ARKIVET 2018

Sidan senast uppdaterad den 18 november

VERKSAMHETSÅRET 2018 I BILDER
 
LAG-SM TRÄNING 27 & 28 DECEMBER I LYE
Sara Lundberg hade lektioner i ridhuset i Lye. Deltagare var de ungdomar som anmält intresse att vara med på Lag-SM 2019.

DELTAGARE: EmmaLi Andersson, Isabelle Lundberg, Alva Raufi, Ida Söderlund, Linnea Werkander, Vera Morge, Sonja Grahns Knutas.

 

 

   
RIDLEKTIONER 26 & 27 DECEMBER
Den 26 december höll Sara Lundberg ridlektioner i Lye ridhus.

DELTAGARE: Stina Nilsson, Lisa Raufi, Jennifer Ellis Glimfalk/Hagl, Freja Glimfalk/Hrisla, Iréne Anderson, Ingrid Jacobsson, Therese Sjöberg/þerna, Marguerite Strandsten, Nathalie Althin Gudinge/Kjarni, Lotta Molund-Löfgre/Eldlija

 

 

Den 27 december höll Emma Wahlén ridlektioner hos Kauparve Islandshästar i Lärbro. Emma en av öns två utbildade Ridlärare1 för islandshäst  (tidigare B-instruktör).

Det blev blandat uterittslektion, vanlig lektion på ridbanan och unghästträning i rundkorall.

DELTAGARE: Lena Smitterberg/Gípa, Janina Rolfart/Bytingdur, Marianne Söderstrand/Viktor, Siv Månsson-Weijmers/Vákur, Ingrid Wahlén /Náttvörður.

TÖLTA FÖR MUSIKHJÄLPEN 10-16 DECEMBER
Den 10-16 december var det dags för den tionde upplagan av Musikhjälpen. Årets värdstad var Lund.

Arrangemanget är ett samarbete mellan SR, SVT & Radiohjälpen och pengarna går oavkortat till att hjälpa barn, unga och vuxna runt om i världen.

Årets tema: "Alla har rätt att funka olika". 

 

Det finns ungefär en miljard människor med funktionsnedsättning i världen. Omkring 4 av 5 bor i låg- och medelinkomstländer där fattigdom, undernäring, vitaminbrist, sjukdom och skador är vanliga orsaker.

Många lever också fattigt som en konsekvens av funktionsnedsättning och saknar möjlighet att försörja sig. Med sämre tillgång till vård, stöd och utbildning är det svårt att skapa sig en framtid.

Människor med funktionsnedsättning är en av världens mest diskriminerade grupper. Många fastnar i fattigdom, stängs ute och osynliggörs på grund av hinder och stigman.

Med funktionsnedsättning är risken stor att drabbas hårdare av nöd och katastrof - och få hjälp sist.

Totalt samlades det in drygt
 50 miljoner!

Människor i islandshästvärlden har stöttat insamlingen på olika sätt - bland annat dök flera ekipage från Islandshästföreningen Gandur upp utanför glasburen. Det har även startats flera olika insamlingsbössor. Resultatet blev totalt, fördelat på sju olika bössor 18 655 kr.

Austurs digitala insamlingsbössa inbringade 750kr! Tack till alla som bidragit!

TÄVLING I DISTANS 24 NOVEMBER I VAMLINGBO
Höstens distanstävling lockade hela 13 startande. Banansvariga var Ingrid Jacobsson & Christina Eriksson och den sistnämnda var även pulsare.

Start och mål fanns i Vamlingbo "city" intill kyrkan och vi red längs en ca 1,2 mil lång bana i omväxlande terräng och emellanåt med havsutsikt.

Senast 30 minuter efter målgång ska alla pulsas - för hög puls innebär tidstillägg eller diskvalificering. Tyvärr hade Alvas häst tappat en sko under ritten och då blir man automatisk diskad.

Efter målgång och pulsning intog därefter våra medhavda matsäckar i solskenet och hade prisutdelning. Stort tack till Stina Nilsson som sponsrat med priser,

Snabbast runt banan denna soliga och varma dag var Marianne Lyttkens & Embla + Celine Blomberg & Indra som båda red på 53 minuter.

Vi hade även med en deltagare utom tävlan - Elin Sjöberg (junior) på russet Kaya. Elin red runt banan tillsammans med mamma Therese och avverkade banan på 85 minuter. Hon tilldelades en vit rosett för sitt deltagande.

Nästa år blir det fler tillfällen att rida distans och då hoppas vi på ännu fler deltagare!

ALLA kan vara med - allt som behövs är en ryttare och en häst i nganska god kondition!

  SENIORER/YOUNG RIDER Ridtid Tillägg TOTAL
1. Marianne Lyttkens (S) & Embla från Jordala 53 - 53
2. Ingrid Wahlén (S) & Dellingur från Kauparve 60 - 60
3. Anders Andersson (S) & Sprettur från Erlandstorp 61 - 61
4. Hanna Blomberg-Olsson (S) & Krummi frá Ytra-Vallholti 59 10 69
5. Lovisa von Corswant (YR) & Visir från Tängmark 72 - 72
6. Lena Silfvergren (S) & Gáski från Dirhuvud 77 5 82
7. Therese Sjöberg (S) & Silfur Þerna från Alverliden 85 - 85
8. Lisa Raufi (S) & Ljósi från Madkullen 90 - 90
9. Jennifer Glimfalk (S) & Hagl från Skogsstjärnan 97 - 97
  JUNIORER Ridtid Tillägg TOTAL
1. Celine Blomberg & Indra från Getor 53 - 53
2. EmmaLi Andersson & Hjalmur från Glottra 56 - 56
3. Freja Glimfalk & Hrisla från Gervide 92 - 92
4. Alva Raufi & Gandur från Storsudret - - disk
RIDKURS FÖR JOHAN HÄGGBERG I DALHEM 22 NOVEMBER
Torsdag den 22 november arrangerades en 1-dags ridkurs med Johan Häggberg.

Ekipagen red två privatlektioner vardera och hade teori i samband med lunchen.

DELTAGARE: Hanna Lindstedt, Marguerite Strandsten, Fia Lundberg, Ida Friberg, Ingrid Jacobsson, Johanna Nordlund (ej medlem), Fia Lundberg

Pris 1 400kr/person (1 050 kr/ungdom) vid 8 deltagare.

2 x RIDKURS MED JOHANN ÞÓR FRIÐGEIRSSON v45 & v46
Johann har hållit kurser i Sverige i tjugo år och  vecka 45+46 har han de senaste åren besökt Gotland och Austur.

Johanns koncept är att han under tre dagar tränar din häst och i samband med fredagens teori går han också igenom varje häst. Under helgen rider man sedan tre privatlektioner.

