ARKIVET 2013

BILDKAVALKAD FRÅN 2013
ADVENTSRITT 7 DECEMBER
... eller den vilda jakten på broddarna! För som vanligt när vintern väl kommer, så kommer den alltid som en "total" överraskning. Så när det väl blev dags för adventsritt, så var ALLA hästarna obroddade.

Efter att ha rensat broddhål, testat rensgängtappar och fullständigt ha dammsugit stallet på broddar, lyckades vi till slut med gemensamma krafter brodda på alla 11 deltagande hästarna. Nästan 1 timme efter tänkt avfärd satt vi alla på hästryggen.

Det blåste en del, men alla var välklädda och hade en riktigt härlig ridtur.

Efter turen blev det gemensamt trevligt knytfika med glögg och allehanda fikabröd med jultema i köket på Kauparve.

DELTAGARE: Fr v Trixie Hellström/Kraflar, Mira Slinger/Perla, Kerstin Waller/Gípa, Ann-Chatrine Redin/Kelda, Marianne Persén/Viðar, Ida Friberg/Glæða, Emma Wahlén/Gimsteinn, Sonja Grahns-Knutas/Stimpill, Marianne Lyttkens/Embla, Siri Slinger/Tritla & Ingrid Wahlén/Næfrakolla

http://galleri2013.austur.org/#!album-228
MEDLEMSTRÄFF 12 NOVEMBER

34 (+3 förhoppningsvis blivande) medlemmar hade mött upp till medlemsträffen i Sjonhem bygdegård onsdagen den 12 november.

Ordförande Nina Morge inledde med att hälsa alla -särskilt då dagens gäst Johann Friðgersson- välkomna. Efter att alla närvarande presenterat sig gjorde styrelsen en liten enkät "gallup" med två frågeställningar. 1) Synpunkter och önskemål på klubbens aktiviteter 2) Kan DU hjälpa till med något. Alla synpunkter mottogs tacksamt av styrelsen för fortsatt arbete.

Därefter blev det fika med kaffe/te och hembakt kaka & bullar innan Johann fick ordet och började med en bakgrund till hur boken Islandshästen -enligt Johann Fridgersson- kom till.

Johann berättade att det egentligen aldrig skulle ha blivit någon bok om inte han hade varit så lättlurad och om inte en av hans vänner -bakom hans rygg- hade kontaktat författaren Stina Helmersson. Efter ett telefonsamtal mellan honom & Stina var bollen i rullning och han är förvånad över det stora intresset för boken.

Han säger att han nöjd över att boken blev så personlig. De som ridit för eller träffat honom, ska kunna "höra hans röst", då de läser den. Ca 70% av texten är direkt taget från hans lektioner och alla hästar på bilderna är hans egna.

"Lyssna på hästen"

HÄSTHÅLLNING: Johann pratade mycket kring hästhållning och han är lite kritisk till hästhållningen i Sverige. Han tycker att hästen måste få vara häst och emellanåt HELT slippa kontakt med människor.

Johan är också en förespråkare av att alla hästar under året måste få minst 6-8 veckors vila, och då gå i en flock och bara vara häst - helst utan kontakt med människor (=inget pyssel & borstning).

Det är också viktigt att de har stora ytor eftersom risken för bråk/skador därigenom blir mycket mindre.

"Hästen måste få vara häst"

FÖL & UNGHÄSTAR: Det här med att slippa kontakt med människor och att få gå i en hästflock är särskilt viktigt för unghästar. Visst får man "kela" med fölen, men endast då VI bjudit in dem.

De första 3-4 åren av hästens liv är mycket viktiga. Det är då de lär sig hästspråk och respekt. Alltför många svenska hästar är sk "trädgårds-uppfödningar" och det innebär ofta att de blir påflugna och respektlösa.

Tillåt ALDRIG din häst att göra något du inte bett den om!

HÄSTKÖP: Är man nybörjare på islandshästar, så är det viktigt att man rådfrågar någon kunnig person. Alltför många begår kardinalfelet att börja med en unghäst och det kan vara förödande.

För en häst med flera gångarter är det viktigt att det blir rätt från början, och det är bäst att låta en kunnig person sköta inridningen.

AVEL: I Sverige finns för många hingstar och för få bra ston. I hans ögon avlas det många gånger på för dåliga hästar och han är lite orolig över hur det i framtiden kommer att påverka islandshästen i Sverige. "Knivarna är vassare på Island" - där gör man sig av med dåliga hästar.

Ni som vill veta mer om Johanns tankar kring islandshästen får läsa boken - finns att köpa hos t ex Bokus www.bokus.com 

/Kort sammanfattning av IW

DELTAGARE: Monika Östberg, Lotta Molund, Nathalie Althin, Ingrid Wahlén, Antonia Baumert, My Lindstedt (u), Ann-Chatrine Redin, Marina Yttergren, Sonja Grahns-Knutas (u), Mira Slinger (u), Siri Slinger (u), Ida Friberg (u), Marianne Lyttkens, Ellen Karlsson, Fia Lundberg, Lisa Raufi, Kicki Rosén-Eriksson, Gunilla Sundberg, Annika Hedberg, Eva Andersson, Ulla Andersson, Karin Ruger, Inga-Lill Karlsson, Helena Duveborg, Cilla Olsson, Cornelia Rödén (u), Stina Nilsson, Ingrid Jacobsson, Vonna Norrby, Irene Andersson, Nina Morge, Cilla Beite-Börjesson, Pia Bergman, Ulrika Sundberg, Marguerite Strandsten.

EJ MEDLEMMAR: Kerstin Johansson, Annika Sellin

RIDKURS MED JOHANN FRIÐGERSSON 6-10 NOVEMBER
Kursen hölls hos Lisa Raufi i Lau.

Upplägget är sådant att man lämnar sina hästar redan på onsdagen och under tre dagar rids de av Johann. På helgen kommer ryttarna och det är då vanlig ridkurs, med teori på fredag kväll.

ANMÄLDA: Fia Lundberg, Isabelle Lundberg (u)/Sæta, Fia Lundberg/Froði, Carina Lindholm/Skjöldur, Saga Lindholm (u)/Bylgja, Irene Andersson/Öivind, Ingalill Karlsson/Feykir, Margureite Strandsten/Askur, Ingrid Jacobsson/Hvatur, Vonna Norrby/Oður, Pia Bergman/Sölvi, Lisa Coudec/Silkisif

http://galleri2013.austur.org/#!album-227
HUBERTUSRITT MED SORK 3 NOVEMBER
Totalt var vi åtta islandshästekipage från Kauparve Islandshästar & Austur, som nappade på inbjudan från SORK (Stenkyrkaortens Ridklubb) om att delta deras Hubertusritt.

Totalt var vi runt 25 ryttare som deltog. Ritten utgick från Sorby Gård i Stenkyrka och vi red allihop tillsammans ner mot havet, där det serverades glögg. Sedan fortsatte vi en bit till innan gruppen delades på två (kortare eller lite längre ridväg).

P g a en havererad klippare hade vi inte haft tillfälle att klippa alla våra hästar, något som verkligen märktes då de ganska snabbt blev både svettiga och flåsiga. Vi valde därför att rida den lite kortare turen.

Tillbaka vid Sorby blev det till att leta räven, som gömt sig i ett skogsparti. I vår grupp blev det Siri Slinger, som hittade den lille "illbattingen" som gömt sig i ett träd.

Efter ritten serverades varm gulaschsoppa, dryck, färdigbredd smörgås, kaffe/te & kaka i gårdens ena stallbyggnad.

Ett stort tack till SORK för en välordnad och trevlig ritt!

DELTAGARE: Emma Wahlén/Gípa, Marianne Lyttkens/Embla, Ida Friberg(u)/ Glæða, Sonja Grahns Knutas (u)/Stimpill, Ingrid Wahlén/Bytingur, Hanna ?/Gimsteinn, Siri Slinger (u)/Tritla, Mira Slinger (u)/Perla

http://galleri2013.austur.org/#!album-226

Det dök faktiskt upp ytterligare en islänning - 3-åriga stoet Loppa från Gibraltar som t v är på foder på Sorby Gård.

CENTRERAD RIDNING - FORTSÄTTNING 25 OKTOBER
Ridkurs med Pia Paulsén-Hawee vid Suderbys ridklubb i Sjonhem.

