ARKIVET 2011

FILMKVÄLL PÅ FÅRÖ 21 DECEMBER
Fia Lundberg inbjöd till en mysig filmkväll i sitt nya julsmyckade hus på Fårö.

Vi såg tillsammans filmen "Kraftur - The Last Ride". Filmen är en dokumentär om hästen Kraftur frá Bringu och dennes ryttare Thorarínn Eymundson, som ställs inför valet att avstå eller delta vid VM utomlands med sin häst. Att delta vid VM skulle innebära att Kraftur inte får följa med tillbaka hem till Island.

DELTAGARE; Fia Lundberg, Ulla Andersson, Ingrid Wahlén, Sara Lundberg, Agneta Bandholtz & Isabelle Lundberg

 

ADVENTSRITT I LÄRBRO 3 DECEMBER
Totalt 13 ekipage träffades för att göra en gemensam uteritt.

Majoriteten av ryttarna var Austur-medlemmar, men även några av Kauparves inackorderingar följde med. Även NGR (Norra Gotlands Ridklubb) hade inbjudits, men det blev bara klubbens ordförande Annicka Ahlqvist som nappade. Hennes egen häst hade dock blivit halt, så hon fick rida på lånade islänningen Perla.

Ridturen utgick från Kauparve Islandshästar och vi red i ca 2½ timme i lite blandat tempo. Turen gick genom skogen ner mot Kappellshamnsviken, där det blev lite drickapaus för hästarna och besök i buskarna för "behövande" ryttare.

Efter ridturen blev det gemensamt julinspirerat fika på salen - och en massa hästprat förståss!

FOTO: Pia Bergman

DELTAGARE: Ingrid Wahlén/Stimpill, Emma Wahlén/ Dagfari, Pia Bergman/Sölvi, Cilla Beite-Börjesson /Reifnir, Karin Ruger/Disir, Eva Petterson/Riesen, Gunilla Sundberg/Jesus, Marianne Persén/Viðar, Linda Wistrand/Fákur, Annicka Ahlqvist (NGR)/Perla, Trixie Hällström (u)/Blakkur, Pernilla Hällström/Tritla, Tina ?/Dropi

http://galleri2011.austur.org/#174
RIDKURS MED JOHANN FRIDGEIRSSON 9-13 DECEMBER
1.Irene Andersson, 2.Anneli Lindström, 3.Zenita Strandänger, 4.Vonna Norrby 5.Marguerite Strandsten, 6.Nina Morge
KURS I CENTRERAD RIDNING MED PIA PAULSÉN-HAWEE 27 OKTOBER

Vi var 8 st. som var med på Pias kurs. Denna gång var vi i Lolle Hoas ridhus i Sanda och deltagare kom från Fårö i norr till Vamlingbo i söder:

DELTAGARE: Gunilla Werling - Vaka, Cilla Beite - Reifnir , Matilda Dal - Prydi, Nina Morge - Prudur, Maria Smedberg - Glanna, Iréne Andersson - Sól, Agneta Hallenfur - Rumba och Ingrid Jacobsson - Stari.

 

Eftersom Gunilla, Cilla och Matilda inte varit med tidigare fick de rida i den första gruppen tillsammans med Maria, som tagit med sig Glanna, och tyckte att det passade bra att hon repeterade lite.

Pia använder högtalarväst vilket gör att det är lätt för de som är åskådare att följa med när hon instruerar. Det kan tyckas som att man "inte gör så mycket" , kanske bara sitter på hästen, men det är just själva poängen.

Vi påverkar hästen så mycket bara genom att sitta på den så det är noga med hur man sitter och att man känner hästens rörelser och kan följa med i balans.

 

Dessutom är våra små hästar ännu mer beroende av att vi är i balans än vad en storhäst är. Att sitta rätt är inte alltid lätt!

Under lunchen hade vi teori.Turligt nog så var det ingen som fotade oss när vi gjorde "krabban"!!!

Vi ser fram mot nästa gång och har fått mycket att jobba vidare med. Pia har något att ge till var och en.

/ Ingrid Jacobsson

RIDKURS FÖR HAFFI GISLASON I OTHEM 22-23 OKTOBER
Ännu en helg i hästens tecken har genomförts. Denna gång var det Haffi som kom på återbesök och vi hade kurs i NGRs nya fina ridhus i Othem.
Ridanläggningen har verkligen blivit jättebra. Kanonunderlag i ridhuset, bra läktare, färdiga småhagar (ca 8 st i olika storlekar) och tillgång till samlingslokal för lunch.

Vi var 10 deltagare och eftersom vi inte hade någon tidspress någon av dagarna kunde vi "lyxa till det" och rida två och två. Ridpassen individanpassades, då hästarna varierade mycket i ålder (5-18år) och utbildningsnivå.

"Vi behöver inte vara klara för VM nu - det räcker om vi är det efter lunch!"

Vi körde mycket olika lösgörande och samlande övningar, allt syftar till att få hästarna smidiga och starka för att bättre orka bära sig i alla gångarter. Det där med att flytta bakdelen är inte alltid helt lätt - åtminstonde inte i det ena varvet.... Och sedan var det ju det där med höger och vänster!

"Det är vårt ansvar att få hästen att samla ihop sig, trampa under sig och bära upp sig oavsett om vi ska rida VM-final eller ut i skogen."

Sara provade på att rida ett lätt 4-gångsprogram som "domare" Haffi bedömde - och vi ser fram emot officiell tävlingspremiär för åtminstone det ekipaget under 2012.

http://galleri2011.austur.org/#173
Någon fick rida barbacka, någon med två spön, "serpentiner" mellan stolar med folk i, testa lite olika bett och Helena lade pass ute på Krummi! (Bildbevis finns i bildspelet - även om bilden blev erbarmligt dålig!).

"Flitens lampa" lyste på läktaren under hela helgen - där satt Cilla och stickade. Åtminstone en halv islandströja blev nog klar!

En väl påklädd Helena (hon tyckte att det skulle dämpa fallet när hon ramlade av hästen!) ställde frågan på varför hon inte kunde känna skillnad på om hästen travade eller töltade! Svaret blev att hon hade för mycket kläder på sig. :-)

"Fokusera på att rida och att andas istället för att fundera över i vilket hörn av ridhuset du ska dö! :-)"

Som vanligt var detta en helg fylld med skratt och ibland nästan "fånigt leende" ryttare. Det finns verkligen ingen som kan stärka ens självkänsla som ryttare så mycket som Haffi. Det blir både uppmuntrande hejarop, applåder och "high-five". Man åker från ridhuset med en rejäl positiv "boost". Som en ryttare sa "det är ren terapi!".......

"Glöm inte bort att andas"

Nästa kurs med Haffi inbokad i mars 2012 - missa inte den!

