Olika tävlingsgrenar för islandshäst...

Sport

Man kan tävla i grenarna fyrgång, femgång och töltpå en ovalbana. I varje gren finns olika "svårighetsnivåer". Det finns även olikapassgrenarsom tävlas på en rakbanan. Det finns tävlingar på fyra olika nivåer. På nivå 1-3 tävlingar kan man kvala till SM och på nivå 4 är resultaten inofficiellt.


Till sportgrenarna höräven andra grenarsom används på tex Lag-SM för ungdomar - FR1 Flagglopp, TR1 Trail, CR1 Terräng och FS1 Dressyr.

FS1 Dressyr

Grenen rids på ridbana 20x40m. Ekipaget visar ett egenkomponerat kürprogram som skall bestå av 10-14 olika moment.

Programmet måste innehålla skritt, tölt och galopp. Övriga krav som ställs är att ekipaget genomför gångarts- och tempoväxlingar, ridning på böjda spår, halt, varvbyte och domarhälsning.

TR1 Trail

som tävlingsgren kommer från westernridningens grund - rancharbetet. Man tränar en häst som ska kunna ta sig fram över broar, genom grindar och varierande terräng i olika gångarter.


Hinder som ofta ingår i en trailbana är grind, bommar, bropassering, vändning i trånga utrymmen, sidförflyttningar och ryggning.


Genom att träna Trail får man en häst som både blir lugnare och mer lyhörd. I trail betyder hästens förtroende för ryttaren mycket.

Smáli

Smáli är en relativt ny tävlingsgren från Island. Banankanbestå av "slalomridning" genom portar, rida över en "bro" och förflyttning av en flagga från en plats till en annan. Grenen går på tid och man får tidstillägg för varje port/hinder man river.


Smáli ingår som en gren i Lag-SM för ungdomar och där finns en fastställd tävlingsbana med mått och hinderplaceringar.Smáli bana Lag-SM.

Gæðingakeppni

rids på ovalbana och ska man ska visa hästens bästa sida i samtliga gångarter. Hästen bedöms enbart på ovalbanans långsidor. Målet är att hitta den bästa hästen (en "Gæðingur") - en häst som är en fröjd att titta på och ett nöje att rida.


Domarna vill se en häst med mycket utstrålning, glädje, energiska och lösgjorda gångarter samt stor samarbetsvilja. Mycket rörelser, tempo, vilja och power belönas. Uttrycksfullhet är en viktig del i bedömningen.


I Gæðingakeppni tävlar man i olika åldersklasser! Ålder gäller kalenderår. Kutym är att man ställer upp i den klass där man åldersmässigt befinner sig under den förutsättning att den erbjuds på tävlingen.


I Vuxenklasserna A-flokk (femgångare) & B-flokk (fyrgångare) är det HÄSTEN SOM TÄVLAR och man kan byta ryttare mellan uttagning och final.


I övriga klasser är det RYTTAREN SOM TÄVLAR. Där finns klassen C-flokk (debutanter/nybörjare), med ett kortare fyrgångsprogramm. GDK (barn till och med 13år), GDT (tonåringar 14-17år), GDY A-flokk & B-flokk (youngriders 18-21år).


För barn och tonåringar bedöms sits och inverkningar.

Gæðingalist

Gæðingalist är det nya namnet på det som tidigare hette gæðingafimi. Namnet är en kombination av orden gæðingur (en bra häst) samt list (konst eller skicklighet). Grenen är godkänd officiell gren på Island, men ännu inte här i Sverige. Reglemente på svenska finns ännu inte och inte heller några utbildade domare..

Gæðinglist är en "dressyrgren". Programmet ska innehålla ett antal gångarter, ett visst antal övningar, öppna sluta i skritt/tölt, skänkelvikning i trav, allt beroende på vilken nivå man tävlar på.

Þolreid - Distansritt för islandshäst

Det var i mitten av 1990-talet man började med denna tävlingsform på Island och där går den under namnet "þolreið" eller fritt översatt uthållighet/distansritt.


Syftet med denna tävlingsform är främst att man ska lära sig förstå hur uthållig och tålig den isländska hästen är. På Island rider alla åldrar distansritter, mormor och barnbarn, ALLA kan vara med. LÄS MER

TREC

Tävlingsformens namn är franskt - ”Technique de Randonnee Equestre de Competition” (TREC)- och översatt till svenska blir det ungefär ”tävling i uteritt”. En tävling innehåller tre moment - 1. Orientering på idealtempo efter karta 2. Gångartstest 3. Hinderteknikbanan.


Tävlingsformen är gjord för att bedöma ekipaget i de hinder och svårigheter man kan möta i sitt dagliga ridande i naturen och längs våra ridleder.


Tävlingsformen passar hästar av alla raser och ryttare på alla nivåer.

Gångartskapaciteten spelar mindre roll än samspelet mellan häst och ryttare. Viss grundkondition hos både häst och ryttare underlättar.www.trecsverige.se