ARKIVET 2009

LUCIARITT MED KLUBBENS BARN & UNGDOMAR I FLERINGE 20 DECEMBER
Det var det åttonde året som vi red Lucia runt Fleringedalen! Det vara kallt och klart. Vi såg en vacker månenskärva när vi lämnade stallet.

Det var sex hästar. Självklart var Kvejka Lucia i år igen med Isabell på ryggen. Lisa red Reifnir och Linnea red Matti. I år fick Risen vara tomte med Lina på ryggen.

Irma hade Marie-Lif (nyinflyttad i Fleringe) på ryggen. Smalius hade Leoni och Jeffry (också nyinflttade) på sin rygg. Till fots gick jag, Ulla, Elias och Fia.

Vi fotfolk lyckades hålla värmen bra. Det var en och annan ryttare som frös om tårna.

Vi sjöng några julsånger vid varje hus och ibland blev vi bjudna på varm saft/glögg och pepparkakor.

Det var som alltid mycket uppskattat av Fleringe borna! Vid pennan / Cilla

http://galleri2009.austur.org/#135
ADVENTS- & LUCIARITT I LÄRBRO 13 DECEMBER
Idag har vi haft advents/lucia-ritt med utgångspunkt härifrån Kauparve. Nio ekipage blev vi -jätteroligt! Mest långväga var Matilda & Micke från Hogrän!

Vädret såg riktigt uselt ut på morgonen, men lagom tills vi skulle ge oss iväg slutade det att regna. Sedan var det uppehåll hela ridturen - ja, till och med blå himmel och sol! Sedan när vi kom tillbaka till gården började det stänka igen.

Fia´s häst Svie blev halt efter halva ridturen och avbröt ridningen. Efter att ha promenerat med honom en bit upptäckte hon dock att det var en stor sten som hade fastnat i ena hoven, kunde åtgärda problemet och ansluta igen. Det gäller att kolla alla hovar och inte bara den man tror att problemet sitter i!!

Efter den 2-timmar långa ridturen blev det knytfika med glögg, kaffe, lussekatter, pepparkakor, chokladkakor och kola! Mums! .... och så en massa hästprat förståss!

 
http://galleri2009.austur.org/#134
DELTAGARE: Ingrid Wahlén/Auður, Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Gunilla Werling/Dreyri, Karin Ruger/Fúni, Sara Lundberg/Frodi, Fia Lundberg/Svie, Isabelle Lundberg/Matti, Micke Olsson/Blakkur & Matilda Dahl/Prydi.
RIDKURS FÖR HAFFI GÌSLASON 28-29 NOVEMBER
Årets Hubertusritt arrangerades hemma hos Irene Andersson i Nygårds Etelhem. Med i arrangörsstaben var även Rosis Widegren & Agneta Hallenfur.

De 10 deltagande ekipagern fick en ca 2,5 timme lång ridtur i lugnt/måttligt tempo på fina ridvägar i blandad höstfärgad terräng. Vädret var bästa tänkbara, även om det blev lite kyligt mot slutet.

Ritten avlöpte helt utan missöden och som avslutning blev det "rävjakt i ett änge - lyckliga vinnare som hittade var sin "räv" blev Vonna Norrby, Erika Amnér & Lotta Amnér.

Några hästlösa "fotfolk" - AnnBritt Solberg & Agneta Hallenfur anslöt till avslutnings maten som intogs i Irenes kök - mycket god skadjurssoppa i Irenes kök och som kronan på verket serverades kaffe med hembakt äppelpaj & vaniljsås.

Ett stort tack till arrangörer och alla deltagare för en trevlig dag /Ingrid W

Så har vi haft ännu en uppskattad ridkurs med Haffi Gíslason på Norrvange i Lärbro. Haffi utstrålar en så härlig positiv energi, så det är en fröjd att rida och kursdagarna går fort - alltför fort.

Han har också ett så lättsamt sätt att förklara olika ridtermer, och ibland är det nog tur att inte djurskyddsföreningen finns på plats.....

"Tänk dig att du sitter på en fågelunge"

... som när han skulle förklara för en ryttare vad som menas med lätt töltsits - "Tänk dig att du sitter på en fågelunge. Sitter du för tungt så kvävs den och sitter du  för lätt, så flyger den iväg."

Vi fortsatte med lösgörande övningar, somt ex "öppna", och det blev många varv i "skamvrån", som var den markerade volt vi använde för att underlätta för både hästar och ryttare att ställa hästarna och flytta bakdelen - inledningsvis i skritt, men även i tölt.

"Den där hästen har haft semester alltför länge"

Sista lektionen på söndagen red vi i större grupper och fick då rida hästen i samtliga gångarter (skritt, tölt, trav & galopp) samt poängsätta vår egen häst mellan 1-5 i varje gångart - vi skulle i varje gångart själva känna efter om

http://galleri2009.austur.org/#131

hästen lyssnade, om vi kunde växla tempo, form, takt o s v  Vi fick efter varje gångart motivera varför hästen fick just den poängen - det viktiga är vad vi själva tycker/känner om vår egen häst - inte vad instruktören tycker.

"Du rider inte på någon porslinshäst"

Under lördagens lunchpaus berättade Haffi lite kring "islandshästen förr, nu  och framför allt i framtiden". Han visade sitt "uppslagsverk", som är de fem häftena med Hólars ryttarmärken Knapinmerki 1-5, vilket är ett välutvecklat utbildningssystem för Islandshästryttare på alla nivåer.

Det finns 5 ryttarmärken som måste tas i ordning, där eleven måste bli godkänd av en domare på varje nivå för att kunna gå vidare till nästa nivå. De första nivåerna innehåller grundläggande kunskaper medan de senare nivåerna ökar i kunskap och svårighet efter hand.

"Knapinmerki = Ryttarmärke"

Tyvärr finns dessa häften ännu bara på isländska, vilket är synd eftersom de är fyllda med fakta och mycket informativa bilder.

Hólar har nu utbildat de första examinatorerna för dessa märken, bland annat några svenska tjejer. De första kurserna/examinationerna

kommer att genomföras nu i vår på fastlandet. Syftet med att genomföra en examination och att "ta ett märke" är att man kan se utvecklingen hos både sig själv och sin häst. Genomförd examination registreras i Hólrs utbildningsregister.

Det är viktigt att ha sätta upp tydliga mål med sin ridning - både kortsiktiga delmål och lite mer långsiktiga.

Haffi tror att dessa ryttarmärken kommer att "bli stort" här i Sverige. Hólars ryttarmärken - kan det finnas intresse för det här på Gotland?

Stort tack till Haffi för ännu en trevlig och givande helgkurs! Välkommen tillbaka!

DELTAGARE: Cissi Cederborg/ Sprettur, Tove Wahlén (u)/Tritla, Lina Börjesson/Smalius & Skjóni, Jennifer Nilsson  (u)/ Krummi, Cilla Beite-Börjesson/ Reifnir, Karin Ruger/Fúni, Ingrid Wahlén/ Auður, Gunilla Werling/ Vaka, Micke Olsson/ Blakkur & Eva Pettersson/ Irma.

"Det är vårt ansvar att hästen går i form, trampar under sig och bär upp sig"

RIDKURS FÖR JOHANN FRIDGERSSON 18-22 NOVEMBER
Johann har ett eget koncept som går ut på att man lämnar hästen till honom i tre dagar, sen rider man lektion i två dagar. Totalt får hästen alltså fem dagars träning. Tisdagkväll lämnades man sin häst till Anna Heathcoate-Ball i Väskinde, där de skulle ridas av Johann och tas om hand av Anna.

På torsdag kväll sågs vi alla inne i stan (Zenita fixade så vi kunde hålla till på Svenska Spel) för teorilektion. Sammanfattar den här:

Johann inleder med att berätta lite om sig själv: ”Jag har hållt på med hästar på heltid i trettio år. Det lilla jag kan, det har hästarna lärt mig.” Han fortsätter med att säga att man lär sig ju inte bara när det går bra, utan också, eller kanske framförallt, när det går dåligt. Fortfarande lär sig Johann något under varje kurs han håller. "Om man känner att ´nu kan jag allt’ då har man stannnat!´"

Innan Johann skulle berätta om vad han tyckte om varje häst och vad man borde jobba med, så gick han igenom några saker som gällde alla. Först och främst tyckte han att vi alla borde STÄLLA STÖRRE KRAV - På oss själva i vår ridning och hästhantering. Ställer vi högre krav på oss själva blir det automatiskt att vi också ställer högre krav på hästen.

Det spelar ingen roll vilken typ av häst det är, men det är viktigt att man själv förstår vad kraven innebär. Alla hjälper handlar om att utsätta hästen för någon form av TRYCK. Och vi vill att hästen ska gå undan för tryck. Så fort den går undan ska trycket släppa.

Det gäller då att som ryttare vara medveten om NÄR:
-hästen sätter emot ryttarens hjälper
-hästen går undan

Vi ska å andra sidan aldrig ställa större krav än:
- hästen klarar av
- än vi klarar av 

Hur mycket tryck ska vi då sätta? Precis så mycket som behövs för att få ett svar! Det allra svåraste är kanske TAJMININGEN (tryck-eftergift).

En annan sak som vi alla borde göra mer är att RIDA HÄSTARNA MERA FRAM. Det behöver inte handla om att rida i högre tempo, utan att ladda hästen med energi. Detta är speciellt viktigt för att rida och utveckla gångarten tölt.

Johann delar upp övergången skritt-tölt i fem steg:

1. Medelskritt, eftergiven på tygeln

2. Rida LÅNGSAMMARE skritt. Vi ska alltid se till att vi kan rida skritt i olika tempon. Generellt sett är tempoändringar också en bra lydnadsträning. Fortfarande ska hästen vara lång och eftergiven på tygeln.

3. KORTA hästens STEG för att samla skritten. Här kan det ofta bli lite motstånd. Då handlar det om att ha hästens förtroende. Här kommer en liten utläggning under punkt 3: Vi måste alltid jobba på att bygga upp hästens förtroende för oss. Om hästen spänner sig vid tryck – då måste vi

http://galleri2009.austur.org/#132

bygga förtroende. Ju mer förtroende hästen har för oss – desto högre krav kan vi ställa. Om hästen drar upp huvudet så är tygelhanden otydlig. Om hästen måste gissa vad vi vill, då blir den spänd. Vi måste vara bestämda och tydliga. Alldeles för många islandshästar rids i tölt med för kort och spänd överlinje. Detta har inget med exteriör att göra utan det beror BARA PÅ RYTTAREN.

Hur kortar man då hästens steg (steg 3)? Det handlar om att förstärka både våra framåtdrivande och våra förhållande hjälper.

4. Vi är nu i samlad skritt. Nu ska vi LADDA hästen med energi, så att den "kommer på tårna" och börjar "trippa". Under samtliga steg (1-4) ska hästen ha lång överlinje och vara eftergiven.

5. Vi glider in i tölten. Enda skillanden mellan 4  och 5 är TEMPOT. Samma takt och form. 

Det är jätteviktigt att hästen lär sig den rätta vägen in i tölt och den rätta vägen tillbaka.  Hästen ska lyssna på alla hjälper utan att vara spänd. 

När ska vi då ”Höja ribban” (öka kraven)? Detta är en fråga Johann ofta får. När? Fråga hästen! Att höja ribban handlar om att göra samma sak fast med mera energi. Om hästen spänner sig, hamnar i handen, då är de en dålig idé att driva mer! 

En intressant sak Johann sa var att DET ÄR OM VI RIDER MED LÖSA TYGLAR  som HÄSTEN BLIR HÅRD I MUNNEN.

Vad gör ryttaren hand då? Jo: ”handen ber och handen ger”. Vi ska aldrig peta in mer energi än vad vi klarar att ta hand om. Vi kan heller aldrig öka hästen kapacitet. Vi kan bara plocka fram kapacitet. En väldigt viktig egenskap hos hästen är dess VILJA. Graden av vilja är medfödd.

Vi hade en lång diskussion om vad detta med vilja egentligen var och vad som är en bra vilja. Många av våra hästar tyckte Johann ”saknade vilja”. Även om hästens grundvilja är medfödd så kan vi genom vår ridning påverka en häst med dålig vilja genom att text lägga till lite ”positiv stress” för att väcka den.

En häst med bra vilja är en häst som är ”beredd jämt”, som kan gå från noll till max på rekordtid. Direkt man ber om något så är hästen vaken och man behöver inte ägna tid åt att väcka den. En häst man ”måste vara på jämt” har ingen bra vilja. En häst med bra vilja bjuder mer, den vill jobba och vi behöver inte påminna den hela tiden.

Efter den allmänna diskussionen och teorigenomgången gick Johann igenom varje häst. Han började med att varna för att han är rätt negativ, eller krävande ska man kanske säga. Kort sagt, han höjde inte hästarna till skyarna direkt. Däremot blev de ganska jämt ”sågade”. Många saknade vilja, många saknade eftergift. Men Johann hade förstås också en hel del tips och råd hur han tyckte vi skulle jobba vidare med dem.

Efter teoripasset kunde man ju inte bärga sig till att rida lektion. På fredagen hämtade man sin häst hos Anna och på lördag morgon drog kursen igång i Sjonhem. Vi red två pass var.

Först fick man en privatlektion sen fick man jobba på självständigt när nästa ryttare kom in. Johanna hade ”ögon i nacken” och såg vad man pysslande med. De flest fick jobba med 1-5 stegen. Vi fick också själva känna efter var på skalan vi trodde vi befann oss. Det var en jättebra övning. En del av Johanns pedagogik går ut på att man som ryttare ska lära sig att känna själv och lyssna på hästen snarare än tränaren.

Något vi alla ”borde” kunna känna är om hästen går emot eller inte och låta det styra vår ridning. Enkelt va? Då är det bara ur och ”köra” –  hästen är den bästa tränaren man kan ha om man bara lär sig förstå vad den säger till oss. Den här kursen hjälpte i alla fall mig en bit på vägen att lyssna på vad min häst säger mig!

DELTAGARE: Matilda Dahl/Prydi, Pia Bergman/Sölvi, Annika Hedberg/Kraki, Marie Flemström/Birk, Monika Östberg/Tor, Petra Söderholm/Thor, Anneli Malmqvist/Ljufva, Irene Andersson/Grýla, Lotta Amnér/Mökkvi.

HUBERTUSRITT I ETELHEM 31 OKTOBER
Årets Hubertusritt arrangerades hemma hos Irene Andersson i Nygårds Etelhem. Med i arrangörsstaben var även Rosis Widegren & Agneta Hallenfur.

