Helena Duveborgs gårdsplan fylldes med en hel drös bilar med hästtransporter. Fjorton Austur medlemmar med hästar från olika delar av Gotland hade samlats. Strax efter kl 11.00 red ekipagen i väg och första etappen på ritten var att rida över två enormt stora fält, vädret var lite kallt, mulet och blåsigt, många av hästarna blev triggade och exalterade att rida över fälten… Nökkvi såg tydligen ”spöken” eller något och tappade sin ryttare.
Ritten fortsatte och efter en stund förvandlades Rúmba till en ”Rodeo” häst och for in i skogen med buller och bång, när hon stannat så visade sig att Rúmba oturligt nog fått en mkt lång taggtrådsbit runt bakhoven och i svansen, tur i oturen blev det inga skador. Därefter fortsatte ritten och den avslutades efter totalt ca 1.5 timme.
Några ekipage avbröt tyvärr och åkte hem tidigare men 9 st avslutade eftermiddagen med att avnjuta en jätte god soppa med nybakat bröd och sedan kaffe med kakor. Sedan lastades hästarna åter på transporterna och for var och en hem till sig.
DEOLTAGARE: Helena Duveborg & Birka, Laila Schöllin & Svala, Emelie Nyberg & Frenja, Maria Smedberg & Galsi, Helena Nilsson & Korpa, Jennifer Nilsson & Kalle, Suzanne Wahlström & Hrimnir, Malou Wahlström & Hamar, Olivia Larsen & Náttfari, Agneta Hallenfur & Rúmba, Fia Lundberg & Jullan, Sara Lundberg & Nökkvi, Rosis Widegren & Leiri och Iréne Andersson & Isak.
Det här var min -och säkert många andras- första ridlektion för en "äkta" islänning. Vi fick möta en mycket karismatisk, peppande och engagerad ridinstruktör med en massa erfarenhet och känsla för islandshästen. Som han sa själv så är han uppvuxen på hästryggen. Istället för att cykla så fick man börja rida och hade man tur så fick man använda sadel och träns!!!
Haffis filosofi och den "röda tråden" genom hela kursen var att det är vårt ansvar att se till att hästen går i rätt form, trampar under sig och bär upp sig. Detta gäller oavsett om man är tävlings- eller fritidsryttare. Eftersom människans och hästens skelett påminner om varandra, så fick vi själva krypa runt på alla fyra och känna hur mycket lättare det blir om man har rätt teknik -med nerböjd nacke och höjd rygg.
Vi ryttare måste också sluta komma med bortförklaringar på varför ridningen inte fungerar - Vi skyller på allt möjligt t ex fel bett, smutsigt träns, dålig sadel, underlaget, verkningen, solen, fel linement o.s.v. Istället ska vi i första hand söka felen hos oss själva - hur är min sits, ger jag tydliga hjälper....
Ridningen var indelad på två vuxengrupper och två ungdomsgrupper och helgen inleddes med ledarskapsövningar i form av bl a "rein-stop" först stillastående och sedan från både i skritt och trav. Några av hästarna "coolade ner" märkbart efter denna övning, då de kände att ryttaren "tog befälet" över ridningen. Vi jobbade även med lösgörande arbete på lång tygel med mycket voltarbete, där vi fick lära oss vikten av att inte hänga i tyglarna utan istället göra tydliga ledande tygeltag (leda-släppa-leda-släppa).
Haffi visade även med hjälp av Gáta vilken inverkan ryttarens sits har på hästen. Något som också inverkar är om ryttaren rider "veligt" eller målmedvetet....
På eftermiddagen tränade vi "Hallå! - är det någon hemma?" eller "halvhalter" som det heter på ridsvenska . Det är viktigt att få hästen att lyssna och svara "ja, vad vill du?"....... Efter riddagens slut (kl 18.00) blev det gemensam pizzamiddag -för de som ville- på "Grannen" i Lärbro. Vi smockade i oss massor av pizza från buffén och efter det så "rullade" vi bokstavligen hemåt.
De flesta av ungdomarna passade på att träffas och hade en gemensam övernattning hos Wahléns på Kauparve i Lärbro. Det käkades chips & ostbågar, spelades spel och sågs på film. Trots att vi har stort hus, så kunde vi i alla fall höra att de hade roligt! Framåt 01-tiden påstår de att de gick och lade sig...
Kl 07.30 började söndagens ridning. Förmiddagens ridpass ägnades åt tölt på böjda spår, så att hästen gick ordentligt ställd. Själv fick jag en "aha"-upplevelse då jag fick lära mig den "lätta tölt-sitsen" -att vila på trampdynorna och endast ha troskanten i sadeln. Och som han töltade min Blakkur - villigt och framåt i kort tempo med hyfsat lågt huvud.... Det är nästan så att man blir "religiös"!
Många av hästarna var ganska trötta (både fysiskt och mentalt) efter helgens ridning, så eftermiddagspasset ägnades mestadels åt övning från marken. Vi fick lära oss att med hjälp av vår kropp, röst & vid behov ett spö kunna flytta hästen "ställd" i sidled (max 60º vinkel) längs med ridhusväggen. En mycket bra ledarskapsövning + mjukgörande och stärkande för hästen. En jobbig övning för hästen.
Som avslutning hade vi tänkt få se lite passläggning med tre 5-gångare, men det visade sig att hästarna var så trötta (dålig kondis?) att de helt enkelt inte orkade...... Det får bli en annan gång.
Alla verkade helnöjda med kursen -även hästarna- och vi fick många nya verktyg att jobba med. Flera konkreta framsteg kunde ses hos hästarna - bara efter dessa lektioner. Dreyri TÖLTADE som om han inte gjort annat (trots att hans matte sa att han inte kunde), Jullan kunde SKRITTA (åtminstone på lördagen!), Kalles ben gick som trumpinnar, Karin fick nytt framtidshopp vad gäller Fúni och Teitur blev mycket lugnare då Malin fick verktyg att kunna vara ledare!
Min känsla är att vi nog är allt för "mesiga" med våra hästar. Vi måste vara tydligare och med vårt kroppsspråk, röst och sits visa att det är vi som bestämmer hur ridningen ska ske -både riktning & tempo. Vi måste bete oss som ledare för då blir hästen lugn och trygg. För att citera Haffi - "Visa vem du är!".
För alla som undrar, så kommer det troligen att komma en ny möjlighet att gå kurs för Haffi Gíslason i vår. Det ser åtminstone jag fram emot även om jag redan nu känner antydan till träningsverk i låren!
DELTAGARE:
Sara Lundberg (u) & Nökkvi, Emma Wahlén (u) & Auður, Jennifer Nilsson (u) & Kalle, Lina Börjesson (u) & Smalius,
Josefine Strandänger (u) & Tyr, Linn Svensson (u) & Mósi, Hanna Larsson (u) & Gáta+Sveie, Malou Wahlström (u) & Hamar, Olivia Larsen (u) & Nattfari, Natalie Althin-Gudinge (u) & Snillingur, Fia Lundberg & Jullan, Ingrid & Tove (u) Wahlén & Blakkur, Karin Ruger & Fúni, Malin Johansson & Teitur, Lotta Molund-Lövgren & Kraftur och Gunilla Werling & Dreyr
Återblick i arkivet 2002-2006
Cilla Beite-Börjesson höll i trådarna kring årets långritt på Fårö. Hon hade haft en otrolig "tumme" med solen, som lyste på oss hela helgen. 19 ekipage deltog och vi var inkvarterade i 5-bädds stugor i stugbyn på Sudersand. Det var tur att vi varit ute i god tid med vår bokning, eftersom ALLA stugorna var uthyrda på grund av "Fårönatta".
På lördagen red vi genom Ullahau, via Ekeviken mot Norsholmen. Vi hade delat upp oss i två grupper beroende på vilket tempo man ville rida i. Till kvällens middag på -på den fullsatta badrestaurangen- anslöt även Ulla Andersson, Gunilla Werling, Suzanne Wahlström, Malou Wahlström & Olivia Larsen. "Bahcci Bröder" underhöll med musik under middagen, som bestod av delikat fläskfilé med potatis och sedan äppelkaka till efterrätt.
Resten av kvällen tillbringades antingen i baren på Badrestaurangen eller -som ungdomarna- med kortspel i en stuga. Några försökte även kurera begynnande förkylning med lite sömn.
Under natten hade Nökkvi varit på äventyr utanför hagen. Han upptäcktes dock av Pia vid 05-tiden på morgonen och blev inmotad i sin hage igen.
På söndagen transporterade "light-gruppen" upp sina hästar till såghuset vid Ava och började+slutade sin ritt där (light-turen blev ca 1,3 mil). Den andra gruppen red hela vägen från Sudersand via Ulla Hau och Avanästet på mjuka skogsvägar. Stackars Christina hade migrän och kunde inte rida denna dag, men Malou blev glad för hon fick helt plötsligt en häst att rida och lyckades låna ihop en hel ridutstyrsel.
På Norsta Aurars breda sandatrand blev det tillfälle för flera härliga galoppsträckor. I närheten av Fårö fyr väntade Gunilla Werling med bilen full av mackor, dricka, äpplen och choklad.... När alla ryttare hade kommit fram blev det rast, vila & fika. Några av hästarna passade på att ta sig ett "sandbad".
På väg tillbaka till Sudersand passerade vi sanddynerna vid Skalasand. Fia hade täten bland sanddynerna och då hon red upp på ett krön överraskade hon ett par, som låg bland sanddynerna. Vi vet inte riktigt vad de höll på med, men kläderna åkte i alla fall på i en jädra fart! ☺
Vid utgården strax innan Sudersand blev det halt en liten stund då Nökkvi krävde en hel drös med övertalning innan han ville gå ut över släken och ner i vattnet. Säg vad lite kvinnokraft inte kan lösa! Maria drog i grimskaftet och Karin & Ingrid lyfte där bak och då valde han att kliva ut. Sara, som var ryttare, kunde efteråt hälla vatten ur sina ridstövlar.
Efter att ha stallat upp hästarna i hagarna var det dags för ett avslutande eftersnack vid fikat innan vi packade in alltihop i transporter och bilar och begav oss hemåt. Där vi stod i kön till färjan pratades det redan kring upplägget för nästa års Fåröritt.
DELTAGARE:: Lisa Eriksson/Glimma, Christina Eriksson+Malou Wahlström/Von, Ingrid Wahlén/Blakkur, Tove Wahlén (u)/Jackie, Emma Wahlén (u)/Auður, Karin Ruger/Fúni, Maria Smedberg/Disir, Sara Lundberg (u)/Nökkvi, Fia Lundberg/Jullan, Lina Börjesson (u)/Smalius, Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Zenita Strandänger/Tyr, Monika Östberg/Tor, Helena Nilsson/Kalle, Jennifer Nilsson (u)/Embla, Annika Hedberg/Kráki, Pia Bergman/Tyra, Jenny Lindley/Blesi.
Årets ritt arrangerades av familjen Dahlström och ritten utgick från deras gård vid Asa i Lojsta. Hela familjen var engagerad - Carina var master, Thomas körde matsäckar och grillade korv och barnen hade gömt "Räven".
15 ekipage mötte upp varav två russ och ett fullblod. Vädret blev inte så illa som befarat, utan bjöd på solsken, blå himmel och en lätt bris. Nadines russ Torulf tyckte det var så härligt att rida i "flock", så att han började göra bocksprång och Nadine var nära att åka av. Efter lite goda råd från Rosis blev det bättre och ekipaget kunde fullfölja ritten. Ritten gick genom delvis ganska kuperad terräng och med vacker utsikt över Lojsta träsk. Vid träsket blev det fikapaus med hö för hästarna och korv för ryttarna. Sammanlagt red vi ca två timmar - Carina hade fått korta ner turen p g a en "trilsk bonde" som gjort en bit av vägen oframkomlig. Vi höll ett ganska lågt och behagligt tempo, som passade de flesta. Det erbjöds också galoppsträckor på mjuka skogsvägar.
I slutet av ritten kom den traditionella jakten på "räven". Den luringen hade gömt sig i ett skogsparti tillsammans med lite andra hästprylar..... Ett idogt letande vidtog och somliga hittade fler saker än andra... Tove Wahlén blev den som till slut lyckades lokalisera "räven", som gömt sig under ett par granruskor. Det var väl en av de sötaste rävar vi har haft på en hubertus..........
Sedan blev det skritt tillbaka till Asa där det blev lite eftersnack innan hästarna packades in och hemfärden började.
DELTAGARE: Sara Lundberg & Nökkvi, Fia Lundberg & Jullan, Carina Dahlström & Arða, Marianne Karlström & Toppa, Nadine Lindholm & Torulf (russ), Ingrid Wahlén & Blakkur, Emma Wahlén & Auður, Tove Wahlén & Jackie (russ), Agneta Hallenfur & Rúmba, Anki Jonasson & Blesi, Rosis Widegren & Leiri, Stina Nilsson & Skuggi, Malin Johansson & Teitur. + Emelie & Bettan (varmblod)
Elva ungdomar med nio medföljande vuxna & tre "småttingar" hade hörsammat kallelsen till denna ungdoms-träff. Glädjande nog deltog även två nya ungdomsmedlemmar - Elias Stuxgren & Nadine Lindholm.
Vi samlades i polishuset i Visby för att fika och diskutera lite kring önskemål om aktiviteter 2007.
UNGDOMSMEETING I VÄSTERÅS: Lotten utsåg Lina Börjesson & Malou Wahlström att representera Austur på meetinget i Västerås den 25-26 november.
"GULDPENGEN" - klubbens ungdomar har sökt projektpengar från Leader Gotland för att utveckla ungdomsverksamheten. Beslut i frågan dröjer, då Leader väntar på nya ekonomiska anslag.
LAG SM- 2007: Eftersom några nya deltog på träffen passade vi på att informera lite om planerna på att delta med ett Austur lag i Lag SM 2007. Kval i Stockholm eller kanske på Gotland våren/försommaren. Finalen går i augusti troligen i Värmland.
ÖNSKEMÅL OM AKTIVITETER: Filmkvällar, Vårtävling på fastlandet, "Horseball", Ridutflykter (hajk), Hoppning, gymkahna, kadrilj, långritter (rida gamla järnvägsvallen, Hovleden, Fårösund-Rute-Lärbro), ridkurser i dressyr & hoppning, träffar utan häst t ex Knytkalas. Ungdomarna deltar även i klubbens övriga aktiviteter i form av uteritter, tävlingar i TREC, gångarter m.m. Utöver dessa aktiviteter blir det specialträffar med inriktning mot Lag SM - ridning & kanske även "teambuilding".
Efter avslutat möte åkte vi till bowlinghallen där vi satte ett och annat klot i rännan, men även en och annan strike. Därefter åt vi oss mätta på den goda pizza-buffén innan vi skildes åt och begav oss hemåt.
DELTAGARE: Fia & Sara (u) Lundberg. Jocke, Inger & Elias (u) Stuxgren. Ingrid, Emma (u) & Tove (u) Wahlén. Cilla & Lina (u) Beite-Börjesson. Jenny Lindley. Suzanne, Malou (u), Olivia (u) & Oda (u) Wahlström. Helena & Jennifer Nilsson (u), Elin Björklund (u). Rosita & Nadine Lindholm (u).
