ARKIVET 2019
Sidan senast uppdaterad 14 februari 2020

VERKSAMHETSÅRET 2019 I BILDER
 
"PAY N TÖLT" 15 NOVEMBER I DALHEM
Då den förra "Pay N Tölt" aktiviteten blev så uppskattad gjordes en uppföljare, även denna gång i ridhuset i Dalhem (fd Stall Dalhem).

Domarna -Sara Lundberg & Anders Andersson- delade inte ut några poäng utan endast placering. Klasserna som reds var T8 Tölt Barn, T8 Tölt  och Glögg Tölt. Enligt uppgift kom 12 ekipage till start.

I "Glögg-Tölten" gällde det att rida en viss sträcka med ett fullt glas i ena handen och spilla ut så lite som möjligt längs vägen.

Tyvärr har det inte rapporterats in vare sig "referat", deltagarlista eller resultat..... (4/1)

 
TÖLTA FÖR MUSIKHJÄLPEN 9-15 DECEMBER
Den 9-15 december var det dags för den elfte upplagan av Musikhjälpen. Årets värdstad var Västerås.

Arrangemanget är ett samarbete mellan SR, SVT & Radiohjälpen och pengarna går oavkortat till att hjälpa barn, unga och vuxna runt om i världen.

Årets tema: "Sex är inte ett vapen". 

Sexuellt våld finns i krig och konflikter världen över. Människor i alla åldrar utsätts för våldtäkter, sexuell tortyr och tvingas in i prostitution och tvångsäktenskap. Överlevare lämnas med livslånga skador, trauman och stigman - medan många förövare går ostraffade.

Sexuella övergrepp kränker en människas värdighet djupt och döljs ofta bakom skam. Dessutom är risken stor att den utsatta straffas istället för förövaren. Få vågar eller har möjlighet att anmäla övergrepp och därför är konfliktrelaterat sexuellt våld ett av de minst rapporterade brotten.

Bidragen till Musikhjälpen kan bland annat gå till fysisk och psykisk vård för överlevare, till hjälp att driva rättsprocesser, möjlighet till utbildning för att undvika en framtid i fattigdom och utsatthet eller för att skapa säkra platser i osäkra miljöer.

En viktig del är också att stötta det förebyggande arbetet för att förändra de negativa normer och attityder som ligger till grund för sexuellt våld.

Totalt har hittills samlats in drygt
 50,5 miljoner!

Människor i islandshästvärlden har stöttat insamlingen på olika sätt - bland annat dök flera ekipage från Islandshästföreningen Taktur upp utanför glasburen för att överlämna de pengar som samlats in i deras bössa.

Totalt har det funnits ca 7 islandshäst-relaterade bössor, vilka sammanlagt hittills inbringat närmare 28 000kr.

På Gotland har det töltats för Musikhjälpen bland annat på Själsö, i Follingbo och i Lärbro!

 

Austurs digitala insamlingsbössa samlade in 1 600 kr!

Tack till alla som bidragit!

 

ÅRETS SVENSKFÖDDA SPORTHÄST - MILLA FRÅN AMMOR

I samband med SIF-avels höstmöte fick Christina Rhodin-Alm motta utmärkelsen "Årets Svenskfödda Sporthäst 2019" för sin uppfödning stoet Milla från Ammor.

Lotta Witt Hegarts uppfödning Oddi från Skeppargården fick motta motsvarande pris för hingstar.

Stort GRATIS!

MEDLEMSTRÄFF: CLINIC PÅ TEMA "DUBBEL LONGERING" MED JOHAN ÞÓR FRIÐGEIRSSON I STENKYRKA
Helt fantastiks att 39 personer (35 Austur medlemmar + 4 icke medlemmar) dök upp på medlemsträffen vid Ungesmiss i Stenkyrka.

Stenkyrka ridhus ägas och byggs av Elin och Göran Gustafsson och inte helt klart, men tillräckligt för att vi skulle kunna ha en medlemsträff där.

Vi hade bjudit in Jóhann þór Fridgeirsson -en av Islands mest kända och erfarna ryttare och uppfödare- till att lära oss mer om dubbel-longering. Han har jobbat som ridlärare i Sverige i mer än 20 år och har varit hos oss på Gotland i 12 år samt är en av våra mest populära instruktörer för islandshäst ryttare på alla nivåer.

Hedda Jåfs och Cajsa Håkansson hade tagit med sig varsin häst som Johann kunde använda vid instruktionen. Det visade sig att det var 2 helt olika hästtyper som Johann fick arbeta med, en som var mer ovillig och måste väckas, och den andra var mer vaken, men gjorde då att man var tvungen att vara mer försiktig med signaler.

Linor hit och dit beroende på syfte. Vi fick se hur Johann korrigerade en utskjuten bog och lite för hög form genom att flytta fästpunkt för linorna. Målet är att hästen ska kunna dubbellongeras utan spänningar och lyssna efter dina kommandon. Insikter blev också hur mycket du kan träna din häst från marken i alla gångarter.

Tack Johann och alla som kom!
/Zenita

DELTAGARE: Monika Östberg, Ann Jacobsson, Therese Sjöberg, Ida Friberg, Marguerite Strandsten, Marianne Lyttkens, Camilla Jåfs, Hedda Jåfs (u), Lisa Raufi, Matilda Zetterqvist, Anders Andersson, Cajsa Håkansson (u), Zenita Strandänger, Anna Olsson, Gunilla Bogren, Anneli Hallin, Ingrid Jacobsson, Irene Andersson, Vonna Norrby, Anette Wästlund, Eva Pettersson, Cissi Mårtensson, Linnea Werkander (u), Linda Belin, Hanna Blomberg-Olsson, IngaLill KArlsson, Marianne Söderstrand, Siv Månsson-Weijmers, Lisen Morell Persson (u), Angelica Olsson, Maria Smedberg, Linda Silfvergren, Lena Silfvergren, och Cicki Eriksson + hästarna Miriam och Dofri

ICKE MEDLEMMAR: Marina Yttergren-Lapiolahto, Elke Nesser, Tilde Wästlund, Marie Flemström

2 x RIDKURSER MED JOHAN ÞÓR FRIÐGEIRSSON I LAU
Johann har hållit kurser i Sverige i tjugo år och  vecka 45+46 har han de senaste åren besökt Gotland och Austur.

Johanns koncept är att han under tre dagar rider deltagarens häst och i samband med fredagens teori går han också igenom varje häst. Under helgen rider man sedan tre privatlektioner.

Båda kurserna arrangerades i Lau hos Lisa & Kave Raufi.

VECKA 45 - 6-10 november.
DELTAGARE: Hanna Schwan & Thor, Lova Nordlund & Falki, Ingrid Jacobsson & Hvatur, Lisa Coudec & Silkisif, Marguerite Strandsten & Prins, Ingrid Wahlén & Dellingur, Marianne Söderstrand & Viktor, IngaLill Karlsson & Dýri

VECKA 46 - 13-17 november 
DELTAGARE:
Hanna Bogren (u) & Gusa, Therese Sjöberg & þerna, Ann Jacobsson-Stenström & ??, Alva Raufi (u) & Gandur, Irene Andersson & Isa, Idun Sutare (u) & ????

"LYSSNA - SVARA - VÄNTA"

"PAY N TÖLT" 3 NOVEMBER I DALHEM
För att samla ihop pengar till nästa Lag-SM äventyr arrangerade ungdomarna en enkel "drop-in-tävling" i ridhuset i Dalhem (fd Stall Dalhem).

Man fick anmäla sig på plats och upplägget var "prova-på-tävling" med uttagning och finaler. Ett perfekt tillfälle för oerfarna hästar och ryttare att våga vara med! Domarna -Sara Lundberg & Anders Andersson- delade inte ut några poäng utan endast placering. I maskeradklassen bedömdes "helhetsintryck och uppvisning av häst".

Klasserna som reds var T8 Tölt Barn, T8 Tölt  och T8 Maskerad (frivillig utklädnad).

Arrangemanget blev en succé, och det planeras redan för ytterligare en "Pay N Tölt" den 15:e december och förhoppningsvis blir det då ännu fler deltagare.

T8 TÖLT BARN
1. Ebba Werkander & Assa frá Hafnarfirði
1. Engla Eriksson & þrottur från Järsta
1. Freja Glimfalk & Hrisla från Gervide
1.  Viggo Lindblad & Hektor från Hammarby

T8 TÖLT
1. Lisa Lindblad (S) & Dugur från Stenholmen
2. Hanna Lindstedt (S) & Lyfting från Lilla Sträckås
3. Lovisa von Corswant (YR) & Visir från Tängmark
4. Pia Bergman (S) & Spúni från Karlsro
5. Fia Lundberg (S) & Silfurmáni från Nors
6. Cecilia Lindvall (S) & Óskadís från Kattås
7. Marit Lindgren (S) & þrottur från Järsta
8. Camilla Jåfs (S) & Sindri från Pilekull
  Celine Blomberg (YR) & Krummi frá Ytra-Vallholti
  Hanna Blomberg-Olsson (S) & Krummi frá Ytra-Vallhólti
  Indra Blomberg (J) & Nellika frá Vatnsleysu
  Jouline Eriksson (YR) & Muninn från Ödegård
  Linnéa Werkander (YR) & Árvakur från Fleringe
  Monika Östberg (S) & Gleði från Kvarnbacka

T8 TÖLT MASKERAD
1. Freja Glimfalk (J & Hrisla från Gervide
2. Ebba Werkander (J )& Assa från
3. Engla Eriksson (J) & þrottur från Järsta
4. Celine Blomberg (YR) & Krummi frá Ytra-Vallholti
5. Indra Blomberg (J) & Nellika frá Vatnsleysu
6. Cecilia Lundvall (S) & Óskadís från Kattås
7. Jouline Eriksson (YR) & Muninn från Ödegård
8. Hanna Blomberg-Olsson (S) & Krummi frá Ytra-Vallholti
9. Fia Lundberg (S) & Silfurmáni från Nors
10. Hedda Jåfs (J) & Sindri från Pilekull

"TRÄNINGSLÄGER" FÖR LAG-SM UNGDOMARNA
28-29 OKTOBER
Under höstlovet arrangerades ett tvådagars teambuilding- och träningsläger med övernattning för de ungdomar som visat intresse av att vara med och träna inför Lag-SM 2020.

Man höll till hemma hos familjen Andersson i Vallstena och dagarna ägnades åt träning av de lite "udda" tävlingsggrenarna till exempel smáli, trail och terräng. Man gjorde även en gemensam uteritt med korvgrillning.

