AVEL

Intresset för avel har blivit större de senaste åren. I Sverige föds drygt 1.000 islandshäst föl varje år. 


Bäst utvecklas de som får leva så naturligt som möjligt under de första åren av sitt liv - i flock i stora kuperade hagar, med tillgång till skydd för väder och vind och insekter. Friheten i stora hagar ger självständiga, starka och sunda hästar som är säkra på foten. Flocken fostrar socialt fungerande individer med respekt för flockledaren och så småningom också för tränare och ryttare.


Idag finns en högklassig svensk avel som hävdar sig mycket väl internationellt och som producerat både hingstar och ston av världsklass.


Som medlem i SIF har du automatiskt tillträde till den stora islandshäst databasen World Fengur. Ansök om inloggningsuppgifter HÄR!

Austurs kontaktperson i avelsfrågor är Christina Rhodin-Alm.

Fölkammaren 2023

Hittills har vi räknat ihop åtta föl - varav ett är fött på Island. (20/9)

Kulur frá Þufum
Hvatur från Lönneberga
Freyþór frá Mosfellsbæ

Hingstar på Gotland

Vilka hingstar som kommer finnas tillgängliga på Gotland 2024 är i dagsläget oklart.


Information om de som löst licens för 2023 kan man hitta i Hestur.

Prisbelönt avel

I samband med SIF Avels höstmöte 2022 tilldelades Gunilla Sterner (Kappelshamn) en utmärkelse för en av sina uppfödningar.


Embla från Engården fick pris som "2:a högst bedömda 6-åriga sto 2022". Embla är E:Konsert frá Hófi U:Lokbrá frá Blesastöðum 1A.

"Årets Ambassadör 2022"

Christina Rhodin-Alm fick motta utmärkelsen "Årets Ambassadör 2022" för sitt mångåriga ideella arbete inom SIF och sitt engagemang i att föra sina kunskaper inom avel vidare till sin förenings medlemmar.


Föl- & Unghästmönstring

Hittils har vi arrangerat föl- & unghästmönstring ungefär vartannat år - den senaste i september 2021.


Vi kommer tyvärr INTE att kunna arrangera någon mönstring 2023. 


Funderar Du på att betäcka ditt sto eller köpa hingst?

Det finns många regler kring avel som man behöver vara insatt i. När man föder upp hästar behöver man också ha ett mål med sin avel. Avel handlar också om att ständigt utvärdera den egna aveln! LÄS MER

Föl & Amma Jouren

Under fölningssäsongen finns den ideella föl- och ammajouren som stöd och hjälp om det skulle gå fel i samband med fölning och sto och/eller föl dör.


Föl- och ammajouren nås via ASVT

eller tel 0733-141316.