De 10 deltagande ekipagern fick en ca 2,5 timme lång ridtur i lugnt/måttligt tempo på fina ridvägar i blandad höstfärgad terräng. Vädret var bästa tänkbara, även om det blev lite kyligt mot slutet.

Ritten avlöpte helt utan missöden och som avslutning blev det "rävjakt i ett änge - lyckliga vinnare som hittade var sin "räv" blev Vonna Norrby, Erika Amnér & Lotta Amnér.

Några hästlösa "fotfolk" - AnnBritt Solberg & Agneta Hallenfur anslöt till avslutnings maten som intogs i Irenes kök - mycket god skadjurssoppa i Irenes kök och som kronan på verket serverades kaffe med hembakt äppelpaj & vaniljsås.

Ett stort tack till arrangörer och alla deltagare för en trevlig dag /Ingrid W

 
http://galleri2009.austur.org/#130
DELTAGARE: Gun Holmberg/Fála, Vonna Norrby/Oður, Matilda Dahl/Prydi, Rosis Widegren/Leiri, Iréne Andersson/Grýla, Nina Morge/Óskadis, Helena Duveborg/Svala, Ingrid Wahlén/Auður, Erika Amnér (u)/Tritla & Lotta Amnér/Mökkvi
TÄVLING I DISTANS 24 OKTOBER I LOKRUME
Årets enda distanstävling arrangerades i Lokrume den 24 oktober. Banan var ca 1,3-1,4 mil lång och gick i blandad terräng.

Lotta Amnér ställde upp som tidtagare, men eftersom vi inte hittat någon "pulsare" fick Ingrid starta lite i förväg för att både kunna rida & pulsa...

Tyvärr hade någon skogsflanör -som inte visste bättre- plockat bort snitslarna i ett vägkäl. Detta upptäcktes av först startande ekipage (Ingrid), men tyvärr först efter att hon ridit ca 1,5 km för långt! De senare startande kunde via telefonkedja varskos om problemet, så att de inte behövde göra samma misstag.

Tyvärr missades att ringa till Fia & Isabelle, så de red också fel på samma ställe, men ändå blev deras sluttid så bra som 56 minuter!!!

Det är bra med mobiltelefon ibland och till nästa tävling ska vi komma ihåg att alla måste lämna sina nummer i samband med start!

Även denna gång klarade samtliga hästar pulsningen med råge. Vissa var under gränsen för godkänt (=56 slag/minut senast 30 minuter efter målgång) redan efter ca 15-20 minuter.
RESULTAT:  
1 Sara Lundberg (u) & Svie från Rooslunda 51
2. Fia Lundberg & Seifur från Ammor 56
  Isabelle Lundberg (u) & Támmin från Vågsjluind 56
4. Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 1,06
5. Maria Smedberg & Galsi från Stenstuge 1,11
6. Erika Amnér (u) & Mökkvi från Stenstuge 1,13
7. Matilda Dahl & Prydi från Bergshill 1,19
8. Lotta Molund & Kraftur från Kvilla 1,33
  Monika Östberg & Tor från Fafne 1,33
  Pia Bergman & Sölvi från Skriðu 1,33
11. Ingrid Wahlén & Auður från Fleringe 1,34

Efter avklarad pulsning visade det sig att den som avverkade banan snabbast var Sara/Svie, som bara behövde 51 minuter för att ta sig runt. Detta innebär att de höll en snittfart på ca 15-16km/h.

Efter avslutad ritt blev det välbehövligt fika med medhavd matsäck på salen hemma hos Lotta. Där hölls även prisutdelning med rosetter till de topp placerade och en säck morötter till vinnaren! GRATTIS!

Vi fick alla en härlig ridtur i ett fint höstväder! Tack till Lotta & Natalie som hjälpts åt med att snitsla banan!

/Ingrid

RIDKURS FÖR SOFIE ENGSTRÖM 17-18 OKTOBER I GRÖTLINGBO
I helgen besökte Sofie Engström Gotland höll ridkurs i Grötlingbo i Maria Levander nya ljusa ridhus. Underlaget var jättebra och det fanns både stallplatser och en enorm hage att bygg hagar i.

Vi var åtta ekipage som deltog. Hästarnas ålder varierade från 5 till 19 år. Precis som i juni då Sofie senast var här bjöd denna helg på några "små underverk": Hästar som ”inte kan tölta” de töltar, hästar som ”inte kan trava” – de travar som aldrig förr efter en liten genomkörare med Sofie.

Det roliga är att det håller i sig, ett ekipage som började tölta i om förra kursen har töltat på sen dess! Hästar som är stela blir lösa, hästar som går på framdelen kommer upp och börjar ta i mer med bakbenen osv… Ryttare får leenden från örsnibb till örsnibb…Helgen bjöd oss på aha-upplevelser, men gav också en del att bita i och grubbla över. 

Lördagen inleddes med två långa pass (1,5 timmar/pass) då vi red fyra i taget. Under dessa pass (då de som inte red satt på läktaren och tittade och lyssnade) fick alla ekipage visa alla gångarter och rida på som de brukade göra i vanliga fall. Sofie tittade och gick sen igenom vad ekipage skulle fokusera på och varför – det blev alltså en hel del teori. I övriga pass – som reds två och två på lördag eftermiddag och söndagförmiddag och sedan enskilt på söndageftermiddag – bakades det också in en hel del teorilektioner för alla att suga i sig.

Teorin berodde såklart vad just ekipaget i fråga jobbade med: det kunde vara allt från böjning av hals i skritt, töltsättning, galopp och trav över bommar, balansövningar i form av damsadel, stå på knä i sadeln, till samlande "öppna" för att komma åt hästen bakdel, one reinstop, osv! Jag ska försöka återge en del av det som pratades om så ni som inte var med på kan få ta del av det. Håll till godo!

Galopp från trav
Flera ekipage blev ålagda galopparbete. Men med det menas inte att fräsa runt på spåret i galopp. Ack nej. Utan vi skulle jobba med övergångar trav-galopp-trav med avslappnad ställd (eller förböjd) häst på voltspår var övningen. Vägen dit (alla kom inte ”fram” denna gång) var förstås olika för de olika ekipagen. Vissa hade svårt med galoppen, andra med traven eller ställningen. Vissa hade vårt med alltihop (=undertecknad!).

En poäng med att fatta galopp från trav är att traven är diagonal och då förstärker man det diagonala momentet i galoppen (om jag minns och fattade rätt). Det är speciellt bra för hästar med mkt pass i kroppen, där galoppen kan bli passaktig och stel. Sen är det lösgörande att göra många övergångar trav-galopp och tillbaka.

Öppna
En annan övning vi fick göra även från marken var öppna. Ska hästen gå i öppna ska den ha kvar bakbenen på spåret men gå ett ”snäpp” innanför spåret med frambenen: det blir 3 spår: dvs ytterbakben går i ett eget spår ytterst, ytterfram och inner bak går i samma spår i mitten och inner fram går i ett eget spår.

Ryttaren styr ju hästens bakben med sina höfter och hästen framben med sina axlar. Eftersom bakbenen ska vara kvar på spåret ska ryttarens höft vara rak. Däremot ska axlarna vridas inåt. Detta fick vi testa två och två från marken: den som gick framför skulle försöka hålla sin kropp i ”öppna-position” medan den bakom kände efter om höften och axlarna var rätt.

Ett vanligt fel vi gör är att vi vrider hela överkroppen (dvs höft OCH axlar): då säger vi åt hästen att gå i skänkelvikning! Sen försöker vi kanske för att få den i en öppna att häva tillbaka baken med skänkel/tygel vilket innebär för många och felaktiga hjälper.

Stigbygelkyss
Vi tittade och också på vad som händer när man gör en stigbygelkyss korrekt: hästen sträcker ut sin yttersida, sänker huvudet, och slappnar av.

Stigbygelkyss är bl.a. en bra övning för att kolla av att hästen kan böja och sträcka sin hals. Kan den inte ge efter och stå med böjd hals avslappnat i stillastående kommer den aldrig kunna göra det i farten. Får man problem med ställning/böjning kan det vara bra att gå tillbaka till att göra det stillastående och kolla att det funkar där, sen i skritt och sen i snabbare tempon.

http://galleri2009.austur.org/#129

Överstrykning
Är ngt som har blivit större på senare tid och innebär att snabbt föra fram en eller två händer under typ tre steg bland annat för att kolla av att hästen bär sig.

Allmänt om hjälper
Hjälper ska inte vara till för att låsa in hästen. Hästen ska vara fri och hjälperna är till för att rama in den för att kunna göra svårare övningar, hästen ska med hjälp av våra hjälper, välja att göra den svårare övningen. Med våra hjälper ska vi visa hästen den lättaste vägen ut som är den vi vill att den ska välja. För att kunna visa hästen vägen ut är det viktigt att kunna låta bli att inverka på hästen när vi inte vill det. Det handlar nästa stycke om…

"Passagerar ridning"
Att skala bort alla hjälper och inte inverka alls på hästen. Att kunna låta bli att ”störa” eller inverka på hästen är jätteviktigt för att kunna belöna hästen. Att bara vara passagerare kan också vara ett sätt att komma åt hästens tankeverksamhet om hästen stressar upp sig eller inte lyssnat.

Istället för att mata på med budskap och bestraffningar ska vi skala av och skala av tills det är ingenting kvar och låta hästen vara helt fri under oss. Så att den slappnar av. Från del läget kan vi börja ge en enkel signal. Tex att sätta lite press på den när den är på ett ställe dit den vill gå (tex dörren) och släppa pressen när den rör sig åt ngt annat håll.  Detta måste upplevas och blir lite svårt att förklara i text.

Vi fick se detta med Petra och Thor på denna kurs. Det är fantastiskt att se hur en duktig och välbalanserad ryttaren kan lyckas med att inte störa hästen alls och därmed få en förvirrad eller stressad häst helt lugn. Hur coolt som helst!

Vi har oftast en tendens att vilja slita tag i tygeln i många lägen: för att styra stoppa. Att öva ibland öva på att bara vara passagerare (lämpligtvis på inhägnat område!) är en jättebra övning för ryttare på alla nivåer för att kolla av/ träna bort spänningar och olika reflexbeteenden vi har.

Töltanalys
Sofie lärde ut hur man ska se på tölten om den blir passaktig eller travtaktig.

I ren tölt är avståndet mellan samma sidas bak- och framben konstant, bakhoven liksom för framhoven framför sig, puttar den uppåt. Bakhoven landar först, sen framhoven när bakhoven är upp igen (avståndet ska vara konstant). Tölten består av ett lateralt och ett diagonalt moment som ska vara lika långa i ren tölt. Blir hästen travtaktig (det diagonala momentet längre än det laterala) börjar avstånd mellan fram och bak att skifta och bli ömsom kortare ömsom längre (det är inte längre en ”stång” mellan fram och bakben).

Blir tölten passtaktig (det laterala momentet förstärkt) så blir tiden mellan att fram och bakhov går i marken allt kortare. I ren passtakt landar de samtidigt. Vill man lära sig analysera tölten är ett bra sätt att sätta reflexband på ena sidans benpar (på den häst man tittar på) och titta på hur reflexbanden rör sig i förhållande till varandra i travtaktig/ren/passaktig tölt.

Egna reflektioner: Att utvecklas som ryttare…
..pratade vi en del om. När man går på kurs kan det ju lätt bli att man känner sig som nybörjare igen. Det visar sig att man sitter och skaver med sin skänkel hel felaktigt eller att hästen maskar sig

igenom böjningsövningar, Så får man ta det från början och det känns som är ”back to basics” vilket ju kan vara rätt frustrerande.

Något Sofie är ruggigt bra på är att på ganska kort tid sätta fingret på något av de lite mer grundläggande problem ekipaget har (oavsett hur länge man har ridit/hur utbildad hästen är), och sedan får man jobba med det tills man får igenom en förändring vilket ofta tar sin lilla tid eftersom det just handlar om något grundläggande.

Frustrerande kan tyckas, att man liksom inte kan rida runt där och visa det man är bra på och få en massa beröm, det hade ju varit mycket roligare. Vi pratade om detta med att ”vara nybörjare” Sofie berättade lite av det hon lär sig när hon nu går en pedagogikkurs på Strömsholm. En grej som jag tyckte var så himla bra att jag tänkt på den sedan dess:

”Alla är vi nybörjare när vi kliver upp på nästa nivå i ridningen. Alltså är alla som utvecklas i sin ridning alltid nybörjare.”

Man kan se utvecklingen som att den sker etappvis. När vi fått koll på något så är det dags att gå vidare, till nya utmaningar. Och när vi gör det så blir det svårt. Till en början. Sen lär vi oss och då är det dags att snäppa upp igen för att komma vidare. Alla ryttare, såväl nybörjare som elitryttare som utvecklas genom att utsätta sig för nya utmaningar är alltså nybörjare på sin nivå. Jag gillade detta tänk. Det känns mycket roligare än att tänka att man är tillbaka på ruta ett (hela tiden) vilket ju kan kännas lite deppigt!

Speciellt bra var det att tänka så för mig som stora delar av helgen skrittade och försöka få Prydi att böja OCH sträcka ut på halsen (inte korta innersidan) medan hon gick kvar på spåret. Detta kan tyckas enkelt och banalt men det var INTE. Inte för mig och inte för henne.

Tillslut lossnade det då jag äntligen fattade HUR jag skulle använda inner underskänkel korrekt så att jag inte när jag använder den samtidigt förstörde hela min sits och blev skruvad/låst och fick vikten fel och ägnade mig åt att häva/pressa henne istället för att…just det HJÄLPA henne (som ju hjälper ska göra).

Under sista passet fick vi till det, jag kom åt henne med skänkeln utan att hälen kom upp och jag hamnade snett, hon skrittade på i böljande skritt med böjd hals med utsträckt innersida på halsen och böjde sig i bålen runt min innerskänkel.

För utomstående såg det nog inte särskilt spännande ut, men för mig var lyckan total! Tjihooo, vi fick till det. Och nu har jag hittat nya muskler i benet i om att jag fått en ”ny” underskänkel (den fungerar än så länge bara i skritt, men vi börjar där).

Nybörjare på nästa nivå. Yes, here I come!

/Matilda Dahl

DELTAGARE: Gun Holmberg/Fála, Matilda Dahl/Prydi, Anneli Lindström/Ganti, Bodil Heijbel/Gípa, Alice Heijbel/Tjaldur, Irene Andersson/Grýla, Petra Söderholm/Thor & Micke Olsson/Blakkur.

