ARKIVET 2014

VERKSAMHETSÅRET 2014 I BILDER
RID FÖR MUSIKHJÄLPEN
Med mycket kort varsel startade en Austur medlem insamlingsbössan "Rid för Musikhjälpen".

Tanken var att man skulle träffas den 14 december (någonstans på ön), ta en gemensam ridtur och samtidigt skänka en slant till insamlingen. Eller bara "rakt av" bidra med en slant ändå!

På Kauparve var vi 13 ryttare som träffades och några till red enskilt på annat håll! Totalt samlade bössan in 1 900kr (15/1). Förhoppningsvis kan vi ha lite bättre framförhållning nästa år, så att bössan och olika ridträffar kan annonseras lite tidigare!

Musikhjälpen är ett samarbete mellan P3 Sveriges Radio, SVT & Radiohjälpen. Under en veckas direktsänd radio (=144 timmar) samlar man in pengar till Radiohjälpen.

2014 var temat "Begränsa spridningen av HIV". Totalt samlade Musikhjälpen in 34 075 228kr!

//galleri2014.austur.org/#!album-251
FILMKVÄLLAR: "Hross í Oss" - "Of Horses And Men"
En Isländsk film från 2013. Den har fått flera priser bland annat Nordiska Rådets Filmpris 2014 för "Bästa regi" (Benedikt Erlingsson) och för "Bästa Musik" på "Les Arcs Festival" 2013)

Detta är en film där hästarna är stjärnorna. Det handlar om en avlägsen isländsk gemenskap av småbrukare och hästuppfödare, som inom sina hjärtan döljer passioner och fysiska behov som hästar inte är blyg för att visa. Några av scenerna är förbluffande - det är inte varje film som verkligen visar dig saker som du aldrig har sett förut. Och ändå lyckas filmen också vara öm, känslig och rolig.

Kort kan väl sägas att det är en komisk skröna där kärlek och död sammanflätas och får enorma konsekvenser.

Textad på engelska, norska och spanska. 96 minuter.

FILMKVÄLLAR:
20 NOVEMBER I ETELHEM:
Irene Andersson, Agneta Hallenfur, Ingrid Jacobsson

4 DECEMBER I VISBY: Pia Bergman, Lisa Lindblad, Nathalie Althin-Gudinge

3 DECEMBER I LÄRBRO: Ingrid Wahlén, Cilla Beite-Börjesson, Kerstin Johansson, Eva Andersson, Karin Ruger, Ulla Andersson

Några Austur röster om filmen:
- En klart annorlunda film. Kombination mellan komedi och skröna. Sevärd tycker jag!
- En dråplig film. Klart sevärd och lite rolig tycker jag. Mycket nöje!
- För mig som inte varit på Island var det kul att se lite vyer. Själva filmen gav många gapskratt, men i övrigt, njaaa....

- Filmen var både underhållande och stundtals dråplig. Ingen dussinfilm inte..Gillar den.

HÄSTINSAMLING PÅ FÅRÖ 30 NOVEMBER
För första gången har en hästinsamling genomförts på Fårö. Fia Lundbergs 45 hästar skulle flyttas från sommarbetet vid Stora Gåsemora hem till henne vid Nors (mellan Ekeviken och Sudersand). Förvånade Fåröbesökare mötte en storslagen syn - även om det höll på att gå galet.

På Island har man alltid flyttat hästar upp i fjällen under sommaren. Hästarna får vandra omkring i jättelika hagar och lär sig att överleva och söka sin mat i marker som kanske ser magra ut men hästarna är trots det tjocka och feta när de samlas ihop till hösten.

Tillsammans med islänningen Haffi Gislason, som bor i Sverige sedan många år, anordnades en kurs för 14 ryttare där finalen bestod av att flytta hästarna över ön. Haffi som har samlat in hästar på Island sedan han var barn var instruktör på kursen.

Deltagarna samlades på fredagkvällen för genomgång om islandshästars beteende i flock och om hur man gör på Island vid hästinsamlingar.

För att driva en flock från en plats till en annan krävs tydlighet, ledarskap och samarbete av ryttarna. När man driver hästarna behövs frontryttare som håller tempo och visar vägen. Flocken får inte springa förbi dem utan ska ligga bakom. Längs bak följer eftertruppen som ser till att inga hästar smiter och att flocken springer framåt.

Det var 16 ryttare som skulle driva 30 hästar över halva ön. Dessa hästar hade aldrig förut varit med om att drivas i flock och inte heller de hästar som ryttarna red.

Under lördagen övade alla ryttare genom att samla ihop hästarna och driva dem runt i deras egen hage där de känner sig hemma. En flock hästar är full av olika personligheter. En del springer lydigt på men andra ifrågasätter, vägrar eller springer åt andra hållet. På Island säger man att det tar fyra dagar för en flock att förstå vad detta går ut på – här fanns endast en helg till förfogande.

 

//galleri2014.austur.org/#!album-249

På söndagen började allvaret. Alla ryttare förberedde sig genom att köra de åtta kilometer som hästarna skulle drivas, med bil eller fyrhjuling, för att se vilka grindar som stod öppna och vilka vägar som skulle korsas.

När alla ekipage var sadlade och klara så gav sig 16 ryttare iväg med en flock uppspelta islandshästar. Detta påminde inte alls om de vanliga turridningarna som de flesta av hästarna är vana vid. Nu var de på tur tillsammans hela flocken.

"Var bestämda! Och kom ihåg att ha kul, skrek Haffi"

Man kom inte långt innan de första hästarna mitt i flocken drog iväg på en sidoväg och fick resten av den förvirrade flocken med sig. Ryttarna for efter och förde dem tillbaka. Senare drog ett par hästar förbi frontryttarna och flocken kom med full kraft efter dem – de tog stora vägen mot färjan. Det tog tid att samla ihop alla, inte minst eftersom några smitare lyckades springa långt.

När man ska samla ihop rymmande hästar måste man i full fart rida  en stor cirkel runt hästen och driva den tillbaka från andra hållet. Rider man bara ikapp jagar

man hästen längre och längre bort. Är man dessutom fler som driver behöver man samarbeta.

 "Det är inte helt enkelt men vansinnigt kul! säger Fia"

Till slut lyckades man hålla hela flocken samlad i en lugn och jämn rytm, och ryttarna red i den gångart som islandshästar är kända för – tölt. Och alla hästarna joggade in i vinterhagen, omringade av utmattade ryttare.

/Marika Stolpe

DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson, Lina Börjesson, Sandra Wallman, Elke Nesser, Therese Sonehag, Rebecka Wetterström, Marika Stolpe, Nike Stolpe (u), Tina Mårtensson, Antonia Baumert, Chatrine Rawitz, Johanna Persdotter-Axelsson, Anette Wästlund, Pia Bergman, Ulla Sterner, Maria Ekehult, Isabelle Lundberg (u), Linnea Werkander (u)

+ Några icke medlemmar och ett okänt antal fotfolk.

Se även FÖRELÄSNING + RIDKURS

RIDKURS MED HAFFI GISLASON 29 NOVEMBER
Som en förberedelse inför hästinsamlingen på Fårö den 30 november anordnades en ridkurs. Kursdeltagarna fick ensamma,. två & två och i grupp träna på att driva hästarna i deras stora sommarhage.

Det är inte bara väldigt roligt att driva hästar - det är nyttigt både för häst och ryttare. Ryttaren måste ha bra balans och vara följsam, agera målmedvetet & fokuserat - hästen ska inte bara gå framåt utan den måste även lyssna på ryttaren, den blir lyhörd, underkastad och lösgjord. Man lär samtidigt känna sin häst och vad den är bra på!

De saker man tränar hästen medan man driver är ungefär samma som på en ridbana - liten/stor volt, skänkelvikning, halvhalter, bakdelsvändningar mm.

DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson, Lina Börjesson, Sandra Wallman, Elke Nesser, Therese Sonehag, Rebecka Wetterström, Marika Stolpe, Nike Stolpe (u), Tina Mårtensson, Antonia Baumert, Chatrine Rawitz, Johanna Persdotter-Axelsson, Anette Wästlund

Se även FÖRELÄSNING + HÄSTINSAMLING

//galleri2014.austur.org/#!album-250
FÖRELÄSNING: HÄSTENS FLOCKBETEENDE 28 NOVEMBER
Föreläsning med Haffi Gislason och utgick från söndagens kommande hästinsamlingen. Hur tänker hästen ensam och i grupp? Hur kan hästen reagera när den drivs fram i flock?

På Island är hästinsamlingarna en gammal tradition. Där släppte alla hästägarna i en "kommun" sina hästar i en stor flock på fjället över sommaren. Sedan hjälptes man åt att samla in alla hästarna i en fålla där man sedan delade upp dem så att var och en fick med sig sina hästar hem.

Om man har en stor blandad flock som har varit tillsammans en tid så finns alltid en ledarhäst vilket vanligtvis är ett ranghögt äldre sto. Tillför man en eller flera nya hästar blir det ungefär som i Syrien = "krig". Skillnaden är att bara efter 6-7 dagar har det lugnat ner sig igen och ledarskapet i flocken är åter fastställt.

Det finns olika personligheter bland hästarna. I en väl fungerande flock går ledarhästen alltid först och ordningen i ledet därefter är i stort sett alltid densamma. Vissa hästar är lite "orosmoment" och försöker hela tiden bryta sig ut för att upptäcka nya saker. Har den hästen dessutom en eller flera kompisar som hakar på, så har man genast en liten grupp som kan dra iväg om man inte är uppmärksam.

När man driver en flock har man i täten några frontryttare, sedan flocken på kanske 40-60 hästar och sedan ett antal ryttare som rider bakom. Tempot brukar var ca 15-17 km/h.

"Misstag = erfarenheter"

Hästar är ju, som du vet, både flockdjur och flyktdjur. Och flocken behöver en ledare. När vi rider med många löshästar -en stor flock- så är det ledarryttaren som är ledare över flocken.

LEDARE. I fronten rider alltid en person som kan vägen och bestämmer takten. Denna person är lockså ledare över alla ryttare. Ledaren ska sitta på en häst som är pigg, snabb och lydig.

//galleri2014.austur.org/#!album-248 Bilderna är tagna på Island 2013. Hästarna hör hemma på gården Oddstaðir utanför Borgarnes och flocken består av 40-60 hästar.

TÄTRYTTARNA styr tempot och vägvalet. Tätryttarna har oftast lite piggare hästar som blir för "spända" av att ha en massa hästar framför sig. Tätryttarna har även som uppgift att se till att flockhästarna håller sig bakom tätryttarna.

BAKRYTTARNA samlar in "utbrytare" och ser till att flocken håller ihop. För att samla in "utbrytare" måste man rida långt ut runt den aktuella hästen, så att man hamnar framför bogen för att kunna påverka den att vika tillbaka.

Det är viktigt att bakryttarna inte rider för nära flocken, vilket kan göra att de ökar farten och orsakar problem för dem där framme.

Att driva en flock hästar ställer stora krav på samarbete mellan ryttarna och mellan front- & bakryttarna.

Man måste vara uppmärksam på "faror" som kan dyka upp längs vägen och som kanske kan locka en/flera hästar att "bryta ut" - vägkorsningar, avtagsvägar, stigar, grindhål, gott gräs, vägpasseringar, trafik osv

Som vanligt är det en trevlig upplevelse att lyssna på Haffi - han föreläser på ett mycket personligt sätt med stor kunskap, engagemang och med en lagom mix av allvar och humor.

Han berättade om när han tillsammans med några andra för många år sedan skulle driva en flock till ett stall i utkanten av Reykjavik. Det hela slutade med att en häst bröt sig ut och drog med sig hela flocken - korsade en motorväg, hoppade över en färist och in på en golfbana! Som tur fanns en öppen grind så flocken tog sig ut från golfbanan och sprang själva hem till stallet nästan 8 km bort! Det hela är preskriberat nu!

DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson, Lina Börjesson, Sandra Wallman, Elke Nesser, Therese Sonehag, Rebecka Wetterström, Marika Stolpe, Nike Stolpe (u), Tina Mårtensson, Antonia Baumert, Chatrine Rawitz, Johanna Persdotter-Axelsson, Anette Wästlund, Ulla Andersson, Ingrid Wahlén, Kerstin Johansson, Fia Lundberg, Linnea Werkander (u), Anna Möllerfors, Ulrika Hubner, Ulla Sterner + "ännu icke medlemmarna" Sofia Tollebrant, Marie Nilsson, Malin Starkenberg...

Se även RIDKURS + HÄSTINSAMLING

RIDKURS MED JOHANN FRIÐGERSSON I LAU 12-16 NOVEMBER
DELTAGARE: Ingrid Wahlén/Styrmir, Monika Östberg/Tor, Marie Flemström/Kulur, Antonia Baumert/þorsteinn, Zenita Strandänger/Garri, Katarina Swegler/Venus,  Chatrine Rawitz/Oliver, Fia Lundberg/Ósk, Isabelle Lundberg (u)/Froði, Lotta Molund/Kraftur //galleri2014.austur.org/#!album-247
MEDLEMSTRÄFF: ISLANDSHÄSTENS GÅNGARTER MED JOHANN FRIÐGERSSON I GARDA 12 NOVEMBER
DELTAGARE: Trixie Hellström (u), Maria Smedberg, Annika Nilsson Elgstrand, Therese Sonehag, Anna Möllerfors, Nina Morge, Ulrika Hubner, Lisa Raufi, Christina Eriksson-Rosén, Lotta Molund, Pia Bergman, Jane Karlsson, Nathalie Althin-Gudinge, Vonna Norrby, Irene Andersson, Ellen Carlsson, Cilla Beite-Börjesson, Stina Nilsson, Katarina Swegler, Marguerite Strandsten, Ingrid Jacobsson, Kerstin Johansson, Anneli Lindström, Therese Sonehag

ÖVRIGA: Johanna Modig

Deltagarlistan kommer att fyllas på!

 
RIDKURS MED JOHANN FRIÐGERSSON I LAU 7-9 NOVEMBER
DELTAGARE: Karin Ruger/Indra, IngaLill Karlsson & Ellen Carlsson/Feykir Lisa Raufi & Alva Raufi/Ljosi, Kicki Eriksson-Rosén/Glampi, Irene Andersson/Isa, Vonna Norrby/?, Ingrid Jacobsson/Hvatur, Lisa Coudek/Silkisif, Cilla Beite-Börjesson/ Riesen, Marguerite Strandsten/Prins  //galleri2014.austur.org/#!album-246
RID MOT BRÖSTCANCER 25 OKTOBER

Inom klubben arrangerades under dagen flera tidturer. Avgiften för turen (=100kr/person) gick oavkortat till Cancerfonden.

DELTAGARE FLERINGE (10st): Cilla Beite Börjesson/Smalius, Lina Börjesson/Riesen, Karin Ruger/Indra, Gunilla Sundberg/Jésus, Tina Mårtensson/Orka, Ida Friberg/Embla, Marianne Lyttkens/Glæða, Ulrika Sundberg

DELTAGARE VAMLINGBO: Lisa Coudek/Idunn & Ingrid Jacobsson/Kola.

DELTAGARE TRAUME: Pia Bergman/Sölvi

DELTAGARE ETELHEM: Irene Andersson

DELTAGARE ALA: Nina Morge + 1

DELTAGARE LOKRUME: Martina Andersson/Jón, Anders Andersson/Sprettur, EmmaLi Andersson (u)/Hrina & IdaLinn Andersson (u)/"shettis"

DELTAGARE VÄSTERHEJDE (3st): Ulrika Hubner

//galleri2014.austur.org/#!album-245

Du som inte hade möjlighet att delta kan ändå ge ett bidrag till Cancerfonden via sms. SMS:a BESEGRA 9390 till 72988 för att skänka 50 kr till insamlingen. Om du skriver in ditt namn efter insamlingens id-nummer kommer det att synas på gåvan. Annars blir din gåva presenterad som anonym. Exempel: BESEGRA 9390 Förnamn efternamn

FORTSÄTTNINGS KURS CENTRERAD RIDNING 17-19 OKTOBER
Ytterligare tre kurstillfällen med duktiga & inspirerande instruktören Pia Paulsén Hawee.

