NYFIKEN PÅ AUSTURS STYRELSE 2019?

ZENITA STRANDÄNGER
ordförande

1. VEM ÄR DU? Egen företagare som försöker hjälpa företag att ta ett större ansvar inom Hållbarhet. Gift, två utflugna barn och fått livets efterrätt, 2 barnbarn. Bor på Själsö där jag även har min häst.

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? För tillfället har jag en valack.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR OCH DIN RIDNING? 1. balsam för själen 2. Vardagsmotion 3. Lära mig och min häst nya saker 4. Bli klubbmästare

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Dottern hade fått en Shettis och behövde sällskap så jag gick och köpte en lagom stor häst till mig, en islandshäst utan egentligen kunna något om islandshästen. 

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNING INFÖR AUSTUR-ÅRET 2019?:  Att klubben ska fortsätta vara aktiv och välkomna alla med öppna armar som man gör idag. Kul med häst på tävlingar, kurser och uteritter. Sedan skulle det sitta fint om ovalbaneprojektet går framåt och vi inom något år har en ny ovalbana.

ANDERS ANDERSSON
vice ordförande

1.VEM ÄR DU? Jag är en man i mina bästa år, som flyttade till Gotland 2010. Bor på en liten hästgård i Vallstena tillsammans med min fru Martina och våra två döttrar Emma Li & Idalinn

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag är ägare till två islandshästar Sprettur från Erlandstorp & Timon från Lycke, men i familjen finns ytterligare tre islandshästar - Jón från Väbylund, Hjalmur från Glottra & Hrina från Stenstugu.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR OCH DIN RIDNING? Mitt mål är att ha roligt och för att lära mig ännu mer tillsammans med mina fina killar. Sprettur är min första egna islandshäst och har visat mig hur man har det roligt tillsammans oavsett om det är från marken eller på ryggen. Jag har varit hästrädd då jag ramlade av som barn och inte har gått in i en hage på över 20 år så Sprettur har gjort underverk med mig.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Det kan jag väl tacka min fru och dåvarande grannen Lotta Molund, som presenterade oss för sina valacker (Kraftur & Valle ) och öppnade dörren in i islandshästvärlden.

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNING INFÖR AUSTUR-ÅRET 2019?: Att få knyta nya band med både hästar o människor och naturligtvis få fler killar att börja rida på våra lurviga vänner och bli medlemmar i föreningen. Jag vill även satsa på våra ungdomar, som är framtiden och kommer att fungera som lagledare för de ungdomar som åker på årets Lag-SM!.

LOTTA MOLUND-LÖFGREN
kassör
1. VEM ÄR DU? Nybliven pensionär! Lämnade Stockholm 1988 tillsammans med min familj och flyttade till Gotland. Visbybo sedan 2012.

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag har ett sto, Eldlilja (född 2010) och hon finns i Vänge med sina kompisar Kjarni & Valle.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DIN ISLANDSHÄST & DIN RIDNING? Att ha kul på fritiden med min häst och kanske förkovra mig i ridkonsten.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Jag var på turridning för många år sedan och det var ingen trevlig upplevelse, men min svärdotter älskade islandshästar och köpte en. På så vis fick jag lite mer insikt i islandshästens väsen. När jag blev tvingad att skiljas från mitt fjordsto hittade jag Kraftur i mörka Småland och blev blixtkär och nu är det bara islandshästar som gäller!

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2019? Fortsätter att hoppas på en ovalbana på travet. Det vore fantastiskt för våra tävlingar och även kurser. Sen ser jag fram emot många anmälda till årets tävlingar.

THERESE SONEHAG
sekreterare

1. VEM ÄR DU? Jag heter Therese Sonehag och bor på Själsö, norr om Visby. 

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Min häst är Garri från Kristineberg, musblack valack 17 år som står på Stall Själsö.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR & DIN RIDNING? Hästarna ger mig avkoppling och utvecklar mig som människa. Ridningen ger mig utmaningar, upplevelser och social samvaro.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN?   Jag kom först i kontakt med islandshästar genom min granne och vän Antonia och hennes Totte (þorsteinn).  Sen fick jag rida Zenitas Garri och på den vägen är det.

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2019? Att få igång ett kursutbud kring kunskap om islandshästen som skötsel och vård, takt- och gångarter etc.

NATHALIE ALTHIN-GUDINGE
ledamot

1. VEM ÄR DU?  Nathalie Althin Gudinge. Bor på en gård i Vänge på mellersta Gotland med min Sambo Björn o våra katter.

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR?Jag äger för tillfället 1 1/2 häst. Kjarni från Hallbjäns 8 år och Valiant frá Krossi 32 år 

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR & DIN RIDNING?  I år har jag inte så jätte stora mål. Jag kommer att ägna mycket tid åt hemmet och gården. Har fått en medryttare på Kjarni som kommer att rida honom framöver ett tag. Målet där är nog att dom skall få tävla på höst tävlingen. 

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Det måste ha varit 2005 i Lokrume när jag knackade på hos min dåvarande granne som nu efter 14 år är min bästa vän. Lotta Molund Löfgren.

