NYFIKEN PÅ AUSTURS STYRELSE 2017?

MARIANNE LYTTKENS
ordförande

1.VEM ÄR DU? Marianne Lyttkens, bor i Visby gift med Bosse, 3 barn varav två flyttat hemifrån. Jag är utbildad sjukgymnast som numera arbetar som enhetschef inom sjukvården.

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag har två islandshästar tillsammans med min dotter Ida, Glæða från Fleringe och Embla från Jordala. 

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR & DIN RIDNING? Att hela tiden utvecklas tillsammans, träna och gå kurser. Att hästarna ska må bra, vara friska och sunda och i god kondition och samtidigt få vara hästar! Många härliga skogsritter på olika håll runt om på ön. Stötta dottern Ida och de andra ungdomarna i klubben i deras tävlande och ibland tävla själv på våra klubbtävlingar.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Nån gång runt-97 då jag var medryttare till Marina Yttergrens två hästar Leiri och Fenja på gröna gården på Själsö. 

5. VAD HAR DU FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2017? Jag är ny som ordförande och i den rollen hoppas jag kunna verka för att vi är en väl fungerande styrelse och klubb som fortsätter finnas för ALLA medlemmar vare sig man vill tävla, avla, är fritidsryttare eller satsande ungdom.
Att klubben ska utvecklas men också fortsätta anordna många och blandade aktiviteter och tävlingar som passar alla våra medlemmar och att vi därigenom också lockar fler att bli medlemmar. Att vi får en egen ovalbana gärna på Skrubbs.

ANDERS ANDERSSON
vice ordförande

1.VEM ÄR DU? Jag är en man i mina bästa år, som flyttade till Gotland 2010. Bor på en liten hästgård i Vallstena tillsammans med min fru Martina och våra två döttrar Emma Li & Idalinn

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag är ägare till två islandshästar Sprettur från Erlandstorp & Timon från Lycke, men det finns fler islandshästar på gården som Martina är ägare till Jon från Väbylund & Hrina från Stenstugu samt lilla shettisen Bobby brown som är gårdens lilla maskot som både rids & körs med.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR OCH DIN RIDNING? Mitt mål är att ha roligt och för att lära mig ännu mer tillsammans med mina fina killar. Sprettur är min första egna islandshäst och har visat mig hur man har det roligt tillsammans oavsett om det är från marken eller på ryggen. Jag har varit hästrädd då jag ramlade av som barn och inte har gått in i en hage på över 20 år så Sprettur har gjort underverk med mig. Timon som i dagsläget är en unghingst (4år iår) han är tänkt att var min & Emma Lis tävlings/lyxridhäst  och är under inridning. Vi gör grunden själv och tar experthjälp till finliret. 

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Det kan jag väl tacka min fru och dåvarande grannen Lotta Molund, som presenterade oss för sina underbara killar ( Kraftur & Valle ) och visade, presenterade oss runt i islandshästvärlden.

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNING INFÖR AUSTUR-ÅRET 2017?: Att få knyta nya band med både hästar o människor och naturligtvis få fler killar att börja rida på våra lurviga vänner. Då jag är ensam kille i klubben som rider så mina främsta förhoppningar är att fler killar börjar rida samt blir medlemmar klubben. Jag vill även satsa på våra ungdomar som är framtiden.

LOTTA MOLUND-LÖFGREN
kassör

THERESE SONEHAG
sekreterare

1. VEM ÄR DU? Jag heter Therese Sonehag och bor på Själsö, norr om Visby.

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag har ingen egen häst men är medryttare i stall Själsö på Garri från Kristineberg och Tyr från Kvistofta

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR & DIN RIDNING? Hästarna ger mig avkoppling och utvecklar mig som människa. Ridningen ger mig utmaningar, upplevelser och social samvaro.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN?   Jag kom först i kontakt med islandshästar genom min granne och vän Antonia och hennes Totte (þorsteinn)! Sen fick jag rida Zenitas Garri och på den vägen är det.

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2017? Förhoppningarna är att ordna en bra Keppni i vår samt delta på klubbtävlingarna och förbättra mina resultat.

