktiga" tävling i TREC, som dessutom räknas in i striden om årets KM-titel. Då hoppas vi på lite fler deltagare.

Och till sist ett gott råd som ofta hördes på trailbanan - "Glöm inte att andas!" .......

/Ingrid


VÅRTÄVLINGEN 26 MAJ 2007
Årets vårtävling arrangerades lördag 26 maj i Fleringe, och den fick ett något annorlunda upplägg eftersom tävlingen kombinerades med ungdomarnas kval till Lag-SM. Bland annat så var det lite fler grenar som erbjöds, även om "de gamla vanliga" såsom lätt tölt och trail fanns med. I många av grenarna gavs även poäng för sits & inverkningar. Domare var Anna-Lena Berg.

Vi hade även denna gång en "katt bland hermelinerna" i Nadine Lindholm på russet Torulf, som deltog utom tävlan i terräng & trail.

Dagens första gren -terräng- startade kl 08.00 i ett grått och kyligt väder. I terrängen måste man ha säkerhets-väst på sig och tur var väl det eftersom Sara hade oturen att ramla av då Nökkvi sprang in under ett träd. Linn Svensson vann grenen på 6,7p.

Enda deltagaren i T2 -Emma Wahlén & Auður- fick 4,2p.

Lätt tölt lockade 4 deltagare och vanns av Vonna Norrby & Glitnir på 4,5p.

Bastölten hade 11 deltagande ekipgage. Två tävlingsovana hästar diskvalificerades då de blev lite rädda för högtalaren och lämnade banan. Grenen vanns av Olivia Larsen & Nattfari på 5,3p.

Fyrgång special med två deltagare vanns av Vonna Norrby & Glitnir på 4,8p.

Allteftersom dagen gick blev vädret bara bättre och bättre. Till slut var det ett strålande solsken. Det var fler än undertecknad som "bländade" omgivningen med sina bleka ben och som framåt eftermiddagen hade fått axlar som antagit en mer rosa färgnyans.

Ungdomsfyrgång lockade största startfältet -16 ekipage. Grenen toppades av Olivia Larsen som fick poägen 5,4 på Nattfari och 5,3 på Frami.

Trail vanns av Emma Wahlén & Auður på 6,6p. Domaren var djupt imponerad av alla duktiga trailhästar.

 

http://bilder2007.austur.org/#201

Dressyr. Detta var första gången man hade möjighet att rida i kür (ett helt eget program anpassat till den egna hästen och till egen vald musik. Det var även premiär ridning på Ullas helt nyanlagda dressyrbana. Grenen vanns av Filippa Östberg & Tor på 5,8p. Filippa tävlar normalt dressyr på stor häst, men det här gick ju också lysande.

Tidschemat var ganska pressat eftersom domaren hade ett flyg att passa. Tidschemat sprack ganska tidigt och p g a det blev det tyvärr inga finaler i de två största gångarts-grenarna.

Nu är det bara för Lag-SM ungdomarna att vänta på besked från SIF om vilka som får vara med i laget och vilka två som blir reserver. Lycka till!

Under dagen lottades det ut en mössa stickad i äkta islandsull. Behållningen från lotteriet gick oavkortat till ungdomarna. Mössan vanns av lott nr 56: Zenita Strandänger & hamnade genast (trots strålande solsken) på huvudet på hennes dotter Josefin.....

Ett stort tack till domare Anna-Lena Berg, tävlingsledare Jenny Lindley, domarsekreterarna Ingrid Jacobsson & Antonia Baumert och alla övriga som ställde upp som funktionärer - Utan er blev det ingen tävling!

Ett stort tack även till alla som skänkt priser till tävlingen.

/Ingrid Wahlén


Några visdomsord från domaren till ungdomarna:

- var inte så försiktiga i inridningen på o valbanan. Skritta inte utan passa på att "känna" lite på hästen i tölt innan speakern säger till er att komma fram i första gångarten.

- Dressyr. Även här har man möjlighet att känna lite på hästen på banan innan man rider "in" (börjar sitt program) vid A och sedan hälsar på domaren och visar att man är klar att börja.

- Banan var väldigt tung idag. Detta innebar att tölt-poängen för många (framför allt lite travaktiga hästar) blev väldigt låg. Normalt är banorna mycket hårdare.

- försök få lite mer fart och "schvung" t ex i galoppen. Var inte rädda att driva på. Det går inte så fort som man tror när man sitter på hästryggen.

-i de grenar där det ingår ökningar på långsidorna, så vill man som domare verkligen se en ökning. Korta upp till ett väldigt kort tempo på kortsidorna så att man ser en märkbar tempoökning på långsidorna.

RESULTAT - VÅRTÄVLINGEN

TERRÄNG
1. Linn Svensson & Mósi 6,8p
2. Tove Wahlén & Fagri-Blakkur 6,4p
3. Lina Börjesson & Smalius 5,8p
4. Sara Lundberg & Nökkvi 3,4p
  Nadine Lindholm & Torulf 4,6p

UNGDOMSFYRGÅNG
1. Olivia Larsen & Nattfari 5,4p
2. Olivia Larsen & Frami 5,3p
3. Linn Svensson & Mósi 5,2p
  Emma Wahlén & Auður 5,2p
5 Malou Wahlström & Hamar 5,1p
  Lina Börjesson & Smalius 5,1p
7. Helena Duveborg & Frenja 4,8p
8. Irene Andersson & Grýla 4,7p
  Tove Wahlén & Fagri-Blakkur 4,7p
10. Filippa Östberg & Tor 4,6p
  Agneta Hallenfur & Rúmba 4,6p
  Sara Lundberg & Nökkvi 4,6p
13. AnnBritt Solberg & Thribbi 4,5p
14. Zenita Strandänger & Tyr 4,4p
  Irene Andersson & Mánadis 4,4p
16. Jennifer Nilsson & Valiant 3,8p

T2
1. Emma Wahlén & Auður 4,2p

LÄTT TÖLT
1. Vonna Norrby & Glitnir 4,5p
2. Helena Duveborg & Frenja 4,3p
3. Irene Andersson & Grýla 4,2p
4. Agneta Hallenfur & Rúmba 4,0p

FYRGÅNG SPECIAL
1. Vonna Norrby & Glitnir 4,8p
2 Josefine Strandänger & Blakkur 4,7p

DRESSYR
1. Filippa Östberg & Tor 5,8p
2. AnnBritt Solberg & Thribbi 5,6p
  Linn Svensson & Mósi 5,6p
4. Rosis Widegren & Leiri 5,0p
5. Vonna Norrby & Glitnir 4,7p
  Agneta Hallenfur & Rúmba (5,3p) disk
  Lina Börjesson & Smalius bröt
  Malou Wahlström & Hamar bröt

 

 

BASTÖLT
1. Olivia Larsen & Nattfari 5,3p
2. Malou Wahlström & Hamar 4,8p
  Olivia Larsen & Frami 4,8p
4. Emma Wahlén & Auður 4,6p
5. Linn Svensson & Mósi 4,5p
  Filippa Östberg & Tor 4,5p
7. Josefine Strandänger & Blakkur 4,3p
8. Lina Börjesson & Smalius 4,2p
9. Tove Wahlén & Fagri-Blakkur 3,8p
  Zenita Strandänger & Tyr disk
  Sara Lundberg & Nökkvi disk

TRAIL
1. Emma Wahlén & Auður 6,6p
2. Josefine Strandänger & Blakkur 6,3p
3. Agneta Hallenfur & Rúmba 6,1p
4. Tove Wahlén & Fagri-Blakkur 5,7p
5. Irene Andersson & Grýla 5,3p
6. Jennifer Nilsson & Valiant 3,9p
  Nadine Lindholm & Torulf 3,8p


AUSTUR GÄSTADE "MARIS CAFÉ" I RADIO GOTLAND 18 MAJ 2007
Så blev det då äntligen av - Austurs medverkan i "Maris Café". Det var först tänkt i februari, men då var det snålblåst och snöstorm, så det passade verkligen  bättre idag då Visby bjöd på både solsken och värme.

