ARKIVET 2019
Sidan senast uppdaterad 
16 april 2019

GÆÐINGA GAMES PÅ STENHOLMEN 13-14 APRIL
Vi har den gångna helgen haft några Austur medlemmar som deltagit på Stenholmens "Gæðinga Games", som är en kombinerad kurs och tävling (SM-Kval) i gæðingakeppni.

Hittills har det kommit en resultatrapport.

Lisa Lindblad och Dugur från Stenholmen deltog i GDB (B-Flokk = fyrgångare). De slutade på 9:e plats (totalt 18 deltagare) med poängen 8,073, vilket var snubblande nära en finalplats.

UNGHÄST CLINIC I LÄRBRO 6 APRIL
Detta var första clinicen av två på tema "unghästträning" med Josefin Ewert. Clinicerna ingår i vårens studiecirkel, men det fanns även möjlighet för fler att vara med

Josefine är tränarutbildad på Hólar, C-tränare  och har ca 20 års erfarenhet av inridning och träning av islandshästar.

Josefins filosofi är att man ska göra det lätt för hästen att göra rätt. Håll inte på för långa pass med den unga hästen utan låt dem få lyckas och känna sig duktiga.

På denna clinic visade hon på 2-åriga stona Undrun och Gáta hur man ledtränar dem och lite inledande ledarskapsövningar i korallen.

"Gör det lätt för hästen
att göra rätt"

Samma övningar i korallen fick ledvana 3-åriga stoet Villimey vara med om + en liten utveckling mot longering.

Därefter visade hon på 4-årige Náttvörður (som redan haft ryttare på ryggen) en liten "snabbrepris" av hur man vänjer hästen med sadel, longering med sadel, samt uppsittning. Därefter blev han longerad med Josefine som "passagerare" - det var första gången han longerades med ryttare.

Att få en längre period av vila mellan träningspassen -och då få vara i fred med flocken och bara få vara "häst"- kan också vara en framgångsfaktor.

Hästen måste lära sig att lyda, lyssna + ha förtroende och respekt för mig som ledare/ryttare. Det är även bra att börja tidigt med att vänja dem med grimma och att bli ledda. Det är mycket lättare att börja förberedande inridningsträning med en yngre häst än en 8-åring.

DELTAGARE: Nina Morge, Gunilla Sterner, Ulla Andersson, Ingrid Jacobsson, Ingrid Wahlén, Anette Wästlund, Yvonne Norrby, Lisen Persson, Lisa Lindblad, Stina Nilsson, Jennifer Glimfalk, Anna Olsson, Christina Rohdin-Alm, Ann-Chatrine Redin, Renee Kjerrbom, Pia Bergman, Ingalill Karlsson & Cia Sten