ARKIVET 2010

ADVENTSRITT PÅ KAUPARVE 18 DECEMBER
Detta år blev vi bara fyra ekipage på adventsritten. Kanhända var det all snö och väglaget som skrämde bort alla!

Vi fick i alla fall en drygt 1 timmes ridtur och emellanåt var det rejäl pulsning - ja, vi tvingades faktiskt vända på ett ställe då det visade sig att det skulle bli alltför kämpigt för hästarna att ta sig fram. Efter ridturen tog vi en fika med glögg, lussekatter & pepparkakor.

DELTAGARE: Emma Wahlén & Stimpill, Ingrid Wahlén & Blakkur, Sara/Sæta och Carina Lindholm & Skjöldur.

VISNING AV NGRs NYA RIDHUS I OTHEM 12 DECEMBER
NGR inbjöd till en förhandstitt och diskussion kring användandet av klubbens ridhus. Karin Ruger & Gunilla & Per Werling deltog från Austur.

Allmänna Arvsfonden har bidragit med ca 2 000 000kr, vilket är grundplåten till det 40x60 meter stora ridhuset i Othem.

Ridhuset är tänkt att komma till användning för många olika typer av aktiviteter -inte bara ridning- och anläggningen ska vara handikappanpassad.

Underlaget är ännu inte på plats. Invigning förhoppningsvis i början av 20111.

 

http://galleri2010.austur.org/#158
RIDKURS FÖR JOHANN FRIDGEIRSSON 17-21 NOVEMBER
Så blev det äntligen v 46 och Johann kurs .Vi lämnade våra hästar till Anna i Väskinde på tisdag kvällen. Nu skulle Johann rida dem i 3 dagar.

På onsdagkvällen hade vi ett teori pass med Johann .Där vi fick beskriva våra hästar och vilka mål vi hade .Sen gick Johann igenom varje Häst och berättade hur Vi skulle jobba vidare.

På lördagen var det dags för oss att få första lektionen. Vi samlades i Mulde i ridhus .Nu var det vår tur att bli utbildade till den nivå som hästen var i .Jag hade jobbat med Odur länge att han skulle sänka sig och börja gå i form i tölten. Johann började visa mig från marken med ett visst tryck på bettet så sänkte sig Odur - en övning vi ska göra innan jag sitter upp.

Sen gick vi igenom dom 5 stegen till tölt. Och nu satt formen bitvis i det lätta varvet gick det riktigt bra. En härlig känsla som fyller hela ens inre. Ett mål som känts så långt borta är nu så nära och jag har verktygen till det.

På söndagen var vi i Sjonhems lilla ridhus. Jag fick en hel del markarbets tips av Johann. Hur jag ska tömköra Odur i tölt utan att han blir för hög i formen

http://galleri2010.austur.org/#157
Kursen var mycket bra. För många av oss kändes det som om vi fått nya hästar. Tack Anna O Johann för dessa Dagar nu längtar vi till V 45 i nästa år då Johann kommer tillbaka.

/Vonna Norrby.

Med på kursen var:
Anna Heathcote-Ball - Gymir
Vonna Norrby - Odur
Matilda Dahl - Prydi
Anneli/Theresa Lindström - Ganti
Zenita Strandänger-Garri
Marie Flemström - Perla
Erika Amner - Grimur
HOPPKURS I SJONHEM 13 NOVEMBER
Rickard Pahlin var instruktör för dagens hoppkurs, vilken riktade sig särskilt till hästar och ryttare utan erfarenhet av hoppning.

Några av ekipagen hade provat på att hoppa förut, medan andra var totala nybörjare.

DELTAGARE: Emma Wahlén/ Bytingur, Tove Wahlén/ Stimpill, Lotta Amnér/ Mökkvi, Erika Amnér/ Grimur, Saga Lindholm/ Bylgja, Carina Lindholm/ Skjöldur, Nina Morge/ Oskadís, Matilda Dahl/ Prydi & Jenny Lindley/ Pruður.

Ekipagen delades in i två grupper och på förmiddagen markarbete = cavalettibommar på lite olika höjd och på rakt respektive böjt spår. Rickard ville även se hur lätt/svårt de olika hästarna hade att galoppera, och några små hinder togs även i "försök till galopp", vilket blev lite blandade gångarter (vilken var inte så viktigt)!

Sedan blev det lunch, teori och banbygge. Det stuvades om lite i grupperna beroende å om man ville hoppa lite "högre" eller "lägre".

http://galleri2010.austur.org/#156
Sedan hoppade bägge grupperna på lite olika hinder och avslutade med att hoppa en bana med totalt 10 språng. Summa summarum var nog att hästarna tyckte att det här var ganska kul..... men JOBBIGT! Det gällde att ryttarna jobbade och inte bara "satt och åkte med" - och ryttarna lämnade ridhuset med ett leende på läpparna och kommer nog att sova gott i natt!
CLINIC & KURS KRING 5-GÅNG & PASS 23-24 OKTOBER
Efter mycket planerande blev den till sist av - kursen med inriktning mot 5-gång och pass.

En riktigt bra femgångare anses inom islandshästvärlden vara det "finaste", och avelsmålet för många avlare. Många i klubben har 5-gångs hästar, men det här med pass är ännu ett outforskat kapitel och något som många mest "bara av en händelse" fått prova på - och kanske inte ens varit medvetna om att hästen faktiskt har gått i pass.

Instruktören för denna helg var Nina Bergholtz med erfarenhet av flera SM-starter i olika passgrenar.

Kursen var upplagd på två dagar varav första dagen var en clinic med både teori och praktik. Den teoretiska delen hölls i Fleringe gamla skola och den praktiska på en intilliggande grusväg och på Ullas ovalbana.

Flygande pass

I "flygande pass" sätter hästen i samma sidas benpar nästan exakt samtidigt med ett svävmoment innan den sätter i andra sidans benpar. Om hästen passar utan sväv eller har en mycket passaktig tölt kallas det "grisepass".

