ARKIVET 2008
NYÅRSRITT I LÄRBRO 30 DECEMBER
Sex ekipage samlades på Kauparve i Lärbro för att göra en gemensam uteritt på årets näst sista dag.

När vi stod på gården och sadlade hästarna såg vi en havsörn som majestätiskt svävade över oss.

Vi red ca 1½ timme i ett härligt vinterväder, trots att solen lyste med sin frånvaro. Efter ridturen fikade vi i det Wahlénska köket!

DELTAGARE: Ingrid Wahlén/Blakkur, Emma Wahlén/Nökkvi, Tove Wahlén/Tritla, Lina Börjesson/Smalius, Cilla Beite-Börjesson/Reifnir & Karin Ruger/Fúni.

 

http://galleri2008.austur.org/#73

LUCIARITT I FLERINGE FÖR KLUBBENS BARN & UNGDOMAR 20 DECEMBER
Till slut blev det Luciaritt i Fleringe men även detta år en vecka efter själva Luciadagen då vi  inväntade på en Islandsresenär, Lina.

Strax efter lunch vräkte regnet ner så en del av oss undrade ifall det skulle bli av men jag är ju känd för att vara en obotlig optimist så jag sa att det drar nog vidare så det är ingen fara. Vädrets makter var med mig och regnet drog bort.

Vi samlades vid kl 3 i Ullas stall och pyntade hästarna. Lina och jag hade lite svårt att hitta våra hästar då de hade tagit sig en tur i hagen! Den är stor, ca 25 hektar, så vi fick leta i över 30 min och var på väg att ge upp då hästarna hade tagit en annan väg och stod vid grinden och väntade!

Luciakläder sattes på och glitter, luciakronor och tomteluvor prydde vi våra hästar med. Även i år var Kvejka vår Luciahäst. Kalle och Jörp var tomtehäst och de andra tärnor. Konstaterade att de saknas en stjärnegossehäst, får se ifall vi kan få fram en till nästa år. Som ryttare hade vi både lucior, tärnor och tomtar men även där saknades en stjärngosse!

Luciatåget bestod av 8 ryttare, 3 st inlånade småryttare från Stockholm, och vi var 7 st fotfolk
http://galleri2008.austur.org/#72
som var behjälpliga med lyktor, pepparkaksutdelning och bitvis även lite ledning/styrning av hästarna.

Turen gick som vanligt runt Fleringe dalen, en sträcka på ca 5 km! Vi lussade i 6 stycken hus. På flera ställen blev vi bjudna på glögg och pepparkakor och som avslutning fick vi varmkorv. Barnen fick godis och hästarna morötter.

Vid halv sju var vi tillbaka, fotfolket varma och svettiga och en del ryttare lite kalla. Regnet hade gjort ett litet 

återbesök men under större delen av turen var det uppehåll. Alla var glada och nöjda och tyckte det var trevligt att få sprida lite julglädje i Fleringe. Luciaritten är en mycket uppskattad tradition av Fleringeborna.

Ryttare: Lina/Smalius, Sara/Sæli, Isabell/Kvejka, Alexandra/Kalle, Lisa/Eldey, Vera/Reifnir, Erika/Jörp, Lovisa/Irma,

Fotfolk: Cilla, Fia, Helena, Pernilla, Anneli, Nina, Elias.

Vid pennan Cilla
LUCIA- & HUBERTUS RITT I LÄRBRO 13 DECEMBER
Tiden skenade iväg förbi egentlig Hubertus-tid (slutet av oktober), så därför fick det i år bli en "kombinerad ritt". Dessutom var det ovanligt svårt att hitta en arrangör i år, så det blev vi "på norr" som fick ta på oss arrangemanget.

Innan vi red iväg passade Jenny på att ha lite "klippstuga" och klippte både Katla och Von. Det såg ut som om det låg en halv häst kvar på stallgolvet då hon var klar.

Åtta ekipage deltog och vi red en tur på ca 2 timmar. Det var helt perfekt ridväder - uppehåll och inte alltför kallt. Man förvånas dock över hur mycket vatten det är ute i naturen just nu, men så har det å andra sidan regnat en hel del.

I slutet av ritten blev det "jakt" på den lilla räv, som mycket listigt gömt sig under en rotvälta i ett skogsparti.

Jenny blev den som hittade räven, så förhoppningsvis kan vi se fram emot att hon tar tag i arrangemanget kring nästa års Hubertus. Tills dess får räven alltså bo hos henne i Väte.

 

http://galleri2008.austur.org/#69
Efter avslutad ridtur hade vi knytfika och drack glögg med pepparkakor. Samtidigt tittade vi på finalen i islandshästarnas 4-gångstävling i Globen och delar av finalshowen. DELTAGARE: Jenny Lindley/Von, Emma Wahlén/Nökkvi, Matilda Dahl/Blakkur, Erika Amnér (u)/Salka, Ingrid Wahlén/Katla, Lotta Amnér/Mökkvi, Tove Wahlén (u)/Tritla & Karin Ruger/Disir
FILMKVÄLL I LOKRUME 4 DECEMBER
Vi hade en mysig träff hemma hos Lotta Molund i Lokrume. Vi fikade och pratade häst. Vi fick möjlighet att praktisera vår engelska eftersom våra nyvunna holländska gotlänningar -Tanja & Nico Schipper- också deltog.

Vi såg den 80 minuter långa filmen "Träning av islandshästar" med Benni Lindahl. I den här filmen öppnar Benni Lindahl dörrarna till sitt träningscenter och låter oss ta del av träningen av några hästar under en träningssäsong. Han visar de vägar och metoder han använder i sin träning av hästarna.

Filmen visade även passläggning och snacka om att det ser häftigt ut - kanske ett tema att ta upp på någon kurs.

Mycket lärorik och informativ film, som rekommenderas varmt. Vi fick många tips på bra övningar att göra tillsammans med hästarna - flera av dem har många av oss provat på under kurserna med Haffi.

Filmen är egentligen en fortsättning på filmen "Inridning av islandshästar", som vi kommer att träffas för att se i början av nästa år.

DELTAGARE: Värdinnan Lotta Molund, Tanja & Nico Schipper, Anneli & Theresa (u) Lindström, Ingrid Wahlén, Cilla Beite-Börjesson & Nathalie Althin (u)

RIDKURS MED HAFFI GÍSLASON 29-30 NOVEMBER
Det blev 12 deltagande ekipage på årets sista ridkurs på Norrvange i Lärbro.

DELTAGARE: Karin Ruger/Disir, Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Ingrid Wahlén /Blakkur, Tove Wahlén (u)/Tritla, Fia Lundberg, Sara Lundberg (u)/Gósi, Elias Stuxgren (u)/Birta, Helena Mårtensson/Krummi, Anneli Andersson /Ljúfa, Eva Pettersson/Irma, Matilda Dahl/Óski & Inger Stuxgren/ Fenja 

Helgen har fokuserats på olika "basic" lösgörande övningar - ställa höger/vänster, flytta bakdelen (först från stillastående, sedan i skritt) och skänkelvikningar.

"Hästen ska bli smidig som en orm"

Denna typ av övningar är alltid nyttiga oavsett om man är elit- eller fritidsryttare. Målet är att stärka hästens överlinje, få den att trampa under sig med bakbenen och att få den lösgjord och smidig.

Det gäller att vi som ryttare är tydliga -ibland till och med övertydliga- i vår kommunikation med hästarna. Det gäller även att inte "tjata" med skänklar, smackningar & spö. Bättre att göra det ordentligt en gång!

 
Haffi instruerar Sara, Tove & Elias. Foto: Jocke Stuxgren.

"Ställa, lyssna, flytta"

På söndagen fortsatte vi med det lösgörande arbetet och som avslutning blev det ett sista lektionspass med  lösgörande galopp för både hästar och ryttare. Snacka om euforisk känsla - man vill inte sluta, utan bara rida, rida, rida! Vi fick också lära oss hur man ser/känner att hästen fattar "rätt galopp" - inte alltid helt enkelt.

Vi påmindes även om "one-rein-stop" ("Haffi-stop"), som "alla" gotlänningar säkert känner till vid det här laget. Mycket bra ledarskaps & smidighetsövning för hästen - för ryttaren dessutom en bra "nödstopp".

Vi var indelade i fyra grupper med tre ekipage i varje. Ni som ridit för Haffi tidigare vet att han inte går så noga efter klockan, utan kör varje grupp/ekipage tills den är klar. Det gavs

även utrymme till lite "privat" undervisning till ekipage som behövde det.

Som vanligt är det roligt att se några nya kursekipage. Man går på kurs för att lära sig - inte för att visa upp sig. Jag skulle tro att det var många som lämnade Norrvange med en bra mycket större självkänsla än när de kom!

Förhoppningsvis har alla fått ett eget "halleluja moment" under helgen - oavsett om det innebär att få hästen att fatta höger galopp, göra en framdelsvändning eller att våga rida överhuvudtaget och då dessutom i tölt!! Det sist nämnda var väl värt den spontana applåd som kom! Nu är det bara att gå vidare.....

"Vi är bra, men vi kan bli bättre!"

AVELSTRÄFF MED JOHANN FRIDGEIRSSON 20 NOVEMBER
Vi var ett tiotal avelsintresserade medlemmar som träffades på Rannarve för att lyssna på Johann Fridgeirsson. Johann driver företaget Hofhestar i Saudarkrokur på norra Island där han har ett 60-tal hästar. Han är också en flitigt anlitad tränare och håller just nu kurs på Rannarve Islandshästgård.
 
Johann tycker att vi har mycket bra hästar i Sverige, främst hingstar, men att rasen har växt alldeles för snabbt i landet och att vi bör satsa mer på riktigt bra ston.

De flesta islandshästryttare är fritidsryttare som vill ha en lättriden häst med bekväma och balanserade rörelser, vilket inte alltid sammanfaller med det som är på modet just nu: ”showhästar” med stora rörelser. Detta ska man ha i åtanke som avlare.
 
Det är av stor vikt att man känner sina ston och deras egenheter. Johann ser det som en stor fördel att han rider och tränar sina avelsston själv. En häst kan se väldigt flott ut men först när man sitter på ryggen vet man vad det egentligen är för häst.

Därför ser Johann att man bör återinföra systemet med ridande domare vid bedömning, som togs  bort för några år sedan. Det skulle ge alla hästar en chans till en rättvisare bedömning och kanske göra att fler hästar visades. 

 
Bra exteriör och gångarter hänger inte alltid ihop. De kompakta hästarna, som ofta inte får så hög exteriörbedömning, är ofta naturtöltare medan hästar med längre halsar som regel behöver längre tid på sej för att hitta sin balans.

Hästar med låg bedömning för benkvalitét har i många fall visat sej

mycket hållbara och hästar med låg bedömning av rygg och kors har ofta visat sej ha en hög poäng för tölt.

Just nu är det bland annat hingstarna Orri frá Pufu och Gustur frá Holi som dominerar inom aveln på island, men Johann betonar vikten av att se att även dessa hingstar har sina svagheter som man bör ta hänsyn till då man väljer hingst. 

 
Som avlare är det viktigt att se hästarnas kvalitéter så tidigt som möjligt. De riktigt bra hästarna klarar att tränas på några månader och sedan visas som 4-åringar, medan det för de medelmåttiga hästarna kan vara väldigt tufft.

Medelmåttiga hästar bör alltså inte pressas för hårt för att visas tidigt. Det ska vara lätt och naturligt för hästen att visa upp sina gångarter. 

 
Vid pennan: Helena Duveborg
RAPPORT FRÅN SIFs AVELSMÖTE 15-16 NOVEMBER


Årets avelsmöte hölls  den 15-16 november på Solbacka, en trevlig konferensanläggning i Stärnhof, mitt i vackra Södermanland. Temat denna gång var föl.

Från Gotland deltog AnnBritt Solberg, Cilla Olsson, Iréne Andersson och Ingrid Jacobsson. Vi hade en trevlig helg med mycket hästsnack och bra föreläsningar. Vi träffade gamla Gotlands- bekanta, Christina och Ove, och knöt förstås en del nya kontakter.

Avelsmötet började med en clinic om föl-och unghästmönstring som leddes av Nina Bergholtz och Mats Jennerholm. Nina är utbildad FEIF-domare och Mats har många års erfarenhet av fölbedömning. Vi höll till i ett ridhus och fick se 6 st. föl som visades, ett i taget, med sina mammor. Under ett kort moment togs stoet ut och fölet fick ensam röra sig inne i manegen. Allt gick lugnt och bra. Det var intressant att vi fick höra hur Nina och Mats resonerade kring fölen när de bedömdes. De poäng som sätts är egentligen bara ett arbetsredskap för domarna och lämnas normalt inte ut till hästägarna. De får  ett skrivet omdöme som talar om hur hästen ser ut för dagen.

Det poängterades att en fölmönstring ska ses som en möjlighet att öka kunskapen hos hästägare och att kunna utbyta erfarenheter. Ett erfaret öga kan se/ana hur den vuxna hästen kommer att bli, men vi fick också höra att det inte alltid stämmer. Mycket kan hända under uppväxten.

På eftermiddagen, efter en värmande sopplunch, följdes clinicen upp med  information om olika bedömningmodeller som används t. ex i Tyskland och Danmark.

Därefter fick vi se bilder från skånska Brösarps Backar, där Sussie och Niels Lund-Lindberg samlar stora unghästflockar under betesperioden. Stora ytor, c:a 1 ha/häst, är viktigt för

 
Två föl födda 2008 - Næfrakolla & Styrmir från Hallbjäns. I bakgrunden Styrmirs mamma Klettabrún frá Eyrarbakka.

unghästens utveckling. Då blir de starkare och orkar mer när de ska börja ridas. En häst betar 16 timmar/dygn och är  "vandrare". Från 4 års ålder bildas inga nya muskler. Sussie berättade på ett trevligt sätt om sina erfarenheter: "Från föl till inridning".

Vet. Kerstin Darenius talade både på lördagen och söndagen om sin forskning under ämnet "Från betäckning till föl". Mycket kunnig och intressant att lyssna till.

Massor av fakta: "Lämna inte magra ston på betäckning, då är det mindre chans att de blir dräktiga. Mellan dag 20-40 i dräktigheten bör inte stoet transporteras längre sträckor. Ultraljud  bör inte användas på stressade ston. Utdrivningen vid en fölning sker på 5-15 minuter om allt är normalt. Fölet bör dia inom 3 timmar. Släpp inte ett sto som kastat till andra dräktiga ston, risk för smitta-virusabort. 98 % av alla fölningar går bra. mm

På lördagskvällen  fick vi dra på oss "galakläderna" och äta middag. Då delades priser ut till ägarna av årets högst bedömda hingstar och ston. Årets avlare blev Gardar Gislasson. Det var många namn och många priser och festen pågick sen långt in på småtimmarna.

