Júlasvein

Visste du att islänningarna inte nöjer sig med att ha en tomte? Nej, de har faktiskt 13 stycken. De isländska tomtarna är av en farlig och hungrig sort, men de tycks ha mildrats med åren så att de numera bara hittar på hyss. Tomtarna (jólasveinar) är bröder och söner till den stora häxan Grýla.


Tomtarna anländer -en om dagen- från den 12:e december fram till julafton. Julnatten håller tomtarna sig i skinnet och beundrar alla ljusen. Sedan försvinner de, den siste på trettondagen och snön sopar igen deras spår.

12 december - Stekkjastaur 
försöker suga mjölken av tackorna. Det gick dock i allmänhet illa eftersom han hade träben. Stekk betyder "fålla" och staur "stolpe".

13 december - Giljagaur 
brukar smyga sig in i ladugården och skrapa skummet av mjölkkannorna när ingen såg honom. Gil betyder "klyfta" och gaur "lymmel"

14 december - Stúfur
Stúfur är den tredje jultomten och sägs vara den minste av dem alla. Han skrapar matrester ut grytor och pannor. Stúfur betyder "stump".

15 december-  Þvörusleikur
"Skedslickaren" är den fjärde av tomtarna. Han roar sig med att smyga in i köket när husmor eller tjänstefolket gick ut en stund och smakar ur grytorna med skedarna som är i dem.

16 december - Pottasleikur
Den femte tomten skrapar matresterna ur grytorna. 

Pottur är en "gryta".

17 december - Askasleikit

Den sjätte tomten slickar ur de träkärl som gårdsfolket äter ur. 

18 december - Hurðaskellir
 Den sjunde tomten Hurðakellir "Dörrsmällaren" smäller i dörrar och stör folk i sömnen. Han är därför inte särkilt populär.

19 december - Skyragámur
"Skyrmonstret" är den åttonde tomten. Han är stor, stark och älskar skýr. Han letar i matförråden efter skyr och äter och äter tills han är alldeles proppmätt. 

20 december - Bjúgnakrækir
Den nionde -"Korvtjuven"-klättrar upp på sparrarna där korvarna hänger för att rökas över den öppna elden i köket och där äter han dem. 

Bjúga är en "korv" och krækja står för att "kroka".

21 december - Gluggagægir
 "Fönstertittaren" är den tionde tomten. Han tittar med sitt fula tryne in genom fönstret efter något som är värt att stjäla.

22 december - Gáttaþefur
Den elfte tomten kommer för att han med sin stora näsa känt doften av laufabrauð (utskurna, flottyrstekta vetekakor) som bakas till jul. 

Gátt är en "dörröppning" och þefa att "lukta".

23 december - Ketkrókur
Den tolfte tomten kommer dagen före julafton (Þorláksmessudag). Han försöker fiska upp kött genom skorstenen med sin långa stav med en krok i änden. 

24 december - Kertasníkir
 Sist i raden av alla tomtar  kommer Kertasníkir "Ljus snattaren". Han älskar stearinljus. Egentligen gillade han de gamla talgljusen bäst, för dem kunde han äta.