ISLANDSHÄSTEN – GUDARNAS HÄST

"En modig, stark och hållbar ridhäst med mycket gott lynne. En trygg familjehäst, en uthållig och pålitlig turhäst, en kraftfull samarbetsvillig tävlingshäst, en vacker rastypisk avelshäst, en fantastisk kamrat"

Oavsett vilken relation du har till islandshästen, delar du ett intresse och en passion med hundratusentals andra, inte bara i Sverige eller Norden , utan i världen.

Med rötter i vikingatiden
Islandshästen härstammar från de hästar som vikingarna tog med sig då de bosatte sig på Island för mer än 1100 år sedan. Naturen som hästen har levt i genom århundraden har gjort den stark och uthållig och har präglat den till att bli den robusta, arbetsvilliga och temperamentsfulla ridhäst vi har idag
.

Islandshästen är en genuin urhäst, anpassad till att klara sig i frihet under tuffa förhållanden. Den är liten, kompakt, robust och starkt byggd med ett lugnt, tryggt sinnelag och med förmåga att "tända till" när det behövs.

Rasens mankhöjd är oftast 130-145 cm, och vikten 350-400 kg. Trots sin litenhet bär islandshästen med lätthet en fullvuxen man.

Odinn från Kyrkjuves och Bardur från Himmelsrum (Foto: Helena Duveborg)

 

 

Tölt och pass gör islandshästen unik
Förutom de mer kända gångarterna skritt, trav och galopp behärskar islandshästen också tölt och pass.

Tölt är en fyrtaktig gångart utan sväv, där hästen hela tiden har minst ett ben i marken.

Pass är en tvåtaktig lateral gångart som vid tävling ska ha ett tydligt svävmoment.

Talangen för de två "extra" gångarterna varierar. Några islandshästar föredrar trav, några tölt och andra kanske helst bara vill gå i pass - långsamt eller med god fart. Hästens anlag och hur den tränas avgör om det blir en fyrgångare, femgångare eller kanske en ren passhäst den kommer att användas som.

En mångsidig häst
Islandshästen är en häst som kan användas av alla i familjen. Några är lugnare och passar som famljehästar andra är känsligare och passar bäst för erfarna ryttare. Det finns alla typer av hästar lämpliga för skogsturer, distansridning och tävlingsbanan.

Islandshästen utvecklas långsamt, vilket man bör ta hänsyn till vid inridning och träning. Å andra sidan håller en riktigt tränad häst ofta 15-20 år. Den äldsta islandshäst man med säkerhet känner till levde i Danmark och blev 57 år.

 

 

Islandshästen i Sverige
Idag är intresset för de små och starka hästarna mycket stort och antalet islandshästar i Sverige är ca 30 000.  Många möter sin första islandshäst på turridning, men nu finns det även utbildningar inom islandshäst både på gymnasial och eftergymnasial nivå.

Aveln har blivit mer utbredd och det föds ca 1 000 islandshästar i Sverige årligen. Vi har en högklassig svensk avel som hävdar sig mycket väl internationellt och som producerar både hingstar och ston av världsklass. Årligen anordnas flera avelsvisningar med bedömning där hästarna visas både vid hand och under ryttare. Man bedömer exteriören, gångarterna och hur hästen rör sig under ryttare.

Färger
Islandshästen finns i en hel uppsjö med färger –musblack, brunblack, rödblack, svartbrun, brun, fux, bork, skimmel och skäck. Isländskan beskriver rätt målande både färg och teckning på en häst – t ex brunstjarnottur (brun med stjärn).

Namn
Islandshästarnas namn fascinerar många. Det har i hundratals år varit tradition på Island att man döper sina hästar efter något som är förknippat med hästen - utseende, personlighetsdrag, händelse, väder, eller något annat intressant.

Till exempel är "Glófaxa" ett sto med ljus eller gyllene man, "Blesi" en hingst/valack med bläs, "Rjósta" betyder arrogant osv.