DELTAGARE SJONHEM: Nina Morge, Irene Andersson, Annika Hedberg, Ellen Carlsson

DELTAGARE LÄRBRO: Maria Svefors-Järnmark, Tina Mårtensson, Karin Ruger, Yvonne Gabrielsson, Lotta Pettersson, Cilla Beite-Börjesson, Eva Pettersson

DELTAGARE FÅRÖ: Elke Nesser, Elina Nesser, Anette Wästlund, Fia Lundberg, Isabelle Lundberg (u), Linnea Werkander (u), Ida Söderlund (u), Johanna Nordlund

 //galleri2014.austur.org/#!album-244
TÄVLING I DISTANS 18 OKTOBER
Årets sista tävling var distansen i Traume den 18 oktober.

En 1,5 mil lång bana  var snitslad längs de fina ridvägarna i omgivningarna. Ridvädret var bästa tänkbara - nästan vindstilla, uppehåll, svalt och flugfritt. Tyvärr kom bara 6 ekipage till start.

Banansvarig var Pia Bergman, sekretariat start/mål Lotta Molund & pulsare Nathalie Althin-Gudinge.

Trots snitslingen så var det -som vanligt- ett par smärre felridningar. Vi hade även ett par andra "intermezzon" i form av en tappsko, två mötande motorcyklister på en skogsstig och en lös häst!

Snabbast ridtid runt banan (=58 minuter)hade Marianne & Næfrakolla, men de diskades p g a en tappsko.

Efter att alla genomfört slutpulsning senast 30 minuter efter målgång var det prisutdelning och fika.

Slutsegrare i seniorklassen blev Ingrid Wahlén & Bytingur på 63minuter, och i juniorklassen Trixie Hellström & Kraflar på 64 minuter.

Konstateras kan att flera av deltagarna lyckades förbättra sina poäng i kampen om att bli "Klubbmästare 2014".

Stort tack till arrangörerna!

 

//galleri2014.austur.org/#!album-243;
SENIORER Ridtid Strafftid Total
1. Ingrid Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 63min - 63min
2. Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu 75min - 75min
3. Antonia Baumert & þorsteinn från Vargsätter 76min - 76min
4. Marianne Lyttkens & Næfrakolla från Hallbjäns - - disk
JUNIORER Ridtid Strafftid Total
1. Trixie Hellström & Kraflar frá Stora Kofa 64min - 64min
2. Ida friberg & Glæða från Fleringe 64min 5 69min
HÖSTTÄVLING 20 SEPTEMBER
Årets hösttävling arrangerades på ovalbanan vid Haltarve i Lokrume.

Tävlingsdagen inleddes i kraftig dimma med ett "invigningsvarv" med alla ungdomar varav några red med flaggor. Ganska pampigt faktiskt.

Totalt deltog 24 ekipage. Startfältet decimerades rejält med kort varsel med hela åtta ekipage hälta & en sjuk häst.

För året är det MYCKET FÅ YoungRiders (16-21år) och denna tävlings enda deltagare i åldersklassen valde därför att tävla tillsammans med Seniorerna.

Eftersom det bara genomfördes finaler i klasser med fler än 10 anmälda, så blev det endast finaler i V5 & T8 för seniorer.

Domare var Anne-Marie & Gunnar Werner. Domarsekreterare Helena Duveborg & Ingrid Jacobsson. Tävlingsledare Lotta Molund, som även var speaker tillsammans med Nathalie Althin-Gudinge.

DOMARENS PRIS för "mjuk & harmonisk ridning" tillföll junioren Lovisa von Corswant.

PRISER VAR SKÄNKTA AV
Akka Hemservice
Dahrves
Ellen Carlsson
Fårö Islandshästar
IceConcreate - Carina Lindholm
Kauparve Islandshästar
Lisa Lindblad
Lotta Molund
Stina Nilssons veterinärpraktik
Tre Svansar

Stort tack till deltagare, publik, sponsorer & domare.

Sist men inte minst ett STORT TACK till alla funktionärer - utan er ingen tävling!

 
T8 TÖLT SENIORER Uttag FINAL
1. Fia Lundberg & Ósk från Fjällgården 4,65p 4,38p
2. Lisa Lindblad & Gandur från Vena 4,8p 4,00p
3. Johanna Nordenankar & Viska från Hästhava 4,55p 3,63p
4. Anders Andersson & Sprettur från Erlandstorp 3,40p 3,00p
5. Wanja Pettersson & Fifla från Mulleberga 3,25p 2,88p
6. Kristina Lövgren & Blesi från Agersta 3,00p  
7. Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu 2,65p  
8. Ulrika Alfredsson & Lóði från Enggården 2,15p  
9. Tina Mårtensson & Orka från Åkerekens Gård 1,15p  

 //galleri2014.austur.org/#!album-242
T8 TÖLT JUNIORER
1. Ida Söderlund & Svie från Rooslunda 4,55p
2. Lovisa von Corswant & Drafna från Darhult 4,15p
3. Linnea Werkander & Fákur från Storsudret 3,75p
4. Vera Morge & Óskadís från Bergshill 2,90p
5. Jouline Eriksson & Merkja från Vinteråsen 2,00p
6. Lovisa von Corswant & Krummatá frá Grafarkoti 1,15p

T3 TÖLT SENIORER
1. Antonia Baumert & þorsteinn från Vargsätter 4,50p
2. Vonna Norrby & Einherji från Mörtö 4,05p

T3 TÖLT JUNIORER
1. Isabelle Lundberg & Röskva frá Flugumýri 3,65p

V5 FYRGÅNG JUNIORER
1. Ida Söderlund & Svie från Rooslunda 4,40p
2. Linnea Werkander & Fákur från Storsudret 3,75p
3. Jouline Eriksson & Merkja från Vinteråsen 3,70p
4. EmmaLi Andersson & Fála från Stensturg 3,40p
5. Lovisa von Corswant & Krummatá frá Grafarkóti 3,40p
6. Vera Morge & Óskadís från Bergshill 3,15p

V5 FYRGÅNG Uttag FINAL
1. Lisa Lindblad & Gandur från Vena 5,10p 4,94p
2. Johanna Nordenankar & Viska från Hästhava 4,35p 4,56p
3. My Lindstedt (YR) & Rán från stenstuge 4,30p 4,38p
4. Kristina Lövgren & Blesi från Agersta 4,20p 4,31p
5. Wanja Pettersson & Fifla från Mulleberga 4,80p 3,44p
6. Ulrika Alfredsson & Lóði från Enggården 4,05p  
7. Fia Lundberg & Ósk från Fjällgården 3,95p  
8. Terese Ahrling & Ísafold frá þóronúpi 3,65p  
9. Ulrika Alfredsson & Meyja från Vida 3,50p  
10. Tina Mårtensson & Orka från Åkerekens gård 2,75p  

V2 FYRGÅNG SENIORER
1. Vonna Norrby & Einherji från Mörtö 5,45p
2. Antonia Baumert & þorsteinn från Vargsätter 5,10p

V2 JUNIORER
1. Isabelle Lundberg & Röskva frá Flugumýri 4,90p

F2 FEMGÅNG SENIORER
1. Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu 2,55p
2. PUL skyddad 2,35p

F2 FEMGÅNG JUNIORER
1. Lovisa von Corswant & Drafna från Darhult 3,30p
FÅRÖRITTEN 12-14 SEPTEMBER
Det var trettonde gången som Austur arrangerade Fåröritten. I år var väder-prognosen inte den bästa veckan innan men när fredagen kom så lös solen och himlen var blå! 

