VAD GÖR MAN PÅ GOTLAND UNDER VINTERN?
Det är en vanlig fråga som många bosatta på Gotland får. Vi ägnar oss NATURLIGTVIS åt islandshästar!!! Ja, det gör vi ju hela året - även på sommaren!

ISLANDSHÄSTFÖRENINGEN AUSTUR

är en ideell förening, som bildades 1991 och idag har vi ca 150 medlemmar. Austur (uttalas "öjsturr") är isländska och betyder "öster".

Austur är en av drygt 60 lokalklubbar under Svenska Islandshästförbundet SIF.

Klubbens inriktning är att sprida kunskap om den mångsidiga Islandshästen. Vi vill också arbeta för att -i enlighet med SIFs stadgar- bevara och stärka den renrasiga Islandshästens särskilda egenskaper, då särskilt de för islandshästen speciella gångarterna och hästens robusthet.

Klubben arbetar för att ALLA -oavsett ålder eller kön- ska ha kul tillsammans med sina hästar och försöker ordna så mångsidiga aktiviteter som möjligt.

Klubben arrangeras tävlingar i olika discipliner - allt ifrån de olika gångartsgrenarna till dressyr, trail & distans. För några år sedan hade vi även tävlingar i TREC. Vi ordnar gemensamma uteritter på olika platser på ön, föreläsningar, avelskurser, studiecirklar och ridkurser.

Vi korar även årligen en "KLUBBMÄSTARE" samt "ÅRETS GÅNGARTSEKIPAGE", och med båda utmärkelserna följer -förutom äran- fina vandringspriser.

De senaste åren har andelen ungdomar i klubben ökat. För att stärka ungdomarnas gemenskap försöker vi emellanåt -utöver ordinarie aktivitetsutbud- ordna även aktiviteter som enbart riktar sig till ungdomarna.

Austur har vid fyra tillfällen deltagit på Lag-SM för Ungdomar. Senast -2017- slutade laget på en mycket fin 4:e plats av totalt 14 lag. 2019 görs en ny satsning på att kvala in ett lag till SM, som i år går av stapeln i Kumla.

Gotland är enligt statistiken ett av Sveriges häst tätaste landskap, men antalet islandshästar har inte varit så stort. Hur många Islandshästar det finns på Gotland är det nog ingen som riktigt vet, men de flesta medlemmarna i Austur har en eller flera egna islandshästar. Här kan du ta en titt på några av dem!

/Välkommen till Austur!

STYRELSEN

Är Du nyfiken på vilka som sitter med?

STADGAR

Här kan du hitta föreningens STADGAR

UTSKOTTEN

Inom styrelsen finns olika ansvarsområden = utskott. Läs mer om de olika utskotten på respektive sida

AVEL
FRITID
MEDLEM & PR
TÄVLING
UNGDOM
UTBILDNING


ALKOHOL & DROG POLICY

Vi i Austur vill bedriva vår idrott så att den utvecklar människor positivt såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt.

Bruk av alkohol och andra droger är inte förenligt med tävling eller hantering av häst och det är Svenska Islandshästförbundets (SIFs) målsättning att verka för att detta förhindras.

Hos SIF gäller nolltolerans mot alkohol och droger under tävling för deltagare, domare och funktionärer.

SIFs policy är att regelverket om detta ska överensstämma med vad som gäller Riksidrottsförbundet (RF) i allmänhet och vad som gäller inom annan hästsport i synnerhet. LÄS MER OCH SKRIV UT!


 UPPFÖRANDEKOD I SOCIALA MEDIER

Austur har två grupper för enbart medlemmar på Facebook.

För att alla ska känna sig trygga i gruppen önskar vi att tonen är god och att alla möts av hänsyn och respekt. Om detta inte ske kan medlemmar komma att varnas samt stängas av.

Administratör samt moderator förbehåller sig rätten att ta bort inlägg som inte anses relevanta eller på annat vis kan upplevas som stötande.

 AUSTUR PÅ INSTAGRAM

Nu kan du lägga in bilder från klubb-aktiviteter på Austurs eget Instagramkonto.  #austurgotland

SIF OLYCKSFALLS FÖRSÄKRING

Här kan du ta del av villkoren för vår medlemsförsäkring, som täcker deltagande i verksamhet i Austurs regi samt direkt resa till och från sådana arrangemang - LÄS MER!

En olycka händer så lätt då man har med hästar att göra. Tänk på att kolla upp både DIN & hästens försäkring.

SVENSKA HÄSTARS VÄRN


Austur är föreningsmedlem i SHV? SHV är en ideell förening som bedriver räddnings-verksamhet där man tar hand om vanvårdade hästar och ger dem ett nytt tryggt hem. För att kunna finansiera detta är man helt beroende av medlemsavgifter, gåvor och donationer från privatpersoner och företag.

Känner Du att du vill bli medlem eller lämna en gåva så kan du läsa mer på www.shv.org

 NY DATASKYDDS-FÖRORDNING (GDRP)


Från 25 maj 2018 ersätts personuppgiftslagen (PUL) med den nya dataskyddsförordningen (GDPR), som reglerar hur personuppgifter ska hanteras på ett tryggt och säkert sätt. Information har gått ut till alla medlemmar via e-post.

Austurs medlemsregister finns i IdrottOnline (IOL) och där har vi samlat personuppgifter som du frivilligt tillhandahållit oss då du ansökt om medlemskap i Austur.

Vi använder dina personuppgifter för:
- att kunna hålla ordning i medlemsregistret
- utskick av medlemsinformation
- ansökan av LOK-stöd (aktivitetsbidrag för ungdomar)
- arrangemang av tävlingar och utbildning
-sprida information om föreningens verksamhet på hemsida och i sociala medier (Instagram & Facebook). 

Vi säljer inte, hyr ut, distribuerar eller på annat sätt gör dina personuppgifter tillgängliga för tredje part. (19/6 2018)


VILL DU BLI MEDLEM 2019

Det finns flera olika typer av medlemskap - samtliga gäller per kalenderår d v s januari-december.

 Man kan bli INTRODUKTIONSMEDLEM vilket gäller för HELT NYA MEDLEMMAR (eller de som inte varit medlemmar de senaste tre åren).

Du kanske inte bor på Gotland men besöker Gotland ofta? Då går det utmärkt att vara medlem i en klubb på fastlandet och vara STÖDMEDLEM i Austur!

Information till dig som vill bli ny medlem 2019!

VILL DU BLI MEDLEM?

SPONSORHUSET


Brukar du beställa resor, filmer, CD-skivor, kontaktlinser, kläder, böcker, tidningar, bläckpatroner eller tjänster på Internet? Bra, fortsätt med det!

Austur Islandshästklubb har fått en ny samarbetspartner -SPONSORHUSET- som kommer att hjälpa vår förening att få in pengar.

Nu kan du nämligen handla från mer än 200 välkända nätbutiker och samtidigt stödja Austur Islandshästklubb.  LÄS MER

GRÄSROTEN -
PENGAR TILL VÅR FÖRENING

Riksidrottsförbundet och Svenska Spel har tillsammans projektet "Gräsroten", som ger ungdoms idrotten 50 miljoner varje år. www.svenskaspel.se/grasroten