 

ÖSTERGARNSRITT 10 OKTOBER
14 ekipage hade mött upp hemma hos Gunilla & Jim Sundberg för att göra en gemensam uteritt.

Vi fick en härligt dag på hästryggen med ett strålande vackert och nästan vindstilla höstväder. Ridning längs en vacker kuststräcka och med milsvid utsikt från Grogarnsberget – ja, man såg ända till Slite! På bilden rider vi längs stranden nedanför Grogarnsberget med utsikt över Östergarnsholme.

Vi red i ca2½ timme i ett ganska lugnt tempo.

Efter turen blev det fika i solskenet på stallbacken och vi bjöds på Gunillas goda hembakta Kärleksmums! Stort tack för en trevlig dag!

/Ingrid W

http://galleri2009.austur.org/#126
DELTAGARE: Gunilla Sundberg/Jesus, Ingrid Wahlén/Auður, Tove Wahlén (u)/Tritla, Matilda Dahl/Prydi, Kerstin ?/Blakkur, Nina Morge/Oskadís, Vonna Norrby/Glitnir, Anna Heathcote-Ball/Oður, Maria Smedberg/Galsi, Tanja Schipper/?, Nico Schipper/Bræla, Jenny Lindley/Pruður, Bodil Heijbel/Gípa & Jim Sundberg/Tjaldur.
MEDLEMSMÖTE 8 OKTOBER I TOFTA BYGDEGÅRD
18 medlemmar hade mött upp för dagens medlemsmöte. Vi började med smågruppsdiskussioner med lite "brainstorm" kring klubbens kommande aktiviteter m.m.

Ny kurspolicy beslutades och ska gälla de nya kurser som kommer ut på hemsidan framöver. Nytt är bland annat att man i samband med anmälan ska betala en anmälningsavgift på 30 % av kurskostnaden. Anmälan till kurs är bindande och anmälningsavgiften "brinner inne" om man lämnar återbud. I händelse av återbud p g a sjukdom eller veterinärintyg får man inte tillbaka anmälningsavgiften.

Mer utförligt referat och protokoll kommer.

DELTAGARE: Gunilla Werling, Ingrid Wahlén, Nina Morge, Vonna Norrby, Anna Heatcot-Ball, Carina Dahlström, Jenny Lindley, Fia Lundberg, Sara Lundberg, Ingrid Jacobsson, Matilda Dahl, Cilla Olsson, Ann-Britt Solberg, Agneta Hallenfur, Agneta Bandholtz, Stina Nilsson, Karin Ruger, Anki Jonasson.

HÖSTTÄVLING I STÅNGA 26 SEPTEMBER
17 ekipage deltog i årets hösttävling, som avgjordes i "Gropen" i Stånga.

Det ovanligt lilla startfältet kanske kan förklaras med att det för tillfället är många bortresta ungdomar -bara två! deltog- samt flera skadade hästar.

Men vi som var där, var där och vi hade en väldigt trevlig dag tillsammans. Domare var Malin Brännlund från Vimmerby & tävlingsledare/speaker Jenny Lindley.

För ovanlighetens skull hade vi ett 5-gångs ekipage, och i framtiden hoppas vi på ännu fler som vågar prova.
Ett gäng hade även valt att "spänna bågen" lite extra och försöka sig på att rida de öppna klasserna V1 & T1. Även här hoppas jag att fler framöver ska välja att testa dessa klasser, så att inte några få "prenumererar" på prisrosetterna :-).

Stort tack till publik, alla deltagare, domare Malin & sist -men inte minst- alla funktionärer. 

P.S Ni som har bilder från tävlingsdagen kan väl lägga in dem direkt i bildgalleriet eller maila dem till webmaster@austur.org. /Ingrid

T5 - LÄTT TÖLT Uttag Final
1. Tanja Schipper & Tandri frá Reykjavik 5,2p 5,0p
2. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 4,3p 4,75p
3. Irene Andersson & Grýla 4,0p 4,25p
4. Vonna Norrby & Glitnir 3,3p 3,75p
5. Anna Heathcote-Ball & Oður från Mörtö 3,8p 3,5p
6. Lotta Molund & Kraftur från Kvilla 2,5p  
7. Helena Duveborg & Svala från Björnforsen 2,3p  
7. Monika Östberg & Tor från Fafne 2,3p  
 

http://galleri2009.austur.org/#124
V1 - 4-GÅNG
1. Nina Morge & Oskadís från Bergshill 4,5p
2. Anna Heatcote-Ball & Oður från Mörtö 4,2
3. Matilda Dahl & Prydi från Bergshill 4,1p
4. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 4,0p
5. Lotta Molund & Kraftur från Kvilla 2,4p
  Tanja Schipper & Töfri frá Nornabæli disk

 

V5 - LÄTT 4-GÅNG Uttag Final
1. Tanja Schipper & Tandri frá Reykjavik 5,1p 5,1p
2. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 4,8p 5,0p
3. Vonna Norrby & Glitnir frá Bakkakoti 4,9p 4,9p
4. Irene Andersson & Grýla frá Nyjabæ 4,4p 4,5p
4. Monika Östberg & Tor från Fafne 4,4p 4,5p
6. Natalie Althin (u) & Valiant frá Krossi 4,5 3,8p
7. Anna Heatcote-Ball & Rán från Stenstuge 4,1p  
8. Cissi Cederborg & Sprettuyr från Råbockekullen 3,8p  
9. Helena Duveborg & Svala från Björnforsen 2,9p  
DRESSYR
1. Irene Andersson & Grýla frá Nyjabæ 5,31p
2. Monika Östberg & Tor från Fafne 5,19p
3. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 4,86p
4. Vonna Norrby & Glitnir frá Bakkakoti 4,75p
5. Yvonne Norrby & Oður från Mörtö 4,38p

 

T1 -TÖLT
1. Tanja Schipper & Töfri frá Nornabæli 5,2p
2. Petra Söderholm & Thor från Hallbjäns 3,8p
3. Matilda Dahl & Prydi från Bergshill 3,6p
4. Nina Morge & Oskadís från Bergshill 3,6p
5. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 3,5p
  Cissi Cederborg & Sprettur från Råbockekullen DNF

 

F1 - 5-GÅNG
1. Tanja Schipper & Bræla frá Snjallsteinshöfða 3,5p
FÅRÖRITTEN 11-13 SEPTEMBER 2009
Årets långritt på Fårö bjöd -som vanligt- på strålande solsken. Natten mellan lördag och söndag kom det ett skyfall, men hästarna hann torka upp innan ridturen startade.

I år var vi ovanligt få ryttare -bara 12 stycken- och det höll på att bli ännu färre! Vår vetskap om att Fia är en riktig "hårding" besannades, då hon kom till Fårö på lördagen nästan direkt från akuten efter att ha legat inlagd för ett njurstensanfall!

På fredagseftermiddagen åt vi gemensam middag utanför stugorna. Då det blev för kyligt utomhus trängde vi ihop oss allihop i en stuga och fortsatte pratandet!

På lördagens blev det en 4-timmars tur (inkl mackapaus) söderut på ön och tvärs över mot Langhammars.

Bilderna i galleriet har Jenny Lindley tagit, och förhoppningsvis bidrar fler fotografer med sina bilder i galleriet så småningom.

Nöjda med dagens tur pysslade vi om hästarna och duschade innan vi gick till restaurangen för att äta en 3-rätters middag. På menyn stod kajpsoppa, kottlettrad med rotfrukter och chokladtryffel till efterrätt.

Även på söndagen blev det en 4-timmars tur, men denna gången norrut på ön. Tölt

 
http://galleri2009.austur.org/#121

sträckorna genom UllaHau är som vanligt en höjdare och ritten längs den breda sandstranden vid Norsta Aurar är bara bedövande vacker.

Vid Holmudden anslöt Per Weling med lunchmaten - och de rejäla mackorna med kycklingröra "satt som en smäck".

Sedan fortsatte vi mot Skalasand och sedan in över ön igen tillbaka till Sudersand. Tölta, tölta, tölta! Sträckorna jag galopperade var ovanligt få!

Sedan blev det ett gemensamt avslutningskaffe på restaurangen innan det var dags att mocka och packa in hagarna, lasta in hästarna och bege sig hemåt.

Det är inte klokt vad en helg går fort - jag längtar redan till nästa år. Nästa års ritt är förresten redan inbokad - 10-12 september 2010, då är det dags igen!

/Ingrid W

DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson/ Reifnir, Lina Börjesson (u)/Risen, Gunilla Werling/Vaka, Karin Ruger/ Disir, Ingrid Wahlén/Blakkur, Jenny Lindley/Tritla, Nina Morge/Óskadís, Maria Smedberg/Galsi, Pernilla Werling-Ödeén/Dreyri, Fia Lundberg/ Sorti, Sara Lundberg (u)/Baldur & Isabelle Lundberg (u)/Matti. 

RIDKURS FÖR NINA BERGHOLTZ I GARDA 6 SEPTEMBER
DELTAGARE: Irene Andersson/Grýla, Ingrid Jacobsson/Freyja, Matilda Dahl/Prydi, Jenny Lindley/Pruður, Jim Sundberg/Tjaldur, Ulrika Sundberg/Spyrna, Maria Smedberg/Galsi & Nina Morge/Óskadís.  http://galleri2009.austur.org/#120
FÖL- & UNGHÄST MÖNSTRING I GARDA 5 SEPTEMBER
För andra gången arrangerade Austur föl- & unghäst mönstring med erfarna avelsdomare Nina Bergholtz.

Sammanlagt visade 18 hästar i åldrarna 3 månader till 9 år och Nina tyckte att de genomgående höll en god kvalité. Det man alltid måste ta i beaktande då man bedömer unghästar är att det ofta är 2dagsformen" som fäller avgörandet. Alla hästarna är kanske inte sugna på att visa upp sig och det händer också väldigt mycket med dem exteriört mellan 1-3 år.

HINGSTAR 1-2 ÅR:
1.STYRMIR FRÅN HALLBJÄNS - fux hingst född 2008. E: Solfari från Kvarnbacka Gård U: Kléttabrun frá Eyrarbakka. Uppfödare: Kaj Hedlund & Kerstin Bendelin, Lauhästar. Ägare: Ingrid Wahlén, Lärbro. "Medelstor unghingst med trevligt uttryck. Bra halsansättning & bogar. Medellång hals välformat kors. Bra ben. Rör sig något inåttåat bak - OK fram. Klass 2"

FÖL:
1. ATLA FRÅN HALLBJÄNS - brunt sto född 2009. E: Solfari från Kvarnbacka Gård U: Fluga från Bökenäs. Uppfödare/Ägare: Kaj Hedlund Lauhästar. "Välrest stoföl, vackra ögon, bra bogar, mycket bra rygg och kors. Högbent med rejäla ledgångar. Rör  sig något inåttåat fram i skritt, visar anlag för alla gångarter med mycket lätta och spänstiga rörelser. Vaken och alert. Klass 2"

2. Nói från Storsudret (hingst född 2009 uppfödare/ägare Ingrid Jacobsson)
3. Tindur från Tänglings (hingst född 2009 uppfödare/ägare Ann-Britt Solberg)
4. Spá från Hallbjäns (sto född 2009 uppfödare/ägare Kaj Hedlund)
5. Strákur från Akaraikis Gardn (hingst född 2009 uppfödare/ägare familjen Stuxgren)
6. Gúsa från Hallbjäns (sto född 2009 uppfödare/ägare Kaj Hedlund)
 

http://galleri2009.austur.org/#119

STON 1 OCH 2 ÅR:
1. ÓSKADIS FRÅN KYRKJUVES - svart sto född 2007. E: Dökkvi frá Mosfelli U: Svala från Björnforsen. Uppfödare/Ägare Helena Duveborg.
"Stort ungsto med uttrycksfullt huvud. Mycket bra hals, manke och bogar. Bra rygg och välformat kors. Bra proportioner. Normala rörelser i skritt och visar mycket spänstiga rörelser i trav och galopp. Vaken och alert. Klass 2."

2. Isa från Nygårds (sto född 2008 ägare Irene Andersson)
3. Kná från Hallbjäns (sto född 2007 ägare Lisa Mörtberg)
4. Lokka från Storsudret (sto född 2008 ägare Irene Andersson)
5. Lilja från Kyrkjuves (sto född 2008 ägare Helena Duveborg)

STON 3 OCH 4 ÅR:
1. ATLA FRÅN ASA - sto född 2006 avblekbar skimmel. E: Pegasus frá Sveinatungu U: Kengala frá Reykjavik. Uppfödare/Ägare Carina Dahlström.
"Ungsto med vaket uttryck, rest med kort o grov hals. Bra bogar, bra rygglinje och välformat kors, ngt tungbygd och kortbent i typen. Ngt inåttåad bak i skritt. Visar anlag för alla gångarter med mycket spänstiga rörelser. Alert och samarbetsvillig. Klass 2"

2. Heba från Stenstuge - (sto född 2005 Uppfödare/ägare Cilla Olsson)
3. Glanna från Stenstuge - sto född 2005. Uppfödare Cilla Olsson. Ägare Maria Smedberg.
 

STON 5 ÅR OCH ÄLDRE
1. PRYDI FRÅN BERGSHILL - svart sto född 2002. E: Fafnir från Götarsvik U: Ósk fra Sydri-Ulfsstöðum. Uppfödare: Marianne Bergman Stall Bergshill Mörarp. Ägare Matilda Dahl & Mikael Olswson Hogrän. "
Sto med tilltalande huvud. Lång slank hals med mycket bra manke men som kunde vara något bättre rest. Mycket bra rygg och kors. Lättbyggd med medelgoda ben. Rör sig något inåt tåat bak i skritt. Visar trav och galopp med långa steg och spänstiga rörelser. Vaken och samarbetsvillig. Klass 2."

2. Fenja från Kvarnbacka Gård (Sto född 2000. Uppfödare Kaj Hedlund. Ägare: Familjen Stuxgren)
3. Ástæl från Sande (sto född 2004. Uppfödare & Ägare Gunilla Wahlgren)


BEST IN SHOW!
Atla från Hallbjäns  Uppfödare/Ägare Kaj Hedlund, Lauhästar.