Söndag morgon började med att Eysteinn Leifsson berättade om sin far och svärfars avelsverksamhet vid Stykkishólmur respektive Keldudal. Cillas Gustur kommer ju från Stykkshólm och hon kunde bekräfta att han är vid liv fortfarande. Återigen fick vi höra hur viktigt det är att satsa på bra ston i aveln!

Senare presenterade Heimir Gunnarsson resultat från årets bedömningar i Sverige och på Island. Svensk avel står sig bra. I båda länderna finns behov av fler ryttare som kan visa hästar på bedömning. Vi fick tips om hur vi kan gå in på Word Fengur för att se hästarnas BLUP.

Avelsföreningen Idunn presenterade sin verksamhet. Man ordnar t.ex. besök hos svenska avlare och avelsresor till Island, som blivit väldigt populära. 

Ja, det var två fullspäckade dagar och vi kunde åka hem med mycket inspiration i bagaget. Det är alltid roligt att träffa andra "avelsnördar" och utbyta erfarenheter.

Sammanfattat av Ingrid och Iréne på hemväg med båten.
ISLANDSHÄST "FOR DUMMIES" 15-16 NOVEMBER 2008
Detta var en ridkurs som för en mycket billig penning och riktade sig i första hand till de som inte deltagit i någon ridkurs tidigare, nybörjare eller de med unghästar.

Just uttrycket "dummies" är ju vanligt inom datavärlden och med det menas nybörjare, eller en riktigt "basic" kurs för sådana som vill lära sig mer. Målgruppen var i första hand de som inte deltagit i någon ridkurs tidigare eller de med unghästar.

Instruktörer för helgen var Emma Wahlén och Karin Starkenberg från fastlandsklubben Framtid. Emma & Karin lärde känna varandra på SIFs ridledarutbildning nu i september.

De fick då prova på att vara instruktörer för varandra och kom på att just det här med att instruera var något de ville träna mer på.

Sagt och gjort! Intresseförfrågan gick ut och ca 10 ekipage nappade. Och det är bara att konstatera att de som var anmälda till kursen hade väldigt olika förutsättningar.

 
http://galleri2008.austur.org/#65
Det var ryttare med åldrar varierande mellan 5 och 70 år. Riderfarenheten var också väldigt olika - allt från rena nybörjare till lite mer erfarna ryttare med unga hästar (hästarnas åldrar  varierade från 5-28 år). Några red på lånade hästar, och andra på sina egna. DELTAGARE: Pia Dahl/Blakkur, Isabelle Lundberg (b)/Eldey, Fia Lundberg/Seifur, Ella Svensson (b)/Trippan, Gun Hedin/Undri, Matilda Dahl/Óski, Christina Håkansson/Dimmleistra, Vera Morge (b)/Reifnir, Erika Amnér (u)/Salka & Samuel Amnér (u)/Mökkvi.
MEDLEMSMÖTE 30 OKTOBER I LOKRUME
Det var 21 medlemmar som träffades hemma hos Lotta Molund i Lokrume för att hålla medlemsmöte.

Några tappra själar tjuvstartade 1 timme innan med att knyta repgrimmor. Inte helt enkelt vill jag lova - Själv lyckades jag med "Fiadora" knuten vid 6:e försöket!

Jenny fick "ta klubban" och försöka leda mötet. Inte helt enkelt då viljorna och åsikterna är många! Det som diskuterades var bland annat:

"Ny" logga? - Mötet enades kring att vi ska fortsätta att använda den gamla i avvaktan på att besked kommer kring SIFs eventuella inträde i Ridsport-förbundet och  huruvida vi ska kallas "klubb" eller "förening".

Klubbkläder: Jenny & Lotta informerade om att det i samband med årsmötet kommer att bli "mannekänguppvisning" och möjlighet att beställa nya klubbkläder (tröjor & västar). De har tittat på skaljackor, men inte hittat något bra i lämplig prisklass. Finns förslag på bra & praktiska jackor - maila dessa till styrelsen.

Ridsportcentrum Gotland - Irene & Ingrid J informerade kring mötet som de deltagit i. Nytt möte 12 november. En arbetsgrupp ska tillsättas och den som känner sig "hugad" att engagera sig i den planerade ovalbanan & passrakan kan höra av sig till styrelsen.

http://galleri2008.austur.org/#64

Kommande klubbaktiviteter -  det diskuterades kring utbudet av kurser, samt svårigheterna som varit under året att fylla några av dessa! De flesta var intresserade av kurser och ville att styrelsen skulle jobba för att redan nu boka upp "kända" & "attraktiva" instruktörer för de kommande åren. Önskemål finns på tömkörning, unghästträning.

Hubertusritt kommer att arrangeras "på norr" - preliminärt i Fårösund.

Upplägg kring KM - Är det bra som det är eller ska det koras två klubbmästare (en i gångarter och ett mångsidigaste ekipaget). Eller ska det kanske rent av koras en klubbmästare i varje gren? Ska alla tävlingar under året räknas eller ska det vara en tävling som är KM? Maila dina synpunkter till styrelsen.  

Nuvarande KM-upplägget ska utvärderas av styrelsen och ett/flera förslag ska tas fram till årsmötet 2009.


   
 

Antonia & Blakkur på väg genom "korridoren" som är 50 cm bred.

TÄVLING i TREC 25-26 OKTOBER
Så var det dags för årets enda tävling i TREC. Tyvärr var det bara 7 deltagande ekipage, men glädjande nog så var 5 av dessa ungdomar.

SIF gör en storsatsning på TREC & Ungdomar varför SIFs Tanja Zabel deltog under helgen som domare och "ambassadör" för TREC.

Lördagens "IDEALTEMPO & ORIENTERINGSBANA" måste ha varit rena njutningen att rida eftersom det var både solsken och i stort sett vindstilla. Banan var 1,5 mil lång, innehöll två kontroller och hade ett idealtempo på 9, 12 respektive 8 km/h.

Som vanligt var det några som red mer eller mindre "fel". Bäst lyckades Tove/Tritla med 13 minuter (=straffpoäng). I stort sett alla  ekipage red långsammare än det utsatta idealtempot. Alla startar med 240p i bagaget.

Ett olycksfall inträffade även på detta delmoment då Lotta & Mökkvi gick omkull. Lotta fullföljde dock momentet men, tvingades därefter bryta eftersom hon ådragit sig en rejäl blodutgjutning i underbenet med lasarettsvistelse som följd!

IDEALTEMPO:  
1. Tove & Tritla (13 min) 227
2. Erika & Salka (19 min) 221
3. Antonia & Blakkur (20 min) 220
4. Jennifer & Krummi (22 min) 218
4. Sara & Svie (22 min) 218
4. Emma & Nökkvi (22 min) 218
4. Lotta & Mökkvi (22 min) 218

På lördagskvällen blev det gemensam middag och övernattning hos Ulla för de som ville. Vi pratade häst, ungdomarna spelade spel och vi såg lite TV. Alla var dock ganska trötta efter dagen, så det blev tidigt i säng. Vi var tacksamma över den extra timmen sömn som vi fick i och med omställningen till vintertid.

Om lördagen var en ren njutning, så borde vi alla fått tapperhetsmedalj efter söndagens insatser. Det blåste och regnade i stort sett oavbrutet. Både funktionärer, hästar & ryttare var totalt genomblöta, men skam den som ger sig.

Vi inledde med "RIDBARHETS-PROVET" - vilket innebär att man på en sträcka av 100 meter dels ska galoppera långsamt och sedan skritta i ett raskt tempo tillbaka.

I detta moment lyckades Erika/Salka bäst på 39p före Antonia/Blakkur på 26p. Som vanligt är det galoppen som går alldeles för fort för de flesta vilket innebär 0p i protokollet.

Stilstudie på segrarna! Blakkur stod helt stilla i de 10 sekunderna som krävdes i detta hinder. Dock blev det en straffpoäng då man glömde säkra stigbyglarna. Slutpoäng 9 på detta hinder...
GÅNGARTSPROV GALOPP SKRITT SUMMA
1. Erika & Salka 17 22 39
2. Antonia & Blakkur 7 19 26
3. Emma & Nökkvi 0 23 23
4. Jennifer & Krummi 0 19 19
5. Sara & Svie 0 18 18
6. Tove & Tritla 0 16 16

Den avslutande "TERRÄNGHINDERBANAN - TRAIL" var 1 500m lång och innehöll 12 hinder. Regnet och vinden ställde till det mycket för några av hästarna som såg ut att ha "nerverna utanpå".

Idealtiden för banan var satt till 10 minuter, vilket alla ekipage utom två klarade. Snabbast runt banan var Antonia/Blakkur som avverkade den på 8,25 min (snitthastighet ca 11 km/h)

Banan innehöll bland annat gå över träbro, lasta häst på transport, hoppa hinder, gå över presenning m.m. Dagens svåraste hinder var uppsittning i markerad cirkel på 2,5 meter, samt rak ryggning 4 m.

TRAIL HINDER TID SUMMA
1. Antonia & Blakkur 96 8,25 96
2. Sara & Svie 83 8,42 83
3. Erika & Salka 68 9,30 63
4. Emma & Nökkvi 73 14,49
(-25)
48
5. Jennifer & Krummi 46  9,02 46
6. Tove & Tritla 52 13,36 (-15) 37

Efter att ha räknat igenom alla blöta domarprotokoll kunde vi få fram slutställningen!

RESULTAT: SUMMA
1. Antonia Baumert & Blakkur frá Nedri-Dal 342p
2. Erika Amnér (u) & Salka frá Forsæti 328p
3. Sara Lundberg (u) & Svie från Rooslunda 319p
4. Emma Wahlén (u) & Nökkvi från Stenstuge 289p
5. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 283p
6. Tove Wahlén (u) & Tritla från Stenstuge 280p
Lotta Amnér & Mökkvi från Stenstuge Bröt

Antonia Baumert vann på 342p före ett helt koppel med ungdomar med Erika Amnér i täten på 328p. Som synes så är det inte så hemskt många poäng som skiljer mellan placeringarna.

På grund av det ymniga regnandet blev det av förklarliga skäl inte många bilder tagna. Lägligt nog så var motivet för de enda bilderna som blev tagna - just segrarna Antonia & Blakkur! Stort GRATTIS!

Sedan blev det prisutdelning och segrarinnan tilldelades -förutom rosett- ett par tyglar.

Stort tack till alla tappra funktionärer och till Ulla som lät oss "invadera" sitt hus! Ett extra tack till SIFs Tanja Zabel som tog sig tid att komma till oss på Gotland.

Stort tack även till Vonna Norrby, som sponsrade med pris till segraren!

RIDKURS FÖR HINNI SIGURDSSON 11-12 OKTOBER

Det var två innehållsrika kursdagar med Hinni. Vi var 10 ekipage som deltog i Mulde ridhus.

Deltagare: Malou Wahlström/Ville, Hanna Johansson/Sprettur, Olivia Larsen/Frami/Forkur/Yrdlingur, MalinJohansson/Teitur, Gunilla Sundberg/Jesus, Stina Nilsson/Hýra?, Gun Holmberg/Fála, Sara Lundberg/Svie, Nathalie Althin/Valle och Lotta Molund-Lövgren/Kraftur.

På lördagen red vi varsitt pass på ca 35 min. Hinni red en stund på alla hästar och vi fick individuella råd. Han påpekade flera gånger vikten av att hela tiden ha grunderna -framåt/halt/svänga- klara för sig. Det är grunden för all ridning. Hinni var en mycket ödmjuk instruktör och han fick nog alla att blomma upp i sin ridning.

”Grunderna är viktiga – framåt – halt – svänga”

Han menade att man glider in i de olika gångarterna – från skritten in i tölten och att det ska inte vara några konstigheter. Visade på vikten av "one- rein-stop", som är bra böjning och även en säkerhetsåtgärd. Lördagen avslutades med en stunds teori där Hinni svarade på frågor och berättade lite om hur han började ett ridpass med sina hästar – att kontrollera att grunderna sitter.

Alla ungdomar och Hinni övernattade hos Suzanne och hade jättetrevligt och njöt av Suzannes goda mat. Hon bjöd alla på söndagen på saffranspannkaka med salmbärssylt (egenplockad) och grädde. Underbart!

 
http://galleri2008.austur.org/#58

På söndagen kom undertecknad lite sent och missade uppvisningen med Stinas häst då Hinni red med bara ett grimskaft runt halsen. Stina berättade att hon fick rida så i skritt och trav och att det var en upplevelse. Hinni visade att man kan styra mycket med kroppen utan tyglar. Jag och Kraftur fick prova – efter att Hinni för säkerhets skull red med grimskaft först. Det var lite svårt att få till det men det gick och vi skrittade i åttor, stannade och backade.

Vi red 2 pass på 45 minuter var (två & två). Härligt med alla duktiga ryttare på sina fina hästar. Vi fick jobba mycket med skritten – formen – att glida in i tölten. 

Det var säkert olika för alla – men det var svårt att höra vad som sas så jag skriver utifrån mig själv. Vi pratade om att vi ska köpa in mikrofon/headset så att alla kan få utbyte av lektionerna.

Det var en mycket givande kurs och alla verkade nöjda. Hinni är en otroligt trevlig, vänlig, kunnig och ödmjuk instruktör och jag förstår att han är populär på fastlandet. Han hade även lite hästgrejer från sin webshop med och vi var några som handlade.

/Lotta M-L

   
   
HÖSTTÄVLING I STÅNGA 4 OKTOBER
Totalt deltog 22 ekipage och det gjordes 49 starter + finaler. Troligen är detta nytt deltagarrekord. Domare för dagen var Anne-Marie & Gunnar Werner.

Det var särskilt roligt att se de många fina nya ekipage som visade upp sig på tävlingsbanan för första gången. Helt klart är att konkurrensen om finalplatserna har "hårdnat".

Regnet stänkte lite emellanåt och mörka moln "hotade" i fjärran, men på det stora hela klarade vi oss torrskodda -om än lite frusna- hela dagen.

