Arkivet 2010-2012

9 maj 2010

"Gårdsvisning hos Storsudrets Islandshästar i Vamlingbo

Avelsutskottet tog initiativet till den första "gårdsvisningen" i Austurs historia. 

Ingrid Jscobsson och Storsudrets islandshästar i Vamlingbo var först i raden och det kom 7 personer från olika håll på Gotland för att titta på hästarna.

Dessutom hade vi tur med vädret. Solen tittade fram när vi var nere i änget hos de två dräktiga stona, Birta och Venus och två ungston som går tillsammans med dem, Idunn och Silkisif.

Sedan kom turen till halvbröderna Nói och Gandur och sist kikade vi på stona Kola och Freyja. De två sistnämnda går i en skogshage med mindre mat. Kola har haft fång och ska inte äta för mycket.

Vi hade en trevlig eftermiddag med mycket hästsnack. Vi såg även lite av årets hingstfestival på DVD.

 

DELTAGARE: AnnBritt Solberg, Ingrid Jacobsson, Ingrid Wahlén, Birgitta Wahlgren+kompis Rita, Cilla Ohlsson, Lotta & Erika Amnér

5-6 juni  2010

Suderritten

Suderritten har genomförts för tredje året, så nu är det absolut tradition! Vi bor på pensionat Holmhällar och njuter av god mat och trevligt bemötande. Vi brukar t.o.m. få morötter till hästarna!! I år hade vi strålande väder med sol och lagom fläktande vind. 


Lördagen började med  dramatik. Innan alla hade kommit hoppade Kola plötsligt ur sin hage och rev ner det mesta av stolpar och tråd. Varför hon hoppade vet jag inte, men sen blev hon antagligen  skrämd av att det rasslade till så förskräckligt för hon försvann som ett svart streck och var borta! Jag fick höra sen att " det var ett svart fullblod som setts galoppera fram över åkrarna!!!

Med hjälp av vänligt folk i bygden som hjälpte till att leta hittades hon så småningom i en trädgård och lämnades tillbaka till mig. Sen vågade jag inte ha henne i fållan på natten utan körde hem henne, eftersom avståndet inte är så långt.


Innan vi red iväg på lördagen firade vi Matilda, som hade födelsedag och bjöd på tårta, men sen red vi ner mot stranden och raukfältet, förbi Vändburgs nya och gamla hamn och bort mot Sallmunds udd. Vi fick en härlig galopp inne i skogen på en mjuk skogsväg och kom ner till sandstranden igen så småningom och tillbaka till Holmhällar. Jättegod middag fick vi sedan på panget och avslutade kvällen med promenad ner till fiskebodarna och sen lite mer födelsedagsfest med goda ostar, vin och druvor. Sen sov vi gott!

 

Tro det eller ej, men på söndagen var det Vakas tur att smita iväg . Hon for ut som en pil ur hagen när Gunilla skulle hämta henne och vi fick ändra våra planer lite. Gunilla gick längs stranden och följde hovspåren och vi andra red efter medan mobilen gick varm. Åter hade vi hjälp av folk som kunde tala om var hon fanns och vi kunde så småningom hämta Vaka, som fick gå som handhäst tillbaka till Holmhällar. Vilken tur att klippan Blakkur var med. Det gick galant.

Alla på plats och vi kunde börja vår gemensamma ritt söderut längs stranden, något senare än vi tänkt. Vi fick ändra rutten något, men vägen var underbart vacker genom strandskog och längs stranden. Vi pausade för lunch vid Nore Bod.

I år var vi  inte så många , kanske byte av helg gjorde sitt till, men så här i efterhand kan man säga att " vi hade ialla fall tur med vädret", för den helg som var tänkt från början var regnig och kall. /Ingrid Jacobsson


DELTAGARE: Gunilla Werling/Vaka, Micke Olsson/Blakkur, Matilda Dahl/Prydi, Nina Morge/Pudur och Ingrid Jacobsson/Kola. På lördagsturen deltog även Gunilla Sundberg på Jésus. Sen får jag inte glömma Ninas man och hundarna Pippirull och Bysan, som var med utan att rida. Det går också bra!