RIDKURS MED HAFFI GÍSLASON 22-23 AUGUSTI I LÄRBRO

En helg med Haffi!
Så har ännu en kurs med Haffi på Gotland avslutats. Haffikurser präglas av glädje, fart och mycket prat. En del av pratet står Haffi för under lunchen då han håller en teorilektion. Helgens tema var TÖLT.
Jag tog lite anteckningar som återges nedan (med reservation för att jag kan ha missat eller missförstått något) tillsammans med lite tankar och kommentarer

Haffi gick igenom fyra typer av tölt:

1. Fri tölt. Hästen väljer det tempo den själv föredrar. När man rider i fri tölt har man lätt tygelkontakt och ställer inte några krav, man ”jobbar” inte med hästen. En sån här typ av tölt tänker sig Haffi att vi kanske rider under tex en Fårö ritt.

2. Arbetstölt. Ska hästen jobba i för att stärka sig. För att den ska bära sig och få en bra överlinje. När vi lyckas rida i arbetstölt har vi kommit en bit i vår ridning. Överlinjen är lättare att få till om hästen är böjd/ställd.

Liten varning här dock: rider man bara på volt, riskerar man att döda glädjen. Detta är ngt vi bör tänka på i Sverige där många enligt Haffi rider lite för allvarsamt hela tiden.

Haffi påminner en ofta om att le! Och ja, det funkar! Man ler, sträcker på sig och vips blir tölten bättre!

3. Samlad tölt.  Tygelkontakt, hästen går mycket sakta, och liksom ”dansar” på bakbenen men tänker framåt. Jag antar att det är denna typ av tölt man ser på SM/VM. Har sett ngt klipp med Denni och Disa, där Disa verkligen DANSAR. Otroligt!

 
http://galleri2009.austur.org/#118

4. Ökad tölt. Hästen sträcker ut överlinjen (sambandet finns kvar) och använder mycket SKJUTKRAFT. Här har jag skrivit att ”hästen bär sig inte utan tar det på farten” – jag antar att jag menar att överlinjen liksom hålls ihop av skjutkraften mer än bärkraften. Typ?

En häst som jobbar mycket i arbets- och samlad tölt får lättare för ökad tölt. Samtidigt finns det hästar som har ökad tölt som sitt favorittempo, dvs att deras fria tölt är ökad tölt. Dessa är väl bra T2 hästar kan jag tänka (?).

TEORILEKTIONEN
brukar ofta leda till både en och två intressanta diskussioner. Denna gång började vi prata om värdet av konditions träning i form av långritt.

På Island ”värmde” några av VM- hästarna upp med en 30 milaritt någon vecka eller så före tävlingen. Tio män gav sig iväg med 40 hästar (typ) på en 30 mil lång tur genom många vattendrag. Man mätte förbränning och kondition mm på hästarna. Även tävlingshästar presterade mkt bättre på banan efter att ha höjt sin kondis genom långritt.

Detta går ju lite emot en uppfattning om att långritter ”sliter ut” hästarna. Samtidigt ska man väl komma ihåg att en större delen av denna långritten gick hästarna som handhästar (eller helt lösa i flock), dvs de bar inte ryttare under 30 mil.

Oavsett, så avslutar Haffi med att uppmuntra oss att fortsätta med våra Fåröritter och njuta och ha kul. Samtidigt som vi aldrig ska glömma vårt ansvar som ryttare att utbilda oss och hästen så att den bär sig (på bakdelen) och rids på ett hållbart sätt.

Men detta sagt: nu är det bara att kasta sig in i en härlig höst med långritter och kurser! 

Vid tangentbordet - Matilda

DELTAGARE: Lina Börjesson/Risen Ingrid Wahlén/Tritla, Lisa Raufi/Ljósi Karin Ruger/Disir, Gunilla Werling/Vaka, Jenny Lindley/Pruður, Matilda Dahl/Prydi, Eva Pettersson/Irma, Christina Eriksson/Von, Anneli Malmqvist/Ljúfa, Jennifer Nilsson (u)/Krummi & Fia Lundberg/Gotnir

LAG-SM 31 JULI-2 AUGUSTI I NORRKÖPING

DAG 1
TR1 - TRAIL
Banan visade sig vara ganska svår, men det ska den väl vara på ett SM. De mest utslagsgivande hindren var en vippbräda, ett vattenhinder (presenning med vatten på) och en grind, som skulle öppnas & stängas från hästryggen. 

Nora/Hrönn nollade vippbrädan, och hade i övrigt lite problem med de ytterligare två hinder som bestod i saker som hästen skulle kliva på/över.

Sara gjorde en jättebra ritt -man får betänka att hon träffade Korpa för första gången igår! En jättebra prestation.

RESULTAT:
1. Framtid 8,20p 
2. Glaumur 8,10p 
3. Dís 8,00p 
11. Nora/Hrönn 5,80p 
17. Sara/Korpa 5,11p

FR1 FLAGGLOPP
Emma/Von som är lagets reserver, var först ut i hela startfältet. Von hade förfärligt bråttom och ville inte gå så nära tunnorna, varför Emma missade att ta ena flaggan och den andra hoppade ur hinken (=icke godkänt lopp).

Inte heller Tove/Blakkur fick någon godkänd tid på första försöket. Det visade sig att det inte var så många som fick några godkända noteringar på första försöket. Många hade problem med att få fast flaggorna i hinkarna.

Emma lyckades inte heller med sitt andra försök utan blev ett av ca 5-6 ekipage som inte fick något godkänt lopp.

Tove/Blakkur däremot lyckades få till ett godkänt lopp och då alla ridit klart visade det sig att deras tid räckte väldigt långt. De slutade på 4:e plats.

RESULTAT:
1. Dís 30,15 sek = 6,0p

2. Jór 30,78 sek = 5,8p
3. Framtid 31,69sek = 5,6p
4. Tove/Blakkur 32,56 sek = 5,4p

Lite tråkigt att ekipagen bara får två försök på sig. Grenen skulle nog bli mer publikvänligt och få lite mera "fart", om ekipagen hade möjlighet att köra ett säkerhetslopp för att sedan kunna öka på farten..... Tre försök hade varit bättre!

SHOW/MARKARBETE PÅ DRESSYRBANA
Denna klass bjöd på allehanda uppvisningar i fridressyr, tömkörning & longering - i mer eller mindre fantasifulla utstyrslar. Det måste vara en väldigt svår gren för domarna att döma.

Dagens prestation gjordes i alla fall av Sara, som utklädd till morot tömkörde lånehästen Korpa. Sara gjorde det med den äran även om hon hamnade sist i resultatlistan.

RESULTAT:
1. Djarfur 8,97p
2. Dis 8,43p
3. Dyggur 7,57p
12. Sara/Korpa 4,77p

Första dagen på SM var emellanåt ganska regning och kall. Det var tur att alla var utrustade med regnställ och paraplyer.

Enligt Jenny, så ligger laget på en 8:e plats (av totalt 11 deltagande lag) efter första dagens tävlande.

DAG2
CR1 TERRÄNG
Austur hade två deltagare i denna gren Lina/Risen & Tove/Blakkur. Terrängbanan var ganska lång och innehöll 11 hinder - t ex höger galopp, ett skrämselhinder bestående av en cyklist med paraply, hopphinder, cavaletti, leda hästen uppför och nedför en brant backe, uppsittning från sten m.m.

Båda ekipagen tyckte att ritten gick bra. Lina var jättenöjd med Risen och tyckte att han varit så lugn genom hela ritten. Blakkur gjorde en slarvrivning på hindret, som var ca 45-50 cm högt......

RESULTAT: 
1. Fengur 9,10 p
 
2. Glaumur 8,70p
 
2. Jór 8,70p
 
10. Lina/Risen 7,50p
 

13. Tove/Blakkur 4,47p
 

V3 FYRGÅNG
Denna klass brukar vara en av de största på hela SM:et - så även i år med 24 deltagande ekipage. Jennifer och Krummi var lagets representant. De gjorde en jättebra insats och man måste komma ihåg att Krummi bara är 6 år. Domarpoängen växlade mellan 4,2 - 5,4 och slutpoängen blev 4,93p.

RESULTAT: 
1. Glaumur 5,87p
 
2. Glaumur 5,50p
 
3. Dyggur 5,37p
 
3. Stigandi 5,37p
 
10. Jennifer/Krummi 4,93p
 

F3 FEMGÅNG
Austurs representant i denna klass var Lina & Risen. Risen skötte sig dock alldeles ypperligt och domarpoängen växlade mellan 4,6-4,9. När slutresultatet redovisades insåg en förvånad och glad Lina att hon slutat på 5:e plats i hennes första tävling i 5-gång.

RESULTAT:
1. Strokkur (reserv) 5,93p
 
2. Strokkur 5,37p
 
3. Djarfur 5,10p
 

5. Lina/Risen 4,63p
http://galleri2009.austur.org/#117

V4 FYRGÅNG SPECIAL
I denna klass ska man -förutom gångarterna- visa fina gångartsväxlingar, galoppfattningar och nedtagningar galopp-skritt i båda varven. Austur representerades av Nora & Hrönn samt Emma & Von.

Egentligen var Sara & Korpa ordinarie i denna klass, men då vi på fredagen upptäckte att Korpa visade sig vara väldigt svårlastad valde vi att stryka henne och sätta in lagets reserv (Emma/Von) istället.

Emma & Von lyckades bäst och fick domarpoäng mellan 4,6-5,2. Nora & Hrönn fick domarpoäng mellan 4,2-4,8.

RESULTAT: 
1. Geysir/Eldir 5,27 p 
2. Strokkur 5,17p 
3. Fengur 4,97p 
7. Emma/Von 4,77p 
10. Nora/Hrönn 4,53p
 

PP1 LÄTT STILPASS
varje ekipage har tre försök på sig att lägga hästen i pass på en sträcka av ca 100 meter. Även läggningen & nedtagningen bedöms. Dessutom får man även poäng för tiden. De två bästa försöken räknas.

Startfältet var väldigt blandat - några var riktiga passkanoner och andra hade nog fått "offra sig" och delta med 4-gågnare.......

Austurs representant Nora/Hrönn lyckades få till ett godkänt försök, så att laget fick poäng

.RESULTAT: 
1. Fengur 6,42p 
2. Strokkur 6,34p
 
3. Strokur (reserv) 5,92p
 
7. Nora/Hrönn 2,0p
 

INVIGNING
Efter lunch var det högtidlig invigning, där alla lagen marscherade in på ovalbanan. Arrangörsklubben Dyggur först och sedan i bokstavsordning, vilket innebar att Austur kom därefter.

Två ryttare sjöng nationalsången och ordförande i SIFs ungdomsutskott Tanja Zabel invigningstalade.

LAGSHOW
är en gren där hela laget, lagledaren och minst en häst ska genomföra något på dressyrbanan. Det kan vara kadrilj, skådespeleri eller annat. Många lag har lagt ner jättemycket tid på avancerade dräkter och det måste vara en oerhört svår gren för domarna att bedöma.

Austurs lagshow i år bestod av en variant av "Bonde söker fru". Bonden Jennifer fick hjälp av programledare Nora att välja mellan fem kandiderande "fruar". Tyvärr verkade inte vår show falla domarna "på läppen" i år och vi slutade på 10:e och näst sista plats på 7,2p.

Vann gjorde laget från Dyggur som framförde en kadrilj på temat "Sagan om Ringen" - de fick poängen 9,6.

Dag 2 bjöd på mycket soligt och varmt väder. Vi var nog lite för dåliga med vätskeintaget, så det var många som klagade på huvudvärk. Tidsprogrammet sprack även denna dag, så ryttarfesten som skulle avsluta dagen blev försenad ca 1 timme till kl 20.30.

Vi lagmorsor valde att lämna hästarna på tävlingsplatsen och åkte på restaurang och åt god middag tillsammans. Eftersom det blev ganska sent var även ungdomarna trötta och ville hem och vila ganska snart.

Sammanställningen efter alla hittills genomförda grenar visade att lag Strokkur leder på 4,96p före lag Glaumur på 4,40p. Till vår glädje upptäckte vi att lag Austur ligger på 5:e plats på 4,22p. Inte illa......

DAG 3
FS1 DRESSYR

Austurs representant i grenen var Jennifer & Krummi. Detta var första gången Jennifer tävlade i dressyr och hon hade fått hjälp av Lina att knåpa ihop ett dressyrprogram.

Krummi gick jättefint och han & Jennifer genomförde ett mycket prydligt och fint program till tonerna av Simon & Garfunkels "The Boxer".

RESULTAT:
1. Strokkur 5,77 p 
2. Djarfur 5,40p 
3. Stigandi 5,47 
7. Jennifer/Krummi 4,73p

T5 LÄTT TÖLT
Austurs representant i denna klass var Lina & Risen. Det inledande arbetstempot i tölt såg jättefint ut, men då de bytt varv hände det som inte fick hända. Risen bröt ut till vänster och hoppade ut från banan. Alltså blev Lina diskad.

RESULTAT:
1. Strokkur 5,37 p
2. Djarfur 5,33p
3. Stigandi 5,27
Lina/Risen disk

Naturligtvis var Lina jättebesviken, och ännu mer "bittert" kändes det nog då hon fick se domarsiffrorna, som låg på mellan 5,0-5,5p på det varv som hon faktiskt genomförde.

T6 LÄTT TÖLT T2
Här fick Jennifer & Krummi försvara klubbens färger. I klassen T2 ska man rida med löst hängande tyglar i varv två.

Ekipaget gjorde en bra tävling och fick domarsiffror mellan 4,0-5,0, och slutade på en fin 7:e placering.

RESULTAT:
1. Jór 5,67p
2. Djarfur 5,43p
3. Glaumur 5,40p
7. Jennifer/Krummi 4,47p

T7 BASTÖLT
 
är tävlingens näst storsta klass med 23 deltagande ekipage. Austurs representant i klassen var Tove/Blakkur, samt Emma/Von som fick återta rollen som reserv och rida sin tredje gren. Emmas resultat räknades alltså inte till lag-poängen.

Tove gjorde en jättefin tävling och Blakkur han överträffade nästan sig själv - de fick domarpoängen varierade mellan 4,2-4,8p, med en snittpoäng på 4,47. En fin avslutning på tre dagars tävlande.

Emma/Von lyckades nästan lika bra. Domarpoängen var mellan 4,0-4,6p, med ett snitt på 4,33p.

RESULTAT:
1. Strokkur (reserv) 5,70 p
2. Stigandi 5,50 p
3. Dyggur 5,40 p
15. Tove/Blakkur 4,47 p
16. Emma/Von 4,33 p

Nu återstod bara att packa in allt i bilar och transporter, ta ett svalkande glas jucie och vänta på den spännande prisutdelningen.