Memorera grundstenarna:
1. Andningen (sjung så andas du)
2. Mjuka ögon (vidvinkel utan fokus)
3. Centering (bowlingklotet med lysen)
4. Byggklossarna (stitsen i balans)
5. Jordningen (magneter i fötterna)

DELTAGARE:  Yvonne Gabrielsson/Óskadís, Ulrika Sundberg/Spyrna, Gunilla Sundberg/Jésus, Karin Ruger/Indra, Nina Morge/Proður, Emma Wahlen/Næfrakolla, Ida Friberg (u)/Glæða,

http://galleri2013.austur.org/#!album-225
RIDKURS MED MARIA BERG 19-20 OKTOBER
ANMÄLDA: Pia Bergman/Sölvi, Lotta Molund/Kratur (sö), Helena Duveborg (lö), Lisa Raufi, Anneli Lindström, Irene Andersson/Sól, Fia Lundberg/Ósk, Isabelle Lundberg, Vonna Norrby/Einherji, Karin Ruger/Indra, Zenita Strandänger/Garri, Monika Östberg/Tor, Antonia Baumert/Totte

   
UTERITT TILL TORSBURGEN 5 OKTOBER
Fyra Pantertanter blev vi som red från Nina Morge (Ala) till Torsburgen. Vi började med fika inne hos Nina och väntade på att det skulle sluta regna. Hmm vi tittade på varandra och sa samtidigt "ähh" på med regnkläderna - här ska ridas.

Vi red iväg på underbara ridvägar och visst slutade det regna. Vid Torsburgen möttes vi upp av grillmästaren Lars-Åke (Ninas man) - lyxigt gott! Jättetrevlig tur!

/Skrivet av Christina Eriksson-Rosén & "saxat" från FB

DELTAGARE: Nina Morge, Karin Ruger/Indra, Christina Eriksson-Rosén & Irene Andersson

 

 http://galleri2013.austur.org/#!album-224
TESTRIDNING PÅ SKRUBBS 29 SEPTEMBER
Några av klubbens ekipage tog tillfället i akt att testrida travbanans underlag.

Av kommentarerna på FB att döma verkar alla vara nöjda och tyckte att det var härligt att kunna "släppa" hästen och bara låta honom springa så fort han ville. Det var ordentligt lösgörande och sen gick det riktigt bra att tölta det ypperliga underlaget.

DELTAGARE: Marguerite Stransten/Askur, Pia Bergman/Sölvi, Lisa Raufi/Ljósi, Elias Almqvist/Strokkur, Monika Östberg/Tor, Nina Morge/Oskadís,  Antonia Baumert/þorsteinn, Anneli Lindström/Ganti.

Fotfolk och fotograf: Lotta Molund, Eva Andersson

http://galleri2013.austur.org/#!album-223
OFFICIELL UNGHÄSTMÖNSTRING 22 SEPTEMBER
Så har Austurs avelsutskott genomfört ännu en unghästmönstring tillsammans med erfarna avelsdomaren Nina Bergholtz. Denna gång mönstrades 14 hästar.

På en unghästmönstring tittar domaren på tre bedömningsområden som vardera "värderas" lite olika vid sammanräkningen - Exteriör 20%, Lynne 30% & Rörelser 50%

Det är också viktigt att komma ihåg att det domaren bedömer är dagsformen och att hästarna utvecklas mycket olika i vissa åldrar.

HINGSTAR 1 ÅR
1. Austri från Hallgårds - 7,76p
(Fux med bläs & snopp). E:Isar frá Keldudal U:Spyrna från Hallgårds. Ägare & Uppfödare: Ulrika Sundberg, Östergarn

AUSTRI: "Medelstor unghingst med något långt men uttrycksfullt huvud. Medellång hals, bra kors. För dagen mycket överbyggd. Raka rörelser i skritt. Visar anlag för alla gångarter och har mycket tempo. Vaken och framåt."

2. Grani från Storsudret - 7,72 Ägare & Uppfödare: Ingrid JAcobsson, Vamlingbo
3. Lýsingur från Storsudret - 7,70p
Uppfödare: Ingrid Jacobsson, Vamlingbo. Ägare: Cornelia Rödén, Tofta

HINGSTAR 2 ÅR
1. Arvakur från Fleringe - 7,80p.
Fux. E:Aragon från Fors Gård U:Glæiða från Fleringe. Uppfödare & Ägare: Ulla Andersson, Fleringe

2. Simlir från Nors - 7,78p, Uppfödare & ägare: Fia Lundberg, Fårö.
3. Sjár från Nors - 7,71p.
Uppfödare & ägare: Fia Lundberg, Fårö.

FÖL:
1. Vigdis från Bjerges - 7,89p.
(Svart sto). E:Fafnir från Götarsvik U:Ofelia från Viarpshult. Uppfödare & Ägare: Nina Morge, Ala

 VIGDIS: Stort välrest sto med bra hals, mkt bra rygg och kors, högbent. Rör sig ngt utåttåad fram i skritt. Visar anlag för alla gångarter, skritt, trav, galopp, tölt och pass, med lätta och mjuka rörelser. Lugn och positiv.

2. Aska från Storsudret - 7,78p. Uppfödare & Ägare: Ingrid Jacobsson, Vamlingbo

http://galleri2013.austur.org/#!album-222
STON 1 ÅR
1. Vordögg från Ammor - 7,95p.
(Gulsvart utan tecken). E:Alfari från Ammor U:Vonadis från Ammor. Uppfödare: Christina Rhodin-Alm Ove Alm, Västervik. Ägare: Maria Smedberg, Halla

VORDÖGG: "Stort välutvecklat ungsto med bra framparti. Bra kors och proportioner. Mkt bra ben och hovar. Visar mkt bra steglängd och sväv i trav, medelgod galopp och lite tölt i övergångar. Vaken & positiv!"

2. Skvetta från Storsudret - 7,80p. Uppfödare & Ägare: Ingrid Jacobsson, Vamlingbo
3. Valkyrja från Kauparve - 7,78p.
Uppfödare & Ägare: Emma Wahlén, Lärbro

STON 2 ÅR
1. Sunnadis från Raufi Gård - 7,80p.
Brun med  stjärn & snoppUppfödare & Ägare: Lisa Raufi, Lau. (OBS! Oregistrerad =inofficiell bedömning)

 

STON 4 ÅR
1. Hera från Stenstuge 7,71p.
(svart) E:Gustur frá Stykkishólmi U:Aska frá Syðra-Skörðugili Uppfödare: Cilla Olsson, Alskog. Ägare: Ingrid Jacobsson, Vamlingbo

HERA: "Medelstort ungsto med slank men något kort och lågt ansatt hals men bra manke. Muskelfattigt kors. Visar trav med bra sväv samt lite galopp. Lugn och uppmärksam" .

3-ÅRIGA VALACKER
1. Bogatyr från Pilekull - 7,78p.
(Röd-skimmelskäck). E:Oliver frá Eyrarbakka U:Bot fra Hatuni. Uppfödare: Anne Jeppson, Ägare: Renée Kjerrbom, Gothem

BOGATYR: Unghäst med tilltalande huvud. Medelrest och ngt kort hals med bra övergång mellan huvud och hals. Mycket bra rygg och kors. Något grov i typen. Rör sig något uttåad fram i skritt. Visar mycket bra steglängd och sväv i trav. Medelgoda rörelser i galopp. Lugn och samarbetsvillig.

BEST IN SHOW!
Vordögg från Ammor 7,95p
Uppfödare: Christina Rohdin-Alm & Ove Alm.
Ägare: Maria Smedberg.

KURS KRING HÄSTENS EXTERIÖR & HUR DEN PÅVERKAR GÅNGARTER & RIDNING 21 SEPTEMBER
Redan i slutet på 1800-talet började man exteriörbedöma hästar på Island.

Exteriören har stor påverkan på hästens ridbarhet, och förutsättning för de olika gångarterna. T ex blir en mycket överbygd häst (korset är högre än manken) "framtung" och kan ha svårare för tölten.

En islandshäst är färdigvuxen då den är runt 7 år. Runt början av 1900-talet var mankhöjden runt 1,25cm men på senare tid har Islandshästarna blivit högre. Den genomsnittliga mankhöjden är idag ca 140cm för hingst/valack och ca 138cm för ston.

Som kuriositet kan sägas att i vikingatida gravar har man funnit skelett av hästar med ungefär den mankhöjden, så man tror att hästarna nu har återfått den mankhöjd de ursprungligen hade.

EXTERIÖRT bedömer domaren åtta bedömningspunkter, vilka i sin tur har olika koefficienter beroende på hur stor påverkan de har på hästens ridbarhet:
Huvud (koeff 3)
Hals/manke/bog (10)
Rygg/Kors (3)
Proportioner (7,5)
Benkvalité (6)
Benställning (3)
Hovar (6)
Man/svans (1,5)

Vid kontroll av hästens benställning ska man visa hästen för hand i skritt och TRAV!