NATHALIE ALTHIN-GUDINGE
ledamot

1. VEM ÄR DU? Jag är Nathalie Althin Gudinge, en tjej på 25 år som bor på en gård beläget i Vänge.  Där bor även sambon Björn och 3 katter. Vi har 3 hästar på gården som det ser ut nu. Jag är en aktiv medlem som är lag ledare för ungdomarna i lag SM. Är lika involverad i klubbens ungdomsverksamheten som lag SM.

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag har 2 st. Mánadís från Bergstorp sto på 11 år och Valíant frá Krossi valack på 30 år. Tillsammans med dom så går Eldlilja från Vallbrostrand.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR & DIN RIDNING? Att bli ett med hästen. Vill kunna tävla och rida kurser. Rida ut när som och bara ha kul. 

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Det var när jag knackade på Lottas dörr i Lokrume. Och fråga ifall jag fick hjälpa till med hennes hästar. Nu 11 år senare så håller vi ännu ihop.  Där träffade jag världens finaste islandshäst som verkligen visade hur rasen ser ut - Kraftur från Kvilla.

5. VAD HAR DU FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2017? Att ungdomarna kommer iväg på lag SM och att det blir mycket aktiviteter i klubben så som kurser och tävlingar och uteritt.

MAGDALENA MORANSKA
ledamot
1. VEM ÄR DU? Juriststudent som ursprungligen kommer från Stockholm. Hittade kärleken på Gotland och flyttade hit i mars 2016 och trivs som fisken i vattnet. 

2. HAR DU EN ELLER FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag har två islandshästar. Katla från Sparrebo, femgångare, född 2010 som jag haft sedan hon var 1 år och ridit in själv. Björk från Örvik, fyrgångare, född 2008. Köpe henne för 3 år sedan. 

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR OCH DIN RIDNING? Mitt långsiktiga mål med båda hästarna är att kvala in till SM. Det är ett högt uppsatt mål men jag drivs av att sätta höga krav, det är också viktigt att jag och hästarna har roligt på vägen och att hästarna presterar med glädje. 

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED  ISLANDHÄSTEN? Jag firade min födelsedag genom att boka en turridning tillsammans med mina tjejkompisar för en massa år sedan. Sedan dess var jag fast. 

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR ÅRET 2017? Jag hoppas att en ovalbana på Visbytravet blir realitet. Hoppas även på att vi på Austur börjar arrangera officiella tävlingar på Gotland. Förhoppningsvis kan vi då också locka fastlänningar till våra tävlingar eftersom det råder brist på tävlingar i landet. Min förhoppning är även att fortsätta öka tävlingsintresset här på Gotland. 

TINA NISKA
suppleant
1. VEM ÄR DU? Jag är en nyfiken, hästtokig (ja, allmänt tokig faktiskt) fritidspedagog och 2- barnsmamma. Älskar att laga mat. Gift med Robert som också gärna hänger med på en ridtur när han får chansen. Stallpyssel/ridning= Mindfulness= nödvändigt för att jag ska klara vardagen.

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Nej, jag har ingen egen häst, men är medryttare på Hrisla från Gervide och Hagl från Skogsstjärnan som ägs av Jennifer Glimfalk och står på Burgen i Endre, alldeles granne med mig. 

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR & DIN RIDNING? Jag älskar all tid jag tillbringar i stallet och tillsammans med hästarna. Att hela tiden upptäcka nya saker hos hästarna och mig själv och att utvecklas tillsammans. Har aldrig tävlat på islandshäst men vem vet, hittar jag rätt häst kanske jag vågar testa. Att njuta av naturen från hästryggen i hop med goa vänner är ändå det bästa.  Och målet… Ja det är ju att få möjlighet att köpa en alldeles egen häst. 

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Jag hade den stora fördelen att få arbetsträna hos Emma på Kauparve islandshästar efter en sjukskrivning 2011. Uppvuxen på ridskola och har alltid fastnat för hästar som andra har svårt att komma överens med. Innan hade jag en föreställning om att islandshästar var tråkiga. Men fick ändra mig redan efter första ridturen på Dropi. Bättre rehabilitering hade jag inte kunnat få!