/Ingrid W

DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Ingrid Wahlén/Bytingur, Karin Ruger/Disir, Gunilla Werling/Vaka, Helena Mårtensson/Flinkur & Krummi, Isabelle Lundberg/Sæta, Emma Wahlén/Dagfari, Sara Lundberg/Froði, Connie Bucheim/Heimir, Fia Lundberg/Freymoður.

TÄVLING I "ÞOLREIÐ" = DISTANSRITT 8 OKTOBER I FLERINGE
Årets andra och sista tävling i distans avgjordes i Fleringe med omnejd. Start och mål hos Ulla Andersson och banan gick genom skogen och ut en sträcka på Stenkusten och tillbaka - totalt en sträcka på ca 1,8 mil.

Det blev en lång och härlig ridtur på omväxlande vägar och med bästa tänkbara höst väder. Lite tråkigt att inte fler passade på att få en härlig uteritt och samtidigt ett litet kvitto på den egna hästens kondition.

Sex ekipage deltog och detta var sista chansen att skaffa sig ett distans-resultat för att kunna vara med och konkurrera om KM-titeln 2011.

Denna gång blev det inga diskningar på grund av tappade skor och alla klarade den avslutande pulsningen med god marginal (<56 slag/minut max 30 minuter efter målgång).

Stort grattis till dagens stolta unga segrarinna -Saga Lindholm & Bylgja- som bärgade hem sin första blågula rosett någonsin! GRATTIS!

 

http://galleri2011.austur.org/#172
RESULTAT
    Rid tid Strafftid Sluttid
1. Saga Lindholm (u) & Bylgja från Gallerud 2.03:38 - 2.03:38
2. Carina Lindholm & Skjöldur från Östiberget 2.03:45 - 2.03:45
3. Emma Wahlén & Býtingur från Silverkedjan 2.04:50   2.04:50
4. Karin Rûger & Disir från Ekensberg 2.11:35 - 2.11:35
5. Tove Wahlén & Tritla från Stenstuge 2.11:40 - 2.11:40
6. Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu 2.18:25 - 2.18:25
TÄVLINGSKURS I OTHEM 25 SEPTEMBER
Så har vi genomfört en dag inriktad mot tävling. Vi höll till i NGRs nya ridhus i Othem, där underlaget för gångartsridning har blivit jättebra.

Kursen hade lockat 14 deltagande ekipage. Instruktör för dagen var Nina Bergholtz, som är domare i Gæðingakeppni och har många tävlings starter bakom sig - bland annat 24 SM-starter!.

Det blev en väldigt intensiv dag eftersom Nina skulle med eftermiddagsfärjan tillbaka till Oskarshamn.

Nina började dagen med en teorigenomgång där hon kort presenterade tävlingsreglementet FIPO som finns samlad i en bok (går att köpa från SIF). Det finns även ett "svenskt tillägg" - båda dessa rinns på nätet på SIFs hemsida.

Eftersom dagen tidsmässigt skulle komma att bli väldigt "tight", så begränsade vi oss till att prata mest kring T5 (Lätt fyrgång) som är den lättaste klassen vi brukar ha på våra klubbtävlingar.

Först red vi ett pass två och två där det fokuserades på de olika gångarterna och hur vi bäst skulle rida våra hästar - främst då i tölt.

Dagen avslutades med att vi två och två fick prova på att under Ninas kommando rida ett T5 program.

Mycket lärorikt att ha någon som stod och tittade och hela tiden kom med kommentarer på takt , tempo, sits och övergångar.

 

http://galleri2011.austur.org/#171
Sedan vinkade vi adjö till Nina, som styrde kosan mot Oskarshamnsfärjan.

Några matnyttiga tips:
- läs tävlingsreglementet FIPO - där står ALLT om hur man tävlar, utrustning och beskrivning av de olika grenarna.

- innan du anmäler dig till 4-gång - tänk till på i vilket varv du ska rida. Välj helst varvet där hästen har lättast att fatta galopp.

- rid inte fram för länge -ca 20 minuter räcker- hästen ska inte vara trött då den ska in på banan

- då man växlar gångart är det tillåtet att ta ner hästen i skritt eller annan gångart ett par steg innan man kommer fram i den nya gångarten.

- rid in på banan i tölt. Är inridningsvägen till tävlingsbanan "dålig" ta då tölt så snart du kommer in på banan.

- om du ska fatta galopp där banan är rak kan och hästen har svårt att fatta galopp, så kan du underlätta fattningen genom att ställa hästen utåt.

Den 30 oktober är nästa klubbtävling - då hoppas vi att åtminstone de 14 ekipagen från denna kurs finns med i startlistorna.

/Ingrid W

DELTAGARE: Ingrid Wahlén/ Býtingur, Emma Wahlén/ Gandur, Saga Lindholm (u)/ Bylgja, Antonia Baumert/ Ofnir, Nina Morge/ Óskadís, Carina Lindholm/ Skjöldur, Monika Östberg/ Tor, Fia Lundberg/ Freymoður, Sara Lundberg/ Froði + hästskötare Ida Söderlund, Isabelle Lundberg (u)/ Sæta, Marguerite Strandsten/ Askur, Anneli Lindström/ Ganti, Maria Smedberg/ Galsi & Gunilla Sundberg/ Jesús.

 

UNGHÄSTVISNING & EXTERIÖRBEDÖMNING I GARDA 24 SEPTEMBER
Så har Austurs avelsutskott genomfört ännu en unghästvisning tillsammans med domare Nina Bergholtz.

I år deltog 18 hästar i åldrarna 2 månader till 8 år. I vanliga fall brukar hästarna som visas vara mellan 0-2 år (högst 3), men eftersom vi har problem att få ihop tillräckligt antal hästar har visningen öppnats för äldre hästar också.

Vid en unghästvisning är det viktigt att komma ihåg att det är dagsformen som bedöms och att hästarna utvecklas mycket olika i vissa åldrar.

FÖL
1. Dellingur från Kauparve - 7,88p (gulbrun hingst med stjärn).
E: Illingur frá Toftum U: Embla från Jordala.
Uppfödare. Emma Wahlén, Lärbro.
Ägare: Ingrid Wahlén, Lärbro.

DELLINGUR: "Hingstföl med tilltagande huvud, bra framparti, starka ben. Visar anlag för alla gångarter med lätta elastiska rörelser. Vaken & samarbetsvillig."

2. Sjar från Nors - 7,80p. Uppfödare & ägare: Fia Lundberg, Fårö.
3. Freyja från Fleringe - 7,73p. Uppfödare & ägare: Eva Pettersson, Fårösund.

1-ÅRIGA HINGSTAR
1. Prins från Storsudret - 7,74p (gulbrun hingst)
E: Hvatur från Lönneberga U: Birta frá Viðidal.
Uppfödare & Ägare: Ingrid Jacobsson, Vamlingbo.