Båda kurserna arrangerades i Lau hos Lisa & Kave Raufi. Vi deltagare får tacka för er gästfrihet och allt jobb ni lagt ner för att kurserna ska gå att genomföra.

"Låt inte hästen göra något du inte bett den om"

VECKA 45 - 7-11 november.
DELTAGARE: Irene Andersson, Christina Eriksson & Glampi, Ingrid Jacobsson, Lisa Coudec & Skvetta, Marguerite Strandsten & Erlendur + PRins, Vonna Norrby, Sonja Grahns Knutas

VECKA 46 - 14-18 november 
DELTAGARE: Jennifer Glimfalk & Hagl, Ingrid Wahlén & Dellingur, Ani Stenkvist & Reynir, Siv Månsson-Weijmers & Vákur, Lotta Molund-Löfgren & Eldlilja, Lova Nordlund (u) & Fálki, Therese Sjöberg & Silfur-Þerna, Linda Silfvergren & Elgur, Alva Raufi (u) & Gandur

PRIS: 3 000kr (2 550kr/ungdom)

"Lyssna - Svara - Vänta"

 

FÖRELÄSNING MED JOHANN ÞÓR FRIÐGEIRSSON
13 NOVEMBER - "Islandshästen dåtid & nutid"
Totalt hade 37 personer mött upp i Solbergaskolans matsal i Visby för att följa med Johann Friðgersson på en liten resa genom islandshästens historia.

Förr var islandshästen det enda transportmedlet som fanns på Island och den användes till ALLT. Packhästar transporterade byggnadsmaterial, posten och proviant till både folk och fä. Hästarna var kort sagt ett villkor för människornas hela tillvaro på ön och följde med i befolkningens hela "livscykel" - de bar barnmorskorna till förlossningarna och liken till begravningsplatsen.

Vid det stora vulkanutbrottet 1873-74 omkom i stora drag 70% av allt levande - av 30 000 islandshästar blev bara ca 5 000 kvar.

Redan i slutet av 1800-talet exporterades hästar från Island och många av dem blev gruvhästar i England och på Irland. Export med båt upphörde i slutet på 1990-talet, och man övergick då till flyg. Numera exporteras ca 1200-1300 hästar/år från Island.

"En häst som lämnat Island får aldrig komma tillbaka"

För att behålla rasen opåverkad har man sedan många satt stopp för införsel av hästar till Island, och en häst som lämnat Island får aldrig komma tillbaka.

Vi fick höra om hur man på 1940-talet från regeringshåll faktiskt ville slakta bort alla hästarna eftersom man ansåg att bilar & andra maskiner skulle ta över deras roll i samhället.

Mycket har hänt sedan dess - islandshästen har övergått från att vara arbetshäst till ridhäst, och även sättet att rida har tvecklats till det bättre. Det var faktiskt först på 1970-talet som de första ridkurserna hölls på Island.

 

II är dock inte ett resultat av avel utan helt enkelt att hästarna har det bättre nu än förr. Idag är manhöjden i snitt ca 137cm för ston och för higstar 140.

Eftersom inga hästar vaccineras så är de känsliga för nya smittor och det är därför mycket viktigt att man decinsficerar all utrustning man har med sig (särskilt skona) då man åker på ridresa till Island.

Idag finns ca 80-90 000 hästar på Island och den växer runt om i världen - i Sverige finns idag ca 30 000 hästar!!

 

.. aa

... och stoet Fluga som rymde genom att hoppa av en båt och hittades i en myr. Där ligger numera den kända avelsgården Flugumýri.

Stort tack till Johann för en trevlig kväll!!

STICKTRÄFF 29 NOVEMBER
När hösten och vintern har börjat ge sig till känna känns det härligt att plocka fram stickningen igen. Det är ju när det blir lite kyligare som det är härligt att kunna dra på sig en vacker och värmande lópapeysa (ulltröja).

Vi var fem stycken som träffades i Studiefrämjandets lokaler i Visby för att inspirera varandra till nya alster.

Vi fikade, pratade mönster, färger och olika varianter av isländskt ullgarn. Ni som vill köpa islandsgarn kan göra det på både "Ringmurens hemslöjd" på Södertorg och "Design och Present" på St Hansgatan.  Vill man beställa på nätet finns många alternativ!

Vi tittade på varandras pågående alster och man upphör aldrig att fascineras över trots att man stickat samma mönster, så ser tröjorna helt olika ut beroende på färgval.

Mer inspiration kan man få i Järbo ABs "Riddari-Knit-Along-Blogg"

Vi passade på att preliminärboka två nya träffar - måndag 28 januari & tisdag 23 april.

DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson, Lotta Molund-Löfgren & Therese Sonehag syns på bilden + Ingrid Wahlén & Carina Lindholm.

RIDKURS FÖR HAFFI GÍSLASON 20-21 OKTOBER
Så har vi haft ännu en mycket uppskattad kurs med Haffi Gíslason. En riktig "boost" för självförtroendet och ridglädjen...

På fredagskvällen var det teori hemma hos Nathalie i Vänge. Vi pratade om mål med ridningen.

Vi pratade också om vikten av att öka vårt självförtroende genom att tänka "positivt" och fokusera på det som vi är bra på. Det som går mindre bra är inte "dåligt" utan bara saker vi behöver träna mer på. Och glöm inte att HA KUL!!

Själva ridkursen hölls på ridanläggnngen i Sjonhem. På lördag red vi två pass två och två och på söndag var sin privatlektion.

DELTAGARE: Nathalie Althin-Gudinge & Kjarni, Zenita Strandänger & Tyr, Cajsa Håkansson (u) & Miriam, Emma Li Andersson (u) & Hjalmur+Hrina, Monika Östberg & Gleði Ingrid Wahlén & Dellingur, Marguerite Strandsten & Prins, Marianne Lyttkens & Glæða, Ida Friberg & Embla, Alva Raufi (u) & Ljósi.

PRIS: 2 000kr (1550kr för ungdom).

"Vi är bra - men vi kan bli bättre"

TRÄFF I AVELSUTSKOTTET 19 SEPTEMBER
Avelsutskottets Nina Morge och Christina Rohdin-Alm kallade till planeringsträff i Studiefrämjandets lokaler på Mejerigatan i Visby den 19 september.

Vi pratade bland annat om hur vi får fram Islandshästar av högsta kvalité på Gotland.

Föl och unghästmönstring är ett sätt att stimulera till god kvalitet i avelsarbetet. Det bör bli ett bra underlag för en mönstring 2019 och den i kombination med en tävling i Gæðingakeppni borde kunna finansiera arrangemanget.