Årets klubbmästerskap arrangerades i "Gropen" för att få möjlighet till ordentliga möjligheter att köra tävling i dressyr. Av den anledningen var det extra roligt att se att den klassen lockade flest deltagare - 12 st. Det blev också ett rekordstort startfält som gjorde upp om KM-titleln = 11 ekipage. Totalt gjordes 44 starter.
Redan från morgonen kunde man ana sig till att detta skulle bli en blöt dag och alla farhågor infriades. Det regnade i stort sett hela dagen - det vara lagom till prisutdelningen som det klarnade upp. Tur att hästfolk är ett tåligt släkte.....
KLUBBMÄSTARE 2006 blev Emma Wahlén & endast 6-årige Auður från Fleringe. Auður är faktiskt den första Gotlandsuppfödda hästen som blivit KM-mästare. Uppfödaren heter Ulla Andersson (Embla Islandshästar) och finns i Fleringe.
Tävlingsledare & domare Jenny hade knåpat ihop en treil bana som utnyttjade ett par av fälttävlansbanans terränghinder. Ekipagen fick bland annat hoppa upp på en bank och över ett lägre stockhinder. I trailbanan fick vi -förutom en prydligt genomförd ritt av överlägsna segrarna Rosis/Leiri- se sådana delikatesser som "ryggning med stegring i vinkel" och "kissa i ruta". Tyvärr för berörda ekipage gav dock detta inga bonuspoäng...
TRAIL (9 deltagare)
1. Rosis Widegren & Leiri 262p
2. Antonia Baumert & Balkkur 243,53p
3. .Agneta Hallenfur & Rúmba 238p
LÄTT 4-GÅNG (9 deltagare)
1. Emma Wahlén (u) & Auður 5,8p
2. Lina Börjesson (u) & Smalius 5,5p
3. AnnBritt Solberg & Thribbi 5,3p
V1 FYRGÅNG (4 deltagare).
1. Olivia Larsen (u) & Nattfari 5,0p
2. Malou Wahlström (u) & Hamar 4,6p
2. Lisa Mörtberg & Ljósfaxi 4,6p
KLUBBMÄSTERSKAP 2006
1. Emma Wahlén (u) & Auður från Fleringe 5,29p
2. Yvonne Norrby & Glitnir frá Bakkakoti 5,17p
3. Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 5,15p
4. Malou Wahlström (u) & Hamar frá Torleifsstödum 4,96p
4. Antonia Baumert & Blakkur frá Nedridal 4,96p
6. Lina Börjeson (u) & Smalius frá Lagafelli 4,87p
7. Lisa Mörtberg & Ljósfaxi frá Hofsstödum 4,84p
8. Monika Östberg & Tor från Fafne 4,59p
9. IngaLill Pettersson & Rodadis från Gölshult 4,02p
10. Agneta Hallenfur & Rúmba fråa Nordur-Hvammi 3,87p
11. Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda 3,33p
I samband med prisutdelningen genomfördes även lottdragning på den tavla som Harald Norrby skänkt till förmån för klubbens ungdomar. Vinnare blev KARIN RUGER. Ett stort tack till alla som köpt lotter och därigenom stöttat klubbens ungdomsverksamhet.
LÄTT TÖLT. Sju deltagare
1. Lina Börjesson (u) & Smalius 5,2p
2. Yvonne Norrby & Glitnir 5,0p
2. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur 5,0p
2. Antonia Baumert & Blakkur 5,0p
T1 TÖLT Tre deltagare
1.Lisa Mörtberg & Ljósfaxi 5,3p
2. Olivia Larsen (u) & Nattfari 5,2p
3.Irene Andersson & Grýla 4,8p
DRESSYR (12 deltagare)
1. Rosis Widegren & Leiri 66p
2. Irene Andersson & Grýla 60p
3. Malou Wahlström (u) & Hamar 55p
Gotlands Brukshästförening arrangerade på Silikaten i Visby. Totalt deltog 18 ekipage varav 10 i bruksridning. I ridklassen deltog 3 ekipage från Austur.
Den som tror att bruksridning bara innebär att ta sig runt en bana har dock alldeles fel. Det ingår innan start en "funktionskontroll", där man ska visa sin häst för hand i skritt och trav. Domarna kontrollerar hästens kondition, rykt, hovvård, sadeln och tränsets kondition och tillpassning samt sadling av hästen. Även ekipagets uppträdande, uppsittning och avsittning bedöms.
Därefter är det "bara" banan kvar. Banan denna gång innehöll 13 hinder och idealtiden var satt till 7 minuter. Alla ekipage börjar på 0 poäng per hinder och sedan tilldelas man straffpoäng beroende på hur man lyckats passera hindret. Överskriden idealtid ger också straffpoäng. De hinder som var absolut svårast var "vattnet" där många fick stopp och flera lyckades inte övertala hästarna att gå igenom. Rygga i vinkel är som vanligt utslagsgivande och för körekipagen var det "backning för att vända på sidoväg".
När resultatlistan räknats samman visade det sig att Austurs Agneta Hallenfur & hennes Rúmba blivit DM-mästare i bruksridning med Rosis Widegren/Leiri på 3:e plats. Agneta/Rúmba får nu den stora äran att representera Gotland på nästa års SM.
Emma Wahlén/Auður vann ridningens debutantklass vilket var lätt då de var enda deltagande ekipage!! Ser man dock till hennes poäng, så hade hon placerat sig som 3:a om hon deltagit i DM-klassen.
BRUKSRIDNING - DEBUTANTKLASS
1. Emma Wahlén/Auður - 150p
BRUKSRIDNING - DM KLASS
1. Agneta Hallenfur/Rúmba (isl) - 86p
2. Sara Borre/Safir (russ) - 93p
3. Rosis Widegren/Leiri (isl) - 191p
Djungeltrumman gick på norr och med endast ett par dagars varsel begav sig 11 ekipage på ridtur till Bungeviken för att bada.
Vi samlades hos Anette Björklund på deras nyinköpta fina gård vid Brougns i Fårösund. Därifrån är det endast en kort ridtur till den numera turistfria sandstranden vid Bungeviken.
Vattnet var faktiskt nästan ljummet och hästarna tycktes inte alls ha något emot att bege sig ut på djupare vatten. Några doppade sig mer än andra och en del ekipage lämnade aldrig stranden..
Efter badet blev det middag i trädgården hos Fia. Vi möttes vi av Patrik som stod och förberedde grillmidddag med kött, potatis, grönmögelsås & vitlöksbröd.. och som inte det räckte så serverades kaffe & glass med frukt som efterrätt. Det var nästan så att man rullade därifrån....
I badet: Elin Björklund/Smella, Lina Börjesson/Smalius, Jennifer Nilsson/Kalle, Ingrid Wahlén/Blakkur, Fia Lundberg/Jullan, Sara Lundberg/Kveikja, Emma Wahlén/Auður & Karin Ruger/FuniLina Börjesson/Smalius, Jennifer Nilsson/Kalle, Ingrid Wahlén/Blakkur, Fia Lundberg/Jullan, Karin Ruger/Fúni, Elin Björklund/Smella, Sara Lundberg/Kveikja & Emma Wahlén/Auður.
På stranden: Helena Nilsson+Alexandra/Embla, Anette Björklund/Matti & Cilla Börjesson/Reifnir
Austurs första 15 år firades i ett strålande sommarväder på Kauparve i Lärbro.Tre långbord var dukade i trädgården och festen började med fika och ljuvligt god chokladkaka, som dagen till ära var vackert dekorerad med en islandshäst. 25 medlemmar med en del medföljande familjemedlemmar hade anslutit till festligheterna. Totalt var vi ca 40 personer. Två familjer "Taikon" från Fårösund dök upp med husvagnar, hästar, transporter och hö och slog läger på vedbacken.
Efter fikat vidtog aktiviteterna. Tipspromenaden med 10 blandade frågor vanns av Karin Ruger på 9 rätt, tvåa Maria Kron på 8 rätt. "Lag 5-kampen" vanns av "Team Bad Boys" (Patrik, Björn & Stefan) före "Lag Klädnypan" (Emma, Malou & Lars-Erik).
Vid 18-tiden tändes grillarna och det blev febril aktivitet med att grilla den medhavda karrén, korven och grillspettet eller vad man nu hade med sig för gott. Ett buffebord stod dukat med sallad, potatis, pastasallad och goda såser.
Efter middagen berättade Cilla Ohlsson & Ingrid Jacobsson om hur klubben startades. Att få ihop folk så det räckte till ett behörigt årsmöte var problematiskt, och inte ens i sina vildaste fantasier hade de kunnat drömma om att klubben idag skulle bestå av ca 90 medlemmar. En fantastisk utveckling.
Efter middag blev det kaffe & glass som dessert och ännu mer aktiviteter i for av volleyboll och hoppning på studsmatta. Efterhand troppade folk av under kvällen och de sista tappra uppesittarna gav upp och damp i säng kring klockan 02.00. Tre av ungdomarna -Emma, Sara & Jennifer- tillbringade natten under bar himmel sovandes på en studsmatta.
På söndagsförmiddagen kröntes 15-årsjubiléet med en ridtur där 8 ekipage deltog. Därefter röjdes de sista resterna av festen bort och vi kan börja att se fram emot nästa jubiléum......
DELTAGARE: Vonna Norrby, Annika Grönqvist, Stina Nilsson, Lisa Andersson, Lisa Mörtberg, Maria Kron, Nike Kron (u), Maria Smedberg, Helena Nilsson, Jennifer Nilsson (u), Cilla Ohlsson, Fia Lundberg, Sara Lundberg (u), Karin & Arnd Ruger, Anki Jonasson, Irene Andersson, Ingrid Jacobsson, Jenny Lindley, Suzanne Wahlström, Malou Wahlström (u) & Olivia Larsen (u), Agneta Hallenfur, Ingrid Wahlén, Emma Wahlén (u).
Det var i början av sommaren som tanken om en långritt på den nystartade "Hovleden" väcktes. När anmälningstiden gått ut var det 9 ekipage som anmält sig.
Lördagen den 8 juli -en av sommarens varmaste dagar- var det dags för avfärd och det blev en mindre karavan av transporter från "norr" (alla ekipage utom ett kom från Lärbro & Fårösund.) I Visby började Helenas bil koka och därefter var det slut på kisspauserna (direkt hon stannade började bilen koka). Vi kom dock ner till Öja Kyrkstall, som var utgångspunkt för vår tur. En perfekt samlingsplats med tillgång till vatten, 8 boxar och 9 spiltor. Vi packade in allt vårt bagage i Fias hästtransport och den kördes sedan ner till Hoburgen av ägarna till kyrkstallet. Vi fick kartorna med den utritade rutten i vår hand och därefter gav vi oss iväg i värmen med sadelväskorna fyllda med vätska.
Vi red via Burgsvik ut längs den västra kusten. Vid Vale mötte Ingrid Jacobsson/Kola upp och red med vidare söderut. Bitvis gick leden längs stranden, så att hästarna kunde svalka hovarna och dricka. Eftersom Ingrid J tidigare bedrivit turridnings verksamhet i området kände hon till lite alternativa stigar/vägar, som vi kunde rida istället för en del transportsträckor längs väg. T ex blev det en tur i det kuperade området på Västerbackar Husrygg. När vi passerade förbi vackra Kettlevik och närmade oss Hoburgen började det regna.... först ett fint fint regn och sedan åska med stora regndroppar. Allt var dock över på 10 minuter och sedan sken solen igen, men vi hann i alla fall bli lite avkylda......
Väl framme på vandrarhemmet Sjövärnsgården där vi skulle övernatta vidtog jobbet med att göra hagar till hästarna. Det var inte helt lätt p g a den steniga marken, men efter en stund hade vi lyckats rigga 4 hagar, tvättat av och utfodrat hästarna.
Då fick vi själva kliva in i duschen, byta om och gå för att äta middag på Majstregården. Vi fick bord utomhus i skuggan och serverades jättegod mat och dessert var man ju också tvungen att ha..... Efter middagen promenerade vi förbi Hoburgsgubben och tittade på hans blå näsa. Kvällen fortsatte med allehanda spel innan vi landade i sängarna vid ca 23.30. De flesta sov lite oroligt på grund av värmen - det hjälpte inte att alla fönster och dörrar på huset stod öppna. Emma klagade på att Lina pratat mycket i sömnen och att "någon" snarkat....
Alla hästarna stod lugnt i sina hagar och eftersom Auður emellanåt kan gå ut hade den hagen för säkerhets skull fått el i tråden. Innan sängdags hördes två högljudda skrik då Emma & Lina skulle ta i tråden för att kontrollera om det fungerade.... och det gjorde det!!!
Söndag 9 juli. Vi red iväg strax före klockan 10.00 för att försöka hinna en bit innan det blev för varmt. Ridvägen gick längs södra kusten och passerade förbi Sandviken och det område som drabbats hårt av Tallprocessionsspinnaren. Vi höll oss vid stranden en bit från skogskanten och märkte ingenting.
Vid pensionat Holmhällar tog vi lunch och de hästar som hade grimma eller träns utan bett fick stå uppbundna vid den "bom" som gjorts i ordning i skuggan under en tall strax intill restaurangen. Personalen kom till och med ut och hälsade oss välkomna och erbjöd oss vattenhinkar till hästarna. Efter lite välbehövlig vila forstsatte vi längs raukområdet och kusten upp mot Vändburg. Väldigt vacker kuststräcka med flera fina små stränder där folk solade och badade. De hajade dock till när de hörde hovslag och kollade nyfiket in alla hästarna och "dårarna" som kom ridande i värmen.....
Därefter blev det en längre asfaltsträcka (ca 4 km trafikerad väg, så det gäller att ha trafiksäkra hästar!) upp till Hamra där vi gjorde en glasspaus i skuggan intill Hamra Krog. Sedan vände det in längs mjukare skogsvägar och jag tror att hästarna tyckte det var skönt att äntligen få sträcka ut i trav och galopp efter allt skrittande. Ingrid J & Kola vände hemåt mot Sibbjens och vi andra fortsatte på egen hand in på lummiga stigar (det var som att rida i en grönskande tunnel). Sedan återstod 5 km skritt längs grus och asfaltväg. Vi siktade Öja Kyrka på håll och sällan har man väl blivit så glad åt att se en kyrka!!
Klockan var nästan 18.00 när vi var tillbaka vid Öja Kyrkstall där hästarna fick en välbehövlig dusch - hästarna verkade ha klarat ridturen bra - det var snarare ryttarna som klagade på ömma rumpor, svettiga ryggar, solbränna och ett och annat skavsår.
Sammanlagt hade vi nog under helgen ridit ca 5 mil och det mestadels i skritt (p g a värmen och det ofta hårda underlaget)
Vid 19-tiden var allt lastat och klart och vi begav oss norrut. Nu är det bara att se fram emot nästa långritt på Hovleden.