Bifogade animation är visserligen ingen isländshäst, men man kan i slowmotion se hur benparen flyttar sig då hästen går i pass.

Vi tittade på film från SM & VM. Vi gick igenom de olika tävlingsgrenarna som finns i pass (läs mer i FIPO). Vi diskuterade även kring hästarnas  exteriör.

 

http://galleri2010.austur.org/#155
Nina visade teoretiskt hur en passläggning går till och efter lunch var det sedan dags för den praktiska delen där alla med häst fick prova på att lägga pass på sina hästar och faktum är att alla lyckades få några steg pass på sina hästar. Det syntes väldigt tydligt att några av hästarna hade tydliga pass-anlag.

Det man dock bör tänka på innan man börjar med passträning är dock att alla andra gångarter fungerar - annars finns risken att hästen till slut inte har några rena gångarter alls utan blandar vilt!

Det är lätt att drabbas av "pass djävulen"

Man får i början inte kräva för mycket av hästen utan nöja sig med bara ett par steg. Det är dock väldigt lätt att gripas av "pass djävulen" eftersom farten i passen ger en riktig adrenalinkick för både häst och ryttare.....

Nu hoppas vi på en uppföljning på denna kurs framåt våren och att vi faktiskt kan få några startande i 5-gång på klubbens vårtävling 2011.
DELTAGARE: Fia Lundberg/Svie, Pia Bergman/ Sölvi, Jennifer Nilsson/ Krummi, Nina Morge/ Pruður, Tanja Schipper/ Töfri/Tandri & Djakni, Emma Wahlén/ Gandur & Ingrid Jacobsson/ Kola, Maria Smedberg/ Galsi + Gunilla Sundberg (söndag).

FOTFOLK: Ingrid Wahlén, Ulla Andersson, Helena Mårtensson, Eva Falkgren, Tendai Stjärnström, Natalie Althin, Lotta Molund, Anneli Lindström, Cilla Olsson

MEDLEMSTRÄFF 23 OKTOBER
I samband med helgens kurs hade vi gemensam middag och medlemsträff i Fleringe gamla skola där i stort sett alla kursdeltagarna övernattade.

Vi åt god mat och ostbricka, diskuterade kring kommande klubbaktiviteter, kurser, islandshäst i allmänhet och såg på film om islandshästens historia.

Trist i sammanhanget att så få tog sig tid att vara med. Men vi som var där hade i alla fall mycket trevligt!

Stort tack till Nina Morge som var kursarrangör och matansvarig! /Ingrid W

GÅRDSVISNING HOS KAUPARVE ISLANDSHÄSTAR 16 OKTOBER
I Lärbro håller Emma Wahlén på att starta upp verksamhet kring islandshästen, och hade "Öppet Hus" för allmänheten på förmiddagen och sedan Gårdsvisning för Austur medlemmar på eftermiddagen. Totalt var det ca 70-80 besökare (varav ca 25 från Austur).

Emma presenterade hästarna, visade upp det nyrenoverade stallet och svarade på frågor kring verksamheten, som kommer att bestå av ridskola, inridning, tillridning, töltsättning, avel, turridning mm.

För närvarande finns 16 hästar på gården - varav 4 inackorderingar och 3 träningshästar. Ytterligare två av familjens islandshästar kommer "hem" inom kort - 2årige Styrmir & 8-åriga Tritla.

Åldern på gårdens egna hästar varierar mellan 20-åriga Blakkur & 4 månader gamla fölet Talía.

Dagen avslutades med uteritt för de som var ridsugna.

 

http://galleri2010.austur.org/#154
DELTAGARE: Marianne Persén, Gunilla Werling, Pernilla Werling-Ödéen, Agneta Bandholtz, Irene Andersson, Ulla Andersson, AnnBritt Solberg, IngaLill Karlsson, Agneta Hallenfur, Linda Wistrand, Stina Nilsson, Bella Nilsson, Ida Nilsson, Vonna Norrby, Eva Falkgren, Eva Pettersson, Carina Lindholm, Saga Lindholm, Erika Amnér, Lotta Molund, Cilla Olsson, Jocke Stuxgren, Inger Stuxgren. DELTAGARE UTERITT: Ingrid Wahlén/ Stimpill, Emma Wahlén/Gandur, Anna Nilsson/Bytingur, Agneta Bandholtz/ Blakkur, Linda Wistrand/Fákur, Lotta Amnér/Mökkvi & Erika Amnér/Grímur.
HÖSTTÄVLING I HAVDHEM 3 OKTOBER
Årets hösttävling avgjordes i ridhuset i Havdhem. Domare var Anne-Marie Werner.

P g a att man inte kunde se ridbanan utomhus från speakerbåset fick tävlingen avgöras inomhus, men det gick bra det också.

Av någon anledning var deltagarantalet ovanligt få - totalt 13 ekipage och 3 i barnklassen.

För första gången genomfördes en "prova-på-klass" för ryttare som aldrig tidigare tävlat eller har en yngre häst (minst 4 år) som man vill ska få lite "tävlingserfarenhet". Inget medlemskrav. I klassen utses ingen vinnare och det blir ingen prisutdelning. Du får dock domarkommentarer som alla andra tävlande.

Klassen lockade två deltagare - Emma Wahlén/Dagfari från Västeråsen (4 år) och Carina Dahlström/Atla från Asa (4 år).