Intresse för unghäst träning från "ax till limpa" verkar finnas. Ett förslag på upplägg och kostnad ska tas fram för att sedan göra en intressekontroll.

Någon plan på avelshingst/hingstar från fastlandet 2019 finns ännu inte.

Christina visade de två färdig kurser som finns på SIF avels webb. Kurserna är gratis men vill man få en certifiering genom prov kostar det (350kr/kurs).

Vissa delar av kurserna är även roliga att titta på för de som inte direkt är avelsintresserade, som t ex gamla avelslinjer och  hingstar och ston, som finns hos i princip alla islandshästars stamtavlor.

Ytterligare en kurs är klar och finns på Hestur då får man logga in sig med Bank-ID eller Worldfengur-ID. https://hestur.sifavel.se/

En gemensam resa till avelsvisning nästa år planeras.

Avslutningsvis stort tack till Fia Lundberg, Gunilla Sterner och Ingrid Jacobsson för era bidrag med fina hingstar till aveln på Gotland.

DELTAGARE: Ingrid Jacobsson, Ingrid Wahlén, Anette Wästlund, Fia Lundberg, Johanna Nordlund, Ulla Andersson, Gunilla Sterner, Nina Morge & Christina Rohdin-Alm.

HÖSTTÄVLING 16 SEPTEMBER
18 ekipage kom till start till årets sista ovalbane tävling som arrangerades en strålande fin höstdag i Fleringe.

Det var ovanligt få tävlande denna gång och även ovanligt få ungdomar. Från början var det tänkt att klasser med färre än 3 startade inte skulle genomföras, men det ändrades för att ge ryttarna möjlighet att testa några nya klasser.

Domare var Ulrika Wendéus och i sekretariatet fanns Lotta Molund-Löfgren, Ingrid Wahlén och speaker EmmaLi Andersson.

Domarens pris för "mjuk och harmonisk ridning" tillföll Lisa Lindblad.

Stort tack till våra sponsorer, alla ryttare, publik och domare. Ett extra STORT TACK till alla er som ställt upp som funktionärer.

Ett sista "visdomsord" till alla ryttare inför nästa tävling - glöm inte bort att hälsa på domaren när du rider in på banan!

T8 TÖLT UTTAG
1. Johanna Nordenankar (S) & Galdur frá Horni 6,5p
2. Hanna Lindstedt (S) & Lyfting från Lilla Sträckås 5.8p
3. Monika ÖStberg (S) & Gleði från Kvarnbacka 4,8p
4. Hanna Blomberg-Olsson (S) & Krummi frá Ytra-Vallhólti 4,3p
5. Lisa Coudec (S) & Skvetta från Storsudret 3,5p

T5 TÖLT UTTAG
1. Linda Belin (S) & Gloria från Konga 5,3p
2. Nathalie Althin-Gudinge (S) & Kjarni från Hallbjäns 4,5p
 
T3 TÖLT UTTAG
1. Antonia Baumert (S) & Þorsteinn från Vargsätter 5,2p
2. Alva Raufi (J) & Ljosi från Madkullen 3,7p
 
F2 FEMGÅNG UTTAG
1. Alva Raufi (J) & Gandur från Storsudret 3,60p
 
V2 FYRGÅNG UTTAG
1. Antonia Baumert (S) & Þorsteinn från Vargsätter 5,30p
2. Alva Raufi (J) & Ljósi från Madkullen 4,10p

V5 FYRGÅNG JUNIOR UTTAG
1. Cajsa Håkansson & Miriam från Ammor 4,80p
2. Indra Blomberg & Dimma från Ekelunden 4,50p
3. Celine Blomberg & Indra från Getor 3,00p
 

T8 TÖLT JUNIOR UTTAG FINAL
1. Hilda Nordenankar & Visir från Tängmark 4,80p 5,00p
2. Cajsa Håkansson & Miriam från Ammor 4,50p 4,75p
3. Alva Raufi & Gandur från Storsudret 4,50p 4,50p
  Hedda Jåfs & Sidri från Pilekull 4,50p 4,50p
5. Indra Blomberg & Dimma från Ekelunden 4,00p  
6. Celine Blomberg & Indra från Getor 3,50p  
 

T8 TÖLT A-KLASS UTTAG FINAL
1. Vera Morge (J) & ÓSkadis från Bergshill 5,80p 5,75p
2. Lisa Lindblad (S) & Dugur från Stenholmen 5,30p 5,50p
3. Angelica Olsson (S) & Oður från Mörtö 5,30p 5,00p
4. Pia Bergman (S) & Korall från JAn Pers 4,80p  
5. Zenita Strandänger (S) & Tyr från Kvistofta 4,30p  
6. Ingrid Jacobsson (S) & Hvatur från Lönneberga 4,00p  
 

V5 FYRGÅNG UTTAG
1. Johanna Nordenankar (S) & Galdur frá Horni 6,10p
2. Hanna Lindstedt (S) & Lyfting från Lilla Sträckås 5,80p
3. Monika Östberg (S) & Gleði från Kvarnbacka 4,80p
4. Hanna Blomberg-Olsson (S) & Krummi fråa Ytra-Vallholti 4,70p
5. Lisa Coudec (S) & Skvetta från Storsudret 4,40p

V5 FYRGÅNG A-KLASS UTTAG FINAL
1. Lisa Lindblad (S) & Dugur från Stenholmen 5,80p 5,63p
2. Angelica Olsson (S) & Oður från Mörtö 5,10p 5,38p
  Linda Belin & Gloria från Konga 5,80p 5,38p
4. Lovisa von Corswant (YR) & Visir från Tängmark 5,60p 5,25p
5. Vera Morge (J) & Oskadis från Bergshill 4,90p 5,00p
6. Hedda Jåfs (J) & Sindri från Pilekull 4,80p  
  Nathalie Althin-Gudinge (S) & Kjarni från Hallbjäns 4,80p  
8. Zenita Strandänger (S) & Tyr från Kvistofta 4,50p  
9. Pia Bergman & Korall från Jan Pers 3,90p  
10. Ingrid Jacobsson & Hvatur från Lönneberga 3,80p  
 

FS1 DRESSYR 15 SEPTEMBER
Trots det på förhand stora visade intresset för denna tävlingsform, så blev det till slut "bara" fyra startande.

FS1 rids till ett program med 10-14 bedömnings punkter och till musik man valt själv. Det finns vissa obligatoriska moment till exempel skritt, galopp, övergångar mellan gångarter och tempon, byte av varv, böjda spår, halt, hälsning.

Domare var Ulrika Wendéus och tävlingen genomfördes på ridbanan i Fleringe.

Vann gjorde Linda Belin på Gloria från Konga med poängen 6,43..