DELTAGARE: Fia Lundberg/Jullan, Sara Lundberg/Kveikja, Emma Wahlén/Auður, Lina Börjesson/Smalius, Ingrid Wahlén/Blakkur, Anette Björklund/Matti, Elin Björklund/Smella, Helena Nilsson/Kalle & Ingrid Jacobsson/Kola.
Vi var sju ekipage som firade Sveriges nationaldag -med flagga och allt- genom att ta en uteritt på File Hajdar.
Värd var nyblivna Austur-medlemmen Gun Hedin i Othem. Vi passade på att bekanta oss med Guns två trevliga islänningar - Herkur 25 år och ynglingen Undri 6 år, samt Guns medryttare Lotta.
Gun guidade oss sedan under två timmar runt på File Hajdar, där det formligen dräller av vägar och stigar. Utan guide skulle man nog kunna rida ordentligt fel...... Efteråt vilade hästarna ut i hagar medan vi själva smorde kråset med medhavd matsäck.
DELTAGARE: Agneta Hallenfur/Rúmba, Ingrid Wahlén/Blakkur, Fia Lundberg/Jullan, Gun Hedin/Undri, Lotta Amner/Herkur, Sara Lundberg/Kveikja & Emma Wahlén/Auður.
Tretton medlemmar hade nappat på att delta i en en både praktisk & teoretisk dag kring distansridning och konditions-träning vid ridhuset i Sjonhem. Vår instruktör för dagen var erfarne distansryttaren Sten-Erik "Stenis" Gardelius.
Vi var nio som deltog med häst!: Ingrid Wahlén/Blakkur, Cia Stumle/Mökkvi, Emma Wahlén/Auður, Karin Ruger/Funi, Lotta Ruger/Disir, Agneta Hallenfur/Rúmba, Lotta Molund-Löfgren/raftur, Pia Bergman/Tyra & Annika Hedberg/Kráki. Till teorin anslöt "hästlösa" Anki Jonasson, Rosis Widegren, Suzanne Wahlström & Malou Wahlström.
Efter att Stenis hjälpt oss med att kontrollera hästarnas vilopuls begav vi oss iväg på en lite drygt 2 mil lång träningsritt. Efter ca 2 timmars ridning var vi tillbaka vid ridhuset. Hästarnas puls kontrollerades vid ankomsten, samt efter 10 minuter. Vi hade hållit tempot 10-12 km/h och några kommentarer från en del av ryttarna var att såhär långt och fort har jag aldrig ridit!!
Efter att ha tagit hand om våra hästar visade Stenis på "försökskaninen" Kráki var man med ett stetoskop enklast kan höra pulsen. Stetoskopet är ett bra hjälpmedel som man kan köpa på Apoteket. Pulsen kontrollerar man enklast så nära hjärtat som möjligt - på kroppen vid/bakom vänster framben. Man kan också känna pulsen med fingrarna uppe vid käken.
Hästarnas vilo- och arbetspuls är egentligen det enda mått vi har på hur hästarnas kondition förbättras. Pulsen är individuell och det man går efter är hur lång tid det tar för hästen att komma från arbetspuls till vilopuls -ju snabbare desto bättre.
När man börjar distans/konditionsträns träna sin häst är det viktigt att se helheten: Hästens individuella egenskaper (snabbhet, uthållighet, psyke, kroppsbyggnad, ben, hovar, puls, mage), foder & utrustning. Det är även viktigt att sätta upp mål, både kort- och långsiktiga, för att kunna lägga upp träningen på bästa sätt för just den egna hästen. För träningsdagbok! - bokför både tränings- och tävlingsresultat för att kunna gå tillbaka om hästen blir sjuk eller man inte får resultat av träningen.
Grundträning är viktigt. Man kan inte förändra hästens genetiska egenskaper, men ge honom/henne en bättre chans till bättre resultat genom ett välplanerat träningsprogram. Det tar längre tid att träna upp en äldre häst än en yngre.
Utvärdering av hästens typ, ålder och bakgrund ger dig vägledning om hans/hennes möjligheter och man behöver en metod för att mäta om träningen är på rätt sida om linjen positiv och negativ stress. Stress är vad man utsätter hästens muskler och kropp för under träning för att den ska bli starkare. För att kunna kontrollera hästens svar på stress måste man kontrollera vissa givna nyckeldetaljer - PULS OCH ANDNING.Det är viktigt att ta reda på individens grunddata innan träningen börjar på allvar. Dessa uppgifter kommer sedan att ge dig resultat på om träningen varit bra.
NORMAL VILOPULS på en frisk häst är 36-48 slag/minut. Varje markant höjning med mer än 8 slag är onormalt. Genom att kontrollera vilopulsen före varje ridtur kan man på ett enkelt sätt ta reda på om hästen är frisk. NORMAL ANDNINGSFREKVENS är 8-12 andetag/minut. Är det varmt och fuktigt kan andningsfrekvensen gå upp till 24 andetag/minut.
Liksom all annan träning består distans/konditionsträning av tre delar UPPVÄRMNING - ARBETE - AVKYLNING. Grundträning inför distansridning sker under många månader/år. Det gäller att långsiktigt bygga upp hästen.
De långsamma musklerna -kan arbeta under lång tid- tar lång tid att bygga upp. Muskler 3-5 mån, senor, ligament, hovar 12-14 mån, benstomme 24 mån. För att träna de långsamma musklerna skall träningspulsen ligga på mellan 110-140 slag/minut.
Det finns två sorters snabba muskler - de som kan jobba under längre tid (tränas vid puls 140-160 slag/minut) och de med hög explosivitet, som tränas vid puls över 160 slag/minut.
För att ha kontroll på träningspulsen finns ett bra hjälpmedel som man kan köpa -en pulsmätare- med elektroder som sätts fast på hästen under sadel och sadelgjord. Man har sedan en avläsare (ser ut som en klocka) som fästs på ryttarens arm. All träning beror på vilken häst man har och den egna målsättningen.
Det som dock är ett väldigt effektivt sätt att öka konditionen utan att slita för mycket på kroppens vävnader är intervallträning. Lätt träning: Rid ca 1-1,5 timme - 5 minuter skritt - 5 minuter trav - 5 minuter skritt o s v. Skulle hästens ben svullna betyder det att man utsatt dessa för mer stress än vad de klarat av. Svullnad med värmeökning visar att stressen är allvarlig. Låt hästen vila och kyl benen ordentligt till exempel med kyllera. Nya skador skall kylas och gamla skador värmas. Du minskar risken för ömma ben och muskler om du låter hästen gå ner i varv de sista kilometrarna. Sitt gärna av, lossa sadelgjorden och gå den sista biten. Utan vikt är det lättare för vävnaderna att slappna av.
Han påpekade också att det är viktigt med omväxlande träning - tömkörning, körning, dressyr, hopp, fälttävlan, western, akademiskt osv - träningen måste vara rolig för hästen och för dig själv. Fr en distanshäst ingår även träning av andra bitar - till exempel att klara av olika situationer man råkar ut för under ridturen t ex passera broar, bilar, läskiga saker eller platser, kunna sakta av fastän andra hästar rider om, lastträning......
FODER kan inte skapa framgång, men det kan stjälpa chansen till en god prestation. Färdigt foder eller en egen blandning är en avvägning mellan egen bekvämlighet och pris. Forskning har visat att fibrer (betfor) och fett (olja) är ett bra komplement till färdigfoder.
Det viktigaste är ett bra grovfoder - analysera ditt hö, det är viktigt för att veta vilka andra fodermedel som måste användas.
Olja (kallpressad raps- eller olivolja) samt betfor ger snabb energi. Riktlinjen är 100 gram (ca 1 dl) per 100 kg häst.
VATTEN är gratis och har stor betydelse för hästens prestation. Utan rätt vätskebalans kan hästen inte prestera. Man kan ge svettersättning, saltersättning, elektrolyter. Under tävling 1 tsk salt/liter vatten. Hästen måste tränas att dricka detta.
MINERALER OCH VITAMINER. Att ge för mycket mineraler kan vara farligt och skapar obalans i kroppen.
Till slut något som man absolut inte får glömma vid distansridning...... Det absolut värsta för en distanshäst är en trött ryttare. Det gäller alltså även att hålla sig själv i god kondition. En trött ryttare blir obalanserad och gör att hästen tvingas balansera upp sin ryttare och därigenom förbrukar kraft/energi till detta.
Totalt var det 15 ekipage -varav 8 ungdomar- som ställde upp i en eller flera grenar vid dagens vårtävling. På många håll på Gotland regnade det rejält, men på oss sken solen hela dagen. Domare var Ulrika Wendéus och tävlingsledare Jenny Lindley.
Flertalet åskådare hade sökt sig till Fleringe och "restaurangtältet" var förhållandelsevis välbesökt. Fia Lundberg passade på att introducera sin nystartade häst & hundbutik (ligger i Fårösund) genom ha försäljning i sin hästtransport, som hon fyllt med allehanda varor.
Antonia Baumert och hennes Blakkur frá Nedri-Dal tog "storslam" genom att vinna tre grenar - lätt 4-gång, lätt tölt och trail.
Extra roligt var det att se att så många av våra duktiga ungdomar deltog. Några av ungdomarna ställde dessutom upp på lånade hästar (de med mammor, som inte vågar tävla själva!!?). Det dök även upp några nya ansikten bland de tävlande och några nya hästar. Ungdomarna är på frammarsch och två av grenarna vanns faktiskt av ungdomar. Detta faktum fick några av deltagarna att börja prata om att det kanske är dags för +50 klasser så att även "tanterna" kan få vinna något! Trail var den gren som lockade flest deltagare =11 st. Några hinder var svårare än andra t ex ryggning i vinkel, "plattan" och "släpa säck".
LÄTT FYRGÅNG
1. Antonia Baumert & Blakkur frá Nedri-Dal 5,4p
2. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum 5,0p
3. Lina Börjesson (u) & Smalius frá Lagafelli 4,9p
FYRGÅNG V1
1. Malou Wahlström (u) & Hamar frá Porleifsstödum 5,7p
2. Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 5,3p
3. Lisa Mörtberg & Ljósfaxi frá Hofsstödum 5,0p
TRAIL
1.Antonia Baumert & Blakkur 9,02p.
2.Irene Andersson & Gryla 8,93p
3.Agneta Hallenfur & Rúmba 8,54p
LÄTT TÖLT
1.Antonia Baumert & Blakkur frá Nedri-Dal 5,32p
2.Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda 4,53p
3..Laila Schöllin & Frenja från Rimbo-Ekeby 4,33
TÖLT T1
1.Olivia Larsen (u) & Nattfari frá Porlákshöfn 5,52p
2..Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 4,83p
3..Lisa Mörtberg & Ljósfaxi frá Hofsstödum 4,5p
Nu är vi 10 personer i klubben som gått kurs med Ulrika Wendéus och fått ett diplom för att vi har varit så duktiga!!!
Kursen Grönt kort vänder sig till alla som vill tävla med sin islandshäst. Man får en genomgång av FIPO, det internationella tävlingsreglementet för islandshästar samt Svenskt tävlingsreglemente – Tillägg till FIPO. Även tävlingsreglemente för olika klasser gås igenom.
Målsättningen är att ge teoretiska kunskaper om bestämmelser och regler vid tävling, men även uppträdande på tävlingsplatsen, säkerhetsfrågor och ”horsemanship” tas upp. A och O är att tänka på sin häst! Vi har gått igenom vad som är viktigt att tänka på innan tävlingen, när man kommer fram till tävlingsplatsen och under själva tävlandet. Även dagen efter tävling måste man ta väl vara på sin häst.
Vi har fått reda på vad man måste göra och vad man absolut inte ska göra när man är på tävling. Vi vet vilket bett som får användas, vilken sadel, och hur skorna ska se ut. Det är mycket att tänka på, men som tur är behöver man inte kunna hela FIPO utantill. Man får välja ut de bitar som gäller för just det man ska tävla i.
Ulrika har massor med erfarenhet från tävling, både som domare och tävlande. Hon vet vad hon talar om och kan snabbt komma med kloka svar på alla våra frågor. Det var verkligen en fullmatad dag med massor av teori.
Kanske kommer klubben att arrangera en Domarsekreterarkurs framöver. Det är ett bra sätt att repetera vad vi lärt oss idag och få mer kunskaper runt tävlandet. Även om man inte själv rider på tävling så kan det vara kul att veta mer om vad som händer på banan och varför.
Christina började med att gå igenom färgers nedärvning. Inte helt solklart. Det surrade nog rejält i allas huvuden när vi försökte ta in allt som sades om genotyper och fenotyper och dominanta och recessiva anlag och homozygot och heterozygot och allt som hör till färgnedärvning.
Det är inte så bara när man skall göra en uppskattning av vilka färger fölet kan tänkas få, det räcker inte med att titta på mor och far, utan man måste backa lite längre än så. Det diskuterades ivrigt och vi blev nog en hel del klokare, men inte var det lätt!
Christina hade förberett allting mycket bra med kopierade häften och presentation på dator för att göra det extra tydligt, det är nog många som kommer att sitta med häftet hemma i soffan och göra korsnings-scheman för att se vilka färger deras stundande föl kan tänkas få.
Har man en Fux som betäckts med en fux får man definitivt en fux, så långt allt väl, och enkelt. Men med en häst som rödblackskäcken Bleikskjóna (ägs av Cilla Ohlsson på Stenstuge) som nu förhoppningsvis är dräktig med vitblacke Hördur från Gröna gången väntas det kunna bli närmare 25-30 möjliga färg-kombinationer! Spännande!
Även om nu färgen inte är det viktigaste med en häst så är det ju åtminstone intressant med alla variationer som finns, och när man har ökad förståelse för hur färger nedärvs så klarnar det även lite om hur andra egenskaper nedärvs. Teoretiskt sett borde man kunna göra korsnings-scheman utifrån Blupindex för att få fram om hästen förväntas få bra pass eller ingen alls tex. Vilket leder in mig på BLUPEN som hamnade lite i skymundan på kursen då vi blev så engagerade i Färgerna, men det gicks igenom i stora drag.
BLUP utvecklades under 80-talet av Thorvaldur Árnasson som ett doktorandarbete vid SLU i uppsala. BLUP (Best Linear Unibased Prediction)= Ett statistiskt sätt att mäta hästens förväntade avelsvärde. Siffrorna grundar sig på fler än 100.000 islandshästar och ingår i hästens eventuella egna bedömningar, släktingars och avkommornas bedömningar - varför det kan tyckas vara lite "orättvist" för vissa hästar som inte är visade själva, och heller inte har så många visade släktingar. En låg BLUP behöver alltså inte betyda att det är en "skithäst". Likaså kan en hög BLUP:are visa sig vara en skithäst.
För att få det lite rättvisare och tydligare (ja, eller rörigare kanske man skall säga, det är ju svårt nog som det är för en icke kunnig inom BLUP) finns det en procentsiffra knuten till varje individs BLUP. "Accuracy" står det på Worldfengur, dvs. noggrannhet, precision, det anges i procent. På en häst med inte så många släktingar som visats kan procentsiffran vara låg, medan en jätte känd och välbeprövad hingst som Mökkur har mycket hög precisions procent, eller vad man skall översätta det till.