DELTAGARE: Alva Raufi, Idun Sutare, Lova Nordlund, Hedda Jåfs, Julia Eriksson, Wilma Eriksson, Emma Li Andersson, Idalinn Andersson, Trixie Hellström,

LEDARE: Anders Andersson, Martina Andersson & Sara Lundberg.

TÄVLING I TRAIL & DISTANS I LAU 19 OKTOBER
Totalt var det 17 deltagande ekipage varav 9 hade möjlighet att skaffa sig de sista resultaten som behövdes för att vara med och konkurrera om titeln KLUBBMÄSTARE 2019.

Denna tävlingsdag arrangeradesi ett härligt höstväder hos familjen Raufi i Lau. Trailen reds på deras ridbana och distansen i omgivningarna ner mot Lausviken.

TRAIL: Banan bestod av 10 olika hinder/svårigheter. Domare i trailen var Nina Morge & Ingrid Wahlén. Kort kan sägas att man har stor fördel av en häst som kan stå stilla, inte är rädd för att gå nära saker och har lätt för att flytta fram- & bakdel.

Bäst på banan var Marguerite & Prins, som samlade ihop 9,03p

TRAIL SENIOR/YOUNG RIDER POÄNG
1. Marguerite Strandsten (S) & Prins från Storsudret 9,03p
2. Linda Belin (S) & Gloria från Konga 8.95p
3. Anders Andersson (S) & Sprettur från Erlandstorp 7,75p
4. Jennifer Glimfalk (S) & Hagl från Skogsstjärnan 7,10p
5. Karin Ruger (S) & Indrafrån Getor 6,10p
6. Hanna Blomberg-Olsson (S) & Vænting frá Nedra-Skarði 5,60p
7. Ingrid Jacobsson (S) & Hvatur från Lönneberga 5,18p
8. Hanna Lindstedt (S) & Lyfring från Lilla Sträcklås 4,00p
9. Marie Högberg (S) & Draupnir frá Vogum 3,15p
TRAIL JUNIOR POÄNG
1. Idun Sutare & Ljósi från Madkullen 8,58p
2. EmmaLi Andersson & Hjalmur från Glottra 8,38p
3. Alva Raufi & Gandur från Storsudret 8,03p
4. Indra Blomberg & Smalius frá Lagafelli 6,20p
5. Cajsa Håkansson & Miram från Ammor 3,25p

DISTANS: Dagens bana gick på varierat underlag och var 1,3 mil lång. Tidtagare och pulsare var Lisa Raufi, Lena Silfvergren och Christina Eriksson.

Snabbast runt banan var EmmaLi Andersson & Hjalmur, som avverkade den på 51 minuter, men så hade hon också pappa Anders som "hare"........

Denna gång hade vi glädjande nog också tre glada motionärer som utom tävlan provade på att rida distansbanan.

DISTANS SENIORER/YOUNG RIDER Ridtid Tillägg TOTAL
1. Anders Andersson (S) Sprettur från Erlandstorp 51 5 56
2. Linda Belin (S) & Gloria från Konga 1,01 - 1.01
3. Hanna Blomberg-Olsson (S) & Vænting frá Nedra-Skarði 1.02 - 1.02
4. Marguerite Strandsten (S) & Prins från Storsudret 1.05 - 1.05
5. Ingrid Wahlén (S) & Dellingur från Kauparve 1,01 5 1.06
  Mari Högberg (S) & Draupnir frá Vogum 1,06 - 1.06
7. Hanna Lindstedt (S) & Lyfting från Lilla Sträckås 1,23 - 1,23
8. Ingrid Jacobsson (S) & Hvatur från Lönneberga 1.33 - 1.33
DISTANS JUNIOR Ridtid Tillägg TOTAL
1. EmmaLi Andersson & Hjalmur från Glottra 51 - 51
2. Idun Sutare & Ljosi från Madkullen 1.01 - 1.01
3. Alva Raufi & Gandur från Storsudret 1.17 - 1.17
4. Freja Glimfalk & Hrisla från Gervide 1.33 - 1.33
5. Indra Blomberg & Smalius frá Lagafelli 1.38 - 1.38
6. Cjsa Håkansson & Hnáta från Nyhammar 1.43 - 1.43
DISTANS MOTIONÄRER- utom tävlan Ridtid Tillägg TOTAL
Karin Ruger & Indra från Getor 1,23 - 1,23
Jennifer Glimfalk (S) & Hagl från Skogsstjärnan 1,33 - 1.33
Marianne ?? & Erlendur från Hallbjäns 1.19 10 1.29

Efter avslutade tävlingar serverades det kaffe/te och färska våfflor i baren. För 40 SEK fick man äta tills man var mätt! Vinsten gick oavkortat till Lag-SM ungdomarna.

Som avslutning på dagen var det prisutdelning.

VI SPONSRADE MED PRISER:
GEAB, Granngården i Hemse, ICA När-Bodi, Stinas Veterinärparaktik

LASTNINGS "CLINIC" MED MIKKEL OSTER
I FLERINGE 1 OKTOBER
Eva Pettersson hade bokat Mikkel Oster (www.heartsandhorses.se) för att få hjälp med att lösa lastningsproblematiken hon har med den egna hästen Freyja.

Mikkel åker runt hela Sverige och undervisar motiverar och inspirerar folk att leva ett lyckligare liv i harmoni och balans med hästar. Han lär ett bättre sätt att kommunicera med hästar och att därigenom få mer säkerhet, förtroende, respekt, framgång och framförallt skoj med den egna hästen.

Orsaken till lastningsproblematik kan ju variera - kanske något har hänt i själva lastnings proceduren, i samband med körningen eller att hästen helt enkelt inte gillar trånga mörka utrymmen.

Mikkel började med att försöka ändra Freyjas "mind-set". Få henne att bli mer positiv/samarbetsvillig och istället för att säga absolut "NEJ" och backa iväg från transporten, så måste hon börja tänka och säga "varför?". Hästen behöver inte säga "ja" på direkten.

Freyja fick testa alla de "verktyg" hon brukar använda för att slippa bli lastad (=backa, vända undan, stegra sig, börja beta, skrapa med hovarna och "frysa fast") så att hon fick märka att de inte fungerade.
Oavsett vad Freyja hittade på så var Mikkel densamma - "neutral" i kommunikationen (röst & kroppsspråk), konsekvent och tydlig.

Det gäller att ha rätt energi och kroppsspråk, för det är det som hästarna uppfattar om oss - inte att vi är svenskar, kineser eller mexikaner. 

Svårt att sammanfatta en sådan här "clinic" det måste nästan upplevas, så när nästa chans uppenbarar sig - passa på och var med! ......

Och JA! - Freyja valde till slut att själv gå på transporten och stod sedan lugnt och stilla kvar där inne - trots att hon hade möjlighet att välja att gå ut igen.

Stort tack Eva för att vi fick vara med - väldigt intressant och oerhört lärorikt.

Några av mina lärdomar:
- många gånger är det inte lastningen eller transporten som är själva problemet - problemet är relationen man har med sin häst.
- hästen vill ha en ledare den kan lita på
 /Ingrid

DELTAGARE: Eva Pettersson, Siv Månsson-Weijmers, Ingrid Wahlén, Eva Falkgren, Ulla Andersson och Kerstin Johansson.

PS
Mikkels läromästare är Pat Parelli och jag hittade den här videon, som visar en lastningsclinic denne höll 2012 (59 minuter lång och på engelska)

https://www.youtube.com/watch?v=U4KyniWfNrE

HÖSTTÄVLING I FLERINGE 28 SEPTEMBER
Platsen var ovalbanan i Fleringe och domare var Ann Kruse & Therese Löwenberg. Totalt 29 ekipage till start.

Dagen kan sammanfattas i regn, regn och ännu mer regn. Cafét -som ungdomarna ordnade med- fick flytta under tak inne på Ullas magasin. Ovalbanan var full med vattenpölar. Som tur var höll sig domarna och domarsekreterarna (+alla protokoll)hyfsat torra under taken på sina tält.

I sekretariatet fanns Ingrid Wahlén och speakern Ann-Chatrine Redin, som fick "brottas" med en skrivare som inte ville fungera och det ett läckande husvagnstak..... men annars gick det bra.

Själva tävlingsdagen startade med en ny klass P2 Speedpass 80 meter, som genomfördes på en grusväg ett par km från ovalbanan.

Därefter körde vi alla ovalbanegrenarna och avslutade med tre finaler (T8u, V5A-klass och V5u) fram på eftermiddagen.

DOMARNAS PRIS: Lovisa von Corswant (YR)

Både funktionäörer, publik och tävlande kämpade tappert mot vätan och det blev -trots allt- en lyckad dag.

P2 SPEEDPASS 80 M JUNIOR
1. EmmaLi Andersson & Sprettur från Erlandstorp 10,08sek
2. Alva Raufi & Gandur från Storsudret 10,67sek
3. Wilma Eriksson & Silfur från Barshage 13,74sek
T5 TÖLT S/YR
1. Lisa Lindblad (S) & Dugur från Stenholmen 4,75p
  Lovisa von Corswant (YR) & Visir från Tengmark 4,75p
3. Ingrid Jacobsson (S) & Hvatur från Lönneberga 4,25p
T8 TÖLT A-KLASS
1. EmmaLi Anderson (J) & Hjalmur från Glottra 4,65p
2. Hanna Lindstedt (S) & Lyfting från Lilla Sträckås 4,55p
3. Alva Raufi (J) & Gandur från Storsudret 4,40p
4. Linnea Werkander (YR) & Fákur från Storsudret 4,15p
5. Tina Mårtensson (S) & Orka från Åkerekens Gård 4,15p
6. Zenita Strandänger (S) & Tyr från Kvistofta 3,40p
T8 TÖLT S/YR
1. Johanna Nordenankar (S) & Halastjarna från Laggarbo 5,15p
2. Antonia Baumert (S) & Himna fra Nr Hytten 4,55p
3. Therese Sjöberg (S) & Silfur Þerna från Alverliden 4,30p
4. IngaLill Karlsson (S) & Dýri frá Berglandi 1 4,0p
  Pia Bergman (S) & Spuni från Karlsro 4,0p
5. Hanna Blomberg-Olsson (S) & Vænting frá Nedra-Skarði 3,15p
  Jouline Eriksson (YR) & Seiður från Älleköpinge 3,15p

