Tävling

Kanske har du nyligen varit och sett en islandshästtävling? Kanske har du och din häst varit på kurs och du är redo att ta nästa steg? Eller så känns det helt enkelt bara som att det är dags. Det har tänts en gnista och du är nyfiken på hur det skulle vara att tävla...


Tävlingar på islandshäst skiljer sig från de tävlingar vi ser på andra hästraser. När det gäller islandshäst-tävlingar handlar det nästan alltid om hästens gångarter. Läs mer om de olika tävlingsformerna längre ner på denna sida.

Rules & Regulations

FEIFs Regelbok (R&R) finns att ladda ner. Observera att det även finns ett  "Svenskt tillägg" (TR) vilket laddas ner från SIFS hemsida www.icelandichorse.se under "Tävling".


Det är varje ryttares skyldighet att vara väl insatt i de regler som gäller i de olika klasserna och på tävlingsområdet.


I dagsläget finns R&R bara på engelska, men arbete med en svensk översättning pågår.  I avvaktan på den har Gunilla Sterner sammanställt en "Lathund".

Årets Gångartsekipage

För att vara med och tävla om vandringspriset ska man ha resultat från både tölt & fyr/femgång. Ekipaget med högst snittpoäng vinner. LÄS MER!

Klubbmästare

För att bli klubbmästare ska man ha resultat från fyra olika kategorier - tölt, fyr/femgång, dressyr/trail och distans. LÄS MER!

Kompletta Resultatlistor

KM & Årets Gångartsekipage

2020 - 2019 - 2018 - 2017 - 2016 - 2015

2014 - 20132012 - 2011 - 2010 2009

DM Gotland 2021

avgjordes i Fleringe söndag 25 maj. Vi kunde kora tre nya distriktsmästare

Hilda Nordenankar (J) & Visir

EmmaLi Andersson (YR) & Freyþór

Ulla Sköldstam (S) & Gymir

Tyvärr kan vi ännu inte presentera några kompletta resultatlistor.


Resultatlistor DM 2021

Resultatlistor DM 2020

Vad säger färgen på prisrosetten?

Blå/gul - 1:a

Blå - 2:a

Gul - 3:a

Röd - 4:a

Grön - 5:a

Vit - 6:a/Clear Round

Anmälan till tävling 2021

Alla anmälningar till  ska göras i IndTA.


För att kunna anmäla dig måste du först SKAPA ETT KONTO i IndTA. Du måste även lägga till den/de hästar du tänker tävla med.

Först därefter kan du anmäla dig till tävlingen. Här finns instruktioner!


Behöver du ytterligare hjälp med IndTA eller IdrottOnline (IOL) - kontakta webmaster

Olika tävlingsgrenar....

Sport

Man kan tävla i grenarna fyrgång, femgång och tölt på en ovalbana. Det finns även olika passgrenar som tävlas på en rakbanan. Det finns tävlingar på fyra olika nivåer. På nivå 1-3 tävlingar kan man kvala till SM och på nivå 4 är resultaten inofficiellt.

Till sportgrenarna hör även andra grenar som används på tex Lag-SM för ungdomar -

FR1 Flagglopp, TR1 Trail, CR1 Terräng och FS1 Dressyr.

Gæðingakeppni

rids på ovalbana och ska man ska visa hästens bästa sida i samtliga gångarter. Hästen bedöms enbart på ovalbanans långsidor. Målet är att hitta den bästa hästen (en "Gæðingur") - en häst som är en fröjd att titta på och ett nöje att rida.


I Gæðingakeppnins tävlar mani olika åldersklasser! I Vuxenklasserna  A-flokk (femgångare) & B-flokk (fyrgångare) är det HÄSTEN SOM TÄVLAR och man kan byta ryttare mellan uttagning och final. 

I övriga klasser är det RYTTAREN SOM TÄVLAR. Där finns klassen C-flokk (debutanter/nybörjare), med ett kortare fyrgångsprogramm.  GDK (barn till och med 13år), GDT (tonåringar 14-17år), GDY (youngriders 18-21år).


Gæðingafimi

Det finns även en "dressyrgren" - Gæðingafimi. Programmet man rider är mellan 3.5 till 4 minuter, och ska innehålla ett antal gångarter, ett visst antal övningar; öppna sluta i tölt, skänkelvikning i trav, allt beroende på vilken nivå man tävlar på.
Det finns 3 olika nivåer: i Nivå 1 Lätt rider man ett förutbestämt program, medan man i Nivå 2 Medelsvår och Nivå 3 Svår får skapa sitt eget program. Här kan du se ett ekipage ritda ett eget program. Bedömningen görs av sportdomare, lokalklubbdomare eller FEIF domare. .

FS1 Dressyr

Grenen rids på ridbana 20x40m. Ekipaget visar ett egenkomponerat kürprogram som skall bestå av 10-14 olika moment.

Programmet måste innehålla skritt, tölt och galopp. Övriga krav som ställs är att ekipaget genomför gångarts- och tempoväxlingar, ridning på böjda spår, halt, varvbyte och domarhälsning.

TR1 Trail

som tävlingsgren kommer från westernridningens grund - rancharbetet. Man tränar en häst som ska kunna ta sig fram över broar, genom grindar och varierande terräng i olika gångarter.

Hinder som ofta ingår i en trailbana är grind, bommar, bropassering, vändning i trånga utrymmen, sidförflyttningar och ryggning.

Genom att träna Trail  får man en häst som både blir lugnare och mer lyhörd. I trail betyder hästens förtroende för ryttaren mycket.

Smáli

Smáli är en relativt ny tävlingsgren från Island. Banan kan bestå av "slalomridning" genom portar, passering över "bro" och förflyttning av en flagga från en plats till en annan. 

Grenen går på tid och man får tidstillägg för varje port/hinder man river.

Þolreid - Distansritt för islandshäst

Det var i mitten av 1990-talet man började med denna tävlingsform på Island och där går den under namnet "þolreið" eller fritt översatt uthållighet/distansritt.

Syftet med denna tävlingsform är främst att man ska lära sig förstå hur uthållig och tålig den isländska hästen är. På Island rider alla åldrar distansritter, mormor och barnbarn, alla kan vara med. LÄS MER

TREC

Tävlingsformens namn är franskt - ”Technique de Randonnee Equestre de Competition” (TREC)- och översatt till svenska blir det ungefär ”tävling i uteritt”. En tävling innehåller tre moment - 1. Orientering på idealtempo efter karta 2. Gångartstest 3. Hinderteknikbanan.  


Tävlingsformen är gjord för att bedöma ekipaget i de hinder och svårigheter man kan möta i sitt dagliga ridande i naturen och längs våra ridleder. Tävlingsformen passar hästar av alla raser och ryttare på alla nivåer. Gångartskapaciteten spelar mindre roll än samspelet mellan häst och ryttare. Viss grundkondition hos både häst och ryttare underlättar. www.trecsverige.se