NYFIKEN PÅ AUSTURS STYRELSE 2018?

MARIANNE LYTTKENS
ordförande

1.VEM ÄR DU? Marianne Lyttkens, bor i Visby gift med Bosse, 3 barn varav två flyttat hemifrån. Arbetar som enhetschef inom hemsjukvården.

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag har två islandshästar tillsammans med min dotter Ida, Glæða från Fleringe och Embla från Jordala. Har hästarna inackorderade i Follingbo.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR & DIN RIDNING? Att hela tiden utvecklas tillsammans, träna och gå kurser. Att hästarna ska må bra, vara friska och sunda och i god kondition och samtidigt få vara hästar! Många härliga skogsritter på olika håll runt om på ön. Stötta dottern Ida och de andra ungdomarna i klubben i deras tävlande och ibland tävla själv på våra klubbtävlingar.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Nån gång runt-97 då jag var medryttare till Marina Yttergrens två hästar Leiri och Fenja på Gröna Gården på Själsö. 

5. VAD HAR DU FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2018? Att i rollen som ordförande kunna verka för att vi är en väl fungerande styrelse och klubb som fortsätter finnas för ALLA medlemmar vare sig man vill tävla, avla, är fritidsryttare eller satsande ungdom. 
Att klubben ska utvecklas men också fortsätta anordna många och blandade aktiviteter och tävlingar som passar alla våra medlemmar och att vi därigenom också lockar fler att bli medlemmar. Att vi får en egen ovalbana!

ANDERS ANDERSSON
vice ordförande

1.VEM ÄR DU? Jag är en man i mina bästa år, som flyttade till Gotland 2010. Bor på en liten hästgård i Vallstena tillsammans med min fru Martina och våra två döttrar Emma Li & Idalinn

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag är ägare till två islandshästar Sprettur från Erlandstorp & Timon från Lycke, men i familjen finns ytterligare tre islandshästar - Jón från Väbylund, Hjalmur från Glottra & Hrina från Stenstugu.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR OCH DIN RIDNING? Mitt mål är att ha roligt och för att lära mig ännu mer tillsammans med mina fina killar. Sprettur är min första egna islandshäst och har visat mig hur man har det roligt tillsammans oavsett om det är från marken eller på ryggen. Jag har varit hästrädd då jag ramlade av som barn och inte har gått in i en hage på över 20 år så Sprettur har gjort underverk med mig.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Det kan jag väl tacka min fru och dåvarande grannen Lotta Molund, som presenterade oss för sina valacker (Kraftur & Valle ) och öppnade dörren in i islandshästvärlden.

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNING INFÖR AUSTUR-ÅRET 2018?: Att få knyta nya band med både hästar o människor och naturligtvis få fler killar att börja rida på våra lurviga vänner och bli medlemmar i föreningen. Jag vill även satsa på våra ungdomar som är framtiden.

LOTTA MOLUND-LÖFGREN
kassör
1. VEM ÄR DU? Blivande pensionär! Lämnade Stockholm 1988 tillsammans med min familj och flyttade till Gotland. Visbybo sedan 2012.

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag har ett sto, Eldlilja (född 2010) och hon finns i Vänge med sina kompisar Kjarni & Valle.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DIN ISLANDSHÄST & DIN RIDNING? Att ha kul på fritiden med min häst och kanske förkovra mig i ridkonsten.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Jag var på turridning för många år sedan och det var ingen trevlig upplevelse, men min svärdotter älskade islandshästar och köpte en. På så vis fick jag lite mer insikt i islandshästens väsen. När jag blev tvingad att skiljas från mitt fjordsto hittade jag Kraftur i mörka Småland och blev blixtkär och nu är det bara islandshästar som gäller!

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2018? Fortsätter att hoppas på en ovalbana på travet. Det vore fantastiskt för våra tävlingar och även kurser. Sen ser jag fram emot många anmälda till årets tävlingar.

THERESE SONEHAG
sekreterare

1. VEM ÄR DU? Jag heter Therese Sonehag och bor på Själsö, norr om Visby. 

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Min häst är Garri från Kristineberg, musblack valack 17 år som står på Stall Själsö.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR & DIN RIDNING? Hästarna ger mig avkoppling och utvecklar mig som människa. Ridningen ger mig utmaningar, upplevelser och social samvaro.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN?   Jag kom först i kontakt med islandshästar genom min granne och vän Antonia och hennes Totte (þorsteinn).  Sen fick jag rida Zenitas Garri och på den vägen är det.