DRESSYR
1. Vonna Norrby & Glitnir frá Bakkakoti 5,44p
2. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens 4,32p
  Monika Östberg & Tor från Fane avbröt

BARNKLASSEN
1. Rebecka Dahlström (8 år) & Arða frá Hildarbergi 5,3p
2. Alva Raufi (6 år) & Blesi frá Vididalstungu II 5,0p
2. Casper Dahlström (6 år) & Arða frá Hildarbergi 5,0p

 

http://galleri2010.austur.org/#153
V5 LÄTT FYRGÅNG kval final
1. Tanja Smelt & Djakni frá Nornabæli 5,8p 5,62p
2. Sara Lundberg (u)& Froði frá Holtsmula 1 5,6p 5,5p
3. Anna Heatcote-Ball & Oður från Mörtö 4,9p 5,12p
4. Vonna Norrby & Glitnir frá Bakkakoti 5,0p 5,0p
5. Isabelle Lundberg (u) & Sigga från Fleringe 2,8p 3,87p
6. Carina Dahlström & Arða frá Hildarbergi 3,9p  

V1 FYRGÅNG
1. Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 5,4p
2. Emma Wahlén & Gandur från Kulltorp 4,9p
3. Tanja Smelt & Tandri frá Reykjavik 4,8p
4. Monika Östberg & Tor från Fafne 4,4p
5. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens 4,1p

T5 LÄTT TÖLT Kval Final
1. Anna Heatcote-Ball & Oður från Mörtö 4,8p 5,0p
2. Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 4,5p 4,75p
3. Carina Dahlström & Arða frá Hildarbergi 3,3p 1,75p
4. Isabelle Lundberg (u) & Sigga från Fleringe 4,3p 1,0p
5. Tanja Smelt & Djakni frá Nornabæli 4,0p  
6. Monika Östberg & Tor från Fafne 0,5p  

T1 TÖLT  
1. Emma Wahlén & Gandur från Kulltorp 5,0p
2. Tanja Smelt & Tandri frá Reykjavik 4,8p
3. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens 3,5p

Stort tack till tävlingskommitté söder, domare Anne-Marie och alla andra funktionärer.

/Ingrid W

TÄVLING I DISTANS - LAU 25 SEPTEMBER
Totalt red 13 ekipage en ca 1,5 mil lång sträcka i Lau. Tävlingsansvariga Lisa Raufi hade snitslat ut en jättetrevlig ridväg på blandat underlag - allt från kortare sträckor på asfalt, grusväg, skogsstigar och riktigt mjuka fina galoppsträckor på skogs/åkerväg.

En tävling i distans innehåller två moment - dels att rida fort och dels att klara pulsningen senast 30 minuter efter målgång. Det gäller alltså att känna sin häst och rida med "huvudet".

För att klara pulsningen utan tidstillägg ska hästen få ner pulsen till mindre än 56 slag/minut. Om man inte får ner pulsen till mindre än 68 slag/min senast 30  minuter efter målgång blir man diskad.

Denna gång blev faktiskt fyra av de startande diskade. Ett ekipage tappade oturligt nog en sko ca 3 km innan mål, vilket innebär automatisk diskning, och tre ekipage klarade inte pulsningen i målet.

Denna dag blev det Ingrid Wahlén på startfältets äldsta häst -20-årige Blakkur- som vann och fick visa att "gammal är äldst". Segertiden blev 1 timme & 12 minuter, och Blakkur hade godkänd puls efter lite drygt 10 minuter!

Tvåa kom Ingrid Jacobsson på Kola med ridtiden 1.36. Trea på samma tid kom Carina Dahlström & Arða, som dock hade något sämre pulsning i målet.

Stort tack till arrangör Lisa, och oavsett om man red snabbt eller långsamt, så  fick vi alla en härlig tur i solen på fina ridvägar i Lau, och alla fick smaka Cickis goda äppelkaka som en extra bonus.

/Ingrid W

 

http://galleri2010.austur.org/#152
  EKIPAGE TID
1. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 1.12
2. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens 1.36
3. Carina Dahlström & Arða frá Hilðarbergi 1.36
4. Lisa Raufi & Ljósi från Madkullen 1.37
4. Cicki Eriksson & Blesi frá Vididalstungu II 1.37
6. Lotta Amnér & Mökkvi från Stenstuge 1.57
7. Erika Amnér (u) & Grímur från Uddenäs 1.57
8. Nina Morge & Pruður från Bergshill 2.12
8. Matilda Dahl & Prydi från Bergshill 2.12
  Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan (52 min) disk
  Isabelle Lundberg (u) & Sigga från Fleringe (55 min) disk
  Fia Lundberg & Taktur från Solgården (55 min) disk
  Monika Östberg & Tor från Fafne (1.25) disk
FÅRÖRITTEN 10-12 SEPTEMBER
Deltagare: Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Karin Ruger/Disir, Gunilla Werling/Vaka, Lisa ?/Dreyri, Carina Lindholm/Skjöldur, Saga Lindholm/Bylgja, Emma Wahlén/Gandur, Ingrid Wahlén/Býtingur, Fia Lundberg/Taktur, Isabelle Lundberg/Svie, Maggan Löwing/Leikur, Rolf Löwing/Stjarni, Matilda Dahl/Prydi, Micke Olsson/Oféig, Maria Smedberg/Galsi, Nina Morge/Pruður & Anette Wästlund/Mímósa. http://galleri2010.austur.org/#151
DM I BRUKSRIDNING & BRUKSKÖRNING 5 SEPTEMBER
Arrangerades söndagen den 5 september på Sindarve i Garda.

Totalt deltog 6 ekipage i bruksridningen, varav två från Austur: Agneta Hallenfur & Rúmba frá Norður-Hvammi och Petra Söderholm & Thor från Hallbjäns

Reportaget är en sammanfattning kring ridningen från www.brukshast.se

Helgen den 4-5 september blev en riktig hästhelg hos Blenda HorwitzSindarve gård i Garda. 

Alla som skulle tävla i årets DM – och några till – kom redan på lördagen och hjälpte till att bygga banan. Det gick i ett huj när så många var med. Märta Numelin hade gjort en banskiss och delade ut arbetsuppgifter till alla.  Blenda Horwitz hade ställt både ridbana och ridhus till vårt förfogande och dessutom två av sina praktikanter som visste var det fanns grejor som vi behövde låna.

