- FRITID -

AUSTURS
FRITIDSUTSKOTT

ska ägna sig åt att arrangera och vara samordnare för klubbens ute ritter.

 

Detta utskott är nog det som lockar flest av alla islandshästryttare och är ofta en inkörsport till SIF för alla som mest sysslar med fritids ridning.

 

Numera har klubben lagt sig till med årliga traditioner till exempel långritt på Stenkusten 1 maj och två weekendritter med övernattning -Sudret i maj/juni och på Fårö i september.

 

Det är fritt fram för alla att arrangera en gemensam uteritt i sina "hemmamarker".

 

Kontakta Anders Andersson fritid@austur.org

 

Sidan senast uppdaterad:
den 08 oktober 2018

 

 

 

SVENSKT FRILUFTSLIV

SIF är numera medlem i Svenskt Friluftsliv www.svensktfriluftsliv.se, som består av 24 ideella organisationer, alla med stark förankring i friluftsliv och folkhälsa. Tillsammans organiserar föreningarna närmare 2 miljoner medlemskap i närmare 10 000 lokala- och regionala klubbar. (13/4 2014)

FILMSTUDIO

Klubben har köpt in fem DVD-filmer som alla medlemmar kostnadsfritt kan få låna. Den kostnad som kan tillkomma är för eventuellt porto om filmerna måste skickas. LÄS MER!

 

ISLANDSTRÖJOR

Om man efter ridningen har mer fritid över kan man använda den till att sticka islandströjor. För oss som håller på med Islandshästar är det nästan ett "måste" att ha en sådan i äkta islandsull - KOLLA IN I GALLERIET!

RIDLEDER I SVERIGE

För dig som vill ha ett riktigt "hästäventyr" finns numera många ridleder runt om i Sverige. Du kan antingen ta med din egen häst eller hyra. Bor gör man på hotell, vandrarhem eller höskulle.

ALLEMANSRÄTTEN & RIDNING

Allemansrätten bygger på hänsyn och gott omdöme. Vare sig man tar sig fram till fots, åker skidor eller rider. Som ryttare ute i naturen måste du känna till några enkla regler. - LÄS MER!

GRATIS KARTUTSKRIFTER

Lantmäteriet har en gratis webbtjänst där man själv kan ladda ner och skriva ut kartor över valfria områden. www.lantmateriet.se/kartutskrift

"VETT & ETIKETT"
PÅ UTERITTER

Ibland arrangeras gemensamma uteritter och ju fler man är, desto viktigare är det att tänka på säkerheten.

Hjälm ska bäras vid alla föreningsaktiviteter då man är uppsutten, och bör också användas vid hantering av ystra unghästar.

Styrelsen har diskuterat kring ämnet och beslutade att sammanställa en liten "vett & etikett" lista med några viktiga punkter. Har du fler punkter du vill ha med - maila webmaster!

  • ANVÄND RIDHJÄLM & gärna även säkerhetsväst

  • ALLA hjälps åt att öppna/stänga grindar

  • ALLA tar ansvar för att ryttarna efter "hänger med"

  • Om någon har suttit av rider man inte iväg förrän ALLA HAR SUTTIT UPP

  • Har Du en häst som sparkas? Informera om detta, RID SIST och markera gärna i svansen med ett rött band.

  • Barn under 18 år ska ha med sig en ansvarig vuxen under ridturen.

  • Det är mycket viktigt att de i täten i god tid förvarnar om förändringar i ridtempot - denna information måste skickas vidare bakåt i gruppen

  • Känner du dig osäker - SÄG TILL!

  • Grimma! På långritter kan det vara bra att behålla  grimman på under/över tränset. På det viset kan man vid en nödsituation enkelt -med hjälp av tyglarna som grimskaft- sätta fast hästen i ett träd eller annat om man vi vill ha båda händerna fria för att t ex kunna hjälpa en skadad häst/ryttare.