FS1 DRESSYR  
1. Linda Belin (S) & Gloria från Konga 6,34p
2. Antonia Baumert (S) & þorsteinn från Vargsätter 5,85p
3. Monika Östberg (S) & Gleði från Kvarnbacka 5,30p
4. Ingrid Jacobsson (S) & Hvatur från Lönneberga 4,25p

Vinnaren i FS1 Dressyr - Linda Belin & Gloria från Konga.

PRIVATLEKTIONER FÖR ULRIKA WENDÉUS 14 & 15 SEPTEMBER
SJÄLSÖ: Zenita Strandänger, Monika Östberg, Antonia Baumert

FLERINGE: 1.Lisa Coudec Lisa Lindblad 3.Wanja Pettersson 4.Ingrid Jacobsson 5.Camilla Jåfs

 
SM GÆÐINGAKEPPNI 6-9 SEPTEMBER NORRKÖPING
Årets SM i Gæðingakeppni arrangerades på Himmelsatlund i Norrköping, och två Austur-ekipage deltog.

Lovisa von Corswant & Galdur frá Horni (9,04p) slutade på 24:e plats och Emilia Jessen & Visir från Tängmark (8,0p) slutade 28:e plats i GDT. Totalt deltog 44 ekipage.

Båda ekipagen delotg även i klassen Gæðingatölt. Lovisa/Galdur fick där 8,12p och Emilia/Visir 7,77p.

Bra jobbat!

LEKTIONER I CENTRERAD RIDNING MED PIA PAULSÉN HAWEE 8 SEPTEMBER
Lektionerna hölls på ridbanan hos KAuparve Islandshstar i Lärbro. Pia är instruktör nivå 3 (vilket är den högsta).

OBS! Sally Swifts bok om centrerad ridning går att beställa på Sivart Förlag::http://www.sivart.se/b/05/centreradridning.html

DELTAGARE: Ulrika Hübner/Onn, Cia Stumle/Gimsteinn, Therese Sonehag/Garri, Zenita Strandänger/Tyr, Marit Eriksson/??, Mariana Eriksson/Sandi


 
 
RIDWEEKEND PÅ FÅRÖ 31 AUGUSTI - 2 SEPTEMBER
Årets "Fåröritt" arrangerades lite tidigare än vanligt och även om det i år var ett lite annorlunda koncept, så var det mesta sig likt = vädret perfekt, boendet bra, hästarna verkade nöjda med hagarna, ridningen härlig, badtemperatur bra (sas det!), middagen var trots ”allt” god & sanden i Ekeviken höll som landningsbana!

Helgen är ett "paket" där det i priset ingår två övernattningar i familjestuga på Sudersand Resort och middag på restaurang "Vinor".

Tanken i år var att man skulle ha möjlighet att "upptäcka" Fårö" ensam, tillsammans med 1-2 andra, mindre grupp eller lite större grupp. Allt efter hästens kondition och eget önskemål om ridtempo. 
Det fanns även möjlighet för den som inte vill/kan rida att vara med. Fårö är perfekt för kortare eller längre promenader, en cykeltur eller bilutflykt.

Vi blev totalt 11 personer som deltog - 10 till häst och en till fots/cykel

DELTAGARE: Karin Ruger & Dimma, Mackie Winter & Indra, Ingrid Wahlén & Dellingur, Zenita Strandänger & Tyr, Monika Östberg & Gleði, Hanna Blomberg-Olsson & Krummi, Ami Stenkvist & Viðir, Kent Karlsson (ej häst), Janina Rolfart & Tyvar, Gunilla Sterner & Tyra, Linda Belin & Gloria

Austur arrangerade rid-weekend på Fårö för 18:e gången!

RIDKURS MED JOHAN HÄGGBERG 24-25 AUGUSTI
Kursen arrangerades på Fårö. De tio deltagarna red 3 privatlektioner vardera (2x30 minuter och 1x40minuter)

ANMÄLDA: Tina Mårtensson & Orka, Marguerite Strandsten & Prins, Hanna Lindstedt & Lyfting, Johanna Nordlund, Lovisa Johnson, Ida Söderlund. Fia Lundberg, Åsa Norrby, Sara Lundberg, Gunilla Sterner

 
KURS & LEKTIONER I CENTRERAD RIDNING MED PIA PAULSÉN-HAWEE 1-2 AUGUSTI
Det var ett gäng tappra ryttare och en ännu tapprare instruktör, som under två dagar trotsade tryckande hetta och en -på grund av den ihållande torkan- väldigt dammig ridbana på Kauparve i Lärbro.

Du som vill veta mer om centrerad Ridning kan besöka denna länk. http://www.centreradridning.n.nu/vad-ar-cr.

ONSDAG 1 AUGUSTI 
hölls en endagskurs med en grupp nybörjare (4st) och en fortsättningsgrupp (4 st)

Efter den inledande grundteorin för de nya (eller repetition för de "gamla") innehöll dagen två ridpass för vardera gruppen och även ytterligare ett teoripass i samband med lunchen.

Grupp 1  Mariana Frimodigs & Sandi, Marit Ericsson & Bangsi, Jennifer Glimfalk & Hagl, Linda Silvergren & Elgur. Grupp 2 Katarina Von Uexküll, Lovisa Von Uexküll (u), Wanja Pettersson-Gustafsson & Fifla, Annika Hedberg & Noi


 

 

TORSDAG 2 AUGUSTI:
Dag två blev det lektioner - 1 timme om man red 2o2, eller 45 minuter privatlektion.

Deltagare: Katarina von Uexküll & Perla, Lovisa Von Uexküll (u) & Emanon, Mariana Frimodigs, Marit Ericsson, Jennifer Glimfalk, Annika Hedberg, Cia Stumle & Gimsteinn, Lisa Coudek& Skvetta, Karin Ruger & Indra, Therese Sonehag & Garri.

FILMINSPELNING 13 & 24 JULI
TYSTNAD - TAGNING! Filminspelning har ägt rum på Kauparve i Lärbro vid två tillfällen. Den 13 juli filmades utomhus (med totalt ett 30-tal statister) på gården & ridbanan, och den 24 togs även lite stallscener.

Så småningom ska detta bli en TV-serie i 6 delar så småningom - baserad på boken ”I Maktens öga” av Per Schlingmann.

Många från Austur var med och agerade statister - inklusive hästarna Bytingur, Hrina, Krummi, Indra, Emanon & Perla! Ska bli spännande att se slutresultatet så småningom!

DELTAGARE: Ingrid Wahlén, EmmaLi Andersson (u), IdaLinn Andersson (u) Martina Andersson, Anders Andersson, Mari Högberg, Hanna Blomberg-Olsson, Celine Blomberg(u), Indra Blomberg, & Linnea Gillberg.