Alla deltagare lyckades komma ut redan under fredagen. Hagar byggdes, vi installerade oss i stugor, en del hann med en ridtur. Vi sjutiden började grillerna glöda och vi åt en gemensam middag utomhus. Inga mygg och ganska varmt! En liten Islandströja var inte fel...! Lugn natt, inga hästar som rymde. 

På lördagsmorgonen sov en del länge, några tog ett morgondopp och andra vandrade en härlig tur på stranden. Kl 12 var det lunch på Vinor Krog. Det är nytt för iår. Alla behövde vi en ordentlig lunch inför ritten på eftermiddagen.

Efter lunchen sadlade vi och gjorde oss klara. Vid halv 2 red vi ut på Sudersand mot Gåsemora för att möta upp de som hade sina hästar där. Turen gick sedan vidare över Kalbjergaheden mot Telgevika. Omväxlande skritt och tölt! Vid Telgevika blåste det lite mer men fortfarande ganska varmt! Sen bar det av ut på Norsholmen. En del red vidare mot Ekeviken och en del tog turen runt Norsholmen! Jag tänker varje gång jag rider därute att....undra ifall jag kan anse mig kontrollera en häst i öppen terräng....! Några av oss släppte loss i en härlig galopp runt udden! 

Sedan mot "Bahokastranden" vi gick en bra bit ut i vattnet! Underbart! Därefter red vi mot Ekeviken. Flera hängglidnings surfare var på stranden så vi red utmed skogskanten för att inte skrämma hästarna. En härlig tölt i ett fint led! "Lycka"!!!

Sen var det Ulla Hau och självklart ett stopp i Ankrondellen! Massa nya badankor fanns det. Sista biten i Ulla Hau avslutades med en härlig galopp. De som inte ridit till Norsholmen fick en extra tur i Ulla Hau! Det finns många vägar att välja på.........svårt att hitta :)

Åter i stugbyn blev det mat till hästarna och dusch och ombyte för oss ryttare. Kl halv åtta var det 3 rätters middag på Vinor! Efter middagen var vi alla trötta och sängen hägrade! Hästarna fick en portion kvälls hö och sedan gick vi alla och la oss.

Återigen en lugn natt, någon häst som "i-ade" men annars lugnt och stilla.

På söndagen ringde klockan vid 8. Morgon-dopp och sedan frukost. Stugorna skulle städas, extra nog då vi fått påpekande förra året! Hagarna skulle mockas! Runt 10 var vi klara för avfärd. Tyvärr var det en del som inte kunde rida med på söndagen pga förkylning och ont i ryggen!

//galleri2014.austur.org/#!album-238

Avfärden blev lite fördröjd då en häst hade tappat en sko! Fias man, Patrik fick rycka in och sätta på en tappsko! Kvart i 11 var vi iväg! In i Ulla Hau! Underbar härlig tölt genom skogen. Flera gånger var vi tveksamma om vägen ...... Men det hör ju till!!!

Vi passerade Sågverkat denna gång! Synd att inte Matilda var med som alltid har undrat om det sågverket verkligen finns!!! 
Sandra ville till Björkskogen så den lyckades vi också hitta. Det blev en härlig tur kors och tvärs i Ulla Hau. 

Vi hade fått reda på att de släppt en tjur på vägen in till Norsta Aura så i år fick vi ta en annan väg. På väg dit så passerade vi en hästhage och en "stor häst" rymde. Vi lyckades fånga in den och även laga staketet så vi kunde fortsätta mot Norsta.
Ut på stranden överraskade vi ett par.......först bara 5 hästar och sedan ytterligare 16..... Man kan aldrig vara säker var vi ryttare kan dyka upp .... :)

Norsta Aura stranden är alltid underbar! För många av oss blev det en underbar galopp!
Blir alltid lika förundrar av var min häst får energin ifrån! Vet att jag hörde dottern, Lina ropa:
- Mamma se upp för hålen!!!!!!!
Reffe och jag flög fram i en underbar galopp tätt följd av Carina på Skjöldur!! Åh vad vi njöt!

Framme vid fyren hade Patrik kommit med lunchen! Oj vad vi var hungriga!!! Pasta-sallad åts tillsammans med smörgås och plommon!

 
Turen avslutades ut med alla stränder. En underbar avslutning på en fin helg att se det skimrande havet och känna solen värma i ansiktet. Det blev inga utgårdar denna gång. Staketen var borttagna så vi kunde gå ut med havet nästan hela tiden. Borta vid Ava visade Fia oss en ny väg där man även kunde plocka fantastiska stolt fjällskivling! Vi fick smaka och en del av oss tog med sig hem! Turen avslutades med Sudersands stranden. Återigen var det svårt att hålla in sin häst..... Reifnir ville inte gå långsamt så det blev galopp fram till stugbyn! 

En väldigt försenad fika hann vi med, halv 5 var klockan, innan vi packade ihop alla hagar och lastade vår hästar för hemfärd!
Tack alla för en fantastisk helg!

Väl mött igen nästa år för en fartfylld helg på Fårö

Vid penna 
Cilla i Fleringe

DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Lina Börjesson/Svie, Sandra Wallman/Smalius, Carina Lindholm/Skjöldur, Saga Lindholm (u)/Bylgja, Stina Nilsson, Ida Nilsson (u), Bella Nilsson (u), Katarina Svegler, Elke Nesser/Safir, Elina Nesser/Reyr, Linnea Werkander (u)/Fákur, Pia Bergman/Sölvi, Nina Morge/Ofnir,  Vera Morge (u), Christina Eriksson-Rosén/Glampi, Karin Ruger/Indra, Fia Lundberg, Isabelle Lundberg (u), Ida Söderlund (u), Lisa Lindblad/Gandur, Lisa Raufi, Alva Raufi (u), Rebecka Wetterström, Felicia Wetterström, Maria Ekehult Catrine Rawitz/Óliver, Kerstin Johansson/Dimma
KURS I MARKARBETE MED MARIA BERG 6-7 SEPTEMBER
Att arbeta hästen för hand och i longering är kompletterande träningsmetoder som ofta ger ovärderliga resultat.

Under helgen gick vi grundläggande igenom olika longerings tekniker och utrustningar. Vi kommer också att arbetade hästarna för hand från backen.

Ett av passen och i samband med longering blir det även sits och balansträning för ryttaren. Vi varvade praktisk träning med teori.

DELTAGARE Pia Bergman, Elke Nesser, Elina Nesser, Tina Mårtensson, Linnea Werkander (u), Helena Mårtensson, Johanna Nordlund, Fia Lundberg, Isabelle Lundberg (u), Ida Söderlund (u) + ???

//galleri2014.austur.org/#!album-240
RIDHELG PÅ FÅRÖ 5-7 SEPTEMBER
Eftersom Austurs Fåröritt tidigt såg ut att bli överfull var vi några stycken som bestämde oss för att göra en egen ridhelg på Fårö.

Sagt och gjort! Stugor bokades och på fredag eftermiddag var vi 16 ekipage som äntrade färjan till Fårö. Efter att ha riggat hagar, och installerat oss i stugorna grillades det medhavd middag.

På lördag red vi iväg vid 11-tiden för att hinna göra en längre tur. Vi red förbi Stora Gåsmora mot Kyrkviken och vände sedan in över land förbi Ajkesträsk. Den medhavda lunchen avnjöt vi med havet som bakgrund ute på Norholmen.

Vi som ridit på Fårö tidigare pratade hela tiden om "Ankrondellen" som ett tydligt navigeringsmärke och de andra fattade inte vad vi menade. Men NU vet de!

På lördag kväll blev det 3-rätters lyxig middag på Vinor Krog.

På söndagsmorgonen städade vi ur stugorna innan vi satt upp för att rida in över Ullahau, mot Skär och sedan vidare ut på Norsta Auren. Strax innan fyren väntade Pernilla & Erik Hellström med lunchen, som bestod av god pastasallad med dryck och frukt.

Hemvägen via Skalasand gick alldeles för fort och strax var vi tillbaka i stugbyn där det väntade mockning av hagar och lastning.