Sedan om hästen inte nedärver någon speciell egenskap som den själv har höga siffror för, så kan den få ett minus i BLUP:en vid den egenskapen, rätta mig nu om jag har fel. (Det är mycket att lära sig!)
BLUP har på senare tid även börjat användas på andra raser såsom svenskt halvblod och inom travaraveln.
Sammanfattningsvis så var det mycket lärorikt och trivsamt! Tack till alla som kom och framförallt Iréne som lät oss hålla till hemma hos henne och Christina för att du försöker hjälpa oss att bli lite klokare på det här med genetikens mysterier!
Det var nästan lite av en familjedag, då det vimlade av presumtiva små ryttare, som lekte och hoppade studsmatta.
De 13 deltagande ekipagen (5 vuxna & 8 ungdomar) samlades kl 11.00 på Kauparve för genomgång av första momentet "Idealtempo & Orienteringsbana". Denna gång skedde enskild start för alla över 15 år. Ungdomarna under 15 år startade i grupp (två eller tre ekipage).
Du som vill veta mer om själva tävlings upplägget för en TREC-tävling får läsa mer HÄR!
IDEALTEMPO & ORIENTERINGSBANA De som lyckades bäst på idealtempo på den ca 7km långa banan var Sara/Kveikja & Elin/Smella - de red endast 2 minuter ifrån idealtiden.
GÅNGARTSPROV Överlägset bäst i detta moment var Rosis/Leiri. Det är mycket värt att ha en häst som går långsamt i galopp - många "nollade" detta då man galopperade för snabbt eller inte lyckades hålla rätt gångart hela den ca 100 meter långa sträckan. Långsammast galopp hade Rosis/Leiri på 21,85s och snabbast skritt hade Linn/Mósi på 26,15s.
1. Rosis/Leiri 43p, 2. Agneta/Rúmba 30p 3. Marika & Sóta 29p
TRAIL Detta moment vanns av Agneta/Rúmba på 152 poäng - trots att man drog på sig 5 straffpoäng på grund av överskriden idealtid. Tidsfelen var 5 poäng för varje påbörjad minut över idealtiden, som var 8,5 minuter. Banan innehöll 16 hinder och var ca 1 550 meter lång. Snabbast runt banan var Linn/Mósi, som "fräste" runt på 6,59!
1. Agneta & Rúmba 152p 2.Rosis & Leiri 147p 3. Emma & Audur 130p
Efter en avslutad LÅÅÅÅNG tävlingsdag kunde vi till slut förrätta prisutdelning och dela ut Austurs fina prisrosetter.Det var en lyckad dag. Solen sken, gräset var grönt och alla verkade nöjda och glada. Bara att ladda vidare mot hösten då det blir TREC-tävling "på allvar".........
UNGDOMSKLASSEN
1. Linn Svensson & Mósi 384 p
2. Tove Wahlén & Blakkur 379 p
3. Lina Börjesson & Smalius 378 p
4. Marika Arnesson & Sóta 369 p
5. Emma Wahlén & Auður 354 p
6. Jennifer Nilsson & Embla 333 p
7. Sara Lundberg & Kveikja 326 p
8. Elin Björklund & Smella 242 p
VUXENKLASSEN
1. Rosis Widegren & Leiri 420 p
2.Agneta Hallenfur & Rúmba 414p
3. Helena Nilsson & Kalle 357 p
4. Karin Ruger & Fúni 353 p
5. Fia Lundberg & Jullan 315 p
14 medlemmar hade mött upp i ridhuset vid Sindarve i Garda för att få veta mer kring hantering och träning av unghästar. Instruktör för dagen var Ulrika Wendéus och som instruktionsobjekt hade hon hästarna Isak från Nygårds & Gryla frá Nyabae.
Det var mycket som skulle hinnas med på denna "intensiv-kurs". Vi började med lite teori bland annat vad som räknas som en grundinriden häst (enligt provet för C-tränare). Ulrika poängterade att man bör sätta upp ett MÅL för varje rid/tränings-pass -både kortsiktigt och långsiktigt. Innan man börjar så ska man ge akt på hur hästen rör sig + mun & tänder (innan träns). Hovarna ska kollas, så att den ej är för lång i tårna, dessutom bör man ta sig en funderare på om hästen ska skos eller ej.
Vad gäller utrustningen så ska man till en början ha "rejäla" grejor som inte så lätt går sönder och sådant man inte är rädd om. Det träns man använder bör vara rejält med käkrem och en nosrem under bettet, så att alltihop sitter ordentligt på plats.
Man ska ha ett gott förhållande till sin häst - vara "idol" för den- och träningen går ut på att erbjuda hästen ett alternativ (=det rätta) att göra övningarna - de andra alternativen är "obehagliga". Hästen ska vara lyhörd och alert - inte för avslappnad. Man bör i början inte ställa för höga krav på den unga hästen och inte heller ha för långa träningsstunder. Repetera "gamla" övningar och låt hästen lyckas.
Den unga hästen kan också behöva vila ordentligt mellan träningsperioderna för att "smälta" det den lärt sig.
Det är också viktigt att man ska tänka på att vara tydlig, vilket gör det lättare för hästen att förstå vad vi vill. Börjar något moment att "strula" måste vi rannsaka oss själva och fundera på om hästen verkligen har förstått vad vi vill att den ska göra.
En annan sak som kan vara bra att ha vid träning är en medhjälpare, som kan gå med hästen och visa rätt väg då man börjar med longering och även vid behov kan få hästen att gå fram i ett bättre tempo i de olika övningarna.
Varje träningspass bör bestå av tre delar: 1. LÖSGÖRANDE arbete (uppvärmning) 2. ARBETE - lite gammalt & lite nytt 3. NEDTRAPPNING - avslappning
Ulrika visade sedan lite olika grundövningar vid longering och hur man från marken tränar hästen vid hand. Hon visade hur man med hjälp av spön, rösten och sin egen placering får hästen att gå fram eller att stanna. Rösten är MYCKET viktig. Beröm ska låta glatt och piggt och ordet "hooooo" med en mörkare/lugnare röst får hästen att stanna. Med hjälp av spöna kan man också träna sidförande hjälper.
När man påbörjar sadelträning (ruska och rör gärna på sadeln) bör detta ske under lunga former och gärna inne i stallet där hästen inte kan fara iväg. Även den första uppsittningen kan ske inne i stallet om inte takhöjden är för låg. När man väl sitter på hästen kan man också vänja den vid att man rör sig i sadeln samt med ben och armar.
När man väl kommer till att sitta upp på sin häst är mycket är vunnet om man har varit ordentlig med grundarbetet från marken.
Slutligen visade Ulrika hur man rider med handhäst. Tänk på säkerheten och använd en unghästgjord - den gör att man får händerna fria och kan koncentrera sig på den häst man rider. Rid gärna på i ett friskt tempo - det gör att unghästen måste koncentrera sig på att hänga med och inte har tid att fundera på "bus".
Det här var en synnerligen kort sammanfattning och jag hoppas att jag uppfattat allting rätt. Vi var alla rörande överens om att det behövs en uppföljning till denna kurs under hösten och att det då blir tid för oss deltagare att prova på med våra hästar. /Ingrid Wahlén
DELTAGARE: Lisa Andersson, Ingrid Wahlén, Emma Wahlén, Cilla Olsson, Maria Smedberg, Anneli Ohlsson, Gunilla Werling, Marina Yttergren, AnnBritt Solberg, Iréne Andersson, Fia Lundberg, Helena Nilsson, Malou Wahlström & Olivia Larsen.
Ännu en gång var det klubbens påhittiga ungdomar som tyckte att vi faktiskt borde göra en Påskritt.
Det var 11 yngre och äldre "kärringar" som mötte upp på påskafton i Lärbro med påskpyntade hästar, trimmade kvastar och välkokta ägg...... Hade det funnits sett pris till bäst utklädda ekipage så hade det utan tvekan tillfallit Helena & Jennifer Nilsson som var utklädda till påskkärring respektive påskhare.
Efter en härlig gemensam ridtur i vackert vårväder vidtog målning av alla medhavda ägg och korvgrillning. Sedan skulle "Austur-mästerskapen" i äggrullning avgöras. Äggrullning går till så att man rullar sitt ägg nerför en liten ramp och ut på en "bana". Där ska man försöka knocka så många ägg som möjligt - den som knockar ett ägg får +1 poäng och den vars ägg man knockat får -1 poäng (och blir dessutom bortplockat från banan under resten av den omgången). Den som knockat ägget får fortsätta att rulla sitt ägg så länge den knockar ett annat ägg.
Alla ägg var dekorerade med vattenfärg enligt personligt tycke och smak, för det gäller ju att känna igen det egna ägget. Efter 4 genomförda omgångar visade det sig att Anette Björklund hade trimmat sitt ägg bäst och stod som slutsegrare på +8 poäng före Tove Wahlén på +2 och Karin Ruger, Emma Wahlén & Alexandra Nilsson på vardera +1 poäng. Övriga resultat: Helena Nilsson & Jennifer Nilsson 0p, Lotta Ruger, Marika Arnesson & Elin Björklund -1p, Ingrid Wahlén & Isabelle Lundberg -2p och sist min inte minst Fia Lundberg & Sara Lundberg på -3 poäng.
DELTAGARE: Tove Wahlén/Jackie, Ingrid Wahlén/Blakkur, Emma Wahlén/Auður, Marika Arnesson/Sóta, Karin Ruger/Fúni, Lotta Ruger/Disir, Helena Nilsson/Kalle, Jennifer Nilsson/Embla, Fia Lundberg/Jullan, Sara Lundberg/Kveikja & Elin Björklund/Matti.
Såhär kan det gå till på hästtandkliniken i Alskog.
Kliniken är ett samarbete mellan veterinären Stina Nilsson och tandläkaren Anki Jonasson.
Det var egentligen ungdomarna som tog initiativ till denna ritt. De resonerade så att det gäller att ta tillvara alla anledningar att träffas och rida tillsammans....... och varför inte fira "Våfflan" Vi blev alltså ett gäng entusiaster på norr som av den anledningen träffades för att fira "Våffeldagen" med en gemensam uteritt den 25 mars.
Fia Lundberg den stackaren låg nerbäddad hemma i maginfluensa (eller är det fågelinfluensan som nu nått Fårösund?) och Gunilla Werling anslöt efter ridturen utrustad med kryckor och broddar.
Det var fortfarande en hel del snö för hästarna att ta sig fram genom, så bitvis var det bra träning för dem att bara skritta i snön. Jag hörde på radion häromdagen att våren inte har varit såhär sen sedan krigsvintrarna 1942......... men nu ska väl våren äntligen vara här!!!!
DELTAGARE: Ungdomarna Emma Wahlén/Auður, Marika Arnesson/Embla, Jennifer Nilsson/Kalle, Sara Lundberg/Kveikja & Lina Börjesson/Smalius red en lite längre & raskare tur och de äldre ungdomarna Ingrid Wahlén/Blakkur, Cilla Börjesson/Reifnir & Helena Nilsson/Sóta tog en lugn skrittur i det vackra vädret.
Det var inte utan att man fick lite "fjäll-känsla" där vi skrittade i snön längs åkrarna i ett strålande solsken. Ett par solglasögon hade varit bra att ha........ Efter att ha pysslat om hästarna och släppt ut dem i hagen hjälptes vi åt med att grädda våfflor till fika. Kaffe & våfflor med grädde och sylt -MUMS!!!
Avelscirkeln hade upptaktsträff hos Carina Dahlström i Lojsta och 10 avelsintresserade deltog.
Vi började mötet med att spana in öns nya förstaklass hingst i Lojsta: Þyrill frá Harlaugsstöðum, som är nyinköpt av Asa Islandshästar. Tyvärr var det lite mörkt och underlaget var oerhört halt och det blev svårt att göra någon större imponerande insats men han fick visa hur trevlig och snygg han var ändå!
Efter visningen blev det serverat kaffe och kakor inne i värmen. Stamtavla och bedömningar av hingsten granskades av de rutinerade avelsdamerna! När kroppen blivit värmd av kaffe så tog Ordföranden Cilla ordet och
hälsade oss alla välkomna.
Därefter lämnades ordet över till kvällens "fröken" -Ingrid Jacobsson- som skulle styra upp oss lite granna. Det blev 4 olika hingstar som fick visa upp sig på video där de bedömdes på olika tävlingar, mega intressant!
När vi sett och diskuterat dessa herrar så kom vi in på valet av hingst och vad vi tyckte att man borde tänka på innan man väljer hingst till sitt sto, vad man eventuellt vill förstärka hos stoets egenskaper.
Vi diskuterade även vad vi vill ta upp i framtiden och vad vi tyckte att avelsskottet skulle ta tag i. En hel del sidospår kom vi in på, om importproblem, exemhästar, fång, spatt m m - ja listan kan göras lång men en sak var säker, vi hade
riktigt trevligt och jag tror att alla som var med säger samma sak, kul och värdefullt för både gamla som nya avelsintresserade! Nästa avelscirkelsmöte blir 20 mars i Ethelhem
Nästan 30 medlemmar (även några ungdomar) hade hörsammat kallelsen till Austurs årsmöte 2006.
En ny styrelse valdes och ordförande för ytterligare ett år blev Iréne Andersson. Övriga styrelsen är: Jenny Lindley, Susanne Wahlström, Maria Smedberg, Karin Ruger, Malin Pettersson & Annika Grönqvist.
Klubbens verksamhetsberättelse gicks igenom både i pappersform och som bildspel med foton från de flesta av årets aktiviteter. Klubben hade 31/12 2005, 98st medlemmar (varav 11 stöd). Det beslutades att medlemsavgiften för 2007 ska vara oförändrad (=450 kr för senior).
I kassan och på PG fanns samma datum 13 222 kr, ett värdebevis hos Gotlandsflyg (ca 1 000kr) samt ett lager prisrosetter (ca 2 000kr).
Efter avslutade årsmötesförhandlingar serverades kaffe/te med smörgåstårta och alla lät sig väl smaka.
Om 2005 var fyllt med olika aktiviteter, så kommer nog 2006 att bli likadant. Förutom "traditionerna", som bland annat långritter på Stenkusten och Fårö, så kommer det att arrangeras tävlingar i både gångarter och TREC samt ridlektioner.
Önskemål framfördes på "grönt-kort" och domarsekreterarkurs, studiecirkel eller liknande kring avel och eventuell gemensam resa till fastlandet för tävling.
Ungdomsutskottet -som under 2005 hade 23 aktiviteter som ger statligt aktivitetsstöd (= (minst 5 deltagande ungdomar) fortsätter att arrangera aktiviteter. Redan inplanerat 2006 är två tävlingar i TREC, flera uteritter, sommarlovsridning, Lucia- samt Nyårsritt.
Ungdomssektorn var initiativtagare till årets första gemensamma uteritt. Det var en mindre karavan med hästtransporter (5 stycken) som bordade färjan i Fårösund och styrde kosan norrut mot Ava, där vi parkerade våra transporter.