På en riktig bedömning gör man även en bedömning av hästens RIDEGENSKAPER där visar man även upp hästen riden i olika gångarter, där även de olika gångarterna värderas olika.

http://galleri2013.austur.org/#!album-221

Tölt (15)
Kort tölt (0)
Trav (7,5)
Pass 810)
Galopp (4,5)
Kort galopp (0)
Vilja/Lynne "Spirit" (9)
Form under ryttare (10)
Skritt (4)

Som synes av koefficienterna väger tölten absolut tyngst!

Avelsmålet är en bra ridhäst och av totalpoängen vid en avelsvisning är exteriören 40% och ridbarheten 60%.

DELTAGARE:
Fia Lundberg & Ósk från Fjällgården
Ingrid Wahlén & Næfrakolla från Hallbjäns
Ulla Andersson & Birna från Fleringe
Katarina Timander & Mánadis från Hålåsen
Cecilia Mårtensson & Britta frå Tværsige

Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu
Ingrid Jacobsson & Silkisif från Hvidagården
Lisa Raufi & Ljósi från Madkullen
Irene Andersson & Sól frá Enni
Irene Andersson & Isa från Nygårds

FOTFOLK: Maria Smedberg, Stina Hammar
Nathalie Althin, Nina Morge, Isabelle Lundberg (u), Ida Söderlund (u), Christina Eriksson-Rosén

 FÅRÖRITTEN 6-8 SEPTEMBER

Årets Fåröritt var den tolfte i ordningen. Vädret var fantastiskt redan från start på fredagen och höll i sig hela helgen!

Vi var att stort gäng som åkte över med 13-färjan i fredags. Några hann med den första färjan och andra fick vänta till nästa! Väl på Sudersand hade några redan kommit och var i full gång med byggandet av hagar!

En del av oss gjorde en skön ridtur upp till Gåsemora för att möta upp ett gång hästar som skulle vara med på turen. Ett blått hav, en stilla strand och en underbar galopp! Min prins -Reifnir- gick som tåget. Ökad tölt och sedan härlig galopp! Endorfinerna flödade!

På kvällen var det grillning med hela gänget. I år var vi 31 stycken som red. Några ytterligare var med hela helgen på de gemensamma aktiviteterna.

Lördagsmorgonen bjöd på morgondopp. Alla 31 hästar var stilla i sina hagar och man kunde se hur det myste i solen.

Kl 12 var det fika på Vinor och därefter en ridtur. I år delas vi upp oss i 2 grupper. Ena gruppen tog turen runt Gåsemora +Kalbjerga, och en annan Ulla Hau och Norsholmen. Båda grupperna talade med förtjusning om den fantastiska turen de haft.

Vinor bjöd sedan på 3-rättersmiddag och alla var mycket nöjda med sin mat! I år hade det lyckats att få till alla specialkoster perfekt! Magen stod i 4 hörn!

Söndagsmorgon var vi tidigt uppe! En häst på rymmen men den kunde snabbt fångas in. Kl 10 gav vi oss av och även idag blev det 2 grupper men vi red ungefär samma väg - Ulla Hau och sedan Norsta Auren!  En grupp fick även träna på att leta borttappat Iphone! Men med den förnämliga appen ”hitta min Iphone” och en karta (googlemap) över Ulla Hau, så kunde vi tillslut finna den! Till glädje för innehavaren Elke!

http://galleri2013.austur.org/#!album-220

Norsta är alltid Norsta! Vissa av oss galopperade länge och mycket och vissa gjorde en härlig blandning av islandshästen samtlig gångarter. Den lycka jag känner på min häst i ökad tölt eller galopp med havet bredvid mig, solen i ansiktet och en ljum vind är obeskrivlig…….

Väl vid Fyren mötte Lelle upp med lunch. Alla var vi mycket hungriga och pastasalladen var perfekt. Turen tillbaka till Sudersand red de flesta utmed havet och alla utgårdar. Fia och några med henne fick rida över Norsta igen för Fia hade tappat sin skjorta vid Skär. Bildbevisen kunde hjälpa oss att hitta den…! Åter på Sudersand blev det fika på Vinor!

Jag vill bara tacka alla som var med för att det blev en sådan fantastisk helg och hoppas att vi syns nästa år!

Kramar från Cilla i Fleringe med den bästa, vackraste och mest fantastiska hästen Reifnir, som 2007 var så dålig i sitt bakben och blev utdömd! Skam den som ger sig!

DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Lina Börjesson/Svie, Sandra Wallman/Smálius, Kerstin Waller /Heimir, Sonja Grahns Knutas/Stimpill, Ida Friberg/Glæða, Clara Norrvide/Dropi, Emma Wahlén/Gimsteinn, Pia Bergman/Sölvi, Ingrid Wahlén/Bytingur, Fia Lundberg/Kongur, Sara Lundberg/Ósk, Isabelle Lundberg/Sæta, Helena Mårtensson/Krummi, Elke Nesser/Froði, Ann-Chatrine Redin/Kelda, Anette Wästlund/Dagstjarna & Mimosa, Marianne Persén/Viðar, Lena Smitterberg/Gípa, Karin Ruger/Indra, Matilda Dahl/Prydi, Nina Morge/Óskadís, Vera Morge/Matti, Marika Stolpe/Tammin, Nike Stolpe/Baldur, Ida Söderlund/Villa, Rebecka Wetterström/Freymoður, Felicia Wetterström/Sigga, Maria Ekelund/Hector.

Lelle Börjesson, Micke Olsson & Lee deltog utan att rida.

HÖSTTÄVLING 24 AUGUSTI I FLERINGE
 
Hela 31 ekipage kom till start i dagens tävling som hölls i ett strålande augustiväder på ovalbanan i Fleringe.

Inför denna tävling hade tävlingskommittén tagit lite nya djärva grepp och gjort lite förändringar i valet av klasser. Dessutom hade FS1 Dressyr plockats bort och förhoppningsvis kan vi genomföra den som en separat tävling lite senare i höst.

Dessutom hade klasserna delats upp i fler ålderskategorier - Senior (S), YoungRider (YR 16-19 år) & Junior (J 0-15 år). Man kan bara konstatera att ungdomarna är på stark frammarsch - av totalt 31 ekipage var det  hela 20 juniorer+young riders!

Roligt var även att 5-gångsklassen denna gång lockade 4 deltagare, vilket är en ökning med 100% sedan i våras!

Domare för dagen var Ylva Hagander. 

T3 TÖLT - J
1. Mira Slinger & Perla från Bökenäs 4,7p
2. Isabelle Lundberg & Kongur frá Hafnarfirði 3,3p
3. Trixie Hellström & Kraflar frá Stóra Klofa 3,2p
  Isabelle Lundberg & Sæta från Stenstuge disk
T3 TÖLT - YR
1. Sara Lundberg & Froði frá Holtsmúla 1 4,7p
2. Clara Norrvide & Skjöldur från Östiberget 3,7p
T3 Tölt - S
1. Emma Wahlén & Embla från Jordala 5,0p
1. Ulla Sköldstam & Gymir från Sanda 5,0p
3. Antonia Baumert & þorsteinn från Vargätter 4,8p
3. Emma Wahlén & Hvatur från Lönneberga 4,8p
5. Vonna Norrby & Einherji från Mörtö 4,3p

T8 LÄTT TÖLT - J
1. Lovisa von Corswant & Drafna från Darhult 4,8p
2. Sonja Grahns Knutas & Stimpill frá Höfðabakka 4,0p
2. Jouline Eriksson & Hremmsa från Manketorp 4,0p
2. Ida Söderlund & Völsavilla Ivansdottir från Äpplarö 4,0p
5. Bella Nilsson & Hyra från Stenstuge 3,8p
5. Ida Nilsson & Kvörn från Hallgårds 3,8p
T8 LÄTT TÖLT - YR
1. Nike Stolpe-Wikström & Baldur från Bokö 5,3p
2. Nathalie Althin & Kraftur från Kvilla 4,8p
3. My Lindstedt & Frekjur fra Stårup 4,5p
4. Caisa Oscarsson & Svie från Rooslunda 4,3p
5. Clara Norrvide & Gimsteinn från Ödmården 4,0p
T8 LÄTT TÖLT - S
1. Monika Östberg & Tor från Fafne 5,0p
2. Ingrid Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 4,8p
2. Irene Andersson & Sól frá Enni 4,8p
4. Matilda Dahl & Prydi från Bergshill 3,5p

