ARKIVET 2018

Sidan senast uppdaterad den 18 november 2018 16:56

2 x RIDKURS MED JOHANN ÞÓR FRIÐGEIRSSON
Johann har hållit kurser i Sverige i tjugo år och  vecka 45+46 har han de senaste åren besökt Gotland och Austur.

Johanns koncept är att han under tre dagar tränar din häst och i samband med fredagens teori går han också igenom varje häst. Under helgen rider man sedan tre privatlektioner.

Båda kurserna arrangerades i Lau hos Lisa & Kave Raufi. Vi deltagare får tacka för er gästfrihet och allt jobb ni lagt ner för att kurserna ska gå att genomföra.

"Låt inte hästen göra något du inte bett den om"

VECKA 45 - 7-11 november.
DELTAGARE: Irene Andersson, Christina Eriksson & Glampi, Ingrid Jacobsson, Lisa Coudec & Skvetta, Marguerite Strandsten & Erlendur + PRins, Vonna Norrby, Sonja Grahns Knutas

VECKA 46 - 14-18 november
DELTAGARE: Jennifer Glimfalk & Hagl, Ingrid Wahlén & Dellingur, Ani Stenkvist & Reynir, Siv Månsson-Weijmers & Vákur, Lotta Molund-Löfgren & Eldlilja, Lova Nordlund (u) & Fálki, Therese Sjöberg & Silfur-Þerna, Linda Silfvergren & Elgur, Alva Raufi (u) & Gandur

PRIS: 3 000kr (2 550kr/ungdom)

"Lyssna - Svara - Vänta"

 

FÖRELÄSNING MED JOHANN ÞÓR FRIÐGEIRSSON - "Islandshästen dåtid & nutid"
Totalt hade 37 personer mött upp i Solbergaskolans matsal i Visby för att följa med Johann Friðgersson på en liten resa genom islandshästens historia.

Förr var islandshästen det enda transportmedlet som fanns på Island och den användes till ALLT. Packhästar transporterade byggnadsmaterial, posten och proviant till både folk och fä. Hästarna var kort sagt ett villkor för människornas hela tillvaro på ön och följde med i befolkningens hela "livscykel" - de bar barnmorskorna till förlossningarna och liken till begravningsplatsen.

Vid det stora vulkanutbrottet 1873-74 omkom i stora drag 70% av allt levande - av 30 000 islandshästar blev bara ca 5 000 kvar.

Redan i slutet av 1800-talet exporterades hästar från Island och många av dem blev gruvhästar i England och på Irland. Export med båt upphörde i slutet på 1990-talet, och man övergick då till flyg. Numera exporteras ca 1200-1300 hästar/år från Island.

"En häst som lämnat Island får aldrig komma tillbaka"

För att behålla rasen opåverkad har man sedan många satt stopp för införsel av hästar till Island, och en häst som lämnat Island får aldrig komma tillbaka.

Vi fick höra om hur man på 1940-talet från regeringshåll faktiskt ville slakta bort alla hästarna eftersom man ansåg att bilar & andra maskiner skulle ta över deras roll i samhället.

Mycket har hänt sedan dess - islandshästen har övergått från att vara arbetshäst till ridhäst, och även sättet att rida har tvecklats till det bättre. Det var faktiskt först på 1970-talet som de första ridkurserna hölls på Island.

 

II är dock inte ett resultat av avel utan helt enkelt att hästarna har det bättre nu än förr. Idag är manhöjden i snitt ca 137cm för ston och för higstar 140.

Eftersom inga hästar vaccineras så är de känsliga för nya smittor och det är därför mycket viktigt att man decinsficerar all utrustning man har med sig (särskilt skona) då man åker på ridresa till Island.

Idag finns ca 80-90 000 hästar på Island och den växer runt om i världen - i Sverige finns idag ca 30 000 hästar!!

.. aa

... och stoet Fluga som rymde genom att hoppa av en båt och hittades i en myr. Där ligger numera den kända avelsgården Flugumýri.

Stort tack till Johann för en trevlig kväll!!

STICKTRÄFF 29 NOVEMBER
När hösten och vintern har börjat ge sig till känna känns det härligt att plocka fram stickningen igen. Det är ju när det blir lite kyligare som det är härligt att kunna dra på sig en vacker och värmande lópapeysa (ulltröja).

Vi var fem stycken som träffades i Studiefrämjandets lokaler i Visby för att inspirera varandra till nya alster.

Vi fikade, pratade mönster, färger och olika varianter av isländskt ullgarn. Ni som vill köpa islandsgarn kan göra det på både "Ringmurens hemslöjd" på Södertorg och "Design och Present" på St Hansgatan.  Vill man beställa på nätet finns många alternativ!

Vi tittade på varandras pågående alster och man upphör aldrig att fascineras över trots att man stickat samma mönster, så ser tröjorna helt olika ut beroende på färgval.

Mer inspiration kan man få i Järbo ABs "Riddari-Knit-Along-Blogg"

Vi passade på att preliminärboka två nya träffar - måndag 28 januari & tisdag 23 april.

DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson, Lotta Molund-Löfgren & Therese Sonehag syns på bilden + Ingrid Wahlén & Carina Lindholm.

RIDKURS FÖR HAFFI GÍSLASON 20-21 OKTOBER
Så har vi haft ännu en mycket uppskattad kurs med Haffi Gíslason. En riktig "boost" för självförtroendet och ridglädjen...

På fredagskvällen var det teori hemma hos Nathalie i Vänge. Vi pratade om mål med ridningen.

Vi pratade också om vikten av att öka vårt självförtroende genom att tänka "positivt" och fokusera på det som vi är bra på. Det som går mindre bra är inte "dåligt" utan bara saker vi behöver träna mer på. Och glöm inte att HA KUL!!

Själva ridkursen hölls på ridanläggnngen i Sjonhem. På lördag red vi två pass två och två och på söndag var sin privatlektion.

DELTAGARE: Nathalie Althin-Gudinge & Kjarni, Zenita Strandänger & Tyr Cajsa Håkansson (u) & Miriam, Emma Li Andersson (u) & Hjalmur+Hrina, Monika Östberg & Gleði Ingrid Wahlén & Dellingur, Marguerite Strandsten & Prins, Marianne Lyttkens & Glæða, Ida Friberg & Embla, Alva Raufi (u) & Ljósi.

PRIS: 2 000kr (1550kr för ungdom).

"Vi är bra - men vi kan bli bättre"