T8 TÖLT JUNIOR uttag FINAL
1. Hilda Nordenankar & Galdur frá Honi 1 4,90p 5,13p
2. EmmaLi Andersson & Sprettur från Erlandstorp 4,90p 4,75p
  Hedda Jåfs & Dofri från Västerboda 4,75p 4,38p
4. Wilma Eriksson & Silfur från Barshage 3,90p 3,50p
5. Julia Eriksson & þrottur från Järsta 3,40p 2,88p
6. Indra Blomberg & Smalius frá Lagafelli 2,75p  
7. Lova Nordlund & Falki från Stångby 2,75p  
8. Natascha Jönsson & Nellika frá Vatnsleysu 2,65p  
9. Viggo Lindblad & Hektor från Hammarby 2,50  
- Hanna Bogren & Gusa från Solö disk  
F2 FEMGÅNG JUNIOR
1. Alva Raufi & Gandur från Storsudret 4,45p
2. Wilma Eriksson & Silfur från BArshage 3,2p
V2 FYRGÅNG
1. Lisa Lindblad (S) & Dugur från Stenholmen 5,40p
2. Antonia Baumert (S) & Himna fra Nr. Hytten 4,45p
V5 FYRGÅNG S/YR
1. Johanna Nordenankar (S) & Halastjarna från Laggarbo 5,2p
2. Pia Bergman (S) & Spuni från Karlsro 4,9p
4. Hanna Blomberg-Olsson (S) & Vænting frá Nedra-Skarði 4,4p
3. Therese Sonehag (S) & Garri från Kristineberg 4,1p
5. IngaLill Kalrsson (S) & Dýri frá Berglandi 1 3,55p
6. Jouline Eriksson (YR) & Seiður från Älleköpinge 3,0p

VI SPONSRADE MED PRISER TILL AUSTURS HÖSTTÄVLING
Anna Olsson
Frendo
Företagsspecialisten
Susannes Hovslageri
Lekstugan
Linda Silvergren
Länsförsäkringar
Stall Själsö
Överstekvarn

V5 FYRGÅNG JUNIOR uttag FINAL
1. Hilda Nordenankar & Galdur frá Honi 1 5,2p 5,06p
2. Hedda Jåfs & Dofri från Västerboda 3,95p 4,50p
3. Indra Blomberg & Smalius frá Lagafelli 4,10p 4,13p
4. Julia Eriksson & þrottur från Järsta 4,0p 3,75p
5. Natascha Jönsson & Nellika frá Vatnsleysu 3,55p  
6. Hanna Bogren & Gusa från Solö 3,25p  
7. Lova Nordlund & Falki från Stångby 2,65p  
8. EmmaLi Andersson & Sprettur från Erlandstorp 2,45p  
V5 FYRGÅNG A-KLASS uttag FINAL
1. Lovisa von Corswant (YR) & Visir från Tängmark 5,25p 5,38p
2. Hanna Lindstedt (S) & Lyfting från Lilla Sträckås 5,15p 5,31p
3. Emma Li Andersson (J) & Hjalmur från Glottra 5,10p 5,19p
  Therese Sjöberg (S) & Silfur þerna från Alverliden 5,10p 4,81p
5 Linnea Werkander (YR) & Fákur från Storsudret 4,50p  
6 Ingrid Jacobsson (S) & Hvatur från Lönneberga 3,65p  
7 Linnea Werkander (YR) & Árvakur från Fleringe 3,40p  
  Zenita Strandänger (S) & Tyr från Kvistofta 3,40p  
RIDLEKTIONER FÖR JENNY GÖRANSSON 23-24 SEPTEMBER
Under två dagar höll Jenny Göransson totalt 27 lektioner på ridbanan hos Kauparve Islandshästar i Lärbro. Varje lektion var 30 minuter och reds enskilt.

Ganska fantastiskt att vi lyckades dra ihop så många, trots att det var två vardagar. Några passade på att rida 2-3 lektioner under dessa dagar och då blev det ju nästan som en kurs. Tur med vädret hade vi också.

MÅNDAG 23 SEPTEMBER
DELTAGARE: Matilda Dahl & Vænting, IngaLill Karlsson & Dýri, Eva Pettersson & Freyja, Karin Ruger & Indra, Anneli Hallin & Ljósi, Cissi Cederborg & Sproti?, Marie Borgeström & Alsvinnur, Ingrid Wahlén & Dellingur, Angelica Olsson & Vordögg, Cia Odén & Strákur, Cilla Beite-Börjesson & Gyllir, Hanna Bogren (u) & Gusa.

TISDAG 24 SEPTEMBER
DELTAGARE:
Trixie Hellström & Svala, MAtilda Dahl & Vænting, Ingrid Wahlén & Dellingur, KArin Ruger & Indra+Dimma, Marie Borgeström, Cilla Beite-Börjesson & Gyllir, Eva Pettersson & Freyja, Ulrika Sundberg & Gauti, Cia Odén & Strákur.

UNGDOMSTRÄNING I FLERINGE 22 SEPTEMBER
   
FILMKVÄLL PÅ SJÄLSÖ 17 SEPTEMBER
Efter att det blivit fel i lokalbokningen hos Studiefrämjandet fick vi "hastigt och lustigt" byta lokal och hamnade hemma hos Zenita Strandänger på Själsö.

Vi tittade på filmen "Träning av islandshästar" med Benni Lindal, som är en av de isländska mästarna i ridning. I filmen visar Benni hur man kan skapa en positiv atmosfär för att få ut det bästa av din häst och/eller din ridning.

Föreningen bjöd på enkelt fika.

DELTAGARE: Nina Morge, Zenita Strandänger, Ingrid Jakobsson, Lisa Lindblad, Viggo Lindblad, Olle Lindblad, Camilla Jåfs, Hedda Jåfs,  Gunvor Eneqvist, Cici Eriksson, Anders Andersson, Martina Andersson, Monika Östberg. Linda Silfvergren, Lena Silfvergren, EmmaLi Andersson, Angelica Olsson

RIDWEEKEND PÅ FÅRÖ 6-8 SEPTEMBER

Så har vi -för 19 året i rad- genomfört ännu en ridhelg på Fårö. Denna kändes extra lyxig eftersom vi bara var 5 deltagare.

På fredagen installerade  vi oss i stugorna och tog sedan en ridtur längs hela Sudersand - först hela vägen norrut och sedan söderut. Det gäller ju att passa på att rida på sandstrand när man har chansen! Sedan blev det grillad medhavd middag vid stugan och sedan mys i stugan framför brasan i öppna spisen.

Då väderprognosen utlovade en del regn på söndagen bestämde vi oss för att rida den långa turen över norra Fårö redan på lördagen. Soligt och fint sommarväder och vi satt vid stranden och åt matsäck, som Kent körde ut till oss. Lördagskvällen åt vi mycket god 3-rätters middag på Restaurang Vinor.

På söndagen var det höstväder och det regnade lite när vi red iväg från Sudersand, men regnet upphörde när vi passerade genom Ulla Hau och kom ut på Ekeviken. Vi red ut på Norsholmen och vek söderut och sedan hade vi lite "upptäcktsfärd" längs vägar och stigar in mot Butleks. När vi kom tillbaka till Sudersand hade Kent överraskat oss med att ha mockat och monterat ner alla hagarna. Snacka om lyx!

Sedan var det bara att lasta hästar, åka mot färjan och längta till nästa år, Då firar ritten 20-ÅRS JUBILÉUM!

DELTAGARE: Ani Stenkvist & Reynir, Cia Sten & tindra, Ingrid Wahlén & Bytingur, Hanna Blomberg-Olsson & Krummi och Kent Karlsson +cykel!

UNGDOMS TRÄFF 8 SEPTEMBER
Ungdomarna + några vuxna hade träff hemma hos familjen Bogren vid Puttersjaus i Rute.

De diskuterade framtida ungdomsverksamhet och Lag-SM 2020.

DELTAGARE: Lisen Persson, HannaBogren, Hedda Jåfs, Cajsa Håkansson, Wilma Eriksson, Engla Eriksson, Julia Eriksson, Lova Nordlund, EmmaLi Andersson, Alva Raufi, Idun Sutare + ledarna Sara Lundberg & Anders Andersson.

 

 

PROVA-PÅ-TÄVLING GÆÐINGAKEPPNI
I FLERINGE 1 SEPTEMBER
Den 1 september hölls en prova-på-tävling i gaedingakeppni i Fleringe. Domare var Nina Bergholtz.

Syftet med dagen var att lära oss så mycket som möjligt om tävlingsformen. Därför hade vi också en längre genomgång inledningsvis där Nina förklarade hur samtliga klassers skulle ridas och alla fick möjlighet att ställa frågor.

13 ekipage deltog och alla genomförde fina ritter med riktigt bra poäng fast det var första gången för många! Trots hård vind var stämningen var på topp och många uttryckte att det var en riktigt rolig dag och en mycket rolig tävlingsform!

Tyvärr sparades inga resultat från uttagningarna. så poängen är från "finalerna".

GDA A-FLOKK (TONÅRSKLASS)
1. EmmaLi Andersson & Sprettur från Erlandstorp  
GDK BARNKLASS
1. Wilma Erikssson & Silfur från Barshage 7,9p
2. Julia Eriksson & Þrottur från Järsta 7,8p
GDT TONÅRSKLASS
1. Lovisa von Corswant & Visir från Tängmark 8,2p
2. EmmaLi Andersson & Timon från Lycke 8,1p
3. Cajsa Håkansson & Miriam från Ammor 8,0p
4. Hedda Jåfs & Dofri från Västerboda 7,8p
  Hanna Bogren & Gusa från Solö  
GDB B-FLOKK (FYRGÅNGARE VUXNA RYTTARE)
1. Johanna Nordenankar & Galdur frá Horni1 8,4p
2. Marguerite Strandsten & PRins från Storsudret 8,2p
3. Antonia Baumert & Þorsteinn från Vargsätter 7,9p
4. Gunilla Sterner & Tyra från Engården 7,8p
5. Janina Rolfart & Tyvar från Engården 7,5p
GDC C-FLOKK (DEBUTANTKLASS VUXNA)
1. Therese Sjöberg & Silfur Þerna från Alverliden 8,1p
GÆÐINGATÖLT
1. Johanna Nordenankar & Galdur frá Horni1 8,4p
2. Maguerite Strandsten &  Prins från Storsudret 8,2p
3. EmmaLi Andersson (T) & Timon från Lycke 8,12p
4. Lovisa von Corswant (T) & Visir från Tängmark 8.10p
5. Cajsa Håkansson (T) & miriam från Ammor 8,0p
  Antonia Baumert & Þorsteinn från Vargsätter  
  Gunilla Sterner & Tyra från Engården  
  Hedda Jåfs (T) & Dofri från Västerboda  
  Janina Rolfart & Tyvar från Engården  
  Julia Eriksson (B) & Þrottur från Järsta  
  Therese Sjöberg & Silfur Þerna från Alverliden  
  Wilma Eriksson (B) & Silfur från Barshage  

 

FÖL- & UNGHÄSTMÖNSTRING 31 AUGUSTI
Vi har försökt genomföra en mönstring vartannat år och detta var sjunde gången. Även denna gång var det erfarna avelsdomaren Nina Bergholtz som dömde och totalt visades 17 hästar.

