Återblick i arkivet 2007-2009

I och med att hemsidan bytte "plattform" så försvann alla sidor med arkiv material från åren mellan 2002-2019. 

Sidorna är under konstruktion, och på denna sida har jag börjat med 2007-och framåt. Det tillkommer lite i taget, och förhoppningsvis går det även att hitta lite mer bilder! 

Håll till godo & känn "historiens vingslag"!

Ridkurs för Johann Þór Fridgeirsson 18-22 november 2009

Johann har ett eget koncept som går ut på att man lämnar hästen till honom i tre dagar, sen rider man lektion i två dagar. Totalt får hästen alltså fem dagars träning. Tisdagkväll lämnades man sin häst till Anna Heathcoate-Ball i Väskinde, där de skulle ridas av Johann och tas om hand av Anna.


På torsdag kväll träffades vi inne i Visby för teorilektion. 

Johann inleder med att berätta lite om sig själv: ”Jag har hållt på med hästar på heltid i trettio år. Det lilla jag kan, det har hästarna lärt mig.” Han fortsätter med att säga att man lär sig ju inte bara när det går bra, utan också, eller kanske framförallt, när det går dåligt. Fortfarande lär sig Johann något under varje kurs han håller. "Om man känner att ´nu kan jag allt’ då har man stannnat!´"


Först gick Johann igenom  några saker som gällde alla. Först och främst tyckte han att vi alla borde STÄLLA STÖRRE KRAV - På oss själva i vår ridning och hästhantering. Ställer vi högre krav på oss själva blir det automatiskt att vi också ställer högre krav på hästen.

Det spelar ingen roll vilken typ av häst det är, men det är viktigt att man själv förstår vad kraven innebär. Alla hjälper handlar om att utsätta hästen för någon form av TRYCK. Och vi vill att hästen ska gå undan för tryck. Så fort den går undan ska trycket släppa. Hur mycket tryck ska vi då sätta? Precis så mycket som behövs för att få ett svar! Det allra svåraste är kanske TAJMININGEN (tryck-eftergift).


Det gäller då att som ryttare vara medveten om NÄR:
-hästen sätter emot ryttarens hjälper
-hästen går undan


Vi ska å andra sidan aldrig ställa större krav än:
- hästen klarar av
- än vi klarar av 


En annan sak som vi alla borde göra mer är att RIDA HÄSTARNA MERA FRAM. Det behöver inte handla om att rida i högre tempo, utan att ladda hästen med energi. Detta är speciellt viktigt för att rida och utveckla gångarten tölt.


Johann delar upp övergången skritt-tölt i fem steg:

1. Medelskritt, eftergiven på tygeln

2. Rida LÅNGSAMMARE skritt. Vi ska alltid se till att vi kan rida skritt i olika tempon. Generellt sett är tempoändringar också en bra lydnadsträning. Fortfarande ska hästen vara lång och eftergiven på tygeln.

3. KORTA hästens STEG för att samla skritten. Här kan det ofta bli lite motstånd. Då handlar det om att ha hästens förtroende. Här kommer en liten utläggning under punkt 3: Vi måste alltid jobba på att bygga upp hästens förtroende för oss. Om hästen spänner sig vid tryck – då måste vi bygga förtroende. Ju mer förtroende hästen har för oss – desto högre krav kan vi ställa. Om hästen drar upp huvudet så är tygelhanden otydlig. Om hästen måste gissa vad vi vill, då blir den spänd. Vi måste vara bestämda och tydliga. Alldeles för många islandshästar rids i tölt med för kort och spänd överlinje. Detta har inget med exteriör att göra utan det beror BARA PÅ RYTTAREN.

Hur kortar man då hästens steg (steg 3)? Det handlar om att förstärka både våra framåtdrivande och våra förhållande hjälper.

4. Vi är nu i samlad skritt. Nu ska vi LADDA hästen med energi, så att den "kommer på tårna" och börjar "trippa". Under samtliga steg (1-4) ska hästen ha lång överlinje och vara eftergiven.

5. Vi glider in i tölten. Enda skillanden mellan 4  och 5 är TEMPOT. Samma takt och form. 

Det är jätteviktigt att hästen lär sig den rätta vägen in i tölt och den rätta vägen tillbaka.  Hästen ska lyssna på alla hjälper utan att vara spänd. 


När ska vi då ”Höja ribban” (öka kraven)? Detta är en fråga Johann ofta får. När? Fråga hästen! Att höja ribban handlar om att göra samma sak fast med mera energi. Om hästen spänner sig, hamnar i handen, då är de en dålig idé att driva mer! 


En intressant sak Johann sa var att DET ÄR OM VI RIDER MED LÖSA TYGLAR  som HÄSTEN BLIR HÅRD I MUNNEN.

Vad gör ryttaren hand då? Jo: ”handen ber och handen ger”. Vi ska aldrig peta in mer energi än vad vi klarar att ta hand om. Vi kan heller aldrig öka hästen kapacitet. Vi kan bara plocka fram kapacitet. En väldigt viktig egenskap hos hästen är dess VILJA. Graden av vilja är medfödd.

Vi hade en lång diskussion om vad detta med vilja egentligen var och vad som är en bra vilja. Många av våra hästar tyckte Johann ”saknade vilja”. Även om hästens grundvilja är medfödd så kan vi genom vår ridning påverka en häst med dålig vilja genom att text lägga till lite ”positiv stress” för att väcka den.


En häst med bra vilja är en häst som är ”beredd jämt”, som kan gå från noll till max på rekordtid. Direkt man ber om något så är hästen vaken och man behöver inte ägna tid åt att väcka den. En häst man ”måste vara på jämt” har ingen bra vilja. En häst med bra vilja bjuder mer, den vill jobba och vi behöver inte påminna den hela tiden.


Efter den allmänna diskussionen och teorigenomgången gick Johann igenom varje häst. Han började med att varna för att han är rätt negativ, eller krävande ska man kanske säga. Kort sagt, han höjde inte hästarna till skyarna direkt. Däremot blev de ganska jämt ”sågade”. Många saknade vilja, många saknade eftergift. Men Johann hade förstås också en hel del tips och råd hur han tyckte vi skulle jobba vidare med dem.

Efter teoripasset kunde man ju inte bärga sig till att rida lektion.


På fredagen hämtade man sin häst hos Anna och på lördag morgon drog kursen igång i Sjonhem. Vi red två pass var.

Först fick man en privatlektion sen fick man jobba på självständigt när nästa ryttare kom in. Johann hade ”ögon i nacken” och såg vad man pysslande med. De flest fick jobba med 1-5 stegen. Vi fick också själva känna efter var på skalan vi trodde vi befann oss. Det var en jättebra övning. En del av Johanns pedagogik går ut på att man som ryttare ska lära sig att känna själv och lyssna på hästen snarare än tränaren.

Något vi alla ”borde” kunna känna är om hästen går emot eller inte och låta det styra vår ridning. Enkelt va? Då är det bara ur och ”köra” –  hästen är den bästa tränaren man kan ha om man bara lär sig förstå vad den säger till oss. Den här kursen hjälpte i alla fall mig en bit på vägen att lyssna på vad min häst säger mig!


DELTAGARE: Matilda Dahl/Prydi, Pia Bergman/Sölvi, Annika Hedberg/Kraki, Marie Flemström/Birk, Monika Östberg/Tor, Petra Söderholm/Thor, Anneli Malmqvist/Ljufva, Irene Andersson/Grýla, Lotta Amnér/Mökkvi.

Hösttävling i Stånga 26 september 2009

Sjutton ekipage deltog i årets hösttävling, som avgjordes i "Gropen" i Stånga. Det ovanligt lilla startfältet kanske kan förklaras med att det för tillfället är många bortresta ungdomar -bara två! deltog- samt flera skadade hästar. Men vi som var där, var där och vi hade en väldigt trevlig dag tillsammans. Domare var Malin Brännlund från Vimmerby & tävlingsledare/speaker Jenny Lindley.


För ovanlighetens skull hade vi ett 5-gångs ekipage, och i framtiden hoppas vi på ännu fler som vågar prova.
Ett gäng hade även valt att "spänna bågen" lite extra och försöka sig på att rida de öppna klasserna V1 & T1. Även här hoppas jag att fler framöver ska välja att testa dessa klasser, så att inte några få "prenumererar" på prisrosetterna :-).


T5 - LÄTT TÖLT (7 deltagare)

1. Tanja Schipper & Tandri frá Reykjavik 5,0p

2. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 4,75p

3. Irene Andersson & Grýla 4,25p


V1 - 4-GÅNG (6 deltagare)

1. Nina Morge & Oskadís från Bergshill 4,5p

2. Anna Heatcote-Ball & Oður från Mörtö 4,2

3. Matilda Dahl & Prydi från Bergshill 4,1p

 

V5 - LÄTT 4-GÅNG (9 deltaare)

1. Tanja Schipper & Tandri frá Reykjavik 5,1p

2. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 5,0p

3. Vonna Norrby & Glitnir frá Bakkakoti 4,9p

FS1 DRESSYR (5 deltagare)

1. Irene Andersson & Grýla frá Nyjabæ 5,31p

2. Monika Östberg & Tor från Fafne 5,19p

3. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 4,86p

 

T1 -TÖLT (6 deltagare)

1. Tanja Schipper & Töfri frá Nornabæli 5,2p

2. Petra Söderholm & Thor från Hallbjäns 3,8p

3. Matilda Dahl & Prydi från Bergshill 3,6p

 

F1 - 5-GÅNG (1 deltagare)

1. Tanja Schipper & Bræla frá Snjallsteinshöfða 3,5p

Östergarnsritt 10 oktober 2009

Fjorton ekipage hade mött upp hemma hos Gunilla & Jim Sundberg för att göra en gemensam uteritt.

Vi fick en härligt dag på hästryggen med ett strålande vackert och nästan vindstilla höstväder. Ridning längs en vacker kuststräcka och med milsvid utsikt från Grogarnsberget – ja, man såg ända till Slite! På bilden rider vi längs stranden nedanför Grogarnsberget med utsikt över Östergarnsholme.

Vi red i ca2½ timme i ett ganska lugnt tempo.

Efter turen blev det fika i solskenet på stallbacken och vi bjöds på Gunillas goda hembakta Kärleksmums!


DELTAGARE: Gunilla Sundberg/Jesus, Ingrid Wahlén/Auður, Tove Wahlén (u)/Tritla, Matilda Dahl/Prydi, Kerstin ?/Blakkur, Nina Morge/Oskadís, Vonna Norrby/Glitnir, Anna Heathcote-Ball/Oður, Maria Smedberg/Galsi, Tanja Schipper/?, Nico Schipper/Bræla, Jenny Lindley/Pruður, Bodil Heijbel/Gípa & Jim Sundberg/Tjaldur.

Tävling i distans i Lokrume 24 oktober 2009

Årets enda distanstävling arrangerades i Lokrume den 24 oktober. Banan var ca 1,3-1,4 mil lång och gick i blandad terräng. Lotta Amnér ställde upp som tidtagare, men eftersom vi inte hittat någon "pulsare" fick Ingrid starta lite i förväg för att både kunna rida & pulsa..

Tyvärr hade någon skogsflanör -som inte visste bättre- plockat bort snitslarna i ett vägkäl. Detta upptäcktes av först startande ekipage (Ingrid), men tyvärr först efter att hon ridit ca 1,5 km för långt! De senare startande kunde via telefonkedja varskos om problemet, så att de inte behövde göra samma misstag.

Den enda som inte gick att nå var Fia & Isabelle, så de red också fel på samma ställe, men ändå blev deras sluttid så bra som 56 minuter!!! Det är bra med mobiltelefon ibland och till nästa tävling ska vi komma ihåg att alla måste lämna sina nummer i samband med start!


Även denna gång klarade samtliga hästar pulsningen med råge. Vissa var under gränsen för godkänt (=56 slag/minut senast 30 minuter efter målgång) redan efter ca 15-20 minuter.


RESULTAT:

1 Sara Lundberg (u) & Svie från Rooslunda 51

2. Fia Lundberg & Seifur från Ammor 56

2. Isabelle Lundberg (u) & Támmin från Vågsjluind 56

4. Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 1,06

5. Maria Smedberg & Galsi från Stenstuge 1,11

6. Erika Amnér (u) & Mökkvi från Stenstuge 1,13

7. Matilda Dahl & Prydi från Bergshill 1,19

8. Lotta Molund & Kraftur från Kvilla 1,33  

8. Monika Östberg & Tor från Fafne 1,33  

8. Pia Bergman & Sölvi från Skriðu 1,33

11. Ingrid Wahlén & Auður från Fleringe 1,34


Efter avklarad pulsning visade det sig att den som avverkade banan snabbast var Sara/Svie, som bara behövde 51 minuter för att ta sig runt. Detta innebär att de höll en snittfart på ca 15-16km/h.

Efter avslutad ritt blev det välbehövligt fika med medhavd matsäck på salen hemma hos Lotta. Där hölls även prisutdelning med rosetter till de topp placerade och en säck morötter till vinnaren! GRATTIS!

Vi fick alla en härlig ridtur i ett fint höstväder! Tack till Lotta & Natalie som hjälpts åt med att snitsla banan!

Föl- & Unghästmönstring i Garda

5 september 2009

För andra gången arrangerade Austur föl- & unghäst mönstring med erfarna avelsdomare Nina Bergholtz.

Sammanlagt visade 18 hästar i åldrarna 3 månader till 9 år och Nina tyckte att de genomgående höll en god kvalité. Det man alltid måste ta i beaktande då man bedömer unghästar är att det ofta är "dagsformen" som fäller avgörandet. Alla hästarna är kanske inte sugna på att visa upp sig och det händer också väldigt mycket med dem exteriört mellan 1-3 år.



BEST IN SHOW!
Atla från Hallbjäns

  Uppfödare/Ägare: Kaj Hedlund, Lauhästar


HINGSTAR 1-2 ÅR:
1.Styrmir från Hallbjäns - fux hingst född 2008. E: Solfari från Kvarnbacka Gård U: Kléttabrun frá Eyrarbakka. Uppfödare: Kaj Hedlund & Kerstin Bendelin, Lauhästar. Ägare: Ingrid Wahlén, Lärbro. "Medelstor unghingst med trevligt uttryck. Bra halsansättning & bogar. Medellång hals välformat kors. Bra ben. Rör sig något inåttåat bak - OK fram. Klass 2"


FÖL:
1. Atla från Hallbjäns - brunt sto född 2009. E: Solfari från Kvarnbacka Gård U: Fluga från Bökenäs. Uppfödare/Ägare: Kaj Hedlund Lauhästar. "Välrest stoföl, vackra ögon, bra bogar, mycket bra rygg och kors. Högbent med rejäla ledgångar. Rör  sig något inåttåat fram i skritt, visar anlag för alla gångarter med lätta och spänstiga rörelser. Vaken och alert. Klass 2"


STON 1 OCH 2 ÅR:
1. Óskadís från Kyrkjuves - svart sto född 2007. E: Dökkvi frá Mosfelli U: Svala från Björnforsen. Uppfödare/Ägare Helena Duveborg. "Stort ungsto med uttrycksfullt huvud. Mycket bra hals, manke och bogar. Bra rygg och välformat kors. Bra proportioner. Normala rörelser i skritt och visar mycket spänstiga rörelser i trav och galopp. Vaken och alert. Klass 2."


STON 3 OCH 4 ÅR:
1. Atla från Asa - sto född 2006 avblekbar skimmel. E: Pegasus frá Sveinatungu U: Kengala frá Reykjavik. Uppfödare/Ägare Carina Dahlström. "Ungsto med vaket uttryck, rest med kort o grov hals. Bra bogar, bra rygglinje och välformat kors, ngt tungbygd och kortbent i typen. Ngt inåttåad bak i skritt. Visar anlag för alla gångarter med mycket spänstiga rörelser. Alert och samarbetsvillig. Klass 2"

 

STON 5 ÅR OCH ÄLDRE

1. Prydi från Bergshill - svart sto född 2002. E: Fafnir från Götarsvik U: Ósk fra Sydri-Ulfsstöðum. Uppfödare: Marianne Bergman Stall Bergshill Mörarp. Ägare Matilda Dahl & Mikael Olswson Hogrän. "Sto med tilltalande huvud. Lång slank hals med mycket bra manke men som kunde vara något bättre rest. Mycket bra rygg och kors. Lättbyggd med medelgoda ben. Rör sig något inåt tåat bak i skritt. Visar trav och galopp med långa steg och spänstiga rörelser. Vaken och samarbetsvillig. Klass 2.

Lag-SM i Norrköping

1 juli -2 augusti 2009


DAG 1
TR1 - TRAIL Banan visade sig vara ganska svår, men det ska den väl vara på ett SM. De mest utslagsgivande hindren var en vippbräda, ett vattenhinder (presenning med vatten på) och en grind, som skulle öppnas & stängas från hästryggen. 
Nora/Hrönn nollade vippbrädan, och hade i övrigt lite problem med de ytterligare två hinder som bestod i saker som hästen skulle kliva på/över. Sara gjorde en jättebra ritt -man får betänka att hon träffade Korpa för första gången igår! En jättebra prestation.

RESULTAT: 1. Framtid 8,20p  11. Nora/Hrönn 5,80p  17. Sara/Korpa 5,11p


FR1 FLAGGLOPP Emma/Von som är lagets reserver, var först ut i hela startfältet. Von hade förfärligt bråttom och ville inte gå så nära tunnorna, varför Emma missade att ta ena flaggan och den andra hoppade ur hinken (=icke godkänt lopp).

Inte heller Tove/Blakkur fick någon godkänd tid på första försöket. Det visade sig att det inte var så många som fick några godkända noteringar på första försöket. Många hade problem med att få fast flaggorna i hinkarna.

Emma lyckades inte heller med sitt andra försök utan blev ett av ca 5-6 ekipage som inte fick något godkänt lopp.  Tove/Blakkur däremot lyckades få till ett godkänt lopp och då alla ridit klart visade det sig att deras tid räckte väldigt långt. De slutade på 4:e plats.
RESULTAT: 1. Dís 30,15 sek = 6,0p 4. Tove/Blakkur 32,56 sek = 5,4p


SHOW/MARKARBETE PÅ DRESSYRBANA Denna klass bjöd på allehanda uppvisningar i fridressyr, tömkörning & longering - i mer eller mindre fantasifulla utstyrslar. Det måste vara en väldigt svår gren för domarna att döma.
Dagens prestation gjordes i alla fall av Sara, som utklädd till morot tömkörde lånehästen Korpa. Sara gjorde det med den äran även om hon hamnade sist i resultatlistan.
RESULTAT: 1. Djarfur 8,97p 12. Sara/Korpa 4,77p


Första dagen på SM var emellanåt ganska regning och kall. Det var tur att alla var utrustade med regnställ och paraplyer. .


DAG2
CR1 TERRÄNG  Austur hade två deltagare i denna gren Lina/Risen & Tove/Blakkur. Terrängbanan var ganska lång och innehöll 11 hinder - t ex höger galopp, ett skrämselhinder bestående av en cyklist med paraply, hopphinder, cavaletti, leda hästen uppför och nedför en brant backe, uppsittning från sten m.m.

Båda ekipagen tyckte att ritten gick bra. Lina var jättenöjd med Risen och tyckte att han varit så lugn genom hela ritten. Blakkur gjorde en slarvrivning på hindret, som var ca 45-50 cm högt......

RESULTAT: 1. Fengur 9,10 p 10. Lina/Risen 7,50p 13. Tove/Blakkur 4,47p 


V3 FYRGÅNG  Denna klass brukar vara en av de största på hela SM:et - så även i år med 24 deltagande ekipage. Jennifer och Krummi var lagets representant. De gjorde en jättebra insats och man måste komma ihåg att Krummi bara är 6 år. Domarpoängen växlade mellan 4,2 - 5,4 och slutpoängen blev 4,93p.

RESULTAT:  1. Glaumur 5,87p 10. Jennifer/Krummi 4,93p 


F3 FEMGÅNG Austurs representant i denna klass var Lina & Risen. Risen skötte sig dock alldeles ypperligt och domarpoängen växlade mellan 4,6-4,9. När slutresultatet redovisades insåg en förvånad och glad Lina att hon slutat på 5:e plats i hennes första tävling i 5-gång.

RESULTAT: 1. Strokkur (reserv) 5,93p 5. Lina/Risen 4,63p


V4 FYRGÅNG SPECIAL I denna klass ska man -förutom gångarterna- visa fina gångartsväxlingar, galoppfattningar och nedtagningar galopp-skritt i båda varven. Austur representerades av Nora & Hrönn samt Emma & Von.

Egentligen var Sara & Korpa ordinarie i denna klass, men då vi på fredagen upptäckte att Korpa visade sig vara väldigt svårlastad valde vi att stryka henne och sätta in lagets reserv (Emma/Von) istället.

Emma & Von lyckades bäst och fick domarpoäng mellan 4,6-5,2. Nora & Hrönn fick domarpoäng mellan 4,2-4,8.