  FS1 - DRESSYR:  
1. Antonia Baumert & Blakkur 5,25p
2. Agneta Hallenfur & Rúmba 4,86p
3. Monika Östberg & Tor 4,75p
4. Vonna Norrby & Glitnir 4,57p
5. Nathalie Althin (u) & Valiant 3,88p
6. Lotta Molund & Kraftur 3,5p
7. Helena Duveborg & Svala bröt

 
  T7 - BASTÖLT: Kval Final
1. Sara Lundberg (u)& Svie 5,0p 5,38p
2. Vonna Norrby & Glitnir 4,65p 5,0p
3. Nora Hägglöv (u) & Feykir 4,6p 4,75p
4. Jennifer Nilsson (u) & Krummi 4,4p 4,5p
5. Nathalie Altin (u) & Irma 4,4p 4,25p
6. Emma Wahlén (u) & Tritla 4,3p  
7. Antonia Baumert & Blakkur 4,15p  
8. Nina Morge & Óskadís 3,55p  
9. Agneta Hallenfur & Rúmba 3,4p  
10. Monika Östberg & Tor 3,3p  
11. Gunilla Sundberg & Jesús 3,1p  
12. Emma Wahlén (u)& Nökkvi 2,75p  
13. Maria Smedberg & Galsi 2,6p  
13. Annika Hedberg & Kraki 2,6p  
 

http://galleri2008.austur.org/#53
  V5 - LÄTT 4-GÅNG Kval Final
1. Hanna Johansson (u) & Sprettur 4,45p 5,8p
2. Gunilla Sundberg & Jesús 5,1p 5,25p
3. Vonna Norrby & Glitnir 5,15p 5,19p
4. Emma Wahlén (u) & Nökkvi 4,6p 4,9p
5. Antonia Baumert & Blakkur 4,5p 3,31p
6. Nina Morge & Òskadís 4,4p  
6. Annika Hedberg & Kraki 4,4p  
6. Nathalie Althin (u) & Irma 4,4p  
9. Emma Wahlén (u) & Tritla 4,3p  
10. Nora Hägglöv (u) & Feykir 4,15p  
10. Helena Duveborg & Svala 4,15p  
12 Nathalie Althin (u) & Valiant 4,05  
12. Agneta Hallenfur & Rúmba 4,05p  
12. Jennifer Nilsson (u) & Krummi 4,05p  
15. Sara Lundberg (u) & Svie 3,85p  
16. Monika Östberg & Tor 3,6p  
17. Jenny Lindley & Von 3,4p  
18. Maria Smedberg & Galsi 3,3p  
  TR1 - TRAIL:  
1. Antonia Baumert & Blakkur 8,9p
2. Agneta Hallenfur & Rúmba 7,9p
3. Sara Lundberg (u) & Svie 7,2p
4. Emma Wahlén (u) & Nökkvi 6,8p
5. Monika Östberg & Tor 6,7p
6. Maria Smedberg & Galsi 5,4p
7. Jennifer Nilsson (u) & Krummi 5,0p
8. Emma Wahlén (u) & Tritla 4,3p

 
  BARNKLASSEN:  
1. Isabelle Lundberg & Eldey 4,3p
1. Alexandra Mårtensson & Glókollur 4,3p

Stort tack till domare, publik, alla funktionärer och tävlingskommittén på söder för en välarrangerad och trivsam tävling.

Vi tackar alla som sponsrat med priser:
Asa Islandshästar, Agria, Anne-Marie & Gunnar Werner (WOW hästkraft), Stenstuge islandshästar, Nätbutiken "Tre svansar", Rannarve Islandshästgård, Vonna Norrby, Agneta Hallenfur, IngaLill Petterson & Gun Holmberg.

FÅRÖRITTEN 26-28 SEPTEMBER
eller "vi hade i alla fall tur med vädret!

Årets upplaga av Fåröritten -för övrigt den sjunde i ordningen- var en av de händelserikaste i rittens historia. Under helgen hade vi 4 tappskor, 4 avsittningar, en "död bil", hästar som smet ur hagarna & en tappad magväska ......

De flesta "landade" på Sudersand redan på fredagen - bara 5 anslöt på lördagen. Totalt var vi 27 ekipage.

Att få komma ut till Fårö redan på fredagen är helt otroligt skönt... att bara få "vara", rida lite, slappa, promenera, umgås.... ja, göra vad man vill. På kvällskröken åt vi  gemensam grillmiddag utomhus och de sista tappra satt ukvar till framåt 23-tiden.

Ett gäng med en helt annan typ av hästkrafter bodde också på Sudersand denna helg - MC-folk, som "firade" Jeames Deans dödsdag? Hästarna var förvånans-värt lugna (bra miljöträning), även om det emellanåt väsnades då det varvades en del med motorerna.... att det ska vara så roligt??

På lördagen var det "fri aktivitet" under förmiddagen. För några betydde det sovmorgon, andra promenerade och några passade på att visa hästarna havet.

Efter välkomstfika red vi iväg från Sudersand vid 14-tiden. Vi red i ett mycket lugnt tempo och tre timmar senare var vi tillbaka vid stugorna. Lotta Molund tvingades vända och promenera tillbaka efter en tredjedel av sträckan eftersom Kraftur tappade en sko. Sista biten delade vi upp oss i mindre grupper för att i valfritt tempo -på ett säkert sätt- kunna rida genom skogen i UllaHau.

 
http://galleri2008.austur.org/#47
Efter att ha tagit hand om hästarna och fräschat upp oss själva lite, blev det gemensam 3-rätters middag på restaurangen.

På söndagen åt vi frukost och städade ur stugorna innan vi satte oss i sadeln kl 10.00. Vi delade upp oss i två grupper.

Som vanligt blir man alldeles upprymd av de härliga mjuka skogsvägarna i området kring UllaHau, och man ska bara inte tala om hur det känns att rida längs de breda fina sandstränderna....

Efter avslutad ritt hade vi gemensamt fika innan vi packade ihop hagarna och  lastade hästarna. Nu är det bara att se fram emot nästa års ritt 11-13 september 2009.

/Ingrid W

Årets deltagare: Lotta Molund/Kraftur, Natalie Althin/Valle, Pia Bergman/Týra, Karin Ruger/Disir, Annika Hedberg/ Kraki, Cilla Beite-Börjesson/Blakkur, Ingrid Wahlén/Sæli, Tove Wahlén (u) & Marika Arnesson (u)/Tritla, Emma Wahlén (u)/Nökkvi, Gunilla Werling/ Dreyri, Fia Lundberg/Sigga, Sara Lundberg (u)/Svie, Jennifer Nilssson (u)/Krummi, Maria Smedberg/Galsi, Helena Lindén/Gósi, Nina Morge/ Óskadis, Lotta Amnér/Mökkvi, Erika Amnér (u)/Salka, Jocke Stuxgren/Fjäll-Ann, Elias Stuxgren (u)/Fenja, Jenny Lindley/Pruður, Agneta Hallenfur/Rúmba, Rosis Widegren/Leiri, Zenita Strandänger/ Tyr, Monika Östberg/Tor & Matilda Dahl/ Fúni.

   
   
þOLREIÐ - TÄVLING I DISTANSRITT I FLERINGE 14 SEPTEMBER
11 ekipage deltog när årets enda tävling i distansritt genomfördes i Fleringe. Banan var 1,5 mil lång och vädret var det bästa tänkbara för årstiden - soligt och fint. Det var en ren njutning att rida...

Ekipagen startade med 5 minuters mellanrum. Vid målet fanns Cilla & Gunilla som pulstagare. Max 30 minuter efter målgång ska hästen pulsas och antalet pulsslag per minut ska då vara 56 eller mindre, annars får man tidstillägg. Alla hästarna klarade pulstagningen med god marginal.

  EKIPAGE TID
1. Sara Lundberg (u) & Svie från Rooslunda 56,28
2. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 1.01,27
3. Fia Lundberg & Djörfung "Jullan" frá Asum 1.03,23
4. Tove Wahlén (u) & Tritla från Stenstuge 1.05,30
5. Emma Wahlén (u) & Nökkvi från Stenstuge 1.07,20
6. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 1.09,56
7. Vonna Norrby & Glitnir frá Bakkakoti 1.14,53
8. Nina Morge & Óskadís från Bergshill 1.19,05
9. Maria Smedberg (u) & Galsi från Stenstuge 1.34,28
10. Agneta Hallenfur & Rúmba frá Nordur-Hvammi 1.50,38
  Karin Ruger & Disir från Ekensberg (1.25,22) disk
http://galleri2008.austur.org/#43

Karin Rugers häst tappade tyvärr en sko bara några km från målet och blev automatiskt diskad.

Efter att ha fikat blev det högtidlig prisutdelning med rosetter till de fem främst placerade samt en säck morötter till segraren.

Slutsegrare blev Sara Lundberg & Sveie, som red sträckan på 56 minuter vilket innebär en snitthastighet på ca 16 km/h. Klubbens ungdomar visade som vanligt framfötterna och låg i toppen av prislistan.

Det märktes att de flesta hade lärt sig av erfarenheten från fjolårets tävling och vågade rida på lite mer - kanske till och med spurta på slutet. Ifjol höll segraren en snitthastighet på 12,5 km/h och i år alltså 16 km/h.

Lite tråkigt bara att inte fler vill/vågar vara med. Detta är en tävlingsform som ALLA kan vara med i. Det enda som behövs är en ryttare och en islandshäst i ganska god kondition. Sedan är det bara att rida i det tempo man själv vill och den egna hästen klarar av.  De orkar mycket mer än vi tror!!

Stort tack till Cilla, Gunilla & Helena, som alla ställde upp som funktionärer.

DM I BRUKSRIDNING 7 SEPTEMBER
Trots sämsta tänkbara väder, ihållande regn, gick DM i bruksridning av stapeln igår vid ridhuset i Sjonhem.

Banan förvandlades till en geggig stor vattenpöl där sågspånsmarkeringarna blöttes upp och försvann och själv var man dyngsur inpå bara skinnet. 

Det var 14 stationer av varierande svårighetsgrad - dom flesta problemen uppstod vid avsittning på brygga - några hästar missförstod det hela och hoppade själva upp på bryggan! (dock inte våra). Men stämningen var god och det var ju inte kallt eller blåsigt eller snöstorm!

Rosis och Leiri var i toppform och tog äntligen sitt välförtjänta första pris. Tvåa blev Sara Wiss (fjolårsvinnaren) och så kom jag på en 3:dje plats, vilket jag var nöjd med efter omständigheterna.

Min kamera har tyvärr gått sönder, men jag bifogar en bild som Sara tagit.

Hälsningar Agneta

 
http://galleri2008.austur.org/#42
RESULTAT:
1: Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum
2. Sara Wiss & ? (fjording)
3. Agneta Hallenfur & Rúmba frá Nordur-Hvammi
 
AVELSBEDÖMNING PÅ STRÖMSHOLM 22-24 AUGUSTI
Vi åkte dit redan på onsdagen för att invänta att Hinni skulle komma med Yrdlingur på torsdagen för veterinärbesikning och mätning. Hela vägen upp ifrån Gårdeby stuteri stod han ihop med ett sto som Charlotta Nevander skulle visa! Snacka om Cool Kille! Det hade gått alldeles utmärkt enligt Björn Nevander som körde hästarna. Dom hade stått alldeles stilla hela vägen, 2 1/2 timme.

Hinni kom och fixade allt runt omkring Yrdlingur. Han stod i ett jättefint Hingststall med massa fina hästar. Grannen var självaste Kòpar som Alexandra Montàn red SM på. Vi bara gick och väntade på att Lördagen skulle komma och Hinni skulle in på banan, ju mer tiden gick desto mer nervös blev jag! Det var ju 98 hästar som skulle bedömas. Den ena var finare än de andra.

Ja, Lördagen kom och som tur var så skulle vår lilla gubbe visas tidigt på lördagen, skönt tyckte jag så man fick det "gjort". Jag kan lova att jag var extremt nervös när Hinni ¨kom med Yrdlingur på banan. Men vår älskling gick jättefint och Hinni är ju så duktig.

Ja, det slutade med att Yrdlingur blev Godkänd och fick pris som bästa 4-åring! Ja, där stod man som en "katt bland hermelinerna" Det var jag, Ylva Hagander, Göran Häggberg, Gardar Gislason och Caspar Hegart som fick motta pris för

Yrðlingur med stolta ägarinnan Suzanne Wahlström.

dom bästa i sin årskull. Ja, det kändes fantastiskt!

Nu ska vår sötnos snart komma hem till oss här på Rannarve, och jag kan knappt bärga mej innan han kommer. / Mvh Suzanne


RIDKURS FÖR HAFFI GÍSLASON 23-24 AUGUSTI
Så har än en gång haft den positiva upplevelsen av att ha haft Haffi hos oss som instruktör. 13 ekipage deltog och vi tillbringade två dagar på Norrvange i Lärbro. Lördagen bjöd på hyfsat väder och vi kunde mestadels rida utomhus på ridbanan.

Deltagare: Ingrid Wahlén/Blakkur, Tove Wahlén/Tritla, Lina Börjesson/ Smalius, Cilla Beite-Börjesson/Reifnir & Funi, Jennifer Nilsson/Krummi, Nina Morge/ Óskadís, Lisa Eriksson/Ljósi & Von, Karin Ruger/Disir, Antonia Baumert/ Blakkur, Fia Lundberg/ Sigga & Sara Lundberg/Sæli. Glädjande nog deltog även nya medlemmen Anneli Malmqvist med sitt nyinköpta sto Ljúfa från Byssegårda.

"Vi är bra, men vi kan bli bättre!"

Denna gång fokuserades träningen på att använda kroppsvikt, sits och skänklar som "hjälper" istället för att rida så mycket med tyglarna.

Vi tränade även lösgörande arbete -skänkelvikning & ritt i serpentiner (med vikthjälp) i skritt och tölt samt samlande arbete genom "öppna". De övningar vi gjorde kan man lätt ta med sig och träna på den dagliga ridturen.

 

 http://galleri2008.austur.org/#34

Haffi påminde även om nyttan med "one-rein-stop" vilket är en mycket bra stretching för hästens hals, men även fyller funktionen som ledarskapsövning.

På lördagskvällen improviserade vi ihop gemensam middag hos Wahléns på Kauparve. Trevlig samvaro över ett middagsbord med tacos och Emma & Toves hembakta mintchokladkaka.

Söndagens ridning inleddes kl 08.00. På grund av det häftiga skyfallet på lördagskvällen hade ridbanan blivit väldigt geggig, och alltför slipprig för att rida på. Detta gjorde att vi fick rida inne i ridhuset, som trots vattning, var ganska dammigt. Helt klart är att det krävs mer än lite damm för att få oss  islandsryttare "ur gängorna"!

Haffi gav oss läxa att träna just på skänkelvining & "öppna" till nästa kurs, som preliminärt blir redan första helgen i november.

 
   
   

INOFFICIELL AVELSVISNING 17 AUGUSTI
Dagen började i ottan för mig som skulle vara tidigt på plats. Först åkte jag förbi Nina Morge och hjälpa henne med Òskadis som skulle lastas och med till Mulde för visning. Inga problem med lastningen, men med bilen! Den startade inte så jag fick lämna Nina som fick invänta sin man som var med hundarna på morgonpromenad i skogen och åka själv till Mulde.