AVSLUTNING & PRISUTDELNING
Efter att ha räknat bort alla lags sämsta grenpoäng sammanställdes alla resultat och det var dags för den spännande prisutdelningen. Ännu en gång blev det inmarsch lagvis på ovalbanan, men denna gång satt de flesta deltagarna till häst. En ganska pampig syn.

RESULTAT:
1. Strokkur 6,41p 
2. Djarfur 5,87 p 
3. Glaumur 5,78 p 
4. Jór 5,52p 
5. Stigandi 5,48p 
6. Fengur 5,36p 
7. Dyggur 5,33p 
8. Austur 5,13p 
9. Dís 4,82p
10. Framtid 4,36p 
11. Eldir/Geysir 4,52p

Rebecca Ivarsson & Björk från Kaffatorp (Strokkur) fick pris som BÄSTA RESERV, eller vad sägs om sviten 1:a i F5 (Femgång), 1:a i T7 (Bastölt) & 3:a i PP1 (stilpass). Man kan ju undra hur det kan komma sig att hon inte var ordinarie i laget?

Det delades även ut ett "DOMARNAS PRIS" till en ryttare som ridit på ett mjukt och harmoniskt sätt. Detta pris gick till Michaela Roxner i lag Fengur.

"WE ARE ALL THE WINNERS" Ja, alla kan ju inte vinna en sådan här tävling. Men jag tycker faktiskt att alla tjejerna ska känna sig som vinnare ändå. De har genomfört en jättefin tävling och i flera fall gjort bättre resultat än man hade kunnat förvänta sig.

Sara förtjänar en extra applåd efter att ha genomfört två grenar med en häst hon träffade för första gången kvällen innan tävlingen.

Ett stort tack till Jenny! som -ännu en gång- ställde upp som lagledare och peppade tjejerna till stordåd. Tack även för att du fixade logi (i dina föräldrars villa i Åby) samt hagplatser i stall Sätra. Du är guld värd!

Tack även till Nathalie Althin & My Lindstedt som följde med som extra "hinknissar" - förhoppningsvis blev ni peppade att vara med i Lag SM 2010.

Till sist ett tack till alla medföljande lagmorsor -Helena, Fia & Cilla- ni är ett glatt gäng att ha med sig - "Här vila inga ledsamheter".........

 

AUSTURS LAG - LAG-SM 2009
En kort presentation av alla ekipagen.
Senast uppdaterad: den 21 december 2015 13:54

VI SPONSRADE AUSTURS LAG-SM UNGDOMAR 2009!

TOVE WAHLÈN &
FAGRI-BLAKKUR FRÁ STRANÐARHÖFDA

Tove är född 1992 och bor i Lärbro. Fagri-Blakkur (Blakkur) är en svartbrun valack med stjärn född på Island 1990. Blakkur ägs av Ingrid Wahlén.

Tove deltog i Flagglopp, Bastölt & Terräng.

LAGLEDARE:
JENNY LINDLEY

NORA HÄGGLÖF & HRÖNN FRÅN VALL

Nora deltog i Stilpass, 4-gång special & trail.

JENNIFER NILSSON & KRUMMI FRÅN STENSTUGE

Jennifer är född 1995 och bor i Fårösund. Krummi är en svart valack född 2003. Krummi ägs Helena Mårtensson.

Jennifer deltog i i ungdoms 4-gång, dressyr & Lätt tölt T2

LINA BÖRJESSON & SKJÓNI FRA HRÚTAFELLI

Lina är född 1989 och bor i Fleringe. Skjóni är en brunskäck valack född 1999. Skjóni kallas för "Risaskjóni" p g a sin storlek - han importerades från Island våren 2009.

Lina deltog i ungdoms 5-gång, lätt tölt & terräng.

SARA LUNDBERG & KORPA FRÅN SMEDBYGGET

Sara är född 1992 och bor i Fårösund. Saras ordinarie häst Sigga från Fleringe blev tyvärr halt strax innan SM. Sara gjorde en bragdinsats och genomförde två av sina grenar med lånehästan Korpa.

Sara deltog i show & trail.

RESERV:
EMMA WAHLÉN
VON FRÅN BERGSHILL
Emma är född 1988 och bor i Lärbro. Von är ett 6-årigt svart sto, som ägs av Ammor Ialandshästar -Christina Rohdin-Alm- Lerbo, GAMLEBY.

Emma representerade laget i 4-gång special och deltog som reserv i bastölt & flagglopp.

BARNRIDING PÅ FÅRÖSUNDS MARKNAD 25 JULI 2009
För att samla in pengar till sommarens kommande Lag-SM äventyr arrangerade ungdomarna barnridning i samband med marknaden i Fårösund.

Vädret var soligt och fint och många av de besökande barnen passade på att ta en liten tur på hästryggen.

DELTAGARE: Emma Wahlén, Tove Wahlén, My Lindstedt, Natalie Althin, Jenny Lindley, Ingrid Wahlén. 

http://galleri2009.austur.org/#128
INVIGNING AV NGRs NYA
RIDANLÄGGNING I OTHEM 12 JULI 
Ingrid Wahlén med döttrarna Emma & Tove försökte vara lite islandshäst "ambssadörer". Emma & Blakkur visade handhästridning med två handhästar (Tritla & Ofnir). Sedan genomförde vi en "finalridning" i klassen V1. Tyvärr är ju banan så ny att den inte hunnit sätta sig utan var alldeles för mjuk för att hästarna skulle komma "till sin rätt".

Förutom islandshästarna var det uppvisningar i western, dressyr & hoppning samt ponnyridning & agility med hundar.

I framtidsplanerna för anläggningen finns ett ridhusbygge 2010, samt ytterligare en ridbana.

 
RIDKURS FÖR SOFIE ENGSTRÖM I MULDE 27-28 JUNI
Kursen arrangerades i Mulde ridhus, och det blev en väldigt "exklusiv" kurs eftersom det var så få deltagare.

Vem är Sofie Engström? Sofie är en mycket uppskattad tränare som sedan flera år driver den populära ridskolan ”Sofies Islandshästar” på Häringe söder om Stockholm. Sofie håller många olika typer av kurser för islandshästar (bland annat kring markarbete & sits) Hon tar emot problemhästar och unghästar. Läs med om Sofie och hennes verksamhet på www.islands-hastar.se

DELTAGARE: Matilda Dahl/Prydi, Emma Wahlén/Ofnir & Tritla, Nina Morge/Prúdur, Gun Holmberg/Fála, & Bodil Hejbel/Gípa. 

http://galleri2009.austur.org/#116
UTERITT PÅ FURILLEN 18 JUNI
På torsdag 18 juni träffades vi ett litet gäng på Furillen för gemensam uteritt. Dels var det några av oss  "nordbor", men vi hade även två långväga gäster från Alskog -Stina Nilsson med dottern Bella.

Vi fick en härlig ridtur, bedövande vacker natur, mycket blommor och på ett ställe hittade vi även MASSOR med mogna smultron, som vi bara måste stanna och smaka på.

Det var lite blåsigt och fastän det såg ganska grått ut lyste solen på oss emellanåt. Den två timmar långa ridturen avslutades med fika i stenbrottet där vi parkerat transporterna.

DELTAGARE: Ingrid & Emma Wahlén, Cilla Beite-Börjesson, Stina & Bella Nilsson, Karin Ruger, Gunilla Werling samt Gunillas "medryttare" Lisa.

 

http://galleri2009.austur.org/#115
PROVA-PÅ TÄVLING I SJONHEM 14 JUNI
Klubben hade en prova på tävling i klasserna Lätt 4-gång & Lätt tölt.

Stort tack till Jenny Lindley & Malou Wahlström, som agerade domare, Stina Nilsson som besiktigade hästarna och till alla andra inblandade funktionärer.

DELTAGARE:
Helena Duveborg & Svala från Björnforsen
Irene Andersson & Grýla frá Nyjabæ
Annika Hedberg & Kraki frá Stokkholma
Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu
Theresa Lindström & Ganti från Stenstuge
Vonna Norrby & Oður från Mörtö
Gun Holmberg & Fála från Stenstuge
Tanja Schipper & Djakni fra Nornabaeli
Tanja Schipper & Lofn frá Nornabaeli

1-DAGSKURS I CENTRERAD RIDNING FÖR ANNA HEATCOTE-BALL

Vi var 6 st förväntansfulla Austur-ryttare som samlades hos Lotta Molund Löfgren i Lokrume lördagen den 13 juni.

Vi började dagen i Lottas fantastiska hus med fika och ett teoripass.  Där blandade Anna teorin med praktiska övningar som på ett mycket bra sätt tydliggjorde vilka hinder och brister vi måste förbi för att på rätt sätt kunna inverka på våra hästar.

Teori är lätt – det svåra är att omsätta sina kunskaper i praktiken. De första övningarna handlade om en viktig sak. ” Vi ska närma oss hästen och rida den med mjuka ögon”. Med mjuka ögon menas att man som ryttare är avslappnad i sin kropp, harmonisk med sig själv och beredd att lyssna på sin häst. Har man hårda ögon och är stressad och spänd så är risken stor att man missar när hästen försöker göra rätt och därmed minskar också möjligheten att man belönar hästen när den förtjänar det.

”Vi ska närma oss hästen och rida den med mjuka ögon”.

Vi blev medvetna om våra sittben och bäcken och hur vi  driver och bromsar hästen i de olika lägena. Magmuskler behövs för att hålla bäckenet och ryggen rak. Hästarna får nog ganska ofta dubbla och motsägelsefulla signaler från oss ryttare!

Efter teoripasset fick vi praktisera våra kunskaper på hästryggen.  Vi red först i skritt och försökte stanna och svänga hästen enbart med hjälp av bäcken och höftrörelser.

 
http://galleri2009.austur.org/#114

 Därefter fick vi rida med bollar under sittbenen för att förstärka känslan av sittbenens inverkan. Mycket effektivt!  I traven så kändes det mer studsigt än vanligt att sitta ner.  När bollarna togs bort så sjönk man djupt ner i sadeln – häftig känsla. Därefter åt vi en härlig lunch med pastasallad och stenugnsbakat bröd sittande i Lottas uterum.

Efter lunch var det dags att äntra ”bocken”. Anna tittade först igenom vars och ens sadel och kommenterade det hon såg. Vi hade vissa ojämnheter i bossorna och kanalerna i våra sadlar men inget alarmerande som tur var.

Därefter fick vi sitta i våra sadlar och diskuterade hur bra vi satt i den, om storleken var rätt osv. Vi provade även varandras sadlar för att känna skillnaden. Anna kontrollerade även om vi satt rakt i sadeln. Ofta hade vi en axel lägre än den andra och ett ben uppdraget kortare än det andra.

 

På bocken fick vi känna på våra sadlar när de låg rakt på det sätt den borde ligga på hästryggen.  Därför var det spännande, på lektion nr 2, att sätta sig upp på hästen igen för att känna om det var någon skillnad mot bocken. Till exempel hamnar min sadel lite framåt p g a att Tor är överbyggd bak. Det optimala för mig hade varit en sadel med mer uppbyggnad fram och stora ordentliga knästöd. 

En jättebra kurs för den som vill öka sin kroppskännedom och lära sig kommunicera med hästen med mindre hjälper! 

Men….det är nu arbetet tar vid med att nöta in det nya rätta.  Så fort man tappar koncentrationen så faller man genast in i sitt gamla rörelsemönster. Så det gäller att jobba på så att man kommit en bit på väg i höst när vi ska köra en fortsättningskurs med Anna. /Monika Östberg

Deltagare: Lotta Molund-Löfgren, Nathalie Althin, Karin Rüger, Gunilla Werling, Zenita Strandänger & Monica Östberg

CLINIC MED CLAUS FERDINAND HEMPFLING 6-7 JUNI 2009 I MULDE RIDHUS 

Utan överdrift kan jag säga, att helgens clinic var det bästa i hästväg jag någonsin varit om och det säger inte lite, för jag har upplevt en hel del under mitt långa liv!

Bara att lyckas få hit en av världens ledande hästmänniskor till ön var en bedrift som Camilla Lamm och Carina Sellin ska ha all heder av!

Enligt Klaus, kan hästen ses som en symbol för vårt grundläggande behov av att känna förtroende och hästen förkroppsligar den känsla av tillit som det innebär att låta sig bäras. När man förstår det, innebär det också att man är beredd att öppna sina sinnen för nya idéer i livet.

Vi kan inbilla oss själva och våra medmänniskor nästan vad som helst och hyckla självförtroende, men vi kan ALDRIG lura en häst! Att arbeta med en häst innebär först och främst att arbeta med sig själv. Hästarna är våra bästa terapeuter! Klaus menar, att viktigare än teori och teknik i arbetet med hästar är en människas personlighet, viljestyrka, förmåga att visualisera och sist men inte minst, hennes förmåga att tro på vad hon gör.

Vi behöver bli mer medvetna och uppmärksamma på vad hästen förmedlar till oss. I detta sammanhang bör nämnas, att Klaus tar avstånd från allt som kan betecknas som ”häst-prateri” – han är oerhört jordnära och menar, att verkligheten förser oss med tillräckligt många fakta bara vi är villiga att stanna upp och SE dem.

Varje hästägare bör fråga sig vilken typ av häst han/hon har, i vilken kondition den är och vilka förutsättningar den har. Han tog liknelsen med, att om man har ett äppelträd bör man njuta av äpplena och glädjas åt det vackra trädet och inte med olika medel försöka göra om det till ett plommonträd, för det är dömt att misslyckas!

Klaus betonade även vikten av att alltid vara här och nu till 100 % när vi arbetar med våra hästar och att inte låta ilska och dåligt humör gå ut över hästen. Han anser, att tävlingar oftast är av ondo för att tillfredsställa vår egen ärelystnad – varje häst är unik och bör uppskattas för sina speciella
http://galleri2009.austur.org/#113

egenskaper och inte jämföras med andra hästar.

Hästen registrerar hela tiden på vårt kroppsspråk, varje rörelse har betydelse, så för att inte bli förvirrande för hästen bör vi tillägna oss en större kroppsmedvetenhet - röra oss avspänt och lugnt, sänka axlarna och fokusera på det vi gör – vara mentalt närvarande.

Efter denna inledning togs fyra hästar in i ridhuset: ett svenskt halvblod, en lusitano, en kallblodstravare och en holländsk import. Klaus hade aldrig sett hästarna förut och visste ingenting om dem. Efter att ha studerat var och en av dem i några minuter, berättade han vad han såg hos varje häst – hästens karaktär, temperament och fysiska kondition. Vi blev alla otroligt imponerade över den träffsäkerhet och precision han beskrev de olika hästarna.