 

 http://galleri2013.austur.org/#!album-219
T6 LÄTT TÖLT - S
1. Fia Lundberg & Freymoður frá Holtsmula 1 3,5p
2. Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu 2,0p

 
BARNKLASSEN
1. EmmaLi Andersson & Jon från Väbylund 4,5p

 
F2 LÄTT FEMGÅNG - YR
1. Clara Norrvide & Gimsteinn från Ödmården 4,4p
F2 LÄTT FEMGÅNG - S
1. Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu 3,9p
2. Emma Wahlén & Embla från Jordala 3,7p
3. MAtilda Dahl & Prydi från Bergshill 2,8p

 
V2 FYRGÅNG - J
1. Trixie Hellström & Kraflar frá Stóra Klofa 4,7p
V2 FYRGÅNG - YR
1. Sara Lundberg & Froði frá Holtsmúla 1 6,0p
V2 FYRGÅNG - S
1. Ulla Sköldstam & Gymir från Sanda 5,9p
2. Emma Wahlén & Hvatur från Lönneberga 5,5p
3. Vonna Norrby & Einherji från Mörtö 5,4p
4. Antonia BAumert & þorsteinn från Vargsätter 5,0p
5. Monika Östberg & Tor från Fafne 4,5p

DOMARENS PRIS:
Irene Andersson & Sól frá Enni

Motivering:

"Iréne Andersson på isabellstoet Sól, gjorde en mycket trevlig och harmonisk ridning i sina båda klasser på en inte alltför lätt häst.
Bäst var ryttarens kommentar: “ Stanna, annars blir vi diskade!” Domaren hörde, men såg inte. Bra och fint ridet, Iréne!"
V5 LÄTT FYRGÅNG - J
1. Isabelle Lundberg & Kongur frá Hafnarfirði 5,1p
2. Mira Slinger & Perla från Bökenäs 5,0p
3. Ida Nilsson & Kvörn från Hallgårds 4,6p
3. Ida Söderlund & Völsavilla Ivansdottir från Äpplarö 4,6p
5. Isabelle Lundberg & Sæta från Stenstuge 4,0p
6. Ida Friberg & Glæða från Fkleringe 3,9p
7. Bella Nilsson & Hyra från Stenstuge 3,5p
8. Sonja Grahns Knutas & Stimpill frá Höfða bakka 2,4p
V5 LÄTT FYRGÅNG - YR
1. My Lindstedt & Frekjur fra Stårup 5,0p
1. Nike Stolpe Wikström & Baldur från Bokö 5,0p
3. Nathalie Altin Gudinge & Kraftur från Kvilla 4,9p
4. Clara Norrvide & Skjöldur från Östiberget 4,6p
5. Caisa Oscarsson & Svie från Rooslunda 4,3p
V5 LÄTT FYRGÅNG - S
1. Irene Andersson & Sól frá Enni 5,3p
2. Ingrid Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 4,6p
3. Fia Lundberg & Freymoður frá Holtsmula 1 4,0p

Ett stort tack till alla som ställde upp som funktionärer - framför allt Lotta Molund som dragit ett tungt lass i förberedelserna och dessutom agerade speaker med biträde av Kerstin Johansson.

Även en extra eloge till Kerstin Waller & Eva Falkgren som med kort varsel ställde upp i cafeterian.

Sist med inte minst ett stort tack till Ulla, som upplåter sitt hem som "klubbstuga" under tävlingsdagen!

Ni som har fler bilder från tävlingarna får gärna maila över dem till mig webmaster@austur.org

KURS I CENTRERAD RIDNING MED PIA PAULSEN HAWEE 29 JUNI
Kursen hölls i Etelhem.

DELTAGARE: 1.Cilla Olsson 2.Maria Smedberg 3.Matilda Dahl, 4.Helena Duveborg 5.Irene Andersson 6.Ingrid Jacobsson 7.Cecilia Mårtensson 8.Vonna Norrby

   
SOMMARTÄVLING I FLERINGE 16 JUNI
Detta blev den största tävlingen i Austurs historia med hela 37 anmälda ekipage - glädjande nog väldigt många barn & ungdomar!

Att det var så många deltagande ungdomar förde också med sig att publiken var större än vanligt!

Vädret var strålande och det kom bara några regnstänk strax efter lunchen. Tidsschemat sprack ganska rejält redan i samband med första klassen och detta innebar att det blev en lång tävlingsdag - vi var väl klara runt 18.00.

Domare var Ylva Hagander, domarsekreterare Helena Duveborg & Ingrid Jacobsson. I sekretariatet fanns speaker Cia Stumle med biträde av Lotta Molund & Marguerite Strandsten.

DOMARENS PRIS: tilldelades Siri Slinger med motiveringen "Siri hade på dressyren mycket bra fokus på sin uppgift. Bra sits & inverkningar. Väl ridet på en begränsad häst"

PRISERNA SKÄNKTA AV:
Dahrves
Fårö Islandshästar
Haltarve Häst & Hus
Helena Mårtenssons Häst & Hund
Kauparve Islandshästar
Lotta Molund
Marguerite Strandsten
Stinas Nilssons veterinärpraktik
Tre svansar

Stort tack till domare Ylva och alla som ställde upp som funktionärer! Tack även till er som sponsrat med priser!

NÄSTA TÄVLING! Bara lite drygt 2 månader kvar till nästa tävling i Fleringe - 24 augusti! Mer information kommer om klasser och sista anmälningsdag.

Tills dess uppmanas alla att lägga en stund på att läsa FIPO - tävlingsreglementet för islandshäst för att undvika onödiga diskningar och gula kort på nästa tävling! FIPO finns att beställa på SIFs hemsida www.icelandichorse.se

FS1 DRESSYR
1. Monica Östberg & Tor från Fafne 5,64p
2. Vonna Norrby & Einherji från Mörtö 5,03p
3. Trixie Hellström (u) & Kraflar frá Stora Klofa 4,83p
4. Mira Slinger (u) & Perla från Bökenäs 4,7p
5. Siri Slinger (u) & Tritla från Stenstuge 4,59p
6. Ingrid Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 4,01p
7. Ida Friberg (u) & Glæða från Fleringe 3,79p
  Sonja Grahns-Knutas (u) & Stimpill frá Hofðabakka 3,79p

T7 LÄTT TÖLT "BAS TÖLT"
1. Vera Morge (u) & Oskadí från Bergshill 5,3p
2. Alexandra Mårtensson (u) & Krummi från Stenstuge 4,3p
3. Siri Slinger (u) & Tritla från Stenstuge 4,0p
4. Trixie Hellström (u) & Kraflar frá Stora Klofa 3,8p
  Linnea Werkander (u) & Heimir frá Moeidarhvoli 3,8p
  Vanja Björkqvist (u) & Stormur från Väbylund 3,8p
  Tilda Wahlström (u) & Irma frá Balkastöðum1 3,8p

http://galleri2013.austur.org/#!album-217
T5 LÄTT TÖLT VUXNA Uttag Final
1. Antonia Baumert & þorsteinn från Vargsätter 4,8p 5,0p
2. Ingrid Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 4,3p 4,5p
  Nathalie Althin & Kraftur från Kvilla 4,0p 4,5p
4. Fia Lundberg & Freymoður från Holtsmúla1 4,3p 4,3p
5. Emma Wahlén & Næfrakolla från Hallbjäns 3,8p 4,0p
5. Matilda Dahl & Prydi från Bergshill 4,5p 4,0p
7. Monika Östberg & Tor från Fafne 3,3p  
8. Sara Lundberg & Valtyr från Fors Gård 2,8p  
9. Martina Andersson & Jón från Väbylund 1,5p  

T5 LÄTT TÖLT UNGDOM
1. Isabelle Lundberg & Flibbi från Stenstuge 5,3p
2. Isabelle Lundberg & Sæta från Stenstuge 5,0p
3. Mira Slinger & Perla från Bökenäs 4,5p
4. Ida Nilsson & Kvörn från Hallgårds 4,3p
5. Ida Söderlund & Sigga från Fleringe 4,0p
6. Sonja Grahns-Knutas & Stimpill frá Höfðabakka 3,8p
7. Saga Lindholm & Bylgja från Gallerud 2,5p

T1 TÖLT
1. Vonna Norrby & Einherji från Mörtö 4,0p
  Ulla Sköldstam & Gymir från Sanda disk
  Sara Lundberg & Froði frá Holtsmúla1 disk