Programmet började inomhus med det lite mer allvarliga ämnet om den nybildade stödgruppen med föräldrar till barn med ADHD. Efter halva programmet var det sedan vår tur och Mari pratade runt bland några medlemmar och fick veta mer om islandshästen. Ulla Andersson informerade om klubben.

Programmet avslutades utomhus där Rúmba och Leiri betade lugnt i en hage mellan Radiohuset och trafikbruset från Östra Hansegatan.

Radio Gotlands kanalchef Helena Bremberg & Mari själv -i full radiomundering med sändare på ryggen , headset och mikrofon i handen och ett stadigt grepp om hornet på Rúmbas sadel- fick sedan varsin ridtur på hästarna. Till en början såg det lite nervöst ut, men det gick strax bättre!

Ett stort tack till alla medlemmar som medverkade på "cafét". Kul att det blev så många ungdomar, så det inte bara blev en massa "tanter".

http://bilder2007.austur.org/#200

Detta var ett gyllene tillfälle att göra lite reklam för Austur i allmänhet och Islandshästen i synnerhet!!

/Ingrid W

Om  Du missade programmet, så kan du lyssna på det i Radio Gotlands Arkiv!

 

Deltagare från Austur: Olivia Larsen, Rosis Widegren & Leiri, Suzanne Wahlström, Agneta Hallenfur & Rúmba, Linn Svensson, Sara Lundberg, Lina Börjesson, Malou Wahlström, Ulla Andersson, Maria Smedberg & Ingrid Wahlén.

TÄVLING I ÞOLREIÐ = DISTANSRITT FÖR ISLANDSHÄST
Så har vi skrivit ännu ett kapitel Austur historia, då klubbens första tävling i distansritt arrangerades i Fleringe den 17 maj. 18 ekipage deltog och vädret var bästa tänkbara = strålande sol.

Innan start var frågetecknen många för oss alla. Hur fort vågar jag rida? Hur ska jag klara pulskontrollen? Det är mycket detta som Distansridning går ut på - att lära känna sin häst. Att veta vilket tempo den klarar av att gå i. Veta när den är trött. Att den klarar av att gå genom vatten helt ensam. Veta att den klarar av att rida om andra och att bli omriden....

Ekipagen startade på den 1,7 mil långa banan med 4 minuters mellanrum. Längs vägen bildades emellanåt smågrupper då några red ikapp andra, bland annat på en 5 km slinga av banan som reds två varv runt ett träsk.

Stackars Malou/Hamar tvingades bryta efter nästan halva ritten, då Hamar tappade en sko. Ulla fick göra "utryckning" och hämta upp ekipaget ute på banan.

Cilla Beite-Börjesson (som ställde upp trots bihåleinflammation!!) & maken Lelle hade ett hektiskt jobb med att pulsa alla i målfållan. För att alla skulle se hur hästens puls ändrades så pulsades de innan start (=vilopuls), vid målgång, samt 10 och 20 minuter efter målgång.

Den viktigaste pulsningen skedde dock senast 30 minuter efter målgång då pulsen skulle vara lägre än 56 slag/minut för att man skulle slippa strafftid. Alla hästar utom två klarade den gränsen.

Det finns lite tips om hur man kan få hästens puls att sjunka snabbare - att inte låta den äta, se till att den dricker, att den kissar eller att kyla den med vatten på kropp och ben.

Ett exempel på detta var Fias Jullan som vid målgång hade en puls på 172 slag/minut, men efter att Fia kylt henne med vatten var pulsen nere på 54 slag redan efter 20 minuter.

Snabbast runt banan var Linn/Mósi, som avverkade den på 82 minuter vilket innebär en snitthastighet på ca 12,5 km/h.

Slutligen kan man väl konstatera att våra små pållar orkar mycket mer än vi tror, vilket visade sig genom att alla hästar utom tre var under 56 slag redan efter 20 minuter.

Alla hittade -trots farhågor innan start- runt på den delvis snitslade banan. Ja, till och med Agneta red rätt trots att hon fick en karta.....

Ett stort tack till Cilla, Lelle & Ulla som ställde upp som funktionärer.

/Ingrid Wahlén

http://bilder2007.austur.org/#199

RESULTAT KM KLASSEN 1,7 MIL:
 

EKIPAGE

RIDTID STRAFFTID SLUTTID
1. Linn Svensson (u) & Mósi 1.22:30 - 1.22:30
2. Fia Lundberg & Jullan 1.24:52 - 1.24:52
3. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur 1.27:45 - 1.27:45
4. Emma Wahlén (u) & Auður 1.32:40 - 1.32:40
5. Lina Börjesson (u) & Smalius 1.38:24 - 1.38:24
6. Annika Hedberg & Kráki 1.39:35 - 1.39:35
7. Pia Bergman & Tyra 1.43:02 - 1.43:02
8. Karin Rüger & Disir 1.34:12 10:00 1.44:12
9. Natalie Althin (u) & Snillingur 1.48:26 - 1.48:26
10. Sara Lundberg (u) & Nökkvi 1.49:17 - 1.49:17
11. Irene Andersson & Grýla 1.49:50 - 1.49:50
12. Agneta Hallenfur & Rúmba 1.50:00 - 1.50:00
13. Rosis Widegren & Leiri 1.56:10 - 1.56:10
14. Gunilla Werling & Vaka 1.58:15 - 1.58:15
15. Lotta Molund & Kraftur 1.48:25 10:00 1.58:25
16. Pernilla Werling & Dreyri 2.01:40 - 2.01:40
17. Malou Wahlström (u) & Hamar     DNF

RESULTAT 1,2 MIL
  EKIPAGE RIDTID STRAFFTID SLUTTID
1. Eva Falkgren & Gáta 1.38:35

-

1.38:35


DRESSYRKURS MED ULRIKA WÉNDEUS 12-13 MAJ 2007.
Helgen 12-13 maj samlades 10 ekipage för att delta i dressyrkurs på Norrvange i Lärbro. I samband med lördags lunchen anslöt ytterligare några intresserade för att delta i teorin, som hölls på Lärbro skola.

Ett kür-program ska innehålla minst 14 moment och programmet ska vara uppritat på en särskilt blankett som domaren ska ha. Man behöver inte ha en massa svårigheter i programmet utan det är bättre att rida enklare moment och göra det bra. Man rider till musik och det är bra om denna inte är för "störande" utan hellre lugn och harmonisk.

Natten mellan lördag & söndag var det ungdomsträff med övernattning hos Wahléns. Sju ungdomarna åt taco-middag och övade kür-program med höga knä uppdragningar i köket, åt godis och popcorn och bäddade ner sig framför TV:n och finalen i Eurovision Song Contest. Den första somnade efter 10 låtar....

På söndagen ringde väckarklockan kl 06.30 och första ridpasset startade kl 08.00.

Totalt blev det fyra rid-pass, som alla anpassades efter varje ekipages nivå och målsättning. Som avslutning fick de som ville, rida sina alldeles egenhändigt komponerade kür-program och tjuvträna lite inför vårtävlingen.