Med hjälp av Cia Stumle och Gun Holmberg påbörjade vi banbyggandet och efterhand så kom fler som hjälpte till. Vi var klara i god tid och han med att pusta lite innan själva visningen började. Domare Nina Bergholtz kom strax innan visningen började och därmed var teamet komplett.

Hingstarna installerades i boxarna och förde lite liv innan lugnet lade sig i stallet. En av de äldre stona, Sigga, passade på att rymma och var iväg på en lång promenad. Fia fick skjuts med bil för att komma i fatt henne. Som tur var så skadade hon sig inte.

Först ut på visningen var ston med föl. De tre fölen visade sig fint och var mycket söta då de sprang runt med sina mammor. Dagens bästa föl blev "Svingla" från Hallbjäns som är E:Solfari från Kvarnbacka Gård U:Snegla från Kvarnbacka Gård, uppfödare Kaj Hedlund Lauhästar. "Svingla" har precis köpts av Emma Wahlén och det blir spännande att se vad det blir av den fina fölungen i framtiden.

I 1-årsklassen segrade Òskadis från Kyrkjuves E:Dökkvi frá Mosfelli U:Svala från Björnforsen, ägare och uppfödare Helena Duveborg. Svala var stor och välutvecklad och rörde sig med goda rörelser. Hon hade dock god konkurrens av det andra stoet i klassen Kná från Hallbjäns E: Solfari från Kvarnbacka Gård U:Klettabrun frá Eyrabakka.

I 2-årsklassen för hingstar tog Solon från Kaupre hem dagens förstapris. Han är E:Solfari från Kvarnbacka Gård U:Tilvera frá Thrandrastödum, uppfödare Micke Sandtröm och Catrin Möller, ägare Annika Hansson. Han hade där god konkurrens av flera hingstar.

En som också syntes var Askur från Stenstuge E:Gustur frá Stykkisholmi. Han hade mycket hingstutstrålning för att vara 2 år gammal, han var också mycket välutvecklad för sin ålder.

Det enda 2-åriga stoet i denna klass Blaka från Sande E:Gustur frá Stykkisholmi U:Kvik frá Neistastödum tyckte Nina var värdig sin förstaplats trots att hon inte hade någon konkurrens.

3-årsklassen hade flera ston anmälda och där fick vi se mycket fina hästar. Segrare i denna klass var Freya från Storsudret E:Hvatur från Lönneberga U:Tófa från Sibbjens, ägare och uppfödare Ingrid Jacobsson. Freya visade sig mycket läckert i ökad tölt och även i fin trav. Det är sällan men ser en häst fräsa runt i ökad tölt under sig själv i sådana här sammanhang. Freya är även till salu så här har någon chansen att köpa en fin framtida avels eller tävlingshäst. I denna klass var det ytterligare två Hvatur-avkommor, och de visade sig fint, även Solfari-avkomman var mycket fin.

I klassen 4 år och äldre segrade Òskadis från Bergshill E:Fafnir från Götarsvik U:Ósk frá Sydri-Ulfsstödum, uppfödare Marianne Bergman och ägare Nina Morge. Hon var den enda häst som fick omdömet mycket lovande. Här visades också fina ston efter Siggi från Ase, Gustur frá Stykkisholmi och Glokollur frá Thvera.

Under sista klassen inträffade tyvärr en olycka då ett 3-årigt sto försökte ta sig ur transportens framdörr. Med förenade krafter lyckades man få loss henne och veterinär Stina Nilsson tillkallades för att plåstra om henne. Som tur var så hade Mulde första-hjälpenlåda så stoppande av blodflödet kunde ske redan innan Stina kom. Det visade sig att skadorna inte blev så allvarliga som befarat även om det behövdes några stygn.

Vi fick se fina hästar under dagen där domare Nina Bergholtz tyckte att hästarna överlag hade mycket bra överlinje samt flera med bra rygg och kors. 18 hästar visades och 16 stycken fick omdömet "lovande" medan en fick omdömet "medelgod" och en fick omdömet "mycket lovande". Flera av stona var dock i överhull vilket Nina påpekade inte är så ovanligt vid denna årstid men det gjorde att en del av dem såg lite kortbenta ut. 

BEST IN SHOW
Dagen avslutades med prisutdelning där alla fick rosett samt förstapristagarna även priser. Nina utsåg dagens Best in Show där vinsten delades mellan två hästar. Òskadis från Bergshill är sju år gammal och det blir lite orättvist mot unghästarna att tävla mot ett så gammal sto. Òskadis var dock enda hästen med omdömet "Mycket lovande" och fick en blågul rosett för den prestationen.

Unghästklassen vanns av fölet "Svingla" från Hallbjäns som utsågs till Best In Show bland de yngre hästarna. Efter en lyckad dag med glada deltagare, trots att regnet öste ner så avslutade vi och plockade undan efter oss. Nina Bergholtz tackades för sin insats och skjutsades till båten.

Jag åkte hem trött , men nöjd och insåg att jag var utlåst så jag fick ta en extra tur till Levide och hämta nyckeln som befann sig där hos min golfspelande sambo. 

Tack till alla funktionärer och till sponsorerna Asa gårdsbutik, Vonna Norrby, Nina Morge, Rannarve Islandshästar och Fias hästbutik som skänkte priser. 

/Jenny Lindley

 

 
   
   

EQUINE TOUCH I FÅRÖSUND
Här kommer några bilder då våra hästar fick en behandling av EquineTouch terapeuten Tina. EquineTouch är en mjuk behandlingsmassage som görs på hästar och kan jämföras med Bowenterapin som görs på människor.

Bowenterapin är en kroppsterapi olik alla andra. Den är mjuk, smärtfri, korrigerande, balanserande och en effektiv behandling som främjar kroppens läkningsförmåga. Behandlingen är en mycket stark, effektiv och behaglig energiterapi. Vill man läsa mera kan man gå in på www.qrera.se.

Först ut var Sigga hon reagerade på många olika sätt. Hon stod stilla och njöt ibland och på vissa punkter tyckte hon att det var lite otrevligt och hade då svårt att stå stilla. På en punkt fick vi se en riktigt kraftig reaktion då Sigga kastade sig åt sidan och slog med fram hoven.

Sedan var det Krummis tur som tyckte att detta var jätte skönt och det såg ut som att han ibland skulle somna, ögonen blev dimmiga och ögonlocken var halvt nere. Även Krummi hade öronen bakåt ibland och visade då att det kändes otrevligt. Mot slutet av behandlingen var han på väg att sätta sig och försöka dra ut kroppen så vi fick släppa lös honom men då kom han av sig.

Vi fick två olika reaktioner från samma behandling vilket var roligt att se!

Krummi får behandling.
Det bästa resultatet får man genom att behandla både ryttare och häst eftersom man balanserar upp varandras svagheter. Vi har fått ett paketpris på ryttare och häst på 850 kr (ord. pris 600:- för häst och 450:- för människa).
Som vi vet nu kan Tina komma ner v.41 och vi behöver veta om intresset finns. Anmäl ditt intresse till webmaster@austur.org

Hälsningar Helena Nilsson och Fia Lundberg i Fårösund.

 

 
   
   

UTERITT I RUTE 20 JULI
Karin Ruger bjöd in till en ritt hemma i hennes omgivningar i den vackra Rutetrakten i Söndags.

Vi som kom, såg, njöt och red var Karin & Disir, Lotta & Mökkvi, Erika & Salka, Cilla & Blakkur och Nina & Oskadis.

Karin och hennes man Arn hälsade oss välkomna till deras fina ställe med prunkande trädgård och fina hästhagar runt om, så harmoniskt och härligt ställe.

Vi tog ett snabbt möte och beslutade att lämna matsäcken hemma eftersom väderprognosen var regn. Sen sadlade  och tränsade vi och satt upp för avfärd.

Vilka härliga och vackra ridvägar Karin har till vardags! Vi red ut på Husken en lite halvö där vi fick havsbris och härlig utsikt och över nejden såg vi Furillen och Håkan Nessers nya hus.

Disir var på härligt spralligt humör, hon blev som lite till sig av att vara ledarhäst. Vid den första långa galoppen vi tog var det att hålla i bromsen en stund, men efter ett tag gick det att släppa på den och lägga in friläge istället. Både hästarna och människor njöt av en härlig dag.

 http://galleri2008.austur.org/#43

Väl hemma hos Karin och Arn fikade vi i trädgården innan vi packade ihop och lastade på hästarna för hemfärd. Väl hemma förstod jag att jag varit på rätt ställe under dagen, hemma i Väte hade ösregnat. /Nina Morge

Foto: Cilla Beite-Börjesson.

 

 
   
   

KURS I TÖMKÖRNING 15 JULI
Det var ett gäng som begav sig till Sjonhem för att få lära sig lite grundläggande tömkörning. Vår instruktör för dagen var Marie Åberg, som till sin hjälp hade Gun Holmberg.

Deltagare med häst: Rosis Widegren/Leiri, Agneta Hallenfur/Rumba, Ingrid Wahlén/Tritla, Nina Morge/Òskadís, Jenny Lindley/Pruður & Anneli Lindström/Ganti. Fotfolk: Suzanne Wahlström, Malou Wahlström, Irene Andersson, Malin Johansson, Vonna Norrby, Natalie ?, Theresa Lindström &  Maria Smedberg

Extra roligt att få träffa några av klubbens nya medlemmar –Anneli Lindström med dotter Therese och deras 4-årige valack Ganti från Stenstuge.

De sex deltagande hästarna stod på olika nivåer –några var mer eller mindre tömkörda och några inte alls.

Utrustningen man behöver är en tömkörningsgjord – en prisvärd sådan i läder finns på Dahrves för runt 1300 kr (”Lill Hästen i Stav” säljer samma på postorder). Till gjorden bör man ha en svanskappa, så att hästen inte kan krypa ur gjorden om den skulle börja ”stimma”. Tömmar, som för oss med islandshästar bör vara ca 12-14 meter och delbara. Enligt Marie är lädertömmar att föredra, men de är lite dyrare.

De inledande övningarna för nybörjar-hästarna var att bli vana med tömmarna, samt att ha någon som går bakom/snett bakom. Detta gjordes med en töm i taget och med en ledare i grimskaftet. Då man såg att hästen inte bekymrade sig om det kunde man övergå till att använda båda tömmarna och till slut att ta bort ledaren.

Marie Åberg håller kurs i tömkörning.

Vi lärde oss också en teknik för att svänga. Istället för att dra i tömmarna förflyttade vi oss själva. Ville man svänga till höger förflyttade man sig själv till vänster vilket automatiskt gjorde att det blev mer tryck i höger töm = hästen svängde höger! Fiffigt! Vi fick även prova på att tömköra på en volt.

Vi som tömkörde hästarna fick rådet att försöka ha samma hållning som då man rider – rak i ryggen. Liksom i ridningen kan man styra mycket med hjälp av höfterna. Man måste också försöka hålla ordning på armarna/händern - håll dem intill sidan/höften och inte ”fladdra ut” med dem. Ett annat tips var att inte gå så nära bakom hästen eftersom man då kan tappa kontakten med tömmen i bettet. Det var mycket att tänka på…..

Vi var överens om att det var ett både roligt och bra sätt att få träningen lite mer omväxlande både för hästarna och oss ryttare. Även ett bra sätt att kunna arbeta med unghästar eller en häst som är konvalescent.

Alla hästarna skötte sig med den äran. Hoppas på en uppföljning av denna kurs för vad jag förstod så finns fler intresserade som inte hade möjlighet att vara med idag.

/Ingrid Wahlén

Foto: Gun Holmberg, Malou Wahlström & Agneta Hallenfur.

Fler bilder finns att titta på i Austurs Bildgalleri.

Anneli & theresa Lindström med 4-årige Ganti från Stenstuge. Ingrid & Tritla.
Jenny Lindley får hjälp med höftarbetet. Agneta & Rúmba får instruktoner av Marie.
 
   
   

RAUK-TUR I FÅRÖSUND 13 JULI
Fia Lundberg inbjöd alla hugade till att prova en av turerna som ingår i den turridning hon bedriver längs Hovleden under sommaren - "Rauk turen".

Vi var 11 ekipage som gav oss av i ett strålande solsken. Vi red från Fårösund i riktning mot Lergrav på mjuka åkervägar, skogsvägar och även en del längs asfalt. Vi passerade ett mindre raukfält inne i skogen. Efter en dryg timmes ritt rastade vi med utsikt över havet och Furillen.

Efter matpausen vände vi hemåt och red till en början i vattenbrynet längs stranden innan vi vände inåt skogen. Ett stycke red vi "offroad" och det är helt fantastiskt att se hur säkra hästarna är på fötterna och hur bra de faktiskt kan tölta trots att det inte var mycket till stig. /Ingrid

VI SOM VAR MED: Fia/Jullan, Sara/Sveie, Ingrid/Auður, Tove/Tritla, Karin/Disir, Erika/Salka, Lotta/Mökkvi, Cilla/Blakkur, Lina/Smálius, Kristina/Gósi (Fias svägerska) & André/? (Haffis son)

Ytterligare några bilder finns att se i Austurs bildgalleri!

 
   
   
UTERITT I LOKRUME-HEJNUM 28 JUNI
Vi samlades 6 ryttare och hästar vid Lotta Molund i Lokrume. Solen sprack fram och det blev en varm och solig dag från att ha börjat med regn och svarta olycksbådande moln.

Vi red genom Lokrumeskogen på rätt fina vägar - lite stenigt här och var - men några galopper fick vi till.
Vid en gammal kvarn på hejnum backe stannade vi upp och njöt av den fina utsikten över Hejnum kyrka med omnejd. I Hejnum travade, töltade och galopperade vi på snirkliga mjuka stigar - ett litet avbrott för vattenintag och äpple till hästarna.

Efter ca 3 tim var vi tillbaka vid Lotta och alla var nöjda med turen. Fika med nybakat Foccacia bröd (Lotta Molunds specialite) och en gudomlig chokladkaka av Austurs nyaste medlem Eva Pettersson i glasrummet.

/Lotta MolundDELTAGARE:
Pia Bergman/Tyra, Berit/Valle (ej medlem-gästryttare för dagen), Lotta Molund/Kraftur, Eva Pettersson/Irma, Lotta Amner/Nökkvi & Erika Amner/Salkka.
 