 //galleri2014.austur.org/#!album-239

Vädergudarna var med oss hela helgen och vi hade ett strålande varmt septemberväder att rida i. Sist men inte minst hade vi sådan "tur" att vi inte fick plats på färjan tillbaka så vi var "tvungna" att stanna i Broa och handla glass! 

Stort tack till Hellströmarna som körde ut våran lunch, samt så till att Gimsteinn som tappat en sko fick åka hem på lördagskvällen!

/Ingrid

DELTAGARE: Emma Wahlén & Gandur, Ingrid Wahlén & Styrmir, Ann-Catrine Redin & Kelda, Trixie Hellström (u) & Kraflar, Siri Slinger (u) & Tritla, Mira Slinger (u) & Gimsteinn, Sonja Grahns-Knutas (u) & Stimpill, Ida Friberg (u) & Glæða, Marianne Lyttkens & Embla, Maria Svefors-Järnmark & Tvenna, Lena Smitterberg & Næfra.

ÖVRIGA kanske presumtiva medlemmar i Austur: Stella Axelsson-Thafelin (u) & Anðey, Marianne Söderstrand & Auður, Siv Månsson-Weijmers & Blakkur, Tina Niska & Dropi + Anna Nilsson & Bytte.

LAG SM 2014 - 8-10 AUGUSTI
I år fick lokalklubben Ofeigur -tack vare att de vann förra året- det stora ansvaret att anordna Lag SM.

Tävlingarna hölls på Ofeigurs hemmabana Margaretehof utanför Everöd i Skåne. 15 lag frånhela landet gjorde upp om placeringar. Många fina hästar och duktiga ryttare gjorde fina prestationer under helgen.

Det var 13 olika grenar som skulle ridas, 6 ovalbanegrenar och 6 uddagrenar samt lagshow. Det var en härlig stämning  hela tiden och en hel del publik. Vädrets makter ar med så solen lyste i stort sett hela tiden.

Det känns som de flesta var mycket nöjda med arrangemanget. Så klart finns alltid saker som kan bli bättre, och det kommer kanske att märkas nästa år eftersom Ofeigur segrade även i år. Detta gör att nästa års Lag SM kommer gå av stapeln på Margaretehof då med!

Saxat från SIFs hemsida

//galleri2014.austur.org/#!album-241
RESULTAT:
1. Ofeigur 6,78p

2. Sigur White Angels 6,39p
3. Forsens Eddor 5,76p

Totalt deltog 15 lag

CENTRERAD RIDNING 8-11 JULI
Pia Paulsén-Hawee kom till Gotland under några varma sommardagar för att hålla eftermiddags kurser på tre olika platser - Sjonhem, Lärbro & Fårö.

Många var de ryttare som passade på att förkovra sina kunskaper i i ämnet centrerad ridning.

Två teoripass hölls - i Lärbro & på Fårö.

DELTAGARE:
Sjonhem 8 juli:
Annika Hedberg, Ellen Carlsson (ej medlem), Kerstin Johansson, Vera Morge (u), Annika Hansson (ej medlem), Lisa Raufi

Lärbro 9-10 juli:  Marianne Lyttkens, Ingrid Wahlén, Emma Wahlén, Lisa Coudec, Karin Ruger, Yvonne Gabrielsson, Wanja Pettersson, Maria Svegfors Järnmark, Carina Lindholm, Lotta Pettersson, Jennie Håkansson (ej medlem), Eva Pettersson.

Fårö 11-12 juli: Elke Nesser, Elina Nesser, Tina Mårtensson, Helena Lindén (ej medlem), Camilla Lundberg, Sara Lundberg, Isabelle Lundberg (u), Rebecka Wetterstrand, Pernilla Werling, Johanna Nordenankar, Lovisa von Corswant (u)

//galleri2014.austur.org/#!album-237
 
SOMMARTÄVLING 7-8 JUNI
Årets sommartävling hade lockat totalt 26 ekipage. Tävlingarna inleddes redan på lördag eftermiddag med FS1 dressyr, och vädret var det bästa tänkbara - soligt och fint!

Domare var Ulrika Wendéus, domarsekreterare Nina Morge och speaker/tävlingsledare Lotta Molund. "Som vanligt" räddade Erik Hellström hela tillställningen genom att fixa den krånglande ljudanläggningen!

Största klassen var tölt T8 med totalt 18 deltagare. För året är det lite tunt med ryttare i YR-klasserna (16-20 år), men desto fler juniorer (7-15år).

Ett ekipage diskades pga felaktig utrustning (nosgrimma i kombination med stångbett) varför det än en gång måste poängteras vikten av att sätta sig in i tävlingsreglementet.

Helgens stora vinnare blev Antonia Baumert & þorsteinn från Vargsätter, som vann alla tre klasserna de deltog i.

Young ridern Nike Stolpe & Baldur & juniorerna Trixie Hellström & Kraflar, Lovisa von Corswant vann vardera två klasser, men i övrigt spreds de blå/gula rosetterna till flera ekipage.

Domarens Pris för mjuk och harmonisk ridning tillföll Mira Slinger & Perla från Bökenäs.

Stort tack till domare Ulrika, funktionärer, publik och alla duktiga deltagare!

FS1 DRESSYR - Senior
1 Antonia Baumert & þorsteinn från Vargsätter 5,2p
2. Lisa Lindblad & Gandur från Vena 5,0p
3. Wanja Pettersson &  Fifla från Mulleberga 4,8p
4. Monika Östberg & Tor från Fafne 3,8p

FS1 DRESSYR - Junior
1 Trixie Hellström & Kraflar frá Stóra-Klofa 4,3p

T3 TÖLT - Senior
1. Antonia Baumert & þorsteinn från Vargsätter 4,6p
2. Emma Wahlén & Næfrakolla från Hallbjäns 4,1p
  Fia Lundberg & Heimir frá Moeiðarhvoli 4,1p
4. Sara Lundberg & Freymoður frá Holtsmúla1 3,8p

T3 TÖLT - YoungRider
1. Mira Slinger & Perla från Bökenäs 5,2p

T3 TÖLT - Junior
1. Trixie Hellström & Kraflar frá stóra-Klofa 4,3p
2. Isabelle Lundberg & Hönk frá Hilðarbergi 3,3p
  Lovisa von Corswant & Drafna från Darhult disk

//galleri2014.austur.org/#!album-236

T8 TÖLT - Senior
1. Anders Andersson & Sprettur från Erlandstorp 5,0p
2. Monika Östberg & Tor från Fafne 4,8p
3. Lisa Lindblad & Gandur från Vena 4,5p
4. Nathalie Althin-Gudinge & Kraftur från Kvilla 4,3p
  Wanja Pettersson & Fifla från Mulleberga 4,5p
6. Marguerite Strandsten & Askur från Stenstuge 3,5p
  Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu 3,5p
8. Martina Andersson & Jon från Väbylund 3,3p

T8 TÖLT - YoungRider
1. Nike Stolpe & Baldur från Bokö 4,5p
2. Saga Lindholm & Bylgja från Gallerud 3,5p

T8 TÖLT - Junior
1. Lovisa von Corswant & Hremmsa från Manketorp 5,0p
  Tilda Wahlström & Irma frá Balkastöðum 5,0p
3. Ida Söderlund & Völsavilla från Äpplatö 4,5p
  Sonja Grahns-Knutas & Stimpill frá Hofðabakka 4,5p
  Ida Friberg & Glæða från Fleringe 4,5p
6. Linnea Werkander & Fákur från Storsudret 4,0p
7. Jouline Eriksson & Merkja från Vinteråsen 3,3p
8. Siri Slinger & Tritla från Stenstuge 2,4p

F2 FEMGÅNG - Senior
1. Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu 3,8p
2. Anders Andersson & Sprettur från Erlandstorp 2,2p