RESULTAT: 1. Geysir/Eldir 5,27p, 7. Emma/Von 4,77p, 10. Nora/Hrönn 4,53p 


PP1 LÄTT STILPASS varje ekipage har tre försök på sig att lägga hästen i pass på en sträcka av ca 100 meter. Även läggningen & nedtagningen bedöms. Dessutom får man även poäng för tiden. De två bästa försöken räknas.

Startfältet var väldigt blandat - några var riktiga passkanoner och andra hade nog fått "offra sig" och delta med 4-gågnare....... Austurs representant Nora/Hrönn lyckades få till ett godkänt försök, så att laget fick poäng

.RESULTAT:  1. Fengur 6,42p, 7. Nora/Hrönn 2,0p 


INVIGNING Efter lunch var det högtidlig invigning, där alla lagen marscherade in på ovalbanan. Arrangörsklubben Dyggur först och sedan i bokstavsordning, vilket innebar att Austur kom därefter.  Två ryttare sjöng nationalsången och ordförande i SIFs ungdomsutskott Tanja Zabel invigningstalade.


LAGSHOW är en gren där hela laget, lagledaren och minst en häst ska genomföra något på dressyrbanan. Det kan vara kadrilj, skådespeleri eller annat. Många lag har lagt ner jättemycket tid på avancerade dräkter och det måste vara en oerhört svår gren för domarna att bedöma.

Austurs lagshow i år bestod av en variant av "Bonde söker fru". Bonden Jennifer fick hjälp av programledare Nora att välja mellan fem kandiderande "fruar". Tyvärr verkade inte vår show falla domarna "på läppen" i år och vi slutade på 10:e och näst sista plats på 7,2p.

Vann gjorde laget från Dyggur som framförde en kadrilj på temat "Sagan om Ringen" - de fick poängen 9,6.


Dagen bjöd på mycket soligt och varmt väder. Vi var nog lite för dåliga med vätskeintaget, så det var många som klagade på huvudvärk. Tidsprogrammet sprack även denna dag, så ryttarfesten som skulle avsluta dagen blev försenad ca 1 timme till kl 20.30.

Vi lagmorsor valde att lämna hästarna på tävlingsplatsen och åkte på restaurang och åt god middag tillsammans. Eftersom det blev ganska sent var även ungdomarna trötta och ville hem och vila ganska snart.


DAG 3
FS1 DRESSYR Austurs representant i grenen var Jennifer & Krummi. Detta var första gången Jennifer tävlade i dressyr och hon hade fått hjälp av Lina att knåpa ihop ett dressyrprogram. Krummi gick jättefint och han & Jennifer genomförde ett mycket prydligt och fint program till tonerna av Simon & Garfunkels "The Boxer".

RESULTAT: 1. Strokkur 5,77 p 7. Jennifer/Krummi 4,73p


T5 LÄTT TÖLT Austurs representant i denna klass var Lina & Risen. Det inledande arbetstempot i tölt såg jättefint ut, men då de bytt varv hände det som inte fick hända. Risen bröt ut till vänster och hoppade ut från banan. Alltså blev Lina diskad. Naturligtvis var Lina jättebesviken, och ännu mer "bittert" kändes det nog då hon fick se domarsiffrorna, som låg på mellan 5,0-5,5p på det varv som hon faktiskt genomförde.

RESULTAT: 1. Strokkur 5,37p, Lina/Risen disk

T6 LÄTT TÖLT T2 Här fick Jennifer & Krummi försvara klubbens färger. I klassen T2 ska man rida med löst hängande tyglar i varv två.  Ekipaget gjorde en bra tävling och fick domarsiffror mellan 4,0-5,0, och slutade på en fin 7:e placering.

RESULTAT: 1. Jór 5,67p 7. Jennifer/Krummi 4,47p


T7 BASTÖLT  är tävlingens näst storsta klass med 23 deltagande ekipage. Austurs representant i klassen var Tove/Blakkur, samt Emma/Von som fick återta rollen som reserv och rida sin tredje gren. Emmas resultat räknades alltså inte till lag-poängen.

Tove gjorde en jättefin tävling och Blakkur han överträffade nästan sig själv - de fick domarpoängen varierade mellan 4,2-4,8p, med en snittpoäng på 4,47. En fin avslutning på tre dagars tävlande. Emma/Von lyckades nästan lika bra. Domarpoängen var mellan 4,0-4,6p, med ett snitt på 4,33p.

RESULTAT: 1. Strokkur (reserv) 5,70p,  15.Tove/Blakkur 4,47p, 16. Emma/Von 4,33 p


Nu återstod bara att packa in allt i bilar och transporter, ta ett svalkande glas jucie och vänta på den spännande prisutdelningen.


AVSLUTNING & PRISUTDELNING
Efter att ha räknat bort alla lags sämsta grenpoäng sammanställdes alla resultat och det var dags för den spännande prisutdelningen. Ännu en gång blev det inmarsch lagvis på ovalbanan, men denna gång satt de flesta deltagarna till häst. En ganska pampig syn.

RESULTAT: 1. Strokkur 6,41p, 2. Djarfur 5,87p, 3. Glaumur 5,78p, 8. Austur 5,13p 

"WE ARE ALL THE WINNERS" Ja, alla kan ju inte vinna en sådan här tävling. Men jag tycker faktiskt att alla tjejerna ska känna sig som vinnare ändå. De har genomfört en jättefin tävling och i flera fall gjort bättre resultat än man hade kunnat förvänta sig. Ett stort tack till Jenny! som -ännu en gång- ställde upp som lagledare och peppade tjejerna till stordåd. Tack även för att du fixade logi (i dina föräldrars villa i Åby) samt hagplatser i stall Sätra. Du är guld värd!

Tack även till Nathalie Althin & My Lindstedt som följde med som extra "hinknissar". 

Invigning av NGRs nya ridanläggning i Othem

12 juli 2009

Ingrid Wahlén med döttrarna Emma & Tove försökte vara lite islandshäst "ambssadörer" i samband med invigningen av NGRs (Norra Gotlands Ridklubb) na anläggning vid Othemsvallen.


Emma & Blakkur visade handhästridning med två handhästar (Tritla & Ofnir). Sedan genomförde vi en "finalridning" i klassen V1. Tyvärr är ju banan så ny att den inte hunnit sätta sig utan var alldeles för mjuk för att hästarna skulle komma "till sin rätt".


Förutom islandshästarna var det uppvisningar i western, dressyr & hoppning samt ponnyridning & agility med hundar. I framtidsplanerna för anläggningen finns ett ridhusbygge 2010, samt ytterligare en ridbana.

Austurs Barnridläger 4-7 juni 2009

Austurs första barnridläger har nu genomförts. Med på lägret var Isabell Lundberg/Matti och mamma Fia, Isabells kompis Lisa ??/Kviekja, Johanna Falk/Jörp och farmor Ulla Andersson, Tilda Wahlström/Irma och Farmor Eva Pettersson var också med, Alexandra Nilsson/Kalle och mamma Helena Mårtensson och Vera Morge/Ofeig och mormor Nina.


Vi bodde i Fleringe gamla skola som var perfekt bostad åt oss under lägret och hästarna  trivdes bra tillsammans i hagen hemma hos Ulla. På fredagen var det gråkulet och regnigt men det hindrade inte våra entusiastiska juniorer att hämta hästar, borsta, kratsa, sadla och tränsa för att sedan få den första ridlektionen av Emma Wahlén

Vid den första lektionen red alla tillsammans och det blev väl lite så och så med att lyssna  på vad Emma sa. Av det lärde vi oss att dela upp gruppen i två och då blev det en grupp av de som har tillång att rida dagligen och kan lite mer och de som rider då och då när tillfälle erbjuds.


Efter att vi tackat hästarna för gott tålamod återvände vi till skolan och stoppade i oss pannkakor med grädde och blåbärssylt. Regnet fortsatte hela dagen och som tur vad att jag plockat med pysselgrejor och framför allt varsin T-shirt där barnen skrev sina namn på sig själva men också på både hästar och hundar och andra nära och kära dessutom dekorerades tröjorna med morötter, hinkar, hovar etc., vilka fina skapelser det blev! 

Vi hade en mysig eftermiddag och kväll med lek, pyssel och god middag, spagetti och köttfärssås. Alla både barn och vuxna somnade till Ninas högläsning ur boken om russet Vitnos på Lojstahed.


Lördagen bjöd på strålande sol och efter frukost var det dags för lektion med Emma igen i två grupper. Det övades på att svänga genom koner och rida över bommar och både trava och tölta på ovalbanan. Tilda hade ont i magen och fick åka hem med farmor och krya på sig.

Efter lunch red den mer erfarna gruppen ut på en ritt runt dalen medan Vera, Johanna, Ulla och Nina åkte till Fårösund för att handla. Vera och Johanna fick en kortare uteritt i sällskap med mormor och farmor till fots. Ulla bjöd på filmförevisning  hemma hos sig och vi såg en film som handlade om ett år hos russen på Lojsta.


Till kvällen blev det Tacos på allmän begäran och därefter lek. Stället är perfekt för ett gäng hästintresserade ungar, de hittade "hindermaterial" och satte upp en hinderbana och galopperade runt så de blev högröda om kinderna. Ett tag var Lisa en mycket sträng ridlärare, men vad hjälpte det hästarna bara rymde och galopperade runt på gräsmattorna. Barnen hade så kul och vi vuxna satt på trappan och skrattade och hejade på. Kvällen avslutades med högläsning ur Ronja Rövardotter och även denna kväll somnade på barn och vuxn


Sista lägerdagen bjöd också på finväder och blev det uteritt i två grupper och sedan möttes grupperna för gemensam hemritt. När vi kom tillbaka hem till Ulla var barnen sugna på att prova varandras hästar så det blev byte hit och dit tills alla var nöjda. Tilda hade nu piggnat till och kom förbi med farmor och farfar för att säga hej.


Efter lunch var det dags att börja bryta upp och då tog Fia alla barnen och åkte till Emma för att lämna över en t-shirt de gjort åt henne med alla barnens signaturer och hästarnas namn. Jag och Ulla städade och efter det var det full fart med hästlastning, packning och avsked.

Vårtävling & Kval till Lag-SM i Fleringe 16 maj 2009
Tävlingskommittén på norr -förstärkta med många frivilliga funktionärer- arrangerade årets första tävling, vilken även var kombinerad med ungdomarnas kval till Lag SM.


Vi satte nytt deltagarrekord med 27 deltagande ekipage och det gjordes 55 starter + finaler. Glädjande nog var det flera helt nya ekipage som visade upp sig på banan. Dagen bjöd på mestadels soligt väder och lite vind som ökade under dagen. Domare var Hafliði "Haffi" Gíslason och tävlingsledare Jenny Lindley.


Dagens "vinnare" blev Tanja Schipper på fina valacken Töfri frá Nornabæli som vann både bastölt och lätt 4-gång.
Dagens absolut gulligaste klass var barnklassen, där fem duktiga barn -varav några faktiskt red helt själva- deltog. Vad månde bliva?


Efter avslutad "huvudtävling" & prisutdelning fortsatte tävlandet med ungdoms 4-gång & terräng. Lite trist att så få gav sig tid att stanna kvar och heja på alla duktiga ungdomar. Angående ungdomarnas kval, så kommer deras resultat att skickas in till SIF, som sedan räknar ut vilka ekipage skom kommer att tillhöra laget och vilket som blir reserv.

FS1 DRESSYR (6 deltagare)
1. Vonna Norrby & Glitnir frá Bakkakoti 5,35p
2. Monika Östberg & Tor från Fafne 5,28p
3. Agneta Hallenfur & Rúmba frá Nordur-Hvammi 3,35p

LÄTT 4-GÅNG (11 deltagare)
1. Tanja Schipper & Töfri frá Nornabæli 5,88p
2. Vonna Norrby & Glitnir frá Bakkakoti 5,25p
3. Anna Heathcote-Ball & Óður från Mörtö 5,13p


TRAIL (10 deltagare)
1. Nora Hägglöf (u) & Hrönn från Vall 206p
2. Agneta Hallenfur & Rúmba frá Nordur-Hvammi 165p
2. Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur fråa Strandarhöfða 165p

T7 BASTÖLT (16 deltagare)
1. Tanja Schipper & Töfri frá Nornabæli 6,0p
2. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stnstuge 4,8p
3. Lina Börjesson (u) & Skjóni frá Hrútafelli 4,5p

CR1 TERRÄNG(5 deltagare)
1. Tove Wahlén (u) & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 8,8p
2. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 5,8p
2. Lina Börjesson (u) & Skjóni frá Hrútafelli 5,8p

UNGDOMS 4-GÅNG (10 deltagare)
1. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 5,2p
1. Sara Lundberg (u) & Svie från Rooslunda 5,2p
3. Emma Wahlén (u) & Von från Bergshill 4,8p


BARNKLASSEN  (5 deltagare)

1. Alexandra Mårtensson & Glókollur frá Reykjarhóli 4,0p
2. Isabelle Lundberg & Eldey frá Medalfelli 3,5p
2. Rebecka Dahlström & Arða frá Hildarbergi 3,5p
2. Zebastian Dahlström & Arða frá Hildarbergi 3,5p

Clinic: "Det här kan du göra med din unghäst" med Lolle Hoas i Sanda 25 april 2009

29 Austur medlemmar hade samlats på Anderse i Sanda hos Lolle Hoas för att se & höra mer kring Lolles tankar om unghästhantering. Lolle berättade att han jobbar med hästen i ett extra långt grimskaft - dels för att kunna ha hästen på lite avstånd och dels för att den inte ska kunna sticka.

"Hästen är inte vår kompis utan vår tjänare"

Lolle fick väl kanske inte alla med på "båten" om att man inte kan vara kompis med sin häst - utan att hästen är vår "tjänare". Vår egen "James"! Att vara tjänare innebär inte att vara slav - däremellan är det stor skillnad. Han betonade också det här med "ledarskap", som kan vara en rätt luddig formulering. Han var inne på att "Ledarskap" = att kontrollera någon annans rörelse.


Lolle visade "handgripligen" med alla unghästarna vikten av att det är VI som ska göra anspråk på hästens plats och inte tvärt om. Där hästen har sina framben - där ska vi "ta plats". Lolle använder sig mycket sällan av spö - han använder sig av oftast av att kicka/knäa till hästen i bogen. Hästen förstår detta språk, det är bara att den ska inse att vi  också kan tala det språket. Det är även viktigt att hästen backar rakt bakåt och inte "tvärar undan" vilket innebär att den anvisar oss en plats. De är fenomenala på att lura oss att tro att vi är ledare.


När han stod med hästen grimskaftet vill han att den vara "fokuserad". Den får gärna titta sig omkring, men den får inte börja flytta benen eller hitta på egna saker att pyssla med t ex att bita i grimskaft, nosa i spånet, krafsa med hovarna o s v


Sedan var han också inne på att han tycker att vi islandshästfolk börjar på tok för sent med hanteringen av våra hästar. Vad är det som hindrar att vi börjar tömköra våra 1-2-3-åringar? Det viktiga är inte hur länge vi arbetar med hästarna utan hur ofta -"fyra kvartar är bättre än en timme".


Lolle visade även lite grundläggande löslongering utomhus i sin rundkorall. Han visade vikten av att man själv är rätt placerad för att inverka "pådrivande" & "stoppande", samt även hur man får hästen att vända bara genom att placera sig själv rätt.

Där visade han även lite grundläggande tömkörning i grimma med två unghästar, som definitivt aldrig ens sett vare sig tömmar eller longergjord ens "på bild"! Han betonade också att det är viktigt att vara lugn och inte hetsa upp sig om hästen trasslar in sig i linor eller annat.


"Sååja - är det fulaste ord jag vet". Vad signalerar man till hästen när man säger "sååja"? Jo, att nu kommer det att hända något som ägaren uppfattar som obehagligt eller farligt..... och det påverkar hästen oerhört lätt.


Slutligen poängterade Lolle att vi som "nybörjare" inte ska förvänta oss att få samma snabba effekt som han kunnat visa på hästarna här idag. Detta är övningar som han gjort 10 000-tals gånger. Vi ska dock inte vara rädda för att prova - och blir det lite tokigt emellanåt så är väl inte det "hela världen"!


Jag skulle gissa att många fick sig en tankeställare vad gäller sin hästhantering, och faktiskt insåg att det nog är dags att åka hem och börja sätta igång med sina små telningar!


DELTAGARE: Maria Smedberg, Nina Morge, Helena Duveborg, Helena Nilsson, Jennifer Nilsson, Ingrid Jakobsson, Ingrid Wahlén, Annelie Lindström, Theresa Lindström, Iréne Andersson, Vonna Norrby, Anna Heathcote-Ball, Agneta Hallenfur, Gunilla Werling, Fia Lundberg, Sara Lundberg, Matilda Dahl, Lisa Andersson, Karina Holgersson, Inger Stuxgren, Carina Dahlström, Linda Wistrand, Marianne Persén, Stina Nilsson, Malin Johansson, Emma Wahlén, Cecilia Mårtensson, Ida Källström, Marina Yttergren

Föreläsning om Fång 1 april 2009

Avelsutskottet arrangerade föreläsning i ämnet fång med veterinär Stina Nilsson i Etelhem bygdegård.
Det märktes att det är ett "hett" ämne för hela 25 personer deltog!


Vad är fång? Fång är en sjukdom som drabbar många hästar varje år och förekommer året om, men är vanligast under betessäsongen maj – september. Fång är -enkelt uttryckt- en mag/tarmstörning som frigör ett gift som försvagar lamellagret i hästens hovar.Detta kan leda till hovbenssänkning (rotation).

Fång har ökat bland ridhästar och drabbar alltså inte bara "feta ponnyer på grönbete". Hos de stora försäkrings-bolagen är fång den 3:e största "utslags" orsaken.

"En gång fång - alltid fång"

Symtom i akutskedet! Hästen har ONT, ovillig att belasta hovarna, rör sig stelt. Feber, ökad värme i hoven, förstärkt digitalpuls (tydligast i frambenen). Det man kallar för "fångnacke" (kraftig nacke) är i sig inget vedertaget symptom på fång.

Varför får hästen fång? Förätning (foderomställlning, överintag av kolhydrater), överbelastning av hoven, i samband med förlossning, Cushings syndrom.

Behandling: Boxvila, mjukt underlag, minskat foderintag, kyla. Veterinär kan behandla med smärtstillande och antiinflammatorisk medicin.

Konvalescens: Allt från några dagar till veckor eller månader beroende på hur allvarligt hästen insjuknat.

Prognos: Mycket beror på ägarens motivation och ekonomi. En häst som en gång haft fång har ökad benägenhet att drabbas igen.


DELTAGARE: Cilla Ohlsson, Karin Ruger, Gunilla Werling, Marianne Persèn, Maria Smedberg, Carina Holgersson, Pia Bergman, Nina  Morge, Ingrid Jakobsson, Helena Duveborg, Rosis Widegren, Malin Johansson, Ingrid Wahlén, Emma Wahlén, Eva Falkgren, Anna-Greta Kihlén, Pia Bergman, Therse Lindström, Annelie Lindström, Chrisina Håkansson, Sussa Rosvall, Anna Heathcoat-Ball, Lotta Molund, Nathalie Althin, Lotta Amnér. 

Rannarves Firmakeppni 28 februari 2009

I Mulde ridhus i Klinte arrangerade Rannarve Islandshästgård öns första Firmakeppni!

Domare var Ann-Marie & Gunnar Werner. Tävlingsledare Lisa Raufi.


Jennifer "Moroten" Nilsson & Krummi från Stenstuge utsågs till "Årets Ekipage" och fick motta det nya vandringspriset. Motiveringen löd "En modig morot & en duktig ryttare".

Ridkurs för Haffi Gíslason 7-8 februari 2009

Så har vi haft ännu en givande ridhelg med Haffi. Två intensiva dagar med mycket ridning,  många glada skratt och positiv energi! Innan kursstart var det dock desto mer "elände"... Två ekipage fick lämna sena återbud p g a sjuka hästar & en ryttare hade vrickat foten.


Matilda hade åkt av Óski några dagar innan kursen och troligen knäckt ett par revben, och kunde bara rida en lektion. De övriga red Emma på Óski och Matilda fick istället stå bredvid Haffi och få tips och råd, vilket kan vara nog så givande, men definitivt inte lika roligt som att rida själv!

Stackars Matilda hade även problem att få i sig sin lunchsoppa, eftersom det var "läckage" i läppen. Hennes lördagskvälls "nöje" bestod i att få tandreglering hos familjen Morge (Ninas man är tandläkare) för att fixa till framtänderna som också fått sig en "kyss" i avsittningen!

"Glöm inte bort att andas!"

Nu till kursen: Vi fortsatte det påbörjade arbetet från förra kursen - att göra hästarna lösgjorda och smidiga som "ormar".

Många övningar som man kan göra korta stunder under den vanliga ridturen - man måste inte rida på en ridbana. Utnyttja vägar, träd, dikeskanter o s v... Mycket fokus på "lyssna - flytta", få hästarna att flytta bakdelen och flytta utåt på volt.