   
   

FÖRSOMMARRITT PÅ STORSUDRET 31 maj-1 juni
I helgen så red jag och 13 andra på Storsudret. Tack vare att Lina lånade ut Smálius till mig så kunde jag vara med. Prudur som jag skulle rida var inte riktigt frisk så jag höll på att missa ritten, men Lina blev räddaren i nöden. Min förberedelse började redan på fredagen då jag tillsammans med Nina hämtade Smálius i Fleringe. Han och Oskadis bekantade sig över natten så de kunde dela hage. Bägge har pyjamas så de gillade varandra.

Jag och Nina Morge åkte mot Sudret på lördag förmiddag i karavansällskap med Maria och Galsi. Framme vid Holmhällars pensionat gjorde vi hagar åt hästarna och åt lunch innan vi gav oss av på dagens tur. Vi blev dock lite fördröjda då det visade sig att Annika glömt sadelgjorden så Ingrid fick åka hem och hämta en av sina. Dagen bjöd på strålande sol och klarblå himmel, varmt var det också.  Jag får ju erkänna att jag inte har en aning om var vi red mer än att vi red söderut från Holmhällar.

Vi började i alla fall med en tur längs med havet med vidunderlig utsikt över den ö som ligger utanför. Därefter följde en sandstrand och sedan fler sandstränder, grusvägar, gräsvägar, skogsstigar och lite asfalt. På ett ställe såg vi en falk som Jim Sundberg uppmärksammade oss på. Vi såg också en stor samling gula fina blommor av någon fin sort, ni ser vad duktig jag är på blommor. Överallt var det föresten blommor, allt blommar ju nu och det är så vackert. Mycket fina hus med stora blommande syrener i trädgården såg vi också.

En bit fick vi också sällskap av ett gäng nyfikna kvigor, ingen av hästarna var dock så nyfikna som dem. Värmen klarade vi bra genom att vada i havet så hästarna kunde dricka och svalka av sig. Några vattengalopper och trav blev det också så även vi ryttare blev avsvalkade av det skvättande vattnet. Vi var ute i ca 3 timmar och red innan vi vände åter mot pensionatet. Väl framme där så drack jag säkert en liter, jag hade inget vatten med och det var väldigt varmt. Alla bar även några liter till sina hästar som också drack vatten i stora mängder.

Jag hann med att prova lite sadlar på några av hästarna. Vi hade med en dressyrsadel som Lotta skulle prova på Mökkvi och Karin provade Ninas sadel

på Disir. Hästarna fick sin välförtjänta vila med gott gräs och vi tvåbenta begav oss mot den enda duschen. Medan vi väntade på vår tur så pratades det en massa och pustades ut i skuggan.

Prick klockan fem var vi på plats för att äta mat, det var strikta order från restaurangen om att hålla tiden då de hade 50 ätande gäster denna kväll. Vi blev serverade tre rätter med gravad lax till förrätt, kassler till huvudrätt och toscapäron till efterrätt. Allt gick ner i hungriga ryttarmagar och vi gick mätta och belåtna tillbaka till våra rum. Agneta och Rosis lämnade oss för att bege sig hemåt då de bara var med och red på lördagen. En del gick ner till havet och satt och pratade medan de flesta satt kvar utanför rummen och pratade. Vid tiotiden hade alla stupat i säng efter lång härlig dag. 

Söndag morgon efter en skön natt i de fina rummen serverades en rejäl frukost klockan halv nio. Där fanns det mesta att välja på så man fick stå en stund och fundera på vad man skulle äta av, för allt orkade man inte. Jag hade kvällen innan upptäckt deras egen bakade grova bröd med frukt i som var sagolikt gott, några sådana mackor blev det plus fil och massor med gott i den.

Vi städade ur rummen och packade in i bilarna så att vi var klara att åka när vi kom tillbaka. Vid tio satt alla till häst igen och vi begav oss av norrut från Holmhällar. Mycket sandstränder red vi denna dag samt på fina strandängar och i fina strandskogar. Disir hade lite åsikter om hon skulle gå över en bäck som rann ut i havet eller om hon skulle gå i havet. Helst ville hon inget men när Karin satt av så kom hon över.

Lunchen åt vi vid havet på en gammal fälttävlansbana (då kanske någon vet var vi var). Pastasallad med bröd och dryck gick ner i hungriga magar. Dreyri knöt loss sig hela tiden och var bla framme och pratade med Lotta och Erika medan de åt. Efter en halvtimmes paus satt vi åter i sadeln och red mot Holmhällar. Nina fick Oskadis att gå i havet och var lycklig, så nu slipper Cilla Beite hoppa av och leda henne på Fårö i höst.

Ritten avslutades med en härlig galopp längs sandstranden, som för min del slutade i sandbankarna dit Smálius ville av nån outgrundlig anledning. Framme vid pensionatet så släppte vi hästarna i hagen så de fick rulla sig. Jag, Nina, Maria, Erika och Lotta satte oss i skuggan och drack vatten och åt muffins innan vi lastade. Hagarna revs, vi sa hejdå till alla och rullade mot Väte. Jag släppte av Nina och Oskadis, hämtade Pia och fortsatte till Fleringe med Smálius.

Tack så mycket Ingrid för den underbara ritten med mysigt boende och vacker natur. Jag hoppas att det blir en årligt återkommande ritt.

/Jenny Lindley

 

Deltagare: Ingrid Jacobsson/Kola, Maria Smedberg/Galsi, Annika Hedberg/Kráki, Jenny Lindley/Smalius, Pia Bergman/Tyra, Erika Amnér Salka, Nina Morge/Òskadís,  Gunilla Werling/Dreyri, Karin Ruger/Disir, Lotta Amnér/Mökkvi, Gunilla Sundberg/Jésus, Jim Sundberg/Stjarna, Agneta Hallenfur/Rúmba & Rosis Widegren/Leiri.

      Foto: Gunilla Sundberg, Jenny Lindley m fl
 
   
   

VÅRTÄVLING I FLERINGE 24 MAJ
Det blåste och var kyligt, men stämningen var trots det på topp.

Tävlingen kan sammanfattas i att Vonna Norrby/Glitnir tog "storslam" och vann alla tre grenar de ställde upp i.

  • Gulligast var Isabelle & Alexandra som barbacka red ärevarv tillsammans på "Kalle".
  • Vi lyckades få igång två krånglande bilar
  • Klubbens nya dressyrstaket blev jättesnyggt
  • och JA.....  Krummi gick på transporten.

Lotteriet till stöd för klubbens ungdomsverksamhet vanns av Lotta Molund & Agneta Hallenfur - priserna bestod i var sin islandströja, som kommer att stickas upp i valfri storlek, färg & mönster.

Stort tack till alla tävlande, funktionärer, publik och supertrevliga domarna Ann-Marie & Gunnar Werner.

/Ingrid W

FS1 DRESSYR
1. Vonna Norrby & Glitnir 5,33p
2. Antonia Baumert & Blakkur 5,32p
3 Rosis Widegren & Leiri 5,31p
4. Agneta Hallenfur & Rúmba 5,25p
5. Ingrid Wahlén & Auður 4,53p

T7 - BASTÖLT
1. Rosis Widegren & Leiri 4,5p
2. Agneta Hallenfur & Rúmba 4,4p
3. Lina Börjesson & Smálius 4,3p
4. Nathalie Althin & Valiant 3,3p
5. Sara Lundberg & Sigga 2,75p
6. Erika Amnér & Salka 0,65p

 

Antonia Baumert & Blakkur frá Nedri-Dal

T5 - LÄTT TÖLT
1. Vonna Norrby & Glitnir 4,8p
2. Malin Johansson & Teitur 4,65
3. Ingrid Wahlén & Auður 4,3p
4. Antonia Baumert & Blakkur 4,15p

TR1 - TRAIL
1. Agneta Hallnfur & Rúmba 8,40p
2. Rosis Widegren & Leiri 8,02p
3. Jennifer Nilsson & Glókollur 7,52p
4. Eva Falkgren & Gáta 7,50p
5. Ingrid Wahlén & Auður 6,83p
6. Lina Börjesson & Smalius 5,67p
7. Nathalie Althin & Valiant 5,60p
8. Jennifer Nilsson & Krummi 3,0p

BARNKLASS
1. Alexandra Nilsson (5år) & Glókollur 5,0p
2. Isabelle Lundberg (7år) & Glókollur 5,0p

 

V5 -LÄTT 4-GÅNG
    Kval Final
1. Vonna Norrby & Glitnir 5,1p 5,49p
2. Antonia Baumert & Blakkur 4,9p 4,62p
2. Ingrid Wahlén & Auður 4,8p 4,62p
2. Nathalie Althin & Valiant 4,65p 4,62p
5. Lina Börjesson & Smálius 4,85p 4,56p
6. Helena Duveborg & Svala 4,25p  
7. Erika Amnér & Salka 4,1p  
8. Eva Flakgren & Gáta 3,8p  
9 Malin JOhansson & Teitur 3,65p  
10. Agneta HAllenfur & Rúmba 3,4p  
11. Lotta Molund & Kraftur 3,2p  
11. Jennifer Nilsson & Krummi 3,2p  
13. Jennifer Nilsson & Glókollur 3,15p  
13. Nina Morge & Óskadis 3,15p  
14. Sara Lundberg & Nökkvi Disk  
Sara & Nökkvi Eva & Gáta Agneta & Rúmba Erika & Salka Jennifer & Krummi Agneta/Rúmba & Rosis/Leiri
Nina & Òskadís Trippelsegrarna Vonna & Glitnir. Tävlingens egen "marknadsgata". Två små försäljare - Isabelle & Alexandra. Domare Gunnar med sekreterare Olivia. Prisutdelning i Barnklassen - Alexandra & Isabelle på "Kalle"
Foto: Helena & Jennifer Nilsson, Malou Wahlström, Agneta HAllenfur, Olivia Larsen, Ingrid Wahlén & Lisa Eriksson.

LASTNINGSKURS MED FREDRIK BOGREN 23 MAJ
Så har vi ännu en gång fått en liten inblick i Fredriks hantering av hästar med lastningsproblem. Denna gång var det Helena Nilssons 5 årige valack Krummi, som var föremålet för kursen.

Krummi har den senaste tiden blivit svårare och svårare att lasta, troligen beroende på att han kommit på att han kan slippa genom att stegra sig mot den som ska lasta och därigenom "skrämmas".

Men med Fredrik kunde han inte komma undan! Ännu en gång fick vi se en häst som spelade ut hela och då menar jag HELA sitt register i försök att slippa undan innan han till slut gav med sig. Krummi spelade "dingel" så till den mildra grad att han gick omkull fyra gånger!!

Det var fascinerande att se hur lugn Fredrik var, oavsett vad Krummi tog sig till. Som Fredrik själv sa att han alltid uppträder helt neutralt/nollställt - blir inte arg, rädd eller tycker synd om hästen.

Till slut gick Krummi ombord på transporten och stod där helt lugnt. Efter en stunds mys och några morotsbitar lastades han av och vi tog en fikapaus.

Efter kanske 20 minuter lastade Fredrik på Krummi ytterligare en gång. Fredrik hade innan gissat att det skulle ta 7 minuter, men han hade fel! - det tog 1!

Sedan var det Helenas tur och innan så gjorde Fredrik och hon upp om hur hon skulle göra. Även denna gång gick Krummi snällt ombord på transporten.

Fredrik berättade att han aldrig brukar använda mat vid lastning - förutom en morots- eller sockerbit när de väl gått ombord och då som en extra belöning. Han vill inte att hästen ska gå ombord för att den får mat utan för att han som ledare har talat om för den att den ska göra det han ber den om.

Ja, vad ska man säga.... vi kan ju inte utnämna honom till vare sig kung eller president, så vi får väl bilda "Fredrik Bogren Fanclub" eller nåt liknande!

I övrigt så kan jag bara hänvisa till det jag skrev vid lastningskursen den 22 februari.

Vänta inte för länge med att börja lastträna era unghästar. Gör det medan de är små! /IngridW

Helena, Krummi & Fredrik. Lite inledande hantering, longering och ledarskapsövningar.
Krummi testar!!! DELTAGARE: Helena Nilsson + Jennifer & Björn. Anette Björkund, Karin Ruger, Ingrid Wahlén.
 
   
   

LEKTIONER PÅ OVALBANAN I FLERINGE 18 MAJ
Det blev en hel drös ryttare som passade på att ta ett litet "genrep" inför den kommande tävlingen på ovalbanan. Vi som var med: Lina/Smalius, Tove/Tritla, Sara/Sigga, Karin/Disir, Ingrid/Auður, Fia/Jullan & Jennifer/Krummi.

Anna Heathcoat-Ball ställde upp och höll lektioner där hon gav oss många tips och råd om hur vi skulle rida tölt- & 4-gångsprogrammet för att det skulle bli så bra som möjligt.

Kameran var med, men tyvärr hade jag inte kollat batteriet innan, så det blev bara tre bilder. Någon annan som hade kameran med får gärna komplettera med  bilder.

Några av oss passade även på att lägga lite tid på att måla på dressyrstaketet ett andra varv färg, så att det ska vara torrt och färdigt att montera på fredag......

Tack Anna! Nu är vi laddade! 

Anna instruerar Tove/Tritla.

MEDLEMSMÖTE I LOKRUME 14 MAJ
På medlemsmötet hemma hos Lotta Molund-Löfgren samlades: Vonna Norrby, Cilla Beite-Börjesson, Sara Lundberg, Fia Lundberg, , Nina Morge, Rosis Widegren, Ulla Andersson, Lotta Amnér, Maria Smedberg, Erika Amnér, Anki Jonasson, Malin Johansson, Jenny Lindley, Lotta Molund, Karin Ruger, Anna Heathcoat-Ball och Natahalie Althin

Gunilla Werling var tyvärr tvungen att ge återbud men ordnade ändå så vi fick smaka på hennes supergoda hembakta limpor till kaffet . Det tackar vi alla alldeles extra för. Utöver de goda mackorna hade Nathalie Althin gjort goda kladdkakor med en fin töltande Islandshäst på varje. Var tog alla bilder vägen??

Mötet inleddes med att Åsa Olsson från Agria på Gotland berättade om det försäkringutbud Agria har att erbjuda oss hästägare. Något som för mig var nytt var att om jag har min häst försäkrad i Agria ingår automatiskt en försäkring som täcker om min häst förorsakar skada på en person som är oförsäkrad. Åsa avslutade med att meddela att Agria ställer upp och sponsrar priser till våra tävlingar. Det blev vi alla mycket glada för och vi hoppas att Åsa kan komma på vår hösttävling och personligen dela ut priserna.