PRINS: "Stor 1-års hingst med välmejslat huvud, slank och väl ansatt hals, ngt rak rygglinje och kort kors. Högbent. Visar lätta rörelser i tölt, trav och galopp. Vaken och vänlig."

2. Bogatyr från Pilekull - 7,73p. Ägare: Renee Kjerrbom, Gothem.
3. Silfurmáni från Nors - 7,68p. Uppfödare & ägare: Fia Lundberg, Fårö.
3. Vidar från Storsudret - 7,68p. Uppfödare & ägare: Ingrid Jacobsson, Vamlingbo.
5. Gjafar från File - 7,66p. Ägare Cecilia Mårtensson, Vägume.

 

http://galleri2011.austur.org/#170
6. Árgeisli från Fleringe - 7,65p. Uppfödare & ägare: Ulla Andersson, Fleringe.

1-2 ÅRIGA STON
1. Svala från Sigarve - 7,76p.
(fux sto med bläs)
E: Gladur från Stallgården U:Erna frá Eystra-Fifhólti.
Uppfödare & Ägare: Bi Kreimer, Hangvar.

SVALA: "Litet feminint sto med medellång hals. Bra bogar ngt kort kors, kortbent. Visar bra
steglängd och sväv i trav samt bra galopp. Vaken och samarbetsvillig."

2. Talía från Frihamra - 7,72p. Ägare: Emma Wahlén, Lärbro

3-ÅRINGAR
1. Indra från Getor - 7,90p
(fux sto).
E: Hrimbakur frá Holshúsum, U: Tilvera frá Thrandarstöðum.
Uppfödare: Micke Sandström & Catrine Möller.
Ägare: Karin Rûger.

INDRA: "Stort välutvecklat ungsto med ngt grov hals, mkt bra manke, ngt rak rygg och kort kors. Visar mkt bra steglängd och spänst i trav samt bra galopp och lite tölt och pass. Vaken men ngt tuff attityd."

2.Idunn från Storsudret - 7,82p. Uppfödare & ägare: Ingrid Jacobsson, Vamlingbo.
3. Faxi från Vangi - 7,72p. Uppfödare & ägare: Gunilla Werling, Fårö.

HÄSTAR 5 ÅR & ÄLDRE
1. Sól frá Enni - 7,83p (Palomino sto född 2006).
E: Kvistur frá Enni U:Perla frá Hemlu.
Uppfödare: Sæmundur Rudolfsson.
Ägare: Irene Andersson, Etelhem.

SÓL: "Sto med tilltalande uttryck. Bra formad hals som dock kunde vara något längre.Mycket bra rygg och kors. Bra ben men något trånga hovar. Visar trav och galopp med bra steglängd och takt. Vaken och samarbetsvillig."

2. Ofnir från Bergshill - 7,72p. Ägare: Nina Morge, Väte.
3. Embla från Jordala 7,70p (gulbrunt sto född 2006). Ägare: Emma Wahlén.
4. Katla från Stenstuge - 7,65p. Ägare: Anna Olsson, Stenkyrka.
 

BEST IN SHOW!
Indra från Getor 7,90p
Uppfödare: Micke Sandström & Catrine Möller.
Ägare: Karin Rûger.

Resultatlista!

 

AUSTURS 20-ÅRS JUBILEUM 17 SEPTEMBER
2011 var det 20 år sedan klubben bildades och det var Stina Nilsson, Gunilla Lexell och Cilla Olsson som tog detta initiativ. Problemet då var att man var tvungen att ha minst 10 medlemmar för att få bilda en ny lokalförening under SIF och detta löstes med att några -bland annat Stinas mamma!- löste medlemskap.

Det låga antalet medlemmar innebar också att i stort sett alla medlemmar innehade en styrelsepost! Att klubben idag skulle ha ca 85 medlemmar var något som man då inte alls hade kunnat ana.

Ca 30 personer -nuvarande och fd medlemmar samt respektive- hade mött upp på Kauparve i Lärbro för att fira klubbens första 20 år. Eftersom lokalen saknade uppvärmning kom de medhavda islandströjorna eller andra varma klädesplagg väl till pass. 

Det bjöds på välkomstdrink med och utan "hallon" och medan Jan Wahlén visade alla icke medlemmar runt i det nybyggda stallet och ridbanan, så hölls ett föredömligt kort medlemsmöte under Nina Morges ledning.

På medlemsmötet valdes två nya ledamöter till styrelsen, då Marlene Jesperland valt att kliva av sin post och Anna Heatcote-Ball flyttat till fastlandet. Mötet valde Maria Smedberg & Fia Lundberg att ingå i styrelsen fram till årsmötet 2012.

Ingrid W hade sammanställt ett bildspel som stod och "rullade" under kvällen. Bilderna kom från klubbens aktiviteter mellan 2002-2011.

Därefter intogs god och riklig middag i form av ICA Atterdags "Exotiska Planka". Till efterrätt serverades kaffe/te och kladdkaka med grädde. 

Innan middagen genomfördes en kort tipspromenad med frågor i "Islands kunskap". Det visade sig vara Lotta Molund som vann och utsågs till kvällens "Islands expert".

För det fåtal som inte behövde köra bil fanns drinkar -med de passande namnen "Flygande Pass", "Gæðingur" mm" att köpa i gårdens egen bar.

Deltagare: Ingrid & Jan+Tove Wahlén, Karin & Arnd Rûger, Gunilla & Per Werling, Anneli Lindström & Torgny Berg, IngaLill Karlsson, Ingrid Jacobsson, Monika Östberg, Ulla Andersson, Stina & Goy+Bella+Ida Nilsson, Marguerite Strandsten, Nina Morge, Yvonne Gabrielsson, Lotta Molund+man, Helena Mårtensson, Carina & Saga Lindholm, Bi Kreimer, Martina Andersson, Helena Duveborg, Eva Falkgren, Gun Hedin, Irene Andersson. 

FÅRÖRITTEN 9-11 SEPTEMBER
I år blev vi till slut 23 ekipage som hade några härliga ridturer på Fårö. Vi bodde i stugbyn vid Sudersand och på lördagskvällen intogs gemensam 3-rätters middag på Vinor krog.

Sol, sand, hav, doft av skog, höstfärgade träd, kantareller, bra boende med nära till hästarna, en galopp längs en bred nästan helt folktom sandstrand, ljudet av hovar mot marken, god mat, nattsudd med ett glas vin, trevligt sällskap och töltande hästar som bara vill framåt, framåt, framåt..... Som någon sa "Såhär ska man ha det då man har det som sämst"...

Stugor till nästa års Fåröritt är redan bokade - andra helgen i september 2012.... då bär det av igen.

DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson & Reifnir. Ingrid Wahlén & Bytingur. Maria Smedberg & Galsi, Emma Wahlén & Dagfari, Carina Lindholm & Skjöldur, Saga Lindolm (u) & Bylgja, Ingrid Jacobsson & Kola, Gunilla Werling & Vaka
Nina Morge & Pruður, Lina Börjesson & Skjóni
Karin Ruger & Disir, Nina Hedenmo & Óskadís
, Fanny Hedenmo & Vittla, Rebecka Wetterström & Hrimnir, Connie Bucheim & Heimir, Bi Kreimer & Erna, Sandra Wallman & Smálius, Fia Lundberg & Freymoður, Sara Lundberg & Froði, Isabelle Lundberg (u) & Sæta/Von, Anders Lindholm/Tove Wahlén & Stimpill, Micke Olsson/Matilda Dahl+Lee, Ida Söderlund (u)

http://galleri2011.austur.org/#169
RIDKURS FÖR HAFFI GÍSLASON HOS KAUPARVE ISLANDSHÄSTAR I LÄRBRO 27-28 AUGUSTI
Det var en strålande varm och solig helg då det var ridkurspremiär hos Kauparve Islandshästar. 12 ekipage deltog på kursen för Haffi Gíslason.

Några passade också på att bo kvar mellan kursdagarna och vi hade en trevlig gemensam grillmiddag på lördagskvällen.

Som vanligt är det lärorikt att gå kurs för Haffi. Han har ett så enkelt och lättförståeligt sätt att förklara vilket inte bara underlättar för kursens yngsta deltagare utan även för oss "äldre ungdomar".

Som vanligt är basen att vi ska lära oss att lära hästen att gå i form, trampa under sig och bära upp sig - för att vi ska få en trevlig OCH hållbar ridhäst. Detta är vårt ansvar - oavsett om vi ska rida VM-final eller i skogen.

Vi red alla fyra rejäla pass med blandade övningar - lite mer stillsamma övningar med halvhalter & "öppna" blandat med lösgörande galopp/trav och självklart massor med tölt.

Haffi betonade också att man inte ska "tjata" på hästen med sina hjälper - utan det är bättre att göra det rejält en gång. Detta kan emellanåt innebär att man kan måsta vara lite "brysk" om hästen inte vill lyssna. När man sedan märker att hjälpen har fått avsedd effekt är det också mycket viktigt att vi ge efter och belönar hästen med att låta den vara.

"Hallå - är det någon hemma!"

 
http://galleri2011.austur.org/#168
På lördagen hade vi ett teoripass i samband med lunchen där Haffi med hästarna Bylgja & Gandur visade de tre stegen i longering.

Syftet med longering är att lösgöra hästen, få hästen att lyssna och respektera sin ryttare. Om hästen inte respekterar dig då du står på marken - varför skulle den då respektera dig då du sitter på ryggen.

"Det är med longering vi skriver kontraktet om vem som ska bestämma - ryttaren eller hästen"

Det är viktigt att befästa ledarskapet över hästen - har man sagt halt så ska det vara halt och den häst som då kliver ett steg framåt är olydig och respektlös och säger "jag skiter väl i vad du tycker".

STEG 1: Hästen vara helt lös och i steg 2 kan man sätta på grimma/träns och en lina.

STEG 2: Grimma/träns och en lina.  

STEG 3: Här kan kan man -med hjälp av longeringsgjord och två linor- jobba med att få hästen att gå i form. Då man använder två linor kan man styra hästen precis som man gör då man rider - skillnaden är bara att man inte sitter på ryggen.

Haffi uppmanade oss att variera ridningen med longering - man kan med ganska enkla medel få en mycket lösgjord häst. Känner du att du vet hur du ska göra - ta hjälp av någon som kan visa dig!

Det är så härligt att se ryttare på ridbanan rida runt med ett stort leende på läpparna. Och jag tror att de yngsta ryttarna efter denna helg har fått en extra dos självförtroende i sin ridning.

Ytterligare en kurs med Haffi hålls i slutet av oktober. Missa inte den!

DELTAGARE: Ingrid Wahlén & Býtingur, Maria Smedberg & Galsi/Glanna, Saga Lindholm (u) & Bylgja, Carina Lindholm & Skjöldur, Irene Andersson & Sól, Ida Nilsson (u) & Hýra, Bella Nilsson (u) & Kvörn, Cilla Beite-Börjesson & Reifnir, Monika Östberg & Tor, Fia Lundberg & Freymoður, Isabelle Lundberg (u) & Sæta samt Sara Lundberg & Froði. 

RIDKURS I CENTRERAD RIDNING 16 JULI I ETELHEM FÖR PIA PAULSÈN-HAWEE.

Det arrangerades en 1-dagskurs hos Iréne Andersson i Etelhem.

Dagen började med en teoridel, då Pia gick igenom vad begreppet centrerad ridning står för. Grundare är Sally Swift, som skrivit boken "Ett med hästen".

Centrerad ridning är en pedagogik som syftar till att göra ryttaren mer kroppsmedveten och att få en harmoni mellan ryttare och häst.

För att förstå bättre fick vi göra många praktiska övningar på varandra och när vi satt på hästen.

Sitsen är förstås mycket viktig eftersom vi påverkar hästen hela tiden bara genom att sitta på den. Vår överkropp motsvarar hästens framdel och vår underkropp hästens bakdel.

För att lättare förstå använder Sally Swift och Pia ett bildspråk, men man kan lika gärna hitta sina egna bilder när man gör övningarna.

Sedan red vi två lektioner och Pia arbetade mycket med vår sits. Vi fick hjälp att hitta vår balanspunkt och att hitta rätt läge för skänkeln.

Vi skrittade, töltade och travade. Hela tiden var målet att vi skulle vara i balans med hästen. Pia hjälpte oss också att korrigera en del saker med ridningen och att få hästarna att gå i rätt form.

Jag ska försöka förklara de 5 olika grundstenarna i centrerad ridning:

Andningen. Vi påverkar hästen mycket genom vårt sätt att andas. Om ryttaren är spänd och håller andan blir hästen också spänd. Många känner säkert igen sig i det. En avslappnad andning minskar spänningen i kroppen och den naturliga tyngdpunkten sjunker. "Glöm inte att andas!"

http://galleri2011.austur.org/#167

Ögonen. Pia pratar om att rida med "mjuka ögon". Det ger mindre spänningar i t.ex. nacken. Det kände vi när vi provade att se på en punkt med koncentrerad blick och sedan använda de "mjuka ögonen".

Centrering eller kroppsbalansering. En handsbredd nedanför naveln ligger kroppens - och ridningens naturlga kraftcentrum, som vi vill hitta för att få en bra balans.

Byggklossarna. Det handlar om sitsen, att sitta rätt så att alla delar kommer i rätt balans. Då arbetar inte musklerna så mycket och det ger mindre spänningar i kroppen.  