Varje häst hade sina speciella problem och Klaus arbetade därför på helt olika sätt med var och en. Han betonade vikten av att inte stirra sig blind på själva problemet, utan gå djupare för att finna ORSAKEN till problemet och på så sätt utforma en individuell lösning. Hästar är alltid autentiska, medan människor bär olika ”masker” – hästarna kan lära oss att vara mer ärliga och äkta.

Det är svårt att beskriva i ord exakt vad han gjorde, men med risk för att låta flummig skulle jag vilja rubricera det som en slags ”häst-psykoterapi” i kombination med väl avvägt kroppsspråk. Han demonstrerade också hur man genom dominans utan aggression får hästens förtroende och blir vän med den. Efteråt kunde man se en stor förändring hos hästarna både i sätt att röra sig, energimässigt och med vaknare, gladare blick. Ibland blev det väldigt känslosamt men absolut inte sentimentalt.

Klaus påstod, att kvinnor ofta lyckas bättre med att arbeta med hästar, för vi är mer intuitiva och känsliga – heder åt en sådan ödmjuk och insiktsfull man!

Som avslutning på söndagen avtackades Klaus med boken om russen på Lojsta och Gundela Wiberg ledde in sina två russ för att visa honom hur våra gotländska vilda hästar ser ut – det blev mycket uppskattat!

Jag är mer en nöjd med denna helg och för er som ännu inte läst: ”Dansar med hästar”, vill jag varmt rekommendera den!

//Agneta Hallenfur

AUSTURS BARNRIDLÄGER 4-7 JUNI
Austurs första barnridläger har nu genomförts. Med på lägret var Isabell/Matti och mamma Fia, Isabells kompis Lisa/Kviekja,  Johanna/Jörp och farmor Ulla, Tilda/Irma och Farmor Eva var också med, Alexandra/Kalle och mamma Helena och Vera/Ofeig och jag mormor Nina.

Vi bodde i Fleringe gamla skola som var perfekt bostad åt oss under lägret och hästarna  trivdes bra tillsammans i hagen hemma hos Ulla. På fredagen var det gråkulet och regnigt men det hindrade inte våra entusiastiska juniorer att hämta hästar, borsta, kratsa, sadla och tränsa för att sedan få den första ridlektionen av Emma.

Vid den första lektionen red alla tillsammans och det blev väl lite så och så med att lyssna  på vad Emma sa. Av det lärde vi oss att dela upp gruppen i två och då blev det en grupp av de som har tillång att rida dagligen och kan lite mer och de som rider då och då när tillfälle erbjuds.

Efter att vi tackat hästarna för gott tålamod återvände vi till skolan och stoppade i oss pannkakor med grädde och blåbärssylt. Regnet fortsatte hela dagen och som tur vad att jag plockat med pysselgrejor och framför allt varsin T-shirt där barnen skrev sina namn på sig själva men också på både hästar och hundar och andra nära och kära dessutom dekorerades tröjorna med morötter, hinkar, hovar etc., vilka fina skapelser det blev!

Vi hade en mysig eftermiddag och kväll med lek, pyssel och god middag, spagetti och köttfärssås. Alla både barn och vuxna somnade till Ninas högläsning ur boken om russet Vitnos på Lojstahed.

Nästa morgon hade Tilda ont i magen och mådde inte bra så hon fick åka hem med Farmor till farfar och krya på sig.

Lördagen bjöd på strålande sol och efter frukost var det dags för lektion med Emma igen i två grupper. Det övades på att svänga genom koner och rida över bommar och både trava och tölta på ovalbanan.

http://galleri2009.austur.org/#106

Efter lunch red den mer erfarna gruppen ut på en ritt runt dalen medan Vera, Johanna, Ulla och Nina åkte till Fårösund för att handla. Vera och Johanna fick en kortare uteritt i sällskap med mormor och farmor till fots. Ulla bjöd på filmförevisning  hemma hos sig och vi såg en film som handlade om ett år hos russen på Lojsta.

Till kvällen blev det Tacos på allmän begäran och därefter lek. Stället är perfekt för ett gäng hästintresserade ungar, de hittade "hindermaterial" och satte upp en hinderbana och galopperade runt så de blev högröda om kinderna.

Ett tag var Lisa en mycket sträng ridlärare, men vad hjälpte det hästarna bara rymde och galopperade runt på gräsmattorna. Barnen hade så kul och vi vuxna satt på trappan och skrattade och hejade på. Kvällen avslutades med högläsning ur Ronja Rövardotter och även denna kväll somnade på barn och vuxn

Sista lägerdagen bjöd också på finväder och blev det uteritt i två grupper och sedan möttes grupperna för gemensam hemritt. När vi kom tillbaka hem till Ulla var barnen sugna på att prova varandras hästar så det blev byte hit och dit tills alla var nöjda. Tilda hade nu piggnat till och kom förbi med farmor och farfar för att säga hej.

Efter lunch var det dags att börja bryta upp och då tog Fia alla barnen och åkte till Emma för att lämna över en t-shirt de gjort åt henne med alla barnens signaturer och hästarnas namn. Jag och Ulla städade och efter det var det full fart med hästlastning, packning och avsked.

Tack alla ihop som var med och gjorde lägret till en spännande upplevelse !!!

/Nina

SUDERRITTEN 30-31 MAJ
Även detta år var vädergudarna på vår sida och vi fick uppleva två härliga dagar på Sudret, den 30-31 maj.

15 ekipage var anmälda, men två kunde tyvärr inte rida med p.g.a. skada på hästarna, så vi var 13 som red på lördagen och 10 st. på söndagen. 

En del hästar hade inte varit  med på långritt förut och då är det alltid lite spännande, men allt gick bra både för hästar och ryttare. Det märks så väl att hästarna gillar läget. De är glada och framåt.

För min egen del blev det så att jag fick låna häst av Gunilla Werling, som var bussig nog att ta med sig två hästar från Fårö! Men som hon sa: Då slipper Dreyri stå ensam hemma och jag ska ju ändå åka så....Tack Gunilla! Det var riktigt fint att rida Vaka igen och prova bomlös sadel på Dreyri.
 
Man måste anpassa farten efter underlaget och då blir det ibland skrittsträckor, ganska långa, där man får chans att prata med varandra. Det är ett skönt sätt att umgås på. Mycket tölt och härliga galoppsträckor också förstås.

På söndagen hittade vi en ny väg av "misstag" när vi red hem efter lunchen. Bra att veta till nästa år!
Att rida på sandstranden är härligt men kan vara lite lurigt. Ibland blir sanden underminerad så hästhovarna sjunker ner. Det gäller att se upp med det. Rabbishål är också förrädiska. Men allt sånt klarade vi.

http://galleri2009.austur.org/#103

Många deltagare var med för andra gången. Det kan man ta som ett tecken på att det här är en uppskattad ritt och att Holmhällar är ett härligt ställe att att vara på. Vi gör om det nästa år igen!

/ Ingrid Jacobsson

 

 

Deltagare: Nina Morge, Jenny Lindley, Matilda Dahl (som kom utan häst), Gunilla Werling, Maria Smedberg, Agneta Hallenfur, Iréne Andersson, Monica Östberg, Gunilla och Jim Sundberg samt jag själv.

Enbart lördag; Pia Bergman, Annika Hedberg, Helena Duveborg.
 
 

KURS I "FÖRSTA HJÄLPEN & HJÄRT-LUNG
RÄDDNING" 23 MAJ
Den 23 maj var det dags för andra omgången av Austur medlemmar att gå en Första hjälpen-kurs med Hjärt-lungräddning i Röda Korsets regi.

För 1 1/2 år sen ordnades en kurs för medlemmarna i klubben och nu fick vi chansen igen.  Denna gång var vi  nio stycken som samlats vid Kupan i Visby. Ledare för denna viktiga och mycket bra kurs var Anna-Lisa.

  • Vad gör man om olyckan är framme?
  • Vad klarar man själv och när ska man ringa 112 för att få hjälp?
  • Hur kan man hjälpa till att rädda liv?

Dessa frågor och många fler fick vi svar på.

Många av oss hade gått första hjälpen kurs tidigare, för flera  år sedan, men mycket har faktiskt ändrats och det kan vara en anledning till att gå kursen igen. Repetition är också viktig. Man glömmer lätt när tiden går och man behöver kanske inte använda sina kunskaper så det är lätt att känna sig osäker.

Vi gick praktiskt  igenom många olika moment under dagen. Ett bra sätt att komma ihåg är att göra. Vi fick träna på:

 
http://galleri2009.austur.org/#102
  • stabilt sidoläge
  • första hjälpen vid hjärtstopp - 30 bröstkompressioner och 2 inandningar (nytt)
  • luftvägsstopp vid medvetande - 5 ryggslag och 5 bukstötar
  • Huvud-till-tå undersökning

Det var en hel del glada skratt och mycket frågande. Anna-Lisa tog allt med ro och hade svar. Så skönt med en person som har svar på frågor!

Vi diskuterade också vad som är viktigt att tänka på om någon trillar av hästen. Det är inte bra att resa sig upp så fort som möjligt för att se vart hästen tog vägen - försök att ligga kvar en stund och känn efter och mycket viktigt: Ta som vana att alltid tala om vart du ska rida, om olyckan är framme!!

Deltagare: Marianne Persén, Linda Wistrand, Karina Holgersson, Kerstin Bendelin, Emma Wahlén (u), Ewa Westin, Nora Hägglöf (u), Ingrid Jacobsson, Anki Jonasson.

Samtliga är med på gruppfoto utom Nora, som hade musikuppträdande på em och Ingrid (fotograf).

 

Är du intresserad av att läsa mer om Röda Korsets verksamhet? Gå in på deras hemsida. www.redcross.se.  

TRÄFF PÅ TEMA UNGHÄSTAR I LÄRBRO 21 MAJ

Idag hade vi en heldag kring unghästhantering och inridning på Kauparve i Lärbro.

Först var vi ett gäng som var ute och tog en gemensam uteritt på ca 1½ timme i omgivningarna –Fia/Gotnir, Ingrid/Tritla, Emma/Blakkur & Ofnir som handhäst, Karin & Funi, Sara & Froði.

Därefter anslöt Ingrid Jakobsson, Cilla Olsson, Ulla Andersson & Eva Pettersson lagom till "knytfikat" och det blev såklart en massa hästprat.

Emma visade sedan hur hon jobbar med sina träningshästar i korallen med löslongering, longering med och utan ryttare, grundläggande stopp- & svängövningar och ”one-rein-stop”.

Vi fick se Stari & Sæta longerade med ryttare – det var första gången som de båda var ”lösa” med ryttare på ryggen.

Därefter visade Emma -genom att själv visa med Sigrún från Austre- hur man kan jobba uppsutten i korallen med en häst som kommit lite längre.

http://galleri2009.austur.org/#100
Dagen avslutades med att vi tittade vi på Benni Lindahls film ”Inridning av islandshästar” och där återkom en hel del av det som Emma tidigare visat. En mycket bra och informativ film, där man kan få massor med tips.             /Ingrid W
VÅRTÄVLING & KVAL TILL -SM I FLERINGE 16 MAJ
Tävlingskommittén på norr -förstärkta med många frivilliga funktionärer- arrangerade årets första tävling, vilken även var kombinerad med ungdomarnas kval till Lag SM.

Vi satte nytt deltagarrekord med 27 deltagande ekipage och det gjordes 55 starter + finaler. Glädjande nog var det flera helt nya ekipage som visade upp sig på banan.

Dagen bjöd på mestadels soligt väder och lite vind som ökade under dagen. Domare var Hafliði "Haffi" Gíslason och tävlingsledare Jenny Lindley.

Dagens "vinnare" blev Tanja Schipper på fina valacken Töfri frá Nornabæli som vann både bastölt och lätt 4-gång.

Dagens absolut gulligaste klass var barnklassen, där fem duktiga barn -varav några faktiskt red helt själva- deltog. Vad månde bliva?

Efter avslutad "huvudtävling" & prisutdelning fortsatte tävlandet med ungdoms 4-gång & terräng. Lite trist att så få gav sig tid att stanna kvar och heja på alla duktiga ungdomar.

Angående ungdomarnas kval, så kommer deras resultat att skickas in till SIF, som sedan räknar ut vilka ekipage skom kommer att tillhöra laget och vilket som blir reserv.

På det stora hela flöt arrangemanget på bra och det mest dramatiska som hände var en ofrivillig avsittning i samband med prisutdelningen.

Ett stort tack till domare & alla tävlande. En stor morot till alla som ställde upp som funktionärer - utan er ingen tävling!

