- FRITID -

AUSTURS
FRITIDSUTSKOTT

ska ägna sig åt att arrangera och vara samordnare för klubbens ute ritter.

 

Detta utskott är nog det som lockar flest av alla islandshästryttare och är ofta en inkörsport till SIF för alla som mest sysslar med fritids ridning.

 

Numera har klubben lagt sig till med årliga traditioner till exempel långritt på Stenkusten 1 maj och två weekendritter med övernattning -Sudret i maj/juni och på Fårö i september.

 

Det är fritt fram för alla att arrangera en gemensam uteritt i sina "hemmamarker".

 

Kontakta Marguerite Strandsten fritid@austur.org

 

Sidan senast uppdaterad:
den 26 februari 2020

 

 

FILMSTUDIO

Klubben har ett antal DVD-filmer, som alla medlemmar kostnadsfritt kan få låna. LÄS MER!

ISLÄNDSKA BOKSTÄVER & UTTAL

Har du svårt att hitta de isländska bokstäverna på tangentbordet? Tycker du att det är svårt att uttala alla isländska hästnamn? Här kan du få lite vägledning.....

ISLANDSTRÖJOR

Om man efter ridningen har mer fritid över kan man använda den till att sticka islandströjor. För oss som håller på med Islandshästar är det nästan ett "måste" att ha en sådan i äkta islandsull - LÄS MER!

 

 

Hjälm ska bäras vid alla föreningsaktiviteter då man är uppsutten, och bör också användas vid hantering av ystra unghästar.

 SIFs SVERIGERITT 2020

 
Sverigeritten är ett nationellt evenemang av, med och för Svenska Islandshästförbundets medlemmar. Det är en ”stafettritt” genom Sverige där det är tänkt att en budkavle ska vandra via SIFs lokalföreningar, från Kiruna i norr till Ystad i söder.

Austur planerar att genomföra en "Gotlandsritt" från Fårö fyr till Hoburgen preliminärt samtidigt som ritten på fastlandet passerar våra breddgrader. LÄS MER! (18/9)


SVENSKT FRILUFTSLIV

SIF är numera medlem i Svenskt Friluftsliv www.svensktfriluftsliv.se, som består av 24 ideella organisationer, alla med stark förankring i friluftsliv och folkhälsa. Tillsammans organiserar föreningarna närmare 2 miljoner medlemskap i närmare 10 000 lokala- och regionala klubbar. (13/4 2014)

GRATIS KARTUTSKRIFTER

Lantmäteriet har en gratis webbtjänst där man själv kan ladda ner och skriva ut kartor över valfria områden. www.lantmateriet.se/kartutskrift

"VETT & ETIKETT"
PÅ UTERITTER

Ibland arrangeras gemensamma uteritter och ju fler man är, desto viktigare är det att tänka på säkerheten.

Styrelsen har diskuterat kring ämnet och beslutade att sammanställa en liten "vett & etikett" lista med några viktiga punkter. Har du fler punkter du vill ha med - maila webmaster!

  • ANVÄND RIDHJÄLM & gärna även säkerhetsväst

  • ALLA hjälps åt att öppna/stänga grindar

  • ALLA tar ansvar för att ryttarna efter "hänger med"

  • Om någon har suttit av rider man inte iväg förrän ALLA HAR SUTTIT UPP

  • Har Du en häst som sparkas? Informera om detta, RID SIST och markera gärna i svansen med ett rött band.

  • Barn under 18 år ska ha med sig en ansvarig vuxen under ridturen.

  • Det är mycket viktigt att de i täten i god tid förvarnar om förändringar i ridtempot - denna information måste skickas vidare bakåt i gruppen

  • Känner du dig osäker - SÄG TILL!

  • Grimma! På långritter kan det vara bra att behålla  grimman på under/över tränset. På det viset kan man vid en nödsituation enkelt -med hjälp av tyglarna som grimskaft- sätta fast hästen i ett träd eller annat om man vi vill ha båda händerna fria för att t ex kunna hjälpa en skadad häst/ryttare.

ALLEMANSRÄTTEN & RIDNING

Allemansrätten bygger på hänsyn och gott omdöme. Vare sig man tar sig fram till fots, åker skidor eller rider. Som ryttare ute i naturen måste du känna till några enkla regler. -
LÄS MER!

RIDLEDER I SVERIGE

För dig som vill ha ett riktigt "hästäventyr" finns numera många ridleder runt om i Sverige. Du kan antingen ta med din egen häst eller hyra. Bor gör man på hotell, vandrarhem eller höskulle.