Vi höll till på ridbanan hos Kauparve Islandshästar, vilket kanske inte är helt "ultimat" då en del spralliga unghästar emellanåt ser ut som om de vill prova att hoppa över staketet. Det avlöpte dock utan större intermezzon.

Än en gång kan konstateras att man lär sig oerhört mycket genom att se flera hästar och kunna jämföra dem med varandra, För många av unghästarna var det första gången de var inne på en ridbana och en del var inte alls så sugna på att "visa upp sig" vilket självklart avspeglas på procenten för gångarter.

Roligt var även att se den stora gruppen föl (sju stycken) som Nina tyckte höll mycket god kvlité. Inte mindre än sex av fölen hade dessutom samma pappa - Finnur frá Ármóti.

Vad gör man på en föl- & unghästmönstring?
Domaren bedömer hästens exteriör, samt rörelser när hästen springer lös på ridbanan.  I samband med bedömningen lämnas muntligt omdöme och bedömningsresultat.

Vad bedöms?
Exteriören väger 30 % av totalpoängen, Karaktär 20% och Gångarter 50%. Bedömningsprotokollet omfattar totalt 41 bedömningspunkter. Slutpoängen blir en procentsats med 2 decimaler.  Den perfekta hästen skulle få 100%, dvs alla delegenskaper skulle i så fall ha maximal poäng.

När det gäller unga hästar så är det "dagsformen" som bedöms - hästarna vill för dagen kanske inte visa upp sig som de brukar.

FÖL STON
Moldrún från Kauparve - 73,24%
Sto född 30 maj 2019, brun utan tecken
E: Finnur frá Ármóti U: Næfrakolla från Hallbjäns 
Uppfödare & Ägare: Ingrid Wahlén, Lärbro

Hvitstjarna från Engården - 71,15%
Sto, född 16 juni 2019, fux med stjärn
E: Finnur frá Ármóti U: Tíund frá Blesastödum 1A
Uppfödare & Ägare: Gunilla Sterner, Kappellshamn

Stelpa från Bjärges - 69,72%
Sto, född 28 juni 2019, svartskäck
E: Finnur frá Ármóti U: Vigdis från Bjerges
Uppfödare: Nina Morge, Ala
Ägare: Ava Morge, Stockholm

FÖL HINGSTAR
Prins från Engården - 73,07%
Hingst född 1 juni 2019, rödskäck
E: Finnur frá Ármóti U: Lokbrá frá BlesastöÏum 1A
Uppfödare & Ägare: Gunilla Sterner, Kappellshamn

Tindri från Storsudret - 71,80%
Hingst, född 5 juni 2019, fux utan tecken
E: Finnur frá Armóti U: Skvetta från Storsudret
Uppfödare & Ägare: Ingrid JAcobsson, Vamlingbo

Máni från Engården 71,48%
Hingst född 9 juli 2019, svart med stjärn
E: Finnur frá Ármóti U: Pía frá Litlu-Brekku

Tengill från Hage - 68,67%
Hingst född 6 maj 2019, fux med bläs
E: Galdur frá Horni 1 U: Tibrá fra St. Restrup
Uppfödare & Ägare: Reneé Kjerrbom, Gothem

HINGSTAR 1 ÅR
Solfagur från Engården - 69,07%
hingst, född 2018, fux utan tecken
E: Kjarval från Knutshyttan U: Lókbrá frá Blesastödum 1A

Þjálfi från Engården - 68,90%
hingst, född 2018, fux med bläs
E: Kjarval från Knutshyttan U: Tíund frá Blesastöðum 1A
Uppfödare & Ägare: Gunilla Sterner, Kappellshamn

STON 2 ÅR
Undrun från Kauparve - 67,61%
Sto, född 2017, gulbrunskäck (isabellskäck)
E: Hvirfilvindur från Kauparve U: Röskva från Kauparve

Uppfödare & Ägare: Ingrid Wahlén , Lärbro

Hildifriður från File - 58,88%
Sto född 2017, mörkbrun utan tecken
E: Hyreygur från Smärslid
U: Lukka från Stenstuge
Uppfödare: Stina Hammar, Othem
Ägare: Cecilia Mårtensson, Othem

VALACKER 2 ÅR
Hugljúfur från Haltarve - 68,41%
Valack, född 2017, svart utan tecken
E: Fjalla-Eyvindur frá Blönduosi U: Krummatá frá Grafarkoti

Uppfödare: Johanna Nordenankar, Lokrume
Ägare: Reneé Kjerrbom, Gothem

STON 3 ÅR
Karamella från Söderängarna - 67,04%
Sto, född 2016, rödblack
E: Háleggur från Hyndevad U: Kengála frá Litlu-Tungu2
Uppfödare: Malin Wikander
Ägare: Anette Westlund, FÅRÖ

Villimey från Kauparve -62,97%
sto född 2016, svart utan tecken
E: Hvatur från Lönneberga U: Hringey fra Gudenådalen
Uppfödare & Ägare: Ingrid Wahlén, Lärbro

Nina bedömde även några hästar som var 4år och äldre, även om dessa egentligen inte passar in i bedömningsmallen för unghästar.

4 ÅR & ÄLDRE
Gjafar från File - 64,37%
valack född 2010, brunblack utan tecken
E: Grásteinn frá Gragfarkóti
U: Lukka från Stenstuge
Uppfödare: Stina Hammar, Othem
Ägare: Cecilia Mårtensson, Othem

Vindmáni från File - 61,39%
född 2013,  brun konstantskimmel med stjärn
E: Vikingur från Knapetorp U: Lukka från Stenstuge
Uppfödare: Stina Hammar, Othem
Ägare: Cecilia Mårtensson, Othem

Fjalar från Nyland - 58,65%
valack född 2014, Svart med vita hår i pannan
E: Jarl från Granbakken U: Kengála frá Fjalli
Uppfödare; Helen Sipinen, Sparreholm
Ägare: Lisen Persson, Buttle

Komplett resultatlista Föl- & unghästmönstring Gotland 2019.

 

"BEST IN SHOW"
Moldrún från Kauparve

Uppfödare & Ägare:
Ingrid Wahlén, Lärbro

 
RIDLÄGER I LAU MED JOHAN HÄGGBERG 17-18 AUGUSTI
Denna helg arrangerades ridkurs i Lau hos familjen Raufi. Det fanns även möjlighet för både häst och ryttare att bo kvar, så det blev faktisk som ett ridläger. Varje ekipage red 4 privatlektioner - två på lördag och två på söndag.

DELTAGARE: Annika Hansson, Ani Stenkvist, Annelie Hallin, Ingrid Jacobsson, Christina Eriksson, Annika Sjölander, Alva Raufi (u), Mari Högberg, Lova Nordlund (u) och Idun Sutare (u)

Pris ca 2 200kr/person (ungdom 1 750kr).

 

 

VERNISSAGERITT TILL KALKLADAN I BLÄSE 3 AUGUSTI
När Austur-medlemmen Eva Pettersson har vernissage i Bläse Kalklada, ja då måste man ju göra en "vernissage-ritt"! Sagt och gjort - till slut blev vi sex ekipage som gav oss av på stigar och vägar från Fleringe till Bläse.

I Bläse turades vi om att hålla hästar, äta matsäck och titta på  Evas fina akvarelltavlor. Vi serverades cider med tilltugg precis som det ska vara när man är på vernissage. Och kan man tänka sig, det sa bara "Swish" bara så ska två av tavlorna få flytta hem till mig i Lärbro.

Efter besöket i Bläse red vi vidare längs Stenkusten norrut, vattnade hästarna i Trullträsk och fortsatte sedan genom skogen tillbaka till Fleringe! En härlig dag med perfekt ridväder, pigga hästar, vackra tavlor, härlig natur och trevligt sällskap!

DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson & Gyllir, Ingrid Wahlén & Dellingur, Hanna Blomberg-Olsson & Krummi, Lena Lundström & Hrimnir, Per Enoksson & ???, Anne Yrving & Alsvinnur

LAG-SM FÖR UNGDOMAR 26-28 JULI I KUMLA
Lag SM är Sveriges största ungdomstävling med islandshästar. Tävlingens ledord är sportsmannamässighet och god ridning. Det är en händelserik helg med många unika grenar som inte rids så ofta i Sverige. Det gör att stora krav ställs på lagets och hästarnas mångsidighet och anpassningsförmåga..

Laget ska bestå av 4-6 ryttare (mellan 9-21år) + 1-2 reserver och en lagledare. Lagens reserver får också tävla, men deras resultat räknas inte in i laget. Reserven får hoppa in ifall något av de ordinarie ekipagen blir skadat, och då överta det ekipagets återstående grenar.

AUSTURS LAG 2019
Alva Raufi & Gandur från Storsudret
Ida Friberg & Embla från Jordala
Ida Söderlund & Mist från Järvsand
Isabelle Lundberg & Sena frá Ketilsstöðum

Linnéa Werkander & Fákur från Storsudret
Sonja Grahns Knutas & Hofsi från Rumma Gård
Trixie Hellström & Svala från Hästabet (reserv)

Som en kuriositet kan nämnas att STORSUDRET är en av de gårdar som representeras av flest hästar under detta lag-SM.

Placeringarna i de olika grenarna är egentligen helt oviktiga - det är lagets gemenamma slutpoäng som räknas!