Därefter berättade Haffi Gislassson om tävlingsformen Geadinga keppni. Haffi berättade historiken runt de olika tävlingsformerna inom Islandshästsporten och vad som påverkat utvecklingen. Haffi menar att vi idag med den utveckling inom svensk avel har fått fram hästar som mycket väl lämpar sig för denna tävlingsform där inte bara

gångarterna är viktiga, här läggs stor vikt vid aktion, vilja och utstrålning. Haffi underströk att man måste våga släppa fram hästen så att den kan visa fram sig fullt ut.

Vi tackade Haffi och Åsa för deras medverkan och gick sedan över till vår mer interna frågor.

Första frågan vi tog upp var antalet tävlingsgrenar som vi erbjuder våra medlemmar att ställa upp i. Vi enades om att det är ett bra utbud idag och är det färre än 5 anmälda i en gren ska de erbjudas plats i någon annan gren. Undantag skall göras för nya grenar. Därefter diskuterade vi kriterierna för klubbmästare och landade med förslaget att styrelsen lägger fram ett förslag om två klubbmästare till årsmötet. Ett klubbmästare för bästa allround häst och en för bästa gångartshäst.

Nästa fråga var om vi ska gå med och bilda en ny region inom SIF. Austur har fått en förfrågan från några klubbar i Småland. Vi som var på mötet kom fram till att något samarbete med den region vi tillhör  idag (Stockholm) inte finns och därmed har vi inget att förlora på att prova regionbyte. Många trodde på ett bättre samarbete med de nya klubbarna eftersom de är ungefär av vår klubbs storlek och har liknande medlemsunderlag och utbud av aktiviteter. Styrelsen fick i uppdrag och se över formaliteten för ett byte.

Sist tog vi fråga om byte av klubblogga. Efter en stunds stötade och blötande kom vi fram till att de båda förslagen skall läggas ut på webben så att alla medlemmar kan få säga sitt. Sen kunde vi inte
Haffi Gíslason deltog på medlemsmötet och informerade om tävlingsformen Gaedingakeppni. Här är en bild från juli 2007 då han rider Vonna Norrbys Glitnir i samband med en kurs.

komma fram till om styrelsen kan ta beslut och byte av logga eller om det är en årsmötesfråga. Maria lovade se vad det står i årsmötes protkollet vad gäller byte av logga.

Sedan kom en övrig fråga upp. Anna Heathcot-Ball undrade om vi helt skulle avskriva den inbokade helgen 16-17/8  med avelsvisning och kurs med Nina Berholtz. Mötet  kom fram till att vi inte ska låta detta tillfälle gå oss förbi. Vi kom fram till att vi vill genomföra en avelsvisning den 16/8 någonstans mitt på ön och då kom Sjonhem upp som förslag. Då kan även ridkursen vara där den 17/8. Styrelsen fick i uppdrag att se om detta är genomförbart.

Maria Smedberg tackade alla för ett bra möte.
Vid pennan/ Nina Morge


MÅLARDAG I FLERINGE 11 MAJ
Vi var rejält många som träffades i Fleringe för att måla det nysnickrade dressyrstaketet. Tack vare att vi var så många gick arbetet både fort och lätt.

Deltagare: Zenita Strandänger, Monika Östberg, Nathalie Althin, Ingrid Wahlén, Tove Wahlén, Lotta Amnér, Erika Amnér, Fia Lundberg , Sara Lundberg, Isabelle Lundberg, Ulla Andersson, Karin Ruger, Lotta Molund & Gunilla Werling

Efter slutfört värv tog vi en härlig fikapaus i solskenet innan höstarna sadlades och det blev tid för en stunds träning på ovalbanan.

Vi testade även den nyuppfunna bansladden -gjord av en lastpall- och kom fram till att den nog kommer att fungera rätt bra tills vi kan ordna något bättre!

Karin, Lotta & Zenita målar dressyrstaket.

 
   
   

LÅNGRITT PÅ STENKUSTEN 1 MAJ
Det var 6:e året i rad som vi genomförde den traditionsenliga långritten på Stenkusten. 17 ekipage deltog i årets ritt. Det hade kunnat vara ytterligare ett, men Krummi vägrade gå på transporten varför Jennifer och Therese delade häst och red halva vägen var.

Årets ritt bjöd på underbart vackert väder och vi fick se en hel del av vårens djurliv. Citronfjärilar, blodiglar!, en fisk! och en simmande -till synes lite upprörd- snok i en vattenpöl. Från "kön rapporterades om att man siktat dvärgmaskros och årets första orkidé. En del av sträckan svävade en nyfiken kungsörn över oss.

Ulla skötte om utkörningen av matsäckar och grimmor, och jag kan lova att den medhavda matsäcken -som alltid- smakade otroligt gott. Som en extra bonus bjöd Cilla & Lina på hembakt kladdkaka.

Ridturen bjöd på ett bra tempo med många chanser att få "prata av sig" med den som för tillfället red bredvid, men också på långa galoppsträckor där hästarna verkligen fick sträcka ut.

DELTAGARE: Cilla/Blakkur, Lina/Smalius, Ingrid/Auður, Tove/Tritla, Agneta/Rúmba, Sara/Sigga, Fia/Jullan, Karin /Disir, Lotta/Mökkvi, Erika/Salka, Gunilla/Dreyri, Elias/Fenja, Jennifer & Therese/Kalle, Zenita/Tyr, Monika/Tor, Malin/Teitur och sist och (definitivt inte minst) Jocke/Fjäll-Ann.

Foto: Ingrid Wahlén & Jocke Stuxgren.
ARBETSDAG I VIKLAU 26 APRIL
Lördagen den 26 April samlades Maria Smedberg, Jenny Lindley, Nina Morge och Pia hemma hos Marias pappa för att ha en arbetsdag och snickra stöd till staketet runt dressyrbanan i Fleringe.

Ett par timmar höll vi på men alla knegade på flitigt så tillslut stod alla 60 stöd färdiga i det strålande solskenet som svedde våra ryggar. Roligt hade vi när vi bland annat fick försöka tänka till ordentligt och räkna för att allt skulle bli rätt när olika längder skulle kapas upp, viktiga saker så det inte blir fel räknat.

Vi brottades med olika skruvdragare och spikpistoler som ibland ville ge upp, det kändes lite som en tomte-verkstad så som vi arbetade på. Klockan halv två på eftermiddagen stod vi stolta och såg på vårat verk, nästa vecka transporterar vi upp allt till norr för då skall arbetsgruppen där uppe få sätta färg på det hela.

Staketet är gjort så det är portabelt och kan flyttas runt om så önskas. Hoppas alla blir nöjda med våran insats här på söder.

Hälsningar Maria Smedberg.

Nina & Jenny skruvar staketstöd.....
SIF NATIONELLA UNGDOMSMÖTE 2008
SIFs nationella ungdomsmöte arrangerades på Gotland den 18-20 april. Här kommer ett litet reportage signerat Austurs ungdoms-representant Nathalie Althin.

Jag nu har då jag o Lina varit på ungdomsmötet. Med lite krångel hit och dit så löste allt sig. Ungdomarna, Tanja Zabel (ordförande i SIFs ungdomsutskott) och Susanne kom på fredagsnatten till Boda Borg.

Lina hämtade upp mig på lördagsmorgon så  vi kom i tid till frukosten vid Boda Borg. Jag gick upp och kollade sovplats och hittade en ledig säng. Lina och jag satt och pratade lite med Tanja och Susanne. Jag va då den riktiga gotlänningen där eftersom Lina kommer från Stockholm. Så dom tyckte de var roligt att höra lite gotländska.

Men dagen började med frukost klockan 9. Sen började mötet vid 10 och då fick alla presentera sig, vi fick intervjua den som satt bredvid från en annan klubb, och skulle sedan presentera den personen. Vi var 29 ungdomar + 2 vuxna. Vi pratade på om allt på mötet och de var trevligt.

Vi fick gå ut i grupper och prata om vad vi skulle kunna hitta på med Islandsföreningen tillsammans vi ungdomar. Och vädret var ju toppen så vi satt ute i solen. Lunchen kom och de bjöds på Nachos.

Efter lunchen så delades vi in i lag och skulle springa runt på Boda Borg. Var jätte kul snacka om att man får upp snacket när man ska lista ut rum. Även om vi inte kände varann eller hade glömt vad vi hette så gick de super i alla fall.

 Efter har sprungit runt och lekt lite så var det middag. Till middag blev de kyckling och klyft potatis. Efter de så fick vi ha fritt och då kunde man få göra repgrimmor. Delade in oss i grupper och gjorde repgrimmor tills klockan blev 21.00.

Söndag: Vaknade kl 08.20 och gick upp o bäddade efter oss och gick ner och käkade frukost. Hade ett möte som vi då snackade om Lag SM.

Efter det tog vi vår packning och packade ut i bussen och for in till stan. Lina mötte upp oss på hamnterminalen och vi guidade tjejerna runt i innerstaden. Tog till sist en glass på Glassbaren.

//Nathalie

"FRÅN BRUNST TILL FÖL” 22 APRIL

Avelsutskottet arrangerade en föreläsning på ämnet med veterinär Annika Melin hemma hos Irene Andersson i Etelhem. Föreläsningen var riktad till alla medlemmar, men det var nog mest bara de riktiga ”avels entusiasterna” och några övriga intresserade som anmälde sig. 10 personer blev vi i alla fall.

Ett sto blir könsmoget vid 1½-års ålder, men det är inte lämpligt att betäcka en så pass ung häst. Man bör vänta tills stoet är hyfsat färdigväxt eftersom mestadelen av näringen går till det väntade fölet och kan inverka på stoets egen tillväxt. Man bär vänta till omkring 3-års åldern –med fördel längre.

Stoets brunst styrs av solen och även av den ökande betestillgången på våren & sommaren. Brunsten varar mellan 3-7 dagar och kommer i cykler på 17-21 dagar. Allt varierar från sto till sto.

Det börjar även bli lite vanligare med semin även bland islandshästar. Dels slipper man transportera stoet långa sträckor, och dels är det säkrare för både sto och hingst.  

Annika berättade om vad som rent fysiskt händer med stoet vid brunst, hur ägget släpps i slutet av brunsten och vandrar ner till livmodern där förhoppningsvis någon duglig spermie väntar på att få befrukta ägget. Ägget är ”fräscht” i ca 4-6 timmar medan spermierna lever i ca 1-2 dagar. 

För att konstatera dräktighet kan man göra ultraljud efter ca 7 dagar. Efter ca 40-42 dagar kan en veterinär känna en dräktighet på livmodern och man kan även ta blodprov. Det är ca 1-2 dräktigheter av 10 som inte går till färdigt föl.

Att få tvillingföl är inte önskvärt hos häst eftersom det ofta slutar ”illa” - stoet kastar, fölen föds döda eller så får stoet en svår förlossning. För att undvika tvillingar bör veterinär

 

Ett gäng olika föl födda hos Lauhästar 2007.

undersöka stoet och upptäcks två foster brukar veterinären försöka ”knäppa” det ena, eller så spolar man ut fostren och gör en ny betäckning. 

Stoet går dräktigt i 10-12 månader. De flesta föl föds på natten och stona ”blåser” ofta sina ägare på att få vara med vid födseln. När stoet väl lagt sig brukar fölet vara fött inom 10-20 minuter. Framhovarna och nosen kommer vanligast först – låt stoet jobba själv i lugn och ro.  

Föl föds helt utan några antikroppar som är så viktiga i immunförsvaret mot sjukdomar. För fölen är stoets råmjölk förutsättningen för att de ska kunna växa upp till starka och friska hästar. Inom sex timmar efter födseln måste det lilla fölet ha klarat av att dia sin moder för att få i sig de livsnödvändiga antikropparna. Om fölet är för svagt för att dia så ska man inte hjälpa det att dia - mjölka hellre ur råmjölken och ge fölet mjölken med hjälp av en mugg eller liknande. 

Annika fick frågan varför det i år verkar vara många ston som inte har fullföljt sina dräktigheter. Annika säger att det finns många olika faktorer som styr djurens beteenden och många av dessa faktorer har vi inte en aning om. En teori kan vara att det ifjol var ett annorlunda

”foderår” eftersom det p g a regnet växte hela tiden – och fodret påverkar brunsten. Men denna teori är så god som någon annan!

En jätteintressant föreläsning som gör att man blir lite sugen på att betäcka sitt sto, men samtidigt lite betänksam eftersom det är mycket som kan hända ”längs vägen”. Några av oss deltagare hade redan fått sina väntade föl, medan andra går i ”väntans tider”.

Som avslutning såg vi Cilla Olssons film där hennes sto Mist får sitt föl (Rán född 2003 ägare Marina Yttergren). Att se den där lilla krabaten komma ut och sedan ta sig upp på mycket vingliga långa smala ”spindelben”. Jättehäftigt verkligen! Livets mirakel!

/Ingrid Wahlén

Deltagare: Irene Andersson, AnnBritt Solberg, Helena Duveborg, Maria Smedberg, Ingrid Jacobsson, Ingrid Wahlén, Annika Hedberg, Gunilla Werling, Cilla Olsson & Inger Stuxgren.

"PROVA-PÅ-TÄVLING" I SJONHEM 19 APRIL
Den södra tävlingskommittén gjorde sitt första arrangemang, vilket var en "prova-på-tävling" i klasserna V5 (lätt 4-gång) & T5 (lätt tölt) på utebanan vid ridhuset i Sjonhem.

Av 10 förhandsanmälda kom 8 till start i det strålande vårvädret! Domare var Jenny Lindley.

Tanken bakom arrangemanget var att få fler att våga prova på att rida ett tävlingsprogram och att få lite tips om hur man -genom sin ridning- kan framhäva sin häst bättre.

Det domaren tittar på är takt, tempo, aktion & form (i nämnd ordning med det viktigaste först).

I vilken ordning ska gångarterna ridas? Var längs varvet jag skifta gångart?

TIPS:
- Om hästen inte kan/vill gå i form kanske man ska prioritera ett lite friskare tempo (framför allt i trav & galopp).
- Skritten ska vara vägvinnande och "lugn", så att hästen verkligen vilar på steget.
- I T5 (lätt tölt) ska det i varv två vara en markant steglängsökning på långsidorna = korta upp tempot rejält på kortsidorna, så att domaren ser att det blir en ökning på långsidorna.

Sara Lundberg & Sigga från Fleringe.
Trots att det "bara" var ett "prova-på" arrangemang, så var någon enligt egen uppgift så nervös att hon nästan inte kunde prata!! Alltså är det bra att ibland "träna tävling".

Förhoppningsvis kommer detta arrangemang att innebära att fler vågar komma till skott med att anmäla sig till vårtävlingen.... Ja, några har faktiskt redan gjort det!

Deltagare: Sara Lundberg & Nökkvi, Inga-Lill Pettersson & Ari , Yvonne Norrby & Glitnir, Nina Morge & Óskadis, Fia Lundberg & Sigga, Tove Wahlén & Tritla, Erika Amnér & Salka, Helena Duveborg & Birka.