DM 2018 GOTLAND 22 JULI
Söndagen den 22 juli arrangerade Austur på uppdrag av Gotlands Islandshäst-förbund årets DM i Sport på ovalbanan i Fleringe.

Domare var Jamila Berg, Gunnar & Anne-Marie Werner. I sekretariatet återfanns tävlingsledare Lotta Molund Löfgren & spaker Ann-Chatrine Redin.

Totalt deltog 36 ekipage, viket innebar att vi slog fjolårets deltagarantal (=34st).


VAD KRÄVS FÖR ATT BLI 
DISTRIKTSMÄSTARE 2018?
 
Grundkravet är att man är 
huvudmedlem i en lokalförening med säte på Gotland.

Man ska delta i grenarna T8 & V5.

De fem bästa ekipagen=de med högst kombinationspoäng från de båda grenarnas uttagning gör upp om DM-titeln i en finalridning.

Finalridningen reds i en "modifierad" variant av grenen V5, med skillnaden att poängen för tölt räknades dubbelt!


Även i år blev DM en trevig tillställning med härlig stämning och en salig blandning av allt från erfarna tävlingsekipage till rena fritidsryttare som gjorde sin allra första tävlingsstart!

 

Stort tack till alla ryttare, publik och domare. Ett extra STORT TACK till alla er som ställt upp som funktionärer i en tryckande värme och hjälpt till med stort och smått - UTAN ER INGEN TÄVLING!

 

 DISTRIKTSMÄSTARE 2018

JUNIOR: 
EmmaLi Andersson &
Hjalmur från Glottra 5,87p

SENIOR:
Sara Lundberg & 
Gormur frá Selfossi 
6,17p

SENIOR/YR T8 V5  UTTAG FINAL
1. Sara Lundberg (S) & Gormur frá Selfossi 6,03 5,90 5,97 6,17
2. Ulla Sköldstam (S) & Gymir från Sanda 5,53 6,0 5,77 6,07
3. Pia Bergman (S) & Korall från Jan Pers 5,43 5,87 5,65 5,74
4. Fia Lundberg (S) & Silfurmáni från Nors 5,20 5,63 5,42 5,50
5. Isabelle Lundberg (YR) & Sena frá Ketilsstöðum 5,60 5,87 5,74 5,37
6. Tina Mårtensson (S) & Orka från Åkerekens Gård 5,53 5,27 5,40  
7. Marguerite Strandsten (S) & Prins från Storsudret 5,37 5,40 5,39  
8. Lisa Lindblad (S) & Dugur från Stenholmen 5,30 5,40 5,35  
9. Linnea Gillberg (S) & Pía frá Litlu-Brekku 5,70 4,70 5,20  
10. Linnea Gillberg (S) & Tyra från Engården 4,93 5,37 5,15  
11. Ingrid Jacobsson (S)& Hvatur från Lönneberga 5,20 5,07 5,14  
12. Nathalie Althin-Gudinge (S) & Kjarni från Hallbjäns 5,00 5,00 5,00  
13. Angelica Olsson (S) & Óður från Mörtö 4,80 5,17 4,99  
14. Zenita Strandänger (S) & Tyr från Kvistofta 5,03 4,87 4,95  
15. Pernilla Nilsson (S) & Hinni från Ekorneberg 4,70 4,97 4,84  
16. Jennifer Glimfalk (S) & Hagl från Skogsstjärnan 5,53 3,80 4,67  
17. Lovisa Johnsson (S) & Spadi frá Gerðum 3,77 5,43 4,60  
18. Hanna Blomberg-Olsson (S) & Krummi frá Ytra-Vallhólti 4,53 4,63 4,58  
19. Monica Östberg (S) & Gleði från Kvarnbacka 4,10 4,73 4,42  
20. Clara Norrvide (S) & Rosi frá Strönd 5,00 3,83 4,42  
21. Jouline Eriksson (YR) & Visir från Tängmark 4,87 3,93 4,40  
22. Sonja Grahns Knutas (YR) & Hofsi från Rumma Gård 4,04 4,37 3,83  
23. Britt-Marie Runnman-Olsson (S) & Sindri från Hvilan 4,03 3,63 3,83  
24. Johanna Falk (YR) & Alsvinnur från Fleringe 3,03 4,57 3,80  
25. Jouline Eriksson (YR) & Vænting från Östra Greda 2,33 4,60 3,47  
26. Linn Jensen (YR) & Flibbi från Stenstuge 3,43 2,57 3,00  

-

Matilda Ingemarsson (YR) & Birkir från Agersta 4,2 disk disk  
 JUNIORER T8 V5 UTTAG FINAL
1. EmmaLi Andersson & Hjalmur från Glottra 5,80 5,97 5,89 5,87
2. Alva Raufi & Ljósi från Madkullen 4,97 5,03 5,00 5,23
3. Vera Morge & Óskadis från Bergshill 4,93 3,90 4,42 4,70
4. Hedda Jåfs & Sindri från Pilekull 4,70 4,40 4,55 3,73
5. Celine Blomberg & Indra från Getor 3,37 3,50 3,44 3,40
6. Wilma Eriksson & Njola från Lindhult 3,37 3,37 3,37  
7.

Ebba Bogren & Vega från Skaneyland

2,60 4,03 3,32  
8. Julia Eriksson & Tristan från Hylle 1,43 3,67 2,55  
- Freja Glimfalk & Hrisla från Gervide disk 3,03 disk  
 
PRIVATLEKTIONER MED JAMILA BERG 19 JULI
Privatlektioner i Fleringe på/vid  ovalbanan.

DELTAGARE: Johanna Falk, Camilla Jåfs??, Hanna Lindstedt, Alva Rauf, EmmaLi Andersson

Privatlektion på ca 45 minuter. 625 kr/ekipage (470kr/ungdom)

 
   
UTERITT LÄRBRO-KAPPELSHAMN 24 JUNI
Vi var 13 ryttare som startade upp hos Kauparve Islandshästar i Lärbro för att rida till Gunilla Sternar på Engårdens Islandshästar i Kappelshamn.

Ridsträckan på ca 1 mil tog ungefär 1,5 timme i tämligen lugnt tempo och efter ankomst till Engården gjorde vi hagar för hästarna att stå i under vårt besök. På gården anslöt även en del "fotfolk" som tagit sig dit per bil.

Vi tittade runt på Gunillas fina gård, de fyra söta 6 veckor gamla hundvalparna (isländsk fårhund), Gunillas avelsston med två föl och den nyanlände hingsten Finnur fá Ármóti.

Gunilla hade besök av Caroline Winzell, så det gavs möjlighet för hugade att "klämma och känna" på nya och bättre begagnade Childerick sadlar.