FS1 DRESSYR
Först ut var Sonja & Hofsi. De fick 5,43p (=7:e plats)
. RESULTAT: 1.Falki T-Birds 6,20p 2.Gulur Gladur 6,17p 3.Sigur Giddy Gaiters & Hrimfaxi Goldies 5,90p

SMÁLI
Isabelle & Sena 5,75p (=10:e plats). RESULTAT: 1.Falkis Berserkur 9,25p 2.Hrimfaxi Goldies 8,67p 3.Hrimfaxi Youngsters 8,30p

CR1 TERRÄNG
Linnéa & Fákur 7,30p (=14:e plats). RESULTAT: 1.Sigur Giddy Gaiters,30p 2.Falki T-Birds, Svartur Gladur & Eddas Stjärnor 8,10p

Efter första dagens tre grenar ligger Austur på en 10:e plats med snittpoängen 6,16p. Leder gör Falkis Berserkur på 7,53p före Hrimfaxi Goldies på 7,32p och Svartur Gladur på 7,13p

F2 FEMGÅNG
Alva & Gandur 4,50p (=10:e plats). RESULTAT: 1.Falkis Berserkur 5,87p 2.Hrimfaxi Goldies 5,77p 3.Team Viby 5,47p

V3 FYRGÅNG
Isabelle & Sena 5,37p (=8:e plats). RESULTAT: Hrimfaxi Goldies 6,43p 2.Falkis Berserkur 5,97p 3.Gulur Gladur 5,93p

T5 TÖLT
Linnea & Fákur 5,10p (=delad 9:a). RESULTAT: 1.Falkis Berserkur 6,00p 2.Hrimfaxi Youngsters & Hrimfaxi Goldies 5,80p

T6 TÖLT
Ida F & Embla 4,27p (=13:e plats)
. RESULTAT: 1.Hrimfaxi Youngsters 6,43p 2.Falkis Berserkur 6,03p 3.Sigur Giddy Gaiters 5,80p

T7 TÖLT
Ida S & Mist slutade på en fin fin 5:e plats på 5,37p. Reserven Trixie & Svala 4,37p (17:e plats). RESULTAT: 1. Hrimfaxi Goldies 5,93p 2. Jarnhestur 5,67p 3.Gulur Gladur 5,60p

FR1 FLAGGLOPP
Ida F & Embla fick till ett godkänt "säkerhetslopp" och ledde efter första omgången. Tyvärr missade hon andra försöket då farten blev lite för hög och Embla inte ville gå tillräckligt nära tunnorna. De slutade på 6:e plats med tiden 25,27sek. RESULTAT: 1.Falkis Berserkur 19,22sek 2.Sigur Giddy Gaiters 20,50sek 3.Hrimfaxi Goldies 23,17sek

TR1 TRAIL
Ida S & Mist 7,20p (= delad 13:e). RESULTAT: 1.Sigur Giddy Gaiters & Forsens Eddor 9,10p 3.Hrimfaxi Goldies 9,00p

Efter andra dagens tävlingar ligger Austur på 8:e plats på snittpoängen 5,74p. I toppen återfinns fortfarande Falkis Berserkur på 6,90p före Hrimfaxi Goldies på 6,79p. Ny trea är Gulur Gladur på 6,15p

P2 SPEEDPASS
Alva & Gandur 10,36sek och 2,73p (=14:e plats). Reserven Trixie & Svala red på tiden 8,49sek (=5,85p)
RESULTAT: 1.Forsens Eddor 7,77p (7,34sek) 2. Hrimfaxi Goldies 7,53p (7,53sek) 3.Team Viggur 6,65p (8,01sek)

V4 FYRGÅNG SPECIAL
Sonja & Hofsi fick 4,70p (=13:e plats)
RESULTAT: 1.Falkis T-birds 6,17p 2. Falkis Berserkur 6,10p 3.Hrimfaxi Goldies 6,10p

LAGSHOW
Austur slutade 7:a i lagshowen på 7,47p med sin uppvisning med "Ghostbuster" tema. RESULTAT: 1 Forsens Eddor 8,83p 2.Eddas Stjärnor 8,30p 3. Team Viggur 8,03p

När resultaten räknats ihop efter avslutad tävlingshelg kunde konstateras att Hrimfaxi Goldies vunnit med poängen 6,85.

Austur lag slutade på en fin 9:e plats med 5,57p! Bra jobbat tjejer och väl kämpat i värmen!

FEATHER PRICE: Liv Bengtsson - Falkis Berserkur

BÖSTA LAGLEDARE: Frida Johansson & Johanna Jönsson - Team Viggur

 

RESULTAT:
1. Hrimfaxi Goldies 6,85p
2. Falkis Berserkur 6,69p
3. Forsens Eddor 6,26p
4. Team Viby 6,07p
5. Gulur Gladur 6,04p
6. Sigur Giddy Gaiters 6,01p
7. Hrimfaxi Youngster 5,88p
8 Team Viggur 5,78p
9 Austur 5,57p
10. Eddas Stjärnor 5,47p
11. Falkis T-Birds 5,16p
  Jarnhestur 5,16p
  Nattfaxi 5,16p
14. Svartur Gladur 9,45p
15. Dyggur Youth 4,81p

FOTO: Marianne Lyttkens

DM 2019 GOTLAND - 22 JULI
Lördag 20 juli arrangerade Austur på uppdrag av Gotlands Islandshäst-förbund årets DM i Sport på ovalbanan i Fleringe. Domare var Thomas Manske & Ann Kruse.

I sekretariatet återfanns tävlingsledare Lotta Molund Löfgren & speaker Nathalie Althin-Gudinge. Lag-SM ungdomarna skötte cafét för att dryga ut kassan inför resa & deltagande i årets Lag SM i Kumla.

Totalt deltog 37 ekipage, viket innebar att vi slog fjolårets deltagarantal (=34st), dock var det i år ovanligt få deltagande YR-ryttare.

Dagen blev lite av en "favorit i repris" från ifjol - trevligt, VARMT och med samma DM-vinnare.

VAD KRÄVS FÖR ATT BLI
DISTRIKTSMÄSTARE 2019?
- Man ska vara huvudmedlem i lokalförening med säte på Gotland.

- Man ska delta i grenarna T8 & V5

- De fem bästa ekipagen=de med högst kombinations-poäng från de båda grenarnas uttagning gör upp om DM-titeln i en finalridning.

- Finalridningen ris i en "modifierad" variant av grenen V5, med skillnaden att poängen för tölt räknads dubbelt!

JUNIORER
I juniorklassen kvalificerade sig både EmmaLi Andersson & Alva Raufi med två hästar vardera. Då man bara kan delta med en häst i finalen fick de själva välja vilken av hästarna de skulle rida.

I finalen märktes det att många av hästarna blev lite extra "taggade" när man var många på banan och det blev ibland problem att hålla rätt gångart, vilket visar sig på poängen.

SENIORER/YOUNG RIDER
I denna final fick vi se ekipage med verkligt hög kvalité. Domarna delade ut inte mindre än fem stycken 7,0 bedömningar, och inget av de fem ekipagen slutade på en poäng under 5,50p!

Ulrika Wendéus & Galdur drog det längsta stråt och vann finalen, men eftersom hon inte är huvudmedlem i förening här på Gotland så blev hon inte distriktsmästare. DM-titeln gick istället till tvåan Sara Lundberg & Gormur som bara var 0,05 poäng efter.

Även i år blev DM en trevig tillställning med härlig stämning och en salig blandning av allt från erfarna tävlingsekipage till rena fritidsryttare som gjorde sin allra första tävlingsstart!

Stort tack till alla ryttare, publik och domare. Ett extra STORT TACK till alla er som ställde upp som funktionärer och hjälpt till med stort och smått - UTAN ER INGEN TÄVLING!

Ett extra tack till domare Thomas, som erbjöd sig att transportera vår hyrda "baja-maja" tillbaka till Visby efter avslutad tävling!

 

Foton: Ingrid Wahlén & Christina Rohdin-Alm

 

DELTAGARE ENDAST EN GREN T8 V5
Ingrid Jacobsson & Silkisif från Hvidagården 4,15p  
Ida Friberg (YR) & Embla från Jordala 3,90p  
Ida Friberg (YR) & Glæða från Fleringe   3,90p
Lisa Coudec & Idunn från Storsudret 3,15p  

 

Fart och fläkt på DM 2019: Fr v Tina Mårtensson & Orka, Monika Östberg & Gleði och Fia Lundberg & Silfurmáni!

DISTRIKTSMÄSTARE 2019

JUNIOR:
EmmaLi Andersson &
Hjalmur från Glottra


 

SENIOR:
Sara Lundberg &
Gormur frá Selfossi


SENIOR/YR T8 V5  UTTAG FINAL
1. Ulrika Wendéus & Galdur frá Horni 1 6,40p 6,10p 6,25p 6,50p
2. Sara Lundberg & Gormur frá Selfossi 6,65p 6,60p 6,63p 6,45p
3. Isabelle Lundberg (YR) & Sena frá Ketilsstöðum 5,80p 5,75p 5,78p 5,90p
4. Hanna Lindstedt & Lyfting från Lilla Sträckås 5,90p 5,50p 5,70p 5,65p
5. Lisa Lindblad & Dugur från Stenholmen 5,65p 5,50p 5,58p 5,50p
6. Marguerite Strandsten & Prins från Storsudret 5,15p 5,20p 5,18p  
7. Ulla Sköldstam & Gymir från Sanda 4,40p 5,85p 5,13p  
8. Tina Mårtensson & Orka från Åkerekens Gård 5,40p 4,10p 4.75p  
9. Pernilla Nilsson & Hinni från Ekorneberg 4,40p 4,95p 4,68p  
10. Antonia Baumert & Himna fra Nr. Hytten 4,40p 4,90p 4,65p  
  Sonja Grahns Knutas (YR) & Hofsi från Rumma Gård 4,80p 4,50p 4,65p  
12. Fia Lundberg & Silfurmáni från Nors 3,75p 5,40p 4,58p  
13. Marguerite Strandsten & Erlendur från Hallbjäns 4,80p 3,90p 4,35p  
14. Antonia Baumert & þorsteinn från Vargsätter 4,65p 3,85p 4,25p  
15. Gunilla Sterner & Tyra från Engården 4,25p 4,20p 4,23p  
16. Zenita Strandänger & Tyr från Kvistofta 4,15p 4,00p 4,08p  
17. Maria Smedberg & Vordögg från Ammor 4,15p 3,95p 4,05p  
18. Britt-Marie Olsson & Sindri från Hvilan 3,85p 4,05p 3,85p  
19. Elin Svedberg (YR) & Heimir frá Móeiðarhvoli 4,00p 3,55p 3,78p  
20. Gunilla Sterner & Tyvar från Engården 4,00p 3,50p 3,75p  
21. Monica Östberg & Gleði från Kvarnbacka 2,90p 3,70p 3,30p  
 JUNIORER T8 V5 UTTAG FINAL
1. EmmaLi Andersson & Hjalmur från Glottra 5,55p 5,75p 5,63p 5,55p
2. Alva Raufi & Ljósi från Madkullen 5,15p 4,90p 5,03p 5,00p
3. Cajsa Håkansson & Miriam från Ammor 3,25p 4,90p 4,08p 4,50p
4. Wilma Eriksson & Halastjarna från Laggarbop 4,50p 4,50p 4,50p 4,00p
5. Aimee Adner Richards & Torfi fra Ellemosegård 4,90p 4,35p 4,63p 3,70p
6. EmmaLi Andersson & Tímon från Lycke 5,55p 5,85p 5,70p  
7. Alva Raufi & Gandur från Storsudret 4,75p 4,70p 4,73p  
8. Viggo Lindblad & Hektor från Hammarby 4,65p 2,85p 3,75p  
9. Julia Eriksson & Nellika frá Vatnsleysu 3,56 3,45p 3,5p  
10. Hanna Bogren & Gusa från Solö 2,15p 4,00p 3,08p  
11 Celine Blomberg & Indra från Getor 2,50p 2,80p 2,65p  
12. Indra Blomberg & Dimma från Ekelunden 3,30p 1,80p 2,55p  
 
RIDLEKTIONER FÖR JENNY GÖRANSSON
14 & 15 JULI
Dessa dagar var ett "paket" där ena dagen arrangerades på ridbana i Etelhem och den andra på ridbana i Lärbro. Man kunde boka in sig på valfritt antal lektioner, så några passade på att rida två pass.