AUSTURS VÅRTÄVLING I FLERINGE 12 JUNI 2010

Egentligen ska man väl kanske kalla det för sommartävling, för det är ju mer sommar än vår. Domare för dagen var Charli Ahl från Helsingborg. Startfältet var ovanligt stort -25 ekipage- och det dök upp både många nya hästar och ryttare, som begick tävlingspremiär. Totalt gjordes 51 starter + finaler under dagen. Vädret var soligt och fint, men blåsigt - vilket emellanåt ställde till lite problem med hörbarheten på både speaker och musik. Lotta Molund i speakerbåset skötte sig med den äran med hjälp av bisittarna Zenita & Irene.


I V1 & T1 tog Tanja Smelt "storslam" och vann dubbelt med sina fina hästar Tandri & Töfri. En annan dubbelsegrare blev Emma Wahlén & Býtingur från Silverkedjan, som vann dressyr och V5 Lätt fyrgång.


V5 LÄTT FYRGÅNG

1. Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 5,7p

2. Monika Östberg & Tor från Fafne 5,3p

2. Jennifer Nilsson (u)& Krummi från Stenstuge 5,3p


V1 FYRGÅNG

1. Tanja Smelt & Töfri frá Nornabæli 5,5p

2. Tanja Smelt & Tandri frá Reykjavik 5,4p

3. Petra Söderholm & Thor från Hallbjäns 5,0p


T5 LÄTT TÖLT

1. Jennifer Nilsson & Krummi från Stenstuge 5,33p

2. Emma Wahlén & Gandur från Kulltorp 5,0p

2. Ingrid Wahlén & Auður från Fleringe 5,0p

2. Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli 5,0p

T1 TÖLT  

1. Tanja Smelt & Tandri frá Reykjavik 5,7p

1. Tanja Smelt & Töfri frá Nornabæli 5,7p

3. Marie Flemström & Birkir från Ajmunds 5,0p

 

DRESSYR  

1. Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 5,79p

2. Monika Östberg & Tor från Fafne 5,43p

3. Jennifer Nilsson & Krummi från Stenstuge 4,71p

 

TRAIL  

1. Monika Östberg & Tor från Fafne 6,83p

1. Petra Söderholm & Thor från Hallbjäns 6,83p

3. Lina Börjesson & Skjóni frá Hrutafelli 5,94p

23-27 juli 2010

Gotland Horse Show 

Med mycket kort varsel blev Austur ombedda att visa islandshästar i samband med Gotland Horse Show i Alskog. Några ekipage hade möjlighet att ställa upp och visade upp islandshästens många gångarter, medan speaker Lisa Raufi berättade om islandshästen.

Dessutom deltog två av Lisas islandshästar i samband med de kvällskonserter som gavs, så bland annat Lill Lindfors & Wille Craaford fick göra entré på Leira & Ráns ryggar!

Tyvärr var inte vädrets makter inte på arrangörernas sida och det ymniga regnandet gjorde att den förväntade stor pubiken uteblev och vissa arrangemang fick ställas in.

Man har dock utlovat att arrangemanget ska återkomma nästa år.

 

DELTAGARE  FRÅN VÄNSTER: Sara Lundberg/Froði, Isabelle Lundberg/Smætla, Fia Lundberg/Svie, speakern Lisa Raufi, Nina Morge/Pruður & Matilda Dahl/Prydi.

21-22 augusti 2010

Ridkurs med Sofie Engvall i Mulde ridhus

I helgen kom Sofie Engvall tillbaka till Gotland för tredje gången och höll kurs i Mulde ridhus.

DELTAGARE:  Vonna Norrby/Oður, Gun Holmberg och medryttare Agneta/ Fála, Alice Heijbel/Tjalle, Mikael Olsson/Ofeig, Ingrid Jacobsson/ Kola, Annelie Lindström/Ganti & Matilda Dahl/Prydi.