BARNKLASS
1. Amanda Rung & Fagri-Blakkur fá Strandarhöfða 5,7p
2. Lovisa von Corswant & Drafna från Darhult 5,2p
3. EmmaLi Andersson & Jon från Väbylund 4,3p
4. Lee Olsson & Prydi från Bergshill 4,2p
5. Jouline Eriksson & Hremmsa från Manketorp 3,7p

V5 LÄTT FYRGÅNG VUXNA
1. Antonia Baumert & þorsteinn från Vargsätter 4,8p
  Emma Wahlén & Næfrakolla från Hallbjäns 4,8p
  Nathalie Althin & Kraftur från kvilla 4,8p
4. Fia Lundberg & Freymoður från Holtsmúla1 3,1p
5. Sara Lundberg & Valtyr från Fors Gård 2,6p*

V5 LÄTT FYRGÅNG UNGDOM Uttag Final
1. Mira Slinger & Perla från Bökenäs 4,9p 5,13
2 Trixie Hellström & Kraflar frá Stora Klofa 4,6p 4,9p
3 Ida Nilsson & Kvörn från Hallgårds 4,1p 4,75p
4 Ida Friberg & Glæða från Fleringe 3,6p 4,4p
5 Tilda Wahlström & Irma frá Balkastöðum1 4,3p 4,13p
6 Sonja Grahns-Knutas & Stimpill frá Höfðabakka 3,9p 3,9p
7. Isabelle Lundberg & Flibbi från Stenstuge 3,4p  
8. Isabelle Lundberg & Sæta från Stenstuge 3,3p  
9. Linnea Werkander & Heimir frá Moeiðarhvoli 3,0p  
10. Ida Söderlund & Sigga från Fleringe 2,9p*  
11. Nike Stolpe & Baldur från Bokö 2,6p  
12. Siri Slinger & Tritla från Stenstuge 2,4p*  
  Isabelle LUndberg & Krummi från Stenstuge 2,4p  
14. Saga Lindholm & Bylgja från Gallerud 2,4p  
15. Johanna Falk & Reifnir från Fleringer 1,5p*  

V1 FYRGÅNG
1. Ulla Sköldstam & Gymir från Sanda 6,2p
2. Vonna Norrby & Einherji från Mörtö 5,4p
3. Monika Östberg & Tor från Fafne 4,9p
4. Sara Lundberg & Froði frá Holtsmúla 1 4,2p
5. Ingrid Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 3,2p

F2 LÄTT FEMGÅNG
1. Matilda Dahl & Prydi från Bergshill 4,5p
2. Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu 3,4p

*  ekipaget tilldelat GULT KORT = VARNING

TÄVLINGSKURS MED YLVA HAGANDER PÅ OVALBANAN I FLERINGE 15 JUNI
1. Nike Stolpe (u) & Baldur
2. Irene Andersson & Sól
3. Ulla Sköldstam & Gymir
4. Nathalie Althin & Kraftur
5. Pia Bergman & Sölvi

6. Anette Wästlund & Dagstjarna
7. Anette Wästlund & Mimosa
8, Antonia Baumert & þorsteinn
9. Matilda Dahl & Prydi
10. Isabelle Lundberg (u)
11. Fia Lundberg
12. Vera Morge (u)

FOTFOLK: Ann-Charlotte Pettersson

   
TRAIL & DISTANSTÄVLING PÅ KAUPARVE I LÄRBRO 6 JUNI
 
För att underlätta för alla tävlande valde vi i år att köra två tävlingar på samma dag. Allting arrangerades i Lärbro hos Kauparve Islandshästar. Vi fick en härlig dag med strålande sol.

Det var roligt att få se så många nya medlemmar äntra tävlingsbanan för första gången - de flesta av dem barn & ungdomar, vilket bådar gott för framtiden.

TRAIL
För första gången på många år lyckades vi få ihop ekipage till en trailtävling. Det blev så pass många -14 ekipage- att vi valde att dela upp i barn, vuxen & ungdomsklass.

Banan innehöll 9 hinder - t ex gå över träbro, öppna/stänga grind, serpentinsvängar i skritt runt konter, trav/tölt på en liten volt, släpa plastdunk, gå över presenning och lasta på transport. Ungdomarna & de vuxna red exakt samma bana och barnen en något enklare variant av den (ej lastning).

Domare var Jenny Lindley med biträde av sekreterare Lotta Molund & tidtagare Pia Dahl.

DOMARENS PRIS: Linnea Werkander

BARNKLASSEN Poäng
1. Wenche Nilsson-Ahlqvist & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 50 p
2. Kajsa Borg & Tvenna frá Hilðarbergi ?

 
UNGDOMSKLASSEN Poäng
1. Saga Lindholm & Bylgja från Gallerud 71,5p
2. Sonja Grahns Knutas & Stimpill frá Hofðabakka 68,5p
3. Trixie Hellström & Kraflar frá Stóra Klofa 67p
4. Isabelle Lundberg & Sæta från stenstuge 53,5p
5. Ida Friberg & Glæða från Fleringe 46,5p
6. Linnea Werkander & Heimir frá Moeiðarhvoli 33p

VUXENKLASSEN Poäng
1. Emma Wahlén & Auður från Fleringe 72p
2. Nathalie Althin & Kraftur från Kvilla 61,5p
3. Ingrid Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 60p
4. Sara Lundberg & Froði frá Holtsmúla 1 58p
5. Antonia Baumert & þorsteinn från vargsätter 40,5p
6. Fia Lundberg & Freymoður frá Holtsmúla 1 38,5p

http://galleri2013.austur.org/#!album-216
DISTANS
Dagens tävlingsbana var 1,3 mil lång.

Glädjande nog valde de flesta att starta ensamma vilket är bra, eftersom man då kan rida mer i sitt eget tempo - svårigheten är att fortsätta i sitt tempo då man blir passerad eller själv rider om andra.

I princip alla klarade pulsningen det var bara två ekipage som låg på gränsen (=56 slag/min) och fick 5 minuters strafftid vardera.

Pulsare var Cilla Beite-Börjesson & Tidtagare Jenny Lindley.

UNGDOMAR Ridtid Straff Totalt
1. Isabelle Lundberg & Sæta från Stenstuge 1.01 - 1.01
  Linnea Werkander & Heimir frá Moeidarhvoli 1.01 - 1.01
3. Saga Lindholm & Bylgja från Gallerud 1.12 5 1.17
4. Sonja Grahns Knutas & Stimpill frá Höfðabakka 1.19 - 1.19
5. Ida Friberg & Glæða från Fleringe 1.18 5 1.23
6. Trixie Hellström & Kraflar frá Stora Klofa 1.24   1.24

VUXNA Ridtid Straff Total
1. Ingrid Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 44 - 44
2. Fia Lundberg & Freymoður frá Holtsmúla 1 55 - 55
3. Emma Wahlén & Auður från Fleringe 57 - 57
4. Sara Lundberg & Froði frá Holtsmula 1 1.06 - 1.06
5. Antonia Baumert & þorsteinn från Vargsätter 1.09 - 1.09
6. Nathalie Althin & Kraftur från Kvilla 1.11 - 1.11
7. Carina Lindholm & Skjöldur från Östiberget 1.12 - 1.12
8. Ann-Charlotte Pettersson & Viska från Hästhava 1.23 - 1.23
9. Lotta Molund & Valiant frá Krossi 1.34 - 1.34
  Kerstin Waller & Reifnir från Fleringe 1.34 - 1.34
 

RIDNING & SJÄLVKÄNSLA 31 MAJ-2 JUNI
Efter att under flera år ha funderat på kurser med detta koncept startade Haffi Gislason upp under hösten 2012.

Kursen arrangerades hos KAuparve Islandshästar i Lärbro och de flesta valde att bo kvar hela helgen på gården. Att redogöra för denna kurs är svårt och det blir bara lite kort.

Kursens mål är att lära ryttare att sätta upp kortsiktiga & långsiktiga mål med sin ridning & sin häst samt att stärka självförtroende & självkänsla!

FÖRVERKLIGA DRÖMMAR & IDÉER
För att sätta upp mål (med t ex sin häst & sin ridning) kan man använda metoden SMARTA. Målet ska vara
Specifikt
Mätbart
Angeläget
Realistiskt
Tidsbestämt
Aktivitetskapande

Målen för de olika deltagarna varierade mycket - allt från att våga rida sin häst, få bättre tölt, bli ett bättre "team" till att kanske komma ut på tävlingsbanan.