/Ingrid W

Antonia, Cilla & Gunilla äter lunch.
Emma, Lina, Smalius & Malou. Teori - MAlin, Vonna, Rosis, AnnBritt & Ingrid J. Teori - Fr v Ulla, Olivia, Suzanne, Ulrika, Malou, Linn & Lina.
Antonia & Ulrika diskuterar kürprogram. Malou, Lina & "Reffe". Ulrika instruerar Malin/Teitur & Antonia/Blakkur... Emma & Linn ritar program.
DELTAGARE: Malin Johansson/ Teitur, Malou Wahlström/ Hamar, Olivia Larsen/ Nattfari, Linn Svensson /Mósi, Emma Wahlén/ Auður, Cilla Beite-Börjesson/ Reifnir, Gunilla Werling/ Vaka, Lina Börjesson/ Smalius, Antonia Baumert/ Blakkur & Ingrid Wahlén/ Fagri-Blakkur

ENDAST TEORI: AnnBritt Solberg, Ingrid Jacobsson, Vonna Norrby, Rosis Widegren, Ulla Andersson, Suzanne Wahlström.


UNGDOMSTRÄFF I FLERINGE 5 MAJ 2007.
Sju ungdomar hade mött upp i Fleringe för att gångartsgrenarna på ovalbanan inför kvalet till lag SM för ungdomar.

Under ledning av Jenny Lindley fick alla prova på ungdomsfyrgång och 4-gång special, samt bastölt och lätt tölt. Ett par stycken testade även på töltgrenen T2 där man ska rida i ett varv med lösa tyglar på långsidorna.

I samband med fikapausen diskuterades vilka grenar alla skulle rida i kvalet och det spånades även kring vad vi ska hitta på i lag-showen. Vi pratade även om resan till fastlandet och Dís Lätt-klasstävling i mitten av juni.

DELTAGARE: Lina/Smalius, Emma/Auður, Sara/Nökkvi, Tove/FAgri-Blakkur, Josefine/Blakkur, Filippa/Tor & Linn/Mósi.

Nästan hela gänget och en del föräldrar samlade på en bild.....
Lina Börjesson & Smalius. Sara Lundberg & Nökkvi. Filippa Östberg & Tor. Tove/Fagri-Blakkur & Josefine/Blakkur. Tove Wahlén & Fagri-Blakkur delar äpple. Emma Wahlén & Auður tränar T2.
Josefine Strandänger & Blakkur. Samling hos Jenny för genomgång av 4-gång special. Jenny kollar in hur det går för Linn/Mósi & Sara/Nökkvi. Linn Svensson & Mósi

LÅNGRITT PÅ STENKUSTEN 1 MAJ 2007
Istället för att demonstrera blev det traditionsenligt långritt på Stenkusten i Fleringe för 5:e året i rad. Idag var det i rad som vi red denna ritt. I år blev det nytt deltagarrekord -18 ekipage- som gav oss iväg på den 2,5 mil långa ritten runt Bästeträsk.

Vädret var det bästa tänkbara -strålande sol, men med en lite kylig vind från havet. Ridturen gick i stort sett utan incidenter - det enda som inträffade var att Agnetas hund Soki fick en spark av en -som tur var oskodd- häst, som hon sprang för nära.

Strax söder om Ar stannade vi till ute vid kusten för att äta den medhavda matsäcken som Anders Falkgren var snäll nog att köra ut till oss. Lina bjöd -allt enligt traditionen- på egenhändigt bakad kladdkaka med grädde!

Efter fikat delade vi upp oss i mindre grupper. En grupp red lite längre och snabbare och den andra en något kortare väg i ett lugnare tempo. Själv bildade jag och Blakkur en egen liten grupp tillsammans med vår unghäst Tritla som fick gå som handhäst eftersom ryttaren Tove avvek vid fikat för att spela fotbollsmatch.

För vår unghäst Tritla (5år) var detta första långritten i ett såhär stort sällskap. Hon överraskade i alla fall mig genom att hålla ett bra tempo och i stort sett utan tvekan gå genom alla vattensamlingar (i vanliga fall går hon långa omvägar kring vatten!).

http://bilder2007.austur.org/#198

Dock visade hon sitt "rätta jag" då vi skulle lasta för att åka hem. Hon bara vägrade i sten att gå på transporten. Skam den som ger sig. Efter en stunds tjafs och ha retat gallfeber på Emma, så "vann" i alla fall vi tvåbenta och den "söta" lilla" hästen kom på transporten.....

Väl hemkommen fick man fräscha upp sig med en iskall dusch (det kan ha sina sidor med vedeldning!) och det ska villigt erkännas att man faktiskt känner sig lite "matt i pälsen" efter en solig dag på hästryggen.....

Stort tack till alla som var med för en trevlig dag! Vi ses på nästa uteritt - när det nu blir???

/Ingrid

VI SOM VAR MED: Cilla Beite-Börjesson /Reifnir, Lina Börjesson/Smalius, Stina Nilsson /Skuggi, Marguerit Stärkman /Hýra, Malin Johansson /Teitur, Ingrid Wahlén /Blakkur, Anki Jonasson /Blesi, Emma Wahlén /Auður, Tove Wahlén /Tritla, Karin Ruger /Disir, Vonna Norrby /Glitnir, Agneta Hallenfur /Rúmba, Sara Lundberg /Nökkvi, Fia Lundberg /Jullan, Anette Björklund /Matti,  Erika Amnér /Salka, Eva Falkgren /Gáta & Elias Stuxgren /Birta.


"GULDPENGSKURS" FÖR UNGDOMARNA I GARDA 21-22 APRIL
14 ungdomar deltog i den "Guldpengs" finansierade ridkursen för Petra Jägmo helgen den 21-22 april på Sindarve i Garda.

LÖRDAG: Allt satte igång vid 08:30 vilket var en halvtimme senare än på schemat då Lina upptäckt att Josefine och Philippa enligt schemat skulle rida 1½ timme. Lite väl lång lektion kanske =P.

Sen fick vi även en timmes tidigare lunch då vi upptäckte att även Elias och Erikas lektion var 1½ timme. att det ska vara så svårt att få ihop tiderna. Men schema ändringarna var ju bara till det bättre så ingen fara där. =)

På lunchen var det stor dramatik då Lina kom ut för att ta in Smalius och
hon såg stora blodpölar i hagen och sen såg Galsi stående med blod forsande ner för ena frambenet. Olivia störtade ut med en trasa och försökte stoppa blodflödet så mycket som möjligt innan de fick tag på ett tryckförband. En veterinär kom så småningom och det blev 3 stygn för lille Galsi, vad som hänt är det ingen som vet riktigt.

Eftermiddagens lektioner fortsatte utan vidare missöden under veterinärens
besök och Nadine och Thribbi fick en privatlektion. När alla lektioner var
klara så fick hästarna lite hö och vi gick till baracken och ordnade med
rummen. Alla sov 2 & 2 förutom Erika, som sov på madrass på golvet inne vid
Linn och Tove och Elias fick det lyxigt med ett eget rum som han ville. =)

Efter en timmes doningar i baracken fick vi middag inne hos Blenda, en jätte
god kycklinggryta med ris serverades.

http://bilder2007.austur.org/#197;

Efter middagen drog vi fram spelen och
spelade och såg på film resten av kvällen. Alla var trötta (förutom jag) så
det blev en rätt tidig kväll, de flesta gick och la sig mellan 23-00 någon
gång.

SÖNDAG: Två lektioner hann vi med innan lunch och 3 efter, Maria hade varit hemma och hämtat Korpa så även hon kunde vara med och rida på söndagen.

Efter lektionerna var det bara att packa ihop hästarnas saker och städa rent i stallet för att sedan bege sig hemåt. Alla verkade nöjda, men trötta efter helg med många skratt och en hel del dramatik.