Årets tävlingsbana kännetecknades av många vattenhinder. Den pölen som ingick i banan var faktiskt ganska djup i mitten. Hopphindren som stod på banan när vi kom fick stå kvar, en del skulle hoppas över och en del stod mest bara i vägen…

När banan var färdig hade vi bangenomgång och därefter var den öppen för träning för den som ville, och nästan alla hade tagit med sin häst och tränade några timmar på eftermiddagen. Det kan tyckas

konstigt att man får träna på en tävlingsbana före tävling men vi är en liten förening med små resurser och mäktar inte med att bygga träningsbanor också. Dessutom kan jag säga, med facit i hand, att banans svårigheter minsann gav utslag i tävlingen ändå. Tävlingsnerver?

Till kvällen var det ett tiotal tävlande och funktionärer som hade valt att övernatta på Sindarve och vi hade mycket trevligt kring matbordet hos Blenda och vid eftersnacket i ”vår förläggning”.

Tävlingsdagen började med fint väder – tack för det! Eftersom alla varit med om banbyggeri och genomgång kunde tävlingen starta på utsatt tid kl 10. Sen flöt det på alldeles förträffligt smidigt och var klart redan till kl 13.

I ridningen hade vi för första gången en hingst med, det var en islandshäst riden av Petra Söderholm. Han hade aldrig hoppat hinder på bana förut men gjorde det med bravur. Nästan allt han gjorde var för första gången så det blev en bra social träning för honom.  Och så många snygga ston det fanns på området …

Jag tror och hoppas alla var nöjda med hästhelgen på Sindarve i Garda, för egen del var det toppen!

/Ramona Numelin

RESULTAT RIDNING
1. Lydia Elebjörk & Carisma 40p
4. Agneta Hallenfur & Rúmba 78p
5. Petra Söderholm & Thor 125
RIDKURS MED SOFIE ENGVALL 21-22 AUGUSTI
I helgen kom Sofie Engvall tillbaka till Gotland för tredje gången och höll kurs i Mulde ridhus.

Deltagare: Vonna Norrby/Oður, Gun Holmberg och medryttare Agneta/ Fála, Alice Heijbel/Tjalle, Mikael Olsson/Ofeig, Ingrid Jacobsson/ Kola, Annelie Lindström/Ganti & Matilda Dahl/Prydi.

Kursen inleddes med en presentation av ryttarna och deras målsättningar och förväntningar  och en presentation av Sofie och på vilket sätt hon arbetade nu med sina 17 hästar på Häringe. Hon demonstrerade även uppsuttet på två hästar. Sedan red vi ett långt pass allihopa samtidigt. Efter lunchen red vi två pch två. Nästa dag inleddes med kortare pass då vi red enskilt och avslutades med med att vi red två och två. Sofie invigde Austurs nya högtalarväst som fungerade alldeles utmärkt! Stort lyft för elever både på både häst och läktare!

Sofie hämtar ständigt ny inspiration och idéer från instruktörer och litteratur, därför dyker ofta nya begrepp och verktyg upp på varje kurs. Hennes grundfilosofi är främst inspirerad av utbildningen på Holar men även av ridningen för Ia Lindholm och Denni Hauksson på Lindnäs. Denna kurs kom att fokusera mycket på ryttaren sits och hållning och förmåga att inverka mjukt på hästen i balans. Det är omöjligt att sammanfatta men här följer några saker vi jobbade med. Ekipagen gjorde ganska olika saker beroende på ryttarens och hästens utgångspunkter.

Det ska vara lättare att göra rätt. Kanske har vi inte den perfekta sitsen som gör att vi är 100% följsamma när hästen gör rätt. Men det viktiga för hästen är att det finns ett system och att det är tydligt när det är rätt och fel. Kan man inte sitta helt still när hästen gör rätt får man se till att sitta ÄNNU MINDRE still när hästen gör fel och se till att det blir en ordentlig skillnad!

När hästen gör allt mer rätt (går rent tex) kommer vi lära oss att bli bättre balanserade och så småningom inverka mindre (inte skumpa tex). Men till en början är det alltså bättre att ”inverka mycket” eller ”rida fult” när hästen går fel och snabbt ändra till inverka MINDRE

http://galleri2010.austur.org/#149

när hästen gör rätt. Det är SKILLNADEN som räknas. Allteftersom vi blir duktigare och mer balanserade behöver kan vi börja inverka allt finare

Händerna: hålla dem som på en bricka med två glas mjölk som inte får hällas ut på hästen (ska man hälla dem någonstans så är det i ens eget knä). Det gäller att ha händerna burna men inte statiska, man ska kunna ”flytta runt glasen” (men de ska vara kvar på bricka och mjölken ska inte spillas ut). För att få hästen att ge efter i nacken arbetade vi med att sära på händerna. Så fort hästen gav efter flyttades händerna smidigt tillbaka. Mycket handlar det om att ALDIG DRA men att inverka mjukt och med bibehållen kontakt.Skänklarna: vi  jobbade med att ha alltid ha stigbyglarna I SAMMA HÖJD, dvs hela tiden se till att sitta rakt över hästen.  Istället för att vikta över, rekommenderade Sofie att man ”juckade” sadeln på plats, för att hela tiden behålla balansen.  

Hästen ska ”hämta skänkeln”. Dvs om hästen tex tränger ut åt höger så ”hämtar” den höger skänkel som är där i vägen och säger ”stopp”. Det handlar inte om att skänkeln bankar på hästen utan den är stabil och anger ramen, det är sedan hästen som ”hämtar” den.