Dagen slutade med att ALLA VANN! Bra tävling eller hur.

Stort tack till tävlingskommittén & domare Jenny!


"EN VINNANDE STYRELSE"
Större delen av styrelsen samt två ur valberedningen deltog i Vuxenskolans utbildning riktad till folk med uppdrag i styrelse, projekt eller valberedning. Kvällen innehöll dels en allmän del om föreningskunskap och en del med fördjupningsdiskussioner för ordförande, sekreterare och kassör var för sig i mindre grupper. Hur är den ideella föreningen uppbyggd och hur styrs den? Vilket ansvar har du som förtroendevald? m.m

Deltagare: Gunilla Werling, Irene Andersson, Rosis Widegren.

PÅSKRITT PÅ SJÄLSÖ 30 MARS

Jag tror att det var fler med mig som är oerhört glada över att denna ritt blev uppskjuten en vecka.

Hela 18 ekipage deltog - ja, vi var så många att vi knappt fick ihop alla på en bild! På denna tur fanns även en hingst med - det var Anna med sin svarte snygging Hnokki. Under ledning av dagens guider -Monika & Zenita- tog vi oss runt i omgivningarna kring Själsö-Väskinde-Brissund.

Blommande blåsippor och tussilago kantade ridvägarna och det var hur skönt som helst. Vägen tillbaka gick längs havet och vi red till ljudet av vågornas brus och skriande fiskmåsar.

Tillbaka i Själsö efter ca 2 timmar på hästryggen, högg vi in på den medhavda matsäcken och den utlovade "Själsökakan" =Morotskaka. Efter att ha fikat och snackat häst en stund var det bara att bege sig hemåt igen och se fram emot nästa gemensamma uteritt. /IW

 

http://galleri2008.austur.org/#110
DELTAGARE Från vänster:  Erika Amnér/Salka, Cicki Eriksson/Von, Tove Wahlén/Tritla, ?/Glimma, Lotta Amnér/Mökkvi, Fia Lundberg/Sigga (skymd), Zenita Strandänger/Tyr, Marie Flemström/Birk, Monica Östberg/Tor, Pia Bergman/Tyra, Annika Hedberg/Kráki, Ingrid Wahlén/Auður, Pernilla Åhgren/Fagri-Blakkur, Anna Heathcoat-Ball/Hnokki, Antonia Baumert/Blakkur, Sara Lundberg/Nökkvi, Jennifer Nilsson/Krummi & Lisa Eriksson/Ljósi.  (Foto: Helena Nilsson)
RIDKURS MED HAFFI GÍSLASON 20-21 MARS
Äntligen fick "vi" tillbaka vår favorit-instruktör Haffi till ön. Han är hårt uppbokad, men vi hade turen och lyckades boka in en vårkurs då han fått ett återbud.

Det var ett glatt gäng med 15 ekipage som deltog och det var som vanligt en mycket trevlig och avslappnad stämning. Kursen hölls på Norrvange i Lärbro.

Deltagare & gruppindelning:
"Ungdomarna" - Sara Lundberg/Nökkvi, Tove Wahlén/Tritla, Erika Amnér/Salka & Nathalie Althin/Valle
"Unghästarna" - Fia Lundberg/Sigga, Jennifer Nilsson/Krummi, Lisa Eriksson/Ljosi och Eva Falkgren/Gáta "Tanterna" - Karin Ruger/Disir, Lotta Molund/Kraftur, Gunilla Werling/Dreyri & Lotta Amnér/Mökkvi
"Resten" - Ingrid Wahlén/Auður, Malin Johansson/Teitur, Antonia Baumert/Blakkur

Haffi har en så positiv attityd till det här med ridning - det ska vara roligt att rida, "ingenting är omöjligt" - "det är klart att det går".

"Vi är bra, men kan bli bättre."

Stora krav på hästarna vad gäller att lyssna, flytta för skänklarna, form och tempo varieras med lite mer "fart och fläkt". Hästarna tycker att det är roligt och min "lånehäst" Ödde blev bara piggare och mer framåt ju fler pass vi red - man tycker ju att han borde ha blivit tröttare och tröttare!

Enligt Haffi så är det vårt ansvar som ryttare att se till att hästen trampar under sig och bär upp sig - detta oavsett om vi ska rida A-final i VM eller i skogen..

Mycket av kursen gick ut på att få hästarna att lyssna bättre på både förhållningar och skänklar. Detta gällde båda vid sidoförflyttning & tempo växlingar.

http://galleri2008.austur.org/#109
Lite egna personliga minnesbilder:
Lösgörande arbete - få hästen att släppa alla spänningar. Låt hästen värma upp och jogga igång på långa tyglar -inga krav på samling, form & lågt tempo- bara låt den gå. Gärna på volter och i båda varven.

Variera ridningen - överraska hästen och hitta på nya saker, så tycker den att man blir intressant som ryttare.

Var tydlig - hästen blir överlycklig om du som ryttare fattar alla beslut (då slipper den)

Halvhalter = "hallå är det någon hemma" - få hästen att lyssna och sedan samlande arbete i form av att ställa hästen och flytta bakdelen.

"Lyssna - Flytta"

"Ta & ge efter". Det är viktigt att man ger tydliga signaler både med skänklar och tyglar. "Ta - Ge efter" och framför alt är det viktigt att ge efter. Man får absolut inte blir hängande i tyglarna.

"Stilla med handen" - Haffi påpekade för många av oss för att vi är alltför yviga med våra händer och tyglarna.

"Stilla med handen"

"Rida under tvättlinan" - Själv fick jag en liten aha-upplevelse av vad Ödde verkligen kan då vi körde tempo-växlingar på sista ridpasset.

Vi i "Rest-gruppen" fick prova att "rida under tvättlinan". I tölt skulle vi ryttare -vid en speciell punkt på långsidan- sänka våra  huvudet som om vi red under en tvättlina - bara denna förändring av tyngdpunkten i sadeln gjorde att hästen ökade både steg och tempo. Lade man sedan till lite skänkel - jösses vilken fart det blev!! Ökad tölt.... Yeeeha!

Hoppas att alla är lika nöjda med kursen som jag. Vi kommer att försöka boka upp Haffi för en ny kurs i sommar eller början av hösten.

/Ingrid

Svaret på pass-frågan! - 250 meter på 23 sekunder innebär en snitthastighet på lite drygt 39 km/h.

FÖRELÄSNING MED EQUITERAPEUT 3 MARS
15 medlemmar hade samlats på Kauparve i Lärbro för att lyssna på equiterapeuten Johanna Modigh.

Hanna berättade att hon hållit på med hästar under i stort sett hela sitt 27-åriga liv. Hon har gått den 2-åriga equiterapeut utbildningen i Katrineholm, och är nu den enda equiterapeuten på Gotland.

En equiterapeut behandlar hästar med störningar i rörelseapparaten - det kan vara rehabilitering efter veterinärbehandling eller friska hästar med nedsatt prestations-förmåga eller i förebyggande syfte.

Hanna berättar att hon vid första tillfället alltid brukar göra en grundlig undersökning -hästens ålder, sjukdomshistoria, allmän-tillstånd, bakgrund, psyke m.m - Hon gör även en exteriör bedömning och försöker även se den i rörelse för att lokalisera rörelsestörningar.

Sedan känner hon igenom hästen för att se om den är symmetrisk, palpationsöm (ömmar för tryck) eller kanske är ovillig till någon rörelse. Sedan försöker hon lägga ihop de olika delarna för att få en helhetsbild av vad problemet kan vara och därefter väljs behandlingsmetod efter hästens behov.

Behandlingsformerna är i stort sett desamma som de humanutbildade sjukgymnasternas - men anpassat för häst. Det ultimata är enligt Johanna att få jobba i nära samarbete med en veterinär eftersom behandlingsformerna de kompletterar varandra.

De olika behandlingsformerna kan vara laser, akupunktur, kiropraktik, stretching, massage eller elektroterapi. Hanna använder sig mycket av magnettäcke & akupunktur.

Hon gick igenom lite av hästens anatomi och visade lite delar som vi kan känna själva - nackkotorna, ryggkotorna, skulderbladen, knäleden, griffelbenen, gaffelbanden o s v.

Det sistnämnda visade hon även ute i stallet på våra hästar -Auður och russet Jackie- som båda stod snällt medan det klämdes och kändes från alla håll. Med tanke på all vinterpäls som hästarna har vid den här årstiden, så var det inte helt enkelt för oss "amatörer" att känna allt som Hannas vana fingrar kunde känna. 

 

Den som vill läsa mer kan gå in på Svenska Equiterapeutförbundets hemsida. Där finns även en förteckning över landets alla medlemmar.

Troligen kommer det att bli en uppföljning på denna träff och innehållet på den kommer vi att kunna ha egna önskemål på. /Ingrid W

Deltagare: Ingrid Wahlén, Gunilla Werling, Fia Lundberg, Sara Lundberg (u), Cilla Beite-Börjesson, Agneta Hallenfur, Irene Andersson, Rosis Widegren, Eva Falkgren, Anna-Greta Kihlén, Gun Hedin, Ulla Andersson, Nathalie Althin (u), Lotta Molund, Tove Wahlén (u)

LASTNINGSKURS I FLERINGE 22 FEBRUARI
Efter att ha ställt in denna kurs vid två tidigare tillfällen lyckades vi boka in en dag. Tanken var att vi denna gång skulle köra oavsett hur få vi än blev - nu eller aldrig!

Instruktör för kursen var Fredrik Bogren - hästkille & hovslagare, men kanske mest känd som en av riddarna i Torneamentum.

Fredrik började med att visa sitt viktigaste hjälpmedel - ett långt rep, som har många användningsområden (longerlina, grimskaft, "påtryckning", draglina). Han betonade även att det är viktigt att alltid tänka på säkerheten. Med hjälp av det långa repet kan man jobba på lite avstånd från hästen, och hästen kan inte lika lätt rycka grimskaftet ur händerna på dig!

Han sa även att det viktigaste av allt är att inte bli arg - avsett vad hästen gör! Han vill även att hästarna ska vara alerta och "med" och inte bara stå som zombies! Det är bättre att hästen visar ett beteende än inget beteende alls.

Fredriks filosofi vad gäller lastning är att det ska vara "svart eller vitt" - många gånger är vi väldigt "grå" (=otydliga") och det kan bli svårt för hästen att förstå vad det är vi vill att den ska göra.

Fredrik menar att det ska vara obekvämt & obehagligt att vara utanför transporten och "himmelriket" inne i transporten. Han försöker vara en lite aggressiv "bad guy" utanför och inne i transporten en riktig myskille.

Hans lastnings "objekt" för dagen var Gáta, Glæða (något hanterad men aldrig lastad 3-åring) samt 21-årige Dreyri.

Det är viktigt att man är tydlig och verkligen är en ledare för hästen. Inte låta hästen gå rätt in i oss. Han jämförde det med hur vi tjejer skulle ha gjort om vi hade blivit antastade av en burdus full 20-åring på krogen - han hade väl fått en "rak höger"..... men samma beteende det godtar vi om det är en häst!!!

Det tydligaste var i alla fall att Fredrik inte gav hästarna en massa muntligt beröm hela tiden. Hans beröm var att slacka i linan, vila, en klapp och en mysstund.

http://galleri2008.austur.org/#108
Gáta provade på alla sina protest-"trix" och försökte gå vid sidan av transporten, men då Fredrik inte gav sig, så insåg hon att det var bara att lugnt och stilla gå på. Linan lade han runt främre bomen, så kunde han själv stå utanför och "hjälpa till".

Många gånger gör vi felet att vända och vandra omkring med en häst som stannar på rampen. Hästen behöver inte ta sats för att komma upp, ja den skulle mycket väl kunna backa uppför rampen.....

Intressantast var i alla fall att se Fredrik med 3-åriga Glæða, som var ganska ohanterad. Fredrik tyckte nog att vi bör börja arbeta med hantering och lastning tidigare med våra föl/unghästar - lättare att hantera dem då de är små. Då kan vi (om det behövs) mer handgripligen visa dem "var skåpet ska stå"!

Glæða hon var till en början väldigt oförstående till vad han egentligen ville och hon visade med all tydlighet att hon INTE ville gå ombord på transporten. Fredrik använde sig då av sitt långa rep som han lade om nosen på henne så att han kunde få mer tryck och kraft eftersom det blir lite av en "strypeffekt" om hästen börjar backa.

Då Fredrik bad henne gå upp på rampen spelade hon ut hela sitt "protest-register" med stegringar,

bocksprång, rusningar och annat. Stundtals gick det rätt "vilt" till, men det gäller bara att vara envisare än hästen. Då hon till sist förstod att Fredrik inte skulle ge sig försökte hon i ett sista desperat försök "gå på" honom också!

Till sist lugnade hon ner sig och följde Fredrik med upp på rampen. Han drog linan in genom transporten och stod själv utanför framluckan och höll linan "i spänn" så att hon inte kunde backa. Då Glæða klev framåt slackades linan som belöning. Till sist gick hon ombord och stod där medan Fredrik myste med henne och gav henne morötter. Hon gjorde inte en enda ansats till att försöka kasta sig ur bakåt trots att det var helt öppet.

Med tanke på hur Glæða "spelat dingel" vid första lastningsförsöket kanske man kunde tro att hon skulle försöka ännu en gång..... men det var inga problem för Ulla att lasta själv. Ulla gick först och Glæða gick nästan omgående lugnt ombord, blev än en gång belönad med en mysstund och några morötter.

Även Dreyri -som gärna backar iväg- fick prova på "nossnaran". Med tanke på hans ålder och att han faktisk vet vad han ska göra, så gav han sig mycket snabbare. Till slut kunde hans ägare Gunilla stå bredvid rampen och han gick själv in i transporten!!

DELTAGARE: Ulla Andersson, Eva & Anders Falkgren, Cilla Beite-Börjesson, Gunilla & Per Werling, Anna-Greta Kihlén, Fia Lundberg & Ingrid Wahlén

DOMARSEKRETERARKURS I FLERINGE 16-17 FEBRUARI
15 personer deltog i domarsekreterar-kursen som arrangerades i Fleringe Gamla Skola under helgen. Lärare var nationella domaren Ulrika Wendéus - för helgen iförd jättelikt "knäskydd" efter att ha hamnat under en unghäst och slitit sönder ena knät (operation väntar i mars)!

Denna kurs vänder sig i första hand till blivande domarsekreterare, men även till sekretariatspersonal, tävlingsryttare eller allmänintresserade islandshäst-människor. Kursen är även "steg 1" på vägen mot en domarkarriär.