Under hela helgen pågick en kamp om att få med Linn och Elias på bild utan
någon arm, hand eller annat i vägen för kameran. vi lyckades några gånger i alla fall, men vi fick minsann kämpa för det =P

Så nu var större delen av "Guldpengen" pengarna använda och nu återstår bara att skriva en rapport till Leader+. Hoppas det blir många ungdomskurser
även i framtiden, men det får i väl se till att det blir nu när vi faktiskt
är tillräckligt med ungdomar för att fylla en kurs. =)

//Emma

Deltagare:
Elias Stuxgren/Birta
Emma Wahlén/Auður
Erika Amnér/Salka
Filippa Östberg/Tor
Jennifer Nilsson/Valle
Josefine Strandänger/Tyr
Lina Börjesson/Smalius
Linn Svensson/Mósi
Malou Wahlström/Hamar
Maria Smedberg/Galsi & Korpa
Nadine Lindholm/Thribbi
Olivia Larsen/Frami
Sara Lundberg/Nökkvi
Tove Wahlén/Blakkur


LÖSGÖRANDE TRÄNING FÖR RYTTARE 21 APRIL 2007.
Jag är ganska säker på att jag var inspirationskälla (hm… det låter så positivt) till prova-på-kursen i Salsa i lördags. I vart fall var det när Marina Yttergren, med bekymrad min, betraktade min stela och krampaktiga (jajamän, så illa är det!) töltträning som vi första gången hörde talas om sambandet mellan rörelserna i salsa och töltsitsen.

Men  inget ont som inte har något gott med sig brukar man säga. I lördags var vi ett gäng Austur-medlemmar med kompisar som samlades i Wisby glasblåseri för att prova på salsans svåra danskonst.

Två duktiga instruktörer gjorde sitt allra bästa för att få fart på våra bäcken samtidigt som vi skulle hålla överkroppen stilla. Marina, som själv dansat salsa i flera år,  tyckte att vi var jätteduktiga att hänga med i svängarna! 

Efter en kvart så var vi rejält varma och svettiga, det kändes himla skönt efter att ha frusit häcken av sig ute i Sindarve på förmiddagen. Det var jättekul att få testa även om det var ett par rump-skakande övningar som jag inte fixade.  Dessutom häftig musik och glada människor – det kan klart

 rekommenderas. Det är är är är är är är drop-in på lördagar kl 15 – alla är välkomna att  komma dit och dansa

Själv ska jag försöka ta med mig känslan upp i sadeln och förhoppningsvis hjälpa, eller åtminstone inte motarbeta, Tor med tölttakten. Fast först måste träningsvärken i mage och midjeparti  gå över. Tack Marina för att du tog initiativet till denna eftermiddag!!  /Monica Ö


UNGDOMSUTBYTE MED STORMUR - 8-9 APRIL 2007
Det var fyra Stormur (Stockholm) tjejer som nappade på en påskresa till Gotland. De landade med färjan från Nynäshamn kl 23.20 den 7 april och blev hämtade där med bil för transport till Kauparve i Lärbro.

SÖNDAG: Efter en natts sömn blev det frukost och sedan kollades hästarna in. Det hade lånats in hästar från "hela" norra Gotland för att denna träff skulle kunna genomföras.

Vid 1-tiden anslöt Maria Smedberg/ Galsi, Linn Svensson/Trippan & Linns kusin Evelina/Mósi. Efter att ha fikat kladdkaka med grädde begav sig hela gänget ut på ridtur.

Det var som en mindre turridnings-firma då de gav sig av - 10 hästar på en lång rad. 2-timmar var de ute på hästryggen i omgivningarna kring Kauparve -förbi det stora röda kalkstenshuset vid Takstens, längs kanten på Storugns stora stenbrott (lugn, lugn det finns högt staket!) förbi Kauparveröset ner mot Lärbro och sedan tillbaka till Kauparve.

Lasagne middagen satt bra efter dagens aktiviteter. Imorgon bär det av till Fårö.

MÅNDAG: Det var knappt man trodde sina ögon då man tittade ut genom fönstret...... SNÖ!!! Och här hade alla (utom Maria) redan lagt på sommardäcken för länge sedan.

 http://bilder2007.austur.org/#196

Att bege sig till Fårö, det var tyvärr bara att glömma. Istället fick tjejerna bylta på sig alla varma kläder de hade och sedan blev det ytterligare en ridtur i omgivningarna - denna gång ner mot Vikers och Kappellshamn.

Tjejerna verkade glada, men lite frusna och blöta då de kom tillbaka ca 1½ timma senare. Hästarna fick torka upp inne i stallet innan de släpptes ut i hagen igen.

Galsi ville som vanligt inte åka hem och när han väl gick på så körde Marias bil fast i all snön på den Wahlénska gårdsplanen. Det blev till att starta upp gårdens King Cab och dra ut ekipaget till närmaste asfaltväg där väglaget var bättre.

TISDAG: Efter en natt med lite sömn -ingenting för fyra- var det dags att stiga upp i ottan för att hinna in till Visby och 7.05-färjan tillbaka till huvudstaden.


FÅRÖTUR LÖRDAG 25 MARS 2007
Efter trist besked att helgens planerade Haffi-kurs blev inställd beslöt ett gäng på norr att bege sig på långtur till Fårö.

Med 11 färjan från Fårösund körde 4 hästtransporter på och väl på Fårö
anslöt en till! Vi blev nio stycken. Cilla/ Reifnir, Lina/Smalius, Ingrid/ Blakkur, Fia/Jullan, Sara/Nökkvi, Gunilla/Dreyri, Eva/Vaka, Karin/Disir Maria/Funi.

Vi startade vid sågverket. Kl  kvart i 12 var vi klara och begav oss iväg in i Ulla Hau. Solensken och fåglarna kvittrade. En och annan citronfjäril flög förbi.

Hästarna var lite sprallig och ville snabbt upp i fart. Efter en skritt stund bar det sedan av i trav/tölt! Lina, Fia, Ingrid och Sara tog täten medan Gunilla, Eva, Karin, Maria och jag tog det lite lugnare! Reifnir hade nog gärna velat dra iväg men han visste ju inte att vi snart skulle få släppa loss på Norsta Aura!  Det är ju så med
små pojkar att de ofta vill ge järnet direkt!

Tänkt att man aldrig kan se sig mätt på  stranden!!! Kameran kom fram men så många bilder blev det inte då batteriet
tyckte det var för kallt. Det var lite sankt i början så vi skrittade ¾ av stranden. Det var så ljuvligt att gå utmed och se och höra vågskvalpet! Reifnir har fortfarande lite svårt när vågorna kommer in! Blir lite
rädd och vill inte gå ut i vattnet!

Sista sträckan av stranden flög vi alla fram i galopp. Vissa hästar däribland Smalius och Nökkvi blev extra sprallig och de försvann i en

snabb galopp bort mot fyren. De andra låg inte så långt efter. Men som vanligt så tog jag och Reffe det lite lugnare. Han hade blivit lite trött av att bara gå i sanden. Den var väl mjuk på sina ställen. Men vi avslutade också med en galoppsträcka dock inte lika fort!

Ridturen fortsatte utmed fyren och sedan bort till Skala sand. Där tog alla utom Reifnir sanddynerna! Vi provade två på trettondagsritten och det var inge kul tyckte Reffe så denna gång gick vi ut med stranden!

Lina och Fia lyckades rida vilse mot slutet och avslutade denna 2,5 timmars tur med en lång trav/tölt sträcka på ca 4 km! Både Jullan och Smalius var rejält svettiga! De red tillbaka till Skär på stora vägen och sedan Ulla Hau igen!

Vi andra skrittade i sakta mak mot transporterna. Där väntade våra kaffekorgar. I solens sken på en grushög satt vi sedan och njöt av vår matsäck och att våren har kommit!
/Cilla i Fleringe

BESÖK FRÅN SIFs UNGDOMSUTSKOTT 18 MARS 2007
Söndagen den 18 mars besökte ordförande i SIFs ungdomsutskott -Tanja Zabel- oss i Austur för att hålla en kombinerad lagledarutbildning och information inför Lag-SM 2007 för ungdomar.