Vi var hela 12 deltagande ekipage (alla hemmahörande "på norr") och vi delade upp oss i två grupper. Det ena gänget (=ungdomarna+Fia) red i ett lite högre tempo och det andra tog en "light" tur (=lägre tempo) med Gunilla Werling som guide.
När "light-gruppen" började närmade sig samlingsplatsen igen hade ungdomarna en bit kvar. Vi tyckte då att vi kunde ta en liten sväng till istället för att stå och vänta. Stigen vi valde övergick efter en stund till bara antydan till en skogsväg, så det blev en riktig "strapats" uppför branta backar (ja vi lyckades hitta ett par), nerför igen och över stubbar och liggande grenar. Där märktes det tydligt att hästarna är duktiga på att ta sig fram och se var de ska sätta fötterna. Efter ridturen blev det välbehövligt fika till ryttarna och kraftfoder och havre till hästarna.
DELTAGARE: Vi som var med: Helena Nilsson/Kalle, Anette Björklund/Matti, Ingrid Wahlén/Dreyri, Gunilla Werling/Vaka, Arnd Ruger/Fúni, Karin Ruger/Disir, Cilla Beite-Börjesson/Jörp, Lina Börjesson/Smalius, TOve Wahlén/Blakkur, Emma Wahlén/Auður, Fia Lundberg/Jullan & Sara Lundberg/Kveikja.
Austurs ungdomsutskott arrangerade Luciaritt i Fleringe och det var 9 barn/ungdomar och hästar, som tillsammans med ett gäng mammor samlades hos Ulla Andersson.
Åldrarna på deltagarna varierade mellan 5-17 år. Efter att ha pyntat alla hästar och oss själva med glitter, luvor och luciakrona! - laddade vi upp i Ullas stall med choklad, glögg, Ullas hembakta saffransbulle & pepparkakor.
Därefter gav vi oss av med tända facklor och i fullmånens sken för att sprida lite julstämning runt Fleringe. De hus som fick besök tillönskades en god jul med olika julsånger. Kvicksilvret visade på ett par minusgrader och då ryttarna blev lite kalla om tårna så var det bara att värma upp sig med lite promenad bredvid hästen.
DELTAGARE: Lina Börjesson & Smalius, Emma Wahlén & Auður, Sara Lundberg & Kveikja, Tove Wahlén & Blakkur, Elin Björklund & Matti, Moa (Linas kusin) & Jörp, Isabelle Lundberg & Jullan, Linn Svensson & Nökkvi & Jennifer Nilsson & Kalle. Vuxna: Fia Lundberg, Cilla Beite-Börjesson, Ingrid Wahlén, Anette Björklund, Helena Nilsson & Ulla Andersson.
13 ekipage deltog – 7 ungdomar och 6 seniorer”. Det var extra roligt att nästan alla klubbens ungdomar (yngsta ryttaren var 10 år!) dök upp och som extra grädde på moset så var de alla jätteduktiga. Helgen bjöd på väldig omväxlande väder –regn, sol, blåst och lite kyligt. Trots detta var humöret på topp hos alla trots det emellanåt blandade tävlingsmässiga resultatet.
Lördagen inleddes med IDEALTEMPO OCH ORIENTERINGSBANA och sällan har väl så många ridit så väldigt fel på så kort tid. Några red till och med så fel att de bröt hela delmomentet. Banan denna gång var 1,9 mil och innehöll två bemannade kontroller samt två ”checkpoints” (=kontroller som enbart ska passeras). Idealtempot var genomsnittligt högre än vid tävlingen i våras.
De som lyckades bäst i detta delmoment var Emma/Audur & Linn/Mósi med 36 straffpoäng vilket innebär att de missade idealtiden med sammanlagt 36 minuter (snabbare eller långsammare).
1. Emma Wahlén (u) /Audur 204p
2. Linn Svensson (u) /Mósi 204p
3. Lina Börjesson (u) /Smalius 198p
På lördagskvällen var det ryttarfest i Fleringe gamla skola, där det även erbjöds övernattning för de som ville.
Det fixades taco-buffe och sedan frossades på godis och chips. Alla barn/ungdomar roade sig med olika sällskapsspel. Som en kuriositet kan sägas att åldern på middags deltagarna varierade mellan 3 & 90 år!!
Söndagens aktiviteter startade med GÅNGARTSPROV, vilket även i år visade sig vara svårare än man kan tro avverka respektive sträcka. ”Nollorna var dock något färre i år, så det tar sig!!
1. Rosis Widegren/Leiri 45p
2. Agneta Hallenfur/Rúmba 40p
3. Anki Jonasson/Blesi 22p
Därefter vidtog TERRÄNGHINDERBANA (=trail) som var 1 100m lång. Det hinder som väckte störst ”fasa” innan tävlingen inte visade sig dock inte vara något problem. Detta hinder var ett ”draperi” av fladdrande plastband upphängt mellan två förhöjda hinderstöd. Det hinder som vållade mest problem var faktiskt ”ryggningen” som bara fyra ekipage fick poäng i.
Även denna bana hade en idealtid, som denna gång var 7 minuter. Varje påbörjad hel minut utöver denna tid renderar i 5 straffpoäng. Bara tre ekipage klarade sig inom idealtiden.
1. Lina Börjesson (u) /Smalius 138p
2. Rosis Widegren/Leiri 132p
3. Emma Wahlén (u)/Audur 130p.
Efter avslutade tävlingar blev det gemensamt fika och soppa i gamla skolan medan tävlingsledaren "svettades med att" räkna ihop slutresultatet. Därefter blev det rosettutdelning till alla deltagare och extra pris -förutom äran- till de två bästa i form av tränsreflexer.
KLUBBMÄSTARE: Lina Börjesson (u) & Smalius frá Lagafelli på 351p före Emma Wahlén (u) & Auður från Fleringe på 349p. Bästa senior blev Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum på 330p.
DELTAGARE: Lina Börjesson & Smalius (u), Emma Wahlén & Auður (u), Rosis Widegren & Leiri, Linn Svensson & Mósi (u), Eva Falkgren & Gáta, Jennifer Nilsson & Kalle (u), Tove Wahlén & Blakkur (u), Fia Lundberg & Jullanm Agneta Hallenfur & Rúmba, Charlotte Thorsell & Sveie (u), Sara Lundberg & Kveikja (u), Karin Ruger & Disir/Fúni, Anki Jonasson & Blesi
Från början var det meningen att KM-tävlingarna skulle delas på två tillfällen med en gångartsdel och en del med dressyr & trail, men dressyr/trail fick ställas in p g a för få anmälda. Tävlingarna lockade i år 15 ekipage (varav 5 ungdomar) till start. Tyvärr var det dock bara två! ekipage som deltog i alla tre grenarna - villkoret för att vara med och kämpa om KM titeln.
Domare för dagen var Ulrika Wendéus, tävlingssekreterare Annika Grönkvist och tävlingsledare Ingrid Jacobsson. Åtminstone mina väderleksrapporter hade lovat molnigt, regn och 13 sekundmeters vind!! Nu blev det "inte så illa", men för alla åskådare var det ändå rätt kylslaget.
TRAIL: Här var det bara 5 ekipage som "vågade" ställa upp. Banan var både svår och utslagsgivande och det var många som drog lite efter andan då de såg hindren. Det utan tvekan svåraste hindret var "grinden" med ett rep som fladdrade i vinden - endast ett ekipage (Rosis/Leiri) klarade av det. "Ryggning i vinkel" var det också många som hade problem med samt den synnerligen läskiga presenningen.....
1. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum 4,11p
2. Emma Wahlén & Audur från Fleringe (u) 3,74
3. Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 3,30p
LÄTT TÖLT: 9 ekipage deltog och för att kvalificera sig till final behövdes 3,8 poäng.
1. Helena Duveborg & Frenja från Rimbo-Ekeby 5,0p
2. Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 4,8p
3. Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli (u) 4,50p
LÄTT 4-GÅNG: Lockade det största startfältet med 12 deltagare. För att komma till final behövdes 4,9 poäng.
1. Lisa Mörtberg & Svala från Kvarnbackagård 5,00p
2. Helena Duveborg & Frenja från Rimbo-Ekeby 4,88p
3. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum 4,75p
KLUBBMÄSTERSKAP 2005
1, Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae 5,11p
2. Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli 4,68p
Årets klubbmästare fick ta emot ett sprillans nytt vandringspris specialdesignat av lokale konstnären Puck Stocklassa. Med vandringspriset följer en tavla där alla inteckningarna noteras.
Equieterapeut Håkan Lundell höll idag ett mycket intressant föreläsning och demonstrerade hur man med manuell medicin, främst chiropraktik, kan komma tillrätta med olika obalanser hos hästar.
Håkan är utbildad på Strömsholm och håller nu på att skriva en bok om sina erfarenheter. Eligt Håkan är den viktigaste gångarten skritt - "hästen måste kunna gå".
Han gick igenom 5 viktiga punkter:
1) RAK HÄST - Hästen kompenserar låsningar och blockeringar och blir därvid sned. Orsaken till många problem, exempelvis frambenshältor, sitter ofta i korsbensleden, ileosacralleden, som är högsta punkten på baken. Håkan berättade, att han gjort en undersökning på travare med frambenshältor och därvid behandlat korsbensleden på samtliga och efter en månad var 72 % av frambenshältorna borta.
2) UTRUSTNING - Sadel (eller sele) bör vara väl och individuellt tillpassad till HÄSTEN. Han rekommenderade ingen speciell sadel, (det finns omkring 500 olika sadeltyper), utan menade, att man måste prova sig fram. Många sadlar är för trånga fram och trycker på bogbladen (när hästen lyfter frambenen skjuts bogbladet 5 cm bakåt!).
3) MUNNEN - Hästen har 36 - 42 tänder och man ser 12. 10 % av hästarna i Sverige har ett klassiskt överbett, vilket orsakar problem vid ihopbitning. Tandproblem kan faktiskt vara orsakade av en låsning i korsbensleden på så sätt, att hästen biter hårdare ihop om bettet på den sida som låsningen sitter för att kompensera smärtan. Om hästen gapar och slår upp med huvudet kan det bl.a. bero på vargtänder. "Det finns alltid en orsak till varför hästen gapar!"
4) HOVAR - Hästen har 5 hjärtan - ett i varje hov=strålen. Det är därför viktigt att strålen ligger an mot marken för att stimulera cirkulationen. Vid för långa tår kan hästen utveckla ett carpaltunnel-syndrom när spänningen ökar i böjsenans muskulatur som slår på griffelbenet så att en inflammation i senskidan utvecklas. Bot för detta är, förutom klok verkning att stretcha hästen på en kil.
5) PILOTEN - Om ryttaren väger 60 kg och sitter snett 1 cm innebär det 6 kg´s övervikt åt ena sidan! (10 % av kroppsvikten). En sned ryttare kan medverka till att hästen blir sned, den måste kompensera det ojämna viktförhållandet och får då problem med spänningar i muskulaturen som kan bli kroniska.
Det är därför viktigt att man själv ser till att bli behandlad (i den mån det går) för sina egna obalanser så att man inte överför dom på hästen eller förvärrar en låsning hos hästen.
Vid den praktiska demonstrationen användes bland annat en islandshäst, importerad från Island. Håkan, som själv har islandshästar, menade, att i 9 fall av 10 har islandsimporter problem med korsbensleden.
Det var nio Austur-ekipage som slöt upp för att agera nordergutarnas kavalleri vid slaget på Lajkarhajd strax norr om Lärbro. Slaget ingick som en del i medeltidsveckan och arrangerades av Lärbro hembygdsförening och Medeltidsveckan.
På Röcklingebacke stod år 1313 ett stort slag mellan mellan kung Birgers trupper (svearna) och nordergutarna. I samband med slaget –som svearna förlorade- tillfångatogs kungen, men benådades efter ingripande av en Hejnumbonde som senare dubbades till riddare av kungen.
Förutom vi från Austur deltog 95 personer i föreställningen – 7 ryttare från NGR, 20 kämpar från Styringheim, professor Dick Harrison (föreläste), Calle Brobäck (härold) och andra lokala förmågor från Lärbro hembygdsförening. Vi samlades kl 12.30 för att hinna repetera hela föreställningen ett par gånger innan det var dags. Det blev en fartfylld föreställning och den galoppjakt som blev gick inte av för hackor. Alla hästarna reds runt platsen för slaget och sedan förbi publiken i full galopp.
DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson /Jörp, Emma Wahlén/Auður, Fia Lundberg /Jullan, Gunilla Werling/Vaka, Ingrid Wahlén/Blakkur, Karin Ruger/Fúni, Lina Börjesson/Smalius, Sara Lundberg/Kveikja & Tove Wahlén/Jackie (russ).
Åtta entusiastiska hästekipage och lika många utan häst deltog i kursen. Natural Trick Training, (NTT) är något som alla kan utöva, och om man inte rider är det ett väldigt bra sätt att aktivera sig och sin häst. Insturktör var Rebeccka Öst (utbildad på Mästar-nivå).
Första timmen hade vi teori och Rebecca menade, att alla hästar oavsett ras kan träna NTT. Träningen förbättrar kommunikationen mellan häst - människa och man gör hästen uppmärksam på sitt kroppsspråk så att man kan "föra" hästen med sin kropp. Det innebär att man först själv måste bli medveten om sitt kroppsspråk så att man inte ger hästen dubbla/felaktiga signaler.
Förutom att man förbättrar kommunikationen med sin häst förbättras även koordinationen, hästen blir stretchad och smidigare och balanserar sig bättre. Sist men inte minst ökar säkerheten när man får en lyhörd/lydig häst som har tillit till sin tränare. Att det sedan är väldigt roligt att träna gör ju inte saken sämre! Hästar gillar att vara "duktiga" och lär sig väldigt snabbt, men man får inte forcera träningen, hästen kommer att göra övningen när den är mogen för den. Rebecca använder inga rep och linor utan allt sker på frivillighetens väg, vilket innebär att skaderisken är oerhört liten - hästen gör inget den känner att den inte klarar av.
Man kan dela in rörelserna i tre olika typer:
1) Underkastande övningar (ex. yoga, buga, ligga ner)
2) Dominanta övningar (ex. spansk skritt, rygga med front, stegra)
3) Kroppskontrollerande övningar (stå, inkallning, löslongering
Vi gick igenom 21 olika övningar och sedan fick vi träna individuellt med våra hästar och Rebeccka anpassade träningen väldigt fint till vars och ens förutsättningar. Alla hästarna gjorde väl ifrån sig och trots att vädrets makter försökte sabotera entusiasmen så höll vi ut.
DELTAGARE MED HÄST: Ellen Carlsson/Mimer, Marguerite Strandsten/Tuppen, Cia Sumle/, Annika/Blesi, Lena/Kolbeinn, Anna-Lena/Magnolia, Marie/Glazar och Agneta Hallenfur/Rúmba.
Denna kväll hade rasföreningarna för Norsk Fjordhäst, Gotlandsruss och Islandshästklubben Austur en gemensam uppvisning på Norrbys museiegård.