5. VAD HAR DU FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2017? Jag ser fram emot ett kul samarbete i styrelsen där vi även fortsatt lyckas ordna trevliga, välbesökta aktiviteter för klubbens medlemmar.

ULLA SKÖLDSTAM
suppleant

1. VEM ÄR DU? Jag är snart gammal nog att få bestämma själv över min tid. Jobbar än så länge som specialpedagog i en skola i Håbo kommun. Är just nu bosatt i Upplands-Bro i norra Stockholm, men planerar att flytta tillbaka till Gotland så snart det går.

2. HAR DU EN/FLERA EGNA ISLANDSHÄSTAR? Min första islandshäst, Gisli var en trygg 17 åring som lärde mig att komma igång igen med ridningen. Jag hade inte ridit på riktigt på ca 35 år. Han var trygg och hur snäll som helst. Efter ungefär 1 år var jag tryggare och säkrare i min ridning och ville mer än vad Gisli kunde ge mig.

Jag beslutade att sälja honom och satsa på en ny häst som kunde ge mig mer utmaningar. Det var då 2010 som Gymir kom in i mitt liv. Gymir var då 5 år och riden i ca 3 månader och helt outbildad. Så nu började den långa resan som idag har pågått i över 6 år.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR OCH DIN RIDNING? Målet för mig har varit och fortfarande är, att utveckla min ridning så mycket som möjligt, så att vi ska kunna "dansa tillsammans" och att jag som hästägare kan skapa en miljö så att Gymir får vara en lycklig häst.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Till Gotland flyttade jag och min dotter 2001 till en gård på Norra Gotland. Vi hade ponnyer som min dotter tränade och tävlade lite och jag var en s.k "ponnymamma" som körde runt ön på olika hästarrangemang. Vi flyttade så småningom till Visby och en ponny fick följa med.

Som många tonårstjejer så kom dagen då dottern tröttnade och jag ensam blev skötare till ponnyn. Eftersom jag inte ridit på över 35 år så var det aldrig aktuellt att jag skulle sätta mig upp på detta yrväder och försöka rida. Det blev tyvärr ett beslut att sälja den fina ponnyn som jag hade skapat ett stark relation till. Jag hade svårt att tänka mig ett liv utan häst, men i stallet där vi hade vår ponny fanns två trevliga islandstjejer som verkade ha så kul med sina små hästar. De började övertala mig att en islandshäst skulle kunna passa mig  eftersom de är lite mindre än stora hästar som jag inte vågade rida på. Så efter en kort övertalning av tjejerna, så köpte  jag min första islänning och det blev en härlig 60-årspresent till mig själv. Äntligen började det riktiga hästlivet.

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR ÅRET 2017? Jag hoppas att jag kan bidra med mina erfarenheter i styrelsen så att vi kan utveckla verksamheten i vår klubb. Eftersom jag tävlat en del så är det såklart ett område jag brinner för.

TRIXIE HELLSTRÖM
s
uppleant

SONJA GRAHNS KNUTAS
ungdomsrepresentant

1. VEM ÄR DU? Jag är 17 år och bor i Visby. Jag går andra året på samhällsprogrammet med inriktning beteende och trivs jättebra. Förutom att gå i skolan tycker jag om att umgås med vänner och såklart hästarna i min omgivning.

2. HAR DU EN/FLERA EGNA ISLANDSHÄSTAR? Jag har ingen egen häst men är medryttare på några stycken.

3.VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR OCH DIN RIDNING? Målet med min ridning är att utvecklas tillsammans med hästarna jag rider. Jag strävar jämt för att själv bli är bättre ryttare samt för att utveckla hästarna jag rider. Mitt mål är att få mig och min häst att förstå varandras minsta signalerar.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Jag har ridit sedan jag var ungefär 5 år, men sommaren 2011 åkte jag på ett ridläger på Kauparve Islandshästar. Det var då jag för första gången fick lära känna islandshästar på riktigt och jag fastande såklart direkt. Hästen jag blev tilldelad under lägret heter Stimpill, honom fastande jag för från första sekund och vi hänger ihop än idag.

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR ÅRET 2017? Jag hoppas att vi alla tillsammans i klubben får ett roligt år fullt med aktiviteter, bra stämning och positivitet.