Äntligen skulle vi få svar på alla våra frågor kring Lag-SM!

Vi samlades i Fleringe gamla skola och tyvärr var det bara fyra ungdomar som hade möjlighet att vara med. Deltagare: Linn Svensson (u), Emma  Wahlén (u), Lina Börjesson (u), Sara Lundberg (u), Ulla Andersson, Jenny Lindley, Cilla Beite-Börjesson, Ingrid Wahlén & Fia Lundberg.

Lagledaren skall fungera som en länk mellan de tävlande ungdomarna och tävlingsledningen/domare. Lagledaren är också ansvarig för att anmälan och betalning sker lagvis på rätt blanketter.  Ryttarbrev skickas till lagledaren. Lagledaren har även mandat att -efter varning- "peta" ryttare som inte ställer upp på lagets gemensamma träningar.

De fem bästa ekipagen bildar laget och de två ekipagen med därefter bäst resultat blir reserver. Man får kvala i 3-5 grenar och resultatet i de tre bästa grenarna räknas - grenarnas fördelning måste uppfylla tävlingsreglementet för finalen.

Kvalresultaten ska skickas in till SIF, som svarar för resultatuträkning. SIF meddelar därefter vilka som ingår i laget respektive blir reserver.

Till SM går de 20 bästa lagen i Sverige. Anmälan till SM är bindande och anmälan+betalning ska vara inne senast 27/7. Anmälningsavgiften är 1000 kr/ekipage och då ingår grenavgifter, veterinär och ryttarfest.

Hagar och boxar finns att boka. Tanja rekommenderade att man bokar minst en box att ha vid dålig väderlek eller om någon häst blir sjuk.

På SM ska alla ryttarna delta i tre grenar (minst ett ekipage i varje gren & max två) enligt SM-reglerna. Alla i laget (inkl lagledare och reserver) och minst en häst ska därutöver delta i den nya grenen Lag-Show.

Även reserverna får tävla på SM, men deras resultat räknas inte till laget. Blir ett ordinarie ekipage skadat, så tar 1:a reserven dennes plats och deltar i det skadade ekipagets kvarvarande grenar.

Tanja påpekade att det är viktigt att hästarna är i god kondition och inte är för tjocka, eftersom det kan slumpa sig så att man får tävla i alla sina tre grenar på samma dag.

Grenarna: Tanja gick även igenom alla grenarna som ingår i Lag-SM och kom med lite taktiska tips om hur man väljer ut lämpliga ekipage i varje gren. Det gäller att ryttarna ställer upp även i grenar som de inte har "lust" att delta i, allt för att få ut det bästa ur laget. LAGET ÄR DET VIKTIGASTE!

Samtliga gångartsgrenar (ej stilpass) rids med flera ekipage (max tre) på banan samtidigt, samt på speakerns kommandon - båda dessa saker är något vi måste träna på.

Den som vill läsa med om grenarna kan läsa i tävlingsreglementet på SIFs hemsida.

Inför årets SM har man även infört funktionärsplikt, vilket innebär att laget (ungdomarna, föräldrar eller "gamla faster") tilldelas fem uppgifter under SM. Det kan vara allt ifrån att plocka skräp på området till att bära fram/bort utrustning....

/Ingrid


RIDKURS FÖR PETRA JÄGMO 10-11 MARS 2007
En uppskattad instruktör kom tillbaka till ön för att hålla kurs med oss. Antalet intresserade var stort och därför var Petra snäll nog att ta emot hela 14 elever istället för det normala antalet (=max 10).

Vi höll till på Sindarve i Garda och det var överfullt i alla boxar och spiltor.

Det blev långa dagar för Petra, som -utan att mattas det minsta- stod från i stort sett hela lördagen och söndagen i ridhuset på Sindarve och instruerade. På lördagen red vi två pass två-och-två och på söndagen fick vi var sin 30 minuters privatlektion.

Läktaren i ridhuset var emellanåt välfylld, för faktum är att man inte behöver sitta på hästryggen för att lära sig en massa. Det gäller bara

att lyssna på vad "fröken" säger.

Vi som hade lågt att åka hade fixat övernattning hos mera närboende kursdeltagare. Jag, Emma & Lina spenderade kvällen & natten hemma hos AnnBritt & Torleif Solberg med god mat, massor med godis, chips och Svenska Melodi-festivalfinalen på TV och JA..... Rätt låt vann!

/Ingrid Wahlén

DELTAGARE: Olivia Larsen/ Nattfari, Malou Wahlström/ Hamar, Fia Lundberg/ Sorti, Sara Lundberg/ Nökkvi, Suzanne Wahlström/ Hrimnir, Agneta Hallenfur/ Rúmba, Lina Börjesson/ Smalius, Emma Wahlén/Auður, Ingrid Wahlén/ Blakkur, Helena Duveborg/ Birka, Malin Pettersson/ Freydis, Irene Andersson/ Grýla, Ann-Britt Solberg/ Perla, Yvonne Norrby/ Glitnir.

Lina & Smalius.
Paus mellan lektionerna.

Petra & Sara.

Suzanne & Nattfari Sara & Nökkvi. "Titt ut" - Auður rymdes inte i stallet utan fick stå i hästtransporten.

HOVVÅRDSTRÄFF 8 MARS 2007. I torsdagskväll höll hovslagare Cia Hellgren-Odén en intressant föreläsning om hästens hovar, med särskild inriktning på problemet fång och bärrandsröta. Det var avelsutskottet som bjudit in intresserade och vi var c:a 25 medlemmar som samlats i ridhusets cafeteria i Rävhagen. Cia har varit verksam som hovslagare i drygt 15 år  och hon är väl förtrogen med islandshästar. En period var hon ordförande i Austur.

Cia gick först igenom hovens uppbyggnad och olika delar. Mot slutet fick vi också exempel på hur en rätt verkad hov ska se ut och varför det är viktigt att en häst inte har för lång tå t.ex. Det är något som ibland förekommer just på islandshästar för att korrigera en oren takt eller för att få högre ”lyft”, men eftersom det innebär att tåaxeln inte är rak utan bruten bakåt ger det skador och förslitningar på senor och leder. Alltså ingen bra idé!

FÅNG: ”Fång är en diagnos men flera sjukdomar”, sa Cia. Det finns en tydlig ökning av antalet fånghästar säger hon och jämför hästarnas situation med människornas; för mycket mat i förhållande till arbete. Fång orsakas av att det blir en förändring av ph-balansen i grovtarmen.

Symtomen är att hästen får puls och ont i hovarna, en del kan ha mycket ont och sträcker frambenen långt framför sig. I sämsta fall kan hovbenet påverkas, rotera eller sänkas. När hästen verkas kan man se att lamellranden blivit bredare och det finns spår av blod i den. Hovslagaren kan hjälpa hästen med lämpliga beslag när det akuta skedet är över, eller korta av tån om hästen ska gå barfota. Veterinär kan skriva ut smärtlindring.

OLIKA ORSAKER TILL FÅNG: Foderfång, för mycket protein eller kolhydrater. Obs! Inte bara den första betesperioden kan var för proteinrik, även en varm lång höst med nytillväxt ger högt protein. Frostnätter som följs av varma dagar kan ge ökad kolhydrathalt i betet. Förgiftning, hästen kan ta sig för att äta giftiga örter t.ex. om betet inte räcker till.

Belastningsfång, överviktiga hästar. Kvarbliven efterbörd, om efterbörden inte har släppt efter ett par timmar ska veterinär alltid tillkallas.

En hovbenssänkning kan gå tillbaka, men det tar tid. Det tar ett år för hoven att växa ner. Därför kan spår av fång synas länge.