Var noga med halvhalter - "Hallå är det någon hemma". Visste ni förresten att isländskan inte har något ord för "halvhalt". Istället talar de om att göra hästen "uppmärksam".  Om det "tutar upptaget" alltså att hästen inte vill lyssna är ett tips att försöka rida på enhands-fattning. Då skickar man mycket tydligare signaler med kropp och vikthjälper.

"Att rida utan spö är som att köra bil utan ratt..."


DELTAGARE: Helena Mårtensson & Krummi, Cilla Beite-Börjesson & Reifnir, Eva & Julia Pettersson & Irma, Ingrid Wahlén & Tritla
Emma Wahlén & Von+Nökkvi, Karin Ruger & Disir, Gunilla Werling & Dreyri, Eva Falkgren & Gáta, Matilda Dahl & Óski, 
Nina Morge & Òskadis, Fia Lundberg & Seifur

Trettondagsritt på Fårö

6 januari 2009

Så var julhelgerna över och vardagen börjar infinna sig igen. Det är inte klokt vad fort tiden går.

2006 var första året vi genomförde denna ritt, så det var alltså fjärde året i rad. 10 deltagare blev vi i år.


De flesta åren har det varit barmark, men i år så var det snö.

Tack och lov så var det så pass kallt att snöstyltor inte blev något större problem - det var inte alla som varit så förutseende att de fått på snösulorna.


Vi utgick från såghuset vid Ava där det fanns gott om plats att parkera. Vi red tvärs över ön och ut på Skär där vi följde stranden på NorstAurar till Fårö Fyr. Det blåste lite på stranden och det blev lite kyligt om fingrar och tår, men jag tror att alla trots det njöt av ridturen.

Ett par på promenad med sin gamla tax var vänliga nog att ställa upp som fotografer, så vi fick ett gruppfoto på hela gänget.  Från vänster:  Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Gunilla Werling/Vaka, Lisa Raufi/Sæli, Lina Börjesson/Smalius, Tove Wahlén/Tritla, Emma Wahlén/Nökkvi, Mia Hallin/Sigga, Ingrid Wahlén/Blakkur, Christina Eriksson/Gósi & fia Lundberg/Seifur.


Ca två timmar senare var vi tillbaka vid transporterna och fick ett välbehövligt fika medan hästarna smaskade så sitt hö/kraftfoder. 

Ridkurs med Hafi Gíslason 29-30 november 2008

Det blev 12 deltagande ekipage på årets sista ridkurs på Norrvange i Lärbro.


DELTAGARE: Karin Ruger/Disir, Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Ingrid Wahlén /Blakkur, Tove Wahlén (u)/Tritla, Fia Lundberg, Sara Lundberg (u)/Gósi, Elias Stuxgren (u)/Birta, Helena Mårtensson/Krummi, Anneli Andersson /Ljúfa, Eva Pettersson/Irma, Matilda Dahl/Óski & Inger Stuxgren/ Fenja 


Helgen har fokuserats på olika "basic" lösgörande övningar - ställa höger/vänster, flytta bakdelen (först från stillastående, sedan i skritt) och skänkelvikningar.

"Hästen ska bli smidig som en orm"

Denna typ av övningar är alltid nyttiga oavsett om man är elit- eller fritidsryttare. Målet är att stärka hästens överlinje, få den att trampa under sig med bakbenen och att få den lösgjord och smidig.

Det gäller att vi som ryttare är tydliga -ibland till och med övertydliga- i vår kommunikation med hästarna. Det gäller även att inte "tjata" med skänklar, smackningar & spö. Bättre att göra det ordentligt en gång!

 "Ställa, lyssna, flytta"

På söndagen fortsatte vi med det lösgörande arbetet och som avslutning blev det ett sista lektionspass med  lösgörande galopp för både hästar och ryttare. Snacka om euforisk känsla - man vill inte sluta, utan bara rida, rida, rida! Vi fick också lära oss hur man ser/känner att hästen fattar "rätt galopp" - inte alltid helt enkelt.


Vi påmindes även om "one-rein-stop" ("Haffi-stop"), som "alla" gotlänningar säkert känner till vid det här laget. Mycket bra ledarskaps & smidighetsövning för hästen - för ryttaren dessutom en bra "nödstopp".


Som vanligt är det roligt att se några nya kursekipage. Man går på kurs för att lära sig - inte för att visa upp sig. Jag skulle tro att det var många som lämnade Norrvange med en bra mycket större självkänsla än när de kom! Förhoppningsvis har alla fått ett eget "halleluja moment" under helgen - oavsett om det innebär att få hästen att fatta höger galopp, göra en framdelsvändning eller att våga rida överhuvudtaget och då dessutom i tölt!! 

"Vi är bra, men vi kan bli bättre!"

Avelsträff med Johann Friðgeirsson på Rrannarve i Klintehamn 20 november 2008

Johann driver företaget Hofhestar i Saudarkrokur på norra Island där han har ett 60-tal hästar. Han är också en flitigt anlitad tränare och håller just nu kurs på Rannarve Islandshästgård.

 

Johann tycker att vi har mycket bra hästar i Sverige, främst hingstar, men att rasen har växt alldeles för snabbt i landet och att vi bör satsa mer på riktigt bra ston. De flesta islandshästryttare är fritidsryttare som vill ha en lättriden häst med bekväma och balanserade rörelser, vilket inte alltid sammanfaller med det som är på modet just nu: ”showhästar” med stora rörelser. Detta ska man ha i åtanke som avlare.

 

Det är av stor vikt att man känner sina ston och deras egenheter. Johann ser det som en stor fördel att han rider och tränar sina avelsston själv. En häst kan se väldigt flott ut men först när man sitter på ryggen vet man vad det egentligen är för häst.

Därför ser Johann att man bör återinföra systemet med ridande domare vid bedömning, som togs  bort för några år sedan. Det skulle ge alla hästar en chans till en rättvisare bedömning och kanske göra att fler hästar visades. 

 

Bra exteriör och gångarter hänger inte alltid ihop. De kompakta hästarna, som ofta inte får så hög exteriörbedömning, är ofta naturtöltare medan hästar med längre halsar som regel behöver längre tid på sej för att hitta sin balans. Hästar med låg bedömning för benkvalitét har i många fall visat sej mycket hållbara och hästar med låg bedömning av rygg och kors har ofta visat sej ha en hög poäng för tölt.


Just nu är det bland annat hingstarna Orri frá Pufu och Gustur frá Holi som dominerar inom aveln på island, men Johann betonar vikten av att se att även dessa hingstar har sina svagheter som man bör ta hänsyn till då man väljer hingst. 

 

Som avlare är det viktigt att se hästarnas kvalitéter så tidigt som möjligt. De riktigt bra hästarna klarar att tränas på några månader och sedan visas som 4-åringar, medan det för de medelmåttiga hästarna kan vara väldigt tufft.  Medelmåttiga hästar bör alltså inte pressas för hårt för att visas tidigt. Det ska vara lätt och naturligt för hästen att visa upp sina gångarter. 

Ridkurs för Hinni Sigurðsson i Mulde Ridhus 10-11 oktober 2008

Det var två innehållsrika kursdagar med Hinni. Vi var 10 ekipage som deltog i Mulde ridhus.


DELTAGARE: Malou Wahlström/Ville, Hanna Johansson/Sprettur, Olivia Larsen/Frami/Forkur/Yrdlingur, MalinJohansson/Teitur, Gunilla Sundberg/Jesus, Stina Nilsson/Hýra?, Gun Holmberg/Fála, Sara Lundberg/Svie, Nathalie Althin/Valle och Lotta Molund-Lövgren/Kraftur.


På lördagen red vi varsitt pass på ca 35 min. Hinni red en stund på alla hästar och vi fick individuella råd. Han påpekade flera gånger vikten av att hela tiden ha grunderna -framåt/halt/svänga- klara för sig. Det är grunden för all ridning. Hinni var en mycket ödmjuk instruktör och han fick nog alla att blomma upp i sin ridning.


”Grunderna är viktiga – framåt – halt – svänga”


Han menade att man glider in i de olika gångarterna – från skritten in i tölten och att det ska inte vara några konstigheter. Visade på vikten av "one- rein-stop", som är bra böjning och även en säkerhetsåtgärd. Lördagen avslutades med en stunds teori där Hinni svarade på frågor och berättade lite om hur han började ett ridpass med sina hästar – att kontrollera att grunderna sitter.

 

På söndagen kom undertecknad lite sent och missade uppvisningen med Stinas häst då Hinni red med bara ett grimskaft runt halsen. Stina berättade att hon fick rida så i skritt och trav och att det var en upplevelse. Hinni visade att man kan styra mycket med kroppen utan tyglar. 


Vi red 2 pass på 45 minuter var (två & två). Härligt med alla duktiga ryttare på sina fina hästar. Vi fick jobba mycket med skritten – formen – att glida in i tölten. 

Hösttävling i Stånga 4 oktober 2008

Totalt deltog 22 ekipage och det gjordes 49 starter + finaler. Troligen är detta nytt deltagarrekord. Domare för dagen var Anne-Marie & Gunnar Werner.

Det var särskilt roligt att se de många fina nya ekipage som visade upp sig på tävlingsbanan för första gången. Helt klart är att konkurrensen om finalplatserna har "hårdnat". Regnet stänkte lite emellanåt och mörka moln "hotade" i fjärran, men på det stora hela klarade vi oss torrskodda -om än lite frusna- hela dagen.


FS1 DRESSYR (7 deltagare)

1. Antonia Baumert & Blakkur 5,25p

2. Agneta Hallenfur & Rúmba 4,86p

3. Monika Östberg & Tor 4,75p


T7 BASTÖLT (13 deltagare)

1. Sara Lundberg (u)& Svie 5,38p

2. Vonna Norrby & Glitnir 5,0p

3. Nora Hägglöv (u) & Feykir 4,75p


V5 - LÄTT 4-GÅNG (18 deltagare)

1. Hanna Johansson (u) & Sprettur 5,8p

2. Gunilla Sundberg & Jesús 5,25p

3. Vonna Norrby & Glitnir 5,19p

TR1 TRAIL: (8 deltagare)

1. Antonia Baumert & Blakkur 8,9p

2. Agneta Hallenfur & Rúmba 7,9p

3. Sara Lundberg (u) & Svie 7,2p


BARNKLASSEN:  

1. Isabelle Lundberg & Eldey 4,3p

1. Alexandra Mårtensson & Glókollur 4,3p

Fåröritten 26-28 september 2008

.... eller "vi hade i alla fall tur med vädret!

Årets upplaga av Fåröritten -för övrigt den sjunde i ordningen- var en av de händelserikaste i rittens historia. Under helgen hade vi 4 tappskor, 4 avsittningar, en "död bil", hästar som smet ur hagarna & en tappad magväska ......


De flesta "landade" på Sudersand redan på fredagen - bara 5 anslöt på lördagen. Totalt var vi 27 ekipage. Att få komma ut till Fårö redan på fredagen är helt otroligt skönt... att bara få "vara", rida lite, slappa, promenera, umgås.... ja, göra vad man vill. På kvällskröken åt vi  gemensam grillmiddag utomhus och de sista tappra satt ukvar till framåt 23-tiden.


Ett gäng med en helt annan typ av hästkrafter bodde också på Sudersand denna helg - MC-folk, som "firade" Jeames Deans dödsdag? Hästarna var förvånans-värt lugna (bra miljöträning), även om det emellanåt väsnades då det varvades en del med motorerna.... att det ska vara så roligt??


På lördagen var det "fri aktivitet" under förmiddagen. För några betydde det sovmorgon, andra promenerade och några passade på att visa hästarna havet. Efter välkomstfika red vi iväg från Sudersand vid 14-tiden. Vi red i ett mycket lugnt tempo och tre timmar senare var vi tillbaka vid stugorna. Lotta Molund tvingades vända och promenera tillbaka efter en tredjedel av sträckan eftersom Kraftur tappade en sko. Sista biten delade vi upp oss i mindre grupper för att i valfritt tempo -på ett säkert sätt- kunna rida genom skogen i UllaHau.  Efter att ha tagit hand om hästarna och fräschat upp oss själva lite, blev det gemensam 3-rätters middag på restaurangen.


På söndagen åt vi frukost och städade ur stugorna innan vi satte oss i sadeln kl 10.00. Vi delade upp oss i två grupper.

Som vanligt blir man alldeles upprymd av de härliga mjuka skogsvägarna i området kring UllaHau, och man ska bara inte tala om hur det känns att rida längs de breda fina sandstränderna....


DELTAGARE: Lotta Molund/Kraftur, Natalie Althin/Valle, Pia Bergman/Týra, Karin Ruger/Disir, Annika Hedberg/ Kraki, Cilla Beite-Börjesson/Blakkur, Ingrid Wahlén/Sæli, Tove Wahlén (u) & Marika Arnesson (u)/Tritla, Emma Wahlén (u)/Nökkvi, Gunilla Werling/ Dreyri, Fia Lundberg/Sigga, Sara Lundberg (u)/Svie, Jennifer Nilssson (u)/Krummi, Maria Smedberg/Galsi, Helena Lindén/Gósi, Nina Morge/ Óskadis, Lotta Amnér/Mökkvi, Erika Amnér (u)/Salka, Jocke Stuxgren/Fjäll-Ann, Elias Stuxgren (u)/Fenja, Jenny Lindley/Pruður, Agneta Hallenfur/Rúmba, Rosis Widegren/Leiri, Zenita Strandänger/ Tyr, Monika Östberg/Tor & Matilda Dahl/ Fúni.

Þolreið - Tävling i Distansritt i Fleringe 14 september 2008

Elva ekipage deltog när årets enda tävling i distansritt genomfördes i Fleringe. Banan var 1,5 mil lång och vädret var det bästa tänkbara för årstiden - soligt och fint. Det var en ren njutning att rida..


Ekipagen startade med 5 minuters mellanrum. Vid målet fanns Cilla Beite-Börjesson & Gunilla Werling som pulstagare. Max 30 minuter efter målgång ska hästen pulsas och antalet pulsslag per minut ska då vara 56 eller mindre, annars får man tidstillägg. Alla hästarna klarade pulstagningen med god marginal. Karin Rugers häst tappade tyvärr en sko bara några km från målet och blev automatiskt diskad.


RESULTAT

1. Sara Lundberg (u) & Svie från Rooslunda 56,28

2. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 1.01,27

3. Fia Lundberg & Djörfung "Jullan" frá Asum 1.03,23

4. Tove Wahlén (u) & Tritla från Stenstuge 1.05,30

5. Emma Wahlén (u) & Nökkvi från Stenstuge 1.07,20

6. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 1.09,56

7. Vonna Norrby & Glitnir frá Bakkakoti 1.14,53

8. Nina Morge & Óskadís från Bergshill 1.19,05

9. Maria Smedberg (u) & Galsi från Stenstuge 1.34,28

10. Agneta Hallenfur & Rúmba frá Nordur-Hvammi 1.50,38  

Karin Ruger & Disir från Ekensberg (1.25,22) disk


Efter att ha fikat blev det högtidlig prisutdelning med rosetter till de fem främst placerade samt en säck morötter till segraren.

Slutsegrare blev Sara Lundberg & Sveie, som red sträckan på 56 minuter vilket innebär en snitthastighet på ca 16 km/h. Klubbens ungdomar visade som vanligt framfötterna och låg i toppen av prislistan.

Det märktes att de flesta hade lärt sig av erfarenheten från fjolårets tävling och vågade rida på lite mer - kanske till och med spurta på slutet. Ifjol höll segraren en snitthastighet på 12,5 km/h och i år alltså 16 km/h.


Lite tråkigt bara att inte fler vill/vågar vara med. Detta är en tävlingsform som ALLA kan vara med i. Det enda som behövs är en ryttare och en islandshäst i ganska god kondition. Sedan är det bara att rida i det tempo man själv vill och den egna hästen klarar av.  De orkar mycket mer än vi tror!

Inofficiell Föl- & Unghästmönstring i Mulde Ridhus 17 augusti 2008

Förmiddagen inleddes med banbyggandet och efterhand så kom fler som hjälpte till. Vi var klara i god tid och han med att pusta lite innan själva visningen började. Domare Nina Bergholtz kom strax innan visningen började och därmed var teamet komplett.

Hingstarna installerades i boxarna och förde lite liv innan lugnet lade sig i stallet. En av de äldre stona, Sigga, passade på att rymma och var iväg på en lång promenad. Fia fick skjuts med bil för att komma i fatt henne. Som tur var så skadade hon sig inte.


Först ut på visningen var ston med föl. De tre fölen visade sig fint och var mycket söta då de sprang runt med sina mammor.


Dagens bästa föl blev Næfrakolla från Hallbjäns som är E:Solfari från Kvarnbacka Gård U:Snegla från Kvarnbacka Gård, uppfödare Kaj Hedlund Lauhästar. Ägare: Emma Wahlén, Lärbro.


1-årsklassen vanns av Òskadis från Kyrkjuves E:Dökkvi frá Mosfelli U:Svala från Björnforsen, ägare och uppfödare Helena Duveborg. Svala var stor och välutvecklad och rörde sig med goda rörelser. Hon hade dock god konkurrens av det andra stoet i klassen Kná från Hallbjäns E: Solfari från Kvarnbacka Gård U:Klettabrun frá Eyrabakka.


2-årsklassen för hingstar tog Solon från Kaupre hem dagens förstapris. Han är E:Solfari från Kvarnbacka Gård U:Tilvera frá Thrandrastödum, uppfödare Micke Sandtröm och Catrin Möller, ägare Annika Hansson. Han hade där god konkurrens av flera hingstar.

En som också syntes var Askur från Stenstuge E:Gustur frá Stykkisholmi. Han hade mycket hingstutstrålning för att vara 2 år gammal, han var också mycket välutvecklad för sin ålder.

Det enda 2-åriga stoet i denna klass Blaka från Sande E:Gustur frá Stykkisholmi U:Kvik frá Neistastödum tyckte Nina var värdig sin förstaplats trots att hon inte hade någon konkurrens.


3-årsklassen hade flera ston anmälda och där fick vi se mycket fina hästar. Segrare i denna klass var Freya från Storsudret E:Hvatur från Lönneberga U:Tófa från Sibbjens, ägare och uppfödare Ingrid Jacobsson. Freya visade sig mycket läckert i ökad tölt och även i fin trav. Det är sällan men ser en häst fräsa runt i ökad tölt under sig själv i sådana här sammanhang. Freya är även till salu så här har någon chansen att köpa en fin framtida avels eller tävlingshäst. I denna klass var det ytterligare två Hvatur-avkommor, och de visade sig fint, även Solfari-avkomman var mycket fin.


I klassen 4 år och äldre segrade Òskadis från Bergshill E:Fafnir från Götarsvik U:Ósk frá Sydri-Ulfsstödum, uppfödare Marianne Bergman och ägare Nina Morge. Hon var den enda häst som fick omdömet mycket lovande. Här visades också fina ston efter Siggi från Ase, Gustur frá Stykkisholmi och Glokollur frá Thvera.


Under sista klassen inträffade tyvärr en olycka då ett 3-årigt sto försökte ta sig ur transportens framdörr. Med förenade krafter lyckades man få loss henne och veterinär Stina Nilsson tillkallades för att plåstra om henne. Som tur var så hade Mulde första-hjälpenlåda så stoppande av blodflödet kunde ske redan innan Stina kom. Det visade sig att skadorna inte blev så allvarliga som befarat även om det behövdes några stygn.


Vi fick se fina hästar under dagen där domare Nina Bergholtz tyckte att hästarna överlag hade mycket bra överlinje samt flera med bra rygg och kors. 18 hästar visades och 16 stycken fick omdömet "lovande" medan en fick omdömet "medelgod" och en fick omdömet "mycket lovande". Flera av stona var dock i överhull vilket Nina påpekade inte är så ovanligt vid denna årstid men det gjorde att en del av dem såg lite kortbenta ut. 


BEST IN SHOW
Dagen avslutades med prisutdelning där alla fick rosett samt förstapristagarna även priser. Nina utsåg dagens Best in Show där vinsten delades mellan två hästar. Òskadis från Bergshill är sju år gammal och det blir lite orättvist mot unghästarna att tävla mot ett så gammal sto. Òskadis var dock enda hästen med omdömet "Mycket lovande" och fick en blågul rosett för den prestationen. Unghästklassen vanns av fölet Næfrakolla från Hallbjäns som utsågs till Best In Show bland de yngre hästarna. 

Kurs i tömkörning med Marie Åberg i Sjonhem

15 juli 2008

Det var ett gäng som begav sig till Sjonhem för att få lära sig lite grundläggande tömkörning. Vår instruktör för dagen var Marie Åberg, som till sin hjälp hade Gun Holmberg.


DELTAGARE MED HÄST: Rosis Widegren/Leiri, Agneta Hallenfur/Rumba, Ingrid Wahlén/Tritla, Nina Morge/Òskadís, Jenny Lindley/Pruður & Anneli Lindström/Ganti. FOTFOLK:: Suzanne Wahlström, Malou Wahlström, Irene Andersson, Malin Johansson, Vonna Norrby, Natalie ?, Theresa Lindström &  Maria Smedberg


Extra roligt att få träffa några av klubbens nya medlemmar –Anneli Lindström med dotter Therese och deras 4-årige valack Ganti från Stenstuge. De sex deltagande hästarna stod på olika nivåer –några var mer eller mindre tömkörda och några inte alls.