Strax innan kl 18.00 gick alla som var hungriga över till grannen "Gotlands-våfflan" och intog gemensam middag. Enligt egen uppgift ska de servera "Östersjöns godaste våfflor", och de infriade i alla fall mina förväntningar. Själv åt jag två "halva" portioner - dels en matig Skagenvåffla och på den kaffe och dessert bestående av saffransvåffla med grädde och salmbärssylt!.

Mätta och belåtna begav vi oss hemåt mot Kauparve igen och på returvägen red vi en lite "genare" väg på ca 7 km.

DELTAGARE MED HÄST: Ingrid Wahlén & Dellingur, Yvonne Gabrielsson & Viðar, Annika Hedberg & Nói, Hanna Blomberg-Olsson & Krummi, Celine Blomberg (u) & Tyvar, Linnea Gillberg & Tyra, Emma Wahlén & Næfrakolla, Lena Silfvergren & Gáski. Linda Silfvergren & Elgur, Linda Belin & Glória, Nina Morge & Puður, Marguerite Strandsten & Prins + Lena Smitterberg & Gípa (ej medlem), FOTFOLK: Gunilla Sterner, Johanna Falk (u), Ulla Andersson, Eva Pettersson, Ann-Chatrine Redin, Marianne Söderstrand, Siv Månsson-Weijmers, Ingalill Karlsson.
CLINIC: "ATT RIDA IN EN HÄST" MED EMMA WAHLÈN 6 JUNI
Clinicen hölls hos Kauparve Islandshästar i Lärbro. Instruktör var Emma Wahlén, som är en av Gotlands två utbildade instruktörer för islandshäst.

Att rida in en häst är en process som kan ta olika lång tid beroende på hästen. Den räknas som färdiginriden när den förstår  framåtdrivande-, förhållande-, svängande- och sidförande hjälper + att man kan rida den kontrollerat på bana och uteritt.

Även om man tänkt lämna iväg hästen på inridning, så finns det mycket man kan göra själv för att förbereda den inför inridning.

Emma höll först en teoretisk genomgång där hon även visade lite utrustning man kan använda sig av - t ex repgrimma, longerlina eller rep, handhästgjord, spön mm.

Därefter flyttade vi oss ut i gårdens rundkorall för den praktiska delen.

Emma gick igenom  hela "utbildningsstegen"  först på en inriden häst och därefter hur man börjar med longering, flytta bak- & framdelen på tre i princip endast ledtama 3-åriga valacker med lite olika personligheter.

 

Vi fick med oss praktiska tips till exempel: hur man själv ska positionera sig vid longering för att hästen ska går framåt respektive stanna, hur "half-rein-stop" kan användas både vid markträning och ridning och hur man i början kan kombinera träns och repgrimma vid ridning.

Många av övningarna kan man med fördel göra även med en inriden häst för att få lite variation i träningen och förstärka sitt ledarskap.

DELTAGARE: Angelica Olsson, Anna Olsson, Yvonne Gabrielsson, Eva Pettersson, Irene Andersson, Nilla Bogren, Maria Smedberg, Nathalie Althin-Gudinge, Ingrid Wahlén, Marie Borgeström, Siv Månsson-Weijmers, Ingrid Jacobsson, Marianne Ek (ej medlem) och Eva Falkgren
SOMMARTÄVLINGEN 27 MAJ
Årets första ovalbanetävling i Fleringe hade totalt 39 startande ekipage och genomfördes i strålande sol, men med lite kyliga vindar.

Domare var Marcus Ljungqvist. Denna tävling hade vi premiär för klubbens nyinköpta sekretariatsvagn och där huserade speakern Lotta Molund-Löfgren tillsammans med bisittaren Ingrid Wahlén. Domarsekreterare var Therese Sonehag och Ulla Sköldstam.

Vi gjorde denna tävling ett test med att ha finaler i alla klasser med minst 6 anmälda - där fick ca50% rida final. Därför blev det denna gång hela 5 finaler.

DOMARENS PRIS för "mjuk och harmonisk ridning" tilldelades Camilla Jåfs.

Stort tack till våra sponsorer, alla ryttare, publik och domare. Ett extra STORT TACK till alla er som ställt upp som funktionärer och hjälpt till med stort och smått - UTAN ER INGEN TÄVLING!

T8 TÖLT Uttag Final
1. Camilla Jåfs (S) & Sindri från Pilekull 5,3p 5,75p
2. Ida Söderlund (YR) & Mist från Järvsand 5,0p 5,50p
3. Lisa Lindblad (S) & Gandur från Vena 5,0p 5,25p
  Angelica Olsson (S) & Óður från Mörtö 5,3p 5,25p
5. Marit Lindgren (S) & Draupnir från Östra Greda 4,5p 4,25p
6. Sonja Grahns-Knutas (YR) & Hofsi från Rumma Gård 4,5p -
7. Hanna Blomberg-Olsson (S) & Krummi frá Ytra-Vallholti 4,0p  
8. Emma Wahlén (S) & Dellingur från Kauparve 3,8p  
9. Marit Eriksson (S) & Gandur från Barshage 2,8p  
10. Åsa Norrby (S) & Hausta från Stenstuge 2,0p  
11. Hanna Blomberg-Olsson (S) & Fengur från Skogsdala 1,5p  
12. Johanna Falk (YR) & Alsvinnur från Fleringe 1,0p  
T8 A-KLASS Uttag Final
1. Lovisa von Corswant (YR)& Galdur frá Horni 1 6,3p 6,0p
2. Tina Mårtensson (S) & Orka från Åkerekens Gård 5,8p 5,0p
3. Ingrid Jacobsson (S) & Hvatur från Lönneberga 5,0p -
4. Camilla Lundberg (S) & Ósk från Fjällgården 4,8p  
  Ida Friberg (YR) & Embla från Jordala 4,8p  
6. Jennifer Glimfalk (S) & Hagl från Skogsstjärnan 4,5p  
- Linnea Werkander (YR) & Árvakur från Fleringe disk  
T8 JUNIOR Uttag
1. EmmaLi Andersson & Hjalmur från Glottra 5,0p
2. Ebba Bogren & Drafna från Darhult 4,5p
3. Julia Eriksson & Njóla från Lindhult 3,3p
- Freja Glimfalk & Hrisla från Gervide disk
T5 TÖLT Uttag
1. Pia Bergman (S) & Korall från Jan Pers 4,3p
2. Lisa Lindblad (S) & Dugur från Stenholmen 3,8p
3. Nathalie Althin-Gudinge (S) & Kjarni från Hallbjäns 3,5p