Ett stort tack även till alla som sponsrat med fina priser:
Agneta Hallenfur

Inga-Lill Pettersson
Kauparve Islandshästar
Rannarve Islandshästgård
Stall Själö

DRESSYR
1. Vonna Norrby & Glitnir frá Bakkakoti 5,35p
2. Monika Östberg & Tor från Fafne 5,28p
3. Agneta Hallenfur & Rúmba frá Nordur-Hvammi 3,35p
4. Nora Hägglöf (u) & Feykir från Högåsen 2,78p
5. Nathalie Althin (u) & Valiant frá Krossi 2,69p
6. Lotta Molund-Löfgren & Kraftur från Kvilla 2,3p

BARNKLASSEN
1. Alexandra Mårtensson & Glókollur frá Reykjarhóli 4,0p
2. Isabelle Lundberg & Eldey frá Medalfelli 3,5p
2. Rebecka  Dahlström & Arða frá Hildarbergi 3,5p
2. Zebastian Dahlström & Arða frá Hildarbergi 3,5p
5. Vera Morge & Ófeig frá Fly 3,0p
 

http://galleri2009.austur.org/#99
LÄTT 4-GÅNG FINAL
1. Tanja Schipper & Töfri frá Nornabæli 5,5p 5,88p
2. Vonna Norrby & Glitnir frá Bakkakoti 3,5p 5,25p
3. Anna Heathcote-Ball & Óður från Mörtö 4,2p 5,13p
4. Monika Östberg & Tor från Fafne 5,0p 4,75p
5. Erika Amnér (u) & Mökkvi från Stenstuge 3,5p 4,13p
6. Cecilia Cederborg & Sprettur från Råbockekullen 4,1p 4,0p
7. Lotta Molund & Kraftur från Kvilla 3,5p 3,38p
8. Agneta Hallenfu & Rúmba frá Nordur-Hvammi 3,3p  
9. Gunilla Sundberg & Jesús från Hocksbo 3,1p  
10. Nathalie Althin (u) & Valiant frá Krossi 2,6p  
10. Nina Morge & Óskjadis från Bergshill 2,6p  
  Jessika Ahlberg & Rán från Stenstuge Disk  

TRAIL
1. Nora Hägglöf (u) & Hrönn från Vall 206p
2. Agneta Hallenfur & Rúmba frá Nordur-Hvammi 165p
2. Tove Wahlén (u)  & Fagri-Blakkur fråa Strandarhöfða 165p
4. Sara Lundberg (u) & Sigga från Fleringe 144p
5. Lina Börjesson (u) & Skjóni frá Hrutafelli 132p
6. Sara Lundberg (u) & Svie från Rooslunda 127p
7. Erika Amnér (u) & Mökkvi från Stenstuge 112p
8.  Lina Börjesson (u) &  Smalius frá Lagafelli 91p
9. Tove Wahlén (u) & Tritla från Stenstuge 65p
10. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 53p

TERRÄNG
1 Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 8,8p
2 Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 5,8p
2. Lina Börjesson (u) & Skjóni frá Hrútafelli 5,8p
4 Tove Wahlén (u) & Tritla från Stenstuge 5,1p
5 Emma Wahlén (u) & Von från Bergshill 4,1p

UNGDOMS 4-GÅNG
1. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 5,2p
1. Sara Lundberg (u) & Svie från Rooslunda 5,2p
3. Emma Wahlén (u) & Von från Bergshill 4,8p
4. Nora Hägglöf (u) & Hrönn från Vall 4,5p
5. Sara Lundberg (u) & Sigga från Fleringe 4,5p
6. Lina Börjesson (u) & Smálus frá Lagafelli 4,4p
6. Nora Hägglöf (u) & Feykir från Högåsen 4,4p
8. Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 4,3p
9. Lina Börjesson (u) & Skjóni frá Hrutafelli 4,0p
10. Tove Wahlén (u) & Tritla från Stenstuge 3,8p

BASTÖLT FINAL
1. Tanja Schipper & Töfri frá Nornabæli 5,8p 6,0p
2. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stnstuge 5,0p 4,8p
3. Lina Börjesson (u) & Skjóni frá Hrútafelli 4,7p 4,5p
4. Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 4,5p 4,0p
5. Sara Lundberg (u) & Svie från Rooslunda 5,0p 3,0p
6. Nora Hägglöf (u) & Feykir från Högåsen 4,5p 1,5p
7. Lina Börjesson (u) & Smalus frá Lágafelli 4,5p  
8. Emma Wahlén (u) & Vón från Bergshill 4,0p  
8. Tove Wahlén (u) & Tritla från Stenstuge 4,0p  
10. Anna Heathcote-Ball & Oður från Mörtö 3,5p  
10. Nora Hägglöf (u) & Hrönn från Vall 3,5p  
10. Sara Lundberg (u) & Sigga från Fleringe 3,5p  
13. Gunilla Sundberg & Jesús från Hocksbo 3,0p  
14. Nina Morge & Óskadis från Bergshill 2,5p  
15. Erika Amner (u) & Mökkvi från Stenstuge 1,5p  
  Cecilia Cederborg & Sprettur från Råbockekullen Disk  

UNGDOMSTRÄNING INFÖR LAG SM PÅ NORRVANGE 6 MAJ
Egentligen skulle vi ha hållit till på Kauparve i Lärbro för att kunna träna flagglopp och trail, men det ymniga regnandet gjorde att vi tog till "plan B" och förflyttade oss till ridhuset på Norrvange istället för att komma under tak. Alltså blev det enbart trail-träning.

De som deltog denna träning var My/Blakkur, Tove/Tritla, Emma/Von, Jennifer/Krummi, Sara/Sigga och Lina utan häst.

Vi hade även besök av reporter och fotograf från GTs "rullande redaktion" som gjorde ett reportage om tjejerna inför kvalet till Lag SM. Läs artikel i GT.

 
http://galleri2009.austur.org/#95
RAPPORT FRÅN TÄVLINGSBANAN 2-3 MAJ
Vid tävlingen 2-3 maj  hos Nattfari i Sörgården-By utanför Uppsala kvalade Oliva Larsen & Hördur från Gråna Gången in till A-klass i både 4-gång och tölt.

I fyrgång fick duon 6,10 poäng medan de gjorde 5,87 i tölt. Olivia nådde final i båda kategorierna i helgen, men red bara fyrgång där hon slutade tvåa.

 

 

LÅNGRITT PÅ STENKUSTEN 1 MAJ
Det var sjunde året i rad som vi red långritt tillsammans på Stenkusten. Första året var det kuling och spöregn, men i år liksom många andra år lyste solen härligt värmande.

Ritten hade de vanliga ingredienserna - solsken, trevligt sällskap, pigga hästar, fina ridvägar, fotbad i Bästeträsk, Linas goda kladdkaka, vacker natur och naturligtvis kunde man beskåda fågellivet i form av en örn, som majestätiskt svepte över oss.

20 ryttare & 21 hästar deltog - hur går nu det ihop? Jo, en häst -4 årige Ofnir- fick gå med som handhäst och han skötte sig med den äran även om han under fikapausen "tråcklade" loss sig två gånger och gick för att hälsa på brorsan Óski.

Ulla körde ut alla matsäckar, som sedan intogs i lä från den lite kyliga vinden och med havet som utsikt.

Vid återfärden mot Fleringe delade vi upp oss i mindre grupper beroende på vilken sträcka och tempo man ville rida! /Ingrid W 

http://galleri2009.austur.org/#96

 DELTAGARE: Lina Börjesson/Risen, Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Ingrid Wahlén/Blakkur & Ofnir, Maria Smedberg/Galsi, Malin Johansson/Teitur, Erika Amnér/Fúni, Lotta Amnér/Mökkvi, Gunilla Werling/Dreyri, Pernilla Werling/Vaka, Karin Ruger/Disir, Matilda Dahl/Óski, Eva Pettersson/Irma, Tove Wahlén/Tritla, Nina Morge/Óskadis, Monika Östberg/Tor, Eva Falkgren/Gáta, Fia Lundberg/Seifur, Sara Lundberg/Gósi, Therese Nellmer/Gáta & Jennifer Nilsson/Krummi. 

"DET HÄR KAN DU GÖRA MED DIN UNGHÄST"
CLINIC MED LOLLE HOAS 25 APRIL
29 Austur medlemmar hade samlats på Anderse i Sanda hos Lolle Hoas för att se & höra mer kring Lolles tankar om unghästhantering.

Efter gårdagens AHA-upplevelse blev min spontana känsla att HUR i hela friden ska jag kunna sammanfatta det här? Man ska egentligen se det med egna ögon, men jag ska i alla fall ge mig på ett tappert försök och hoppas att jag inte fått något om bakfoten.

Lolle berättade att han jobbar med hästen i ett extra långt grimskaft - dels för att kunna ha hästen på lite avstånd och dels för att den inte ska kunna sticka.

"Hästen är inte vår kompis utan vår tjänare"

Lolle fick väl kanske inte alla med på "båten" om att man inte kan vara kompis med sin häst - utan att hästen är vår "tjänare". Vår egen "James"! Att vara tjänare innebär inte att vara slav - däremellan är det stor skillnad.

Han betonade också det här med "ledarskap", som kan vara en rätt luddig formulering. Han var inne på att "Ledarskap" är att kontrollera någon annans rörelse.

 "Ledarskap" = att kontrollera någon annans rörelse.

Lolle visade "handgripligen" med alla unghästarna vikten av att det är VI som ska göra anspråk på hästens plats och inte tvärt om. Där hästen har sina framben - där ska vi "ta plats". Lolle använder sig mycket sällan av spö - han använder sig av oftast av att kicka/knäa till hästen i bogen.

Hästen förstår detta språk, det är bara att den ska inse att vi  också kan tala det språket.

Det är även viktigt att hästen backar rakt bakåt och inte "tvärar undan" vilket innebär att den anvisar oss en plats. De är fenomenala på att lura oss att tro att vi är ledare.

När han stod med hästen grimskaftet vill han att den vara "fokuserad". Den får gärna titta sig omkring, men den får inte börja flytta benen eller hitta på egna saker att pyssla med t ex att bita i grimskaft, nosa i spånet, krafsa med hovarna o s v

http://galleri2009.austur.org/#93

Sedan var han också inne på att han tycker att vi islandshästfolk börjar på tok för sent med hanteringen av våra hästar. Vad är det som hindrar att vi börjar tömköra våra 1-2-3-åringar?

Det viktiga är inte hur länge vi arbetar med hästarna utan hur ofta -fyra "kvartar" är bättre än en heltimme.

"Fyra kvartar är bättre än en timme"

Lolle visade även lite grundläggande löslongering utomhus i sin rundkorall. Han visade vikten av att man själv är rätt placerad för att inverka "pådrivande" & "stoppande", samt även hur man får hästen att vända bara genom att placera sig själv rätt.

Där visade han även lite grund-läggande tömkörning i grimma med två unghästar, som definitivt aldrig ens sett vare sig tömmar eller longergjord ens "på bild"! Han betonade också att det är viktigt att vara lugn och inte hetsa upp sig om hästen trasslar in sig i linor eller annat.

"Sååja - är det fulaste ord jag vet"

Vad signalerar man till hästen när man säger "sååja"? Jo, att nu kommer det att hända något som ägaren uppfattar som obehagligt eller farligt..... och det påverkar hästen oerhört lätt.

Slutligen poängterade Lolle att vi som "nybörjare" inte ska förvänta oss att få samma snabba effekt som han kunnat visa på hästarna här idag. Detta är övningar som han gjort 10 000-tals gånger. Vi ska dock inte vara rädda för att prova - och blir det lite tokigt emellanåt så är väl inte det "hela världen"!

Jag skulle gissa att många fick sig en tankeställare vad gäller sin hästhantering, och faktiskt insåg att det nog är dags att åka hem och börja sätta igång med sina små telningar!

För egen del kan jag väl säga att det kanske är läge att investera i den där tömkörningsgjorden - och aldrig har jag väl varit så glad över att säga att vi har en rejäl rundkorall.

Nej, nu ska jag ut till min trogne tjänare "James-Blakkur".

/Ingrid W

DELTAGARE: Maria Smedberg, Nina Morge, Helena Duveborg, Helena Nilsson, Jennifer Nilsson, Ingrid Jakobsson, Ingrid Wahlén, Annelie Lindström, Theresa Lindström, Iréne Andersson, Vonna Norrby, Anna Heathcote-Ball, Agneta Hallenfur, Gunilla Werling, Fia Lundberg, Sara Lundberg, Matilda Dahl, Lisa Andersson, Karina Holgersson, Inger Stuxgren, Carina Dahlström, Linda Wistrand, Marianne Persén, Stina Nilsson, Malin Johansson, Emma Wahlén, Cecilia Mårtensson, Ida Källström, Marina Yttergren.
 
RIDKURS FÖR HAFFI GÍSLASON  18-19 APRIL PÅ NORRVANGE I LÄRBRO
Dags för årets andra helgkurs med Haffi Det är oerhört svårt att göra en sammanfattning av en sådan här helg, men lite kort så jobbade vi mycket med "öppna", ja man ville nästan inte sluta.........

Vi gjorde olika övningar i lösgörande arbete, eftersom "ingenting har ändrats" - det är vårt ansvar att få hästen att samla ihop sig, trampa under sig och bära upp sig oavsett o vi ska rida VM-final eller ut i skogen.

Lösgörande arbete kan också innebära - tempoväxling mellan galopp och tölt. Våga växla mellan att gasa på (=lösgörande) och korta av tempot (=samlande).

"Låt hästen blomma"

På teoripasset diskuterade vi kring  vilka "hälper" vi kan använda för att påverka hästen - röst, vikt, skänklar, spö & tyglar/bett. Det gäller att inte "tjata" och göra hästen "död" för våra hjälper - utan så fort vi märker att våra hjälper har fått avsedd effekt ska vi ge efter och låta hästen vara.

 "Tjata inte"

http://galleri2009.austur.org/#91

Haffi betonade vikten av att belöna hästen med "att låta den vara" - alltså sluta med skänkeltryck, tygeltag, smacknigar o s v. En annan form av belöning kan vara godis, beröm med rösten eller en klapp på halsen.

Till slut kan jag till min egen glädje konstatera att jag ÄNTLIGEN har fått till inställningen på min kamera och kunnat ta lite ridhusbilder. Tack Lisa Mörtberg! Många bilder blev det!/Ingrid W

Deltagare: Ingrid Wahlén/Tritla, Lisa Raufi & Christina Eriksson/Ljósi, Lina Börjesson/Risen, Emma Wahlén/Von Karin Ruger/Disir, Gunilla Werling/Vaka Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Eva Pettersson/Irma, Anneli Lindström/Ganti, Matilda Dahl/Óski, Sara & Fia Lundberg/Gotnir, Irene Andersson/Grýla & Micke Olsson/Blakkur
PÅSKRITT PÅ SJÄLSÖ 13 APRIL
12 ekipage samlades vid Stall Själsö för den numera nästan traditionsenliga Påskritten på Annandag Påsk.

Dagens värd och ridguide var Zenita Strandänger. Förhoppningsvis tillkommer ett reportage från ritten från någon som "var där".......

DELTAGARE: Jenny/Tor, Cissi Cederborg/Sprettur, Anna Heatcote-Ball/Hnokki, Maria Smedberg/Galsi, Jessica/Rán, Tove Wahlén/Tritla, Emma Wahlén/Von, Erika Amnér/Salka, Lotta Amnér/Mökkvi, Zenita Strandänger/Tyr, Helena Mårtensson/Kalle &  Jennifer Nilsson/Krummi

Marina Yttergren & Antonia Baumert deltog utan häst. 

http://galleri2009.austur.org/#90

 

 

TRÄFF MED LAG-SM UNGDOMARNA I FÅRÖSUND 7 APRIL
Denna träff var mest tänkt som en häst-provar-dag för de tjejer som saknade hästar att kvala på. Hästarna som provreds var Sæli, Gósi, Gáta & Svie.

Sedan blev det gemensam lunch och en massa hästprat naturligtvis.