Utrustningen man behöver är en tömkörningsgjord. Till gjorden bör man ha en svanskappa, så att hästen inte kan krypa ur gjorden om den skulle börja ”stimma”. Tömmar, som för oss med islandshästar bör vara ca 12-14 meter och delbara. Enligt Marie är lädertömmar att föredra, men de är lite dyrare.


De inledande övningarna för nybörjar-hästarna var att bli vana med tömmarna, samt att ha någon som går bakom/snett bakom. Detta gjordes med en töm i taget och med en ledare i grimskaftet. Då man såg att hästen inte bekymrade sig om det kunde man övergå till att använda båda tömmarna och till slut att ta bort ledaren.

Vi lärde oss också en teknik för att svänga. Istället för att dra i tömmarna förflyttade vi oss själva. Ville man svänga till höger förflyttade man sig själv till vänster vilket automatiskt gjorde att det blev mer tryck i höger töm = hästen svängde höger! Fiffigt! Vi fick även prova på att tömköra på en volt.

Vi som tömkörde hästarna fick rådet att försöka ha samma hållning som då man rider – rak i ryggen. Liksom i ridningen kan man styra mycket med hjälp av höfterna. Man måste också försöka hålla ordning på armarna/händern - håll dem intill sidan/höften och inte ”fladdra ut” med dem. Ett annat tips var att inte gå så nära bakom hästen eftersom man då kan tappa kontakten med tömmen i bettet. Det var mycket att tänka på…..


Vi var överens om att det var ett både roligt och bra sätt att få träningen lite mer omväxlande både för hästarna och oss ryttare. Även ett bra sätt att kunna arbeta med unghästar eller en häst som är konvalescent.

Försommarritt på Storsudret

31maj -1 juni 2008
I helgen så red jag och 13 andra på Storsudret. Tack vare att Lina lånade ut Smálius till mig så kunde jag vara med. Prudur som jag skulle rida var inte riktigt frisk så jag höll på att missa ritten, men Lina blev räddaren i nöden. 


Framme vid Holmhällars pensionat gjorde vi hagar åt hästarna och åt lunch innan vi gav oss av på dagens tur. Vi blev dock lite fördröjda då det visade sig att Annika glömt sadelgjorden så Ingrid fick åka hem och hämta en av sina.

Dagen bjöd på strålande sol och klarblå himmel, varmt var det också.  Jag får ju erkänna att jag inte har en aning om var vi red mer än att vi red söderut från Holmhällar. Vi började i alla fall med en tur längs med havet med vidunderlig utsikt över den ö som ligger utanför. Därefter följde en sandstrand och sedan fler sandstränder, grusvägar, gräsvägar, skogsstigar och lite asfalt. På ett ställe såg vi en falk som Jim Sundberg uppmärksammade oss på. Vi såg också en stor samling gula fina blommor av någon fin sort, ni ser vad duktig jag är på blommor. Överallt var det föresten blommor, allt blommar ju nu och det är så vackert. Mycket fina hus med stora blommande syrener i trädgården såg vi också.


En bit fick vi också sällskap av ett gäng nyfikna kvigor, ingen av hästarna var dock så nyfikna som dem. Värmen klarade vi bra genom att vada i havet så hästarna kunde dricka och svalka av sig. Några vattengalopper och trav blev det också så även vi ryttare blev avsvalkade av det skvättande vattnet. Vi var ute i ca 3 timmar och red innan vi vände åter mot pensionatet. Väl framme där så drack jag säkert en liter, jag hade inget vatten med och det var väldigt varmt. Alla bar även några liter till sina hästar som också drack vatten i stora mängder. Hästarna fick sin välförtjänta vila med gott gräs och vi tvåbenta begav oss mot den enda duschen. Medan vi väntade på vår tur så pratades det en massa och pustades ut i skuggan.


Prick klockan fem var vi på plats för att äta mat, det var strikta order från restaurangen om att hålla tiden då de hade 50 ätande gäster denna kväll. Vi blev serverade tre rätter med gravad lax till förrätt, kassler till huvudrätt och toscapäron till efterrätt. Allt gick ner i hungriga ryttarmagar och vi gick mätta och belåtna tillbaka till våra rum. Agneta och Rosis lämnade oss för att bege sig hemåt då de bara var med och red på lördagen. En del gick ner till havet och satt och pratade medan de flesta satt kvar utanför rummen och pratade. Vid tiotiden hade alla stupat i säng efter lång härlig dag. 


Söndag morgon efter en skön natt i de fina rummen serverades en rejäl frukost klockan halv nio. Där fanns det mesta att välja på så man fick stå en stund och fundera på vad man skulle äta av, för allt orkade man inte. Jag hade kvällen innan upptäckt deras egen bakade grova bröd med frukt i som var sagolikt gott, några sådana mackor blev det plus fil och massor med gott i den.

Vi städade ur rummen och packade in i bilarna så att vi var klara att åka när vi kom tillbaka. Vid tio satt alla till häst igen och vi begav oss av norrut från Holmhällar. Mycket sandstränder red vi denna dag samt på fina strandängar och i fina strandskogar. Disir hade lite åsikter om hon skulle gå över en bäck som rann ut i havet eller om hon skulle gå i havet. Helst ville hon inget men när Karin satt av så kom hon över.


Lunchen åt vi vid havet på en gammal fälttävlansbana (då kanske någon vet var vi var). Pastasallad med bröd och dryck gick ner i hungriga magar. Dreyri knöt loss sig hela tiden och var framme och pratade med Lotta och Erika medan de åt. Efter en halvtimmes paus satt vi åter i sadeln och red mot Holmhällar. Nina fick Oskadis att gå i havet och var lycklig, så nu slipper Cilla Beite hoppa av och leda henne på Fårö i höst.

Ritten avslutades med en härlig galopp längs sandstranden, som för min del slutade i sandbankarna dit Smálius ville av nån outgrundlig anledning. Framme vid pensionatet så släppte vi hästarna i hagen så de fick rulla sig. Jag, Nina, Maria, Erika och Lotta satte oss i skuggan och drack vatten och åt muffins innan vi lastade. Hagarna revs, vi sa hejdå till alla och rullade mot Väte.

/Jenny Lindley

 

DELTAGARE: Ingrid Jacobsson/Kola, Maria Smedberg/Galsi, Annika Hedberg/Kráki, Jenny Lindley/Smalius, Pia Bergman/Tyra, Erika Amnér Salka, Nina Morge/Òskadís,  Gunilla Werling/Dreyri, Karin Ruger/Disir, Lotta Amnér/Mökkvi, Gunilla Sundberg/Jésus, Jim Sundberg/Stjarna, Agneta Hallenfur/Rúmba & Rosis Widegren/Leiri.

Rauk-tur i Fårösund 13 juli 2008

Fia Lundberg inbjöd alla hugade till att prova en av turerna som ingår i den turridning hon bedriver längs Hovleden under sommaren - "Rauk turen".


Vi var 11 ekipage som gav oss av i ett strålande solsken. Vi red från Fårösund i riktning mot Lergrav på mjuka åkervägar, skogsvägar och även en del längs asfalt. Vi passerade ett mindre raukfält inne i skogen. Efter en dryg timmes ritt rastade vi med utsikt över havet och Furillen.

Efter matpausen vände vi hemåt och red till en början i vattenbrynet längs stranden innan vi vände inåt skogen. Ett stycke red vi "offroad" och det är helt fantastiskt att se hur säkra hästarna är på fötterna och hur bra de faktiskt kan tölta trots att det inte var mycket till stig. 


DELTAGARE: Fia Lundberg/Jullan, Sara Lundberg/Sveie, Ingrid Wahlén/Auður, Tove Wahlén/Tritla, Karin Ruger/Disir, Erika Amnér/Salka, Lotta Amnér/Mökkvi, Cilla Beite-Börjesson/Blakkur, Lina Börjesson/Smálius, Kristina ??/Gósi (Fias svägerska) & Andri Gisalson/? 

Vårtävling i Fleringe 24 maj 2008

Det blåste och var kyligt, men stämningen var trots det på topp.

Tävlingen kan sammanfattas i att Vonna Norrby/Glitnir tog "storslam" och vann alla tre grenar de ställde upp i.

  • Gulligast var Isabelle & Alexandra som barbacka red ärevarv tillsammans på "Kalle".
  • Vi lyckades få igång två krånglande bilar
  • Klubbens nya dressyrstaket blev jättesnyggt
  • och JA.....  Krummi gick på transporten.

Lotteriet till stöd för klubbens ungdomsverksamhet vanns av Lotta Molund & Agneta Hallenfur - priserna bestod i var sin islandströja, som kommer att stickas upp i valfri storlek, färg & mönster. Domare var Anne-Marie & Gunnar Werner.


T7 - BASTÖLT (6 deltagare)

1. Rosis Widegren & Leiri 4,5p

2. Agneta Hallenfur & Rúmba 4,4p

3. Lina Börjesson & Smálius 4,3p


T5 - LÄTT TÖLT (4 deltagare)

1. Vonna Norrby & Glitnir 4,8p

2. Malin Johansson & Teitur 4,65p

3. Ingrid Wahlén & Auður 4,3p

 

V5 -LÄTT 4-GÅNG (14 deltagare)

1. Vonna Norrby & Glitnir 5,49p

2. Antonia Baumert & Blakkur 4,62p

2. Ingrid Wahlén & Auður 4,62p

2. Nathalie Althin & Valiant 4,62p

FS1 DRESSYR (5 deltagare)

1. Vonna Norrby & Glitnir 5,33p

2. Antonia Baumert & Blakkur 5,32p

3 Rosis Widegren & Leiri 5,31p


TR1  TRAIL  (8 deltagare)

1. Agneta Hallnfur & Rúmba 8,40p

2. Rosis Widegren & Leiri 8,02p

3. Jennifer Nilsson & Glókollur 7,52p


BARNKLASS

1. Alexandra Nilsson (5år) & Glókollur 5,0p

2. Isabelle Lundberg (7år) & Glókollur 5,0p

Lastningskurs med Fredrik Bogren 23 maj 2008
Så har vi ännu en gång fått en liten inblick i Fredriks hantering av hästar med lastningsproblem. Denna gång var det Helena Nilssons 5 årige valack Krummi, som var föremålet för kursen. Krummi har den senaste tiden blivit svårare och svårare att lasta, troligen beroende på att han kommit på att han kan slippa genom att stegra sig mot den som ska lasta och därigenom "skrämmas".


Men med Fredrik kunde han inte komma undan! Ännu en gång fick vi se en häst som spelade ut hela och då menar jag HELA sitt register i försök att slippa undan innan han till slut gav med sig. Krummi spelade "dingel" så till den mildra grad att han gick omkull fyra gånger!!

Det var fascinerande att se hur lugn Fredrik var, oavsett vad Krummi tog sig till. Som Fredrik själv sa att han alltid uppträder helt neutralt/nollställt - blir inte arg, rädd eller tycker synd om hästen. Till slut gick Krummi ombord på transporten och stod där helt lugnt. Efter en stunds mys och några morotsbitar lastades han av och vi tog en fikapaus.


Efter kanske 20 minuter lastade Fredrik på Krummi ytterligare en gång. Fredrik hade innan gissat att det skulle ta 7 minuter, men han hade fel! - det tog 1! Sedan var det Helenas tur och innan så gjorde Fredrik och hon upp om hur hon skulle göra. Även denna gång gick Krummi snällt ombord på transporten.


Fredrik berättade att han aldrig brukar använda mat vid lastning - förutom en morots- eller sockerbit när de väl gått ombord och då som en extra belöning. Han vill inte att hästen ska gå ombord för att den får mat utan för att han som ledare har talat om för den att den ska göra det han ber den om.


Ja, vad ska man säga.... vi kan ju inte utnämna honom till vare sig kung eller president, så vi får väl bilda "Fredrik Bogren Fanclub" eller nåt liknande! Vänta inte för länge med att börja lastträna era unghästar. Gör det medan de är små! 


Lastingskurs med Fredrik Bogren 22 februari 2008

Instruktör för kursen var Fredrik Bogren - hästkille & hovslagare, men kanske mest känd som en av riddarna i Torneamentum.


Fredrik började med att visa sitt viktigaste hjälpmedel - ett långt rep, som har många användningsområden (longerlina, grimskaft, "påtryckning", draglina). Han betonade även att det är viktigt att alltid tänka på säkerheten. Med hjälp av det långa repet kan man jobba på lite avstånd från hästen, och hästen kan inte lika lätt rycka grimskaftet ur händerna på dig!

Han sa även att det viktigaste av allt är att inte bli arg - avsett vad hästen gör! Han vill även att hästarna ska vara alerta och "med" och inte bara stå som zombies! Det är bättre att hästen visar ett beteende än inget beteende alls.

Fredriks filosofi vad gäller lastning är att det ska vara "svart eller vitt" - många gånger är vi väldigt "grå" (=otydliga") och det kan bli svårt för hästen att förstå vad det är vi vill att den ska göra.

Fredrik menar att det ska vara obekvämt & obehagligt att vara utanför transporten och "himmelriket" inne i transporten. Han försöker vara en lite aggressiv "bad guy" utanför och inne i transporten en riktig myskille.


Hans lastnings "objekt" för dagen var Gáta, Glæða (något hanterad men aldrig lastad 3-åring) samt 21-årige Dreyri.


Det är viktigt att man är tydlig och verkligen är en ledare för hästen. Inte låta hästen gå rätt in i oss. Han jämförde det med hur vi tjejer skulle ha gjort om vi hade blivit antastade av en burdus full 20-åring på krogen - han hade väl fått en "rak höger"..... men samma beteende det godtar vi om det är en häst!!!


Det tydligaste var i alla fall att Fredrik inte gav hästarna en massa muntligt beröm hela tiden. Hans beröm var att slacka i linan, vila, en klapp och en mysstund. Gáta provade på alla sina protest-"trix" och försökte gå vid sidan av transporten, men då Fredrik inte gav sig, så insåg hon att det var bara att lugnt och stilla gå på. Linan lade han runt främre bomen, så kunde han själv stå utanför och "hjälpa till".

Många gånger gör vi felet att vända och vandra omkring med en häst som stannar på rampen. Hästen behöver inte ta sats för att komma upp, ja den skulle mycket väl kunna backa uppför rampen.....


Intressantast var i alla fall att se Fredrik med 3-åriga Glæða, som var ganska ohanterad. Fredrik tyckte nog att vi bör börja arbeta med hantering och lastning tidigare med våra föl/unghästar - lättare att hantera dem då de är små. Då kan vi (om det behövs) mer handgripligen visa dem "var skåpet ska stå"!


Glæða hon var till en början väldigt oförstående till vad han egentligen ville och hon visade med all tydlighet att hon INTE ville gå ombord på transporten. Fredrik använde sig då av sitt långa rep som han lade om nosen på henne så att han kunde få mer tryck och kraft eftersom det blir lite av en "strypeffekt" om hästen börjar backa.

Då Fredrik bad henne gå upp på rampen spelade hon ut hela sitt "protest-register" med stegringar, bocksprång, rusningar och annat. Stundtals gick det rätt "vilt" till, men det gäller bara att vara envisare än hästen. Då hon till sist förstod att Fredrik inte skulle ge sig försökte hon i ett sista desperat försök "gå på" honom också!


Till sist lugnade hon ner sig och följde Fredrik med upp på rampen. Han drog linan in genom transporten och stod själv utanför framluckan och höll linan "i spänn" så att hon inte kunde backa. Då Glæða klev framåt slackades linan som belöning. Till sist gick hon ombord och stod där medan Fredrik myste med henne och gav henne morötter. Hon gjorde inte en enda ansats till att försöka kasta sig ur bakåt trots att det var helt öppet.


Med tanke på hur Glæða "spelat dingel" vid första lastningsförsöket kanske man kunde tro att hon skulle försöka ännu en gång..... men det var inga problem för Ulla att lasta själv. Ulla gick först och Glæða gick nästan omgående lugnt ombord, blev än en gång belönad med en mysstund och några morötter.

Även Dreyri -som gärna backar iväg- fick prova på "nossnaran". Med tanke på hans ålder och att han faktisk vet vad han ska göra, så gav han sig mycket snabbare. Till slut kunde hans ägare Gunilla stå bredvid rampen och han gick själv in i transporten!!


DELTAGARE: Ulla Andersson, Eva & Anders Falkgren, Cilla Beite-Börjesson, Gunilla & Per Werling, Anna-Greta Kihlén, Fia Lundberg & Ingrid Wahlén

Föreläsning: "Från brunst till föl" med veterinär Annika Melin 22 april 2008

Avelsutskottet arrangerade en föreläsning på ämnet med veterinär Annika Melin hemma hos Irene Andersson i Etelhem. Föreläsningen var riktad till alla medlemmar, men det var nog mest bara de riktiga ”avels entusiasterna” och några övriga intresserade som anmälde sig. 10 personer blev vi i alla fall.


Ett sto blir könsmoget vid 1½-års ålder, men det är inte lämpligt att betäcka en så pass ung häst. Man bör vänta tills stoet är hyfsat färdigväxt eftersom mestadelen av näringen går till det väntade fölet och kan inverka på stoets egen tillväxt. Man bär vänta till omkring 3-års åldern –med fördel längre. Stoets brunst styrs av solen och även av den ökande betestillgången på våren & sommaren. Brunsten varar mellan 3-7 dagar och kommer i cykler på 17-21 dagar. Allt varierar från sto till sto.


Det börjar även bli lite vanligare med semin även bland islandshästar. Dels slipper man transportera stoet långa sträckor, och dels är det säkrare för både sto och hingst.  


Annika berättade om vad som rent fysiskt händer med stoet vid brunst, hur ägget släpps i slutet av brunsten och vandrar ner till livmodern där förhoppningsvis någon duglig spermie väntar på att få befrukta ägget. Ägget är ”fräscht” i ca 4-6 timmar medan spermierna lever i ca 1-2 dagar. 


För att konstatera dräktighet kan man göra ultraljud efter ca 7 dagar. Efter ca 40-42 dagar kan en veterinär känna en dräktighet på livmodern och man kan även ta blodprov. Det är ca 1-2 dräktigheter av 10 som inte går till färdigt föl. Att få tvillingföl är inte önskvärt hos häst eftersom det ofta slutar ”illa” - stoet kastar, fölen föds döda eller så får stoet en svår förlossning. För att undvika tvillingar bör veterinär undersöka stoet och upptäcks två foster brukar veterinären försöka ”knäppa” det ena, eller så spolar man ut fostren och gör en ny betäckning. 


Stoet går dräktigt i 10-12 månader. De flesta föl föds på natten och stona ”blåser” ofta sina ägare på att få vara med vid födseln. När stoet väl lagt sig brukar fölet vara fött inom 10-20 minuter. Framhovarna och nosen kommer vanligast först – låt stoet jobba själv i lugn och ro.  

Föl föds helt utan några antikroppar som är så viktiga i immunförsvaret mot sjukdomar. För fölen är stoets råmjölk förutsättningen för att de ska kunna växa upp till starka och friska hästar. Inom sex timmar efter födseln måste det lilla fölet ha klarat av att dia sin moder för att få i sig de livsnödvändiga antikropparna. Om fölet är för svagt för att dia så ska man inte hjälpa det att dia - mjölka hellre ur råmjölken och ge fölet mjölken med hjälp av en mugg eller liknande. 


Annika fick frågan varför det i år verkar vara många ston som inte har fullföljt sina dräktigheter. Annika säger att det finns många olika faktorer som styr djurens beteenden och många av dessa faktorer har vi inte en aning om. En teori kan vara att det ifjol var ett annorlunda ”foderår” eftersom det p g a regnet växte hela tiden – och fodret påverkar brunsten. Men denna teori är så god som någon annan!


Som avslutning såg vi Cilla Olssons film där hennes sto Mist får sitt föl (Rán från Stenstuge född 2003). Att se den där lilla krabaten komma ut och sedan ta sig upp på mycket vingliga långa smala ”spindelben”. Jättehäftigt verkligen! Livets mirakel!


Deltagare: Irene Andersson, AnnBritt Solberg, Helena Duveborg, Maria Smedberg, Ingrid Jacobsson, Ingrid Wahlén, Annika Hedberg, Gunilla Werling, Cilla Olsson & Inger Stuxgren.

Målardag i Fleringe 11 maj 2008
Vi var rejält många som träffades i Fleringe för att måla det nysnickrade dressyrstaketet. Tack vare att vi var så många gick arbetet både fort och lätt.

DELTAGARE:  Zenita Strandänger, Monika Östberg, Nathalie Althin, Ingrid Wahlén, Tove Wahlén, Lotta Amnér, Erika Amnér, Fia Lundberg , Sara Lundberg, Isabelle Lundberg, Ulla Andersson, Karin Ruger, Lotta Molund & Gunilla Werling

Efter slutfört arbete tog vi en härlig fikapaus i solskenet innan höstarna sadlades och det blev tid för en stunds träning på ovalbanan.

