AVEL

Solfagur & Tjelvar - båda E:Kjarval från Knutshyttan och födda hos Engårdens Islandshästar 2018.

Intresset för avel har blivit större de senaste åren. I Sverige föds drygt 1.000 islandshäst föl varje år. 

Bäst utvecklas de som får leva så naturligt som möjligt under de första åren av sitt liv - i flock i stora kuperade hagar, med tillgång till skydd för väder och vind och insekter. Friheten i stora hagar ger självständiga, starka och sunda hästar som är säkra på foten.

Flocken fostrar socialt fungerande individer med respekt för flockledaren och så småningom också för tränare och ryttare.

Idag finns en högklassig svensk avel som hävdar sig mycket väl internationellt och som producerat både hingstar och ston av världsklass.

Sidan senast uppdaterad: den 19 september 2019 20:52

AVELSUTSKOTTET

Avelsutskottet består av av Ingrid Jacobsson, Ulla Andersson, Gunilla Sterner, Nina Morge & Christina Rohdin-Alm.

Utskottet tar tacksamt emot förslag från medlemmarna på aktiviteter inom avel! Kontakta utskottet via mail.

WORLD FENGUR

Som medlem i SIF har du tillgång till World Fengurs stora databas med information om världens alla registrerade islandshästar. Här kan du se BLUP, stamtavlor och även en del foton på din hästs anfäder. KOLLA IN!

Du ansöker om inloggning till WorldFengur genom att fylla i dina uppgifter på denna sida.  http://www.icelandichorse.se/MEDLEM/WorldFengur-ID/

FÖL PÅ GOTLAND

Hur många föl som kommer 2019 är lite svårt att sia om, men troligen så blir det mellan 10-12 stycken. LÄS MER!

Är du nyfiken på de föl som fötts på ön tidigare år? Här kan du ta en titt på en del av dem!

ISLANDSHÄSTENS FÄRGER

Alla färger utgår från någon av de tre grundfärgerna - svart, brun & fux. Utöver dessa, så finns Islandshästen i en hel uppsjö med varianter – musblack, brunblack, rödblack, svartbrun, brun, fux, bork, skimmel och skäck.

Det här med färggenetik är en hel vetenskap, men är du intresserad av att läsa lite mer, så, så kolla på den här länken - mycket tydlig med bilder på lite olika färger!

Det finns numera även en bra sida om färger -med många bilder- i WorldFengur.

Du som vill fördjupa dig lite mer i genetik djungeln kan titta på den här sidan -  www.hästfärger.se.

FÖL- & AMMA JOUREN

Under fölningssäsongen finns den ideella föl- och ammajouren som stöd och hjälp om det skulle gå fel i samband med fölning och sto och/eller föl dör.

Ett sto som förlorat sitt föl strax efter fölningen kan rädda livet på ett föl som blivit moderlöst!! Vid ett sådant tillfälle spelar rasen mindre roll. Föl- och amningsjouren nås via ASVT eller tel 0733-141316. 

 

ANDRA SIDOR MED ANKNYTNING TILL AVEL

Föl födda på Gotland
HESTUR
Isländska hästnamn
Stamtavlor
Visa häst vid hand
SIFs Stiftelse för Avel
World Fengur

ÖVRIGA NYHETER!


GRATTIS TILL....
Christina Rhodin-Alm - uppfödare till Milla från Ammor, som tillsammans med sin ryttare Jack Eriksson vann VM-GULD i T2 för YR i Berlin. (22/8 2019)

SIFs STIFTELSE FÖR AVEL

Avelsstiftelsen har nu en egen hemsida - www.sifavel.se. Stiftelsen har också en egen grupp på Facebook. (22/4)

www.sifavel.se

HESTUR

SIF Avel har i samarbete med World Fengur startat sidan "Hestur". Där finns aktuell hingstkatalog (hingstar som löst licens) och man kan där betala stoavgift inför betäckning och få fram grundhandlingar för passansökan för födda föl. LÄS MER!

AVELSHINGSTAR PÅ GOTLAND SOMMAREN 2019

Vi erbjuder de medlemmar som äger -eller agerar hingsthållare-  till hingstar, som kommer att betäcka på ön sommaren 2019 att få en kort presentation på hemsidan. Maila bild (liggande format) + uppgift om hingsthållare, plats, avgifter, period & eventuell länk där man kan hitta mer information till webmaster@austur.org.

Hingsten kommer därefter att föras in när licens för året är löst och den finns med i hingstkalatlogen i Hestur. LÄS MER!

 

FUNDERAR DU PÅ ATT BETÄCKA DITT STO?

Alla som sysslar med avel bör ställa sig följande frågor:

  • För vem avlar jag?
  • Har jag själv användning för hästen jag föder upp eller föder jag upp hästen för att sälja den?
  • Finns det verkligen möjliga köpare till hästen?
  • Har jag råd med alla utgifter under hästens uppväxt?
  • Om jag inte själv rider in och tränar hästen blir även det en stor kostnad.

NÅGRA TIPS FRÅN ERFARNA AVLARE!
1. Att ha bra ston är det viktigaste av allt.
2. Kombinera med en hingst som förstärker stoets goda sidor.
3.Långt avstånd till den valda hingsten ska inte vara ett hinder.
4. Använd BLUP, avelsbedömningar och studera släkten bakåt i flera generationer och även avkommor till den tänkta hingsten.
5. Flera poängterade att de helst använder femgångare - "två riktigt bra passhästar kan ge en topp tölthäst men med två fyrgångare riskerar man att få en tregångare"
6. Ha kontroll på inavelskoefficienten (F) bör helst inte blir högre än 5%.
7. Att kunna ge unghästarna bra foder & bete samt goda möjligheter till inridning & träning.