Kursen inleddes med en presentation av ryttarna och deras målsättningar och förväntningar  och en presentation av Sofie och på vilket sätt hon arbetade nu med sina 17 hästar på Häringe. Hon demonstrerade även uppsuttet på två hästar. Sedan red vi ett långt pass allihopa samtidigt. Efter lunchen red vi två pch två. Nästa dag inleddes med kortare pass då vi red enskilt och avslutades med med att vi red två och två. Sofie invigde Austurs nya högtalarväst som fungerade alldeles utmärkt! Stort lyft för elever både på både häst och läktare!


Sofie hämtar ständigt ny inspiration och idéer från instruktörer och litteratur, därför dyker ofta nya begrepp och verktyg upp på varje kurs. Hennes grundfilosofi är främst inspirerad av utbildningen på Holar men även av ridningen för Ia Lindholm och Denni Hauksson på Lindnäs. Denna kurs kom att fokusera mycket på ryttaren sits och hållning och förmåga att inverka mjukt på hästen i balans. Det är omöjligt att sammanfatta men här följer några saker vi jobbade med. Ekipagen gjorde ganska olika saker beroende på ryttarens och hästens utgångspunkter.

Det ska vara lättare att göra rätt. Kanske har vi inte den perfekta sitsen som gör att vi är 100% följsamma när hästen gör rätt. Men det viktiga för hästen är att det finns ett system och att det är tydligt när det är rätt och fel. Kan man inte sitta helt still när hästen gör rätt får man se till att sitta ÄNNU MINDRE still när hästen gör fel och se till att det blir en ordentlig skillnad!

När hästen gör allt mer rätt (går rent tex) kommer vi lära oss att bli bättre balanserade och så småningom inverka mindre (inte skumpa tex). Men till en början är det alltså bättre att ”inverka mycket” eller ”rida fult” när hästen går fel och snabbt ändra till inverka MINDRE när hästen gör rätt. Det är SKILLNADEN som räknas. Allteftersom vi blir duktigare och mer balanserade behöver kan vi börja inverka allt finare


Händerna: hålla dem som på en bricka med två glas mjölk som inte får hällas ut på hästen (ska man hälla dem någonstans så är det i ens eget knä). Det gäller att ha händerna burna men inte statiska, man ska kunna ”flytta runt glasen” (men de ska vara kvar på bricka och mjölken ska inte spillas ut). För att få hästen att ge efter i nacken arbetade vi med att sära på händerna. Så fort hästen gav efter flyttades händerna smidigt tillbaka. Mycket handlar det om att ALDIG DRA men att inverka mjukt och med bibehållen kontakt.

Skänklarna: vi  jobbade med att ha alltid ha stigbyglarna I SAMMA HÖJD, dvs hela tiden se till att sitta rakt över hästen.  Istället för att vikta över, rekommenderade Sofie att man ”juckade” sadeln på plats, för att hela tiden behålla balansen.  

Hästen ska ”hämta skänkeln”. Dvs om hästen tex tränger ut åt höger så ”hämtar” den höger skänkel som är där i vägen och säger ”stopp”. Det handlar inte om att skänkeln bankar på hästen utan den är stabil och anger ramen, det är sedan hästen som ”hämtar” den.


Vi jobbade även med att vikta i fötterna och upptäckte hur otroligt lite det krävs för att flytta vår egen (och därmed hästens) tyngdpunkt fram eller bak.  Ett lätt tryck fram i fotsulan räcker som framåtdrivning, man behöver varken röra överkropp eller använda skänkelhjälp som man brukar. Vad känsliga hästar är! Det är bara vi som måste bli känsligare och följa med hästens rörelser!


Kursen var uppskattad inte bara av de gamla ”fansen” men även av dem som red för Sofie för första gången. Samtliga fick nog en del ”myror i huvudet” som en av deltagarna utryckte det och en hel del att jobba vidare med. 


Avslutar med ett citat från Alexandra Montan (Hästfocus Augusti 2010): ”Träna för olika instruktörer så lär du dig olika saker från olika håll. Ridningen är ingen exakt vetenskap, det handlar mest om känsla, och hur lär man ut känsla? Hur tränar upp sin känsla?  Det är detta som är det viktigaste i ridningen”. /Matilda Dahl  

25 september 2010

Tävling i distans i Lau

Totalt red 13 ekipage en ca 1,5 mil lång sträcka i Lau. Tävlingsansvariga Lisa Raufi hade snitslat ut en jättetrevlig ridväg på blandat underlag - allt från kortare sträckor på asfalt, grusväg, skogsstigar och riktigt mjuka fina galoppsträckor på skogs/åkerväg.