SÖNDAG 14 JULI
DELTAGARE:
Ingrid Jacobsson, Irene Andersson, Maria Smedberg, Annika Hedberg, Marguerite Strandsten, Cia Odén & Strákur, Gunilla Sundberg, Cecilia Cederborg & Sprettur, Annelie Hallin

MÅNDAG 15 JULI
DELTAGARE:
Ingrid Wahlén & Dellingur, Hanna Bogren (u) & Gusa, Cilla Beite-Börjesson & Gyllir, Lisa Lindblad & Dugur, Cia Odén & Strákur, IngaLill Karlsson & Dyri, Lina Beite-Börjesson & Vænting, Marie Borgeström & Alsvinnur, Linda Silfvergren & Elgur.

BILDEN: Cia Odén & Strákur från Akaraikis gardn.

 

BARNRIDLÄGER I LAU 17-19 JUNI
I dagarna tre har vi haft åtta härliga ungar med varierad rid/hästkunskap på läger hos oss i Lau.

Vi delade upp ungarna i två grupper, beroende på ridvana. Alva Raufi (ungdom ) var ledare för de mer vana ryttarna, och Idun Sutare (ungdom) var ledare för nybörjargruppen. Jag -Lisa Raufi- var ”ridfröken” till båda och Nina Morge var vår ”matmormor”.

Frukostbuffén stod uppdukad kl 8 varje morgon, och sen fortsatte hon under dagarna att serva med allt från korvstroganoff till våfflor. Tre stycken hade med sig egna hästar, och resten fick låna ”egen” häst från gården.

 

Grupperna fick turas om att hjälpa till med all fodring, vattning, och självklart mockning. Det är ju som bekant en hel del jobb med att ha egen häst. Och ridning såklart. Vi har haft pass både på ridbanan och uteritter. Alla fick också prova att rida western, på en riktig westernhäst, barbackaridning och balansträning.

På kvällarna byggde ungarna en stafettbana på ridbanan. Alla fick en lektion i lasso-kastning av Alva. Vi hade filmkvällar med popcorn ( såklart )

Det var otroligt varmt alla dagarna, och två eftermiddagar åkte vi till Lausviken och badade. Nina kom med mellis till stranden - fruktsallad med vaniljglass och grädde.

DELTAGARE: Viggo Lindblad, Freja Glimfalk, Edvin Österholm, Ava Morge, Elvira Sten, Indira Rivera, Majken Schwan, Saga Junker.

LEDARE: Lisa Raufi, Nina Morge, Alva Raufi & Idun Sutare

TÄVLING I DISTANS 6 JUNI I FLERINGE
Vårens distanstävling lockade 13 startande. Banansvariga var Ingrid Wahlén & Cilla Beite-Börjesson och den sistnämnda var även pulsare tillsammans med Maria Smedberg.

Start och mål fanns på gården hemma Hos Anna-Greta kilehn vid Utoje i Fleringe. Vi red längs en totalt ca 1,4 mil lång snitslad bana. För enkelhetens skull gick banan 7km till en vändpunkt och sedan samma väg tillbaka.

Senast 30 minuter efter målgång ska alla pulsas. För hög puls innebär tidstillägg eller diskvalificering, vilket tyvärr drabbade ett ekipage. Efter att alla pulsats klart hade vi prisutdelning och därefter intog vi våra medhavda matsäckar i skuggan.

Snabbast runt banan denna soliga och mycket varma dag var Anne Olofsson & Vænting, som tog sig runt banan på strax under timman - 56,40.

Två bonuspriser i form av stickade västar lottades ut bland ALLA deltagarna - Lyckliga vinnare blev Ingrid Jacobsson & Hanna Blomberg-Olsson.

I höst blir det ytterligare ett tillfällen att rida distans och då hoppas vi på ännu fler deltagare och att några vågar delta även i motionsklassen.

ALLA kan vara med - allt som behövs är en ryttare och en häst i ganska god kondition!

SENIORER/YOUNG RIDER Ridtid Tillägg TOTAL
1. Anne Olofsson (S) & Vænting frá Nedri-Skadrði 56,40 - 56,40
2. Anders Andersson (S) & Sprettur från Erlandstorp 1.05,49 - 1.05,49
3. Marguerite Strandsten (S) & Prins från Storsudret 1.14,07 - 1.14,07
4. Angelica Olsson (S) & Vordögg från Ammor 1.16,21 - 1.16,21
5. Ingrid Wahlén (S) & Dellingur från Kauparve 1.18,05 - 1.18,05
6. Ingrid Jacobsson (S) & Hvatur från Lönneberga 1.21,41 - 1.21,41
7. Hanna Blomberg-Olsson (S) & Krummi frá Ytra-Vallholti 1.26,28 - 1.26,28
8. Lisa Lindblad (S) & Dugur från Stenholmen 1.27,24 - 1.27,24
9. Pia Bergman (S) & Hector från Hammarby 1.28,46 - 1.28,46
- Monika Östberg (S) & Gleði från Kvarnbacka 1.11,11 disk disk
JUNIORER Ridtid Tillägg TOTAL
1. Celine Blomberg & Indra från Getor 1.23,31 - 1.23,31
2. Cajsa Håkansson & Miriam från Ammor 1.24,25 - 1.24,25
3. Indra Blomberg & Dimma från Ekelunden 1.25,24 - 1.25,24
SUDERRITTEN 1-2 JUNI
Årets Suderritt reds något senare än normalt. Vi red den 1-2 juni. På lördagen startade vi vid Kettelvik och avslutade vid Holmhällar. Vi tog oss  runt den sydliga spetsen på 4 1/2 timme inklusive matpaus. Sträckningen hade delvis lagts om för att undvika trafikerad väg så mycket som möjligt. Trots det red vi bitvis på vägen. 11 ekipage - Vi tog vår plats men bilisterna var mycket hänsynsfulla.

Vi fick uppleva en lite grå och lagom varm lördag. Perfekt ridväder. Vi red upp på Husrygg med utsikt ner mot stranden och Hoburgen.  På mjuka strandängar med betande djur -fast vi undvek kossorna- och på skogsväg och sandstrand. Mycket omväxlande och mycket tölt. På kvällen åt vi trerätters pensionatsmiddag.

Söndagen bjöd på soligt och varmt väder och vi red mot det vackra raukomtådet norr om Holmhällar -Hammarshagehällar- och sedan tillbaka söderut. Många vackra bilder togs och vi har härliga minnen att tänka tillbaka på i vinter. Vi red ungefär 3 timmar och avslutade med gemensam fika.

Holmhällar levererar som vanligt. Bra service för oss och trivsamt för hästarna.  Vi var 11 st som red. Några ganska nya klubbmedlemmar och många som inte varit med på den här ritten tidigare. Det var väldigt mysigt och trevligtt att rida tillsammans. Bilderna talar för sig själva.

DELTAGARE: Ingrid Jacobsson & Silkisif, Zenita Strandänger & Tyr, Annika Hedberg & Noí, Therese Sonehag & Garri, Nina Morge  & Prudur, Monika Östberg & Gleði, Lena Jovén & Óskadis, Cia Sten & Spá, Laila Ljunggren & Tor, Ani Stenqvist & Reynir och Maria Smedberg & Vordögg.

KVAL TILL LAG-SM 18-19 MAJ
Austur genomförde ett eget kval till årets Lag-SM. Domare var Anne-Marie Werner, Gunnar Werner & Ida Hellberg.

Alla grenarna genomfördes i Fleringe och de flesta ovalbanegrenarna i samband med lördagens tävling. Lagledare Anders Andersson höll i arrangemanget kring söndagens.

LAGET:
Alva Raufi & Gandur från Storsudret
Ida Friberg & Embla från Jordala
Ida Söderlund & Mist från Järsta
Isabelle Lundberg & Sena frá Ketilsstöðum
Linnea Werkander & Fákur från Storsudret
Sonja Grahns Knutas & Hofsi från Rumma Gård
Trixie Hellström & Svala från Hästabet
(reserv)

Årets Lag SM arangeras av lokalföreningen Hrimfaxi i Kumla i slutet av juli.

18 juni 2019
Det har nu kommit besked om att laget är klart för deltagande i  årets SM. Laget hade 7:e bästa kvalpoäng.

KVAL RESULTAT 
T5 Tölt Linnea & Fákur 4,60p
T6 Tölt Ida F & Embla 4,37p
T7 Tölt Ida S & Mist 4,50p
V3 Fyrgång Isabelle & Sena 5,80p
V4 Fyrgång Sonja & Hofsi 5,20p
F2 Femgång Alva  & Gandur 4,17p
P2 Speedpass 80m Alva & Gandur 3,05p
FR1 Flagglopp Ida F & Embla 7,01p
CR1 Terräng Linnéa & Fákur 6,80p
TR1 Trail Ida S & Mist 9,64p
FS1 Dressyr Sonja & Hofsi 5,33p
Smáli Isabelle & Sena 7,20p
 

Kvalpoäng

5,64p

Även reserverna måste delta i kvalet, men deras resultat räknas inte in i laget kvalpoäng.

RESERVER
P2 Speedpass 80m Trixie & Svala 4,36p
T7 Tölt Trixie & Svala 3,67p
KLUBBTÄVLING I FS1 DRESSYR 19 MAJ
Fem tappra ekipage ställde upp i årets klubbtävling i dressyr, som avgjordes i Fleringe. Domare var Anne-Marie & Gunnar Werner & Ida Hellberg.