Vi testade även den nyuppfunna bansladden -gjord av en lastpall- och kom fram till att den nog kommer att fungera rätt bra tills vi kan ordna något bättre!

Långritt på Stenkusten 1 maj 2008

Det var 6:e året i rad som vi genomförde den traditionsenliga långritten på Stenkusten. 17 ekipage deltog i årets ritt. Det hade kunnat vara ytterligare ett, men Krummi vägrade gå på transporten varför Jennifer och Therese delade häst och red halva vägen var.

Årets ritt bjöd på underbart vackert väder och vi fick se en hel del av vårens djurliv. Citronfjärilar, blodiglar!, en fisk! och en simmande -till synes lite upprörd- snok i en vattenpöl. Från "kön rapporterades om att man siktat dvärgmaskros och årets första orkidé. En del av sträckan svävade en nyfiken kungsörn över oss.

Ulla skötte om utkörningen av matsäckar och grimmor, och jag kan lova att den medhavda matsäcken -som alltid- smakade otroligt gott. Som en extra bonus bjöd Cilla & Lina på hembakt kladdkaka.

Ridturen bjöd på ett bra tempo med många chanser att få "prata av sig" med den som för tillfället red bredvid, men också på långa galoppsträckor där hästarna verkligen fick sträcka ut.


DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson/Blakkur, Lina Börjesson/Smalius, Ingrid Wahlén/Auður, ToveWahlén/Tritla, Agneta Hallenfur/Rúmba, Sara Lundberg/Sigga, Fia Lundberg/Jullan, Karin Ruger /Disir, Lotta Amnér/Mökkvi, Erika Amnér/Salka, Gunilla Werling/Dreyri, Elias Stuxgren/Fenja, Jennifer Nilsson & Therese ??/Kalle, Zenita Strandänger/Tyr, Monika Östberg/Tor, Malin Johansson/Teitur och sist och (definitivt inte minst) Jocke Stuxgren/Fjäll-Ann.

Arbetsdag i Viklau 26 april 2008

Maria Smedberg, Jenny Lindley, Nina Morge och Pia samlades hemma hos Marias pappa för att ha en arbetsdag och snickra stöd till staketet runt dressyrbanan i Fleringe.


Ett par timmar höll vi på men alla knegade på flitigt så tillslut stod alla 60 stöd färdiga i det strålande solskenet som svedde våra ryggar. Roligt hade vi när vi bland annat fick försöka tänka till ordentligt och räkna för att allt skulle bli rätt när olika längder skulle kapas upp, viktiga saker så det inte blir fel räknat.


Vi brottades med olika skruvdragare och spikpistoler som ibland ville ge upp, det kändes lite som en tomteverkstad så som vi arbetade på. Klockan halv två på eftermiddagen stod vi stolta och såg på vårat verk, nästa vecka transporterar vi upp allt till norr för då skall arbetsgruppen där uppe få sätta färg på det hela.

Staketet är gjort så det är portabelt och kan flyttas runt om så önskas. Hoppas alla blir nöjda med våran insats här på söder.

Clinic med Equiterapeut Johanna Modig i Lärbro 3 mars 2008

15 medlemmar hade samlats på Kauparve i Lärbro för att lyssna på equiterapeuten Johanna Modigh.


Johanna berättade att hon hållit på med hästar under i stort sett hela sitt 27-åriga liv. Hon har gått den 2-åriga equiterapeut utbildningen i Katrineholm, och är nu den enda equiterapeuten på Gotland.


En equiterapeut behandlar hästar med störningar i rörelseapparaten - det kan vara rehabilitering efter veterinärbehandling eller friska hästar med nedsatt prestations-förmåga eller i förebyggande syfte. Hon berättar att hon vid första tillfället alltid brukar göra en grundlig undersökning -hästens ålder, sjukdomshistoria, allmän-tillstånd, bakgrund, psyke m.m - Hon gör även en exteriör bedömning och försöker även se den i rörelse för att lokalisera rörelsestörningar.

Sedan känner hon igenom hästen för att se om den är symmetrisk, palpationsöm (ömmar för tryck) eller kanske är ovillig till någon rörelse. Sedan försöker hon lägga ihop de olika delarna för att få en helhetsbild av vad problemet kan vara och därefter väljs behandlingsmetod efter hästens behov.


Behandlingsformerna är i stort sett desamma som de humanutbildade sjukgymnasternas - men anpassat för häst. Det ultimata är enligt Johanna att få jobba i nära samarbete med en veterinär eftersom behandlingsformerna de kompletterar varandra.

De olika behandlingsformerna kan vara laser, akupunktur, kiropraktik, stretching, massage eller elektroterapi. Hanna använder sig mycket av magnettäcke & akupunktur.


Hon gick igenom lite av hästens anatomi och visade lite delar som vi kan känna själva - nackkotorna, ryggkotorna, skulderbladen, knäleden, griffelbenen, gaffelbanden o s v. Det sistnämnda visade hon även ute i stallet på våra hästar -Auður och russet Jackie- som båda stod snällt medan det klämdes och kändes från alla håll. Med tanke på all vinterpäls som hästarna har vid den här årstiden, så var det inte helt enkelt för oss "amatörer" att känna allt som Hannas vana fingrar kunde känna. 

 

Den som vill läsa mer kan gå in på Svenska Equiterapeutförbundets hemsida. Där finns även en förteckning över landets alla medlemmar.


DELTAGARE: Ingrid Wahlén, Gunilla Werling, Fia Lundberg, Sara Lundberg (u), Cilla Beite-Börjesson, Agneta Hallenfur, Irene Andersson, Rosis Widegren, Eva Falkgren, Anna-Greta Kihlén, Gun Hedin, Ulla Andersson, Nathalie Althin (u), Lotta Molund, Tove Wahlén (u)

Årsmöte i Tofta 20 januari 2008

Sammanlagt 36 medlemmar -vilket troligen är nytt deltagarrekord?- hade transporterat sig till Tofta bygdegård för att delta i årets årsmöte. Här kommer en kort resumé av vad som behandlades under eftermiddagen.


Austur hade vid årsskiftet 99 medlemmar (varav 6 lokal) och i "kassakistan" fanns ca 20 200kr.

Ny styrelse: Klubben fick en ny ordförande -Maria Smedberg- och även en hel del nya ledamöter -Nina Morge, Lotta Amnér & Fia Lundberg. 

Hemsidan. Besöksräknaren noterade sammanlagt 101 753 besök under 2007 (=278 besök/dag) 

Medlemsavgiften för 2009 förblev oförändrad d v s 110 kr för seniormedlem - SIFs del av avgiften är 390 kr varför totala medlemsavgiften blir 500 kr för senior!.

Undomsrepresentant: Nathalie Althin valdes efter förslag från klubbens ungdomar.

Ungdomsrabatten för ungdomar (tom 18 år) beslutades vara oförändrad under 2008 d v s 25%.

Stadgar: Årsmötet beslutade att klubben fortsättningsvis ska använda sig av SIFs stadgar vilka inkluderar stadgar för lokalklubb.

Klubblogga: Årsmötet beslutade att revidera klubbloggan och förslag ska tas fram. I loggan bör om möjligt framgå att klubben kommer från Gotland.

Tävlingskommittér: Det bildades två kommittéer: Norr: Ulla Andersson, Ingrid Wahlén, Zenita Strandänger & Karin Ruger. Söder: Stina Nilsson, Helena Duveborg, AnnBritt Solberg & Irene Andersson.


Klubbmästare 2007: Under året har 36 ekipage deltagit i en eller flera tävlingar, men det var bara sju av dem som samlat ihop tillräckligt med resultat för att vara med och "slåss" om klubbmästartiteln. Slutsegrare blev Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda, som säkerligen är den mest chockade vinnaren i klubbens historia! Ekipaget vann mycket knappt före  fjolårsmästaren Emma Wahlén & Auður från Fleringe.


RESULTAT:

1. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur 4,063p

2. Emma Wahlén & Auður4,062p

3. Lina Börjesson & Smalius4,040p

4. Linn Westin & Mósi3,965p

5. Tove Wahlén & Auður3,937p

6. Agneta Hallenfur & Rúmba3,817p

7. Irene Andersson & Grýla3,538p


Efter årsmötet hurrade vi för dagens födelsedagsbarn - Ulla Andersson, som även bjöd på chokladtårta. Klubben bjöd på kaffe & smörgåstårta. Efter kaffet visades verksamhetsberättelsen i form av ett bildspel med foton tagna under 2007.

För att stötta ungdomsverksamheten såldes lotter där priserna var två islandströjor i valfri storlek, modell och färg. Lyckliga vinnare blev Monika Östberg & Zenitha Strandänger.....

    

NÄRVARANDE: Maria Smedberg, Ingrid Wahlén, Agneta Hallenfur, Ulla Andersson, Gunilla Werling, Lotta Molund-Löfgren, Gun Holmberg, Lotta Amnér, Cilla Beite-Börjesson, Lina Börjesson, Karin Ruger, Stina Nilsson, Irene Andersson, Ingrid Jacobsson, Cia Stumle, Rosis Widegren, Cilla Olsson. Malou Wahlström (u), Nina Morge, Fia Lundberg, Sara Lundberg (u),  Helena Nilsson, AnnBritt Solberg, Anki Jonasson, Jenny Lindley, Agneta Holmstedt, Nathalie Althin (u), Tove Wahlén (u), Zenitha Strandänger, Monika Östberg, Helena Duveborg, Christina Håkansson, Eva Falkgren, Anna-Greta Kihlén, Matilda Dahl & Birgitta Wahlgren.

Domarsekreterar kurs i Fleringe 16-17 februari 2008

15 personer deltog i kursen som arrangerades i Fleringe Gamla Skola under helgen. Lärare var nationella domaren Ulrika Wendéus - för helgen iförd jättelikt "knäskydd" efter att ha hamnat under en unghäst och slitit sönder ena knät (operation väntar i mars)!


Denna kurs vänder sig i första hand till blivande domarsekreterare, men även till sekretariatspersonal, tävlingsryttare eller allmänintresserade islandshäst-människor. Kursen är även "steg 1" på vägen mot en domarkarriär.


Helgen inleddes lite "kyligt" eftersom skolans nyinstallerade varmluftspumpar inte fungerade något vidare utan gjorde så att säkringarna gick stup i kvarten. Kallt är bara "förnamnet"! Efter det att "vaktmästaren" kopplat bort dem blev det åtskilligt varmare. De medhavda lammskinnstofflorna var dock sköna att ha hela helgen.

Ulrika guidade oss in i tävlandets värld - vad man som arrangör, funktionär & tävlande ska tänka på i samband med en tävling.

Vi gick igenom delar av FIPO och dess svenska tillägg. I FIPO beskrivs de olika tävlingsgrenarna och hur de ska ridas. Alla som ska tävla bör ha FIPO-reglerna (går att beställa från SIF och kommer ut i en ny upplaga i april 2008), det svenska tillägget kan man ladda hem från SIFs hemsida.

En liten nyhet: de svenska "lätta klasserna" byter namn till T5 (tölt), V5 (fyrgång) & F3 (femgång).


Vi fick också en lektion i vad en domare tittar på hos de deltagande ekipagen och vi kollade på några hästar på video från VM i Norrköping 1991. Helt klart är i alla fall att det har hänt saker med islandshäst ridningen sedan dess - både med hästarnas form och med ryttarnas sits/hjälper. 

Domarna har fem områden att beakta då de sätter sin poäng - de viktigaste är TAKT & TEMPO och sedan följer AKTION, FORM, RYTTARENS SITS & HJÄLPER. Det här med takt i tölten är inte helt lätt att se (om tölten är trav- eller passtaktig) och då kunde vi ändå se hästarna i "slowmotion".


På lördagskvällen hade vi gemensam tacomiddag i skenet från stearinljus! Mysigt!!


DELTAGARE: Maria Smedaberg, Jenny Lindley, Ulla Andersson, Ingrid Wahlén, Gunilla Werling, Fia Lundberg, Karin Rüger, Malin Johansson, Annika Hedberg, Nathalie Althin, Malou Wahlström, Olivia Larsen ,Sara Lundberg, Tove Wahlén & Nina Morge

Trettondagsritt på Fårö 6 januari 2008

Vad kan vara mer underbart än att få sätta av i en underbar galopp utmed Norsta Aura när havet vräker bredvid!!!! Då är man i sjunde himlen! Även detta år blev det trettondags ritt på Fårö. 


DELTAGARE: Ingrid Wahlén/Auður, Emma Wahlén/Nökkvi, Tove Wahlén/Tritla, Cilla Beite Börjeson/Blakkur, Karin Ruger/ Disir, Gunilla Werling/Dreyri, Lotta Amnér/ Mökkvi, Erika Amnér/Salka, Jocke Stuxgren/Fjäll-Ann (nordvensk).


Vi samlades vid sågverket och började med att rida utmed vägen en bit innan vi tog av mot Skala sand. Hästarna fick snabbt styltor men de ramlade av så det hämmade inte ridningen. Snösulor blir det nog att sätta på inför nästa verkning! Ju närmare vi kom Skala sand desto mer hörde vi havet vräka in! Vi insåg att det nog inte var läge att ta sanddynerna idag så vi red genom skogen bort mot Norsta Aura. Vi hade en skön trav/tölt i skogen.

Efter Fårö fyr blev det lite skog och äntligen visade sig den fantastiska stranden! Ganska stilla alldeles intill strandbrynet, men lite längre ut vräkte vågorna vid Salvo rev! 


Alla hästarna i en fin grupp i jämt tempo. Det var bara Jocke på Fjäll-Ann som kom lite efter. Tänk att våra hästar är så fantastiska i grupp. Bitvis såg det lite halt ut men alla hästar var broddade så vi fick bra fäste. Vi var ute i 1,5 timme.

 Vid bilarna blev det fika. Lite svårt att sitta men oj vad gott smörgåsarna smakade! Vid avfärd felbedömde vi tiden lite så vi missade färjan precis men då blev det lite mer hästsnack.

Kurs i Första Hjälpen & HjärtLung räddning

17 november 2007

14 medlemmar deltog i kurs arrangerad av Röda korset på Kupan i Visby. Att det här med "första-hjälpen" en färskvara! det upptäckte många av oss på denna kurs. Utvecklinge har gått framåt och flera saker ändrats och "bytt namn"


"Lär dig rädda liv. För någon annans skull".


Vår instruktör Anna-Lisa Rudberg höll i trådarna och under kursens 6 timmar hann vi gå igenom "allt" kring hur man ska agera om olyckan är framme. L-A-B-C = livsfarligt läge, fria luftvägar/andning, stoppa blödningar, cirkulationssvikt ("chock"), hjärt-lungräddning (30 hjärtkompressioner /2 inblåsningar), tryck förband, stabilt sidoläge, "huvud-till-tå-undersökning", olika allergireaktioner, diabetes, epilepsi.


Vi fick även veta att en människas mängd blod är ca 7% av kroppsvikten och att man klarar av att förlora 1-1½ liter.

Har man en blödande kroppsdel så gäller "högläge" så att blodflödet till skadan minskar. För att ordna ett tryckförband så gäller även här den gamla devisen "man tager vad man haver" = stumpor, tröjor, bälten o s v.

 

En jättebra kurs, som alla skulle behöva gå så att via alla kan rycka in och hjälpa till om "det otänkbara" skulle hända!


DELTAGARE: Agneta Hallenfur, Suzanne Wahlström, Malou Wahlström (u), Torleif Solberg, Lina Börjesson (u), Cilla Beite-Börjesson, AnnBritt Solberg, Ingrid Wahlén, Jenny Lindley, Maria Smedberg, Nathalie Althin (u), Ulla Andersson, Nina Morge, Gunilla Werling

Hubertusritt i Etelhem

20 oktober 2007

Årets Hubertus-jakt hölls hos Irené Andersson i Etelhem och master Irené verkade ha väldigt goda kontakter uppåt, för vackrare höstväder kunde man inte önska sig! Som pikéur fungerade Rosis Widegren och Irenés dotter Lisa var chaufför, grillmästare och fotograf.


Strax efter 12.00 red vi iväg och jaktlaget bestod av: Irené Andersson/Mánadis, Rosis Widegren/Leiri, Cilla Ohlsson/Ásta, Karin Ruger/Disir, Gunilla och Jim Sundberg/Jesus & Stjärna, Maria Smedberg/Galsi och Agneta Hallenfur/Rúmba.

Gunillas nyförvärv med det ovanliga namnet Jesus visade sig vara en riktig frälsare – alla ston blev stormförtjusta i honom och trots sin ungdom höll han på sin värdighet och skötte sig exemplariskt!  Det var fina vägar att rida på, grusvägar omväxlande med mjuka skogsstigar och jag var glad att det inte var orientering för det hade varit lätt att rida bort sig där.


Plötsligt kom vi till ett hygge som var helt nytt, så mastern blev lite tveksam till hur vi skulle ta oss igenom, men lyckades utan karta (!!!!) lotsa oss rätt (hon borde ställa upp på nästa TREC-tävling!). Tittade aldrig på klockan, men efter uppskattningsvis 1,5 timmars omväxlande ritt med några härliga galopper var vi framme vid rastplatsen mitt inne i skogen. Där hade Lisa dukat upp dricka på medhavt bord och höll som bäst på att grilla korv i en liten grill som såg ut som en gammaldags tombola som man öppnade på mitten – fascinerande! Hästarna fick på sig täcken och serverades medhavt hö och alla lät sig väl smaka..


Mätta och belåtna sadlade vi på igen och begav oss iväg några kilometer till änget där ”upploppet” skulle vara. Efter en härligt mjuk galoppsträcka var vi framme och Rosis gav oss instruktioner att leta efter ”något” (ej svans) i ”rävhöjd”. Det fanns fyra saker att hitta och lyckliga ”vinnare” blev Gunilla, Maria, Cilla och undertecknad. En stor påse godis- lördagskvällen var räddad! Så satt vi av våra duktiga hästar och promenerade hem sista biten. Innan vi lastade och åkte var och en till sitt delade Rosis ut varsin påse morrötter till hästarna, för det hade Dan (Rosis man) tyckt att dom skulle ha!!

TREC Tävling i Fleringe 13-14 oktober

För tredje året i rad har vi haft en tvådagars tävling i TREC. På grund av två sena återbud p g a sjukdom blev startfältet det minsta någonsin - Bara 6 deltagande ekipage. Jag undrar vad som "skrämmer" - kan det att ge sig ut själv i skogen med en karta, eller är det transporten norrut??


IDEALTEMPO & ORIENTERINGSBANA. Banan denna gång var ca 1,4 mil och innehöll en kontroll och två checkpoints. Idealtempot på sträckorna var 9 respektive 12 km/h. Som vanligt var det några ekipage som red mer eller mindre fel - det "hör liksom till". För första gången startade ALLA ekipage enskilt, även om det längs vägen bildades "par" då man red ikapp varandra..

1. Lina & Smálius 238 2. Jennifer & Kalle 232 3. Tove & Auður 228


Då alla kommit i mål pysslade vi om hästarna och åkte sedan till Fleringe gamla skola där vi ordnade gemensam middag och Ulla bjöd på god hemlagad äppelpaj. Sedan blev det hästprat, chips & kortspel innan lampan släcktes kl 22.30.


GÅNGARTSPROV kördes på ovalbanan. Som vanligt red de flesta för fort och "nollade" galoppen. Vi noterade ett nytt "hastighetsrekord" på galoppsträckan när Fia & Jullan avverkade den på 12,40 sek. 

1. Agneta & Rúmba 38p 2. Tove & Auður 20p 2. Fia & Jullan 20p


TRAIL. Dagens trailbana var 1 200m lång, innehöll 16 hinder hade ett idealtempo på 12 km/h, vilket gav en idealtid på 7 minuter. Det visade sig att idealtiden var så snålt tilltagen att inget ekipage klarade den - snabbast var Tove/Auður som red på 9,26 min. Man får 5 poäng i tidstillägg för varje påbörjad minut över idealtiden.

Dagens svåraste hinder var "vända i trångt utrymme" där bara totalt 4 poäng delades ut..

1.Jennifer & Kalle 98p 2. Tove & Auður 94p 3. Agneta & Rúmba 83p


Efter avslutad trail hjälptes vi åt att plocka undan all material. Medan resultatlistan sammanställdes åt vi upp resterna av gårdagens middag. Sedan blev det högtidlig prisutdelning med rosetter till alla deltagarna och ett bonuspris till vinnaren -Jennifer Nilsson & Kalle- i form av en stickad mössa. Noteras bör att det var ohyggligt jämnt i toppen - dagens tvåa (Tove & Auður) var endast 1 poäng! efter segraren.... 

 

RESULTAT: 1. Jennifer Nilsson (u) & Glókollur frá Reykjarholi 343p 2. Tove Wahlén (u) & Auður från Fleringe 342p 3. Lina Börjesson (u) & Smalius frá Lagafelli 317p 4. Fia Lundberg & Djörfung frá Asum "Jullan" 288p 5. Agneta Hallenfur & Rúmba frá Nordur-Hvammi 251p 6. Sara Lundberg (u) & Nökkvi från Stenstuge 172p

Ridkurs med Haffi Gíslason 6-7 oktober 2007

Ännu en gång har duktige instruktören Haffi Gíslason varit på ön och haft helgkurs för 16 intresserade ekipage. Det var kul att se att även lite "fotfolk" hade kommit för att se och lyssna.