T3 TÖLT Uttag
1. Lovisa von Corswant (J) & Visir från Tängmark 4,8p
2. Antonia Baumert (S) & Þorsteinn från Vargsätter 4,7p
T1 TÖLT Uttag
1. Fia Lundberg & Gormur frá Selfossi 5,3p
2. Marguerite Strandsten & Prins från Storsudret 4,8p
V5 FYRGÅNG Uttag Final
1. Angelica Olsson (S) & Óður från Mörtö 4,4p 4,50p
2. Emma Wahlén (S) & Dellingur från Kauparve 4,1p 4,13p
3. Sonja Grahns-Knutas (YR) & Hofsi från Rumma Gård 4,3p 3,75p
4. Ida Söderlund (YR) & Mist från Järvsand 4,6p 3,38p
5. Ingrid Jakobsson (S) & Hvatur från Lönneberga 4,4p -
6. Johanna Falk (YR) & Alsvinnur från Fleringe 4,0p  
  Marianne Lyttkens (S) & Gæða från Fleringe 4,0p  
8. Marit Eriksson (S) & Gandur från Barshage 3,8p  
  Nathalie Althin-Gudinge (S) & Kjarni från Hallbjäns 3,8p  
10. Hanna Blomberg-Olsson (S) & Krummi frá Ytra-Vallholti 3,5p  
V5 A-KLASS Uttag Final
1. Lovisa von Corswant (YR) & Galdur frá Horni 1 5,6p 5,88p
2. Pia Bergman (S) & Korall från Jan Pers 4,6p 5,38p
3. Linda Belin (S) & Gloria från Konga 5,1p 4,63p
4. EmmaLi Andersson (J) & Hrina från Stenstuge 4,5p 4,25p
5 Linnea Werkander (YR) & Árvakur från Fleringe 4,1p  
6. Jouline Eriksson (J) & Vænting från Östra Greda 3,8p  
  Lisa Lindblad (S) & Dugur från Stenholmen 3,8p  
V5 JUNIOR Uttag
1. EmmaLi Andersson & Hjalmur från Glottra 5,1p
2. Hedda Jåfs & Sindri från Pilekull 5,0p
3. Wilma Eriksson & Njola från Lindhult 4,3p
4. Celine Blomberg & Indra från Getor 3,8p
5. Freja Glimfalk & Hrisla från Gervide 2.9p
V2 FYRGÅNG Uttag Final
1. Fia Lundberg (S) & Ósk från Fjällgården 5,0p 5,5p
2. Antonia Baumert (S) & Þorsteinn från Vargsätter 5,3p 5,3p
3. Lovisa von Corswant (YR) & Visir från Tängmark 4,9p 5,2
  Lisa Lindblad (S) & Gandur från Vena 5,0p 5,2
5. Marguerite Strandsten (S) & Prins från Storsudret 4,8p  
6. Jennifer Glimfalk (S) & Hagl från Skogsstjärnan 3,5p  
  Wanja Pettersson (S) & Fifla från Mulleberga 3.5p  
F2 FEMGÅNG Uttag
1. Ida Friberg (YR) & Embla från Jordala 2,9p
  Tina Mårtensson (S) & Orka från Åkerekens Gård disk
F2 FEMGÅNG JUNIOR Uttag
1. Ebba Bogren & Drafna från Darhult 1,6p
RIDLEKTIONER FÖR MARCUS LJUNGQVIST 26 MAJ
Några passade på att få privatlektioner av Marcus och "putsa" lite på tävlingsformen. Lektionerna hölls på ovalbanan i Fleringe.

VEM ÄR MARCUS? Marcus är verksamhetsledare på Stenholmen islandshästcenter & gårdshotell. Han är: Ridlärare nivå 3 examinerad 1994, Tränare nivå C, Nationell sportdomare för islandshäst, Gædingakeppni-domare, seminassistent och huvudansvarig för Stenholmens Seminstation sedan 2006, Ordförande i Östergötlands islandshästförbund och ledamot i internationella förbundet FEIFs avelssektion.

DELTAGARE: Ulrika Sundberg & Austri, Linda Belin & Gloria, Lisa Lindblad & Gandur+Dugur, Camilla Jåfs & Sindri, Pia Bergman & Korall, Ingrid Jacobsson & Hvatur, Antonia Baumert & þorsteinn

SUDERRITTEN 18-20 MAJ
Årets upplaga av Suderritten bjöd på soligt och vackert väder för de 6 deltagarna som rest ner till Storsudret och Pensionat Holmhällar.

På fredagen red vi en kortare sväng i närområdet av "Panget" innan vi åt medhavd middag vid stugan. 

På lördagen körde vi transporterna till Kettelvik på västkusten och red i varierad terräng längs kusten tillbaka till Holmhällar (totalt ca 5 timmar med fikapaus).

Trist nog blev Cillas häst Riesen halt på lördagen och hon tvingades avbryta efter bara några kilometer. Hon fick lift med en förbipasserande bilist tillbaka till de parkerade transporterna medan vi andra väntade tillsammans med Riesen. Fikapausen blev tidigare än planerat vid Majstregården, så att även Cilla kunde vara med.

På lördagen intog vi mycket god 3-rätters middag på "Panget" -där även Nina Morge och Maria Smedberg anslöt. Efter middagen satt vi ute i kvällssolen vid vår stuga.

På söndag blev det en 2,5 timmars tur i närområdet till Holmhällar.

Stort tack till Ingrid Jacobsson, som som vanligt höll i arrangemanget och guidade på ridturerna.


Från Husrygg har man en magnifik utsikt ner mot Kettelvik Stenmuseum.

DELTAGARE: Ingrid Jacobsson & Viðar+Skvetta, Cilla Beite-Börjesson & Riesen, Ingrid Wahlén & Dellingur, Karin Ruger & Dimma, Mackie Winter & Indra och Linda Belin & Gloria.

STUDIECIRKEL I ISLÄNDSKA VÅREN 2018
Vi har varit sex stycken som deltagit i denna studiecirkel. Vi har hållit på under sex terminer och varje termin har vi träffats sex gånger och fått lära oss lite mer om det isländska språket av vår fröken Valgerður "Valla" Ásholm-Vikingsdottir.

Vi får se hur vi ska gå vidare nu eftersom Valla kommer att flytta med sin familj till USA under 3 år framöver. Kanske blir det lite sporadiska träffar på egen hand....

Det har varit sex roliga terminer, med mycket skratt och tungvrickning i det isländska tungomålet. Behöver du hjälp med uttalet av din hästs namn, så får du kontakta någon av oss "experter" i gruppen!

Bilden är från vår avslutningsmiddag på "Mels Diner" innan sista träffen den 17 maj. Från vänster: Ingrid Wahlén, Gunilla Sundberg, Valla Ástholm-Vikingsdottir, Nina Morge, Ulrika Sundberg & Ingrid Jacobsson. Cilla Beite-Börjesson var frånvarande.