Jordning. Lite ledarskap. Att man bestämmer sig: - Nu ska jag rida på en rund volt - och sen rida på en rund volt. Att det ska kännas som att man når marken med fötterna när man sitter på hästen......lite svårt att förklara.

Det var en mycket bra och givande dag. Platsen fungerade utmärkt. Vi hade också tur med vädret. Vi pratade om att vi ville fortsätta vid fler tillfällen och vi hoppas kunna få hit Pia igen, kanske på höstlovet.

Deltagare med häst: Ingrid Jacobsson-Kola, Agneta Hallenfur-Rúmba, Maria Smedberg-Galsi, Karin Ruger-Disir, Irene Andersson-Sól, Helena Duveborg-Svala, Nina Morge-Pruður och Lisa Coudek-Öyvindur.

Cilla Olsson tog chansen att vara med som "fotfolk".

/Ingrid Jacobsson

SOMMARTÄVLING 18 JUNI I FLERINGE
Totalt var det 28 ekipage som mötte upp på ovalbanan i Fleringe för att delta i årets sommartävling. Domare var Ulrika Wendéus.

Vädret var bästa tänkbara - ganska soligt och inte så mycket vind. Dock kom det lite regn lagom till prisutdelningen.

Detta var -om man ser till antalet deltagare- den största tävlingen som klubben hittills arrangerat, Totalt gjordes 66 starter (inkl finaler). Glädjande nog var det även första gången som fler deltagit i tölt än i fyrgång!

Vi fick se många nya ekipage begå tävlingspremiär och det bådar gott för framtiden. Bäst av nykomlingarna lyckades Ulla Sköldstam på Gymir från Sanda som vann V5 och kom tvåa i T5. GRATTIS!

DRESSYR
1. Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 5,86p
2. Emma Wahlén & Gandur från Kulltorp 5,41p
3. Vonna Norrby & Oður från Mörtö 5,02p
4. Ingrid Wahlén & Stimpill frá Höfðabakka 4,86p
5. Bella Nilsson (u) & Hýra från Stenstuge 4,18p
6. Lotta Molund & Kraftur från Kvilla 4,03p
7. Monika Östberg & Tor från Fafne 3,87p
8. Carina Lindholm & Skjöldur från Östiberget 3,60p

 

T1 TÖLT
1. Anna Heatcote-Ball & Einherji från Mörtö 4,8p
2. Lina Börjesson & Smálius frá Lagafelli 4,2p
  Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 4,2p
4. Emma Wahlén & Gandur från Kulltorp 3,8p

 

V1 FYRGÅNG
1. Lina Börjesson & Smaliús frá Lagafelli 4,9p
2. Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 4,7p
3. Anna Heatcote Ball & Einherju från Mörtö 4,6p
4. Sara Lundberg & Froði frá Holtsmula 1 4,4p
5. Emma Wahlén & Gandur från Kulltorp 4,2p

Tyvärr blev det bara ett startande ekipage i F2, men vi hoppas på att fler vill/vågar utmana Pia om segern i höst!

F2 LÄTT FEMGÅNG
1. Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu 3,3p
http://galleri2011.austur.org/#166
Då antalet startande i T5 var så pass stort valde vi att köra även en B-final där ekipagen placerade mellan 6-10 fick en extra chans att ta sig till A-finalen. Emma Wahlén valde att stryka sig från B-finalen med Dagfari och slutade därmed på 12:e plats.

B-finalen vanns av Sara Lundberg på Froði, som valde att delta i A-finalen där de slutade på 6:e plats.

T5 TÖLT
  Uttag A-Final
1. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 4,8p 5,2p
2. Ulla Sköldstam & Gymir från Sanda 4,8p 5,0p
  Vonna Norrby & Oður från Mörtö 4,8p 5,0p
4. Maria Smedberg & Galsi från Stenstuge 4,5 4,5p
5. Ingrid Wahlén & Stimpill frá Höfðabakka 4,5 4,2p
6. Sara Lundberg & Froði frá Holtsmúla 1 4,3 4,0p
      B-final
6. Sara Lundberg & Froði frá Holtsmúla 1 4,3 4,75p
7. Anneli Nilsson & Ganti från Stenstuge 3,8p 4,5p
8. Bella Nilsson (u) & Hýra från Stenstuge 3,8p 4,25p
  Carina Lindholm & Skjöldur från Östiberget 3,8p 4,25p
10. Erika Ámner (u) & Grimur från Uddenäs 3,8 4,0p
11. Zenita Strandänger & Garri från Kristineberg 3,3p 3,75p
12. Emma Wahlén & Dagfari från Västeråsen 4,3p  
13. Lotta Amnér & Mökkvi från Stenstuge 3,0p  
  Isabelle Lundberg (u) & Vón frá Ármót 3,0p  
15. Lotta Molund & Kraftur från Kvilla 2,5p  
16. Saga Lindholm (u)& Bylgja från Gallerud 2,3p  
  Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu 2,3p  
V5 LÄTT FYRGÅNG
  Uttag Final
1. Ulla Sköldstam & Gymir från Sanda 5,6p 5,6p
2. Emma Wahlén & Dagfari från Västeråsen 5,3p 5,3p
3. Monika Östberg & Tor från Fafne 5,0p 5,2p
4. Vonna Norrby & Oður från Mörtö 4,8p 5,0p
5. Jennifer Nilsson & Krummi från Stenstuge 4,9p 4,2p
6. Maria Smedberg & Galsi från Stenstuge 4,6p  
  Zenita Strandänger & garri från Kristineberg 4,6p  
8. Anneli Lindström & Ganti från stenstuge 4,4p  
  Carina Lindholm & Skjöldur från Östiberget 4,4p  
10. Lotta Amnér & Mökkvi från Stenstuge 4,3p  
11. Natalie Althin-Gudinge & Valiant frá Krossi 4,1p  
12. Ingrid Wahlén & Stimpill frá Höfðabakka 3,4p  
13. Saga Lindholm (u)& Bylgja från Gallerud 3,3p  
  Erika Amnér (u) & Grimur från Uddenäs 3,3p  
  Isabelle Lundberg (u) & Vón frá Ármoti 3,3p  

Fyra tjejer deltog i årets barnklass och detta år red alla själva på banan.

BARNKLASSEN
1. Ida Nilsson & Kvörn från Hallgårds 4,5p
  Johanna Falk & Lukka från Stenstuge 4,5p
3. Vera Morge & Ófeig frá Fly1 4,2p
4. Tilda Wahlström & Reifnir från Fleringe 4,0p

GRATTIS till alla klassegrarna och ett stort tack till domare Ulrika, alla funktionärer, deltagare och publik.

Ett extra tack till Ulla Andersson, som upplåter både ovalbana, hus & hem till klubbens tävlingsarrangemang!