DELTAGARE: Linn Svensson/Trippan, Tove Wahlén/Tritla, Sara Lundberg/ Nökkvi, Lina Börjesson/Smalíus, Hanna Larsson/Gáta, Erika Amnér/ Salka, Elias Stuxgren/Birta, Yvonne Gabrielsson/ Sveie, Fia Lundberg/ Jullan, Ingrid Wahlén/ Auður, Cilla Beite-Börjesson/ Fagri-Blakkur, Gunilla Sundberg/Jesus, Malin Johansson/ Teitur, Antonia Baumert/ Blakkur, Karin Ruger/Disir & Gunilla Werling/Dreyri.


Kursen inleddes ännu en gång med ett longeringspass för samtliga. De ekipage som klarade av att longera och växla mellan skritt/trav/halt utan longerpisk fick även prova på  longering med två linor i longergjord eller sadel.


"Det är med longering vi skriver kontraktet om vem som ska bestämma - ryttaren eller hästen"


Haffi betonade än en gång att longering fyller flera syften - dels gör man hästen lösgjord (=utan fysiska och psykiska spänningar), men också att den blir lyhörd och lydig. Med longeringen skriver man "kontraktet" om vem det är som ska bestämma - hästen eller ryttaren. Det är alltid lättare att befästa ledarskapet från marken innan man sitter upp.


Det är viktigt att befästa ledarskapet över hästen - har man sagt halt så ska det vara halt och den häst som då kliver ett steg framåt är olydig och respektlös och säger "jag skiter väl i vad du tycker". Där fick vi jobba på att få hästen att jobba framåt/nedåt, med mer energi, trampa under sig med baken samtidigt som den skulle bli mer avspänd. Mycket tempoväxlingar mellan galopp och trav där man fick tillfälle att jobba med sin egen balans eftersom vi skulle stå i lätt sits med ganska lösa tyglar. I grund och botten mynnar mycket i hur hästen rör sig i oss själva. Se dig själv i spegeln! Vilken balans har jag? Har jag några fysiska begränsningar -sned rygg, ont i höften? Vilken energi har jag med mig på hästryggen? Har jag bra ledarskap över min häst?


SÖNDAG: På förmiddagen red vi i tre grupper med 5-6 ekipage i varje grupp. Även detta pass reds i en "ovalbane-korridor" som täckte hela ridhuset. Vi fick jobba mycket tölt med tyglarna i ena handen och ett spö i den andra.


"En ryttare utan spö är som en dirigent utan orkester"


Spöt fungerar som ryttarens förlängda arm och med det kan man signalera "stopp", "backa" eller "framåt" beroende på var man petar med det på hästen. Det var härligt att se hur snabbt många av hästarna lärde sig att göra halt med hjälp en förändring av kroppsvikten bakåt och spöt mot bogen.  


I början behövdes kanske också ett rejält tygeltag (bättre med ett rejält än massor med "mesiga") det viktiga är bara att inte glömma att ge efter äppa efter så att hästen förstår att den gör rätt.  På eftermiddagen gavs tillfälle till lite individuella råd och vi höll till både utomhus (väg/"travraka") och inne i ridhuset.


Det har -som vanligt- varit en mycket lärorik kurs. Vi har allihop suttit/stått nere på ridbanan nära Haffi då han instruerat och det är bara att inse hur mycket man faktiskt lär sig genom att se andra rida och lyssna på vad Haffi säger.

Det har varit en kul helg med många glada skratt - jag har nog aldrig gått en ridkurs där det har skrattats så mycket! Haffi har en så positiv inställning till det här med hästar och ridning. Det ska vara roligt att rida!

Hösttävling i Fleringe 22 september

Dagen kunde väl ha börjat bättre än med ett ymnigt regnande. Efter en timme var det fler än jag som var helt genomblöta och vi skulle få vänta till framåt lunch innan det klarnade upp, och blev riktigt soligt.

Domare för dagen var Maria Johansson från Eskilstuna och det var totalt 19 deltagande ekipage - varav fem gjorde tävlingspremiär vid ovalbanan! Kul också att så många ungdomar vill vara med!

Tidsschemat höll, vilket gjorde att vi kunde rida finaler i de två gångarts-grenarna med störst startfält. Därefter fick domaren lämna Fleringe för att hinna med båten till fastlandet igen. Sista grenen -trail- dömdes av tävlingsledaren Jenny Lindley.

På grund av förmiddagens dåliga vädret togs ovanligt få gångartsbilder denna dag - de flesta kommer från dressyr & trail.



V5 LÄTT 4-GÅNG (12 deltagare)

1. Lina Börjesson (u) & Smalius 5,1p

2. Monika Östberg & Tor 5,0p

3. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur 4,6p


AUSTUR 4-GÅNG SPECIAL (3 deltagare)

1.Malou Wahlström & Hamar4,4p

2.Yvonne Norrby & Glitnir 4,2p

3. Olivia Larsen & Nattfari 3,9p


FS1 DRESSYR (9 deltagare)

1. Agneta Hallenfur & Rúmba 5,5p

2. Linn Svensson (u) & Mósi 5,4p

3. Lina Börjesson & Smalius 5,3p

TR1 TRAIL (10 deltagare)

1.Agneta Hallenfur & Rúmba 9,2p

2Rosis Widegren & Leiri 9,1p

3.Antonia Baumert & Blakkur 8,4p


T7 BASTÖLT  (2 deltagare)

1. Yvonne Norrby & Glitnir 4,8p

2. Zenita Strandänger & Tyr 2,5p


T5 LÄTT TÖLT (6 deltagare)

1.Lina Börjesson (u) & Smalius 4,8p

2.Malin Johansson & Teitur 4,5p

3.Tove Wahlén (u) & Auður 4,3p

3.Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur 4,3p

Kurs i "Första-Hjälpen" för häst

i Alskog 29 augusti 2007

Vi var ett gäng medlemmar som träffades i veterinär Sina Nilssons stall i Alskog för att lära oss mer om ”första-hjälpen” för häst. 


Stina började med att gå igenom skillnaderna mellan syrerikt- och syrefattigt blod (artärer & vener). I artärerna färdas det syrerika blodet från hjärtat under högre tryck (blodet pulserar ut). I venerna liksom ”flyter” blodet tillbaka till hjärtat för att åter syresättas.


En blödning ser ofta värre ut än vad det är (häll ut en liter blod på golvet så får du se!). Faktum är att en häst faktiskt klarar av att förlora 10-15 liter blod.

Uppstår en stick- eller skärskada så se först efter hur det blöder. Rinner blodet ut kan man ha lite mer ”is i magen”, men pulserar det ut (artärblödning) så måste man lägga ett tryckförband. Enklaste sättet är att ta in egen hand (knytnäven) och trycka hårt mot såret i minst 15 minuter (ta tid, det går långsammare än man tror). Under dessa 15 minuter har kroppen själv försökt täppa till skadan inifrån genom att blodet koagulerar.  

Lägg sedan ett tryckförband, som ska vara HÅRT! – Man kan inte dra åt det för hårt. Sitter det för löst kan det faktiskt vålla mer skada än nytta. Blodet strömmar då fortfarande igenom artären och kroppen signalerar att trycket sjunker och att hjärtat måste pumpa dit mer blod – hjärtat ökar i frekvens och pumpar mer blod till skadan, som gör att blödningen ökar och blir svårare att få stopp på. 


BEHANDLING AV OLIKA TYPER AV AKUTA SKADOR: 

STICKSÅR Kan vara djupa och blöder mer eller mindre. Uteslut att en ”främmande kropp” sitter kvar i såret (t ex en tagg). Det är viktigt med dränage & stelkrampsskydd. Denna typ av sår ska läka inifrån och ut.

GRÖVRE STICKSÅR t ex en pinne som sitter i muskulaturen kan plockas bort om den inte sitter i buken eller i trakten av lungorna då ska man undvika att dra ut den eftersom man då kan skada bukhinnan eller lungorna.

ÖGONSKADOR Ska alltid undersökas av veterinär. Man kan se att hästen står och ”kniper” med ögat. Ställ in hästen i stallet, så att den får det mörkt och dragfritt.

SKÄRSÅR 1) i muskler, 2) i senor 3) i känsliga delar t ex genitalier, ögon & leder ska sys inom 8 timmar eftersom sårkanterna då fortfarande är raka, mjuka och lättarbetade för veterinären. Väntar man längre än 8 timmar kan såret inte sys eftersom sårkanterna då drar ihop sig.

KROSSÅR Kan uppstå om hästen år omkull. Viktigt med ordentlig rengöring av såret.

TRAUMAN T ex benbrott kan vara slutna eller öppna (=benpiporna sticker ut genom huden). Hästen stöder inte på benet och man kan ser hur det kanske ”dinglar” eller har en konstig vinkel. Tillkalla genast veterinär och håll hästen stilla och lugn (kanske ge den något att äta). Benbrott är svårbehandlade på häst och konvalescensen är mycket lång (månadsvis upphängd i vagga på box). Avlivning oftast enda utvägen. 

ETT TIPS PÅ BRA STÖDBANDAGE Stina tipsade även om ett bra stödbandage för ben som man kan tillverka själv och använda t ex om hästen behöver transporteras. Ta ett gäng dagstidningar rulla ihop dem en och en och fäst ihop i bägge ändarna med tejp. Lägg sedan ut rullarna bredvid varandra - 6-8st gärna med lite mellanrum mellan dem. Fäst ihop alla rullarna med två längre tejpslingor. Lägg "rullbandaget" runt det ben du vill "stadga upp" (se bilden ovan) och fäst fast det med en elastisk linda (Vestrap)

NERKYLNING Kan uppstå hos hästar som ramlar ner i t ex diken och inte tar sig upp. Då man fått upp hästen försöker man täcka med filtar och man kan med fördel göra en halmviska och massera med. Låt hästen vila i en rejält halmad sjukbox (knädjupt med halm). 

VÄRMESLAG är inte så vanligt hos häst, men det kan uppstå. Spola hästen med kallt vatten. Ge INTE hästen att dricka förrän man ser att den har börjat återhämta sig. 

INSEKTSBETT Kyla brukar lindra. Använd med fördel en vanlig kylklamp.

ORMBETT är inte så vanliga men kan -beroende på var de sitter- behöva behandlas med cortison och anitibiotika (se bild på ormbiten häst på Garpurs hemsida en bit ner på sidan "nytt")


Sedan fick tålmodiga hästarna Bellman & Skuggi agera "skadade" och bli bandagerade och "omplåstrade" både här och där. 


LYFT AV HÄST Bästa sättet att lyfta en häst är att lägga ett längre rep i slingor kring vardera benet. Repet ”knyts ihop” i en fästpunkt mitt över ryggen där man sedan kan lyfta med hjälp av traktor ,kran eller liknande. 

VID SKADA UTE I FÄLT!

  • Försök hålla dig lugn – blir du stressad blir hästen stressad. 
  • För att kunna behandla skador i fält får man agera enligt principen ”man tager vad man haver” = stumpor, strumpbyxor, tröjor, livremmar, skosnören, mossa osv….
  • Kalla på hjälp – en mobiltelefon kan vara bra att ha. 

Stina påpekade också att djurskyddet hela tiden måste gå i första hand och inte våra egna känslor. Är konvalescensen mycket lång, som t ex vid benbrott- så är det inget värdigt liv för en häst. 


DELTAGARE: Ann-Britt Solberg, Ingrid Wahlén, Maria Smedberg, Cilla Ohlsson, Malin Johansson, Jenny Lindley, Anneli Ohlsson, Gunilla Werling, Olivia Larsen, Malou Wahlström, Suzanne Wahlström, Cilla Beite-Börjesson, Anki Jonasson &  Helena Duveborg

STINAS TIPS PÅ EN BRA FÖRBANDSLÅDA TILL STALLET:
- Termometer
- Sax
- Kirurgtejp
- Bomull (minst 1 kg)
- Kompresser (bra att tvätta sår med eftersom de inte luddar).
- Elastisk gasbinda, gärna Vetrap (elastisk  luftig linda som häftar i sig själv)
- Pads.
- Koksaltlösning
- Socatilpasta
- Väteperoxidlösning.  

Lag-SM för ungdomar i Riddarhyttan

24-26 augusti 2007

Så har man nästan landat igen efter att ha varit ute på det stora äventyret. Sammanlagt var vi 6 hästar och 15 personer som äntrade 7-färjan till Nynäshamn på torsdag morgon. Sedan väntade 25 mil i bil innan vi nådde Riddarhyttan. Vi tog en paus på McDonalds i Barkarby för att låta hästarna komma ut en stund och för att få i oss själva lite mat. 

Framme i Riddarhyttan installerade vi hästarna på den fina ridanläggningen vid Fors Gård. Sedan åkte vi till vandrarhemmet och fördelade oss på våra rum innan vi åt middag på en intill liggande restaurang.


FREDAG
Efter en god natts sömn var det dags att köra igång med tävlingarna. Dagen bjöd på strålande solsken och i det närmaste vindstilla, så det gällde att se till att dricka ordenligt. De medhavda paraplyerna kom väl till pass som solskydd.

Dagen började med veterinärbesiktning och ryttarmöte. Totalt deltog 16 lag i detta SM - längst att åka hade Gneisti från Jämtland som åkt 80 mil ENKEL VÄG!


TRAIL Redan i denna gren sprack tidsschemat ordentligt. Man hade ingen tidsbegränsing på de olika hindren och man fick i stort sett hålla på hur länge man ville på de olika hindren. Ett ekipage befann sig hela 28 minuter på banan och fick ändå poäng.

Josefine och Blakkur gjorde en fin ritt där Blakkur bara tvekade lite vid draperiet, en passage mellan bommar och madrassen, som skulle passeras. Hon fick dock domar kommentarerna att Blakkur så ofokuserad ut och emellanåt inte lyssnade på framåtdrivande hjälper. Uppställningen i samband med grindpassering var domarna heller inte nöjda med.

Grenen vanns av ett ekipage från Strokkur på 8,17p. Josefine & Blakkur slutade 9:a på 6,90p.


FLAGGLOPP En gren som verkar jätterolig att rida. Totalt deltog 23 ekipage och för 7 av dem gick det undan så rejält att de inte lyckades få ner flaggorna i hinkarna, vilket innebär att man inte får något resultat. Tove/Fagri-Blakkur gjorde ett helt lyckat lopp och ett där en av flaggorna ramlade ut hinken efter att ha varit i (innebär tidstillägg på 15 sek). Grenen vanns av ett ekipage från Stormur på 8,09p. Austurs representant Tove slutade på en jättefin sjundeplats på 6,19p.


DRESSYR Det var jätte roligt att sitta och se dressyren som avgörs i kür till eget musikval. Totalt deltog 23 ekipage. Helt klart är dock att det inte är de fina ridvägarna och formen som ger poäng, utan istället att hästen går flott och har schvungfulla rörelser.

Austurs tre deltagare gjorde jättebra ifrån sig, men fick samtliga domar kommentarer om att det var önskvärt med mer tölt i programen (gav dock inget nerdrag) och att det var för lite energi. Lina/Smalius slutade på delad 13:e plats på 5,03p, Filippa/Tor blev delad 15:e på 4,97p och Linn/Mósi blev 19:e på 4,53p. Vann gjorde ett ekipage från Stormur på 6,27p.


SHOW Det här var en gren som vi innan tävlingen inte hade en aning om vad som förväntades. Totalt deltog 21 ekipage, som bjöd på allehanda uppvisningar i mer eller mindre lyckade övningar i fridressyr, longering, tömkörning m.m. Austurs representant Emma/Auður äntrade banan till Smaklösas ”Det regnar kor” & ”Ponnyklubben” utklädda till en bonde och hennes ko. Det inleddes med olika longeringsövningar och övergick sedan till olika trick – yoga, stretching, rulla ut matta & bugning.

Detta visade sig vara ett lyckat koncept och Emma slutade på en 3:e plats på 6,53p. Vann gjorde ett ekipage från Jernhestur på 6,70p.


LÖRDAG
Det var att stiga upp ur sängen i ottan för att hinna äta frukost innan veterinär-besiktning och tävlingsstart. Även idag var det soligt, men inte lika varmt p g a blåsten. 


UNGDOMS 5-GÅNG Dagens första gren hade Linn/Mósi fått ”offra” sig på. Det är inte lätt att delta i femgång med en fyrgångare, men vi hade hoppats på att Mósi i alla fall skulle kunna klämma fram lite grisepass…. Det gick nu inte och dessutom blev det fel galopp, vilket drog ner poängen ytterligare. Grenen vanns av ett ekipage från Stormur på 6,03p. Linn/Mósi slutade på sista och 20:e plats på 3,63p.


UNGDOMS 4-GÅNG Totalt deltog 35 ekipage varav 3 från Austur – Lina, Emma & reserven Filippa. Emma lyckades bäst med en 15: plats på 4,97p (två felaktiga galoppfattningar förstörde dagen). Lina slutade på 22:a plats på 4,83p & Filippa blev 27:a på 4,63p. Grenen vanns av ett ekipage från Gneisti på 5,82p.


4-GÅNG SPECIAL Enda deltagande ekipage från Austur var Josefine/Blakkur, som inte hade någon direkt lyckat dag. Blakkur var inte riktigt på hugget och fattade dessutom en fel galopp. De slutade på 17:e plats på 4,0p. Grenen vanns av ett ekipage från Djarfur/Landi på 5,87p.


I samband med lunchen var det högtidlig inmarsch med arrangerande Járnhesturs lag som bildade fanborg till häst, alla lagen kom i bokstavsordning inmarscherande på plan, nationalsång och invigningstal av ordförande i SIFs sportutskott. 


LAG-SHOW Det här var ytterligare en gren som vi alla inte hade den minsta aning om vad de andra lagen skulle hitta på i. Show-programmen innebar en massa varianter på kadriljer och skådespeleri med mer eller mindre fantasifulla och påkostade kostymer till både ryttare och hästar. Hästarna var utklädda till drakar, bilar & indianhästar.

Vårt eget nummer - en "resumé" av historien om hur Tjelvar tände elden som förhindrade Gotland från att sjunka i havet när det blev kväll... för att sedan övergå i någon form av koreograferad discodans-gick alldeles ypperligt och tjejerna skötte sig med den äran. Jennys absolut osynkade försök till "dans" lockade många skratt hos åtminstonde en domare...... Laget från Strokkur vann på 6,27p - Austur kom 5:a på 5,80p.


LÄTT STILPASS Ytterligare en gren som någon fick ”offra” sig på eftersom vi saknade 5-gångshästar. Denna gång var det Josefine/Blakkur som fick ställa upp för laget och ge sig ut på passrakan. Tyvärr lyckades det inte bli den minsta tendens till ens grisepass, varför de och ytterligare ett ekipage fick dela på den 16:e och sista platsen på 0p.

Även denna dag drog ut på tiden och ryttarfesten inleddes inte förrän kl 20.30. Vi var alla fullständigt slut och valde att åka hem efter middagen.


SÖNDAG
Efter en natt med halvtaskig sömn -vandrarhemmet låg i anslutning till en restaurang som hade en trubadur som underhöll ganska högljutt fram till kl 02.00!!- kravlade vi oss upp ur sängarna till en ny tävlingsdag.


TERRÄNG Söndagens första gren med tre deltagare från Austur - Filippa som gick ut först, Linn och Tove. Arrangörerna hade lärt sig av misstagen från fredagens trail och faktiskt lagt in vissa begränsningar i banan, så att ekipagen inte fick hålla på hur länge som helst med att traggla på de olika hindren.

Alla tre tjejerna gjorde jättefina ritter utan några större problem - Blakkur vägrade på ett hinder men tog sig över vid andra försöket. Vi var jättenöjda och såg med tillförsikt fram emot hyfsade placeringar.

Det var dock med lite förvåning vi tog emot domarkommentarerna. Linn som tog ett hinder (en ca 45 cm hög stock) utan problem i första försöket fick 6 poäng på det hindret bland annat p g a Mósi inte hade hoppat tillräckligt "flott" och högt över?? Tove/Blakkur som vägrade en gång på samma hinder fick 4 poäng. Man blir lite fundersam på bedömningsgrunderna faktiskt.

På banans andra del (passering över en bro, genom en lada och hopp äver tre häckar) fick Tove/Blakkur bäst bedömning av alla - 9,13p!

Grenen vanns av ett ekipage från Sleipnir på 7,10p. Linn slutade på 14:e plats på 6,37. Filippa blev 17:e på 6,03p och Tove 22:a på 5,90p.


BASTÖLT Austurs representanter Tove/Blakkur hade ingen riktigt lyckad dag. Blakkur var väldigt travtaktig och fick bara ihop 4,0 poäng och slutade delad sista plats (=27) i klassen. Ett ekipage från Stormur vann grenen på 5,07p.