FÖLNING

Det är få förunnat att få vara med om en fölning. De flesta fölningar sker på natten och stona brukar vänta in ett tillfälle då de är ostörda. En fölning går i normala fall mycket fort och är över på ca 10-20 minuter.

För alla som inte sett en fölning "live" finns här nedan en film att se!

FÖL- & UNGHÄST MÖNSTRING
PÅ GOTLAND

Följande hästar har genom åren blivit "BEST IN SHOW"

2019
Moldrún från Kauparve, sto, brun utan tecken, född 2019. E:Finnur frá Ármóti U:Næfrakolla från Hallbjäns. Uppfödare & Ägare: Ingrid Wahlén, Lärbro

.

Komplett resultatlista Fölmönstring Gotland 2019.

2017
Embla från Engården,
sto, fux med bläs, född 2016. Uppfödare & Ägare: Gunilla Sterner, Kappellshamn

2015
Vigdís från Bjerges, sto, svart med stjärn född 2013. Uppfödare & Ägare Nina Morge, Ala. LÄS MER!

2013
Vordögg från Ammor, sto, gulsvart född 2012. Uppfödare: Christina Rohdin-Alm & Ove Alm. Ägare: Maria Smedberg, Halla. LÄS MER!

2011
Indra från Getor
, sto, fux med stjärn född 2008 Uppfödare: Catrine Möller & Micke Sandström. Ägare Karin Ruger, Rute. LÄS MER!

2009
Atla från Hallbjäns, svart sto född 2009. Uppfödare/Ägare är Kaj Hedlund Lauhästar. LÄS MER

2008
Næfrakolla från Hallbjäns brunt sto född 2008. Uppfödare Kaj Hedlund Lauhästar. Ägare Emma Wahlén, Lärbro. LÄS MER!

ISLÄNDSKA HÄSTNAMN

Islandshästar döps traditionellt till namn med isländskt ursprung, ofta syftar namnen till hästens egenskaper eller vart den kommer ifrån.

FEIF har i år skärpt till kraven på att namnen ska följa den isländska namntraditionen. Endast namn som finns med i WorldFengur får användas. Man kan ansöka om att lägga till nya namn.

Här är en bra sida sammanställd av tidigare Austur medlemmen Lisa Mörtberg - den innehåller massor med hästnamnLÄS MER!

 GÅRDSNAMN

Följande gårdsnamn har använts på Gotland.

Ajmunds, Akaraikis gardn/Åkerekens Gård, Ammor, Anga Fjäle, Austre, Asa, Barshage, Bjerges, Björkstigen, Bäcks, Engården, File, Fleringe, Gannarve, Gervide, Getor, Guffride, Hage, Hallbjäns, Hallgårds, Hallvide. Haltarve, Jauvika, Kauparve, Kaupre, Kyrkjuves, Käldhage Gård, Levide Lajves, Lokrume Annex, Moos, Norrgarde, Nors, Nygårds, Sanda, Sandarve, Sande, Sibbjens, Solvinda/Solvinda Gård, Stenstuge, Storsudret, Suders, Tass, Tänglings, Vale, Vangi, Vidunge, Vitvär (17/6 2019)

HÄSTPASS

Både hästhållaren och hästägaren är skyldig att se till att hästen har ett EU hästpass. Hästen ska märkas med chip.

Alla föl och hästar ska ha EU hästpass senast 31 december födelseåret eller senast vid 6 månaders ålder vilket som nu inträffar senast.

Passet ger möjlighet att kontrollera att det är rätt häst vid t ex ägarbyte och veterinär-besiktning. Passet ger om det används korrekt en bild av hästens medicinska historia. LÄS MER

VAD ÄR BLUP?

Bakom islandshästens utveckling ligger generationers arbete och möda. Att avla är att förvalta ett arv. Det är både ett moraliskt ansvar och en glädje att vara en av länkarna i att ta vara på detta arv. I avelsarbetet är vi alla med om att ta ansvar i en gemensam strävan att förbättra den svenska populationen.

BLUP-index är en "konsumentvägledning" som kan hjälpa och i någon mån förenkla för oss i vårt avelsarbete, då de flesta av oss har en begränsad kunskap och erfarenhet.

Det är viktigt att sätta ett avelsmål för sin avel och använda sitt sunda förnuft och inte bara titta på BLUP utan också fundera över vilka egenskaper, man själv sätter främst.

ÄR BLUP BARA ANVÄNDBART FÖR AVLARE?

BLUP är en sorts kvalitetsstämpel på hästen och kan t ex användas när du ska köpa en ny häst. Vilka egenskaper värdesätter du mest?

Kontrollera BLUP för de egenskaper du tycker är viktiga. BLUP säger inte allt, men kan ge viss vägledning om vad man kan förvänta sig av hästen.

Kom ihåg att det kostar lika mycket (om inte mer) att hålla en häst av dålig kvalitet som en av bra kvalitet! Dessutom är det självklart roligare att rida en häst med bra framåtanda och lätt separerade gångarter!

www.sifavel.se