För att STÄRKA SJÄLVFÖRTROENDE (att göra) & SJÄLVKÄNSLAN (att vara) uppmanade Haffi oss att varje dag skriva DAGBOK med ett "bokslut för dagen". Dagboken ska innehålla tre områden

1. VAD VAR BRA IDAG reflektioner över 3-5 av dagens händelser med en bekräftelse på mitt eget agerande och mina positiva egenskaper. Tex "Idag berömde jag personalen på OKQ8 " - jag är en generös, omtänksam & närvarande människa.

2. Vad är jag GLAD/TACKSAM FÖR (3-5 punkter) tex att jag fick vakna i morse, att jag är frisk, för min familj, att jag har ett arbete osv

3. Vad jag behöver HJÄLP med (kortsiktiga & långsikta mål) Tex att klara av ett jobbigt möte kommande dag.

"Jag själv är den viktigaste personen i Mitt liv!"

Vi pratade även om olika RÄDSLOR
- jag är rädd för att förlora det jag har
- jag är rädd att inte få det jag vill ha
- jag är rädd för att bli avslöjad

Rädslans "lillasyster" heter ILSKA!

http://galleri2013.austur.org/#!album-215

Att vara arg tar onödig energi, som kunde läggs på något annat och meningsfullare. Det kan vara befriande att "rensa upp" i våra relationer och vi fick lära oss en teknik för det!

Hur hanterar vi vår ilska - VEM? är jag arg på, VARFÖR?, VILKA HOT? ser jag (mot självkänslan, stoltheten, tryggheten, personlig relation, åsikter, framtidsplaner), vilken är MIN DEL? i händelsen.

Ridpassen red vi två och två och det fokuserades på våra enskilda mål & problem. En del hästar gillar inte att gå på ridbanan för de känner sig instängda, och för att få fram mer framåtanda hos dessa begav sig Haffi emellanåt ut på cykel bredvid/bakom ekipaget på de närliggande asfalt & grusvägarna.

Haffi uppmande oss också att ta fram lekfullheten i oss, och inte ta allting så allvarligt.

ATT TÄVLA: Ställ inte för höga krav på dig själv. Tävla mot dig själv - bry dig inte om hur det går för de andra. Skaffa dig en "grundpoäng" och på nästa tävlig strävar du mot att förbättra dina poäng jämfört med tidigare tävlingar.

Som avslutning kördes leken "Hela havet stormar" på hästryggen. Alla red på ridbanans fyrkantspår i tölt/trav och när Haffi skrek halt skulle alla skynda sig att göra halt vid en av de koner som låg på ridbanan. Eftersom det hela tiden var en kon mindre än antalet ryttare så blev det färre och färre kvar.

Här såg man verkligen hur fokuserade alla blev och alla visade verkligen en massa "jävlar anamma". Sist kvar på banan blev Saga & Bylgja, som nästan dök av sin häst för att kunna greppa konen i "finalen"!

För min egen del innebar helgen att jag peppades till att sätt upp ett högre mål inför årets sommartävling - jag bytte från V5 Lätt Fyrgång till V1. Just nu känns det som om ingenting är omöjligt och jag tävlar bara mot mig själv! "Höj handen, lite jävlar anamma & driv... ökad tölt!" V1 here we come! /Ingrid W

DELTAGARE MED HÄST: Emma Wahlén/ Næfrakolle & Andey, Ann-Chatrine Redin/Kelda, Matilda Dahl/Prydi, Ingrid Wahlén/Bytingur, Nina Morge /Prudur, Marika Stolpe/Tammin, Nike Stolpe (u)/Baldur, Saga Lindholm (u)/Bylgja, Irene Andersson/Sól, Marguerite Strandsten/Askur, Marianne Persén/Viðar

ANMÄLDA FOTFOLK: Cilla Olsson, Maria Smedberg, Carina Lindholm & Eva Andersson. Cissi Cederborg deltog på fredagskvällen föreläsning, men fick lämna återbud till resten p g a sjuka barn.

"Våga ta plats!"

SUDERRITTEN 24-26 MAJ
Även Suderritten har nu utökats med en dag, då det fanns möjlighet att komma ut till Holmhällar redan på fredagseftermiddagen/kvällen.

I år hade nio ekipage mött upp för att rida & umgås. Ingrid Jacobsson & Gunilla Sundberg hjälptes åt med att guida längs vägen.

På lördagen red vi en lite annorlunda väg än den vi tidigare brukat rida. Vi lastade hästarna och körde till Kettelvik där vi lämnade transporterna. Sedan red vi upp på Husygg -med en vidunderlig utsikt- ner förbi Hoburgsgubben och ut på kusten där vi rastade och åt vår matsäck.

Sedan fortsatte vi längs kusten, genom kohagar & vadningar förbi utgårdar i vattnet. Lite äventyrligt blev det emellanåt då det inte var helt enkelt att hitta grindar som gick att passera genom. Efter ca 5 timmar -inklusive rast- var vi tillbaka på Holmhällar. Hästarna inkvarterades i sina hagar och några blev skjutsade för att hämta hem transporterna från Kettlevik. Därefter blev det sedvanlig 3-rätters middag kl 17.00 på "panget".

Söndagen bjöd på "Islandsväder", då det kom in ett regnområde från Baltikum. Vi skrudade på oss mer eller mindre bra regnställ och gav oss ut för att rida längs kusten österut, sedan inåt landet och ut på stranden väster om Holmhällar.

Dagens ridtur blev "bara" omkring 3-3½ timme eftersom vi inte hade lust att göra någon längre fikapaus i det regniga vädret. Dagens fika intogs istället under tak väl tillbaka på pensionatet. Sedan lastade vi transporterna och styrde kosan oss hemåt efter en härlig ridhelg på Sudret.

http://galleri2013.austur.org/#213
DELTAGARE: Cilla Beite Börjesson/Riesen, Eva Pettersson/Irma, Maria Smedberg/Embla, Ingrid Wahlén/Bytingur, Matilda Dahl & Micke Olsson/Prydi + Lee, Pernilla Werling/Vaka, Ingrid Jacobsson/Venus, Gunilla Sundberg/Jesus & Sofie Lenströmer/Spyrna.
"FÖRSTA-HJÄLPEN FÖR HÄST" 23 MAJ
I samarbete med veterinär Stina Nilsson arrangerade Kauparve Islandshästar en kurs i "första-hjälpen" för häst.

Vi fick bland annat genomgång i hur vilken normal puls & temperatur en häst ska ha. Vad man bör ha i stallets första förbandslåda & daglig visitering av hästen.

Akut behandling av olika typer av skador - blödningar, skärsår, frakturer, kolik mm. Vi fick även lära oss lägga olika typer av bandage på t ex hovar, som inte är så lätta att få ett bandage att fästa.

Viktigaste kunskapen var dock hur man lägger ett tryckförband för att stoppa en rejäl blödning och att det ska vara HÅRT!

Om olyckan är framme ute på ridturen och man inte har bandagematerial med sig, så får man gå enligt principen "man tager vad man haver"

DELTAGARE: Ingrid Wahlén, Emma Wahlén, Sonja Grahns-Knutas (u), Ida Friberg (u), Ann-Chatrine Redin, Ingalill Karlsson, Marianne Lyttkens, Marianne Persén, Pernilla Werling Ödeen, Åsa Bendelin, Mira Slinger (u), Siri Slinger (u) & Trixie Hellström (u).

http://galleri2013.austur.org/#214
UTERITT PÅ FÅRÖ 19 MAJ
Ursprunget i denna ritt var vårt deltagande på Gunilla Werlings begravning. Tanken väcktes då på att vi skulle träffas och rida en tur tillsammans på Gunillas ridvägar. Sagt och gjort!

Vädret såg inte så lysande ut och ju närmare Fårösund vi kom desto mer regnade det! Men då vi körde ombord på färja upphörde regnet.  Vi parkerade hemma hos Gunillas man & dotter -Per & Pernilla- vid Hammars (eller "Vangi" som det tidigare hette) strax norr om det nya Bergman Centret.

I början av vår ridtur var det lite disigt men i samband med fikapausen kom solen fram och värmde härligt. Vi gissar att Gunilla måste ha haft ett "finger med i spelet".

Totalt var vi ute i ca fyra timmar med fikapaus. Vi red ner mot Lauters och ett långt stycke längs steniga stränder mot Marpes. Tillbaka via FBU-gården, vackra Fårö kyrka och ner på stranden vid Kyrkviken.

Kanske föddes här en ny tradition, med en Pingst ritt på Fårö!