SUDERRITTEN 21-22 MAJ
Ingrid Jacobsson höll som vanligt i trådarna kring denna hästhelg på Sudret. 17 ekipage deltog i årets ritt + två fotfolk som var med på middag, samvaro och övernattning på pensionat Holmhällar.

Vädret var det allra bästa tänkbara med strålande sol och värme. Med fina ridvägar, trevligt sällskap och bra mat - då kan det inte bli annat än bra!

Tyvärr kom det dock lite "smolk" i efterhand. På några platser på Sudret finns den "ökända" tallprocessionsspinnaren, som är en fjäril vars larv avsöndrar små osynliga hår som lätt följer med vinden och kan orsaka klåda och allergiska besvär.

Det visade sig att några hästar och ryttare -troligen i samband med söndagens fikapaus- hade fått på sig av dessa hår och fick både klåda och utslag. Läs mer om tallprcessionsspinnaren!!

/Ingrid W

http://galleri2011.austur.org/#165
DELTAGARE: Ingrid Jacobsson/Kola, Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Eva Pettersson/Risen, Ingrid Wahlén/Stimpill, Nina Morge/Óskadís, Agneta Hallenfur/Rúmba, Karin Ruger/Disir, Gunilla Sundberg/Jésus, Erika Amnér/Grimur, Lotta Amnér/Mökkvi, Rolf Löwing/Leiknir, Maggan Löwing/Ragna, Emma Wahlén/Dagfari, Eva Hjertson/Sara, Sofie Lenströmer/Snillingur, Fia Lundberg/Freymoður, & Isabelle Lundberg/Sæta.

FOTFOLK: Cilla Olsson & Lennart Nilsson

LÅNGRITT PÅ STENKUSTEN 1 MAJ
Detta var 9:e året i rad som ritten arrangerades - "1 maj" hör ju annars ihop med att man ska demonstrera, så vi skämtade om att vi red under parollen FRI=Frihet Ridning Islandshäst.

Totalt 11 ekipage gav sig av från Ullas gård i ett soligt väder, men med lite kylig vind från havet. Blåsippor, nyfödda lammungar, vackra vyer och havet såg vi längs vägen. En stund svävade en kungsörn majestätiskt över oss.

Matsäcken -som Ulla körde ut- intogs i lä ute vid kusten. Cilla bjöd på kladdkaka och vi hurrade och sjöng för Erika som fyllde 17 år idag!

Efter ca 4½ timme var vi tillbaka på Ullas gård och packade in oss i transporterna för hemresa.

Vi kan också nämna att vi i samband med start och fikapaus hade besök av frilansande journalisten Marianne Grip. Marianne kommer att göra ett reportage om oss i "Islandshästen" med  

http://galleri2011.austur.org/#163
utgångspunkt från gemensamma uteritter och de tips på "vett och etikett i samband med uteritter" som finns på vår hemsida.

Reportaget kommer i näst-nästa nummer av "Islandshästen". Ska bi spännande att läsa och förhoppningsvis blir det lite bra bilder också..... 

DELTAGARE: Ingrid Wahlén/Stimpill, Anne Olofsson/Smalius, Cilla Beite-Börjesson/ Reifnir, Anna Nilsson/ Blakkur, Eva Pettersson/Riesen, Erika Amnér/Grimur, Emma Wahlén/ Gandur, Karin Ruger/Disir, Gunilla Werling/Vaka, Maria Smedberg/Galsi & Nina Morge/Oskadís.

Ulla Andersson & Lotta Amnér deltog som "fotfolk".

PÅSKRITT PÅ SJÄLSÖ 25 APRIL
Sjukdom, jobb, transportbrist och tappskor gjorde att det blev en väldigt decimerad skara som gav sig av på årets ritt på annandag påsk.

De som till slut kom iväg hade desto större tur med vädret, som var strålande varmt.

Innan ridturen bjöd Stall Själsö på grillad korv och efteråt serverades "Själsökaka" som komplement till den medhavda fikakorgen.

DELTAGARE: Erika Amnér/Grimus, Lotta Amnér/Mökkvi, Zenita Strandänger/Garri, Monika Östberg/Tor, Anna Heatcote-Ball/Hnokki & Antonia Baumert/Blakkur. 

http://galleri2011.austur.org/#164
TÄVLING I DISTANS I LAU 22 APRIL
Totalt 7 ekipage deltog i långfredagens distanstävling.

Två ekipage deltog även utom tävlan - Antonia Baumert & Ljósi från Madkullen och Marguerite Strandsten på 5-årige Askur från Stenstuge. Vi fick en varm och skön ridtur på härliga omväxlande ridvägar i Lau.

Efter ridturen serverade Kave Raufi förfriskningar till alla ryttare medan hästarna pustade ut inför kommande pulsning. Det gäller ju inte bara att ta sig runt banan på snabbast möjliga tid - det gäller även att anpassa farten efter sin hästs kondition.

Dagens segrare blev Ingrid Wahlén på 13-årige Stimpill frá Höfðabakka.

Stort tack till arrangören Lisa Raufi med medhjälpare Cicki Eriksson & Kave för en välordnad och trevlig tävling. 

http://galleri2011.austur.org/#162
    Ridtid Strafftid Sluttid
1. Ingrid Wahlén & Stimpill frá Höfðabakka 1.15 - 1.15
2. Vonna Norrby & Oður från Mörtö 1.11 5 min 1.16
3. Monika Östberg & tor från Fafne 1.21 - 1.21
4. Emma Wahlén & Gandur från Kulltorp 1.35 - 1.35
5. Petra Söderholm & thor från Hallbjäns 1.40 - 1.40
6. Erika Amnér & Grimur från Uddenäs 2.10 - 2.10
  Lotta Amnér & Mökkvi från Stenstuge 2.10 - 2.10
AKTIVITETSDAG I RIDHUSET I OTHEM 9 APRIL
Det var först tänkt som en aktiviteshelg med möjlighet att välja mellan många olika aktiviteter. Intresset för att vara med visade sig dock vara väldigt "ljumt", så det slutade med att vi abbonerade NGRs fina nya ridhus i fem timmar. Vi som var där var dock nöjda- det blev lektionsridning med Emma W & Anna HB, lite fri ridning i ridhuset och slutligen lite hoppning för den hoppsugne =Monika.

Underlaget i ridhuset har nu tinat, harvats och är helt perfekt. Lagom hårt, men ändå med svikt!

Deltagare: Instruktörerna Emma Wahlén & Anna Heatcote-Ball, Gunilla Werling/Vaka, Monika Östberg/Tor, Fia Lundberg/Ivaldi, Isabelle Lundberg/Vón, Sara Lundberg/Froði och Ingrid Wahlén/Dagfari.
FÖRELÄSNING OM HOVVÅRD, HOVSJUKDOMAR OCH SKONING MED HOVSLAGARE FREDRIK STRANGE 7 APRIL
Avelsutskottet arrangerade föreläsning med Fredrik -som kanske är mer känd med sitt tidigare efternamn Bogren. Fredrik är en känd hästkille, duktig hovslagare, lärare på Hästgymnasiet och sist men inte minst som en av riddarna i Torneamentum.