Vi jobbade även med att vikta i fötterna och upptäckte hur otroligt lite det krävs för att flytta vår egen (och därmed hästens) tyngdpunkt fram eller bak.  Ett lätt tryck fram i fotsulan räcker som framåtdrivning, man behöver varken röra överkropp eller använda skänkelhjälp som man brukar. Vad känsliga hästar är! Det är bara vi som måste bli känsligare och följa med hästens rörelser!

Kursen var uppskattad inte bara av de gamla ”fansen” men även av dem som red för Sofie för första gången. Samtliga fick nog en del ”myror i huvudet” som en av deltagarna utryckte det och en hel del att jobba vidare med. Stort tack till alla deltagare som gjorde det möjligt att genomföra denna kurs.

Avslutar med ett citat från Alexandra Montan (Hästfocus Augusti 2010):”Träna för olika instruktörer så lär du dig olika saker från olika håll. Ridningen är ingen exakt vetenskap, det handlar mest om känsla, och hur lär man ut känsla? Hur tränar upp sin känsla?  Det är detta som är det viktigaste i ridningen”.

//Matilda Dahl  

 

GOTLAND HORSE SHOW 23-27 JULI
Med mycket kort varsel blev Austur ombedda att visa islandshästar i samband med Gotland Horse Show i Alskog. Några ekipage hade möjlighet att ställa upp och visade upp islandshästens många gångarter, medan speaker Lisa Raufi berättade om islandshästen.

Dessutom deltog två av Lisas islandshästar i samband med de kvällskonserter som gavs, så bland annat Lill Lindfors & Wille Craaford fick göra entré på Leira & Ráns ryggar!

Tyvärr var inte vädrets makter inte på arrangörernas sida och det ymniga regnandet gjorde att den förväntade stor pubiken uteblev och vissa arrangemang fick ställas in.

Man har dock utlovat att arrangemanget ska återkomma nästa år.

 

Foto: Cilla Olsson
EKIPAGE FRÅN VÄNSTER: Sara Lundberg/Froði, Isabelle Lundberg/Smætla, Fia Lundberg/Svie, speakern Lisa Raufi, Nina Morge/Pruður & Matilda Dahl/Prydi.
AUSTURS VÅRTÄVLING 12 JUNI I FLERINGE
Egentligen ska man väl kanske kalla det för sommartävling, för det är ju mer sommar än vår.

Domare för dagen var Charli Ahl från Helsingborg.

Startfältet var ovanligt stort -25 ekipage- och det dök upp både många nya hästar och ryttare, som begick tävlingspremiär. Totalt gjordes 51 starter + finaler under dagen.

Vädret var soligt och fint, men blåsigt - vilket emellanåt ställde till lite problem med hörbarheten på både speaker och musik. Lotta Molund i speakerbåset skötte sig med den äran med hjälp av bisittarna Zenita & Irene.

I V1 & T1 tog Tanja Smelt "storslam" och vann dubbelt med sina fina hästar Tandri & Töfri.

En annan dubbelsegrare blev Emma Wahlén & Býtingur från Silverkedjan, som vann dressyr och V5 Lätt fyrgång.

V5 LÄTT FYRGÅNG Uttag FINAL
1. Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 5,4p 5,7p
2. Monika Östberg & Tor från Fafne 5,4p 5,3p
2. Jennifer Nilsson (u)& Krummi från Stenstuge 5,1p 5,3p
4. Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli 5,1p 5,2p
5. Ingrid Wahlén & Auður från Fleringe 5,1p 5,1p
6. Emma Wahlén & Gandur från Kulltorp 5,5p  
7. Fia Lundberg & Svie från Rooslunda 5,0p  
8. Erika Amnér & Mökkvi från Stenstuge 4,7p  
9. Helena Duveborg & Svala från Björnforsen 4,6p  
10. Pia Bergman & Sölvi från Skriðu 4,6p  
10. Anneli Lindström & Ganti från Stenstuge 4,5p  
12 Micke Olsson & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 4,1p  
13. Isabelle Lundberg (u) & Hrimnir frá Krinlú 3,7p  
  Lina Börjesson & Skjóni frá Hrutafelli disk  

 

V1 FYRGÅNG  
1. Tanja Smelt & Töfri frá Nornabæli 5,5p
2. Tanja Smelt & Tandri frá Reykjavik 5,4p
3. Petra Söderholm & Thor från Hallbjäns 5,0p
4. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens 4,5p
5. Matilda Dahl & Prydi från Bergshill 4,1p
5. Cissi Cederborg & Sprettur från Råbockekullen 4,1p
http://galleri2010.austur.org/#146
T5 LÄTT TÖLT Uttag FINAL
1. Jennifer Nilsson & Krummi från Stenstuge 5,2p 5,33p
2. Emma Wahlén & Gandur från Kulltorp 5,3p 5,0p
2. Ingrid Wahlén & Auður från Fleringe 5,3p 5,0p
2. Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli 4,8p 5,0p
5. Fia Lundberg & Svie från Rooslunda 5,0p 4,66p
5. Micke Olsson & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 4,8p 4,66p
7. Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 5,0p  
8. Erika Amnér & Mökkvi från Stenstuge 4,5p  
8. Pia Bergman & Sölvi från Skriðu 4,5p  
10. Helena Duveborg & Svala från Björnforsen 4,3p  
10. Cilla Olsson & Hreyfing från Vindäng II 4,3p  
12. Isabelle Lundberg & Hrimnir från Kringlú 4,2p  
13. Anneli Lindström & Ganti från Stenstuge 4,0p  
14. Matilda Dahl & Prydi från Bergshill 3,3p  

 

T1 TÖLT  
1. Tanja Smelt & Tandri frá Reykjavik 5,7p
1. Tanja Smelt & Töfri frá Nornabæli 5,7p
3. Marie Flemström & Birkir från Ajmunds 5,0p
4. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens 4,2p
5. Petra Söderholm & Thor från Hallbjäns 4,0p
BARNKLASSEN  
1. Bella Nilsson & Hýra från Stenstuge 5,0p
2. Maja Söderholm & Thor från Hallbjäns 4,8p
2. Ida Nilsson & Hýra från Stenstuge 4,8p