Helgen inleddes lite "kyligt" eftersom skolans nyinstallerade varmluftspumpar inte fungerade något vidare utan gjorde så att säkringarna gick stup i kvarten. Kallt är bara "förnamnet"! Efter det att "vaktmästaren" kopplat bort dem blev det åtskilligt varmare. De medhavda lammskinnstofflorna var dock sköna att ha hela helgen.

Ulrika guidade oss in i tävlandets värld - vad man som arrangör, funktionär & tävlande ska tänka på i samband med en tävling.

Vi gick igenom delar av FIPO och dess svenska tillägg. I FIPO beskrivs de olika tävlingsgrenarna och hur de ska ridas. Alla som ska tävla bör ha FIPO-reglerna (går att beställa från SIF och kommer ut i en ny upplaga i april 2008), det svenska tillägget kan man ladda hem från SIFs hemsida.

En liten nyhet: de svenska "lätta klasserna" byter namn till T5 (tölt), V5 (fyrgång) & F3 (femgång).

Vi fick också en lektion i vad en domare tittar på hos de deltagande ekipagen och vi kollade på några hästar på video från VM i Norrköping 1991. Helt klart är i alla fall att det har hänt saker med islandshäst ridningen sedan dess - både med hästarnas form och med ryttarnas sits/hjälper.

Domarna har fem områden att beakta då de sätter sin poäng - de viktigaste är TAKT & TEMPO och sedan följer AKTION, FORM, RYTTARENS SITS & HJÄLPER. Det

här med takt i tölten är inte helt lätt att se (om tölten är trav- eller pass-aktig) är inte helt lätt att se vill jag lova och då kunde vi ändå se hästarna i "slowmotion".

På lördagskvällen hade vi gemensam tacomiddag i skenet från stearinljus! Mysigt!!

DELTAGARE: Maria Smedaberg, Jenny Lindley, Ulla Andersson, Ingrid Wahlén, Gunilla Werling, Fia Lundberg, Karin Rüger, Malin Johansson, Annika Hedberg, NAthalie Althin, Malou Wahlström, Olivia Larsen ,Sara Lundberg, Tove Wahlén & Nina Morge

UTERITT PÅ FÅRÖ 9 FEBRUARI
Tänk vad det är kul att få rida tillsammans. Återigen lyckades vi med en Fårötur & denna gång hade vi vädrets makter med oss.

I lördags tog 6 transporter 11-färjan till Fårö för gemensam tur. Gunilla Werling anslöt på Fårö så det var 7 transporter (12 ekipage) som parkerade vid  Fårö fyr. Erika/Salka, Lotta/Mökkvi, Ingrid/Ödde, Tove/Tritla, Cilla/Blakkur, Lina/Smalius, Fia/Sigga, Sara/Nökkvi, Nina/Oskadís, Maria/Galsi, Gunilla/Dreyri & Karin/Fúni.

Vi började att skritta utmed kusten bort mot Skala sand! Vinden låg på en del så det var lite vågor som slog mot stranden. Skala sandsdynerna är härlig men jobbiga. Denna gång mötte vi inga solbadar ävenfast vädret var så vackert. Hästarna gillade att rida i dynerna.

Sedan tog vi av in mot Ulla Hau. En härlig trav/tölt med en del galopp. Vi kom fram mot sågverket och beslöt att ta en lite längre tur än vanlig så vi fortsatte längre ner i Ulla Hau. Vägarna är underbart mjuka och man vill helst bara galoppera hela tiden. Både hästar och ryttare njöt.

Efter Ulla Hau bar det ut mot Norsta Aurar. Tänk denna strand kan man aldrig se sig mätt på. Att mötas av ett helt stilla hav, blå himmel och en

 

http://galleri2008.austur.org/#111
hel strand utan en enda människa! När man dessutom får sitta på en hästrygg får man verkligen nypa sig flera gånger för att förstå att det är sant!

Det är så roligt att få uppleva en strand, Skalasand med vind och sedan en helt stilla hav på en och samma tur.
Vi började att skritta men sedan var vi flera som inte kunde hålla oss. Det var bara att ge sig hän i en underbar galopp! Tårarna sprutade och man befann sig i sjunde himlen! Tack Blakkur!!!!

Efter galoppen blev det en skön promenad den sista biten. Fikat vid bilen smakade fantastiskt!
Sedan var det bara att packa ihop och åka till färjan! Hoppas det blir en ny tur snart...

Vid pennan Cilla i Fleringe
HÄSTBIO PÅ RANNARVE 6 FEBRUARI
En bunt fikasugna tjejer gosade ihop sig i soffan tillsammans med värmande katter, hundar, och massor av smaskigt fikabröd, och besåg Benni Lindals - "Träning av Islandshästar", samt en fint gjord dokumentär av Malou och Olivias veckolånga Islandsritt 2006, runt glaciärer, och över mytiska lavafält.

Vi fick se inspirerande träningstips i vidunderliga Isländska miljöer som fick Etelhems-skogen att blekna en aning, kan man säga!

Vi dreglade över den ena kalassnygga hästen efter den andra, som tränades i havsbandet, och över bäckar, med "kulisser" av snötäckta fjäll i bakgrunden!

Och blev också varse, att man kanske kan dra nytta av till synes "dåligt" underlag, såsom kuperade frostgräskullar, slingrande stigar vid sandbanker osv. Allt för att träna hästen att naturligt böja sig, lyfta sina ben, och få upp smidighet och balans.

Unghästträningsbiten, skulle behöva studeras många många gånger, så att man kommer ihåg allt när man kommer hem till stallet! Något som framhölls som en viktig bit i den, var skapandet av en positiv atmosfär för hästen/unghästen, för att behålla glädje och framåtanda.

Vi som sörplade kaffe och läsk, och åt bullar var: Ingrid Jacobsson, Cilla Olsson, Malin Johansson, AnnBritt Solberg, Irene Andersson, Suzanne Wahlström, Malou Wahlström, Olivia Larsen, Oda Wahlström och Hanna Johansson. Samt husdjuren, som tjänstgjorde som "mjukisar" i soffan förstås!

/AnnBritt 

 

FILMKVÄLL I LÄRBRO 30 JANUARI
Hela 18 medlemmar hade samlats på Kauparve i Lärbro för att gemensamt titta på filmen "Motivera Din Häst" av/med Ellen Ofstad-Warren.

Enligt devisen "finns det hjärterum så finns det stjärterum" tryckte vi ihop oss i vår hörnsoffa, på stolar och kuddar på golvet.

Efter filmen blev det kaffe-"mingel" och en massa prat kring hästar, ridning, garner, stickning och Island.

DELTAGARE: Ingrid Wahlén, Tove Wahlén, Fia Lundberg, Sara Lundberg, Helena Nilsson, Maria Smedberg, Lotta Molund, Nina Morge, Gun Hedin, Cilla Beite-Börjesson, Ulla Andersson, Gunilla Werling, Karin Ruger, Eva Falkgren, Anna-Greta Kihlén, Annika Hedberg, Monika Östberg & Zenitha Strandänger

Foto: Cilla Beite-Börjesson

 

http://galleri2008.austur.org/#107
ÅRSMÖTE I TOFTA 20 JANUARI 2008

Sammanlagt 36 medlemmar -vilket troligen är nytt deltagarrekord?- hade transporterat sig till Tofta bygdegård för att delta i årets årsmöte. Här kommer en kort resumé av vad som behandlades under eftermiddagen.

Austur hade vid årsskiftet 99 medlemmar (varav 6 lokal) och i "kassakistan" fanns 20 235,77kr.

Ny styrelse: Klubben fick en ny ordförande -Maria Smedberg- och även en hel del nya ledamöter -Nina Morge, Lotta Amnér & Fia Lundberg. Se mer HÄR!  Avgående styrelsemedlemmar avtackades med var sin blombukett.

Hemsidan. Besöksräknaren noterade sammanlagt 101 753 besök under 2007. Detta innebär ett snitt på 278 besök/dag! Webmaster Ingrid Wahlén fick en blomma för sitt uppskattade arbete med hemsidan under året!

Medlemsavgiften för 2009 förblev oförändrad d v s 110 kr för seniormedlem - SIFs del av avgiften är 390 kr varför totala medlemsavgiften blir 500 kr för senior!.

Undomsrepresentant: Nathalie Althin valdes efter förslag från klubbens ungdomar.

Ungdomsrabatten på kurser och tävlingar för ungdomar (tom 18 år) beslutades vara oförändrad under 2008 d v s 25%.

Stadgar: Årsmötet beslutade att klubben fortsättningsvis ska använda sig av SIFs stadgar vilka inkluderar stadgar för lokalklubb.

 

 
Klubblogga: Årsmötet beslutade att revidera klubbloggan och förslag ska tas fram. I loggan bör om möjligt framgå att klubben kommer från Gotland.

Tävlingskommittér: Det bildades två kommittéer: Norr: Ulla Andersson, Ingrid Wahlén, Zenita Strandänger & Karin Ruger. Söder: Stina Nilsson, Helena Duveborg, AnnBritt Solberg & Irene Andersson.

Islandshästens dag: Förslag har kommit på att arrangera en sådan dag i framtiden. Vad ska en sådan "dag" innehålla. Styrelsen kommer att ta upp frågan på nästa möte.

Medlemsmöten: Det efterlystes fler möten utan häst och gärna medlemsmöten 2 ggr/år.

Klubbmästare 2007: Under året har 36 ekipage deltagit i en eller flera tävlingar, men det var bara sju av dem som samlat ihop tillräckligt med resultat för att vara med och "slåss" om klubbmästartiteln.

Slutsegrare blev Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda, som säkerligen är den mest chockade vinnaren i klubbens historia!!! Ekipaget vann mycket knappt före  fjolårsmästaren Emma Wahlén & Auður från Fleringe.

 
RESULTAT KLUBBMÄSTERSKAP
1. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur 4,063p
2. Emma Wahlén & Auður 4,062p
3. Lina Börjesson & Smalius 4,040p
4. Linn Westin & Mósi 3,965p
5. Tove Wahlén & Auður 3,937p
6. Agneta Hallenfur & Rúmba 3,817p
7. Irene Andersson & Grýla 3,538p

Efter årsmötet hurrade vi för dagens födelsedagsbarn - Ulla Andersson, som även bjöd på chokladtårta. Klubben bjöd på kaffe & smörgåstårta. Efter kaffet visades verksamhetsberättelsen i form av ett bildspel med foton tagna under 2007.

För att stötta ungdomsverksamheten såldes lotter där priserna var två islandströjor i valfri storlek, modell och färg. Lyckliga vinnare blev Monika Östberg & Zenitha Strandänger.....

Som vanligt gick årsmötestimmarna väldigt fort. Det känns som om vi har väldigt mycket att prata om och det efterlystes fler träffar utan hästar.

Vid pennan /Ingrid W

Mingel kring islandströjorna.........  "Ungdomshörnan" med Nathalie, Malou, Lina, Tove, Lollo  & Sebastian. Monika & Zenitha vann var sin islandströja och kollar här på mönster och garnfärger tillsammans med "stickjuntans ordförande" Cilla Beite!  

NÄRVARANDE: Maria Smedberg, Ingrid Wahlén, Agneta Hallenfur, Ulla Andersson, Gunilla Werling, Lotta Molund-Löfgren, Gun Holmberg, Lotta Amnér, Cilla Beite-Börjesson, Lina Börjesson, Karin Ruger, Stina Nilsson, Irene Andersson, Ingrid Jacobsson, Cia Stumle, Rosis Widegren, Cilla Olsson. Malou Wahlström (u), Nina Morge, Fia Lundberg, Sara Lundberg (u),  Helena Nilsson, AnnBritt Solberg, Anki Jonasson, Jenny Lindley, Agneta Holmstedt, Nathalie Althin (u), Tove Wahlén (u), Zenitha Strandänger, Monika Östberg, Helena Duveborg, Christina Håkansson, Eva Falkgren, Anna-Greta Kihlén, Matilda Dahl & Birgitta Wahlgren.

TRETTONDAGSRITT PÅ FÅRÖ 6 JANUARI
Vad kan vara mer underbart än att få sätta av i en underbar galopp utmed Norsta Aura när havet vräker bredvid!!!! Då är man i sjunde himlen!

Även detta år blev det trettondags ritt på Fårö. Det var 6 transporter med sammanlagt 9 ryttare som trotsade vädret och gav sig iväg till Fårö. Det var Ingrid Wahlén/Auður, Emma Wahlén/Nökkvi, Tove Wahlén/Tritla, Cilla Beite Börjeson/Blakkur, Karin Ruger/ Disir, Gunilla Werling/Dreyri, Lotta Amnér/ Mökkvi, Erika Amnér/Salka, Jocke Stuxgren/Fjäll-Ann (nordvensk).

Vi samlades vid sågverket och började med att rida utmed vägen en bit innan vi tog av mot Skala sand. Hästarna fick snabbt styltor men de ramlade av så det hämmade inte ridningen. Snösulor blir det nog att sätta på inför nästa verkning!

Ju närmare vi kom Skala sand desto mer hörde vi havet vräka in! Vi insåg att det nog inte var läge att ta sanddynerna idag så vi red genom skogen bort mot Norsta Aura. Vi hade en skön trav/tölt i skogen.

Jag som inte fått rida sedan 15 december njöt i fulla drag. Efter Fårö fyr blev det lite skog och äntligen visade sig den
fantastiska stranden! Ganska stilla alldeles intill strandbrynet, men lite längre ut vräkte
vågorna vid Salvo rev! Vi började lite lugnt med skritt men efter ett tag blev det
trav/tölt.

Trettondagsritt på Fårö 2008.
Alla hästarna i en fin grupp i jämt tempo. Det var bara Jocke på Fjäll-Ann som kom lite efter. Tänk att våra hästar är så fantastiska i grupp. Lugnt och fint gick det i trav tempo. Halvvägs ute på stranden så blev det skritt. Vi diskuterade eventuella dopp men beslöt att avstå. När en fjärdedel av stranden återstod satte vi av i galopp! Vilken känsla! Bitvis såg det lite halt ut men alla hästar var broddade så vi fick bra fäste. Hästarna var bra flåsiga när vi kom fram till
grinden.

Sedan var det mest skritt tillbaka genom Ulla Hau. Sista biten tog vi lite trav. Vi var ute i 1,5 timme.

 

Vid bilarna blev det fika. Lite svårt att sitta men oj vad gott smörgåsarna smakade!
Vid avfärd felbedömde vi tiden lite så vi missade färjan precis men då blev det lite mer hästsnack och diskussion när det blir nästa Fåröritt!

Vid penna Cilla Beite Börjeson