En tävling i distans innehåller två moment - dels att rida fort och dels att klara pulsningen senast 30 minuter efter målgång. Det gäller alltså att känna sin häst och rida med "huvudet". För att klara pulsningen utan tidstillägg ska hästen få ner pulsen till mindre än 56 slag/minut. Om man inte får ner pulsen till mindre än 68 slag/min senast 30  minuter efter målgång blir man diskad.


Idag blev faktiskt fyra av de startande diskade. Ett ekipage tappade oturligt nog en sko ca 3 km innan mål, vilket innebär automatisk diskning, och tre ekipage klarade inte pulsningen i målet. Dagens vinnare Ingrid Wahlén på startfältets äldsta häst -20-årige Blakkur- som vann och fick visa att "gammal är äldst". Segertiden blev 1 timme & 12 minuter, och Blakkur hade godkänd puls efter lite drygt 10 minuter!

Stort tack till arrangör Lisa, och oavsett om man red snabbt eller långsamt, så  fick vi alla en härlig tur i solen på fina ridvägar i Lau, och alla fick smaka Cicki Erikssons goda äppelkaka som en extra bonus. 

 

RESULTAT:

1. Ingrid Wahlén & Fagri-Blakkur frá Strandarhöfða 1.12

2. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens 1.36

3. Carina Dahlström & Arða frá Hilðarbergi 1.36

4. Lisa Raufi & Ljósi från Madkullen 1.37

4. Cicki Eriksson & Blesi frá Vididalstungu II 1.37

6. Lotta Amnér & Mökkvi från Stenstuge 1.57

7. Erika Amnér (u) & Grímur från Uddenäs 1.57

8. Nina Morge & Pruður från Bergshill 2.12

8. Matilda Dahl & Prydi från Bergshill 2.12  

Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan (52 min) disk  

Isabelle Lundberg (u) & Sigga från Fleringe (55 min) disk  

Fia Lundberg & Taktur från Solgården (55 min) disk  

Monika Östberg & Tor från Fafne (1.25) dis

3 oktober 2010

Hösttävling i ridhuset i Havdhems

Årets hösttävling avgjordes i ridhuset i Havdhem. Domare var Anne-Marie Werner.

P g a att man inte kunde se ridbanan utomhus från speakerbåset fick tävlingen avgöras inomhus, men det gick bra det också. Av någon anledning var deltagarantalet ovanligt få - totalt 13 ekipage och 3 i barnklassen.


För första gången genomfördes en "prova-på-klass" för ryttare som aldrig tidigare tävlat eller har en yngre häst (minst 4 år) som man vill ska få lite "tävlingserfarenhet". Inget medlemskrav. I klassen utses ingen vinnare och det blir ingen prisutdelning. Du får dock domarkommentarer som alla andra tävlande. 


DRESSYR

1. Vonna Norrby & Glitnir frá Bakkakoti 5,44p

2. Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens 4,32p   


BARNKLASSEN

1.Rebecka Dahlström (8 år) & Arða frá Hildarbergi5,3p

2.Alva Raufi (6 år) & Blesi frá Vididalstungu II5,0p

2.Casper Dahlström (6 år) & Arða frá Hildarbergi5,0p

 

V5 LÄTT FYRGÅNG

1. Tanja Smelt & Djakni frá Nornabæli  5,62p

2. Sara Lundberg (u)& Froði frá Holtsmula 1 5,5p

3. Anna Heatcote-Ball & Oður från Mörtö 5,12p


PROVA-PÅ

Emma Wahlén & Dagfari från Västeråsen (4år)

Carina Dahlström & Atla från Asa (4år)