Det som var lite trist var bara att det var så få som deltog -kanske beroende på att det var lite kort varsel.

"No foot - no horse"

Fredrik utbildade sig till hovslagare 1993 och är en av ca 8-10 utbildade hovslagare på Gotland - därutöver finns kanske ytterligare ett 20-tal som skor/verkar hästar. Det är på gång en auktorisation för hovslagare från och med 2012.

Fredrik inledde med att berätta man som hovslagare kan ha stor påverkan på en häst. Man bör låta en hovslagare kolla på unghästen relativt tidigt eftersom man redan då kan justera upp en felaktig benställning.

Hästens hov har en både komplicerad och ganska fantastisk konstruktion (hovmekanismen).

Man brukar säga att hästen har fem hjärtan - ett inne i kroppen och sedan ett i vardera hoven. En av hovens vitala funktioner är att hjälpa hjärtat, varje steg bidrar till att pumpa runt blod i hästens kropp. Då hästen lyfter en hov dras hovkapseln ihop och pressar ut blodet ifrån läderhuden, när sedan hästen sätter ned hoven igen utvidgas hovkapseln och fylls med blod.

Av denna anledning är det viktigt att hovslagaren "lägger ut" skon (=skon ska gå en liten bit utanför hovkanten) så att hoven tillåts att röra sig då hästen går. Titta på en gammal sko - där kan man oftast se en nötning efter hovens rörelse.

Det är mycket viktigt med riktigt utförd verkning av hästens hovar då det inte är mer än några kvadrat-centimeter som bär upp hela hästens tyngd. 65% av hästens vikt ligger på framdelen.

Hästen bör verkas var 6-8:e vecka. Det är individuellt hur mycket hovarna växer. Tillväxten är oftast större på sommaren än på vintern.

TIPS? Du som gångartstävlar kan fundera lite kring - "När går min häst som bäst?". Är det då den är nyskodd, eller efter 14 dagar eller kanske då den är "gammelskodd"?

VARFÖR SKOR VI HÄSTEN? Minska slitaget på hovarna, ge bättre grepp, balansera upp hästen.

Vi diskuterade även kring hur man förbättrar hästens hovkvalité. Fredriks erfarenhet är att biotin inte förbättrar kvalitén, men ökar tillväxten.

TIPS! Man kan stimulera hovtillväxten OCH hovkvalitén genom att massera med liniment (t ex arnika) vid kronranden - detta ökar blodgenomströmingen i hoven.

En sjuk hov har ofta ökad blodgenomströmning, vilket gör att tillväxten ökar. Är hästens hovar olika stora beror detta ofta på att den haft någon form av "besvär" i den större hoven.

FÅNG! Är en hov sjukdom som är mycket aktuellt såhär års då gräset börjar spira i hagarna. Sjukdomen är ganska vanlig bland islandshästar.

Det finns tre olika sorts fång - förlossnings-, belastnings- och förgiftningsfång.

Fång yttrar sig i breddad lamellrand, hovbenssänkning och fall hovbensrotation. sjukdomsförloppet går fort och en hovbenssänkning kan ske redan efter 6-8 timmar.

För att minska belastningen på en fånghov kan men sedan hjälpa hästen genom att sko med olika fångbeslag.

"En gång fånghäst - alltid fånghäst"

TIPS! Om man har en häst med symptom på fång - kyla är bra! Skaffa en barnpool, fyll i tre kärror sand, kallt vatten och låt hästen stå uppbunden där i minst 36 timmar. Kylan från vattnet kan göra att fånganfallet hejdas då kylan i vattnet gör att blodgenomströmningen i hoven minskar. Fredrik har testat och det funkade vid det tillfället!

Vi pratade även kring ytterligare några hovsjukdomar till exempel white line disease (lamellrands- eller bärrandsröta). Rötan orsakas av bakterier vilka luckrar upp lamellranden. Sjukdomen upptäcks ofrast i samband med verkning. Har rötan gått långt kan hästen bli halt.

Stengallor och Hovböld - symptomen påminner om varandra.

Stengalla - är liksom ett blåmärke inne i hästens hov, vilket beror på att den kanske klivit på något hårt tex en sten. En stengalla ska inte öppnas.

En hovböld beror på en varbildande inflammation i hoven - kanske på grund av ett spiktramp. Varbildningen leder till ett ökat tryck i hoven, vilket orsakar smärta. Vid en hovböld blir hästen ofta akut halt och sedan allt sämre. Ömheten i hoven kan ofta lokaliseras till ett visst ställe med hjälp av en visitertång. Hoven blir varm och får en ökad puls. Ibland kan benet svullna och hästen kan också få feber. En hovböld ska öppnas, så att varet i bölden kan komma ut. Därefter blir hästen ofta nästan direkt helt ohalt. En hovböld kan ibland misstolkas som hovbens-fraktur.

Fredrik tyckte även att man gärna kunde låta hästen gå oskodd periodvis om man t ex hade för avsikt att "ställa av" den. Många hästar klarar också av att ridas oskodda - allt beror på underlaget, hästens hovkvalité och typ av ridning.

Snösulor - bör sättas på så sent som möjligt och tas av så tidigt som möjligt. Om man låter snösulan sitta kvar då snön tinat bort kan lera/sand/grus packas in i skon/snösulan och orsaka tryckskador på hoven.

Detta är bara ett litet smakprov av allt vi hann diskutera under några timmar. Annat som kom på "tapeten"

  • vad är bäst? - tåkappa eller sidokappor?
  • olika sjukbeslag - även i trä!
  • hovsprickor
  • olika typer av skor och snösulor
  • har vita hovar sämre kvalité är mörka. Myt eller sanning?
  • "guldskor" eller broddar?

/Ingrid

DELTAGARE: Eva Falkgren, Ingrid Wahlén, Ingrid Jacobsson, Pia Bergman, Helena Duveborg, Irene Andersson, Vonna Norrby & Agneta Hallenfur. 

RIDKURS FÖR NINA BERGHOLTZ 26-27 MARS I OTHEM
Denna helg hölls premiärkurs i NGRs nya ridhus i Ohem, och det var tio kursplatser.

Vi red två pass på lördagen och sedan en 30 minuters privatlektion på söndagen.

Ridhuset funkade jättebra och underlaget bra, fastän det inte var slutharvat p g a frosten i marken. Lunchade gjorde vi i klubbhuset.

Det var många nya -och även unga- hästar med på kursen, och detta gjorde att lektionerna individanpassades.