 

DRESSYR  
1. Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 5,79p
2. Monika Östberg & Tor från Fafne 5,43p
3. Jennifer Nilsson & Krummi från Stenstuge 4,71p

 

TRAIL  
1. Monika Östberg & Tor från Fafne 6,83p
1. Petra Söderholm & Thor från Hallbjäns 6,83p
3. Lina Börjesson & Skjóni frá Hrutafelli 5,94p
4. Erika Amnér & Mökkvi från Stenstuge 5,56p
5. Marie Flemström & Birkir från Ajmunds 5,0p
6. Jennifer Nilsson & Krummi från Stenstuge 3,33p

Priserna hade skänkts av: Agria, Fias hästbutik, Kauparve Islandshästar, Petra Söderholm, Stenstuge Islandshästar (fler kan tillkomma).

Ett "bonuspris" i form av ett otroligt fint lammskinn från Island hade skänkts av Tanja Smelt & Nico Schipper. Priset lottades ut bland alla tävlingsdeltagarna och vanns av Erika Amnér.

Stort tack till alla deltagare, domare och publik och ett särskilt tack till alla funktionärer - utan er ingen tävling!

Tävlingskommitté norr.

SUDERRITTEN 5-6 JUNI

Suderritten har genomförts för tredje året, så nu är det absolut tradition! Vi bor på pensionat Holmhällar och njuter av god mat och trevligt bemötande. Vi brukar t.o.m. få morötter till hästarna!! Lördag-söndag, den 5-6 juni red vi i år och hade strålande väder med sol och lagom fläktande vind. 

Lördagen började med  dramatik. Innan alla hade kommit hoppade Kola plötsligt ur sin hage och rev ner det mesta av stolpar och tråd. Varför hon hoppade vet jag inte, men sen blev hon antagligen  skrämd av att det rasslade till så förskräckligt för hon försvann som ett svart streck och var borta! Jag fick höra sen att " det var ett svart fullblod som setts galoppera fram över åkrarna!!!

Med hjälp av vänligt folk i bygden som hjälpte till att leta hittades hon så småningom i en trädgård och lämnades tillbaka till mig. Sen vågade jag inte ha henne i fållan på natten utan körde hem henne, eftersom avståndet inte är så långt.

Innan vi red iväg på lördagen firade vi Matilda, som hade födelsedag och bjöd på tårta, men sen red vi ner mot stranden och raukfältet, förbi Vändburgs nya och gamla hamn och bort mot Sallmunds udd. Vi fick en härlig galopp inne i skogen på en mjuk skogsväg och kom ner till sandstranden igen så småningom och tillbaka till Holmhällar.

Jättegod middag fick vi sedan på panget och avslutade kvällen med promenad ner till fiskebodarna och sen lite mer födelsedagsfest med goda ostar, vin och druvor. Sen sov vi gott!

 

http://galleri2010.austur.org/#150
Tro det eller ej, men på söndagen var det Vakas tur att smita iväg . Hon for ut som en pil ur hagen när Gunilla skulle hämta henne och vi fick ändra våra planer lite. Gunilla gick längs stranden och följde hovspåren och vi andra red efter medan mobilen gick varm. Åter hade vi hjälp av folk som kunde tala om var hon fanns och vi kunde så småningom hämta Vaka, som fick gå som handhäst tillbaka till Holmhällar. Vilken tur att klippan Blakkur var med. Det gick galant.

Alla på plats och vi kunde börja vår gemensamma ritt söderut längs stranden, något senare än vi tänkt. Vi fick ändra rutten något, men vägen var underbart vacker genom strandskog och längs stranden. Vi pausade för lunch vid Nore Bod.

I år var vi  inte så många , kanske byte av helg gjorde sitt till, men så här i efterhand kan man säga att " vi hade ialla fall tur med vädret", för den helg som var tänkt från början var regnig och kall.

Deltagare: Gunilla Werling-Vaka, Micke Olsson-Blakkur, Matilda Dahl-Prydi, Nina Morge-Pudur och Ingrid Jacobsson-Kola. På lördagsturen deltog även Gunilla Sundberg på Jésus.

Sen får jag inte glömma Ninas man och hundarna Pippirull och Bysan, som var med utan att rida. Det går också bra!

Ingrid Jacobsson

RIDKURS FÖR HAFFI GÍSLASON I GARDA 22-23 MAJ
Två dagars ridkurs i Garda är till ända. Från början såg det lite knapert ut med anmälda, men det löste sig till slut och sammanlagt var vi 11 ryttare varav några bara red ena dagen.

Glädjande nog kunde vi hälsa tre nya medlemmar välkomna till sin allra första kurs - Klara Winarve & Carina Lindholm med dotter Saga. Hoppas att de fått "blodad tand" och kommer tillbaka på fler kurser.

Det har varit en intensiv, men som vanligt mycket lärorik helg. Övningarna individanpassades efter ekipaget då både ryttarnas erfarenheter och hästarnas åldrar varierade (det sistnämnda mellan 4-åriga Atla och 20-årige Blakkur!).

Det som varit genomgående för oss alla är dock lösgörande övningar = flytta undan för skänkel i skritt och tölt. Vi fick även använda oss mycket av vikthjälper.

"One-rein-stop" introducerades för några som inte tidigare deltagit i Haffis kurser. På söndagen blev det även övningar i tempoväxlingar tölt/ökad tölt & tölt/skritt/halt. Några av ekipagen fick också rida en del med enhands-fattning för att ytterligare känna vikten av vikthjälper då man t ex ska göra halt.

 

http://galleri2010.austur.org/#144
Lördagens teoripass bestod av diskussion kring lösgörande- (t ex flytta undan för skänkel) och samlande (öppna & sluta) övningar. Dessa båda former av övningar för att göra hästarna lösgjorda och smidiga kan man sammanfatta i ett namn=dressyr.