V1 FYRGÅNG

1.Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 5,4p

2.Emma Wahlén & Gandur från Kulltorp4,9p

3.Tanja Smelt & Tandri frá Reykjavik 4,8p


T5 LÄTT TÖLT

1. Anna Heatcote-Ball & Oður från Mörtö 5,0p

2. Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 4,75p

3. Carina Dahlström & Arða frá Hildarbergi 1,75p


T1 TÖLT 

1. Emma Wahlén & Gandur från Kulltorp 5,0p

2.Tanja Smelt & Tandri frá Reykjavik 4,8p

3.Ingrid Jacobsson & Kola från Sibbjens3,5p

16 oktober 2010

Gårdsvisning hos Kauparve Islandshästar i Lärbro

I Lärbro håller Emma Wahlén på att starta upp verksamhet kring islandshästen, och hade samtidigt en " Gårdsvisning" för Austur medlemmar på eftermiddagen. Totalt var det ca 25 medlemmar som närvarade.


Emma presenterade hästarna, visade upp det nyrenoverade stallet och svarade på frågor kring verksamheten, som kommer att bestå av ridskola, inridning, tillridning, töltsättning, avel, turridning mm. För närvarande finns 16 hästar på gården - varav 4 inackorderingar och 3 träningshästar. Ytterligare två av familjens islandshästar kommer "hem" inom kort - 2-årige Styrmir & 8-åriga Tritla. Åldern på gårdens egna hästar varierar mellan 20-åriga Blakkur & 4 månader gamla fölet Talía. Dagen avslutades med uteritt för de som var ridsugna.

 

DELTAGARE: Marianne Persén, Gunilla Werling, Pernilla Werling-Ödéen, Agneta Bandholtz, Irene Andersson, Ulla Andersson, AnnBritt Solberg, IngaLill Karlsson, Agneta Hallenfur, Linda Wistrand, Stina Nilsson, Bella Nilsson, Ida Nilsson, Vonna Norrby, Eva Falkgren, Eva Pettersson, Carina Lindholm, Saga Lindholm, Erika Amnér, Lotta Molund, Cilla Olsson, Jocke Stuxgren, Inger Stuxgren.


DELTAGARE UTERITT: Ingrid Wahlén/ Stimpill, Emma Wahlén/Gandur, Anna Nilsson/Bytingur, Agneta Bandholtz/ Blakkur, Linda Wistrand/Fákur, Lotta Amnér/Mökkvi & Erika Amnér/Grímur.

13 november 2010

Hoppkurs i ridhuset i Sjonhem

Rickard Pahlin var instruktör för dagens hoppkurs, vilken riktade sig särskilt till hästar och ryttare utan erfarenhet av hoppning. Några av ekipagen hade provat på att hoppa förut, medan andra var totala nybörjare.


DELTAGARE: Emma Wahlén/ Bytingur, Tove Wahlén/ Stimpill, Lotta Amnér/ Mökkvi, Erika Amnér/ Grimur, Saga Lindholm/ Bylgja, Carina Lindholm/ Skjöldur, Nina Morge/ Oskadís, Matilda Dahl/ Prydi & Jenny Lindley/ Pruður.


Ekipagen delades in i två grupper och på förmiddagen markarbete = cavalettibommar på lite olika höjd och på rakt respektive böjt spår. Rickard ville även se hur lätt/svårt de olika hästarna hade att galoppera, och några små hinder togs även i "försök till galopp", vilket blev lite blandade gångarter (vilken var inte så viktigt)!

Sedan blev det lunch, teori och banbygge. Det stuvades om lite i grupperna beroende å om man ville hoppa lite "högre" eller "lägre".

Sedan hoppade bägge grupperna på lite olika hinder och avslutade med att hoppa en bana med totalt 10 språng. Summa summarum var nog att hästarna tyckte att det här var ganska kul..... men JOBBIGT! Det gällde att ryttarna jobbade och inte bara "satt och åkte med" - och ryttarna lämnade ridhuset med ett leende på läpparna och kommer nog att sova gott i natt!

23-24 oktober 2010

Clinic & kurs kring 5-gång & pass i Fleringer

Efter mycket planerande blev den till sist av - kursen med inriktning mot 5-gång och pass. Instruktören för denna helg var Nina Bergholtz med erfarenhet av flera SM-starter i olika passgrenar.