Efter en inledande parad med två representanter från varje ras blev det lite historisk information om vikingarnas hästar av Länsmuseets Sara Eliasson.
Sedan började Fjordhästarnas del av programmet och de visade bland annat hur fjordhästen använts i arbete som klövje, skogs- och jordbrukshäst. Fjordhästen har utvecklats från kraftig arbetshäst till en mera smäcker, modern ridhäst, något som visades i en avslutande spegelritt med två hästar..
Därefter var det islandshästarnas tur, och efter inledande information om rasen av speakern Cia Stumle vidtog en töltkadrilj med 8 hästar - Jenny Lindley/Birta, Annika Hedberg/Thyra, IngaLill Pettersson/Rodadis, Irene Andersson/Gryla, Rosis Widegren/Leiri, Agneta Hallenfur/Rúmba, Anki Jonasson/Blesi & Helena Duveborg/Frenja.
Därefter visades Birta frá Vididal & Isak från Nygårds upp som representanter för rasens exteriör och som avslutning visade Rosis/Leiri upp ridning med både en och två handhästar
Efter pausen var det gotlandsrussens tur och de visade upp olika åldrar av rasen - bland annat två jättesöta föl. De sist nämnda gjorde att många islandshästar blev alldeles till sig i pälsen och började skutta runt och gnägga!! Russ-uppvisningen avslutades med körning -tvåspann och enbet- både i dressyr och fartfylld parallellslalom mellan koner.
En uppvisningshoppning genomfördes också där russen och fjordingarna kom med tävlingsekipage, medan islandshästarna representerades av "fritidshoppande" ungdomarna Lina Börjesson & Smalius och Emma Wahlén & Auður. Emma & Lina skötte sig med den äran och visade att islandshästar faktiskt kan hoppa också.
Hela kvällen avslutades med gemensam ridning på banan med alla deltagande ekipage. Delar av publiken gjorde faktiskt vågen när islandshästarna töltade förbi!!!
Inom Islandshästförbundet förekommer inte utställning av hästar utan man brukar endast göra avelsbedömningar med en samtidig bedömning av exteriör och ridegenskaper. Denna dag arrangerade Austur dock en liten "specialare" - en rasvisning för att ge publiken en möjlighet att se olika typer och åldrar av islandshästar.
Domare för dagen var Nina Bergholtz och 21 hästar + ägare hade trotsat den tryckande värmen och transporterat sig till Väte denna strålande sommardag. Efter varje bedömning läste dagens speaker -Christina Rhodin-Alm- upp Ninas utlåtande på varje häst. Detta var mycket uppskattat både för de lite mera insatta och främst kanske för de som inte hållit på så mycket med islandshästar tidigare.
STON & VALACKER 1-2 ÅR
Bästa 1-åring Astæl från Sande, uppfödare och ägare, Birgitta Wahlgren, Ljugarn.
Bästa 2-åring Von från Bergshill, uppfödare Marianne Bergman Helsingborg, ägare Christina Rohdin-Alm, Västergarn.
STON & VALACKER 3-4 ÅR
1. Tyr från Kvistofta, uppfödare Anchelit Karlsson Skåne, ägare Zenita Strandänger, Själsö.
2. Birka från Kyrkjuves, uppfödare och ägare Helena Duveborg, Vänge.
STON & VALACKER 5 ÅR OCH ÄLDRE
1. Mynta från Bergshill, uppfödare Marianne Bergman Helsingborg, ägare Christina Rohdin-Alm, Västergarn.
2. Svala från Björnforsen, uppfödare Ulf Eliasson, Östersund, ägare Helena Duveborg, Vänge.
3. Gryla från Nybjæ, uppfödare Island, ägare Iréne Andersson, Ethelhem.
BEST IN SHOW:
1. Mynta från Bergshill, uppfödare Marianne Bergman Helsingborg, ägare Christina Rohdin-Alm, Västergarn
Så har vi skrivit ytterligare ett kapitel ”Austur historia" i och med arrangemanget av klubbens första tävling i TREC.
Arrangemanget hölls i sin helhet i Fleringe och de tio deltagande ekipagen (fördelade på en ungdomsklass & en seniorklass) fick tyvärr inte njuta av så vackert vårväder som vi hade hoppats på. Dagen var dimmig/disig, blåsig och rätt kylig – och åtminstone tävlingsledaren hade klätt på sig alldeles för lite kläder……
Tävlingsformen är mer känd under sitt franska namn som är ”Technique de Randonnee Equestre de Competition” (TREC). Det som passar närmast in på svenska är ”Bruksridning”. Tävlingsformen är gjord för att bedöma häst/ryttare i de hinder och svårigheter man kan möta i sitt dagliga ridande i naturen och längs våra ridleder. En tävling innehåller tre moment och kan ridas som en- eller tvådagarstävling. Jag kan lova att det var ett gäng nervösa ryttare som stod på startlinjen inför det första momentet..... för hela tävlingsformen var ju ny för oss alla - även arrangörsstaben!!
Tävlingsdagen inleddes med IDEALTEMPO & ORIENTERINGSBANAN. Momentet rids efter en på karta markerad bana och på en ideal tid. Längs banan finns ett okänt antal bemannade kontroller. Det är inte det snabbaste ekipaget som vinner utan det som ridit på idealtid och har alla kontroller rätt.
Banan var 1,2 mil lång och innehöll 4 bemannade kontroller.
Trots att många inte hade en aning om hur de skulle hålla idealtempot –som varierade mellan 6-9 km/h på de olika etapperna- lyckades många göra det över förväntan. Bäst lyckades Lina/Smalius i ungdomsklassen med sina 7 straffpoäng (totalt 233p). De 7 poängen betyder att Lina missade den totala idealtiden med sammanlagt 7 minuter (snabbare eller långsammare). Bäst i seniorklassen var Fia/Jullan & Gunilla/Vaka med 12 straffpoäng (totalt 228p).
Nästa moment var GÅNGARTSPROV, vilket faktiskt inte var så lätt som det låter. I detta moment ska ryttaren visa, att hans/hennes häst kan förflytta sig snabbt i skritt och i lugnt och kontrollerat tempo i galopp på anvisad bana. Provet reds på en ”rak” bana som var ca 100 meter lång och galopp reds först. Ekipaget tilldelas poäng beroende på hur lång tid man behövt för att att avverka respektive sträcka.
Många missade faktiskt galoppsträckan och ”nollade” beroende på att man galopperat för fort. Andra ville inte alls lämna hästkompisarna och galoppera iväg alldeles ensam och någon tyckte att kontollansvariga Ewas röda overall betydde "stopp" och nitade....... Skrittsträckan "nollades" om det gått för långsamt". Bäst totalt lyckades Rosis/Leiri på 35p i seniorklassen och Frida/Dreyri med 28p i ungdomsklassen.
Efter att ha fått vila en stund och intagit lite välbehövlig lunch/fika satte vi igång med den återstående delen TERRÄNGHINDERBANA (=Trail). Det här momentet avser att framhäva utbildningsnivån som krävs för en TREC-häst (lydnad, mod, balans och säkerhet) såväl som korrekta och riktiga hjälper för att ta sig fram i skog och mark.
Banan var 1 200m lång, innehöll 16 hinder/svårigheter och den utsatta idealtiden var 9 minuter. De mest utslagsgivande hindren var ”Lastning & lossning på transport” samt en utlagd presenning som man skulle passera över.
Man fick även straffpoäng med 5p för varje hel minut över idealtiden (mer än 1min=5p, 2 min=10p osv). Rosis/Leiri var enda ekipaget som -med god mariginal- klarade sig inom idealtiden. Ytterligare tre ekipage klarade "nollan" genom att inte ha överskridit idealtiden med en hel minut.
Bäst i detta moment var Rosis/Leiri i seniorklassen med 152p. Bäst i ungdomsklassen var den yngsta deltagaren Linn (11 år)/Mósi på 144p.
SENIORKLASSEN
1. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum 414p
2. Fia Lundberg & Djörfung frá Asum 371p
3. Annika Hedberg & Thyra frá Tobo 352p
4. Gunilla Werling & Vaka från Sibbjens 337p
5. Karin Ruger & Disir från Ekensberg 287
UNGDOMSKLASSEN
1. Linn Svensson & Mósi från Stenstuge 383p
2. Emma Wahlén & Audur från Fleringe 363p
3. Frida Fagerlund & Dreyri frá ??? 347p
4. Sara Lundberg & Kveikja frá Tungu 338p
5. Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli 329p
Det var trevligt att så många vågade ställa upp som "försökskaniner". Det var spännande att få testa på tävlingsformen och det gav en hel del att ta med sig till framtida arrangemang. Tävlingsledare var Ingrid Wahlén & funktionärer Ewa Svensson-Westin, Cilla Börjesson & Ulla Andersson.
tjuvstartade i Slite då Lännaskolan -med hjälp av fackelbärande islandshästekipage från Austurs "norra sektion"- tände sin vårdkase intill stranden på vid Lillugnsriv.
För att förbereda oss för arrangemanget hade vi träningsridit med facklor på hemmaplan och märkte då att många av hästarna inte gillade att facklorna fräste i händelse när det blåste. Vi hade även sytt upp mantlar och försökt uppbåda andra vikingaliknande kläder.
TILL HÄST: Frida Fagerlund/Disir, Fia Lundberg/Jullan, Lina Börjesson/Smálius, Cilla Beite-Börjesson/Jörp, Karin Ruger/Fúni, Sara Lundberg/Kveikja, Ewa Svensson-Westi/Mósi, Ingrid Wahlén/Blakkur & Emma Wahlén/Audur. TILL FOTS: Tove Wahlén, Linn Svensson & Ulla Andersson.
Vi var fyllda med tillförsikt då vi samlades vid tennisbanorna i Slite på måndagseftermiddagen. Hästarna sadlades -många hade lammskinn på sadeln- och alla tog på sig sina vikingautstyrslar, så kund vi ge oss iväg. P g a blåsten tog vi det säkra före det osäkra och endast ett fåtal red med facklor i händerna.
På Lillugnsriv möttes vi av ett "hav" av folk och det tillsammans med sorlet- gjorde att en del hästar började spralla lite. Ewa Westin-Svensson, som för dagen var iförd urtjusig vikingamundering (det är inte alla som har en syster som jobbar på Birka och en mamma som är jätteduktig på att sy!!)- överlämnade från hästryggen sin fackla till Lännskolans rektor Sten Sandberg, som därefter tände vårdkasen. Efter en liten stund flammade kasen ordentligt och många -både barn och vuxna- passade på att hälsa på hästarna.
Vi kunde alla känna oss ganska nöjda när vi lastade in hästarna i transporterna efteråt - facklorna slocknande inte, ingen ramlade av och hästarna skötte sig utomordentligt.
Ett drygt 40-tal nyfikna hästintresserade (varav minst hälften från Austur) hade mött upp ipå Fornsalen för att lära mer om vikingarnas hästar. Det visade sig att vi var specialinbjudna och alla var medlemmar i Austur eller Fjordhästföreningen.
Sara Eliasson från Fornsalen berättade och visade bilder under 2-timmar. som -trots att man hade lite "träsmak"- gick väldigt snabbt. Vi fick även titta på originalmaterial -stigbyglar & bett- som hittats vid utgrävningar här på Gotland.
Mycket kring det här med Vikingarnas hästar är kvalificerade gissningar och det finns massvis med teorier om hur hästarna såg ut och hur man red. Mycket kan man dock styrka med hjälp av fynd gjorda vid utgrävningar, grottmålningar & bildstenar m.m.
HÄSTENS UTVECKLING: Hästen är ett av de vanligaste exemplen på evolutionen. Hästens anfader var den rävstora Eohippus, som levde för ca 50 miljoner år sedan och under årens lopp har den utvecklats till alla dagens olika hästraser. Man har hittat grottmålningar föreställande hästar samt snidade hästbilder på horn och trä som är så gamla som 15-30 000 år.
VIKINGENS HÄST: Med utgångspunkt på gjorda skelettfynd så var hästarna ca 131-145 cm i mankhöjd. Med tanke på att vikingarna var relativt storvuxna (något kortare än vi är idag), så var alltså hästarna relativt små. Med dagens DNA-teknik skulle man även kunna få fram vilka färger hästarna hade, men detta har ännu inte gjorts. Studier av benstruktur i olika skelettfynd visar att vikingens häst (och alla dagens hästar) härstammar från en mix av fyra olika typer av ponnyer, som kom ifrån olika delar av världen.
Bilder på bland annat bildstenar visar att hästarna ofta hade stubbad man (typ fjordhäst) men att de emellanåt hade sparat en längre lock av manen intill manken (kanske för att hålla sig i?).
Angående islandshästarna så tror man att norska vikingar förde med sig sina hästar till Island och att de där sedan korsades med hästar från brittiska öarna. Importstoppet på hästar som infördes på Island redan under 900-talets har sedan gjort att rasen än i dag är relativt opåverkad.
MYT & KULT: Hästen användes tidigt som en symbol på bildstenar m.m. På Gotland finns 400 bildstenar kända idag. Några står kvar på sin ursprungliga plats medan andra är samlade på t ex Fornsalen & Bungemuséet.
På många ställen associerades hästen med dödsriket och offrades till de döda. Den kunde också tjäna som symbol för solen och som dragare framför himlavagnen. På bildstenarna avbildades ofta två motställda hästar -troligen hingstar- då hingsthetsning var en vanlig "folksport" som hade symbolisk betydelse. Sleipner -Odens åttafotade häst- är också ett vanligt motiv på bildstenar.
Det hände även att man offrade hästar till gudarna samt att man begravde hästar (och andra djur) tillsammans med sin ägare/ryttare för att dessa skulle följa med till nästa "liv". Vi fick se en bild från en utgrävning där en liten pojke blivit begravd med sitt svärd (som nästan var längre än han själv), en häst och en liten hund.
HUR LÄNGE HAR HÄSTEN ANVÄNTS SOM RIDDJUR? Hästen kom i människans tjänst för ungefär 6 500 år sedan. Man har i trakterna av Ukraina hittat många fynd på gamla boplatser - i gravarna har hittats kranier där tänderna bär slitmärken, som endast kan uppstå efter ca 300 timmars användande av bett. På Gotland har gjorts två fynd -i Eke & Hangvar- av ryttargravar där skelettet efter russtora hästar har daterats till 4 700 år gamla.
RIDKONST: Man tror att hästen användes av krigare, som var tvungna att kunna rida på en hand, eftersom den andra skulle hantera svärd eller sköld.
HÄSTENS UTRUSTNING: Även om man inte gjort så många sadelfynd så använde vikingarna använde troligen en sadel, typ bladsadel med högre bak och framvalv. Stigbyglar har man hittat vid utgrävningar - även då den typ som vi ibland använder till islandshästar med "vriden" ögla för stigläder.