BÄRRANDSRÖTA: Cia skiljer på bärrandsröta och ”white line deciese”. En häst som får en hålighet innanför hovväggen där grus och smuts samlas kan drabbas av bärrandsröta om området/håligheten  inte hålls rent. Det är inte helt ovanligt på unghästar. Hovslagaren kan ge råd.

Om hovens horn är mjöligt och smuligt när man börjar göra rent ett angripet ställe kan det bero på en svampinfektion = white line deciese. Då måste hovslagare ta bort allt skadat horn och desinficera området. Sedan är det mycket arbete med att tvätta och hålla rent tills hoven växer ut igen. Ibland kan det behövas gipsbandage.  Det läker ut så småningom och skodda hästar drabbas inte.

Det finns fyra olika svamparter som kan angripa hoven och de trivs bl.a. i hästgödsel och fukt. Redan på 1800–talet förekom dessa svampar vet man,  men idag när hästarnas antal har ökat och man har en hästhållning med  fler hästar som  går på en mindre yta kan miljön belastas för hårt. Lösdrift med ligghall kan vara en sån miljö. Det finns anledning att verkligen kolla sina hästars hovar och att ha en bra hovslagare är guld värt!

Jag har försökt få med det viktigaste av allt Cia sa, men kan ha missat något. Som avslutning och tack för en mycket lärorik kväll fick Cia tulpaner av Cilla Olsson, avelsutskottets ordförande.

/Ingrid Jacobsson

Foto: Malin Pettersson & Ingrid Wahlén


SPORTLOVSRITT I LÄRBRO 26 FEBRUARI 2007.
Vi blev sex ekipage som tog en 1½ timmes ridtur i snön på sportlovets första dag.

Bitvis låg snön ganska djup och det var ganska jobbigt för hästarna att pulsa igenom. På vägarna var det emellanåt lite "lömskt" halt under snön och ute på åkrarna blåste det ganska kyligt så Fia var alldeles röd om sina öron (vi andra hade utrustat oss med fleecehuvor).

Unghästen Tritla med Tove på ryggen fick följa med halva ridturen. Tritla hon knatade till en börja på rejält så att hon till och med låg före "Turbo-Jullan" de första 100 metrarana - sen tröt orken!!! Efter halva ridturen red vi hem och bytte häst så att Tritla fick vila och russet Jackie komma ut en sväng hon också.

På det stora hela var det dock en jätteskön tur och efteråt blev det fika och en massa hästprat förståss....

/Ingrid

Vi som var med:
Emma/Auður, Ingrid/Blakkur, Fia /Jullan, Sara/Nökkvi, Marika/Smalius & Tove/Tritla & Jackie.

Fr v Tove/Tritla, Marika/Smalius, Sara/Nökkvi, Emma/Auður & Fia/Jullan.
Tove på väg till stallet med tritla & Jackie.  

UNGDOMSTRÄFF INFÖR LAG SM 17 FEBRUARI 2007.
Idag hade vi träff för klubbens blivande kvallag till Lag SM. Det blev träning mellan kl 11.00-15.00 med en lunchpaus.

Glädjande nog så hade nästan alla lagmedlemmar dykt upp och det är verkligen roligt att se alla engagerade ungdomar med ett gemensamt mål för ögonen......

Första passet testade vi på en del av gångartsgrenarna - Ungdoms 4-gång, 4-gång special, lätt tölt & T2. Josefin & Filippa fick lite special hjälp med tölten eftersom de hittills inte ridit islandshäst så mycket.

Andra passet tränade vi trail och flagglopp. Trailen gick faktiskt riktigt bra för de flesta även om "sidleds förflyttning över bom" och "rygga i vinkel" som vanligt vållar lite problem. Trailhindret där man ska släpa något efter hästen (denna gång en skramlig hink) hade några problem med också. Inte lätt att övertala en "harig" häst att ha något släpandes efter sig.

Jättekul att det blir ett lag till Lag SM, även om det såg lite "mörkt ut" ett tag. Skam den som ger sig! Kvalet närmar sig med stormsteg - 3 månader kvar!

/Ingrid W
 

Linn & Ewa förbereder Mósi. Sara/Nökkvi & Jenny.
Josefin/Tyr & Filippa/Tor. "Ödde" & läskiga hinken....
Deltagare: Lina Börjesson/Smalius, Josefin Strandänger/Tyr & Blakkur, Filippa Östberg/Tor, Sara Lunberg/Nökkvi, Emma Wahlén/Auður & Linn Svensson/Mósi.

VÅR ISLANDSRESA 8–13 FEBRUARI 2007
Ända sedan jag blev med islandshäst har jag haft en stark längtan att få resa till Island och uppleva den storslagna naturen och speciella atmosfären. Den 8 februari i år gick drömmen i uppfyllelse och fyra förväntansfulla resenärer möttes på Arlanda strax efter lunch. Det var Suzanne och Anders Wahlström, min yngsta dotter Carolina och jag, Agneta Hallenfur.

Vid säkerhetskontrollen kände jag mig helt lugn, alla vätskor låg i resväskan, men jag fick lära mig, att även tandkräm, hårgelé och handkräm räknas som flytande (!!!?) och inte tillåts i handbagaget- mycket pinsamt!

Efter knappt 3 timmars flygning landade vi i strålande solsken på Keflavik, Reykjaviks flygplats, som ligger c:a 6 mil från huvudstaden. Anders hade varit förutseende och hyrt en bil direkt från flygplatsen, så vi lastade in och körde iväg österut på den torra asfaltvägen. Efter en ofrivillig sightseeing runt Reykjavik lyckades vi hitta vårt hotell som låg centralt med utsikt över havet och höga fjäll i horisonten.

Väl installerade tog vi en promenad ned på huvudgatan där det rådde hundförbud (!!!)och vi kunde konstatera att priserna var högre på det mesta jämfört med Sverige. Under trottoarerna på de större gatorna går det rör med varmvatten, så det blir aldrig isigt där. Det blir inte mörkt förrän 18.30 på kvällen, men ljuset återvänder inte heller förrän 9.15 på morgonen, vilket kändes märkligt.

Första dagen styrde vi kosan mot den Blå Lagunen, som är världens mest fantastiska utomhusbad. Lagunen är en bassäng med varmt havsvatten som värms upp av den geotermiska aktiviteten under ytan. Den ligger mitt i ett lavafält och vattnet håller en temperatur på 36 – 39 grader året runt.

I stora trälådor runt kanten fanns det vit, speciellt kiselrik lera, så det var fritt fram att lägga sin egen ansiktsmask. Vi såg ut som spöken där vi låg och gonade oss i det underbart sköna vattnet i spänd förväntan på hur mycket vackrare vi skulle bli efter denna ansiktsbehandling….. Nåja, vi kände i alla fall igen varandra efteråt och så småningom när fingertopparna blivit skrynkliga som russin gick vi motvilligt upp till duscharna.

Det är väldigt dyrt att äta på restaurang på Island, men vi bestämde oss för att testa en ”Sea Food Buffé” på ett fashionabelt ställe vid Stora Torget. Vi blev väl mottagna och den vänligen kyparen pekade och berättade utförligt om alla de fantasifullt uppdukade rätterna. Att äta sig igenom hela buffén var inte realistiskt, så vi plockade det som såg godast ut. Suzanne tog lite av vad hon bedömde var marinerade champinjoner, varpå den hjälpsamme kyparen upplyste henne om att det var val, (rutten val!!!), som betraktas som en delikatess av islänningarna! Vi ska inte gå in på några detaljer när det gäller den kulinariska upplevelsen, men jag säger bara, att den rätten kan jag definitivt  inte rekommendera!!!

Följande dag startade vi i gryningen en 20-milarundtur som kallas ”The Golden Circle”. Längs den ligger några av Islands främsta geologiska och historiska platser. Först kom vi till

På tur 1.