DELTAGARE: Pernilla Werling-Ödeen/Faxi, Cilla Beite-Börjesson/Riesen, Agneta Hallenfur/Reifnir, Nina Morge/Oskadís, Matilda Dahl/Prydi, Maria Smedberg/Galsi, Renée Molin/Snillingur & Ingrid Wahlén/Bytingur.

http://galleri2013.austur.org/#212
LÅNGRITT PÅ STENKUSTEN 1 MAJ
För 11 året i rad genomfördes långritt på Stenkust med start & mål i Fleringe hos Ulla Andersson. I år blev det nytt deltagarrekord = 28 ekipage! Vädret var "som vanligt" soligt och fint och vi fick en härlig ridtur.

Ulla körde ut våra matsäckar, som vi intog med utsikt över havet. Cilla hade bakat härlig kladdkaka som alla sugna ryttare fick kalasa på!

Vi hade även ett extra medlemsmöte i samband med lunchpausen där vi valde in Lisa Raufi som suppleant i styrelsen istället för Johanna Nordenankar som lämnat sin post.

Tillbaka i Fleringe red vi ett tyst varv på ovalbanan för att hedra bortgångna medlemmen & ridkamraten Gunilla Werling. I täten gick två av Gunillas egna hästar - Vaka & Dreyri.

DELTAGARE: Maria Smedberg/Galsi, Cilla Beite-Börjesson/Riesen, Kerstin Waller/Irma, Marianne Lyttkens/Smalius, Ingrid Wahlén/Bytingur, Emma Wahlén/Embla, Ida Friberg (u)/Glæða, Sonja Grahns-Knutas (u)/Stimpill, Karin Ruger/Dreyri, Matilda Dahl/Prydi, Mira Slinger (u)/Perla, Siri Slinger (u)/Auður, Felicia Pettersson (u)/Tvenna, Clara Norrvide/Gimsteinn, Ann-Catrine Redin/Kelda, Ingrid Jacobsson/Venus, Carina Lindholm/Skjöldur Saga Lindholm (u)/Bylgja, Marguerite Strandsten/Askur, Nina Morge/Oskadís, Pia Bergman/Sölvi, Mia Hallin/Vaka, Fia Lundberg/Svie, Isabelle Lundberg (u)/Sæta, Linnea Werkander (u)/Vittla, Helena Mårtensson/Krummi, Sofie Stenström/Sigga, Nilla Bogren/Reifnir

http://galleri2013.austur.org/#210
RIDKURS FÖR MARIA BERG 27-28 APRIL I TRAUME

Ibland är det tur att folk åker på semester - som när Pia Bergman åkte till Kenya på ridresa och lärde känna Maria Berg, som visade sig vara C-tränare & A-instruktör för islandshäst med landslagsmeriter!

Arbetet under helgen inriktade sig på lösgörande arbete. Många av hästarna var ganska stela. Sedan är det ju ofta som hos oss människor att ena sidan är starkare & den andra svagare. Strävan är att få en "rak" jämnstark häst.

Vi jobbade med "öppna" som är en av skolorna för att stärka/träna yttre bakbenet.

Det gäller att jobba med hästen hela tiden - Maria citerade Kyra Kyrklund "man måste knåda på lerklumpen"- samtidigt måste man emellanåt låta hästen få "eget ansvar" och få visa att den kan.

"Man måste knåda på lerklumpen"

RYTTARKÄNSLA
-ge rätt hjälp
-i rätt tid
-i rätt mängd

Skänklarna är den primära hjälpen - tyglarna den sekundära.

Belöning = Eftergift

Angående tölt så sa Maria att det är oerhört svårt att beskriva för någon hur tölt ska kännas - det är som att med ord försöka beskriva jordgubbssylt.
Det bästa är att få rida en häst som töltar riktigt bra så att man kan känna takten "Tick-e-tack-e" eller "Black-and-dekk-er".

 

http://galleri2013.austur.org/#209

Är du osäker på hur tölt ska kännas - be att få provrida en kompis häst som töltar.

Maria tog även upp det här med vikten av att ha en väl passande utrusning - sadel & träns ska passa hästen OCH ryttaren. Dåligt tillpassad utrustning kan skada hästen och förhindra att den bygger muskler på rätt ställe.

Sadel är en färskvara eftersom hästen ändrar på sig hela tiden.

Tyvärr gick en av kursplatserna tom då Antonias Baumerts häst skadat sig - konstigt att ingen nappade på det "gyllene" tillfället! Ni förstår inte vad ni gick miste om! /Ingrid W

DELTAGARE: Pia Bergman/Sölvi, Lotta Molund/Kratur, Ingrid Wahlén/Bytingur, Emma Wahlén/Næfrakolla, Irene Andersson/Sól, Fia Lundberg/Ósk, Sara Lundberg/Froði (lö), Isabelle Lundberg/Sæta (sö), Vonna Norrby/Oður, Karin Ruger/Indra, Zenita Strandänger/Garri & Monika Östberg/Tor.

Det kommer att bli en uppföljning av denna kurs den 19-20 oktober. Maria tyckte det ska bli jättespännande att få komma tillbaka och se om det är någon skillnad på hästarna.

IN MEMORIAM

Gunilla Werling
30 april 1940 -
11 april 2013

Gunilla avled på kvällen den 11 april i sviterna av den bröstcancer hon drabbades av 1991. Hon kämpade tappert det sista året och var trots tidvis svåra smärtor vid konstant gott humör och var positiv ända in i det sista. Till slut blev dock sjukdomen henne övermäktig. /Per Werling.

En mycket uppskattad vän & ridkamrat har lämnat oss alldeles för tidigt. Det är så här jag vill minnas Gunilla - på Vakas rygg på en av Fårös sandstränder! Bilden är tagen 2010 på stranden till Norsta Aurar. /Ingrid Wahlén

http://galleri2013.austur.org/#211

I samband med begravningen i Fårö kyrka den 7 maj deltog några ekipage från Austur -däribland Gunillas tre egna hästar Vaka, Dreyri & Faxi- och bildade hedersvakt. De följde även med bilen i början av Gunillas sista resa. (Foto från begravningen: Åke Didriksson)

PÅSKLOVSLÄGER FÖR UNGDOMARNA HOS KAUPARVE ISLANDSHÄSTAR 26-28 MARS
Under tre dagar var det ridläger för hugade Austur ungdomar hos Kauparve Islandshästar.

DAG 1: Långritt ner till Hideviken med grillning på den fina grillplatsen i "Indianviken" strax nedanför ett litet raukfält i skogen. På kvällen bodde alla över hemma hos Trixie nere i Lärbro.

DAG 2: Ridlektioner & pyssel med hästarna. På Kvällen blev det teori och alla fick lära sig hur man gör ett eget dressyrprogram. Middag (taco-tårta), kolla på film & övernattning på Kauparve.

DAG 3: Ridlektioner där alla fick prova på att rida sitt egentillverkade dressyrprogram.

Det här med att göra sitt eget dressyrprogram blev en verklig "hit" och det skulle inte förvåna om det kommer att bli nytt deltagarrekord i dressyrklassen på den kommande juni tävlingen.

DELTAGARE: Trixie Hellström/Kraflar, Ida Friberg/Glæða, Vanja Björkqvist/Stormur, Sonja Grahns Knutas/Stimpill, Saga Lindholm/Bylgja, Mira Slinger/Perla, Siri Slinger/Tritla.

ANSVARIG: Emma Wahlén/Embla

 http://galleri2013.austur.org/#208
VÅFFELRITT I LÄRBRO 23 MARS
Totalt blev vi 16 ekipage som förskottsfirade våffeldagen med en gemensam uteritt i omgivningarna kring Kauparve Islandshästar.

Pga halkan och några oskodda hästar blev det en relativt lugn tur mestadels längs skogsstigar & åkervägar.

Efter ridturen blev det "våffel-frossa" i köket på Kauaprve.

DELTAGARE: Ingrid Wahlén/Bytingur, Emma Wahlén/Embla, Siri Slinger (u)/Tritla, Mira Slinger (u)/Perla, Trixie Hellström (u)/Kraflar, Sonja Grahns-Knutas (u)/Stimpill, Marianne Lyttkens/Erna, Ida Friberg (u)/Glæða, Lena Smitterberg/Vaka, Marianne Persén/Auður, Ann-Chatrine Redin/Kelda, Fia Lundberg/Freymoður, Sara Lundberg/Froði, Max Guney/Sigga, Isabelle Lundberg (u)/Sæta, Marika Arnesson/Tvenna

http://galleri2013.austur.org/#207
KURS I CENTRERAD RIDNING MED PIA PAULSÉN-HAWEE 17 MARS

Kursen hölls i lilla ridhuset i Sjonhem. Åtta deltagande ekipage. Förhoppningsvis kanske någon av deltagarna kan skriva ihop något om kursen.

