Tävling

Kanske har du nyligen varit och sett en islandshästtävling? Kanske har du och din häst varit på kurs och du är redo att ta nästa steg? Eller så känns det helt enkelt bara som att det är dags. Det har tänts en gnista och du är nyfiken på hur det skulle vara att tävla...


Tävlingar på islandshäst skiljer sig från de tävlingar vi ser på andra hästraser. När det gäller islandshäst-tävlingar handlar det nästan alltid om hästens gångarter.

DM Gotland 2020

Årets DM avgjordes i Fleringe lördagen den 18 juli.

Årets mästare heter Lisa Lindblad & Dugur från Stenholmen (S/YR) & Hilda Nordenankar & Ásta från Lugnadal 1 (J).

FEIF Rules & Regulations

Klubbmästare

För att bli klubbmästare ska man ha resultat från fyra olika kategorier - tölt, Fyr- eller femgång, dressyr/trail och distans.

Klubbmästare 2019 blev Linda Belin & Gloria från Konga.

FEIFs Regelbok (R&R) och det "Svenska tillägget" (TR) där det kan finnas undantag till R&R, går att ladda ner från SIFS hemsida www.icelandichorse.se under "Tävling".

Det är varje ryttares skyldighet att vara väl insatt i de regler som gäller i de olika klasserna och på tävlingsområdet.


Årets Gångartsekipage

För att vara med och tävla om vandringspriset ska man ha resultat från både tölt & fyr/femgång. Ekipaget med högst snittpoäng vinner.

Årets Gångartsekipage 2019 blev Sara Lundberg & Gormur frá Selfossi

Anmälan till tävling 2021

Icesale -anmälningssystemet vi hittills har använt på våra klubbtävlingar- stängs ner vid årsskiftet 20/21. Därefter kommer alla anmälningar att hanteras via indTa.


Kan Du inte logga in i IndTA eller IdrottOnline (IOL) - kontakta webmaster

Olika tävlingsgrenar....

Sport

Man kan tävla i grenarna fyrgång, femgång och tölt på en ovalbana. Det finns även olika passgrenar som tävlas på en rakbanan. Det finns tävlingar på fyra olika nivåer. På nivå 1-3 tävlingar kan man kvala till SM och på nivå 4 är resultaten inofficiellt.

Till sportgrenarna hör även andra grenar som används på tex Lag-SM för ungdomar till exempel FR1 Flagglopp, TR1 Trail, CR1 Terräng och FS1 Dressyr.

Gæðingakeppni

rids på ovalbana och ska man ska visa hästens bästa sida i samtliga gångarter. Hästen bedöms enbart på ovalbanans långsidor.

Målet är att hitta den bästa hästen (en "Gæðingur") - en häst som är en fröjd att titta på och ett nöje att rida.

I Gæðingakeppnins tävlar mani olika åldersklasser!


I Vuxenklasserna  A-flokk (femgångare) & B-flokk (fyrgångare) är det HÄSTEN SOM TÄVLAR och man kan byta ryttare mellan uttagning och final. Det finns även klassen C-flokk, med ett kortare fyrgångsprogram som är tänkt för debutanter & "nybörjare". GDK (barn till och med 13år), GDT (tonåringar 14-17år), GDY (youngriders 18-21år),

FS1 Dressyr

Grenen rids på ridbana 20x40m. Ekipaget visar ett egenkomponerat kürprogram som skall bestå av 10-14 olika moment.

Programmet måste innehålla skritt, tölt och galopp. Övriga krav som ställs är att ekipaget genomför gångarts- och tempoväxlingar, ridning på böjda spår, halt, varvbyte och domarhälsning.

TR1 Trail

som tävlingsgren kommer från westernridningens grund - rancharbetet. Man tränar en häst som ska kunna ta sig fram över broar, genom grindar och varierande terräng i olika gångarter.

Hinder som ofta ingår i en trailbana är grind, bommar, bropassering, vändning i trånga utrymmen, sidförflyttningar och ryggning.

Genom att träna Trail  får man en häst som både blir lugnare och mer lyhörd. I trail betyder hästens förtroende för ryttaren mycket.

Þolreid - Distansritt för islandshäst

Det var i mitten av 1990-talet man började med denna tävlingsform på Island och där går den under namnet "þolreið" eller fritt översatt uthållighet/distansritt.

Syftet med denna tävlingsform är främst att man ska lära sig förstå hur uthållig och tålig den isländska hästen är. På Island rider alla åldrar distansritter, mormor och barnbarn, alla kan vara med. LÄS MER

TREC

Tävlingsformen är mer känd under sitt franska namn som är ”Technique de Randonnee Equestre de Competition” (TREC), vilket på svenska blir ungefär ”tävling i uteritt”.


Tävlingsformen är gjord för att bedöma ekipaget i de hinder och svårigheter man kan möta i sitt dagliga ridande i naturen och längs våra ridleder.


Tävlingsformen passar hästar av alla raser och ryttare på alla nivåer. Gångartskapaciteten spelar mindre roll än samspelet mellan häst och ryttare. Viss grundkondition hos både häst och ryttare underlättar.


En tävling innehåller tre moment - 1. Orientering på idealtempo efter karta 2. Gångartstest 3. Hinderteknikbanan.  www.trecsverige.se