Vi pratade även om allas målsättning med sin ridning och att man bör ha "en plan". Frågorna man kan ställa sig är 1.Vad ska jag börja med? 2.Vilken inriktning? 3.Tidsperiod? (en vecka, en månad, ett år) 4. Hur är min häst? 5.Hästens anlag?

Söndagens teori kretsade kring de olika formerna av tölt 1. Fri tölt 2. Arbetstölt 3.Samlad tölt 4.Ökad tölt. I de tre först töltformerna använder hästen sin bärkraft och i den 4:e skjutkraft.

Deltagare: Carina Lindholm & Skjöldur, Ingrid Jacobsson & Kola, Klara Winarve & Kengála, Ingrid Wahlén & Auður, Saga Lindholm (u)/Micke Olsson & Blakkur, Cissi Cederborg & Sprettur, Matilda Dahl/Micke Olsson & Prydi, Nina Morge & Prudur, Erika Amnér (u)& Mökkvi, Carina Dahlström & Atla.

"GÅRDSVISNING" HOS STORSUDRETS ISLANDSHÄSTAR I VAMLINGBO 9 MAJ
Nu har vi haft den första "gårdsvisningen" i Austurs historia. Avelsutskottet står bakom initiativet.

Storsudrets islandshästar i Vamlingbo var först i raden och det kom 7 personer från olika håll på Gotland för att titta på hästarna i hagarna här hos mig. Vi hade en trevlig eftermiddag med mycket hästsnack. Vi såg även lite av årets hingstfestival på DVD.

Dessutom hade vi tur med vädret. Solen tittade fram när vi var nere i änget hos de två dräktiga stona, Birta och Venus och två ungston som går tillsammans med dem, Idunn och Silkisif.

Vi började med att se på halvbröderna Nói och Gandur och sist kikade vi på Kola och Freyja. De två går i en skogshage med mindre mat. Kola har haft fång och ska inte äta för mycket.

 

http://galleri2010.austur.org/#145
Tackar så mycket för besöket!
Nu är det bara att ta "stafettpinnen" och bjuda in till nästa gårdsvisning! /Ingrid Jacobsson

DELTAGARE: AnnBritt Solberg, Ingrid Jacobsson, Ingrid Wahlén, Birgitta Wahlgren+kompis Rita, Cilla Ohlsson, Lotta & Erika Amnér

 

LÅNGRITT PÅ STENKUSTEN 1 MAJ
Istället för att vara ute och demonstrera på 1 maj ordnas denna ritt - för jag vet inte vilken gång i ordningen, men med ovanligt få deltagare - "bara" nio stycken.

Eftersom några red på lånade hästar blev det en tur i ganska lugnt tempo, men med en hel del töltsträckor.

Dagen bjöd på soligt, men lite blåsigt väder, så vi fick söka lite lä bakom enbuskarna under fikapausen. Ulla hjälpte till med att transportera ut matsäckarna till fikaplatsen på vid Ar.

Cilla axlade Linas "kladdkake-mantel" och bjöd på smarrig hembakt kaka! Tack!

 

http://galleri2010.austur.org/#143
DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson/Risen, Erika Amnér/Smalius, Lotta Amnér/Mökkvi, Eva Pettersson/Irma, Ingrid Wahlén/ Auður, Gunilla Werling/Vaka, Agneta Hallenfur/Dreyri, Karin Ruger/Fúni & Eva Falkgren/Gáta.
RIDKURS MED NINA BERGHOLTZ 24-25 APRIL
DELTAGARE: Maria Smedberg/Helena Duveborg, Anneli Lindström, Irene Andersson, Nina Morge, Erika Amnér, Ingrid Jacobsson, Lisa Raufi, Gunilla Werling, Matilda Dahl, Fia Lundberg, Sara Lundberg, Vonna Norrby
"VAD SER DOMAREN PÅ VID EN AVELSVISNING" - FÖRELÄSNING MED NINA BERGHOLTZ 23 APRIL
DELTAGARE: Ann-Britt Solberg, Cilla Ohlsson, Helena Duveborg, Iréne Andersson, Maria Smedberg, Ingrid Jacobsson, Petra Söderholm, Matilda Dahl, Tanja & Nico Schipper, Nina Morge, Gunilla Sundberg
HINGSTFESTIVAL PÅ STRÖMSHOLM 17 APRIL
Avelsföreningen Idunn arrangerade tillsammans med Agria en Hingstfestival med nästan 70 deltagande hingstar.

Arrangemanget var slutslåt =500 biljetter, varav en handfull medlemmar från Austur.

Massor med fina hästar fick vi se och publiken sms-röstade fram Ardur frá Lundlum II som sin favorit.

Försökte ta en del bilder under visningen, och som vanligt är det svårt att ta bra bilder i ridhus, speciellt som man sitter uppflugen på en läktare! /Ingrid Wahlén

 

http://galleri2010.austur.org/#142
PÅSKRITT PÅ SJÄLSÖ - ANNANDAG PÅSK 5 APRIL
Med var 12 ekipage (alla är inte med i gruppfoto). Ritten leddes av Stall Själsö tjejerna - Monica Östberg, Zenita Strandänger, Marie Flemström m fl.

Efteråt bjöds det Kaffi, korv och Själsökaka. Mums....

 

http://galleri2010.austur.org/#140
UTERITT I FLERINGE 23 JANUARI
DELTAGARE: Matilda Dahl/Prydi, Micke Olsson/Blakkur, Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Eva Pettersson/Irma, Lina Börjesson/Risen, ?/Smálius, Fia Lundberg/Svie, Eva Falkgren/Gáta, Karin Ruger/Fúni, Gunilla Werling/Dreyri och ev någon/några till........