En riktigt bra femgångare anses inom islandshästvärlden vara det "finaste", och avelsmålet för många avlare. Många i klubben har 5-gångs hästar, men det här med pass är ännu ett outforskat kapitel och något som många mest "bara av en händelse" fått prova på - och kanske inte ens varit medvetna om att hästen faktiskt har gått i pass.

Kursen var upplagd på två dagar varav första dagen var en clinic med både teori och praktik. Den teoretiska delen hölls i Fleringe gamla skola och den praktiska på en intilliggande grusväg och på Ullas ovalbana.


Flygande pass I "flygande pass" sätter hästen i samma sidas benpar nästan exakt samtidigt med ett svävmoment innan den sätter i andra sidans benpar. Om hästen passar utan sväv eller har en mycket passaktig tölt kallas det "grisepass". Vi tittade på film från SM & VM. Vi gick igenom de olika tävlingsgrenarna som finns i pass (läs mer i FIPO). Vi diskuterade även kring hästarnas  exteriör.

 Nina visade teoretiskt hur en passläggning går till och efter lunch var det sedan dags för den praktiska delen där alla med häst fick prova på att lägga pass på sina hästar och faktum är att alla lyckades få några steg pass. Det syntes väldigt tydligt att några av hästarna hade tydliga pass-anlag.

Det man dock bör tänka på innan man börjar med passträning är dock att alla andra gångarter fungerar - annars finns risken att hästen till slut inte har några rena gångarter alls utan blandar vilt!


Det är lätt att drabbas av "pass djävulen"


Man får i början inte kräva för mycket av hästen utan nöja sig med bara ett par steg. Det är dock väldigt lätt att gripas av "pass djävulen" eftersom farten i passen ger en riktig adrenalinkick för både häst och ryttare.....

Nu hoppas vi på en uppföljning på denna kurs framåt våren och att vi faktiskt kan få några startande i 5-gång på klubbens vårtävling 2011.


DELTAGARE: Fia Lundberg/Svie, Pia Bergman/ Sölvi, Jennifer Nilsson/ Krummi, Nina Morge/ Pruður, Tanja Schipper/ Töfri/Tandri & Djakni, Emma Wahlén/ Gandur & Ingrid Jacobsson/ Kola, Maria Smedberg/ Galsi + Gunilla Sundberg (söndag).

FOTFOLK: Ingrid Wahlén, Ulla Andersson, Helena Mårtensson, Eva Falkgren, Tendai Stjärnström, Natalie Althin, Lotta Molund, Anneli Lindström, Cilla Olsson

17-21 november 2010

Ridkurs för Johann Þór Friðgeirdsson 

Så blev det äntligen v 46 och Johann kurs. Hästarna lämnades hos Anna i Väskinde på tisdag kvällen. Nu skulle Johann rida dem i 3 dagar. På onsdagkvällen hade vi ett teori pass med Johann .Där vi fick beskriva våra hästar och vilka mål vi hade .Sen gick Johann igenom varje häst och berättade hur Vi skulle jobba vidare.


På lördagen var det dags för oss att få första lektionen. Vi samlades i Mulde i ridhus .Nu var det vår tur att bli utbildade till den nivå som hästen var i .Jag hade jobbat med Odur länge att han skulle sänka sig och börja gå i form i tölten. Johann började visa mig från marken med ett visst tryck på bettet så sänkte sig Odur - en övning vi ska göra innan jag sitter upp.

Sen gick vi igenom dom 5 stegen till tölt. Och nu satt formen bitvis i det lätta varvet gick det riktigt bra. En härlig känsla som fyller hela ens inre. Ett mål som känts så långt borta är nu så nära och jag har verktygen till det.

På söndagen var vi i Sjonhems lilla ridhus. Jag fick en hel del markarbets tips av Johann. Hur jag ska tömköra Odur i tölt utan att han blir för hög i formen . /Vonna Norrby.


