VAD GÖR MAN PÅ GOTLAND UNDER VINTERN?
Det är en vanlig fråga som många bosatta på Gotland får. Vi ägnar oss NATURLIGTVIS åt islandshästar!!! Ja, det gör vi ju hela året - även på sommaren!

ISLANDSHÄSTFÖRENINGEN AUSTUR
är en ideell förening, som bildades 1991 och idag har vi drygt 150 medlemmar.

Austur är en av drygt 60 lokalklubbar under SIF (Svenska Islandshästförbundet). Austur (uttalas "öjsturr") är isländska och betyder "öster".

Klubbens inriktning är att sprida kunskap om den mångsidiga Islandshästen. Vi vill också arbeta för att -i enlighet med SIFs stadgar- bevara och stärka den renrasiga Islandshästens särskilda egenskaper, då särskilt de för islandshästen speciella gångarterna och hästens robusthet.

Klubben arbetar för att ALLA -oavsett ålder eller kön- ska ha kul tillsammans med sina hästar och försöker ordna så mångsidiga aktiviteter som möjligt.

Klubben arrangeras tävlingar i olika discipliner - allt ifrån de olika gångartsgrenarna till dressyr, trail & distans. För några år sedan hade vi även tävlingar i TREC. Vi ordnar gemensamma uteritter på olika platser på ön, föreläsningar, avelskurser, studiecirklar och ridkurser.

Vi korar även årligen en "KLUBBMÄSTARE" samt "ÅRETS GÅNGARTSEKIPAGE", och med båda utmärkelserna följer -förutom äran- fina vandringspriser.

De senaste åren har andelen ungdomsmedlemmar i klubben ökat. För att stärka ungdomarnas gemenskap försöker vi emellanåt -utöver ordinarie aktivitetsutbud- ordna även aktiviteter som enbart riktar sig till ungdomarna.

2007, 2009 & 2015 deltog Austur på Lag-SM för Ungdomar. Senast slutade laget på en fin 10:e plats av totalt 15 lag.

Kolla in denna länk med lite bilder från klubbens verksamhet FILM - VÄLKOMMEN TILL AUSTUR!

Gotland är enligt statistiken ett av Sveriges häst tätaste landskap, men antalet islandshästar har inte varit så stort. Hur många Islandshästar det finns på Gotland är det nog ingen som riktigt vet, men de flesta medlemmarna i Austur har en eller flera egna islandshästar. 

Just nu finns det många unga islandshästar på tillväxt och de senaste åren har det årligen fötts mellan 5-10 föl - du kan ta en titt på några av dem i vår "fölkammare". Det skall bli väldigt spännande att få följa deras utveckling framöver! 

/ Välkommen till Austur!

STYRELSEN

Är Du nyfiken på vilka som sitter med?

UTSKOTTEN

Inom styrelsen finns olika ansvarsområden = utskott. Läs mer om de olika utskotten på respektive sida

AVEL
FRITID
MEDLEM & PR
TÄVLING
UNGDOM
UTBILDNING


 VÄLKOMMEN TILL AUSTUR!

Här hittar du en lilla broschyr (.pdf) med klubbinformation, som Du själv kan ladda hem och skriva ut. KLICKA HÄR!

SIF OLYCKSFALLS FÖRSÄKRING

Här kan du ta del av villkoren för vår medlemsförsäkring, som täcker deltagande i verksamhet i Austurs regi samt direkt resa till och från sådana arrangemang - LÄS MER! (16/3 2009)

En olycka händer så lätt då man har med hästar att göra. Tänk på att kolla upp både DIN & hästens försäkring.

Skadeanmälan Länsförsäkringar.pdf


GRÄSROTEN - PENGAR TILL VÅR FÖRENING
Riksidrottsförbundet och Svenska Spel har tillsammans projektet "Gräsroten", som ger ungdoms idrotten 50 miljoner varje år. LÄS MER! (3/12)


VILL DU BLI MEDLEM 2017?

SIF har beslutat fortsätta med möjligheten till INTRODUKTIONSMEDLEMSKAP för HELT NYA MEDLEMMAR (eller de som inte varit medlemmar de senaste tre åren). Detta kostar 300 kr varav ungefär hälften går till lokalklubben.

Du kanske inte bor på Gotland men besöker Gotland ofta? Då går det utmärkt att vara medlem i en klubb på fastlandet och vara stödmedlem i Austur! Att bli stödmedlem kostar endast 100kr.

Är man huvudmedlem får man tidningen "Islandshästen" som utkommer med 9 nummer/år.

Medlemskapet gäller per kalenderår d v s januari-december.

VILL DU BLI MEDLEM?