DELTAGARE: Nora Hägglöf, Emma Wahlén, Tove Wahlén, My Lindstedt, Sara Lundberg, Nathalie Althin & Therese Nellman - och så lite vuxna förståss!

 http://galleri2009.austur.org/#89
 
    

 

 
FÖRELÄSNING OM FÅNG 1 APRIL
Avelsutskottet arrangerade föreläsning i ämnet fång med veterinär Stina Nilsson i Etelhem bygdegård.
Det märktes att det är ett "hett" ämne för hela 25 personer (om jag inte missade någon) deltog!

Vad är fång? Fång är en sjukdom som drabbar många hästar varje år och förekommer året om, men är vanligast under betessäsongen maj – september. Fång är -enkelt uttryckt- en mag/tarmstörning som frigör ett gift som försvagar lamellagret i hästens hovar. Detta kan leda till hovbenssänkning (rotation).

Fång har ökat bland ridhästar och drabbar alltså inte bara "feta ponnyer på grönbete". Hos de stora försäkrings-bolagen är fång den 3:e största "utslags" orsaken.

"En gång fång - alltid fång"

Symtom i akutskedet! Hästen har ONT, ovillig att belasta hovarna, rör sig stelt. Feber, ökad värme i hoven, förstärkt digitalpuls (tydligast i frambenen).

Det man kallar för "fångnacke" (kraftig nacke) är i sig inget vedertaget symptom på fång.

Varför får hästen fång? Förätning (foderomställlning, överintag av kolhydrater), överbelastning av hoven, i samband med förlossning, Cushings syndrom.

Behandling: Boxvila, mjukt underlag, minskat foderintag, kyla. Veterinär kan behandla med smärtstillande och antiinflammatorisk medicin.

http://galleri2009.austur.org/#88

Konvalescens: Allt från några dagar till veckor eller månader beroende på hur allvarligt hästen insjuknat.

Prognos: Mycket beror på ägarens motivation och ekonomi. En häst som en gång haft fång har ökad benägenhet att drabbas igen.

Du som vill läsa mer om fång kan kolla i broschyren "Fång hos häst" som Stina också delade ut i samband med sin föreläsning.

/Ingrid Wahlén

 

Fler länkar:

DELTAGARE: Cilla Ohlsson, Karin Ruger, Gunilla Werling, Marianne Persèn, Maria Smedberg, Carina Holgersson, Pia Bergman, Nina  Morge, Ingrid Jakobsson, Helena Duveborg, Rosis Widegren, Malin Johansson, Ingrid Wahlén, Emma Wahlén, Eva Falkgren, Anna-Greta Kihlén, Pia Bergman, Therse Lindström, Annelie Lindström, Chrisina Håkansson, Sussa Rosvall, Anna Heathcoat-Ball, Lotta Molund, Nathalie Althin, Lotta Amnér. 

 
RIDKURS FÖR ANNA HEATHCOAT-BALL I SJONHEM 28 MARS
Klubben genomförde en 1-dagskurs med Anna i Sjonhem och åtta ekipage deltog.

DELTAGARE: Tanja Schipper, Nico Schipper, Cissi Cederborg/Sprettur, Maja Sköldstam/Gisli, Karin Ruger/Disir, Emma Wahlén/Von, Matilda Dahl/Óski, Carina Dalström/Arða.

VI FIRADE VÅFFELDAGEN I LÄRBRO 21 MARS
Vi firade Våffeldagen -21 mars- med en gemensam uteritt. Här gäller det att ta alla tillfällen i akt att träffas och rida. Vädret var bästa tänkbara - solsken och nästan ingen vind.  Det blev lite drygt 1½ timme på hästryggen för de sex deltagande ekipagen innan vi var tillbaka på gården igen.

Efter att ha stått ute i hagen och kollat på gamla "polarna" Óski & Ofnir, som var glada över att ses igen - hjälptes vi åt med att fixa våfflor i köket.

Karin Ruger -som varit i Vietnam på 3 veckors semester- anslöt till våfflorna eftersom hon tänkt passa på att hämta hem sin häst (Disir), som varit hos Emma på träning.

 /Ingrid W

Deltagare: Emma Wahlén/Von, Ingrid Wahlén/Tritla, Gunilla Werling/Dreyri, My Lindstedt/Disir, Matilda Dahl/Óski och Matildas kompis Ulrika ?/Blakkur.

http://galleri2009.austur.org/#87
RANNARVES FIMAKEPPNI 28 FEBRUARI
I Mulde ridhus i Klinte arrangerade Rannarve Islandshästgård öns första Firmakeppni!

Domare var Ann-Marie & Gunnar Werner. Tävlingsledare Lisa Raufi.

Jennifer "Moroten" Nilsson & Krummi från Stenstuge utsågs till "Årets Ekipage" och fick motta det nya vandringspriset. Motiveringen löd "En modig morot & en duktig ryttare".

FILMER PÅ YOUTUBE:
- "Morotsracet"
- "Röda mattan"

- Firmakeppni Gotland
- MOV27 - Firmakeppni
- MOV24 - Firmakeppni
- Firmakeppni Gotland 1

LÄNKAR:
- "Inför-reportage" i GT.

-
 Reportage i GT 1 mars.
- Rannarve Islandshästgård

RIDKURS MED HAFFI GÍSLASON 7-8 FEBRUARI
Så har vi haft ännu en givande ridhelg med Haffi. Två intensiva dagar med mycket ridning,  många glada skratt och positiv energi!

Innan kursstart var det dock desto mer "elände"... Två ekipage fick lämna sena återbud p g a sjuka hästar & en ryttare hade vrickat foten.

Matilda hade åkt av Óski några dagar innan kursen och troligen knäckt ett par revben, och kunde bara rida en lektion. De övriga red Emma på Óski och Matilda fick istället stå bredvid Haffi och få tips och råd, vilket kan vara nog så givande, men definitivt inte lika roligt som att rida själv!

Stackars Matilda hade även problem att få i sig sin lunchsoppa, eftersom det var "läckage" i läppen. Hennes lördagskvälls "nöje" bestod i att få tandreglering hos familjen Morge (Ninas man är tandläkare) för att fixa till framtänderna som också fått sig en "kyss" i avsittningen!

"Glöm inte bort att
andas!"

Nu till kursen: Vi fortsatte det påbörjade arbetet från förra kursen - att göra hästarna lösgjorda och smidiga som "ormar".

Många övningar som man kan göra korta stunder under den vanliga ridturen - man måste inte rida på en ridbana. Utnyttja vägar, träd, dikeskanter o s v...

Mycket fokus på "lyssna - flytta", få hästarna att flytta bakdelen och flytta utåt på volt.

http://galleri2009.austur.org/#81

Var noga med halvhalter - "Hallå är det någon hemma". Visste ni förresten att isländskan inte har något ord för "halvhalt". Istället talar de om att göra hästen "uppmärksam".

"Det tutar upptaget"

Om det "tutar upptaget" alltså att hästen inte vill lyssna är ett tips att försöka rida på enhands-fattning. Då skickar man mycket tydligare signaler med kropp och vikthjälper.

Haffi gick igenom Hólars 6 (eller var det 7?) utbildningssteg vad gäller Islandshästar. Sammanfattning kommer till alla kursdeltagare - den ska sättas på kylskåpet så att vi ser den varje dag......

"Att rida utan spö är som att köra bil utan ratt..."

Sista ridpasset travade vi över cavaletti bommar för att få hästarna att lyfta på ben och rygg - samt lite galopparbete.

/ Ingrid W

Deltagare:
Helena Mårtensson & Krummi
Cilla Beite-Börjesson &Reifnir
Eva & Julia Pettersson & Irma
Ingrid Wahlén & Tritla
Emma Wahlén & Von+Nökkvi
Karin Ruger & Disir
Gunilla Werling & Dreyri
Eva Falkgren & Gáta
Matilda Dahl & Óski
Nina Morge & Òskadis
Fia Lundberg & Seifur

ÅRSMÖTE 24 JANUARI 2009
Det var ca 50 personer -vilket är i stort sett hälften av klubbens medlemmar- som samlades i Lokrume Bygdegård för att hålla årsmöte den 24 januari.

Styrelsen: Maria Smedberg fortsätter som ordförande. Nina Morge (sekreterare) & Gunilla Werling (suppleant) valdes på vardera ytterligare 2 år. Ny i styrelsen blev Matilda Dahl, som övertog platsen som ledamot efter Lotta Amnér.

Verksamhetsberättelsen: Klubben har haft 107 medlemmar (varav 11 lokalklubb). Vi har avverkat ännu ett mycket aktivt år med kurser, föreläsningar, filmkvällar och uteritter. Två av de sistnämnda har varit långritter med övernattning (Fårö & Sudret)

Klubbmästare: Årsmötet beslutade att från och med 2009 kora "Årets Bästa Gångartshäst".

Ungdomsrabatten: Mötet beslutade att ungdomsrabatten ska vara oförändrad = 25%.

Ombud till riksårsmötet: Jenny Lindley & Emma Wahlén. Reserver Nina Morge & Lisa Raufi.

Valberedning: Helena Duveborg (sammankallande), Irene Andersson, Ingrid Jacobsson, Rosis Widegren

Medlemsavgift 2010: Årsmötet beslöt att lokalföreningsavgiften ska vara oförändrad.

Ungdomsrepresentant: Emma Wahlén

 

Utbildningsutskott: Årsmötet beslutade att det ska bildas en grupp för samordning av kurser. I gruppen ska -förutom representant från styrelsen- ingå övriga intresserade av att arrangera kurser.

Tävlingskommitté: Söder: Ingrid Jacobsson, Gun Holmberg, Irene Andersson, Jenny Lindley, Suzanne Wahlström,

Norr: Ingrid Wahlén, Karin Rüger, Ulla Andersson, Zenitha Strandänger, Jenny Lindley.

Klubbmästare 2008: blev Antonia Baumert & Blakkur frá Nedri-Dal. Tyvärr var inte Antonia närvarande på mötet och kunde motta sitt välförtjänta vandringspris.

1. Antonia Baumert/Blakkur - 4,60p
2. Sara Lundberg/Svie - 4,58p

3. Vonna Norrby/Glitnir - 4,48p
4. Emma Wahlén/Nökkvi - 4,04p
5. Agneta Hallenfur/Rúmba - 3,90p
6. Jennifer Nilsson/Krummi - 3,72p
7. Maria Smedberg/Galsi - 3,15p

Ungdomsutskottet: Flera ungdomar planerar att försöka kvala in till årets Lag SM. För att samla pengar till detta såldes allehanda muffins i samband med årsmötet.

Det lottades även ut en islandströja, vilken vanns av pinfärska medlemmen Linda Wistrand från Fårösund.

NÄRVARANDE: Ingrid Wahlén, Emma Wahlén (u), Tove Wahlén (u), Christina Eriksson, Cecilia Stumle, Helena Mårtensson, Jennifer Nilsson (u), Anki Jonasson, Linda Vistrand, Marianne Persén, Marguerite Strandsten, Stina Nilsson, Nina Morge, Cilla Beite-Börjesson, Helena Duveborg, Iréne Andersson, Anneli Lindström, Theresa Lindström (u), Gun Holmberg, Anna Heathcoat-Ball, Tanja Schipper, Nico Schipper, Max Schipper (u), Mathilda Dahl, Cilla Olsson, Gun Hedin, Jenny Lindley, Nathalie Althin (u), Lotta Molund, Gunilla Werling, Zenita Strandänger, Monica Östberg, Karin Rüger, Eva Pettersson, Inga-Lill Pettersson, Malin Johansson, Ingrid Jacobsson, Suzanne Wahlström, Anders Wahlström, Malou Wahlström (u), Anita Stenbom, Bo Stenbom, Agneta Holmstedt, Lisa Raufi, Fia Lundberg, Sara Lundberg (u), My Holmsten (u), Nora Hägglöf (u).

 

TRÄFF FÖR MEDLEMMAR PÅ SÖDRA GOTLAND I ETELHEM DEN 22 JANUARI
Tio medlemmar träffades hemma hos Irene Andersson för att diskutera kring "tävlingskommitté söder".

Närvarande: Nina Morge, Ingrid jakobsson, Cilla Ohlsson, Iréne Andersson, Vonna Norrby, Gun Holmberg, Cia Stumle, Jenny Lindley, Stina Nilsson och Helena Duveborg

 

Förslag till tävlingskommitté:
Ingrid Jakobsson
Gun Holmberg
Irene Andersson
Jenny Lindley (tävlingsansvarig)
Suzanne Wahlström
 
Övriga villiga att hjälpa till:
Annelie Lindström
Cia Stumle
Agneta Hallenfur
Vonna Norrby
Cilla Ohlsson
Hösttävlingen genomförs den 26 september i gropen i Stånga. Vem bokar?
Tävlingskommittén avgör vilka grenar som ska erbjudas.
Jenny kollar efter lämplig domare.

En "prova-på-tävling" genomförs den 14/6 kl. 16.00 i Sjonhem med samma upplägg som förra gången. Jenny dömer. Stina besiktar hästarna.
 
Mvh Iréne

TRETTONDAGS RITT PÅ FÅRÖ 6 JANUARI
Så var julhelgerna över och vardagen börjar infinna sig igen. Det är inte klokt vad fort tiden går.

2006 var första året vi genomförde denna ritt, så det var alltså fjärde året i rad. 10 deltagare blev vi i år. De flesta åren har det varit barmark, men i år så var det snö.

Tack och lov så var det så pass kallt att snöstyltor inte blev något större

problem - det var inte alla som varit så förutseende att de fått på snösulorna.

Vi utgick från såghuset vid Ava där det fanns gott om plats att parkera. Vi red tvärs över ön och ut på Skär där vi följde stranden på NorstAurar till Fårö Fyr. Det blåste lite på stranden och det blev lite kyligt om fingrar och tår, men jag tror att alla trots det njöt av ridturen.

Ett par på promenad med sin

gamla tax var vänliga nog att ställa upp som fotografer, så vi fick ett gruppfoto på hela gänget.

Ca två timmar senare var vi tillbaka vid transporterna och fick ett välbehövligt fika medan hästarna smaskade så sitt hö/kraftfoder. Sedan var det bara att åka mot färjan och börja längta till nästa ridtur på Fårö. / Ingrid W

Fler bilder finns i bildgalleriet 2009

Hela gänget från vänster: Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Gunilla Werling/Vaka, Lisa Raufi/Sæli, Lina Börjesson/Smalius, Tove Wahlén/Tritla, Emma Wahlén/Nökkvi, Mia Hallin/Sigga, Ingrid Wahlén/Blakkur, Christina Eriksson/Gósi & fia Lundberg/Seifur.