LÄTT TÖLT Inte heller Lina/Smalius gjorde någon av sina bättre tävlingar och slutade näst sist i klassen (=plats 18) på 4,2p. Grenen vanns av ett ekipage från Gneisti på 5,77p.


LÄTT TÖLT T2 För att vi skulle hinna med färjan hem till Gotland stuvade arrangörerna om i startlistorna så att Emma fick starta i T2 tillsammans med ytterligare två ekipage innan man tog lunch.

Ödde hade skött sig så bra på uppvärmningen, men när han väl kom in på banan så tog nyfikenheten överhanden och han var bara tvungen att kolla in domarna som satt i sina små bås. Detta gjorde att det blev lite väl inåtställd och mycket travtakt i tölten. Emma fick även domarkritiken att hon höll tyglarna (som ska vara lösa i varv två) fel? De lyckades få ihop 3,9p och slutade på 16:e plats. Ett ekipage från Stormur vann grenen på 6,13p.


Klockan 14.20 lämnade vi tävlingsområdet och då pågick tävlingarna fortfarande. Efter att i princip ha sträckkört kom vi fram till Nynäshamn ca 18.00 och i min bil hade Jennifer & Tove suttit och spelat kort i baksätet HELA RESAN!!! Framme i Nynäshamn släppte vi ut hästarna en stund och utfodrade oss själva med lite pizza/hamburgare.

När färjan angjorde Visby sa vi ”hej då” till varandra på bildäck och särskilt då till Josefin & Emma som under den kommande veckan åker till USA respektive Island för att jobba. Sedan återstod bara sista bilfärden hem till respektive hem därhemma.

Jag måste säga att tjejerna har varit jätteduktiga och kämpat på – många av dem i grenar de redan på förhand visste att det skulle bli svårt –för att inte säga omöjligt- att placera sig.


Det är ”storklubbarna” som toppar resultatlistorna med många superflotta tävlingshästar (förvånansvärt många fina passhästar). Det finns dock även stora klubbar som "tvingats" slå ihop med andra föreningar för att få ihop till ett lag.

Jag tycker dock att den största prestationen görs av de små klubbarna som t ex Dís, Garpur & Austur där i stort sett hälften av klubbens samtliga ungdomar deltar i laget. ”Man tager vad man haver” som Kajsa Varg sa och sedan är det bara att göra sitt bästa!

Ett stort tack till Jenny som haft fullt upp med att taktikprata och peppa tjejerna – du har gjort ett jättejobb. Tack även till Ulla, Jennifer & Sara som följde med som hejaklack och hjälpte till som funktionärer.

Vi hoppas på att vi kan få ihop ett lag till nästa års SM också, men just känns det som att alla behöver en stund att ladda om batterierna på!


SLUTRESULTAT: 1. Stormur 6,27p. 2. Djarfur/Landi  5,72p. 3. Járnhestur 5,65p. 10. Austur 5,12p. Total deltog 16 lag

  

"De Badande Vännernas" årliga badutflykt i Ängmansviken 18 augusti 2007

I lördags var det så dags för de badande vännernas traditionella badutflykt till häst. Vår ordförande, initiativtagare och organisatör Rosis Widegren, fanns på plats och lotsade oss in på den något svårmanövrerade gläntan där vi parkerade hästtransporterna.


DELTAGARE: i som deltog var: Rosis Widegren på Leiri, Anki Jonasson på Blesi, Irené Andersson på Gryla, Cia Stumle på Neisti och Agneta Hallenfur på hopphästen Rúmba.


Cia hade även i år medfört en stabil, hög metalltrappstege som möjliggjorde en värdig uppsittning barbacka i baddräkt. Rosis, som är yngst i gänget, tar sig dock upp på Leiri utan hjälpmedel, en imponerande syn!


Så skrittade vi ner för den lilla backen till Ängmansvikens fina sandstrand och ut i det inte alltför varma vattnet. Solen sken dock största delen av tiden och Leiri och Blesi tog sikte på Baltikum. Rúmba, som har dom kortaste benen, var ju tvungen att börja simma först och simma gjorde hon som en liten torped. Leiri och Blesi vände vid horisonten och kom frustande som små valar in mot stranden. Gryla och Neisti var lite tveksamma till att simma, men njöt av att plaska i vattnet.

 

Efter badet blev vi rikligt undfägnade av Rosis i hennes och makens mysiga lilla sommarstuga  som ligger precis bredvid. Hästarna fick morötter (Widegrens of course!) och vi bjöds på kaffe, juice och  bröd med tillbehör, bullar och en jättegod saffranspannkaka med salmbärssylt och grädde. Cia hade bakat en mumsig sockerkaka och vi lät oss väl smaka där vi nöjda satt i solen på terrassen. Så var det dags att tacka för en trevlig dag och bege oss hemåt.

Ungdomarna hade barnridning på Fårsöunds marknad 28 juli 2007

Med bara ett par dagars varsel bestämde Austur-ungdomarna att de skulle försöka dryga ut ungdomskassan -bl a inför kommande Lag SM- genom att köra barnridning på Fårösunds marknad.


Djungeltelegrafen gick och efter lite ringande och SMS:ande hade Emma ordnat med OK från arrangerande Fårösund GOIK och plats för ridning nedanför "gamla hotellet" . 


Fem hästar skramlade vi ihop – Blakkur, Auður, Kalle, Nökkvi & Jullan och en hel kader med ”ledare” som byttes av - Emma, Tove, Sara, Lina, Jennifer, Fia och Olivia. Ingrid och Helena var med ”till fots” som hjälmutprovare och kassörer.


Vädret var varm och marknads-besökarna många. Emellanåt var det faktiskt kö med förväntansfulla små ryttare - ja många red faktiskt både två och tre rundor. Det var även ett flertal Austur-medlemmar som passerade förbi och i förbifarten passade på att prata bort en liten stund. Hästarna skötte sig ypperligt och till och med "Turbo-Jullan" gick hur snällt och fint som helst med de riktigt små ryttarna, men så fort de blev lite större/äldre då ökade hon på stegen rejält.


Vi började i samband med marknadsstart kl 10.00 och höll på fram till kl 15.30 då leden av hugade ryttare började glesna markant. Annars var det god snurr på det hela och det klirrade rejält i ungdomskassan.

Ridkurs med Haffi Gislason på Norrvange i Lärbro 14-15 juli 2007

Haffi Gíslason var tillbaka på Gotland och 15 ekipage deltog i denna ridkurs.


DELTAGARE: Ingrid Wahlén/Fagri-Blakkur & Tritla, Fia Lundberg/Jullan, Karin Rüger/Disir, Linn Svensson (u)/Mósi, Emma Wahlén (u)/Auður, Sara Lundberg (u)/Nökkvi, Erika Amnér (u)/Salka, Zenita Strandänger/Tyr, Monika Östberg/Tor, Eva Falkgren/Gáta, Irene Andersson/Mánadis, Vonna Norrby/ Glitnir, Antonia Baumert/Blakkur, Annika Hedberg/Kráki & Malin Johansson/Teitur.


Lördagen inleddes med att ridhuset delades in i fyra delar med hjälp av hinderstöd och band. I dessa "bås" fick vi sedan lära oss att longera våra hästar med lina, träns & grimma i skritt, trav och i vissa fall galopp. Hästarna måste lyssna och vara uppmärksamma på de signaler vi ger - skritt/trav/halt. Detta var en fortsättning på vad Haffi gick igenom på unghästclinicen kvällen innan. Vi arbetade även med att från marken få hästarna att flytta sin bakdel med hjälp av en snabb "skänkel-signal" med två fingrar mot baken.


Eftermiddagens lektion koncentrerades på att få hästarna att jobba mer med bakdelen. Från en stillastående "one-rein-stop" skulle vi med "skänkel-fingrar" flytta hästarnas bakdelar något steg. För orutinerade hästar är detta jättejobbigt - ja min egen unghäst tappade balansen och gick nästan omkull då vi provade denna övning.


Efter kursdagens slut inbjöds till gemensam grillkväll på Kauparve hemma hos Wahléns. Fias sambo Patrik och deras kompis Johan hade fixat i ordning jättegod grillmiddag och Emma hade bakat kladdkaka till efterrätt. Efter middagen passade Haffi på att visa longering med 4-åriga Sigga, som var en av de hästar som absolut INTE ville kliva på transporten för att åka på unghästclinic. Nu fick hon sig en "duvning" på gräsmattan istället.

Det diskuterades naturligtvis massor med häst och Haffi visade jättefina bilder från Island....... och nää då det var väl ingen som blev sugen på att åka dit!! 


Söndagen inleddes med ridpass kl 08.00. Vi fortsatte med att få hästarna att jobba under sig med bakdelen  i skritt och tölt.

"Det är vårt ansvar att få hästen att gå i form, trampa under sig och bära upp sig". På eftermiddagen red de flesta grupperna utomhus eftersom ridhuset var så fruktansvärt dammigt. Ett tag gick det inte att se hästarna på andra sidan ridhuset!!! Ute var det mycket trivsammare - soligt och varmt om än lite blåsigt.


Vi fortsatte att jobba att få hästarna att trampa under sig i tölten - mycket ridning i serpentinbågar i LÅNGSAMT TEMPO! Haffi vill även att vi inte ska sitta ner så mycket i tölten utan att vi ska använda den lätta töltisitsen där det "endast är troskanten" som ska vara i sadeln. Detta för att hästen ska få lättare att jobba med ryggen. Ett par hästar som hade problem med för hög form i tölten fick hjälp att hitta rätt form med ett grimskaft mellan nosgrimman och sadelgjorden.


Passläggning testades på två hästar. Glitnir har lagts i pass förut då han visades som hingst på Island i sin ungdom. För Blakkur var det nog en ganska ny upplevelse och har vi lite "flyt" på Lag SM så kan vi nog få ihop i alla fall några poäng i stilpass!!! 


Som avslutning på helgen fick Haffi lastträna med Evas Gáta. På lördagen hade Eva stått i 7 timmar! innan Gáta klev på transporten. Idag gick det på ca 15 minuter - förhoppningsvis hann Haffi med färjan tillbaka till fastlandet.


Det har varit både givande och trivsamt med många glada skratt. Haffi har ett så enkelt och tydligt sätt att förklara saker så att det inte bara blir begripligt utan GLASKLART! Det uppskattades även att ridkursen -om man bortser från starttiderna på morgonen- bedrievs nästan helt utan klocka. Uppstår ett problem så jobbar man vidare med det tills det är klart och sedan tar man nästa gäng. Sköter hästarna sig jättebra eller verkar trötta i huvudet, så kan man bryta där.

Unghästclinic med Haffi Gíslason

i Lärbro 13 juli

I samband med att Haffi kom till ön för att hålla ridkurs väcktes tanken på att förlänga helgen med några timmars genomgång i grundläggande unghästträning. Det blev till slut en hel del folk som samlades i Lärbro och av tänkta 6 deltagande hästar så blev det till slut fyra - två ville inte gå på transporten.


Haffi visade hur han från marken med hjälp av -inledningsvis- löslongering med 3-årige hingsten Thor befäster ledarskapet och "skriver kontraktet" om vem det är som ska bestämma - hästen eller människan. Löslongering sker bäst i en rundcorall med höga täta väggar som hästen inte kan forcera eller se igenom. Vid longering med lina kan man använda sig av hinderstöd och rep/eltråd som man gör en ruta av, så att man får en avgränsad yta att hålla till på.


"Att sätta gränser är inte samma sak som att vara elak"


Sedan gick han vidare med longeringsträning med kapson, lina och longerpisk och visade hur han med hjälp av sin egen position, röst och emellanåt även med spöt fick hästen att gå framåt i skritt och trav och att göra halt. Placerar man sig bakom bogbladet är man framåtdrivande och framför hästen betyder man "stopp/halt". Viktigt är även att hela tiden hålla sin  uppmärksamhet riktad på hästen, så att man är med på vad den kan "hitta på". Haffi visade därefter longering med 4-årige Gotnir, 3-årige Tjaldur och 5-åriga Tritla. Dessa tre hästar varierade mellan att vara mycket longeringsvana och att inte ha blivit longerade alls.

 

Med vissa hästar fick han emellanåt vara rätt så bestämd med att sätta gränsen för hästen - att halt verkligen betyder halt och inte bara sakta av. Man måste verkligen kräva att hästen ska stå helt stilla. Genom att "nollställa" sig själv och sin kroppshållning -vara tyst och inta en passiv hållning med kroppen- och att sänka spöt visade han hästen att han var nöjd med vad den presterat. Spöt och rösten ska inte användas hela tiden utan bara då hästen inte går fram som den ska eller gör halt tillräckligt snabbt. Longera korta stunder -framför allt med en unghäst- och variera träningen mycket. Hitta på saker som överraskar hästen -växla mellan skritt/trav/galopp och halter- annars kan den börja tycka att det är tråkigt.


Accepterar hästen inte longering kan man till en början jobba med hästen närmare sig och vänja den att flytta bakdelen. Två olika övningar är "promenad" där hästen får gå snett (ca 45-60 graders vinkel) framför ryttaren med huvudet mot en vägg som stöd, så att hästen får jobba med att trampa under sig med bakbenen. "Finger-skänkel" där hästarna ska att flytta sin bakdel med hjälp av en snabb "skänkel-signal" med två fingrar mot baken.


Haffi var även inne på att det skiljer sig mycket mellan unghästar som är uppfödda på Island och här i Sverige. De Islandsfödda hästarna är flockuppfödda och  får tidigt lära sig att visa respekt i sin hästflock - något som den överför till oss människor.


"Det ska inte vara för mycket morötter och wienerbröd"


De svenskuppfödda hästarna är mer hanterade och får ofta för mycket "morötter & wienerbröd" vilket kan göra att de blir fräcka, buffliga, gåpåiga och inte visar respekt för oss människor som flockledare.


DELTAGARE:  Gun Holmberg, Eva Falkgren, Cilla Ohlsson, Anneli Ohlsson, Gunilla Sundberg, Ulrika Sundberg, Ingrid Wahlén, Emma Wahlén (u), Fia Lundberg, Sara Lundberg (u), Anette Björklund, Ulla Andersson, Helena Duveborg, Helena Nilsson, Lotta Amnér, Erika Amnér (u), Malin Johansson

En introduktion i Trick Träning med

Ellen Carlsson 5 juli 2007

Allt började egentligen med att Emma ska tävla show (=markarbete) på Lag-SM. Tanken uppkom då att hon kanske skulle kunna träna in några trick med sin häst. Efter kontakt med Ellen visade det sig att hon även tränat en del trick med sina hästar och hon erbjöd sig då att hålla en liten genomgång i trick-träning.

Ellen är inte utbildad instruktör i ämnet, men har som sagt tränat trick med sina hästar. Hon är med i NTT-sällskapet och har kommit upp på deras "silver-nivå" även om hon inte avlagt några prov.


Till slut blev vi fyra med hästar och fyra utan, som samlades på Norrvange i Lärbro för en liten introduktionskurs i Trick-träning.

Tanken var att vi skulle få lite "hum" om "tänket" kring hur man tränar in olika trick. Det gäller att belöna hästen ofta till en början - egentligen så snart man ser att den utför tendenser till vad man vill att den ska göra. Sedan kräver man lite mer för varje gång för att den ska få sin belöning = godis. .

Till en början måste man kanske handgripligen hjälpa hästen innan den förstår vad man vill att den ska göra. Annars är signalen en "knackning" med handen eller ett spö på den kroppsdel man vill ska "agera". Ge i början hellre för mycket belöning än för lite och träna inte för långa pass - allt bygger på att hästen tycker att det är roligt. 


Det trick vi alla började med var "yoga". Hästen ska böja huvudet bakåt längs sidan och samtidigt lyfta bakbenet så att nos och bakben nästan möts. Redan här kunde man se att hästarna hade olika lätt för det här med trick - några lärde sig detta snabbt (och ville nästan inte sluta!) och för andra gick det långsammare.......


NTT:s hemsida kan man se utbildningstrappan med olika trick. Man bör -för att stärka sin position som ledare- börja med underkastande trick t ex yoga, buga & stå innan man går över till de "dominanta" övningarna som t ex spansk skritt, stegring mm.

Vi provade även på bugning, spansk skritt, backa/rygga och inkallning. Vi höll sammanlagt på i ca 3 timmar med en halvtimmes kaffepaus och diskussion i halvtid.


Det gäller även att träna på ett inte alltför aptitligt underlag - ska belöningen vara värd något ska den vara det enda ätbara som finns i närheten. Ett annat hett tips är i alla fall att ha en magväska till all belöning. Då slipper man proppa in en massa morötter innanför byxlinningen eftersom fickorna på ridbyxorna (om det alls finns några) inte brukar vara så väl tilltagna.

Det var en trevlig och lärorik kväll som säkert gav mersmak för många!


DELTAGARE: Emma Wahlén/Auður (7år), Ingrid Wahlén/Blakkur (17år), Fia Lundberg/Sigga (4år), Petra & Maja Söderholm/Agaton (shettis 8 år). Till fots Malin Johansson & gästande Nora Hägglöf (medlem i Gauti) samt Inger Mårtensson & hennes dotter Natalie (Sthlm).

Kom ihåg att det inte är tricken i sig som är målet, utan den stärkta kommunikationen.

Officiell tävling hos Dís på Hemfosabanan

16 juni 2007

Det var ett förväntansfullt gäng som samlades vid färjeterminalen på fredagseftermiddagen den 15 juni. Fyra ungdomsekipage från Austur på väg till sin allra första "riktiga" tävling..... Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli, Tove Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfda, Linn Svensson & Mósi från Stenstuge & Emma Wahlén & Auður från Fleringe. Med som coach Jenny Lindley och som "hinknissar" och chaufförer Ingrid Wahlén & Cilla Beite-Börjesson.


Det måste erkännas att vi var lite nervösa för hur det skulle funka med hästarna på färjan, men det visade sig inte vara något problem alls. Till och med våran Auður som knappt kan stå stilla uppknuten i stallgången skötte sig jättebra. Tänk vad en påse hö kan göra susen!


Natten tillbringade vi i Ulla Anderssons sons hus halvfärdiga hus någon mil från Hemfosa. Stackars Emma hade dagarna innan resan blivit angripen av en elak bacill och nu fått rejält ont i halsen och ett öra. Hon laddade inför tävling med ett par Alvedon och en natt med halvtaskig sömn!


Lördagsmorgonen  inleddes med "revelj" kl 06.15. Efter frukost packade vi in oss och hästarna i bilar och transporter och åkte på smala jättekurviga vägar till Hemfosa. Det var nog lite nervöst för tjejerna att denna gång göra allt "på riktigt". Incheckning med kontroll av vaccinationsintyg, pass och hästägarförsäkran + veterinär-kontroll. Alla hästarna gick i genom.

Det var även första gången för både ryttare och hästar att rida med tre ekipage på banan och med tre domare. Några red i fina nya ridkavajer och andra i Austur-ungdomarnas fina nytryckta ungdomströjor!


Dagen inleddes med uttagning i lätt 4-gång för ungdomar och i klassen deltog 22 ekipage. Emma/Auður lyckades bäst och kvalade in till A-final som 4:a med 5,23 p. Lina/Smalius placerade sig som 11:a med 4,77p men hade tur och fick en plats i B-finalen efter en strykning. Linn/Mosi fick 4,57p och hamnade lite längre ner i resultatlistan tätt följd av Tove/Blakkur på 4,37p.

Uttagning i Lätt tölt ungdomar: Även här lyckades Emma bäst i uttagningen med 4,53p, vilket innebar placering 7 och en plats i B-finalen. Emma valde dock att stryka sig vilket innebar att 11:e placerade Lina även i denna klass fick en B-finalsplats. I nedre delen var ordningen denna gång omvänd med Tove/Blakkur 3,37p (=17 plats) tätt följd av & Linn/Mósi 3,27p på 18:e plats.


Vid ett tillfälle under dagen ropade speakern ut att det var två hästar som rymt ur sina hagar, och det visade sig vara busgrabbarna Auður och Mósi..... vilka annars!! De fångades dock snabbt in igen.


Lätt 4-gång ungdomar B-final. Lina fick rådet av Jenny att satsa på mer fart och mindre krav på form i traven och det rådet resulterade i att hon "red upp sig" till en 3:e plats (totalt 8:a) med 4,93p. Smalius var dock rejält trött och Lina fick driva på ordentligt i galoppen.

Lätt 4-gång ungdomar A-final: Även Emma fick rådet att "gasa" mer i både trav och galopp, och även om hon inte lyckades förbättra sin poäng från uttagningen, så red hon upp sig placeringsmässigt (trots att det till hennes fasa skulle ridas i vänster varv!) och slutade 3:a på 5,21p.


För att försäkra oss om att slippa regn så hade vi packat ner regnställ, paraplyer, stövlar och annat och minsann fungerade inte det tricket! Solen sken hela dagen, men eftersom det blåste en del så var det ändå inget direkt "shorts" väder. Alla hade dock lyckats bli solbrända i ansiktet - somliga mer än andra. Cilla konstaterade att Lina inte skulle ha bränt sig så mycket om hon inte envisats med att ha "fejset i ansiktet".....☺


Detta var Dís första officiella tävling, och de skötte arrangemanget med den äran. Banan i Hemfosa var fast och fin, men blev allt dammigare ju längre dagen led (trots vattning). Man inser att det kommer att krävas mycket jobb och tid innan vi får en lika fin och fast bana i Fleringe......  