Huvudlaget var av enkel tränsmodell, som även verkar ha haft nosryggsverkan (typ fast nosgrimma). Huvudlaget hade troligen ingen käkrem. Tyglarna var delade och ihopsatta med ett band eller en ring. Flera fynd av bett har gjorts - i Eskelhem hittades ett bett med parerstänger. Hästarna var oskodda, men vid halt underlag hade man broddar som man slog på direkt på hoven.
RYTTAREN: På bilden i överkant av texten kan man se en bildsten från Broa i Halla. Stenen är daterad till 700-800. På bilden kan man ganska tydligt se ryttarens klädedräkt. På överkroppen har han en mantel som skydd mot väder och vind. Han bär också ett slags knäkorta, pösiga ridbyxor. Ryttaren är också beväpnad med ett svärd.
Vi samlades hos Vonna för att rida tillsammans i Lojstaskogen. Hela 12 ekipage gav sig iväg med Vonna och Glitnir i täten.
Slingrande stigar genom skogen ledde oss fram till vår rastplats. Där fanns kaffekorgar till oss och hö till hästarna. Innan vi nådde fram träffade vi på en del av de viltgående russen. Vi befann oss på varsin sida om stängslet, som tur var. Det var spännande för hästarna. De var mycket intresserade, men plötsligt vände russen om och försvann in i skogen igen.
Den välplanerade ritten avslutades med ett stillsamt upplopp över en åker och sedan letade vi efter räven. Det var Veronica/Haust, som hittade räven under de gula löven. Grattis!
Söndagen den 3 oktober avgjordes Austurs KM 2004 på och intill ovalbanan vid Medebys i Fleringe.
16 ekipage hade mött upp för att slåss om grensegrarna och 7 av dessa uppfyllde kraven för att även aspirera på titeln "Klubbmästare 2004" (man måste då delta i minst tre grenar). Även om det emellanåt blåste lite snålkallt, så var vädergudarna med oss eftersom det inte började regna förrän minutrarna innan prisutdelningen.
Somliga hade otur redan från början t ex Antonia Baumert vars bil "packade ihop i Tingstäde på väg till tävlingen, varför hon missade första tävlingsstarten. Dessutom blev hennes häst Blakkur halt efter 4-gången! Vad säger man... "en olycka kommer sällan ensam" eller något sådant......
LÄTT TÖLT
I denna klass blev det faktiskt en ungdom som segrade. Nyblivna medlemmen 13-åriga Charlotte Thorsell & Sveie klådde hela det övriga startfältet och segrade på 5,0 poäng: Detta var faktiskt Charlottes första tävling - vad månde bliva!?
DRESSYR
hade glädjande nog ett ovanligt stort startfält i år. Även om banan av typografiska skäl var både något liten och stenig, så fick vi se många trevliga ritter. Några led visserligen av tillfällig minnesförlust och red fel väg, men vad gjorde det..... Grenen vanns av Rosis Widegren & Leiri på 4,5p.
LÄTT 4-GÅNG
lockade -som vanligt- det största startfältet. Hela 13 ekipage deltog. Grenen vanns av Susanne Warodell på Lokkur på (5,33p).
TRAIL
Jenny Lindley ställde upp som banläggare och enväldig domare. Banan -som till synes verkade lätt- blev trots det utslagsgivande och de "svåra hindren" var rutan där hästen ska lämnas stillastående medan ryttaren går runt
rutan samt den lilla vita "läskiga" träbro som hästarna skulle gå över. Rosis Widergren & Leiri var det ekipage som klarade banan bäst av alla, och vann på 26,66p före Agneta Hallenfur & Rúmba (25,66p)
KLUBBMÄSTARE
blev efter en lång stunds räknande i sekretariatet (så det måste ha varit jämnt!!) kunde Susanne Warodell & Lokkur från Sorunda koras som Klubbmästare 2004 på 5,01 poäng (0,16 poäng före 2:an)
"SLUTKLÄM"
Det var trevligt att se den goda uppslutningen av alla islandshästekipage - framför allt alla glada ungdomar, som ska trygga återväxten i föreningen.
Det var även många "äldre ungdomar" som passade på att tävla för första gången, och jag vet att det finns ytterligare ekipage i föreningen, så vi borde kunna ha ÄNNU FLER startande.....Ett stort tack till Ulla Andersson och alla andra behjälpliga funktionärer, som fixat allt kring tävlingen samt domarna Ulrika Wendéus & Jenny Lindley.
Nästa år kan vi hoppas alla inte har så bråttom hem utan att vi kan bli fler som stannar kvar och hjälps åt med att plocka ihop.
På sommarens absolut varmaste dag (kvicksilvret visade på 30 grader) begav sig 10 islandshästekipage av från Lärbro för att bege sig till det medeltida gästabudet i Hejnum.
Vi samlades i Lärbro och körde ner alla transporterna till Hejnum där vi lämnade dem efter att ha riggat hagar. Tillbaka i Lärbro intogs fika innan vi sadlade alla hästarna och gav oss av ca kl 17.00. Ritten gick genom Lärbro och sedan längs gamla järnvägsvallen till Othem. Vi vek sedan av mot Othem och korsade lv 148 strax norr om "halvägs eken". Efter att ha vattnat hästarna i ett vattenfyllt gammalt grustag fortsatte färden in på File Hajdar för att sedan avsluta turen i Hejnum via Hejnum Hällar.
P g a den tryckande värmen fick vi hålla ett väldigt lågt tempo, vilket gjorde att rittens beräknade 2-2,5 timmar blev lite drygt 3. Framme i Hejnum änge fick hästarna stå i sina hagar medan vi kastade oss över ungstrull och dricka (vår sena ankomst gjorde att man sålt slut på all mat!) medan vi lyssnande på sång och musik, tittade på gycklare och dans. Maria G-P (som bott ett halvår på Färöarna) hängde med i den färöiska dansgruppens långdans "Ormen Långe".
Vid 21.30-tiden bröt de sista upp efter att ha "snott" med sig en del av bordsdekorationerna (=morötter) och kvarlämnade äpplen.
Ritten var inte utan dramatik. Fia blev ordentligt sparkad på ena benet av en häst som inte gillade att de kom för nära. Det hade kunnat ta en ände med förskräckelse, men denna gången gick det bra - även om Fia säkert blev ordentligt blåslagen.
Ett par ystra ungkossor gjorde oss sällskap en bit inne på Hejnum Hällar och Embla behövde en hel del övertalning innan hon ville gå på transporten. Kanhända gör vi om denna ritt nästa år och förhoppningsvis är det inte fullt så varmt, eller så får vi helt enkelt starta tidigare!!
DELTAGARE: Ingrid Wahlén/Blakkur, Emma Wahlén/Audur, Fia Lundberg/Jullan, Sara Lundberg/Kveikja, Helena Nilsson/Kalle
Maria Green-Pedersen/Fúni, Karin Ruger/Disir, Frida Fagerlund/Embla, Rosis Widegren/Leiri & Anki Jonasson/Blesi.
Rosis Widegren arrangerade trevlig badutflykt i Östergarn.
Förutom Rosis och Leiri deltog Agneta Hallenfur på Rúmba, Cia Stumle på Mökkvi och Anki Jonasson på Blesi.
I samband med travtävlingar på Skrubbs arrangerade Austur det närmaste vi i dagsläget kan komma en "Islandshästens Dag".
Förhoppningsvis har vi genom denna aktivitet och riduppvisningen bidragit till att öka intresset för islandshästen hos allmänheten.
I anslutning till travbanan fanns islandshästar att titta och klappa på, en diger informationstavla med bilder från klubbens olika arrangemang, saluhästar och öns tre hingstar m.m. På ett bord fanns massor med broschyrer om islandshästen & klubben samt böcker & tidningen "Islandshästen" att bläddra i. Gun Holmberg hade ordnat med en liten tävling där publiken fick gissa på hur många söm som fanns i en plastflaska.
Hela 17 hästekipage hade mött upp och därutöver några medlemmar utan häst ett flertal medlemmar syntes även mingla runt bland publiken. Chrisitna Rohdin-Alm var speaker och i takt till dunkande rytmer töltade hela gänget in på banan med Ingrid/Blakkur, Rosis/Leiri & Gun/Mósi i täten med fladdrande fanor (Islands, Sveriges & Austurs). Rúmba visade sitt specialtrick - att rulla ut en matta och buga för publiken. Tre solohästar visade gångarter: Ellen/Solfari - ökad tölt, Susanne/Lokkur - galopp & Lina/Smalius - trav.
DELTAGARE: Susanne Warodell/Lokkur, Agneta Hallenfur/Rumba, Ingrid Jacobsson/Kola, Yvonne Norrby/Glitnir, Ingrid Wahlén/Fagri-Blakkur, Rosis Widegren/Leiri, Gun Holmberg/Mósi, Irene Andersson/Lukka, Cilla Börjesson/Jörp, Anki Jonasson/Blesi, Lina Börjesson/Smalius, Malin Pettersson/Freydis, Ellen Carlsson/Solfari, Monika Östberg/Tor, Inga-Lill Pettersson/Rodadis och Eva Falkgren/Gáta + Marina Yttergren, Zenita Strandänger, Christina Rohdin-Alm, Ulla Andersson.
Den 20 juni var Furillen på Norra Gotland i händelsernas centrum. Dels var det "Tjejtrampet" med 230 promenerande tjejer som invaderade ön, och dels var det elva hästar & ryttare från Austur.
Vi utgick från det stora stenbrottet på norra delen och lyckades genom vägval få ut ca 2 mils ridning - längs grusväg, stenig kust, övervuxen sanddyn, längs klintkant och förbi två "läskiga" vindkraftverk.
Den medhavda matsäcken intogs i en skogsbacke strax norr om "Fabriken" och som vanligt smakade den extra gott. Turen klarades utan större blessyrer - det var bara en ofrivillig avsittning som gav lite skrubbsår på en axel.
DELTAGARE: Cilla Börjesson/Jörp, Lina Börjesson/Smalius, Maria Green-Pedersen/Galsi, Annika Hedberg/Thyra, Fia Lundberg/Jullan, Sara Lundberg/Kveikja, Karin Ruger/Fúni, Lotta Ruger/Disir, Emma Wahlén/Jackie, Ingrid Wahlén/Blakkur & Ewa Westin/Mósi.
På självaste nationaldagen var det äntligen dags för invigning av den efterlängtade ovalbanan vid Medebys i Fleringe. Ulla Andersson på Glófaxa klippte blågult band och tog ett första varv på banan. Därefter överlämnande Austurs ordförande -Ingrid Jacobsson- över en blombukett och gratulerade Ulla till den fina banan och med förhoppning om flera kommande arrangemang på banan.
Ingrid nämnde även att glädje och sorg ofta går hand i hand och att man nåtts av beskedet att en av klubbens medlemmar -Bengt Pettersson- förlorade sin kamp mot cancern och inte finns med oss längre. För att hedra Bengts minne tog alla ryttarekipage ett tyst varv i tölt på banan.
LÄTT 4-GÅNG
12 ekipage var anmälda varav fyra i ungdomsklassen. Det var glädjande att se att vi har så många duktiga ungdomar i klubben. Vinnare i ungdomsklassen blev Lina Börjesson på Smálius frá Lágafelli (5,32p). Tvåa kom Tove Wahlén/Fagri-Blakkur frá Stranðarhofda (4,43p). Seniorklassen vanns av Susanne Warodell på Lokkur från Sournda (5,5p) före Antonia Baumert/Blakkur frá Nedri-Dal & Rosis Widegren /Leiri frá Ökrum (5,4p).
LÄTT TÖLT
Blev en jämn tillställning där andraplatsen delades mellan Susanne Warodell/Lokkur och Helena Duveborg/Frenja från Rimbo-Ekeby (5,3p). Segrade gjorde Ellen Carlsson/Ekra från Kvarnbacka Gård (5,5p). I ungdomsklassen deltog två ekipage och där vanna Lina Börjesson/Smalius (4,5p) före Camilla Tinred/Lukka från Stenstuge (4,1p)
ÖLTÖLT
Sista grenen för dagen var öltölten, som gick ut på att man skulle rida en kort bana i slalom mellan koner samtidigt som man höll en sejdel med öl i ena handen. Det gällde att spilla ut så lite öl som möjligt. Vanligtvis ska man rida i tölt, men här var alla gångarter (utom skritt) tillåtet. Det hela visade sig inte vara helt enkelt och det gällde att ha en lättstyrd häst, då man bara hade en hand att hålla tygeln i. Segrade gjorde Susanne Warodell/Lokkur före Lina Börjesson/Smalius.
För tredje året i rad fick vi njuta av fantastiska ridvägar på Lojsta under ledning av Vonna Norrby.
Vi var sex glada Austur-ryttare, Vonna med sin nya trevliga valack, Glitnir, Anki med Blesi, Irene med Gryla, Ingrid J. med kola , Cia med Neisti och jag själv med Rúmba. En god vän till Vonna, Jenny, red oxå med på sitt halvblodssto.
Vädret var helt perfekt och vi red ett par timmar på härliga mjuka vägar som inbjöd till ökat tempo. Vi red genom russmarkerna och Vonna guidade oss vant fram till rastplatsen vid Malleklintens kant där Stefan redan dukat upp våra medhavda matsäckskorgar - vilken service!
Vonna berättade, att i grottorna under klinten brukade man förr driva in russen vid oväder och via en brant trappa visade oss Sebastian, (Vonna och Stefans son), vägen ner till grottorna - mycket spännande!
När alla var mätta och belåtna, även hästarna som betat fastbundna i diverse träd, bar det av hemåt. Gryla angav tempot direkt så det blev en snabb galopp på den mjuka sandvägen och alla hängde på.
Väl hemkomna till gården tackade vi Vonna för den fina ridturen, packade in oss och hästarna och begav oss hem, nöjda och glada över ännu en underbar ridtur i den vackra naturen - tala om livskvalité!!!! Vi ser fram mot nästa gemensamma uteritt.
För andra året i rad firade Austur "1 maj" genom att ha en långritt på Stenkusten. Hela 16 hästekipage från norra delarna av ön -varav 6 ungdomar- hade mött upp i Fleringe och våren visade sig från sin bästa sida - strålande sol och värme!
Ritten leddes av Cilla & Lina Börjesson. Ulla Andersson stod för "markservicen" och transporterade vår medhavda matsäck till picknickplatsen. Matsäcken avnjöts i solen bland massor med blåsippor och med utsikt över det blåa havet. Lina bjöd på hembakad kladdkaka med grädde - MUMS!
Efter drygt 3½ timme i sadeln var nog både hästar och ryttare rätt trötta och svettiga och lastades in i sina transporter för hemfärd efter en mycket trevlig dag.
Austurs helgkurs med Hanna Engström har nu passerat. Kanske obemärkt för dem som inte var med men desto mer märkbar för de åtta som deltog med sina hästar.
Kursen hölls i Sanda ridhus helgen 3-4 april. Deltagarna med häst var Iréne Andersson, Antonia Baumert, Marianne Riarbäck, Lotta Rüger, Agneta Hallenfur, Mia Hallin, Anki Jonasson och Malin Pettersson. Marie Flemström och Karin Rüger deltog som ”fotfolk”.