I samband med tävlingsstart kom ett -visserligen väldigt efterlängtat- hällande regn. Domare, sekreterare och hjälpredor trängdes under paraplyn och försökte hålla alla papper torra, vilket gick "sådär".....

FS1 rids till ett program med 10-14 bedömnings punkter och till musik man valt själv. Det finns vissa obligatoriska moment till exempel skritt, galopp, övergångar mellan gångarter och tempon, byte av varv, böjda spår, halt, hälsning.

Vann gjorde Linda Belin på Gloria från Konga tätt följd av Marguerite Strandsen & Prins från Storsudret.

FS1 DRESSYR
1. Linda Belin (S) & Gloria från Konga 6,49p
2. Marguerite Strandsten (S) & Prins från Storsudret 6,35p
3. Sonja Grahns Knutas (YR) & Hofsi från Rumma Gård 5,33p
4. Trixie Hellström (YR) & Svala från Hästabet 5,16p
5. Ingrid Jacobsson (S) & Hvatur från Lönneberga 4,57p

Linda Belin & Gloria från Konga

VÅRTÄVLING NIVÅ 4 I FLERINGE 18 MAJ
Så har vi genomfört föreningens första "riktiga" ovalbanetävling Nivå 4. Totalt kom 26 ekipage till start.

Platsen var ovalbanan i Fleringe och domare var Anne-Marie & Gunnar Werner och Ida Hellberg.

För att ge ekipagen möjlighet att tävlingsträna beslöts att vi skulle köra alla klasser det fanns anmäla i - oavsett om det bara var 1 deltagare.

DOMARNAS PRIS: Lisa Lindblad & EmmaLi Andersson (junior)

Domarna ville även dela ut ett litet "bonuspris" för god sportsmannaanda och det tilldelades Jouline Eriksson

VI SPONSRADE AUSTURS VÅRTÄVLING:
MEDLEMMAR: Emma Li Andersson, IngaLill Karlsson, Lisa Lindblad Pia Bergman & Zenita Strandänger

FÖRETAG: Circle K, Claes Ohlsson, Frendo, ICA Maxi, Lekstugan, Made With Love By Bim, Northern Well, Sadlar.se (Karin Åberg), Schübergs gräv och schakt, Stina Nilssons Veterinärpraktik, Tre Svansar, Växthuset Linds, Östercentrum Visby

T8 TÖLT S/YR uttag FINAL
1. Isabelle Lundberg (YR) & Sena frá Ketilsstöðum 5,60p 5,67p
2. Lisa Lindblad (S) & Hector från Hammarby 4,60p 5,42p
3. Camilla Lundberg (S) & Silfurmáni från Nors 5,30p 5,17p
4. Lovisa von Corswant (YR) & Idunn från Bergtuna 4,30p 5,09p
5. Hanna Lindstedt (S) & Lyfting från LIlla Sträckås 5,03p 4,84p
  Jouline Eriksson (YR) & Nellika från Bergtuna 4,60p 4,67p
7. Therese Sjöberg (S) & Silfur þerna från Alverliden 4,53p  
  Maria Smedberg (S) & Vordögg från Ammor 4,53p  
9.. Marguerite Strandsten (S) & Erlendur från HAllbjäns 4,37p  
9. Lovisa von Corswant (YR) & Visir från Tängmark 4,38p  
T8 TÖLT JUNIOR  
1. Alva Raufi & Gandur från Storsudret 5,20p
2. Alva Raufi & Ljósi från MAdkullen 4,43p
  Julia Eriksson & Elisa från VInteråsen 4,20p
4. Cajsa Håkansson & Miriam från Ammor 3,87p
5. Wilma Eriksson & Seidur från Älleköpinge 3,10p
T7 TÖLT  
1. Sonja Grahns Knutas (YR) & Hofsi från Rumma Gård 4,77p
2. Ida Söderlung (YR) & Mist från Järvsand 4,60p
3. Trixie Hellström (YR) & Svala från Hästabet 3,67p
 

Isabelle Lundberg & Sena frá Ketilsstöðum vann A-finalerna i både T8 & V5.

T6 TÖLT  
1. Ida Friberg (YR) & Embla från Jordala 4,37p
T5 TÖLT S/YR  
1. Lisa Lindblad (S) & Dugur från Stenholmen 5,20p
2. Linnea Werkander (YR)& Fákur från Storsudret 4,60p
T3 TÖLT S/YR  
1. Fia Lundberg (S) & Gormur frá Selfossi 5,43p
2. Linda Belin & Gloria från Konga 5,20p
3. Ingrid Jacobsson (S)& Hvatur från Lönneberga 4,10p
T3 JUNIOR  
1. Emma Li Andersson & Hrina från Stenstuge 4,77p
V5 FYRGÅNG S/YR uttag FINAL
1. Isabelle Lundberg & Sena frá Ketilsstöðum 5,87 5,92p
2. Lisa Lindblad & Dugur från Stenholmen 5,87p 5,83p
4. Lovisa von Corswant (YR) & Visir från Tängmark 5,67p 5,63p
3. Camilla Lundberg & Silfurmáni från Nors 5,13p 5,50p
5. Therse Sjöberg (S) & Silfur þerna från Alverliden 5,53p 4,21p
6. Lisa Lindblad & Hector från Hammarby 5,10p  
7. Linnea Werkander (YR) & Fákur från Storsudret 5,07  
8. Jouline Eriksson (YR) & Nellika frá Vatnsleysu 4,27p  
9. Maria Smedberg (S) & Vordögg från Ammor 4,13p  
10. Marguerite Strandsten (S) & Erlendur från HAllbjäns 4,10p  
11. Ida Söderlund (YR) & Mist från Järvsand 3,60p  
12. Hanna Lindstedt (S) & Lyfting från Lilla Sträckås 3,30p  
13. Therese Sonehag (S) & Garri från Kristineberg 1,83p  
V5 FYRGÅNG JUNIOR  
1. Cajsa Håkansson & Miriam från Ammor 5,20p
2. Emma Li Andersson & Hrina från Stenstuge 5,17p
3. Wilma Eriksson & Seidur från Älleköpinge 3,57p
V4 FYRGÅNG  
1. Linda Belin & Gloria från Konga 6,77p
2. Sonja Grahns Knutas & Hofsi från Rumma Gård 5,20p
V2 FYRGÅNG  
1. Ingrid Jacobsson (S) & Hvatur från Lönneberga 4,87p
F2 FEMGÅNG S/YR  
1. Trixie Hellström (YR)& Svala från Hästabet 3,57p
2. Lovisa von Corswant (YR) & Idunn från Bergtuna 3,30p
3. Ida Friberg (YR) & Embla från Jordala 2,53p
F2 FEMGÅNG JUNIOR  
1. Alva Raufi (J) & Gandur från Storsudret 4,17p
2. Alva Raufi & Ljósi från Madkullen 3,33p
3. Julia Eriksson (J) & Elisa från Vinteråsen 2,90p

 

RIDLEKTIONER FÖR JENNY GÖRANSSON I LYE 13 MAJ
Jenny Göransson kom tillbaka till Gotland för att hålla privatlektioner i ridhuset i Lye. Totalt höll hon 12 lektioner á 30 minuter.

DELTAGARE: Lisa Lindblad, Cia Odén & Strákur, Therese Sjöberg & Silfur þerna, Vonna Norrby & Einherju+Zeus, Ingrid Jacobsson & Hvatur+Ljósi, Marguerite Strandsten & Prins, Ulrika Sundberg, Ingalill Karlsson & Dyri, Johanna Nordenankar, Gunilla Sundberg & Jesus

 

RIDKURS FÖR JOHAN HÄGGBERG I LAU 11-12 MAJ
Johan Häggberg kom tillbaka till Gotland för att hålla ännu en helgkurs. Denna kurs arrangerades på ridbanan hos familjen Raufi i Lau.

Varje ekipage red fyra privatlektioner á 30 minuter.

DELTAGARE: Tina Mårtensson & Orka, Marguerite Strandsten & Prins+Erlendur, Hanna Lindstedt & Lyfting , Ingrid Jacobsson & Hvatur, Alva Raufi (u) & Ljori+Gandur, Ida Friberg & Embla och  Irene Andersson & isa+Audna

 

 

STUDIECIRKEL "ISLANDS UNGHÄSTTRÄNING OCH SKÖTSEL"
Under våren startades denna studiecirkel som ett samarbete mellan Austur och Studiefrämjandet. Totalt var vi 20 medlemmar som deltog - alla med olika lång/kort erfarenhet av islandshästar, avel och unghästar.

Cirkeln hade sju teoretiska träffar och på dessa diskuterade vi och utbytte erfarenheter på olika teman med utgångspunkt från boken "Islands unghästträning och skötsel" av Einar Öder Magnusson.

1. Avel, Balans och koordination, Blodslinjer på Island - och deras egenskaper
2. Exteriör, Hästens beteende, Skötsel
3. Lösdrift och stall, Hantera fölet
4. Förbereda inridningen
5. Inridning
6. Gångarterna
7. Sammanfattning

Utöver de sju träffarna hade vi även två mycket lyckade endags-clinics med C-tränare Josefin Ewertz. Josefine är C-tränare, B-instruktör och har gått Hólars tränarutbildning samt har 20 års erfarenhet av träning och inridning.

DELTAGARE: Nina Morge, Gunilla Sterner, Ulla Andersson, Ingrid Jacobsson, Ingrid Wahlén, Anette Wästlund, Yvonne Norrby, Lisen Persson, Irene Andersson, Lisa Lindblad, Hanna Isaksson, Stina Nilsson, Ani Stenqvist, Jennifer Glimfalk, Anna Olsson, Christina Rohdin-Alm, Ann-Chatrine Redin, Hanna Lindstedt, Susanne Lindstedt & Renee Kjerrbom
UNGHÄST CLINIC 2 I LÄRBRO 4 MAJ
Detta var andra clinicen av två på tema "unghästträning" med Josefin Ewert. Clinicerna ingår i vårens studiecirkel, men det fanns även möjlighet för fler att vara med

Josefine är tränarutbildad på Hólar, C-tränare  och har ca 20 års erfarenhet av inridning och träning av islandshästar.

Denna gång inriktade det sig mer mot ridning och töltsättning och vi hade fyra hästar som visningsobjekt - Fjalar från Nyland (5 år), Gauti från Hallgårds (7 år), Auðna från Brattåsmyren (8 år) och Birna från Fleringe (13 år).