De -lite äldre 5-gångs hästarna- testade även på lite passläggning på långsidorna.

Förhoppningsvis kan vi i år få en klass med lätt 5-gång på klubbens båda tävlingar. 

http://galleri2011.austur.org/#161
DELTAGARE: Ulla Sköldstam & Gymir, Ingrid Wahlén & Stimpill, Fia Lundberg & Freymoður, Emma Wahlén & Dagfari+Dropi, Irene Andersson & Sól, Maria Smedberg & Galsi, Sara Lundberg & Froði, Jennifer Nilsson & Krummi+Flibbi, Pia Bergman & Sölvi, Ingrid Jacobsson & Kola & Nina Morge & Oskadís.
INVIGNING AV NGRs NYA RIDHUS I OTHEM 13 MARS
Så var det äntligen dags för högtidlig invigning av det nya ridhuset. Efter invigningstal och bandklippning av projektledaren Leif Ahlqvist blev det fartfylld hästshow och mingel.

Då läktaren snabbt fylldes till brädden blev man tvungen att avdela en bit nere på ridbanan för publik. 

I showen deltog hästar och ryttare i alla möjliga storlekar, färger och raser. Det visades visades spegelritt, akademiskt arbete, avelshingstar, hoppning, dressyr, olika grenar av western och naturligtvis även lite islandshäst.

Vi var från början ett gäng på 6 ryttare, men då tre "klena" Fåröbor :-) insjuknade i feber, så blev det bara halva gänget kvar.

Det blev i alla fall lite handhäst-ridning och sedan en finalridning i lätt 4-g gång.

Emma & Bytte hade "rodeo" då publiken längs kanten på ridbanan och högtalarna var JÄTTELÄSKIGA. Stimpen kunde inte galoppera med Carina utan visade tjusig pass på långsidorna istället. Den enda som skötte sig utan att klippa med öronen var gamle Blakkur, som snällt trippade runt banan med 13-åriga Saga.

DELTAGARE: Ingrid Wahlén (speaker), Emma Wahlén & Bytte, Carina Lindholm & Stimpen och Saga Lindholm & Blakkur.  

RIDKURS FÖR JOHANNA PERSSON I SJONHEM 11-12 FEBRUARI
Årets första ridkurs blev en helg med möjlighet till ridlektioner för Johanna Persson i ridhuset i Sjonhem.

Johanna är en väldigt lyhörd instruktör, ger bra återkoppling och ser DIREKT när något är både bra och dåligt. Ridhuset i Sjonhem fungerar bra och underlaget är helt ok. /Gunilla Sundberg

Deltagare: Gunilla Sundberg, Nora Hägglöf, Lisa Raufi, Christina Eriksson & Maria Smedberg 

http://galleri2011.austur.org/#160
ÅRMÖTE 2011 I BRO 22 JANUARI
Årsmötet 2011 hölls i Bro bygdegård och ett 30-tal medlemmar deltog. Årsmötesförhandlingarna leddes av Ingrid Jacobsson.

Efter avslutat årsmöte blev det fika och eftersom en hel del anmälda verkade ha "försvunnit på vägen", så blev det extra mycket smörgåstårta till oss andra :-)

EKONOMI 2010
Under 2010 hade klubbens tillgångar ökat med 9 048,78kr. Totalt fanns i de olika kassorna 21 670,61kr

Verksamhetsberättelse 2010

STYRELSE 2011:
Ordförande: Lisa Raufi
Vice ordförande: Anna Heatcote-Ball
Kassör: Lotta Molund
Sekreterare: Monika Östberg
Ledamot: Marléne Jesperland
Suppleant: Nina Morge
Suppleant: Marguerite Strandsten
 

REPRESENTANTER TILL SIFs ÅRSMÖTE
Lisa Raufi & Fia Lundberg reserver Emma Wahlén & Nina Morge.

MEDLEMSAVGIFT 2012
Lokalklubbsavgiften för 2010 ska vara oförändrad.

UNGDOMSREPRESENTANT
i Austurs styrelse Emma Wahlén

TÄVLINGSKOMMITTÈER
Norr: Ulla Andersson, Zenita Strandänger, Ingrid Wahlén, Fia Lundberg, Karin Ruger & Lotta Molund.
Söder: Lisa Raufi, Marguerite Strandsten, Carina Dahlström & Ingrid Jacobsson

VALBEREDNING:
Ingrid Jacobsson, Helena Duveborg, Irene Andersson & Cilla Olsson

ARBETSGRUPP INFÖR AUSTURS 20-ÅRS JUBILÉUM
Lisa Raufi, Marguerite Strandsten, Ulla Andersson, Emma Wahlén

 
KLUBBMÄSTARE 2010:
Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens - 4,62p.

ÅRETS GÅNGARTSEKIPAGE 2010: Det var totalt 22 ekipage, som uppfyllde kraven för att delta i kampen om vandringspriset.

Med snittpoängen 6,16 tog Tanja Schipper & Töfri frá Nornabæli hem titeln för andra året i rad.

1. Tanja Schipper & Tandri frá Nornabæli 6,16p
2. Tanja Schipper & Töfri frá Reykjavik 6,12p
3. Emma Wahlén & Gandur från Kulltorp 5,50p
4. Emma Wahén & Bytingur från Silverkedjan 5,47p
5. Ingrid Wahlén & Auður från Fleringe 5,20p

Komplett resultatlista Klubbmästare & Årets Gångartsekipage 2010. 

TRETTONDAGSRITT PÅ FÅRÖ 6 JANUARI
Årets första gemensamma uteritt blev efter många tveksamheter genomförd till slut. Det visade sig bli en riktig strapats, och då menar jag inte ridningen utan att ta sig till och från Fårö med bil & hästtransport.

Vi hade siktat på att ta 10.30-färjan från Fårösund, men vi fick ta nästa färja då Fia kört fast med bilen på Haltarveväg i Fårösund då hon skulle kolla till en del av sina hästar!

Såhär med "facit i hand" skulle vi nog ha stannat hemma, men är man ridsugen och hel/halvgalen, så är man!

Vädret var inte det bästa och på Fårö gjorde blåsten att vägarna på sina ställen snabbt drevade igen - på vissa ställen yrde det så mycket snö att det knappt gick att se vad som var väg och inte!

Själva ridturen gick helt utan problem och vi fick en härlig tur -i lä av skogen- på inte alltför snötäckta stigar genom UllaHau och en lång härlig galopp längs Ekevikens strand!

/Ingrid

DELTAGARE: Fia Lundberg/Sigga, Sara Lundberg/Vittla, Ingrid Wahlén/Blakkur, Tove Wahlén/ Stimpill, Gunilla Werling/Dreyri & Ida/Vaka. 

http://galleri2011.austur.org/#159