5. VAD HAR DU FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2019? Att det skall fortsätta rulla på som det har gjort och att medlemsantalet ökar. Och att det fortsätter att trilla in med olika aktiviteter. 

GUNILLA STERNER
ledamot

1. VEM ÄR DU? Jag heter Gunilla Sterner och bor på en hästgård mellan Kappelshamn och Lärbro. Jag föder upp  islandshästar sedan trettio år tillbaka, Engårdens islandshästar. Flyttade till Gotland från Sorunda för två år sedan och har haft turridning, lektioner och hingststation här.

2.  HAR DU EN ELLER FLERA ISLANDSHÄSTAR? För närvarande har jag ett tiotal hästar hemma, varav några till salu. Jag avlar på två förstaklasston och två högt bedömda andraklasston.

Målet med min avel är att ta fram bra ridhästar för fritid, tävling och avel. De ska tänka framåt, vara stabila och trevliga att rida, ha bra tölt, vara vackra och samarbetsvilliga. Jag började avla för att få fram riktigt bra hästar till mina barn som tävlade upp till NM. Min egen ridning är mer konditionsträning idag, jag vill kunna rida mina unghästar och vara med på en och annan klubbtävling.

4. NÄR KOM DU FÖRST I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Min första islandshäst köpte jag 1986 då Beatrice Norlander lockade med mig på tävling. Han kallades Stickan och gjorde skäl för namnet, han stack så fort man satte sig ned, Han visade sig senare ha spatt.

 

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR ÅRET 2019? Jag hoppas att 2019 ska bli ett bra år för Austur, att vi ska fortsätta vara den mest aktiva klubben i landet, att våra medlemmar ska trivas och vara nöjda. Jag hoppas kunna bidra med min avelskunskap och även vid tävlingar. Jag har gått domarutbildning för många år sen men klarade inte examinationen och fullföljde aldrig. Men jag kan bidra som domarsekreterare eller funktionär i övrigt.

MARTINA ANDERSSON
Suppleant

1.VEM ÄR DU?  Ännu en medlem av Andersson klanen! Jag bor i Vallstena med min man Anders och två döttrar, Idalinn och Emma Li på en gård med diverse djur. Vi har b la alpackor, minigris, åsna m m. 

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Vi har fem Islandshästar i familjen. Jag har en egen vallack, Jon från Väbylund som blir hela 20 år i år! Så har vi ju min mans Sprettur och min dotters Emma Lis tre hästar Hrina, Hjalmur och Timon.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR OCH DIN RIDNING? Jag älskar att rida ut på lite längre ritter på min Jon med antingen Anders el Emma Li. Vi brukar packa sadelväskan med lite fika och rida iväg ut i skogen på helgerna. Jag är ingen tävlingsmänniska utan den biten får Emma Li stå för. Tycker däremot om att vara med och hjälpa till på Austurs klubbtävlingar och stötta de tävlande och min dotter såklart!

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Lotta Molund Löfgren är boven även här när det gäller det första mötet med Islandshästen. När vi flyttade till ön från Gävle för snart 10 år sen lyckades vi ju få världens bästa granne som hade två islandshästar! Det tog inte lång tid förrän hon lurat upp mig på hästryggen efter att jag haft ett långt uppehåll från ridningen och så var jag fast! Ett halvår senare stod vår första islandshäst ute i hagen, Hrina från Stenstuge, med vårt russ Quling och minishettisen Smulan.

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNING INFÖR AUSTUR-ÅRET 2019?: Jag hoppas på ytterligare ett händelserikt år i samma anda som är så typisk för Austur. Vi har en klubbgemenskap utöver det vanliga och på våra tävlingar stöttar vi och hejar fram varandra utan tillstymmelse till ngn konkurrens sinsemellan. Jag hoppas också att det ska gå bra för våra lag-SM ungdomar i år och att de kommer att få många fina minnen med sig från tävlingen i år. För två år sen lyckades de ju komma på fjärde plats och det var en upplevelse att få vara med på plats och heja fram dem.

CAMILLA JÅFS
suppleant

1. VEM ÄR DU?: Jag heter Camilla Jåfs, flyttade från Uppsala till Gotland för 17 år sedan. Jag bor i Väskinde med min sambo Kristian min dotter Hedda, två hundar och en katt.

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag har en, Sindri från Pilekull, en nioårig femgångare som jag och min dotter Hedda har tillsammans.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR & DIN RIDNING? 
Mitt mål är först och främst att det ska vara roligt att rida och umgås med min häst. Sedan har jag ju förstås massor att lära, jag har inte ridit islandshäst så länge och det finns ju så otroligt mycket jag vill utveckla som ryttare och hästmänniska.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Första gången jag kom i närmare kontakt med islandshästar var under mina studieår i Uppsala då jag hade mitt halvblod uppstallad tillsammans med flera islandshästar på Stall Tuna, granne med Agersta. Islandryttarna var väldigt aktiva i det stallet, byggde ovalbana,  tävlade en hel del och importerade många fina hästar. Redan då blev jag intresserad och fascinerad av rasen men eftersom jag hade fullt upp med min ridhäst så det var mer på distans, så att säga.