Agneta badar i blå lagunen. Geysirn GStrokkur. "Diskression en hederssak" - Agneta & Suzanne. Gullfoss.
Agneta på den svarta lavastranden. Trollklipporna. I förkastningssprickan.
Solsken över sjön vid Alltinget. Vi gör oss redo. Högdräktig.

Tingvalla som är en nationalpark där det första Alltinget hölls år 930. Under två veckor varje sommar strömmade islänningarna och deras hövdingar dit för att stifta lagar, bedriva handel och umgås. Det sista Alltinget hölls år 1798. Därefter inrättades en nationell domstol och ett parlament i Reykjavik.

Parken ligger ovanpå den linje där den euroasiatiska kontinentalplattan möter den amerikanska. Plattorna rör sig långsamt bort ifrån varandra och bildar på så vis en förkastningsspricka där man kan promenera. Islands yta ökar därigenom med 1,5 cm om året! Lite längre åt nordost fick vi beskåda en aktiv Geysir vid namn ”Strokkur” som med några minuters mellanrum sprutade upp kokande vatten i en kaskad 20 meter upp i luften – helt fascinerande vad naturen kan!

Men naturen hade ytterligare överraskningar åt oss, nämligen det magnifika vattenfallet ”Gullfoss” med en fallhöjd på 32 meter i två trappsteg och en 2 kilometer lång ravin nedanför. Det dånade öronbedövande och nordanvinden bet i kinderna och tog nästan andan ur en, men pampigt var det!

Vi såg alla fram med spänning mot söndagen och när den äntligen kom och vi satte oss i bilen och åkte sydost mot Skalakot där vi skulle rida, pirrade det lite extra i maggropen, åtminstone på mig!

På uppfarten mötte vi Gudmundur som var på väg att med jeepen (!!!) hämta hästarna vi skulle rida. På nolltid lyckades han manövrera den lilla flocken ända in fållan där hans äldsta dotter och son ordnade med sadling. Efter justering av stigläder m.m. begav vi oss iväg längs en stenig grusväg bort mot hagen där avelsstona gick.

"Vikingarna" shoppar. Suzanne & Gudmundur planerar.

Min häst var väldigt pigg och framåt och jag trodde hon skulle bryta benen när vi började tölta i den ojämna terrängen (hade definitivt valt skritt med Rúmba!) men det gick riktigt bra. Vi korsade en skummande flodbädd och red på den svarta lavasanden och jag tror att vi alla just då kände oss väldigt lyckliga och i samklang med den mäktiga naturen.

Efter ridturen bjöds vi på en härlig lunch med soppa och nybakat bröd och Suzanne och Gudmundur diskuterade upplägget för sommarens tur för Austurmedlemmarna.

Eftersom Rúmbas uppfödare bodde helt nära, tog vi en avstickare dit – tyvärr hade dom inte några släktingar till henne kvar. Vi fortsatte sedan ner till Islands sydligaste spets där det lilla samhället Vik är beläget och där vågorna var höga som små hus. Skummet forsade upp på den svarta lavasanden och man såg den karaktäristiska konturen av Trollklipporna sticka upp ur det upprörda havet.

Sista dagen shoppade vi loss rejält, garn och tröjor i Alafoss, regnkläder, jackor m.m. på North 66 och jag fick resa hem i ridstövlarna för att kunna få ihop resväskan. Vi hann också med att besöka gården som Olivias häst Nattfari kommer ifrån och där såg vi den mest högdräktiga häst som skådats! Kanske var det Nattfaris mamma!

Det var en helt fantastiskt lyckad resa och Island gav verkligen mersmak!

Text och bild: Agneta Hallenfur


ÅRSMÖTE 27 JANUARI 2007
Trots att Austur aldrig haft fler medlemmar än nu, så blev det inget nytt deltagarrekord på årets årsmöte. 27 medlemmar -varav 6 ungdomar- hade färdats till Etelhem bygdegård, de mest långväga kom från Fårö & Fårösund.

Ungdomarna: Innan årsmötet hade ungdomarna en planeringsträff inför den kommande Lag-SM satsningen. Preliminärt är det 8-10 ekipage som är intresserade av att delta i kvalet, som arrangeras här på Gotland preliminärt i maj/juni.

Årsmötet inleddes med en redogörelse för klubbens digra verksamhet under 2006. Medlemsantalet har ökat och Austur har nu ganska precis 100 medlemmar. Ekonomin är god och i klubbens kassa finns ca 30 000 kr. Av dessa är ca 8 000 kr "öronmärkta" för ungdomarna (sponsring, tavellotteri m.m)

Medlemsavgift 2008: Årsmötet bestämde att "Austur-delen" av medlemsavgiften för år 2008 ska vara oförändrad (=110 kr senior).

Styrelsen: Fyra nya valdes in i styrelsen - Ulla Andersson (ordf), Lotta Molund-Löfgren (kassör), Gunilla Werling & Agneta Hallenfur (suppleanter). Emma Wahlén kommer att fortsätta att vara med som ungdomsrepresentant på styrelsemötena. 

Efter årsmötet intog vi kaffe och smörgåstårta, men eftersom vi hamnade i lite "tidsnöd" -då nästa hyresgäst ville in i lokalen kl 16.00- fick vi ganska snabbt köra igång med övriga punkter.

Klubbkläder: Helena Nilsson hade med sig några plagg som kommer att finnas att beställa. Det är två varianter av fleecejackor (varav en fodrad), collegetröja med krage och kort blixtlås, samt T-shirt. Beskrivning av plaggen kommer att läggas ut på hemsidan för beställning. Mer info kommer.

Klubbmästerskap: Därefter presenterade Ingrid Wahlén -mycket kort- ett diskussionsunderlag till förändring av klubbens KM-tävlingar. Målsättningen är att även fortsättningsvis kora det mångsidigaste ekipaget och som komplement till dagens gångarter och dressyr skall även ett uthållighetsprov (distans) ingå.

I korthet går förslaget ut på att dela upp KM i fler tävlingstillfällen. 1) Distans, 2) Trail, 3) Gångarter & Dressyr (FIPO-domare behövs).

För att kunna tävla om KM titeln ska man ha ett resultat i "gångarter" (tölt eller 4-gång), ett resultat i "Dressyr" (dressyr/kür eller trail) samt ett resultat i "distans".

 

Mer utförlig information kring förslaget kommer att läggas in på hemsidan inom kort och lämnas över till styrelsen (sportutskottet) för behandling på nästa styrelsemöte. 

Verksamheten 2006: Vi fick tillfälle till en återblick på fjolårets verksamhet genom ett bildspel med samlade foton från hemsidan.

Island: Som avslutning fick vi alla en resa till Island då vi tittade på en drygt timslång film från Olivia Larsen & Malou Wahlströms ridresa till Islands sommaren 2006. Mycket proffsigt gjord film med otroliga vyer och massor med vackra hästar..... Det var nog åtskilliga som blev sugna på att resa dit så fort som möjligt!

Tyvärr kunde vi inte stanna kvar och prata vidare efter filmen eftersom nästa hyresgäst "hängde på låset". Kändes som om det fanns mer att diskutera kring och förhoppningsvis blir det ett medlemsmöte inom en inte alltför avlägsen framtid. Det är rätt bra att emellanåt få sitta ner och umgås utan häst!

/Ingrid W


DRESSYRKURS FÖR UNGDOMARNA I KLINTE 20 JANUARI 2007
Så var det dags för en uppföljning av dressyrkursen från den 2/1. Denna gång var det hela 11 ungdomar som deltog. Läktaren var välfylld med intresserad publik = en drös medföljande mammor. Att sitta i ridhus är ingen "lek" det är som att sitta i ett kylskåp så det gäller att vara utrustad med varma kläder och en termos kaffe (eller en stickning!).