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2018? Att få igång ett kursutbud kring kunskap om islandshästen som skötsel och vård, takt- och gångarter etc.

NATHALIE ALTHIN-GUDINGE
ledamot

1. VEM ÄR DU?  Nathalie Althin Gudinge. Bor på en gård i Vänge på mellersta Gotland med min Sambo Björn o våra katter

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag äger för tillfället 1 1/2 häst. Kjarni från Hallbjäns 7 år och Valiant frá Krossi 31 år 

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR & DIN RIDNING?  Jag har som mål att komma ut och tävla. Gärna köpa in en unghäst för vidareutbildning.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Det måste ha varit 2005 i Lokrume när jag knackade på hos min dåvarande granne som nu efter 13 år är min bästa vän. Lotta Molund Löfgren.

5. VAD HAR DU FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2018? Att försöka deltaga på så mycket aktiviteter som jag har tid och råd med. Och att det skall trilla in mer islandshästvänner i våran klubb.

MAGDALENA MORANSKA
ledamot

1. VEM ÄR DU? Jurist, som ursprungligen kommer från Stockholm. Hittade kärleken på Gotland och flyttade hit i mars 2016 och trivs som fisken i vattnet. 

2. HAR DU EN ELLER FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag har en islänning - Björk från Örvik, fyrgångare, född 2008. Köpte henne för 4 år sedan. 

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR OCH DIN RIDNING? Mitt långsiktiga mål med båda hästarna är att kvala in till SM. Det är ett högt uppsatt mål men jag drivs av att sätta höga krav, det är också viktigt att jag och hästarna har roligt på vägen och att hästarna presterar med glädje. 

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED  ISLANDHÄSTEN? Jag firade min födelsedag genom att boka en turridning tillsammans med mina tjejkompisar för en massa år sedan. Sedan dess var jag fast. 

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR ÅRET 2018? Jag fortsätter hoppas på att en ovalbana på Visbytravet blir realitet, och att vi i Austur börjar arrangera officiella tävlingar på Gotland. Förhoppningsvis kan vi då också locka fastlänningar till våra tävlingar eftersom det råder brist på tävlingar i landet. Min förhoppning är även att fortsätta öka tävlingsintresset här på Gotland. 

TINA NISKA
suppleant

Torsdagen den 22 februari 2018 nåddes vi av det sorgliga beskedet att Tina kl 05.35 förlorade kampen mot cancern.

Våra tankar går till maken Robert, barnen och övriga familjen.

CAMILLA JÅFS
suppleant

1. VEM ÄR DU?: Jag heter Camilla Jåfs, flyttade från Uppsala till Gotland för 16 år sedan. Jag bor i Väskinde med min sambo Kristian min dotter Hedda, två hundar och en katt.

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? 
Jag har sedan två år Sindri från Pilekull, en åttaårig femgångare som jag och min dotter Hedda har tillsammans.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR & DIN RIDNING? 
Mitt mål är först och främst att det ska vara roligt att rida och umgås med min häst. Sedan har jag ju förstås massor att lära, jag har inte ridit islandshäst så länge och det finns ju så otroligt mycket jag vill utveckla som ryttare och hästmänniska.

Jag har också precis provat på att tävla några gånger och trots att jag blir löjligt nervös har jag upptäckt att jag tycker det är jätteroligt så det hoppas jag kunna göra lite mer. Jag tycker det ger mig ett delmål att sikta på, att få en avstämning om jag är på rätt väg med min ridning i vardagen.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN?
Redan så tidigt som på lågstadiet (vilket var väldigt länge sen...). Goda vänner till mina föräldrar hade köpt två islandshästar som följt med i nån båttransport från Island och dessa stackars kusar red vi ungar runt barbacka på i hagen utan att veta alls vad vi gjorde - och framförallt visste inte våra föräldrar det.
Jag hade också en kompis på mellanstadiet som fick en islandshäst för att den var billigare än en "vanlig" ponny och den hoppade vi mest med, precis som vi gjorde med de andra ponnyerna.