F2 FEMGÅNG - Junior
1. Lovisa von Corswant & Drafna från Darhult 2,0p

V2 FYRGÅNG - Senior
1. Antonia Baumert & þorsteinn från Vargsätter 5,2p
2. Monika Östberg & Tor från Fafne 5,1p
3. Emma Wahlén & Næfrakolla från Hallbjäns 5,0p
4. Fia Lundberg & Heimir från Moeiðarhvoli 4,8p
  Sara Lundberg & Freymoður frá Holtmúla1 4,8p

V2 FYRGÅNG - YoungRider
1. Saga Lindholm & Bylgja från Gallerud 2,3p

V2 FYRGÅNG - Junior
1. Isabelle Lundberg & Hönk frá Hilðarbergi 3,8p
2. Trixie Hellström & Kraflar frá Stóra-Klofa 3,7p

V5 FYRGÅNG - Senior
1. Lisa Lindblad & Gandur från Vena 5,3p
2. Wanja Pettersson & Fifla från Mulleberga 5,0p
  Nathalie Althin-Gudinge & Kraftur från Kvilla 5,0p
4. Marguerite Strandsten & Askur från Stenstuge 4,8p

V5 FYRGÅNG - YoungRider
1. Nike Stolpe & Baldur från Bokö 4,8p
2. Mira Slinger & Perla från Bökenäst 4,0p

V5 FYRGÅNG - Junior
1. Ida Friberg & Gæða från Fleringe 5,0p
2. Lovisa von Corswant & Hremmsa från Manketorp 4,8p
3. Linnea Werkander & Fákur från Storsudret 4,7p
4. Ida Söderlund & Völsavilla från Äpplarö 4,6p
5. Tilda Wahlström & Irma frá Balkastöðum 4,5p
6. Siri Slinger & Tritla från Stenstuge 4,1p
7. Sonja Grahns-Knutas & Stimpill från Höfðabakka 3,2p
8. Jouline Eriksson & Merkja från Vinteråsen 2,7p

RIDKURS MED ULRIKA WENDÉUS 6-7 JUNI
DELTAGARE: 1.Karin Ruger/Indra 2.Pia Bergman/Sölvi 3.Lisa Lindblad/Gandur 4.Antonia Baumert/þorsteinn 5.Wanja Pettersson/Fifla 6.Tina Mårtensson 7.Tilda Wahlström (u) 8.Linnea Werkander (u) 9.Elke Nesser 10.Elina Nesser 11.Nina Morge 12.Marika Stolpe  13.Nike Stolpe

 

SUDERRITTEN 23-25 MAJ

I år hade sex ekipage mött upp för att rida & umgås. Det blev en verkligt härlig ridhelg med kalasväder med sol och värme hela helgen.

Ingrid Jacobsson guidade oss längs vägen. Även i år startade vi lördagsturen genom att lasta hästarna och körda till Kettelvik där vi lämnade transporterna. Sedan red vi upp på Husygg, förbi Hoburgsgubben och ut på kusten där vi rastade och åt vår matsäck.

Sedan fortsatte vi längs kusten, genom hagar & ett par vadningar förbi utgårdar i vattnet. I år var vattenståndet ovanligt lågt. Efter ca 5 timmar -inklusive rast- var vi tillbaka på Holmhällar.þ Hästarna inkvarterades i sina hagar och några åkte för att hämta hem transporterna från Kettlevik. Därefter blev det sedvanlig 3-rätters middag kl 17.00 på "panget".

Söndagsturen på ca 3½ timme gick norrut förbi Vändburg och ytterligare en bit längs den vackra kusten innan vi vek in mot land för att komma ut vid kusten strax väster om Holmhällar.

Tillbaka på "panget" tog vi en gemensam fika innan vi packade in oss i transporterna för hemfärd. /Ingrid W

DELTAGARE: Ingid Jacobsson/Kola & Silkisif, Cilla Beite-Börejesson/Riesen, Kerstin Waller/Reifnir, Karin Ruger/Indra, Ingrid Wahlén/Perla & Carina Lindholm/Bylgja.

//galleri2014.austur.org/#!album-235

AVELSKVÄLL PÅ FÅRÖ 21 MAJ
Johanns Fridgersson höll en intressant kväll på tema "Avel" på Stora Gåsemora kvällen den 21 maj.

Enligt Johann går avel ut på att få fram bättre individer med en harmonisk balans mellan lynne, bra rörelser och vilja. Har du en häst som saknar någon av dessa egenskaper kan inte de andra väga upp.

Tre frågor att ställa sig innan man betäcker sitt sto:
1. Varför betäcker jag? 
2. Behöver jag fler hästar? 
3. Går de att sälja?

Stoets inverkan på avkomman väger 55%. Först efter 3-4 föl kan du avgöra om det är ett sto som ger bra avkommor.

Som hobbyavlare bör man ta hjälp att välja hingst och ta en väl beprövad hingst då kan du se resultaten han presterat. Unga BLUP-hingstar är storavlarnas sätt att låta hobbyavlarna vara försökskaniner.

Använder man en högt bedömd hingst och ett högt bedömd sto är sannolikheten att få en toppavkomma en på tio, är bara ena parten högt bedömd är sannolikheten en på hundra.

För att fölet ska utvecklas och bli en trevlig häst ska den fostras av hästar. Inte klappa och gulla med fölen. När fölet avvants mår det bäst av att fostras i stor flock på stora marker, de första 2-3 åren danar hästen.

Hingstfölen kastreras vid 9-10 månader och sen kan de fostras i storflocken. Unghingstflockar tror inte Johann på, vem fostra vem i en sån flock? (Det kanske bara blir huliganer? Min fundering.)

Johann tycket att vi ska våga ta bort dåliga hästar. På Island gallrar man bort dåliga individer vid inridningen som sker vid 4-5 års ålder.

De är vad jag noterat. Ni som var med komplettera. Nästa träff ger vi oss på World Fengur. /Nina Morge

DELTAGARE: Fia Lundberg, Cilla Beite-Börjesson, Ellen Carlsson, Nina Morge, Helena Duveborg, Ulrika Hubner, Vonna Norrby, Irene Andersson, Anette Wästlund, Anders Andersson, Martina Andersson

Birta från Vididal & Ljósi från Storsudret (2013)

"Avel går ut på att få fram bättre individer"

Hringey fra Gudenådalen & Röskva från Kauparve (2014)

TÄVLING I DISTANS & TRAIL 10 MAJ
Totalt var det 14 ekipage som deltog i årets första klubbtävling, som gick av stapeln på Kauparve Islandshästar i Lärbro.

TRAIL
Banan bestod av totalt 11 moment där lydnad, flyttbarhet & mod testades. Tävlingsledare & domare: Ingrid Wahlén.

14 deltagande ekipage. Bäst av alla lyckades en riktig "rookie" -Lotta Pettersson på blott 5-åriga stoet Saga från Förhult på 7.91p.

Än en gång kan man också konstatera att klubben har många duktiga trail-ungdomar!

SENIORER
1. Lotta Pettersson & Saga från Förhult 7,91p
2. Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu 6,82p
3. Emma Wahlén & Næfrakolla från Hallbjäns 6,73p
4. Sara Lundberg & Freymoður frá Holtsmula 1 5,18p
5. Lisa Lindblad & Gandur från Vena 2,09p
6. Fia Lundbrg & Ósk från Fjällgården 0.91p
YOUNG RIDER
1. Mira Slinger & Perla från Bökenäs 6,36p
2. Saga Lindholm & Bylgja från Gallerud 4,55p
JUNIORER
1. Trixie Hellström & Kraflar frá Stóra-Klofa 7,27p
2. Sonja Grahns-Knutas & Stimpill frá Höfðabakka 7,00p
3. Linnea Werkander & Fákur från Storsudret 5,55p
4. Isabelle Lundberg & Sæta från Stenstuge 4,36p
5. Ida Friberg & Glæða från Fleringe 2,73p
6. Ida Söderlund & Völsavilla från Äpplarö 2,36p

DISTANS
12 ekipage red längs en snitslad nästan 1,5 mil lång bana, som löpte längs bra ridvägar, vilket förklarar det relativt höga ridtempot.