Första ridpasset blev en privatlektion och andra reds i två grupper.

Även denna gång inriktade sig "fröknarna" Camilla Lamm & Katja Bergh åt att få alla ryttare att sitta rätt och att använda sina vikthjälper på ett korrekt sätt. Som Camilla sa att "först måste man få "piloten" att göra rätt - sen kan man ägna sig åt hästen".

Vi fick alla prova på att stå med lätt böjda knän och "osynligt" förflytta kroppsvikten från höger fot till vänster. 

Man måste ha klart för sig att det är inte helt lätt för hästen att förstå vad vi vill då tyglarna, ryttarens blick och axlar signalerar höger medan vikthjälperna signalerar vänster...... åt vilket håll ska man då gå??? Det är inte lätt att vara häst!

Andra ridlektionen reds i grupp.

Ungdomarna fick i alla fall mycket beröm och båda instruktörerna tyckte att de -hos de ekipage som var med vid första tillfället- såg en klar skillnad i ridningen nu mot förra gången. Träning ger färdighet!!!

//Ingrid

Deltagare: Lina Börjesson/Smalius, Linn Svensson/Mósi, Emma Wahlén/Auður, Sara Lundberg/Nökkvi, Josefine Strandänger/Blakkur, Filippa Östberg/Tor, Malou Wahlström/Hamar, Olivia Larsen/Nattfari, Jennifer Nilsson/Valle + "katterna bland hermelinerna" Nadine Lindholm/Torulf (russ) & Hanna/Nisse.

STORMEN "PER" PÅ GOTLANDSBESÖK 14 JANUARI 2007
Stormen Per som skapade orkanvindar på Västkusten drabbade även Gotland. Många hushåll var strömlösa och träd blåste omkull.

I Västergarn var Agneta Hallenfur utan el i 18 timmar och i Klinte knäckte "Per" familjen Wahlströms nybyggda ligghall. Den nya, fina ligghallen som Suzanne satte upp till jul och som hästarna verkligen uppskattade, blev helt förstörd. Dom kraftiga stålrören knäcktes som tändstickor och den tjocka plasten slets sönder. Hästarna betraktade förödelsen med stora ögon och kunde inte fatta vad som hänt.

"F-n ta Pär" - Rúmba med den förstörda ligghallen.
Hrimnir, Suzanne, Rauðka & Hamar betraktar förödelsen.

TRETTONDAGSRITT PÅ FÅRÖ 7 JANUARI  2007
Ja, så har vi gjort det igen och jag har sagt det så många gånger förr, så med risk för att bli tjatig!!!..... Det finns ingenting som slår en ridtur på Fårö.

Idag var vädret också helt perfekt. Uppehållsväder, sol och nästan ingen vind. Galoppera längs en oändlig och nästan helt öde sandstrand gör att man i det närmaste går på moln efteråt!

12 ekipage lastades ur transporterna uppe vid såghuset vid Ava - 9 islandshästar och tre "katter bland hermelinerna".....

Ridturen gick genom Avaskogen till Skalasand där vi klättrade bland sanddynerna, så många av hästarna var rejält trötta i sina bakben.

Skritt fram till Fårö fyr och sedan var det valfri fart längs stranden på Norsta Aurar & Skär. Trots att vi var så många blev det många olika små grupper som höll gemensamt tempo - skritt, trav eller galopp.

Återsamling, vattning, fotbad och "ut-pustning" skedde på Skär där stranden tog slut.

Efter nästan 2 timmar i sadeln var vi tillbaka vid transporterna där det väntade hö & kraftfoder till hästarna och medhavd matsäck till alla ryttarna.

http://bilder2007.austur.org/#195

"Syster" Cilla passade på att pulsa några av hästarna med hjälp av Ingrids stetoskop. Cilla kommer att debutera som första pulstagare på klubbens kommande prova-på "tävling" i distansridning LÄS MER!.....

/Ingrid

Deltagare: Fia/Jullan, Sara/Nökkvi, Gunilla/Dreyri, Tove/Jackie (russ), Ingrid/Blakkur, Emma/Auður, Lina/Smalius, Cilla/Reifnir, Madde/Sessan (travare), Jennifer/Kalle, Kerstin/Cleo (haflinger) & Karin/Disir

UTERITT I KLINTE 5 JANUARI 2007
På trettondagsafton samlades vi några stycken hos familjen Wahlström i stall Rannarve (Klinte ) för en tur i det vackra vårvädret!?

Vonna var så ivrig att hon tog med sig en bit av stallväggen när hon kom med transporten runt den mycket smala 90- graderssvängen, men Suzannes man Anders var snabbt där med hammare och spik och lite lim och återställde hörnplankan så ingen kunde ana vad som skett!

 
Vi red längs en rak grusväg in på mjuka och något leriga skogsstigar (vatten är ju bra för hovarna!), passerade ett fält utan äventyr (!!!!) och fortsatte upp mot Sanda en sväng i grönmossig terräng där solens strålar letade sig ner mellan grenverken och spred ett blekt vårljus över den lilla karavanen - det kändes väldigt harmoniskt och hästarna verkade njuta lika mycket som vi av turen
 
Efter 1,5 timmar var vi tillbaka i Klinte och Suzanne hade fixat fika och vi fick en premiärvisning på en fantastiskt vacker film från Olivias och Malous ridupplevelser på södra Island i somras. Vilka mäktiga vyer och så många vackra hästar! Man blev onekligen sugen på att åka dit och nog vore det roligt om vi kunde ordna en resa till Island i Austurs regi......

Sen förbereddes hemfärden under Forkurs överinseende, men Blesi var tveksam till att åka och lät sig inte övertalas förrän Glitnir gått ombord. Rúmba stod i hagen och vinkade av sina killkompisar.

Vi som var med var: Olivia på Nattfari, Malou på Hamar, Anki på Blesi, Rosis på Leiri, Vonna på Glitnir och Agneta på skitskäcken Rúmba .

I vårsolens glans.....

Rúmba säger "Hej då".. Olivia & Nattfari... Dags för hemfärd... Forkur säger "Hej då"...
Stort tack till familjen Wahlström för en fin dag!

/Agneta Hallenfur

Bilder: Anders Wahlström och Agneta H.

Tjusig uppsittning...

Rosis & Leiri...

DRESSYRKURS FÖR UNGDOMARNA 2 JANUARI 2007
Suzanne Wahlström var initiativ tagare till denna ungdomsträff med dressyrinriktning och sju ungdomar hade "nappat".

Det blev till sist 7 ungdomar som samlades i Mulde ridhus för att rida en 1-dagskurs för instruktören Camilla Lamm och hennes dotter Katja.

Första lektionen red vi en och en - det var dock 2 hästar samtidigt inne i ridhuset då båda instruktörerna hade hand om en ryttare var. De koncentrerade sig mest på vad vi ryttare gjorde, och många upptäckte då att det som gällde hästen föll på plats automatiskt. Mycket handlade om att vi skulle sitta korrekt och att hästen skulle vara helt rak.

Andra lektionen red vi i 2 grupper med 3 och 4 ekipage vardera. Alla verkade nöjda efter dagen och sugna på att fortsätta att jobba med det vi fick hjälp med idag.

Vi fick mycket att tänka på allihopa =P och ska försöka planera in ett nytt datum för en uppföljnings kurs så fort som möjligt. Otroligt bra förberedelse inför Lag-SM.

/Emma
http://bilder2007.austur.org/#194
Deltagare: Jennifer Nilsson/Valle, Sara Lundberg/Nökkvi, Tove Wahlén/Blakkur, Olivia Larsen/Nattfari, Malou Wahlström/Hamar, Lina Börjesson/Smalius & Emma Wahlén/Auður.