Hästarna var på olika utbildningsnivå - allt från nyligen påbörjad inridning till inridna men med olika gångarts "projekt". Någon hade svårt med tölten och någon svårt med traven.

Slutligen hade vi 13-åriga Birna som trots sin ålder inte är mycket riden och har lite svårt med tölten - Josefine red henne och visst kunde Birna tölta, men ännu bara i långsamt tempo.

Vad gäller äldre hästar så är det aldrig för sent att börja jobba med tölten - det gäller bara att "omprogrammera" hästar som hellre travar genom att under en period helt låta bli att trava.

Växla om med korta sträckor i galopp för att den ska få "släppa loss", tänka framåt och bli lösgjord!/font>

Man kanske också måste rida ensam under en period för att verkligen jobba med den egna hästen och ett tempo som passar hästen.

- Rid inte för långa pass

 - Få hästarna att gå fram!

 - "Tjata" inte med skänklarna utan ha istället ett spö som "påminnare"

 - Få hästen att tycka att det är kul och låt den få  känna sig duktig.

DELTAGARE: Gunilla Sterner, Ulla Andersson, Ingrid Jacobsson, Ingrid Wahlén, Anette Wästlund, Lisen Persson, Lisa Lindblad, Stina Nilsson, Anna Olsson, Ann-Chatrine Redin, Renee Kjerrbom, Irene Andersson, Ani Stenqvist, Ingalill Karlsson, Cia Sten, Marianne Söderstrand, Cia Sten + Emelie Hjerpe, Amanda Sterner & Stefan Persson (ej medlemmar)

LÅNGRITT PÅ STENKUSTEN 1 MAJ
För 17:e året i rad inbjöd Cilla & Lina Beite-Börjesson till långritt på Stenkusten. Vi passade även på att fira Islandshästens dag.

Ridturen tog ca 4,5 timme inklusive fikapaus och tempot var "lagom lågt", vilket passade åtminstone min häst, som inte var i "super kondis"

Turen startade i Fleringe, rundade Bästeträsk, några km längs havet och sedan vände vi tillbaka mot Fleringe genom skogen. Medhavd matsäck intogs vid havet!

SMHI hade utlovat regn kl 15.00 och visst kom det, men inte mer än några droppar. Vi blev mer blöta underifrån av allt vattenstänk när vi vadade genom våtmarkerna i Fleringeskogen. /Ingrid

DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson & Gyllir, Lina Beite-Börjesson & Vænting, Anne Olofsson & Riesen, Ingrid Wahlén & Bytingur, Maria Smedberg & Vordögg, Linda Belin & Glória, Hanna Blomberg-Olsson & Krummi

RIDKURS MED HAFFI GÍSLASON I LÄRBRO 27-28 APRIL
10 ekipage deltog på helgens ridkurs på Kauparve i Lärbro.

På fredagskvällen var det inledande teori där vi fick veta att helgens "tema" var att ta kontroll över hästens fötter.

På lördagen red vi ett längre ridpass två och två och sedan följde två enskilda lektioner (á 30 minuter) - en på lördag och n en på söndag.

DELTAGARE: Ingrid Wahlén & Dellingur, Hanna Bogren (u) & Fála, Cilla Beite-Börjesson & Gyllir, Lina Beite-Börjesson & Vænting, Anders Andersson & Sprettur, Siv Månsson-Weijmers & Vákur, Ingalill Karlsson & Dyri, Cajsa Håkansson (u) & Miriam, Therese Sjöberg & Sifur þerna och Maria Smedberg & Vordögg.

 

PRIS: 1 850 kr/person (1 400kr/ungdom).

GÆÐINGA GAMES PÅ STENHOLMEN 13-14 APRIL
Vi har den gångna helgen haft några Austur medlemmar som deltagit på Stenholmens "Gæðinga Games", som är en kombinerad kurs och tävling (SM-Kval) i gæðingakeppni.

Hittills har det kommit två resultatrapporter.

Lisa Lindblad och Dugur från Stenholmen (höger) deltog i GDB (B-Flokk = fyrgångare). De slutade på 9:e plats (totalt 18 deltagare) med poängen 8,073, vilket var snubblande nära en finalplats.

Marguerite Strandsten & Prins från Storsudret(vänster) deltog även de i GDB. De slutade på 10:e plats med poängen 8,057.

UNGHÄST CLINIC I LÄRBRO 6 APRIL
Detta var första clinicen av två på tema "unghästträning" med Josefin Ewert. Clinicerna ingår i vårens studiecirkel, men det fanns även möjlighet för fler att vara med.

Josefine är tränarutbildad på Hólar, C-tränare  och har ca 20 års erfarenhet av inridning och träning av islandshästar.

Josefins filosofi är att man ska göra det lätt för hästen att göra rätt. Håll inte på för långa pass med den unga hästen utan låt dem få lyckas och känna sig duktiga.

På denna clinic visade hon på 2-åriga stona Undrun och Gáta hur man ledtränar dem och lite inledande ledarskapsövningar i korallen.

"Gör det lätt för hästen
att göra rätt"

Samma övningar i korallen fick ledvana 3-åriga stoet Villimey vara med om + en liten utveckling mot longering.

Därefter visade hon på 4-årige Náttvörður (som redan haft ryttare på ryggen) en liten "snabbrepris" av hur man vänjer hästen med sadel, longering med sadel, samt uppsittning. Därefter blev han longerad med Josefine som "passagerare" - det var första gången han longerades med ryttare.

Att få en längre period av vila mellan träningspassen -och då få vara i fred med flocken och bara få vara "häst"- kan också vara en framgångsfaktor.

Hästen måste lära sig att lyda, lyssna + ha förtroende och respekt för mig som ledare/ryttare.

Det är även bra att börja tidigt med att vänja dem med grimma och att bli ledda. Det är mycket lättare att börja förberedande inridningsträning med en yngre häst än en 8-åring.

DELTAGARE: Nina Morge, Gunilla Sterner, Ulla Andersson, Ingrid Jacobsson, Ingrid Wahlén, Anette Wästlund, Yvonne Norrby, Lisen Persson, Lisa Lindblad, Stina Nilsson, Jennifer Glimfalk, Anna Olsson, Christina Rohdin-Alm, Ann-Chatrine Redin, Renee Kjerrbom, Pia Bergman, Ingalill Karlsson & Cia Sten

IN MEMORIAM

Johanna Falk
8 oktober 2002 - 1 april 2019

Vi har nåtts av det ofattbart sorgliga beskedet att Johanna inte längre finns med oss. Våra tankar går till hennes familj + farmor Ulla i Fleringe och alla vänner.

"När blomma bryts"
När en blomma bryts av

i sin vackraste blom
då blir marken så trist,
och så fruktansvärt tom…

Men kanske ändå

att det någonstans finns
en äng eller undangömd skreva,
dit blommor som brutits
för tidigt
får komma
och fortsätta andas och dofta

 och blomma och leva…

 

-Atle Burman-
ur boken "En källa av ljus"

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Tilda Vahlström

"When nothing goes right, go left"

 

"Happiness can be found even in the darkest of times, if one only remembers to turn on the light."

 -J.K. Rowling-

 

SIF RIKSÅRSMÖTE 30 MARS I BROMMA
Zenita Strandänger, Therese Sonehag och Ulla Sköldstam representerade Austur på SIFs Riksårsmöte i Bromma.

 

 

PROVA-PÅ-TÄVLING I GÆÐINGAKEPPNI I LOKRUME 24 MARS
Som en del av helgkursen i gæðingakeppni hölls en prova-på-tävling där även icke kursdeltagare gavs möjlighet att vara med.

Domare var Nina Bergholtz och tävlingssekreterare Maria Smedberg.

Tävlingen hölls på ovalbanan hos Haltarve Islandshästar i Lokrume.

A-FLOKK UNGA VUXNA  
1. Lovisa von Corswant & Idunn från Bergtuna 7,24p
B-FLOKK  
1. Antonia Baumert & þorsteinn från Vargsätter 8,00p
2. Marguerite Strandsten & Prins från Storsudret 7.94p
3. Vonna Norrby & Zeus från Stora Hammar 7,83p
4. Marit Lindgren & Halastjarna från Laggarbo 7,80p
5. Ingrid Jacobsson & Hvatur från Lönneberga 7,73p
6. Johanna Nordenankar & Galdur frá Horni 1 7,69p
7. Zenita Strandänger & Tyr från Kvistofta 7,68p
B-FLOKK UNGA VUXNA  
1. Trixie Hellström & Kraflar frá Stóra-Klofa 7,03p
C-FLOKK  
1. Monika Östberg & Gleði från Kvarnbacka 7,64p
2. Therse Sonehag & Garri från Kristineberg 7,58p
3. Marit Eriksson & Silfur från Barshage 7,26p
 

TONÅRSKLASS  
1. EmmaLi Andersson & Ivaldi från Fleringe 8,02p
2. Celine Blomberg & Indra från Getor 7,47p
3. Jouline Eriksson & Nellika frá Vatnsleysu 7,28p
BARNKLASS  
1. Julia Eriksson & Visir från Tängmark 7,67p
2. Engla Eriksson & Freyja frá Skefilsstöðum 6,88p
3. Wilma Eriksson & Lysa från Björketorp 6,82p
 

GÆÐINGATÖLT  
1. Johanna Nordenankar & Galdur frá Horni 1 8,35p
2. Fia Lundberg & Gormur frá Selfossi 8,12p
3. Johanna Nordenankar & Halastjarna från Laggarbo 7,97p
4. Antonia Baumert & þorsteinn från Vargsätter 7,87p
5. Vonna Norrby & Zeus från Stora Hammar 7,82p
6. Zenita Strandänger & Tyr från Kvistofta 7,70p
7. Hanna Blomberg-Olsson & Krummi frá Ytra-Vallholti 7,57p
8. Monika Östberg & Gleði från Kvarnbacka 7,52p
9. Marit Eriksson& Silfur från Barshage 7,17p
10. Therese Sonehag & Garri från Kristineberg 6,87p
11. Trixie Hellström & Kraflar frá Stóra-Klofa 6,52p
KURS I GÆÐINGAKEPPNI MED NINA BERGHOLTZ
I LOKRUME 23 MARS
Kursen innehöll ett teoripass och sedan två ridpass + anmälningsavgift till två klasser på söndagens prova-på-tävling.

DELTAGARE: Vonna Norrby, Trixie Hellström, Antonia Baumert, Ingrid Jacobsson, Zenita Strandänger, Therese Sonehag, Marguerite Str