Under dagen hade vi hört rykten om kulingvarning på Östersjön och vi blev lite oroliga för att vi inte skulle få åka med kvälls båten hem. Visserligen blåste det en del, men ombord kom vi och trots att det gungade en del så stod hästarna lika stilla som förra resan.

Det var ett mört, rosa "grillat" gäng som åkte av båten hemma i Visby vid 23-tiden. Glada och nöjda över en trivsam och lärorik tävling, men mest över stärkande gemenskap för ungdomarna inför kommande bravader.

Ett stort tack till Jenny för att du åkte med och coachade! Du är guld värd!

Vårtävling i Fleringe 26 jmaj 2007

Årets vårtävling fick ett något annorlunda upplägg eftersom tävlingen kombinerades med ungdomarnas kval till Lag-SM. Bland annat så var det lite fler grenar som erbjöds, även om "de gamla vanliga" såsom lätt tölt och trail fanns med. I många av grenarna gavs även poäng för sits & inverkningar. Domare var Anna-Lena Berg.

Vi hade även denna gång en "katt bland hermelinerna" i Nadine Lindholm på russet Torulf, som deltog utom tävlan i terräng & trail.


Dagens första gren -CR1 Terräng- startade kl 08.00 i ett grått och kyligt väder. I terrängen måste man ha säkerhets-väst på sig och tur var väl det eftersom Sara hade oturen att ramla av då Nökkvi sprang in under ett träd. Linn Svensson vann grenen på 6,7p.

Enda deltagaren i T2 -Emma Wahlén & Auður- fick 4,2p.

Lätt tölt lockade fyra deltagare och vanns av Vonna Norrby & Glitnir på 4,5p.

Bastölt T7 hade elva deltagande ekipgage. Två tävlingsovana hästar diskvalificerades då de blev lite rädda för högtalaren och lämnade banan. Grenen vanns av Olivia Larsen & Nattfari på 5,3p.

Fyrgång special med två deltagare vanns av Vonna Norrby & Glitnir på 4,8p.


Allteftersom dagen gick blev vädret bara bättre och bättre. Till slut var det ett strålande solsken. Det var fler än undertecknad som "bländade" omgivningen med sina bleka ben och som framåt eftermiddagen hade fått axlar som antagit en mer rosa färgnyans.

Ungdomsfyrgång lockade största startfältet -16 ekipage. Grenen toppades av Olivia Larsen som fick poägen 5,4 på Nattfari och 5,3 på Frami.

Trail vanns av Emma Wahlén & Auður på 6,6p. Domaren var djupt imponerad av alla duktiga trailhästar.

Dressyr. Detta var första gången man hade möjighet att rida i kür (ett helt eget program anpassat till den egna hästen och till egen vald musik. Det var även premiär ridning på Ullas helt nyanlagda dressyrbana. Grenen vanns av Filippa Östberg & Tor på 5,8p. Filippa tävlar normalt dressyr på stor häst, men det här gick ju också lysande.


Tidschemat var ganska pressat eftersom domaren hade ett flyg att passa. Tidschemat sprack ganska tidigt och p g a det blev det tyvärr inga finaler i de två största gångarts-grenarna.Nu är det bara för Lag-SM ungdomarna att vänta på besked från SIF om vilka som får vara med i laget och vilka två som blir reserver. Lycka till!


Ett stort tack till domare Anna-Lena Berg, tävlingsledare Jenny Lindley, domarsekreterarna Ingrid Jacobsson & Antonia Baumert och alla övriga som ställde upp som funktionärer - Utan er blev det ingen tävling!


Några "coachning" från domaren till ungdomarna:

- var inte så försiktiga i inridningen på o valbanan. Skritta inte utan passa på att "känna" lite på hästen i tölt innan speakern säger till er att komma fram i första gångarten.

- Dressyr. Även här har man möjlighet att känna lite på hästen på banan innan man rider "in" (börjar sitt program) vid A och sedan hälsar på domaren och visar att man är klar att börja.

- Banan var väldigt tung idag. Detta innebar att tölt-poängen för många (framför allt lite travaktiga hästar) blev väldigt låg. Normalt är banorna mycket hårdare.

- försök få lite mer fart och "schvung" t ex i galoppen. Var inte rädda att driva på. Det går inte så fort som man tror när man sitter på hästryggen.

-i de grenar där det ingår ökningar på långsidorna, så vill man som domare verkligen se en ökning. Korta upp till ett väldigt kort tempo på kortsidorna så att man ser en märkbar tempoökning på långsidorna. 

Austur gästade Radio Gotland & "Maries Café"

18 maj 2007

Så blev det då äntligen av - Austurs medverkan i "Maris Café". Det var först tänkt i februari, men då var det snålblåst och snöstorm, så det passade verkligen  bättre idag då Visby bjöd på både solsken och värme.

Programmet började inomhus med det lite mer allvarliga ämnet om den nybildade stödgruppen med föräldrar till barn med ADHD. Efter halva programmet var det sedan vår tur och Mari pratade runt bland några medlemmar och fick veta mer om islandshästen. Ulla Andersson informerade om klubben.

 

Programmet avslutades utomhus där Rúmba och Leiri betade lugnt i en hage mellan Radiohuset och trafikbruset från Östra Hansegatan. Radio Gotlands kanalchef Helena Bremberg & Mari själv -i full radiomundering med sändare på ryggen , headset och mikrofon i handen och ett stadigt grepp om hornet på Rúmbas sadel- fick sedan varsin ridtur på hästarna. Till en början såg det lite nervöst ut, men det gick strax bättre!


Ett stort tack till alla medlemmar som medverkade på "cafét". Kul att det blev så många ungdomar, så det inte bara blev en massa "tanter". Detta var ett gyllene tillfälle att göra lite reklam för Austur i allmänhet och Islandshästen i synnerhet!!


DELTAGARE: Olivia Larsen, Rosis Widegren & Leiri, Suzanne Wahlström, Agneta Hallenfur & Rúmba, Linn Svensson, Sara Lundberg, Lina Börjesson, Malou Wahlström, Ulla Andersson, Maria Smedberg & Ingrid Wahlén.

Tävling i Þolreid i Fleringe 17 maj 2007

Så har vi skrivit ännu ett kapitel Austur historia, då klubbens första tävling i distansritt arrangerades i Fleringe den 17 maj. Þolreid kan översättas med ungefär "distansritt för islandshäst". Arton ekipage deltog och vädret var bästa tänkbara = strålande sol.


Innan start var frågetecknen många för oss alla. Hur fort vågar jag rida? Hur ska jag klara pulskontrollen? Det är mycket detta som Distansridning går ut på - att lära känna sin häst. Att veta vilket tempo den klarar av att gå i. Veta när den är trött. Att den klarar av att gå genom vatten helt ensam. Veta att den klarar av att rida om andra och att bli omriden....


Ekipagen startade på den 1,7 mil långa banan med 4 minuters mellanrum. Längs vägen bildades emellanåt smågrupper då några red ikapp andra, bland annat på en 5 km slinga av banan som reds två varv runt ett träsk.

Stackars Malou/Hamar tvingades bryta efter nästan halva ritten, då Hamar tappade en sko. Ulla fick göra "utryckning" och hämta upp ekipaget ute på banan.


Cilla Beite-Börjesson (som ställde upp trots bihåleinflammation!!) & maken Lelle hade ett hektiskt jobb med att pulsa alla i målfållan. För att alla skulle se hur hästens puls ändrades så pulsades de innan start (=vilopuls), vid målgång, samt 10 och 20 minuter efter målgång. 

Den viktigaste pulsningen skedde dock senast 30 minuter efter målgång då pulsen skulle vara lägre än 56 slag/minut för att man skulle slippa strafftid. Alla hästar utom två klarade den gränsen.


Det finns lite tips om hur man kan få hästens puls att sjunka snabbare - att inte låta den äta, se till att den dricker, att den kissar eller att kyla den med vatten på kropp och ben.


RESULTAT 1,7 MIL

1. Linn Svensson (u) & Mósi 1.22:30

2. Fia Lundberg & Jullan 1.24:52

3. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur 1.27:45

4. Emma Wahlén (u) & Auður 1.32:40

5. Lina Börjesson (u) & Smalius 1.38:24

6. Annika Hedberg & Kráki 1.39:35

7. Pia Bergman & Tyra 1.43:02

8.. Karin Rüger & Disir 1.44:12 (+10)

9. Natalie Althin (u) & Snillingur 1.48:26

10. Sara Lundberg (u) & Nökkvi 1.49:17

11. Irene Andersson & Grýla 1.49:50

12. Agneta Hallenfur & Rúmba 1.50:00

13. Rosis Widegren & Leiri 1.56:10

14. Gunilla Werling & Vaka 1.58:15

15. Lotta Molund & Kraftur 1.58:25 (+10)

16. Pernilla Werling & Dreyri 2.01:40

17. Malou Wahlström (u) & Hamar     DNF  


RESULTAT 1,2 MIL

1. Eva Falkgren & Gáta 1.38:35

 

Ett exempel på detta var Fias Jullan som vid målgång hade en puls på 172 slag/minut, men efter att Fia kylt henne med vatten var pulsen nere på 54 slag redan efter 20 minuter.

Snabbast runt banan var Linn/Mósi, som avverkade den på 82 minuter vilket innebär en snitthastighet på ca 12,5 km/h.

Slutligen kan man väl konstatera att våra små pållar orkar mycket mer än vi tror, vilket visade sig genom att alla hästar utom tre var under 56 slag redan efter 20 minuter. Alla hittade -trots farhågor innan start- runt på den delvis snitslade banan. Ja, till och med Agneta red rätt trots att hon fick en karta.....

Dressyrkurs med Ulrika Wendéus

12-13 maj 2007

Tio ekipage samlades i Norrvange ridhus i Lärbro för att gå dressyrkurs.. I samband med lördags lunchen anslöt ytterligare några intresserade för att delta i teorin, som hölls på Lärbro skola.


Ett kür-program ska innehålla minst 14 moment och programmet ska vara uppritat på en särskilt blankett som domaren ska ha. Man behöver inte ha en massa svårigheter i programmet utan det är bättre att rida enklare moment och göra det bra. Man rider till musik och det är bra om denna inte är för "störande" utan hellre lugn och harmonisk.


Natten mellan lördag & söndag var det ungdomsträff med övernattning hos Wahléns. Sju ungdomarna åt taco-middag och övade kür-program med höga knä uppdragningar i köket, åt godis och popcorn och bäddade ner sig framför TV:n och finalen i Eurovision Song Contest. Den första somnade efter 10 låtar.... På söndagen ringde väckarklockan kl 06.30 och första ridpasset startade kl 08.00.


Totalt blev det fyra rid-pass, som alla anpassades efter varje ekipages nivå och målsättning. Som avslutning fick de som ville, rida sina alldeles egenhändigt komponerade kür-program och tjuvträna lite inför vårtävlingen.


DELTAGARE: Malin Johansson/ Teitur, Malou Wahlström/ Hamar, Olivia Larsen/ Nattfari, Linn Svensson /Mósi, Emma Wahlén/ Auður, Cilla Beite-Börjesson/ Reifnir, Gunilla Werling/ Vaka, Lina Börjesson/ Smalius, Antonia Baumert/ Blakkur & Ingrid Wahlén/ Fagri-Blakkur. ENDAST TEORI: AnnBritt Solberg, Ingrid Jacobsson, Vonna Norrby, Rosis Widegren, Ulla Andersson, Suzanne Wahlström. 

Guld-pengs-kurs" för ungdomarna i Garda 21-22 april 2007

Fjorton  ungdomar deltog i den "Guldpengs" finansierade ridkursen för Petra Jägmo helgen den 21-22 april på Sindarve i Garda.

LÖRDAG: Dagen började med ridlektioner. På lunchen var det stor dramatik då Lina kom ut för att ta in Smalius och hon såg stora blodpölar i hagen och sen såg Galsi stående med blod forsande ner för ena frambenet. Olivia störtade ut med en trasa och försökte stoppa blodflödet så mycket som möjligt innan de fick tag på ett tryckförband. En veterinär kom så småningom och det blev 3 stygn för lille Galsi, vad som hänt är det ingen som vet riktigt.

Eftermiddagens lektioner fortsatte utan vidare missöden under veterinärens besök och Nadine och Thribbi fick en privatlektion. När alla lektioner var klara så fick hästarna lite hö och vi gick till baracken och ordnade med rummen. Alla sov 2 & 2 förutom Erika, som sov på madrass på golvet inne vid Linn och Tove och Elias fick det lyxigt med ett eget rum som han ville. Efter en timmes doningar i baracken fick vi middag inne hos Blenda, en jättegod kyckling-gryta med ris serverades. 


Efter middagen drog vi fram spelen och spelade och såg på film resten av kvällen. Alla var trötta (förutom jag) så det blev en rätt tidig kväll, de flesta gick och la sig mellan 23-00 någon gång.


SÖNDAG: På söndagen var det frukost inne hos Blenda kl 08:30, och efter frukosten gick några till stallet och fixade där och några gick och städade rent i Baracken. Två lektioner hann vi med innan lunch och 3 efter, Maria hade varit hemma och hämtat Korpa så även hon kunde vara med och rida på söndagen.

Efter lektionerna var det bara att packa ihop hästarnas saker och städa rent i stallet för att sedan bege sig hemåt. Alla verkade nöjda, men trötta efter helg med många skratt och en hel del dramatik. Under hela helgen pågick en kamp om att få med Linn och Elias på bild utan någon arm, hand eller annat i vägen för kameran. Vi lyckades några gånger i alla fall, men vi fick minsann kämpa för det


Så nu var större delen av "Guldpengen" pengarna använda och nu återstår bara att skriva en rapport till Leader+. Hoppas det blir många ungdomskurser även i framtiden, men det får i väl se till att det blir nu när vi faktiskt är tillräckligt med ungdomar för att fylla en kurs. =)   //Emma

 

DELTAGARE: Elias Stuxgren/Birta, Emma Wahlén/Auður,  Erika Amnér/Salka, Filippa Östberg/Tor, Jennifer Nilsson/Valle, Josefine Strandänger/Tyr, Lina Börjesson/Smalius, Linn Svensson/Mósi, Malou Wahlström/Hamar, Maria Smedberg/Galsi & Korpa, Nadine Lindholm/Thribbi, Olivia Larsen/Frami, Sara Lundberg/Nökkvi och Tove Wahlén/Blakkur 

Lösgörande träning för ryttare i Visby 21 april 2007

Jag är ganska säker på att jag var inspirationskälla (hm… det låter så positivt) till prova-på-kursen i Salsa i lördags. I vart fall var det när Marina Yttergren, med bekymrad min, betraktade min stela och krampaktiga (jajamän, så illa är det!) töltträning som vi första gången hörde talas om sambandet mellan rörelserna i salsa och töltsitsen.

Men  inget ont som inte har något gott med sig brukar man säga. I lördags var vi ett gäng Austur-medlemmar med kompisar som samlades i Wisby glasblåseri för att prova på salsans svåra danskonst.


Två duktiga instruktörer gjorde sitt allra bästa för att få fart på våra bäcken samtidigt som vi skulle hålla överkroppen stilla. Marina, som själv dansat salsa i flera år,  tyckte att vi var jätteduktiga att hänga med i svängarna! 

Efter en kvart så var vi rejält varma och svettiga, det kändes himla skönt efter att ha frusit häcken av sig ute i Sindarve på förmiddagen. Det var jättekul att få testa även om det var ett par rump-skakande övningar som jag inte fixade.  Dessutom häftig musik och glada människor – det kan klart rekommenderas.

Själv ska jag försöka ta med mig känslan upp i sadeln och förhoppningsvis hjälpa, eller åtminstone inte motarbeta, Tor med tölttakten. Fast först måste träningsvärken i mage och midjeparti  gå över. Tack Marina för att du tog initiativet till denna eftermiddag!!  /Monica Östberg 

Föreläsning: Tema Hovvård i Visby

8 mars 2007

I torsdagskväll höll hovslagare Cia Hellgren-Odén en intressant föreläsning om hästens hovar, med särskild inriktning på problemet fång och bärrandsröta. Det var avelsutskottet som bjudit in intresserade och vi var c:a 25 medlemmar som samlats i ridhusets cafeteria i Rävhagen.

Cia har varit verksam som hovslagare i drygt 15 år  och hon är väl förtrogen med islandshästar. En period var hon ordförande i Austur.


Cia gick först igenom hovens uppbyggnad och olika delar. Mot slutet fick vi också exempel på hur en rätt verkad hov ska se ut och varför det är viktigt att en häst inte har för lång tå t.ex. Det är något som ibland förekommer just på islandshästar för att korrigera en oren takt eller för att få högre ”lyft”, men eftersom det innebär att tåaxeln inte är rak utan bruten bakåt ger det skador och förslitningar på senor och leder. Alltså ingen bra idé!


FÅNG: ”Fång är en diagnos men flera sjukdomar”, sa Cia. Det finns en tydlig ökning av antalet fånghästar säger hon och jämför hästarnas situation med människornas; för mycket mat i förhållande till arbete. Fång orsakas av att det blir en förändring av ph-balansen i grovtarmen.

Symtomen är att hästen får puls och ont i hovarna, en del kan ha mycket ont och sträcker frambenen långt framför sig. I sämsta fall kan hovbenet påverkas, rotera eller sänkas. När hästen verkas kan man se att lamellranden blivit bredare och det finns spår av blod i den. Hovslagaren kan hjälpa hästen med lämpliga beslag när det akuta skedet är över, eller korta av tån om hästen ska gå barfota. Veterinär kan skriva ut smärtlindring.

OLIKA ORSAKER TILL FÅNG: Foderfång, för mycket protein eller kolhydrater. Obs! Inte bara den första betesperioden kan var för proteinrik, även en varm lång höst med nytillväxt ger högt protein. Frostnätter som följs av varma dagar kan ge ökad kolhydrathalt i betet. Förgiftning, hästen kan ta sig för att äta giftiga örter t.ex. om betet inte räcker till.

Belastningsfång, överviktiga hästar. Kvarbliven efterbörd, om efterbörden inte har släppt efter ett par timmar ska veterinär alltid tillkallas.

En hovbenssänkning kan gå tillbaka, men det tar tid. Det tar ett år för hoven att växa ner. Därför kan spår av fång synas länge.

BÄRRANDSRÖTA: Cia skiljer på bärrandsröta och ”white line deciese”. En häst som får en hålighet innanför hovväggen där grus och smuts samlas kan drabbas av bärrandsröta om området/håligheten  inte hålls rent. Det är inte helt ovanligt på unghästar. Hovslagaren kan ge råd.


Om hovens horn är mjöligt och smuligt när man börjar göra rent ett angripet ställe kan det bero på en svampinfektion = white line deciese. Då måste hovslagare ta bort allt skadat horn och desinficera området. Sedan är det mycket arbete med att tvätta och hålla rent tills hoven växer ut igen. Ibland kan det behövas gipsbandage.  Det läker ut så småningom och skodda hästar drabbas inte.  

Det finns fyra olika svamparter som kan angripa hoven och de trivs bl.a. i hästgödsel och fukt. Redan på 1800–talet förekom dessa svampar vet man,  men idag när hästarnas antal har ökat och man har en hästhållning med  fler hästar som  går på en mindre yta kan miljön belastas för hårt. Lösdrift med ligghall kan vara en sån miljö. Det finns anledning att verkligen kolla sina hästars hovar och att ha en bra hovslagare är guld värt!

Ungdomsträff inför Lag-SM 17 februari 2007

Idag hade vi träff för klubbens blivande kvallag till Lag SM. Det blev träning mellan kl 11.00-15.00 med en lunchpaus.Glädjande nog så hade nästan alla lagmedlemmar dykt upp och det är verkligen roligt att se alla engagerade ungdomar med ett gemensamt mål för ögonen.....

.

Första passet testade vi på en del av gångartsgrenarna - Ungdoms 4-gång, 4-gång special, lätt tölt & T2. Josefin & Filippa fick lite special hjälp med tölten eftersom de hittills inte ridit islandshäst så mycket.


Andra passet tränade vi trail och flagglopp. Trailen gick faktiskt riktigt bra för de flesta även om "sidleds förflyttning över bom" och "rygga i vinkel" som vanligt vållar lite problem. Trailhindret där man ska släpa något efter hästen (denna gång en skramlig hink) hade några problem med också. Inte lätt att övertala en "harig" häst att ha något släpandes efter sig.


Jättekul att det blir ett lag till Lag SM, även om det såg lite "mörkt ut" ett tag. Skam den som ger sig! Kvalet närmar sig med stormsteg - 3 månader kvar!


DELTAGARE: Lina Börjesson/Smalius, Josefin Strandänger/Tyr & Blakkur, Filippa Östberg/Tor, Sara Lunberg/Nökkvi, Emma Wahlén/Auður & Linn Svensson/Mósi.