Det var en intensiv och mycket lärorik helg. Kursen var upplagd så att alla fick rida tre pass var under helgen. Vi hade teori båda dagarna och fick lära oss mycket. Något speciellt som Hanna nämnde är att ridkonstens trappa inte bara går uppåt den går nedåt också. Ibland behöver man gå nedåt för att kunna gå vidare till nästa trappsteg. Ytterligare ord som man bör tänka på varje gång man tränar sin häst är att det är misstagen som ger kunskap. Det är tillåtet att göra ”misstag”. Allt därefter kan oftast bara bli bättre. Några andra betänkliga ord är: magen är ”ratten”. Det är med magen man styr hästen.
Hanna har en förmåga att förmedla ridkonstens budskap till alla som är villiga att lära. Hon har ett fantastiskt sätt och engagemang i var och en av oss och anpassar varje ridpass för just Den specifika hästen och ryttaren. En del fick lära sig rida öppna, sluta och till och med treversal medan andra fick jobba med sitsen och hjälper. Alla har därför egna reflektioner över helgen. Det märktes att det hände mycket med både häst och ryttare från dag 1 till dag 2. Jag tror att alla deltagare håller med om att det var en fantastiskt bra helg med mycket lärorik ridning och nyttig kunskap. /Malin Pettersson
Glädjande nog hade hela 25 personer -vilket är nästan hälften av alla fullbetalande medlemmar i Austur- vallfärdat från hela Gotland och mött upp i Fleringe för att under helgen öka våra kunskaper om islandshästen.
Kursledare var Gudni Augustsson och han guidade oss genom det digra kursprogrammet, som bestod av hästens beteende, anatomi, foder, betesplanering, parasitbekämpning, gödselhantering, utrustning...... ja, i stort sett det mesta som har med hästhantering att göra.
Vi provade även att beräkna foderstater beroende på vilken typ av häst det gäller (unghäst, digivande sto, äldre häst, arbetande häst o s v). Vi lärde oss även att man bör aktivera/arbeta/rida sin islänning tidigare - redan när hästen är färdigvuxen d v s från ca 3 år. Att sakta trappa upp arbetet gör att hästen troligen kommer att hålla mycket bättre, än om man kör igång med "hårdträning" då den är 5-6 år.
Kurshelgen avslutades med att vi var tittade på Ulla Andersson, Anna-Greta Kihlén & Cilla Börjessons islandshästar. Vi fick lite tips på vad dagligen kan titta på vad gäller hästens hälsa och hull.
Det var en trevlig helg med många skratt, frågor & diskussioner! Stort tack till arrangörerna med Ulla Andersson & Ingrid Jacobsson i spetsen.
Årets klubbmästerskap gick av stapeln i Sjonhem. 13 ekipage deltog och totalt gjordes 33 starter. Tävlingsledare var Ulla Anderson, domare Gunilla Lexell (trail) & Ulrika Wendéus. I speakerbåset återfanns Christina Rohdin-Alm och Susanne Warodell basade i den välförsedda kiosk/café/lunch serveringen.
Tävlingens yngsta deltagare -Anni Lillsunde 12år- på lånade hästen Gáska från Charlottenborg gjorde en fin insats och kom 3:a i tölt & delad 6:a i trail. Hoppas att fler av våra yngre medlemmar vågar ställa upp nästa år. Det var även trevligt att Helena Duveborg ville/vågade vara med på sin nya unga häst Frenja från Rimbo-Ekeby.
KM:ets stora vinnare blev Rosis Widegren/Leiri & Antonia Baumert/Blakkur som vann två grenar vardera. Det blev dock Rosis som total samlat flest poäng och numera kan titulera sig KLUBBMÄSTARE 2003.
Stort tack till alla tävlande, domare, funktionärer & publik! Förhoppningsvis blir det ÄNNU FLER deltagare till nästa år.
TRAIL:
1. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum - 216,5 p
2. IngaLill Pettersson & Rodadis från Gölshult - 187 p
3. Cilla Ohlsson & Ásta från Wänedal - 183 p
4. Irene Andersson & Grýla frá Nýjabae - 181,75 p
5. Antonia Baumert & Blakkur frá Nedridal - 181 p
6. Anni Lillsunde & Gáska från Charlottenborg - 173,5 p
6. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda - 173,5 p
8. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens - 155 p
9. Bengt Pettersson & Ári från Götarsvik - 150 p
10. Mia Hallin & Kola från Hallvide - 127 p
11. Helena Duveborg & Frenja från Rimbo-Ekeby - 109 p
LÄTT 4-GÅNG:
1. Antonia Baumert & Blakkur frá Nedridal - 5,2 p
2. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum - 5,0 p
3. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens - 4,9 p
3. Ove Alm & Gáska från Charlottenborg - 4,9 p
5. IngaLill Pettersson & Rodadis från Gölshult - 4,5 p
5. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda - 4,5 p
7. Irene Andersson & Grýla frá Nýjabae - 4,4 p
8. Cilla Ohlsson & Ásta från Wänedal - 4,3 p
9. Bengt Pettersson & Ári från Götarsvik - 4,0 p
10. Mia Hallin & Kola från Hallvide - 2,6 p
11. Helena Duveborg & Frenja från Rimbo-Ekeby - 2,4 p
DRESSYR:
1. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum - 5,21 p
2. Irene Andersson & Grýla frá Nýjabae - 3,89 p
3. Gun Holmberg & Mósi frá Skoganesi - 3,86 p
4. IngaLill Pettersson & Rodadis från Gölshult - 3,61 p
5. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens - 2,68 p
LÄTT TÖLT:
1. Antonia Baumert & Blakkur frá Nedridal - 5,0 p
2. Iréne Andersson & Grýla frá Nyjabae - 4,8 p
3. Anni Lillsunde & Gáska från Charlottenborg - 4,3 p
4. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens - 4,0 p
4. Ingrid Wahlén & Fagri Blakkur frá Strandarhöfda 4,0 p
6. Bengt Pettersson & Ári från Götarsvik
KLUBBMÄSTERSKAP 2003:
1. Rosis Widegren & Leiri frá Ökrum
2. Antonia Baumert & Blakkur frá Nedridal
3. Irene Andersson & Grýla frá Nyjabae
4. IngaLill Pettersson & Rodadis från Gölshult
5. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda
6. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens
7. Bengt Pettersson & Ári från Götarsvik
Austur har under helgen arrangerat en mycket uppskattad avelskurs med Nina Bergholtz som kursledare.
Hon hjälpte oss att se våra hästar med "nya ögon", och att förstå hur exteriören har betydelse för hästens möjlighet att gå bra i tölt t.ex. Vi mätte hästar både på höjden och längden och bredden och såg på ryggar, bogar och benställningar.
Vi var hos Gunilla i Garda där vi fick se bl.a. flera trevliga Gustur-avkommor och hos Ove och Christina i Västergarn. Kul att vi kunde använda vårt eget hästmaterial! Det var verkligen soliga, roliga och trevliga dagar med en toppenledare!!
Deltagare: Ove Alm, Ann-Britt Solberg, Helena Duveborg, Cilla Olsson, Ingrid Jacobsson, Ellen Carlsson, Gunilla Lexell och Iréne Andersson från klubben samt Anna och Svante som kom från fastlandet. /Ingrid Jacobsson
Det var nio tappra islandshästentusiaster som trotsade det gråa och småregniga vädret för att bege sig på långritt längs Stenkusten.
Vi samlades kl 11.00 i Fleringe och under ledning av Cilla & Lina Börjesson red vi 2 mil under cirka 4 timmar -vilket visar att vi höll ett relativt lugnt tempo.
Efter att ha rundat Bästeträsk fortsatte vi vidare på vägen från Ar söderut längs Stenkusten. Vid Saxriv anslöt bilburna Ulla Andersson & Anna-Greta Kihlén med våra matsäckar. Vi festade även loss på Cillas hembakade chokladkaka med grädde. Efter den välbehövliga pausen fortsatte vi ytterligare en bit längs Stenkusten och därefter in genom skogen tillbaka till Fleringe.
Tack alla medverkande för en trevlig ridtur. Här kommer en samling bilder - Tyvärr blev bilden lite suddig då fotografen satt på en alltför "yster" häst fick och regndroppar på linsen.
Vi i islandshästklubben Austur har många gånger pratat om att göra en långritt på Fårö och den 14-15 september 2002, så blev den äntligen av. Fåröbon Bertil Gabrielsson var initiativtagare och arrangör. Han hade ordnat med logi, middag och lunch till en facil penning och därutöver bjöd han oss på en ridhelg vi sent ska glömma.
För er som inte är så bevandrade på Gotland, så ligger Fårö längst norrut på Gotland. Fårö är en 35 km lång ö, som är känd för sin säregna och karga natur, Gotlandslamm, raukarna och de kilometerlånga sandstränderna. Fårö har ca 600 året-runt-boende.
DAG 1.
Samling kl 10.00 vid färjeläget i Fårösund för resa med vägverkets färja till Fårö. Åtta hästtransporter samt en hel del annan trafik gjorde att personalen på färjan fick stuva lite extra för att alla skulle komma ombord. Efter en 10-minuters båtresa körde vi iland på Fårö och fortsatte vidare upp till Sudersand. Efter bygge av hagar för hästarna och inkvartering i stugorna på ”Sudersands Semesterby” för oss ryttare, väntade välkomstkaffe på oss uppe på Badrestaurangen.
Efter kaffe förberedde vi oss för en ridtur, som utgick längs Sudersands sandstrand söderut. Det är svårt att tänka sig att denna strand bara för lite drygt en månad sedan var fullproppad med solbadande turister. De enda som fanns på stranden nu var några enstaka flanörer, som tittade till lite extra när vi töltade förbi. Det var en speciell känsla när vi gav oss av -19 pigga islandshästar i alla möjliga färger-.
Till en början hade somliga lite mer bråttom än andra och emellanåt var det rena "racet" då flera ville vara först. Det märks att hästarna tycker att det är roligt att rida ut tillsammans och jag blir alltid lika imponerad över att det fungerar så bra hästarna emellan - trots att de aldrig träffats förut.
I norr kunde vi se mörka moln torna upp sig och åskan mullrade i fjärran. Vi hann bara komma av stranden så kom regnet ikapp oss och vi hamnade i ett snabbt övergående spöregn. Vi som inte var utrustade med regnställ blev nästan genomsura, men inga sura miner för det. Ridturen fortsatte in över landet, förbi grindar, genom karga lammhagar, skog och förbi vackra kalkstenshus. Efter någon dryg timme i sadeln var vi framme vid Ekeviken på västra sidan av ön.
Efter ytterligare en sandgalopp vek vi österut längs de sandiga och mjuka stigarna i närheten av naturreservatet vid Ulla Hau, som är ett stort område med flygsand. Området började formas av vinden under 1700-talet, men sandens vandring stoppades en bit in på 1900-talet och kvar blev då en mäktig hästskoformad sanddyn med öppning norrut.
Därefter var turen slut och vi var tillbaka vid stugbyn. Efter att ha pysslat om våra fyrfota vänner väntade en varm dusch och uppladdning inför middagen, som intogs i restaurangen. Det blev god mat, en stunds samvaro med en massa hästsnack innan alla drog sig tillbaka till sina stugor. Det var ju en dag i morgon också....
DAG 2.
Efter en god natts sömn var det uppstigning och frukost i stugorna. Ett par av hästarna hade varit på rymmen under natten, men fångats in av några som inte kunnat sova. Kanhända kände de på sig att något var på gång och fann för gott att gå upp för att titta till alla hästarna.
Uppsittning och avfärd längs Sudersands sandstrand norrut. Ridturen fortsatte längs den vackra kusten och det blev några vadningar runt utgårdar (staket som går ut i vattnet). Vi passerade även förbi ett gammalt militärt värn maskerat som kvarn!! Slutligen nådde vi stranden vid Skalasand och det blev en härlig galopp i sanden.
Efter en kort bit i skogen kom vi sedan ut på norra kusten och ”Norsta rar”, som förmodligen är Gotlands bästa och längsta strand. Det blåste en hel del motvind så det blev till att nästan ligga på hästhalsen i galoppen för att inte fånga för mycket vind.
Tänk dig vilken frihetskänsla att –så långt ögat når- ha sandstrand framför sig och möjlighet att sträcka ut i full galopp – höra vindens brus, se vågorna slå upp på stranden och höra hästhovarnas dova dunkanden i sanden…… Man kan inte ha det så speciellt mycket bättre än såhär.
Vid Skärsände (en udde på Fårös nordspets) väntade Hasse Engström från ”Badrestaurangen” med en välbehövlig lunch med dricka och smarrig rostbiff- & potatissalladsmacka. Efter att ha pausat ca 45 minuter fortsatte vi söderut längs västra sidan för att sedan rida in i skogen över ön förbi Ulla Hau och tillbaka till Sudersand.
Efter att ha intagit eftermiddagskaffe på restaurangen påbörjades nedmontering av hagar och inlastning av hästar. Det sistnämnda blev en historia för sig, då inte alla hästar visade sig vara helt lättlastade. En tog saken i egna "hovar", och stack till skogs. Efter en stunds letande och skramlande med havrehinkar och diverse annat gott, så lät sig rymlingen infångas och -med lite "övertalning"- lastas på transporten.
Till sist ett stort tack till Bertil för en underbar helg - Jag vet att jag inte är ensam om att hoppas på att detta ska bli en årlig Auster-tradition. Fårö har en natur som är andlöst vacker och man kommer den speciellt nära på hästryggen.
Austur hade ett välbesökt årsmöte i Vänge. Hela 21 medlemmar ställde upp vilket motsvarar ca en tredjedel av klubbens alla medlemmar!!!
I detta Austurs första historiska KM var det sex ekipage som hade möjlighet att kämpa om titeln klubbmästare 2002. Det krävdes deltagande i minst tre grenar.
Beräkning av poängen för att få fram klubbmästaren har gjorts enligt FIPO på grundomgångarnas resultat. Resultaten beräknas på de tre bästa klasserna för varje ryttare, som har deltagit i minst tre klasser. Poängen från de olika klasserna har viktats så att varje klass "väger" lika mycket.
TRAIL: 1. Rosis Widergren & Leiri frá Ökrum
DRESSYR LC:1: 1. Irene Andersson & Grýla frá Nýjabae
LÄTT FYRGÅNG: 1. Susanne Warodell & Lokkur från Sorunda (6,1p)
LÄTT TÖLT: 1. Irene Andersson & Grýla frá Nýjabae (5,8p)
TOTALT:
1. Susanne Warodell & Lokkur från Sorunda - 5,32p
2. Jenny Lindley & Tyrgrimur från Gibraltar - 5,27p
3. Iréne Andersson & Grýla frá Nýjabae - 5,00p
4. Agneta Hallenfur & Rúmba frá Nordur-Hvammi - 4,73p
5. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbiens - 4,63p
6. Antonia Baumert & Blakkur frá Nedridal - 4,30p
Bilden: Klubbmästaren Susanne Warodell med Lokkur från Sorunda - med Jenny Lindley på ryggen