Enligt ett nytaget beslut har åldern på deltagande hästar sänkts till 5 år. Det var dock bara ett ekipage som nappat på det (Emma med 6-åriga Næfrakolla).

Pulsare & tidtagare: Lotta Pettersson

Total snabbast var Sara Lundberg & Freymoður som avverkade banan på 46 minuter, vilket innebär en snitthastighet på ca 19 km/h!

//galleri2014.austur.org/#!album-232

SENIORER
1. Sara Lundberg & Freymoður frá Hóltsmula1 46 min
2. Fia Lundberg & Ósk från Fjällgården 47 min
3. Emma Wahlén & Næfrakolla från Hallbjäns 48 min
4. Lisa Lindblad & Gandur från Vena 51 min
5. Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu 51 min
YOUNG RIDER
1. Mira Slinger & Perla från Bökenäs 62min
JUNIORER
1. Linnea Werkander & Fákur från Storsudret 47 min
2. Trixie Hellström & Kraflar frá Stóra-Klofa 51 min
3. Ida Söderlund & Völsavilla från Äpplarö 55 min
3. Isabelle Lundberg & Sæta från Stenstuge 55 min
5. Sonja Grans-Knutas & Stimpill frá Höfðabakka 56 min
6. Ida Friberg & Glæða från Fleringe 62 min
Samtliga ekipage klarade pulsningen utan tidstillägg, vilket visar på en kombination av förståndig ridning och hästar i bra kondition.

Efter avslutad distans hölls prisutdelning där den förvirrade tävlingsledaren glömt att lägga in två tävlande i prislistan! Det ena felet korrigerades omgående, men den andra har en röd rosett att hämta!

Stort tack till alla deltagare, publik och till tidtagare & pulsare Lotta! Nästa tävling i distans går den 18 oktober vid Traume.

LÅNGRITT PÅ STENKUSTEN 1 MAJ
För tolfte året i rad har vi idag ridit Stenkusten!Väderprognosen var lite si och så men SMHI lovade i alla fall uppehåll hela dagen!
18 ryttare anslöt på åkern vid ovalbanan hos Ulla! Lite diskussion om vad man skull ha på sig då många av oss ridit i T-shirt dagen innan! Men vi valde långkalsong och massa lager på överkroppen! Vi skymtade en blå strimma på himlen och tyckte det bådade gott!

Lugn skrittur bort till Hauvägen då vi ökade till lite tölt! Vinden började ta i och den blå strimman försvann! Väl inne i skogen vid Bästeträsk började det regna och ännu mera vind! Lite mer kläder sattes på!
Hästarna var pigga och efter hällmarken blev det en lång härlig tölt! Det bättrade på värmen hos oss ryttare som blivit väl kalla under skritten. Framme vid Ar slog vågorna mot land och det var svårt att ta sig fram! Regnet hade nu upphört men vinden ökat än mer!

Efter en bit på Stenkustvägen mötte Ulla upp och hade hittat en fin plats i lä uppe i skogen! Vi brukar normalt fika vid havet men när nordosten låg på var det inte läge idag! Vindbyar runt 21 m/sek! Underbart att få i sig matsäck och kaffe. Det blev den sedvanliga kladdkakan med vispgrädde också!

När vi fikat klart klarnade det upp och solen tittade fram! Vissa tog en skön galopp i skogen på härlig skogsväg! Hästarna var glada och pigga! Genom brända skogen och Bläse skogen töltade vi fram och nu var det många av oss som
hade för mycket kläder på! Vinden hade avtagit!

Vi avslutade men en härliga galopp men med lite överraskningar! En stor RÖD skogsmaskin hade placerats ut mitt på den underbara galoppsträckan! En slank han (häst) hit och en slank han dit men inga allvarliga missöden skedde tack och lov! Några "grundstötningar" och skogsinventeringar gjordes! Vissa av oss fick verkligen träna sin balans! Vem kommer på iden att ställa en RÖD skogsmaskin där.... det måste jag ta reda på!!!!

//galleri2014.austur.org/#!album-231

TACK alla för en härlig ridtur!
Vi syns nästa år! / vid penna Cilla i Fleringe

ps Lita aldrig på SMHI ds

DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson/Riesen, Lina Börjesson/Væting, Kerstin Waller/Reifnir, Nilla Bogren/Smalius, Elke Nesser/?, Carina Lindholm/Skjöldur, Saga Lindholm (u)/Bylgja, Ingrid Wahlén/Styrmir, Marianne Lyttkens/Gimsteinn, Ida Friberg (u)/Glæða, Eva Pettersson/Irma, Elina Nesser Salmonsson/?, Kerstin Johansson/Dimma, Ingrid Jacobsson/Silkisif, Monika Östberg/Tor, Mira Slinger (u)/Perla, Siri Slinger (u)/Tritla & Sonja Grahns Knutas (u)/Stimpill
UTERITT TILL LAUSVIKEN MED OMNEJD 20 APRIL
DELTAGARE: ANMÄLDA: Lisa Raufi, Fia Lundberg, Sara Lundberg, Isabelle Lundberg (u), Helena Mårtensson, Linnea Werkander (u), Christina Eriksson-Rosén, Marguerite Strandsten, Kerstin Johansson/Dimma, Pia Bergman/Sölvi, Katarina Swegler/Venus, Ingrid Jacobsson, Lisa Coudec + Alva Raufi (u) & Elias Almqvist (ej medlemmar) //galleri2014.austur.org/#!album-230
UNGDOMSTRÄFF I VISBY 18 APRIL
Elva ungdomar deltog i träffen hemma hos Nathalie Althin i Visby. DELTAGARE:
RIDKURS FÖR MARIA BERG 12-13 APRIL
DELTAGARE: Pia Bergman, Sara Lundberg, Karin Ruger, Trixie Hellström (u), Lisa Lindblad, Monica Östberg, Antonia Baumert, Anneli Lindström, Zenita Strandänger, Fia Lundberg //galleri2014.austur.org/#!album-233
CENTRERAD RIDNING 22 MARS
 

DELTAGARE: Yvonne Gabrielsson, Fia Lundberg, Ann-Charlotte Pettersson, Sofia Karlsson, Ida Friberg (u), Karin Ruger, Ingrid Jacobsson, Sara Lundberg & Nina Morge 

SIF RIKSÅRSMÖTE 15 FEBRUARI
Nina Morge & Fia Lundberg representerade Austur på årsmötet som  hölls i Märsta

SIF STYRELSEN 2014: Kina Larsson-Ström, Jan Ljungholm, Nina Bergholtz, Göran Montan (ordförande), Kerstin Konitzer, Sven Olof Melin, Stina Hauschildt och Tanja Zabel.

 
GRÖNT-KORT-KURS 15 FEBRUARI
Eftersom våra klubbtävlingar alltmer börjar närma sig tävlingsreglementet FIPO kom tanken på att genomföra en kurs för "Grönt-Kort".

Grönt kort är inget krav för deltagande, men det är den tävlandes skyldighet att känna till de regler & bestämmelser som gäller.

Vi har redan några ekipage som tävlat officiellt på fastlandet och förhoppningen är att det ska komma att bli fler.

Kursens målsättning är att ge teoretiska kunskaper om tävlingsridningens bestämmelse och regler. Vad som är obligatoriskt, tillåtet och förbjudet. Den är även en mer allmän genomgång av gott uppträdande på tävlingsbanan.

Kursledare var Ulrika Wendéus, som är B-instruktör, domare med tävlingsmeriter från landslaget.

Glädjande nog så var det hela 25 medlemmar (varav 8 ungdomar) som mötte upp i Sjonhem bygdegård för att delta.