Första gången jag kom i kontakt med islandshästar på ett lite mer seriöst sätt var under mina studieår i Uppsala då jag hade mitt halvblod uppstallad tillsammans med flera islandshästar. De var väldigt aktiva i det stallet, byggde ovalbana,  tävlade en hel del och importerade många fina hästar. Då blev jag intresserad och fascinerad av rasen men eftersom jag hade fullt upp med min ridhäst så det var mer på distans, så att säga.

När jag sen efter 23 år var tvungen att ta bort min fina gamla häst gjorde jag ett uppehåll på nästan tio år innan jag satt i sadeln igen - men då var det på islandshäst. Min dotter började rida lektion på Haltarve Islandhästar och efter en termin som "ridskolemamma på marken" kunde jag helt enkelt inte stå emot suget att börja igen och ungefär ett år senare köpte jag Sindri.

5. VAD HAR DU FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2018?
Att vi kan fortsätta ha många olika typer av aktiviteter som förhoppningsvis kan locka många medlemmar. Dessutom vore det ju fantastiskt om vi skulle kunna vidare i frågan kring en ovalbana på travet.

Jag hoppas också att alla medlemmar känner sig välkomna att komma med idéer och förslag om vilken typ av evenemang de vill ha i klubben - att alla känner att de kan vara delaktiga, helt enkelt. Att Austur är en klubb som är till för alla som är medlemmar.

IDA SÖDERLUND
s
uppleant

1. VEM ÄR DU? Jag heter Ida Söderlund, fyller 18 år i höst och läser andra året på samhällsvetenskapsprogrammet i Visby. Jag bor i stan men även ute på Fårö, där jag för första gången red en islandshäst när jag va 10 år.

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag har ingen egen men har sedan dess ridit ganska aktivt då min en gammal klasskompis familj har väldigt många islandshästar och bedriver turridning som jag också jobbar med ibland.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR & DIN RIDNING? Självklart skulle jag vilja ha ridningen som mer än bara en hobby i framtiden men för tillfället stannar det på den nivån. Någon gång vill jag köpa mig en egen unghäst som jag, med hjälp av tränare, kan rida in och fortsätta utvecklas med. Har funderat på det redan nu men tiden finns tyvärr inte riktigt, men om ett år eller två så kanske jag har min första egna häst.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN?

5. VAD HAR DU FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2018? Året 2018 ser jag framemot, det känns roligt att få vara en liten del av styrelsen och se hur allt fungerar och känna sig mer engagerad i klubben. Jag skulle vilja ställa upp på några av våra kommande tävlingar fast i andra grenar än vad jag har valt tidigare, eftersom jag inte har ett specifikt mål så skulle det kännas roligt att testa på lite nya saker.

EMMA LI ANDERSSON
ungdomsrepresentant

1. VEM ÄR DU? Jag heter Emma Li Andersson (född 2004),  dotter till Anders och Martina Andersson och bor i Vallstena. Vi flyttade hit 2010 från vårat radhus i Gävle tillsammans med en hund och en katt. Jobbar numera på Fårö islandshästar.

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag har tre egna islandshästar, Hrina från Stenstuge, Hjalmur från Glottra och Timon från Lycke. Hemma på gården finns även islandshästarna Jón från Väbylund och Sprettur från Erlandstorp.

3.VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR OCH DIN RIDNING?
Tävling är en stor del av mitt hästliv. Jag älskar att kunna träna mina hästar inför tävlingar på olika nivåer men det bästa med att ha en häst är ändå alla möjligheter att kunna utvecklas tillsammans med dom som ett team. Jag gör allt med mina hästar för att kunna göra dom så mångsidiga som möjligt - tillexempel så har jag provat hästbasket, smáli, hoppning, körning, terräng, distans m.m målet med allt detta är att kunna ha kul med mina hästar och skapa en så mångsidig positiv ridhäst som möjligt! 
4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Första gången jag verkligen kom i kontakt med en islandshäst var när vi var och hälsade på Hrina första gången. Då var hon ca 1-2 år gammal och jag blev stört förälskad i den lilla hästen! Jag red under den här tiden ett Gotlandsruss vi hade som hette Quling. En gång minns jag att jag red på ridbanan och Quling drog med mig. Efter det blev jag rädd för att rida honom och då tog mamma initiativet att anmäla mig till en ridskola med islandshästar nämligen Kauparve Islandshästar i Lärbro och det var där jag fastnade för just islandshästen.

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2018? Att ha ett roligt år med mycket aktiviteter och tävlingar tillsammans med trevligt islandsfolk.