Välkommen till Fritidsutskottet

2021Fårö3Ani
221029ungdom (5)
230518hall (2)
2023Stenkusten (10)
221218Adventsritt14
2023Stenkusten (4)
2023Stenkusten (2)
2023Stenkusten (5)
2205013
230228
230518hall (7)
230518hall (8)
2022Fårö (10)
2012EW
8 (2)

Detta utskott är nog det som lockar flest av alla islandshäst ryttare och är ofta en inkörsport till SIF för alla som mest rider ute i naturen.


För mer info kontakta Maria Smedberg & Maria Lindström fritid@austur.org

Medlemsritter

För att delta i de större gemensamma uteritterna krävs att man löst medlemskap i Austur.


Vi vill vi att alla deltagare -om olyckan skulle vara framme- ska täckas av den kollektiva olycksfallsförsäkringen som ingår i medlemskapet.

Sverigeritten 2024

är avslutad. Austur slutade på tredje plats. Ritten gick ut på att motionera tillsammans med sin häst, bli friskare och starkare, inspireras och ha kul! - LÄS MER!

Vett & etikett på uteritter

Ju fler man är som rider tillsammans, desto viktigare är det att tänka på säkerheten.

  • Använd RIDHJÄLM 

  • ALLA hjälps åt att öppna/stänga grindar

  • ALLA tar ansvar för att ryttarna bakom "hänger med"

  • Om någon har suttit av rider man inte iväg förrän ALLA HAR SUTTIT UPP

  • Har Du en häst som sparkas? Informera om detta, RID SIST och markera gärna i svansen med ett rött band.

  • Barn under 18 år ska ha med sig en ansvarig vuxen under ridturen.

  • Tätryttarna måste i god tid förvarnar om förändringar i ridtempot - denna information måste skickas vidare bakåt i gruppen

  • Om hästarna går i väldigt olika "grundhastighet", så kan det kanske vara bättre att dela upp gruppen, så att den blir mer "homogen"
  • Känner du dig osäker - SÄG TILL!

Arrangera en "hemma-hos-uteritt

Det är fritt fram för alla att arrangera en "hemma hos" uteritt på de egna ridvägarna.


Som arrangör bestämmer du ALLT kring ritten -ridväg, tempo, max antal ryttare- och även om det är OK för icke medlemmar att delta.


I inbjudan anger du kort de praktiska detaljerna kring ritten t ex tid och plats för samling/avritt, hur långt ni tänkt rida (ridsträcka och/eller ungefärlig ridtid), tempo, underlag, max antal ryttare och hur man anmäler sig.


För att SIFs olycksfallsförsäkring ska täcka om olyckan skulle vara framme på ridturen eller på vägen till/från ridturen, så MÅSTE inbjudan ha gått ut antingen i Austurs FB-grupp eller via hemsidan


Annonsera gärna ritten som ett "evenemang" i Austurs FB-grupp. Vill du ha hjälp med det mailar du alla uppgifter kring ritten till webmaster@austur.org, så hjälper vi till med det.

Logga din ridsträcka

I App-store kan man hitta flera GRATIS appar, som kan vara till bra hjälp med att logga sina träningar och mäta sina ridsträckor. T ex Horse Day, Ridely, Horse Riding Tracker, Equilab, Relive eller en för vanliga motionärer utan häst Runkeeper.


De flesta är gratis och man erbjuds  abonnemang med utökade "finesser", men det fungerar bra att bara fortsätta använda "gratis varianten".


Här en liten lathund till en GRATIS APP som finns. Lathund till Equilab!

Allemansrätten

är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen. Den gäller oavsett om man tar sig fram till fots, åker skidor eller rider. Huvudregeln är "inte störa inte förstöra"..... LÄS MER!

Kartutskrifter

Lantmäteriet har en gratis webbtjänst där man själv kan ladda ner och skriva ut kartor över valfria områden. www.lantmateriet.se/kartutskrift

FEIF Virtual Ride

är en ridtur längs en virtuell väg till ett välbesökt islandshästevenemang någonstans i världen - Landsmót eller VM. LÄS MER!


Att rida kadrilj

är ett både nyttigt och roligt sätt att träna med hästen tillsammans med andra.


HÄR kan du hitta ett enkelt kadriljprogram, som vi i Austur använt för många år sedan på en uppvisning. Rörelserna i  programmet går att variera och förlänga i det oändliga. 


HÄR kan du även hitta ett kadriljprogram som Yvonne Gabrielsson gjort 2021.


KADRILJ FIGURER