DELTAGARE: Ingrid Wahlén, Irene Andersson, Nina Morge, Nathalie Althin, Anneli Lindström, Ingrid Jacobsson, Vonna Norrby, Marguerite Strandsten, Christina Eriksson-Rosén, Ulla Andersson, Fia Lundberg, Isabelle Lundberg (u), Sara Lundberg, Ida Söderlund (u), Linnea Werkander (u), Therese Sonehag, Trixie Hellström (u), Pia Bergman, IngaLill Karlsson, Siri Slinger (u), Mira Slinger (u), Ida Friberg (u), Vanja Pettersson, Sonja Grahns-Knutas (u), Lisa Lindblad

Här kommer lite kort sammanfattning:

FIPO - man behöver inte kunna allt utantill. Välj det som gäller dig och lär dig hitta i FIPO. Studera särskilt de svenska tilläggen. Reglementet går att hitta på SIFs hemsida.

Viktigt datum är den 1 april - då träder alla beslutade regeländringar i kraft.

TÄVLINGSKALENDER Alla propositioner finns på SIF hemsida. där kan man läsa var & när det arrangeras tävlingar & vilka klasser man kan delta i. Kostnad & sista anmälningsdag.

ANMÄLAN till tävling ska ske på avsedd blankett som postas eller mailas till arrangören.

OVALBANAN: Vi gick igenom ovalbanegrenarna och hur dessa rids.  Vad man får och inte får göra på en ovalbana. Hur programridningen ska gå till beroende på om man rider ensam eller flera på banan.

VANLIGA & ONÖDIGA FEL:
- Få hjälp in på banan eller under programridningen
- Glömmer att hälsa på domarna
- Inte saktar av till skritt efter avslutat program.
- Sitter av inne på banan
- Hästen hoppar av banan
- Rider fel gångartsföljd eller felaktigt program

GRENAR Begreppet "lätta klasser" kommer att försvinna. Själva grenarna tex T5, V5 mfl kommer att finnas kvar men kommer inte att kallas "lätta".

NY DOMARHANDLEDNING
Ulrika berättade även att det kommit en ny domarhandledning - alltså nya riktlinjer för hur domarna ska bedöma respektive gångart. LÄS MER!

GRUNDKRAV FÖR DELTAGANDE: Hästen ska vara minst 5 år, frisk, vaccinerad & registrerad i SIF. Ryttaren ska vara medlem i SIF & ha med sig hästpass, vaccinationsbevis & hästägarförsäkring.

TÄVLINGSLICENS: Nytt från 2014 är att licenserna är baserade på ryttarens ålder. Det går även att lösa engångslicenser. Alla licenser löses hos SIF.

ÖVRIGT: En häst kan bara delta en gång i varje gren, men med olika ryttare i olika grenar.

SÄKERHET: Visa hänsyn till andra som vistas på tävlingsplatsen. Se över utrustningen så att den är hel & passar hästen. Sko med klack & godkänd hjälm är ett krav. Ha extra tanke på säkerhetens vid i- & urlastning, framridning & på tävlingsbanan. Ingen busridning på ärevarvet.

Dagen avslutades med en kort information om den nya grenen TÖLT IN HARMONY, som är på väg att bli en ny tävlingsgren. "Tölt in harmony" finns i tre olika svårighetsnivåer varav nivå 1 får ridas även i trav. Det man kan se på denna video är nivå 3.

ÅRSMÖTE 25 JANUARI
30 medlemmar hade mött upp till årsmötet i Sjonhem bygdegård. Årsmötesförhandlingarna leddes av Ingrid Jakobsson.

KLUBBEN: Under året har klubben haft 107 medlemmar, varav 26 av dem var mellan 7-20 år. Ekonomi är god, och även om vissa medlemsfodringar finns, så har vi har gått med ett "överkott" på 10 646,46kr under året.

Verksamhetsberättelse 2013

STYRELSEN 2014:
Ordförande Nina Morge
Vice ordförande Fia Lundberg
Sekreterare Irene Andersson
Kassör Lotta Molund
Ledamot Ulrika Hübner

Suppleanter: Lisa Raufi & Marguerite Strandsten

UNGDOMSREPRESENTANT: Nathalie Althin med biträde av Mira Slinger.

VALBEREDNING: Monika Östberg (sammanikallande), Matilda Dahl, Stina Nilsson & Pia Bergman.

REPRESENTANTER TILL SIFs RIKSÅRSMÖTE: Fia Lundberg & Nina Morge. Suppleanter: Lisa Raufi & Ingrid Wahlén

TÄVLINGSKOMMITTÉ. Lotta Molund, Ulla Andersson, Nathalie Althin & Fia Lundberg

LOKAL MEDLEMSAVGIFT 2015: Det beslutades att den lokala delen av avgiften ska vara oförändrad.

PRISUTDELNING:
KLUBBMÄSTARE 2013:
Hela 10 ekipage hade resultat för att delta i  "kampen" om det fina vandringspriset. Bäst lyckades Sara Lundberg (YR) & Froði frá Holtsmúla1 på 5,14p.

ÅRETS GÅNGARS EKIPAGE 2013: I år kunde hela 34 ekipage visa resultat från både 4/5-gång & tölt. Pga det stora antalet deltagare delades även en liten utmärkelse ut till bästa Young Rider & bästa Junior.
1. Ulla Sköldstam (S) & Gymir från Sanda (6,16p)
2. Sara Lunderg (YR) & Froði frá Holtsmúla1 (5,89p)

8. Mira Slinger (J) & Perla från Bökenäs (5,09p)

RESULTATLISTA KLUBBMÄSTARE
& ÅRETS GÅNGARTSEKIPAGE

DELTAGARE: Ingrid Wahlén, Nina Morge, Pia Bergman, Carina Sellin, Irene Andersson, Cilla Olsson, Cornelia Rödén (u), Nathalie Althin-Gudinge, Ida Friberg (u), Marianne Lyttkens, Mira Slinger (u), Siri Slinger (u), Trixie Hellström (u), Cilla Beite Börjesson, Agneta Hallenfur, Karin Ruger, Lisa Raufi, Monika Östberg, Ulla Andersson, Sonja Grahns Knutas (u), Carina Lindholm, Saga Lindholm (u), Lisa Lindblad, Alva Raufi (u), Christina Eriksson-Rosén, Zenita Strandänger, Lotta Molund, Marguerite Strandsten, Ingrid Jacobsson, Ulrika Hübner.

Hör av er om jag missat någon i deltagarlistan! webmaster@austur.org

FÖRTJÄNSTFULL MEDLEM 2013
Ulla Andersson

MOTIVERING: Under många år har Ulla generöst öppnat sitt hem och sin gård så att Austurs medlemmar kan få möjligheten att tävla på ovalbanan.

  

KLUBBMÄSTARE 2013
Sara Lundberg & Froði frá Holtsmúla1
(5,14p)

ÅRETS GÅNGARTSEKIPAGE 2013
Ulla Sköldstam & Gymir från Sanda
(6,16p)

TRETTONDAGSRITT PÅ FÅRÖ
Ritten utgick från Fia Lundberg vid Sudersand. Detta var 9:e året vi genomförde denna ridtradition.

Nytt deltagarrekord = 21 ekipage.  Otrolig tur med vädret, ganska varmt, uppehåll, delvis soligt och nästan ingen vind.

Vi red två timmar "kors & tvärs" på UllaHaus mjuka stigar. Den medhavda matsäcken smakar extra gott då man kan inta den med utsikt över havet.

DELTAGARE: Fia Lundberg/Sæta, Sara Lundberg/Ósk, Isabelle Lundberg (u)/Frey, Linnea Werkander (u), Ida Söderlund (u), Elke Nesser/Froði, Cilla Beite-Börjesson/Riesen, Kerstin Waller/Reifnir, Ulla Andersson/Sigga, Helena Mårtensson, Ingrid Wahlén/Bytte, Siri Slinger (u)/Tvenna, Mira Slinger (u)/Gípa, Marianne Lyttkens/Stimpen, Ida Friberg (u)/Glæða, Matilda Dahl/Prydi, Karin Ruger/Indra, Kerstin Johannson/Tora, Pia Bergman/Sölvi, Nathalie Althin/Tammin, Lisa Lindblad/Gandur

http://galleri2014.austur.org/#!album-229