 

http://galleri2010.austur.org/#139
ÅRSMÖTE 16 JANUARI I ETELHEM
Ett 30-tal medlemmar hade hörsammat kallelsen till årsmötet 2010. Årsmötesförhandlingarna leddes av Ingrid Jacobsson.

Verksamhets berättelse 2009.

NY STYRELSE:
Nina Morge (ordförande), Lisa Raufi (vice ordförande), Lotta Molund (kassör), Matilda Dahl (sekreterare), Maria Smedberg (ledamot) & Monika Östberg (suppleant). Gunilla Werling har 1 år kvar på sin "mandatperiod".

UNGDOMSREPRESENTANT:
Emma Wahlén - med Sara Lundberg som "vikarie" fram till i juni.

VALBEREDNING:
Ingrid Jacobsson, Helena Duveborg, Irene Andersson & Cilla Olsson.

MEDLEMSAVGIFTEN 2011:
Austurs del beslutades att vara oförändrad.

REPRESENTANTER TILL SIFS ÅRSMÖTE:
Nina Morge & Lisa Raufi är ordinarie kandidater. Matilda Dahl & Ulla Andersson reserver.

MOTION TILL SIFs ÅRSMÖTE
Årsmötet beslutade sig att ställa sig bakom motionen som kom med ett förslag för att underlätta vid domartillsättning för landets lokalklubbar. Motionen kommer dock att omarbetas något innan den lämnas vidare till SIF.

MOTION TILL AUSTURS ÅRSMÖTE
Den andra motionen rörde ett förslag till avskaffande av regeln om återbetalning av kursavgift (ej anmälningsavgift) vid återbud med veterinär eller läkarintyg.

Motionen avslogs, men mötet lämnade till styrelsen att komma med förslag kring förändring av hur stor del av kursavgiften som ska gälla som anmälningsavgift. Styrelsens förslag ska sedan läggas ut på hemsidan för omröstning.

 

http://galleri2010.austur.org/#138
TÄVLINGSKOMMITTÉER:
Norr: Lotta Molund, Karin Ruger, Fia LUndberg, Zenita Strandänger, Ingrid Wahlén & Ulla Andersson.

Söder: Irene Andersson, Ingrid Jacobsson, Lisa Raufi & Carina Dahlström

De avgående styrelseledamöterna avtackades med varsin blombukett och efter avslutat årsmöte intogs smörgåstårta, kaka & kaffe!

KLUBBMÄSTARE 2009:
För andra gången i Austurs historia blev den en ungdom som tog hem årets klubbmästartitel. Sara Lundberg & Svie fick åka hem med det fina vandringspriset.

1. Sara Lundberg (u) & Svie från Rooslunda 4,04p
2, Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 3,73p
3. Monika Östberg & Tor från Fafne 3,18p
4. Erika Amnér (u) & Mökkvi från Stenstuge 2,49p
5. Lotta Molund & Kraftur från Kvilla 2,34p
ÅRETS GÅNGARTSEKIPAGE:
Totalt hade 23 ekipage resultat som kvalificerade dem att vara med och tävla om detta nyinstiftade vandringspris.

Tanja Schipper lade beslag på de två första platserna, och hon åtföljdes av ett helt koppel med ungdomar!

1. Tanja Schipper & Töfri frá Nornabæli 5,65p
2. Tanja Schipper & Tandri frá Reykjavik 5,3p
3. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 5,23p
  Sara Lundberg (u) & Svie från Stenstuge 5,23p
5. Lina Börjesson (u) & Smálius frá Lagafelli 4,57p
  Nora Hägglöf (u) & Feykri från Högåsen 4,57p

Komplett resultatlista KM & Årets Gångartsekipage 2009.

 

TRETTONDAGSRITT PÅ FÅRÖ 6 JANUARI
I år var det 5-års jubiléum för vår numera nästan traditionsenliga uteritt på Fårö.

Detta måste även ha varit den utan jämförelse absolut lugnaste och snöigaste turen, för bitvis var det ett rejält snöfall. Underlaget var lite lurigt (=halt) på sina ställen och eftersom det var lite töväder fick hästarna utan snösulor (vilket var alla utom två) rejäla styltor under hovarna.

Eftersom skadesrisken var så pass stor blev det en väldigt lugnt tur in över UllaHau och ut mot Skär. Sedan vände vi söderut längs med Ekeviken där vi promenerade ett stycke längs med väen för att värma upp frusna tår och undvika den värsta halkan. Sedan vände vi tillbaka mot Badrestaurangen där vi parkerat transporterna. Totalt var vi ute i ca 2 timmar!

Efter ridturen blev det medhavd matsäck innan vi åkte tillbaka mot Broa och färjan tillbaka till "huvudön".

 

http://galleri2010.austur.org/#137
DELTAGARE: Gunilla Werling/Dreyri, Pernilla Werling-Ödeen/Vaka, Linda Vistrand/Baldur, Ingrid Wahlén/Auður, Karin Ruger/Fúni, Isabelle Lundberg/Matti, Fia Lundberg/Svie & Sara Lundberg/Frodi.
UTERITT I RUTE 2 JANUARI 2010
Vi blev fem ekipage som trotsade snön och hade en härligt vintrig uteritt i Rute.

Vi red på fina snötäckta skogsvägar. Hästarna klarade sig bra trots att alla saknade snösulor och en var oskodd!

Bitvis märktes det att det är mycket vatten ute i markerna för under snön fanns det på sina ställen lite is, men Karin som känner till vägarna visste precis var de ställena fanns så vi kunde undvika att halka.

Efter ridturen bjöd Karin på jättegott fika. Stort tack!

DELTAGARE: Karin Ruger/Fúni, Lina Börjesson/Smalius, Cilla Beite-Börjesson/Risen, Ingrid Wahlén/Auður & Nina Morge/Tritla.

 

http://galleri2010.austur.org/#136