När jag sen efter 23 år var tvungen att ta bort min fina gamla häst gjorde jag ett uppehåll på nästan tio år innan jag satt i sadeln igen - men då var det på islandshäst. Min dotter började rida lektion på Haltarve Islandhästar och efter en termin som "ridskolemamma på marken" kunde jag helt enkelt inte stå emot suget att börja igen och ungefär ett år senare köpte jag Sindri.

5. VAD HAR DU FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2019? Att vi kan fortsätta ha många olika typer av aktiviteter som förhoppningsvis kan locka många medlemmar. Dessutom vore det ju fantastiskt om vi skulle kunna vidare i frågan kring en ovalbana på travet. Jag hoppas också att alla medlemmar känner sig välkomna att komma med idéer och förslag om vilken typ av evenemang de vill ha i klubben - att alla känner att de kan vara delaktiga, helt enkelt. Att Austur är en klubb som är till för alla som är medlemmar.

IDA SÖDERLUND
s
uppleant

1. VEM ÄR DU? Jag heter Ida Söderlund, fyller 19 år i höst (född 2000) och läser sista  året på samhällsvetenskapsprogrammet i Visby. Jag bor i stan men även ute på Fårö, där jag för första gången red en islandshäst när jag va 10 år.

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag har ingen egen men har sedan dess ridit ganska aktivt då min en gammal klasskompis familj har väldigt många islandshästar och bedriver turridning som jag också jobbar med ibland.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR & DIN RIDNING? Självklart skulle jag vilja ha ridningen som mer än bara en hobby i framtiden men för tillfället stannar det på den nivån. Någon gång vill jag köpa mig en egen unghäst som jag, med hjälp av tränare, kan rida in och fortsätta utvecklas med. Har funderat på det redan nu men tiden finns tyvärr inte riktigt, men om ett år eller två så kanske jag har min första egna häst.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN?

5. VAD HAR DU FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2019? Det känns roligt att få vara en liten del av styrelsen och se hur allt fungerar och känna sig mer engagerad i klubben. Jag skulle vilja ställa upp på några av våra kommande tävlingar fast i andra grenar än vad jag har valt tidigare, eftersom jag inte har ett specifikt mål så skulle det kännas roligt att testa på lite nya saker.

EMMA LI ANDERSSON
ungdomsrepresentant

1. VEM ÄR DU? Jag heter Emma Li Andersson (född 2004),  dotter till Anders och Martina Andersson och bor i Vallstena. Vi flyttade hit 2010 från vårat radhus i Gävle tillsammans med en hund och en katt. Jobbar numera på Fårö islandshästar.

2. HAR DU EN/FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag har tre egna islandshästar, Hrina från Stenstuge, Hjalmur från Glottra och Timon från Lycke. Hemma på gården finns även islandshästarna Jón från Väbylund och Sprettur från Erlandstorp.

3.VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR OCH DIN RIDNING?
Jag gör allt med mina hästar för att kunna göra dom så mångsidiga som möjligt - tillexempel så har jag provat hästbasket, smáli, hoppning, körning, terräng, distans m.m målet med allt detta är att kunna ha kul med mina hästar och skapa en så mångsidig positiv ridhäst som möjligt! 

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Första gången jag verkligen kom i kontakt med en islandshäst var när vi var och hälsade på Hrina första gången. Då var hon ca 1-2 år gammal och jag blev stört förälskad i den lilla hästen!

Jag red under den här tiden ett Gotlandsruss vi hade som hette Quling. En gång minns jag att jag red på ridbanan och Quling drog med mig. Efter det blev jag rädd för att rida honom och då tog mamma initiativet att anmäla mig till en ridskola med islandshästar nämligen Kauparve Islandshästar i Lärbro och det var där jag fastnade för just islandshästen.

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2019? Att ha ett roligt år med mycket aktiviteter och tävlingar tillsammans med trevligt islandsfolk. 

HEDDA JÅFS
ungdomsrepresentant

1. VEM ÄR DU?  Jag heter Hedda Jåfs och är 13år. Jag bor i Väskinde och går på Solbergaskolan.

2. HAR DU EN ELLER FLERA ISLANDSHÄSTAR? Jag delar en Islandshäst som heter Sindri med min mamma Camilla Jåfs.

3. VAD HAR DU FÖR MÅL MED DINA HÄSTAR OCH DIN RIDNING? Mitt mål är att skapa starkare band mellan mig och Sindri. Jag vill träna och tävla i lite svårare klasser inom både tölt och fyrgång.

4. HUR KOM DU FÖRSTA GÅNGEN I KONTAKT MED ISLANDSHÄSTEN? Min extramamma hade två islandshästar när jag var liten sedan tog min pappa mig till Haltarve Islandshästar och vi red en turridning sedan började jag där på en onsdagskurs.

5. VAD HAR DU FÖR FÖRHOPPNINGAR INFÖR AUSTUR-ÅRET 2019? Att det ska finnas aktiviteter för alla ungdomar och juniorer, även de som inte är med i lag SM. (Vilket ju trots allt är majoriteten).