TÄVLING I DISTANS 10 MAJ I MAJ I RUTE
Vårens distansritt lockades lockade 8 startande, som fick uppleva någonting historiskt! En distansbana där INGEN RED FEL!

Banansvariga var Hanna Blomberg-Olsson och Karin Ruger - pulsare var Gunilla Bogren.

Vi red längs en 1,43 mil lång välsnitlad och välskyltad bana i omväxlande terräng. Det fanns även banfunktionärer utplacerade på några ställen för "passeringskontroll". Start och mål var vid Rute Folkets Hus.

Senast 30 minuter efter målgång ska alla pulsas - för hög puls innebär tidstillägg eller diskvalificering. Alla klarade dock pulskontrollen med bravur.

Vi intog därefter våra medhavda matsäckar i solskenet och hade prisutdelning.

Snabbast runt banan denna soliga och varma dag var Linda Belin & Glória. Bästa junior Celine Blomberg & Indra.

I höst blir det ett tillfälle till att rida distans och då hoppas vi på ännu fler deltagare!

ALLA kan vara med - allt som behövs är en ryttare och en häst i någorlunda god kondition.

 

 

  SENIORER/YOUNG RIDER Ridtid Tillägg TOTAL
1. Linda Belin (S) & Glória från Konga 70 - 70
2. Hanna Blomberg-Olsson (S) & Krummi frá Ytra-Vallholti 79 - 79
3. Emma Wahlén (S) & Gípa frá Moeiðarhvoli 82 - 82
  Ingrid Wahlén (S) & Dellingur från Kauparve 82 - 82
5. Ingrid Jacobsson (S) & Hvatur från Lönneberga 95 - 95
6. Jennifer Glimfalk (S) & Hagl från Skogsstjärnan 98 - 98
7. Johanna Falk (YR) & Alsvinnur från Fleringe 104 - 104
  JUNIORER Ridtid Tillägg TOTAL
1. Celine Blomberg (J) & Indra från Getor 79 - 79
LÅNGRITT PÅ STENKUSTEN 1 MAJ
Återigen en härlig Stenkustritt!

Fint väder hela tiden! Lite dimma utmed havet vid lunchpausen. Skritt, tölt och en del galopp! Alla ryttare och hästar var nöjda!
Kladdkakan ovanligt smaskig...

Vi som var med och red:
Cilla Beite-Börjeson & "Risen", Lina Beite-Börjeson & "Vanten", Anne Olofsson & Smalius, Karin Ruger & Dimma, Oliva Nestius-Svensson (ej medlem) & Indra, Hanna Blomberg-Olsson & Krummi, Linda Belin & Gloria, Lena Silfvergren & Gáski, Linda Silfvergren & Elgur och Eva Pettersson & Irma.

Ansvariga för att köra ut matsäckarna och kladdkakan var Ulla Andersson och Christina Rodin Alm.

Tack alla för en härlig tur! Vi syns nästa år igen 

/Cilla BB i Fleringe

RIDKURS MED JOHAN HÄGGBERG 28-29 APRIL
 

DELTAGARE: Hanna Lindstedt, Emma Li Andersson (u), Anette Wästlund, Lisa Ohlsson, Marguerite Strandsten, Tina Mårtensson, Magdalena Moranska, Åsa Norrby, Fia Lundberg, Gunilla Sterner

CLINIC: "INKÖRNING AV HÄST" MED MARIA JOHANSSON
21 APRIL
Instruktör på ämnet var Maria Johansson, som driver "Marias Hästeri" www.mariashasteri.se och clinicen hölls på henes anläggning i Grötlingbo.

Det blev en eftermiddag med ett teoripass där Maria gick igenom olika selar, tillpassning och säkerhet vid inkörning/körning. Därefter visade hon praktiskt de de olika inkörningsmomenten med en körd häst.

DELTAGARE: Lisa Lindblad, Christina Rohdin- Alm, Jennifer Glimfalk, Patrik Glimfalk, Pia Bergman, Maria Smedberg, Ulrika bner, Ingrid Jacobsson, Cecilia Mårtensson, Olle Lindblad (u), Tina Mårtensson, Maria Svefors-Järnmark, Annika Hedberg, Nina Morge, Nathalie Althin-Gudinge 

MEDLEMSTRÄFF TEMA: "SADLAR" MED SADELMAKARE ULRIKA SUNDBERG 12 APRIL
Vi hade en väldigt trevlig och lärorik kväll tillsammans med Ulrika Sundberg i Sjonhem Hembygdsgård.

Ulrika har gått 3 år på Sadelmakeriskolan i Tärnsjö och har därutöver även genomfört en 45 veckors gesällutbildning.

Ulrika gick igenom hur en sadel är uppbyggd, vilka olika typer av sadlar det finns (t ex dressyr, hopp, islands, bomlös, bladsadlar) och vad man ska tänka på när man provar sadel på sin häst. Vi pratade lite olika sadelgjordar och att sadlarna kan ha olika placeringar av sadelgjordsstroppar

Ett par tips från Ulrika är att alltid spänna bakre sadelstroppen först + att inte dra åt för hårt om man har en sadelgjord med resår!

Det är viktigt att sadeln ligger bra på hästen så att den inte får tryckskador, skav eller hämmas i sina rörelser. Blir pälsen väldigt "rufsig" under bossorna, så beror det oftast på att sadeln inte ligger an där.

Det är alltid "prio 1" att sadeln ligger bra på hästen - det går före att den är bekväm för ryttaren.

Ulrika visade hur man årligen bör kolla igenom sadeln - att stigläderhållarna löser ut vid belastning, att bossorna är mjuka och utan knölar/veck och att bommen är hel.

 /Ingrid Wahlén

DELTAGARE: Gunilla Sterner, Christina Rohdin-Alm, Görel Hellberg, Magdalena Moranska, Ulrika Hubner, Ulla Andersson, Yvonne Norrby, Lena Silfvergren, Linda Silfvergren, Hanna Blomberg-Olsson, Åsa Norrby, Inga-Lill Karlsson, Ingrid Jacobsson, Anna Olsson, Josefine Åkerström, Nathalie Althin-Gudinge, Irene Andersson, Marianne Lyttkens, Ingrid Wahlén

KURS I GÆÐINGAKEPPNI 8 APRIL
Instruktör för dagen var Nina Bergholtz, som är landsdomare och den enda icke islänning som dömer GK på Island.

Upplägget var att man först red en lektion och efter alla lektioner red samtliga ett tävlingsprogram, som bedömdes och kommenterades av Nina.

Hon är också vår enda internationella avelsdomare som åker runt i världen och bedömer.

DELTAGARE