Alla bilderna i galleriet är tagna av Nathalie Althin-Gudinge.

DELTAGARE:
Maria Smedberg & Galsi
Ingrid Jacobsson & ?
Irene Andersson & Sól
Nina Morge & Oskadís
Christina Eriksson-Rosén & ?
Gunilla Sundberg & Jesus
Emma Wahlén & Embla
Marianne Lyttkens & Glæða

http://galleri2013.austur.org/#192
,
SPORTLOVSTRÄFF FÖR UNGDOMARNA 27-28 FEBRUARI

Två soliga & härliga sportlovsdagar med några av tjejerna i Austurs ungdomsgäng.

Totalt var vi 11 ekipage som hade en mysigt ridtur till havet där vi fikade på isen längst in in i Kappellshamnsviken! Sonja upptäckte att Stimpen funkade bra som mugghållare!

Sen blev det pizzabak för hela slanten, detta föjdes av filmen "Kraftur - The last ride"... Några tårar blev det allt i soffan, nu är tjejerna ut och fodrar hästarna och kramar säkert om sina favoriter lite extra!

Alla övernattade på Kauparve och nästa dag turades alla om att tolka i pulka efter två av hästarna - Bytingur & Perla.

DELTAGARE: Emma Wahlén, Sonja Grahns Knutas, Ida Friberg, Trixie Hellström, Mira Slinger, Siri Slinger, Johanna Falk, Isabelle Lundberg, Alexandra Mårtensson GÄSTER: Stella Axelsson-Thafelin, Klara Axelsson-Thafelin

http://galleri2013.austur.org/#191
MEDLEMSTRÄFF 21 FEBRUARI - TEMA SADLAR & SADELINPROVNING & BETT TRÄNS

Saxat från Facebook
Hemma efter medlemsträff i Roma. Vad bra det var!

Veterinär Stina Nilsson började med en genomgång av hästens tänder, skador och skadeorsaker samt betsling. Super bra! Nu ska jag mäta hästarnas munstorlek och testa betten.

Sen tog sadelmakare Ulrika Sundberg vid och berättade om sadlar och hur de byggs upp och vad man ska tänka på. Viktigt att kolla upp sadeln med jämna mellanrum och stoppa om vid behov. Sadelhängaren kan skada stoppningen använd en enkel som är bara ett rör. Har du en sadel med trepunktsfäste dra alltid den bakre stroppen först.

Ja, lite klokare har jag allt blivit.

Tack Stina och Ulrika säger vi från avelsutskottet.

 /Nina Morge

DELTAGARE: Maria Smedberg, Nina Morge, Ida Friberg (u), Agneta Hallenfur, Vonna Norrby, Irene Andersson, Helena Duveborg, Emma Wahlén, Vanja Björkqvist (u), Lotta Pettersson, Anneli Lindström, Trixie Hellström (u), Sonja Grahns-Knutas, Pia Bergman, Lotta Moulnd, Karin Ruger
UNGDOMSTRÄFF PÅ KAUPARVE 2 FEBRUARI
Det var först tänkt att ungdomarna skulle tolka efter häst, men eftersom all snön tinade bort, så blev det en gemensam ridtur istället. Efter ridturen fixades gemensam taco-middag och sedan avslutades kvällen i TV-soffan framför Melodifestivalens första deltävling!

DELTAGARE: Emma Wahlén, Nathalie-Althin-Gudinge, Mira Slinger, Siri Slinger, Miriam Sposito, Trixie Hellström, Vanja Björkqvist, Sonja Grahns-Knutas & Ida Friberg

   
ÅRSMÖTE 26 JANUARI
Nästan 30 medlemmar -varav 6 ungdomar- hade mött upp på årsmötet 2013 i Bro bygdegård. Årsmötesförhandlingarna leddes av Ingrid Jacobsson.

2012: Klubben har under 2012 haft 84 medlemmar och som vanligt ett verksamhetsår fyllt av kurser, långritter och tävlingar.

VERKSAMHETSBERÄTTELSE
2012

EKONOMI: Klubbens ekonomi är fortsatt god.

Revisorerna har dock noterat att hanteringen av kursavgifterna innebär ett merarbete för kassören. På grund av detta föreslår revisorerna en förändring av kursavgifterna så att HELA kursavgiften ska betalas in för att man ska räknas som anmäld (förslagsvis 25% av den avgiften ska räknas som anmälnings-avgift).

I diskussionen angående förslaget höjdes röste med farhågor om att färre skulle komma att anmäla sig till kurser på grund av kostnaden. Man ville hellre att det skulle läggas större ansvar på kursansvariga att vara drivande i att alla avgifter betalas in i god tid innan kursen! Mötet gav nya styrelsen i uppdrag att fatta beslut i frågan.

STYRELSEN 2013: Nina Morge (ordf), Fia Lundberg (vice ordf), Lotta Molund (kassör), Irene Andersson (sekr), Martina Andersson. Suppleanter: Marguerite Strandsten & Johanna Nordenankar

 

UNGDOMSREPRESENTANT: Nathalie Althin-Gudinge

VALBEREDNING: Helena Duveborg (sammankallande), Lisa Raufi, Matilda Dahl & Monika Östberg.

TÄVLINGSKOMMITTÉ: Ulla Andersson (sammankallande), Lotta Molund, Emma Wahlén & Fia Lundberg.

MEDLEMSAVGIFT 2014: Mötet beslutade att medlemsavgiften för lokalklubben ska vara oförändrad.

REPRESENTANTER TILL SIFS RIKSMÖTE 16 MARS: Monika Östberg & Fia Lundberg. Suppleanter Zenita strandänger & Sara Lundberg

RESULTATLISTA KLUBBMÄSTERSKAP & ÅRETS GÅNGARTSEKIPAGE 2012 

DELTAGARE: Christina Eriksson-Rosén, Ingrid Wahlén, Nina Morge, Ingrid Jacobsson, Agneta Hallenfur, Emma Wahlén, Irene Andersson, Carina Lindholm, Saga Lindholm (u), Pia Bergman, Ulla Andersson, Cilla Olsson, Marianne Lyttkens, Ida Friberg (u), Sonja Grahns-Knutas (u), Miriam Sposito (u), Mira Slinger (u), Siri Slinger (u), Martina Andersson, Helena Duveborg, Nathalie Althin, Marguerite Strandsten, Trixie Hellström (u), Lotta Molund, Lisa Raufi, Eva Andersson.

 

KLUBBMÄSTARE 2012
Monica Östberg & Tor från Fafne

ÅRETS GÅNGARTSEKIPAGE 2012
Sara Lundberg &
Froði frá Holtsmúla1

TRETTONDAGSRITT PÅ FÅRÖ 6 JANUARI
Fyra hästtransporter med hästar åkte över med 10.30 färjan från Fårösund för att delta i årets trettondagsritt. Detta var faktiskt 8:e året vi gjorde denna ritt och det blev även rekord i deltagande ekipage = 17 stycken.

Vädret var helt ljuvligt. Relativt vindstilla, uppehåll och solen tittade faktiskt fram någon timme i samband med att vi hade fikapaus

Ritten utgick hemifrån Fia Lundberg och sedan red vi genom ett ganska snöfritt Ullahau i riktning upp mot Skär. Vi pausade ute vid stranden på östra sidan och alla åt sin medhavda matsäck. sedan fortsatte vi en bit längs stranden innan vi vände in mot Ullahau igen och tillbaka till Fia. Totalt red vi väl ca 3 timmar.

Alva kom ett steg närmare de där "100-gångerna-man-ska-ramla-av-innan-man-är-en-"riktig-ryttare", då hennes häst gjorde ett skutt i samband med att vi red längs stranden.

Vi blev även påminda om att komma ihåg att "röd-markera" svansar på hästar som har en tendens att sparkas. Rider man många är det svårt att hålla reda på vilken häst som är vilken!

DELTAGARE: Fia Lundberg/Freymoður, Sara Lundberg/Froði, Isabelle Lundberg (u)/Tammin, Ida Söderlund (u)/Matti, Lisa Raufi/Baldur, Kave Raufi/?, Elias Almqvist/Svie, Alva Raufi (u)/Vittla, Kerstin Waller/Frenja, Cilla Beite-Börjesson/Riesen, Marianne Lyttkens/Smalius, Karin Ruger/Dreyri, Ann-Chatrine Redin/Kelda, Ingrid Wahlén/Bytingur, Ida Friberg (u)/Vaka, Mira Slinger (u)/Perla & Sonja Grahns-Knutas (u)/Stimpill

http://galleri2013.austur.org/#190