VÄLKOMMEN TILL AUSTUR

Islandshästföreningen Austur är en ideell förening, som bildades 1991 och idag har vi ca 185 medlemmar. Vi är en av ca 70 föreningar under Svenska Islandshästförbundet (SIF). Ordet "Austur" (uttalas "öjsturr") är isländska och betyder "öster".  


Föreningens inriktning är att sprida kunskap om den mångsidiga Islandshästen. Vi vill också arbeta för att -i enlighet med SIFs stadgar- bevara och stärka den renrasiga Islandshästens särskilda egenskaper, då särskilt de för islandshästen speciella gångarterna och hästens robusthet.


Föreningen arbetar för att ALLA -oavsett ålder eller kön- ska ha kul tillsammans med sina hästar och försöker ordna så mångsidiga aktiviteter som möjligt.


Föreningen arrangerar tävlingar i olika discipliner - allt ifrån de olika gångartsgrenarna till dressyr, smáli, trail & distans. För några år sedan hade vi även tävlingar i TREC. Vi korar även årligen "KLUBBMÄSTARE ALLROUND" och "KLUBBMÄSTARE SPORT", till den förstnämna följer -förutom äran- ett fint vandringspris.


Vi ordnar gemensamma uteritter på olika platser på ön, föreläsningar, avelskurser, studiecirklar och ridkurser.


De senaste åren har andelen ungdomar i klubben ökat. För att stärka ungdomarnas gemenskap försöker vi emellanåt -utöver ordinarie aktivitetsutbud- ordna även aktiviteter som enbart riktar sig till ungdomarna. Austur ungdomarna har vid flera tillfällen deltagit på Lag-SM för Ungdomar. 


2022 påbörjde vi  arbetet med att skapa fler aktiviteter anpassade till våra 65+ medlemmar, då idrottande i en förening ger de äldre chansen till ett aktivt liv och även minska deras ensamhet.


Gotland är enligt statistiken ett av Sveriges häst tätaste landskap, men antalet islandshästar har inte varit så stort. Hur många Islandshästar det finns på Gotland är det nog ingen som riktigt vet, men de flesta medlemmarna i Austur har en eller flera egna islandshästar. 


Välkommen till Austur!