DELTAGARE: Anna Heathcote-Ball/Gymir, Vonna Norrby/Odur, Matilda Dahl/Prydi, Anneli & Theresa Lindström/Ganti, Zenita Strandänger/Garri, Marie Flemström/Perla, Erika Amner/Grimur

25 april

Påskritt på Själsö

Sjukdom, jobb, transportbrist och tappskor gjorde att det blev en väldigt decimerad skara som gav sig av på årets ritt på annandag påsk. De som till slut kom iväg hade desto större tur med vädret, som var strålande varmt.

Innan ridturen bjöd Stall Själsö på grillad korv och efteråt serverades "Själsökaka" som komplement till den medhavda fikakorgen.


DELTAGARE: Erika Amnér/Grimus, Lotta Amnér/Mökkvi, Zenita Strandänger/Garri, Monika Östberg/Tor, Anna Heatcote-Ball/Hnokki & Antonia Baumert/Blakkur.

1 maj 2011

Långritt på Stenkusten

Detta var 9:e året i rad som ritten arrangerades - "1 maj" hör ju annars ihop med att man ska demonstrera, så vi skämtade om att vi red under parollen FRI=Frihet Ridning Islandshäst.


Totalt 11 ekipage gav sig av från Ullas gård i ett soligt väder, men med lite kylig vind från havet. Blåsippor, nyfödda lammungar, vackra vyer och havet såg vi längs vägen. En stund svävade en kungsörn majestätiskt över oss.


Matsäcken -som Ulla körde ut- intogs i lä ute vid kusten. Cilla bjöd på kladdkaka och vi hurrade och sjöng för Erika som fyllde 17 år idag! Efter ca 4½ timme var vi tillbaka på Ullas gård och packade in oss i transporterna för hemresa.


Vi kan också nämna att vi i samband med start och fikapaus hade besök av frilansande journalisten Marianne Grip. Marianne kommer att göra ett reportage om oss i "Islandshästen" med utgångspunkt från gemensamma uteritter och de tips på "vett och etikett i samband med uteritter" som finns på vår hemsida.m Reportaget kommer i näst-nästa nummer av "Islandshästen". Ska bi spännande att läsa och förhoppningsvis blir det lite bra bilder också.....

 

DELTAGARE: Ingrid Wahlén/Stimpill, Anne Olofsson/Smalius, Cilla Beite-Börjesson/ Reifnir, Anna Nilsson/ Blakkur, Eva Pettersson/Riesen, Erika Amnér/Grimur, Emma Wahlén/ Gandur, Karin Ruger/Disir, Gunilla Werling/Vaka, Maria Smedberg/Galsi & Nina Morge/Oskadís. Ulla Andersson & Lotta Amnér deltog som "fotfolk".

7 april 2011

Föreläsning om hovvård, med hovslagare Fredrik Strange

Avelsutskottet arrangerade föreläsning med Fredrik -som kanske är mer känd med sitt tidigare efternamn Bogren. Fredrik är en känd hästkille, duktig hovslagare, lärare på Hästgymnasiet och sist men inte minst som en av riddarna i Torneamentum. Han utbildade sig till hovslagare 1993 och är en av ca 8-10 utbildade hovslagare på Gotland - därutöver finns kanske ytterligare ett 20-tal som skor/verkar hästar. Det är på gång en auktorisation för hovslagare från och med 2012.Det som var lite trist var bara att det var så få som deltog -kanske beroende på att det var lite kort varsel.

"No foot - no horse"

Fredrik inledde med att berätta man som hovslagare kan ha stor påverkan på en häst. Man bör låta en hovslagare kolla på unghästen relativt tidigt eftersom man redan då kan justera upp en felaktig benställning. Hästens hov har en både komplicerad och ganska fantastisk konstruktion (hovmekanismen).

Man brukar säga att hästen har fem hjärtan - ett inne i kroppen och sedan ett i vardera hoven. En av hovens vitala funktioner är att hjälpa hjärtat, varje steg bidrar till att pumpa runt blod i hästens kropp. Då hästen lyfter en hov dras hovkapseln ihop och pressar ut blodet ifrån läderhuden, när sedan hästen sätter ned hoven igen utvidgas hovkapseln och fylls med blod.

Av denna anledning är det viktigt att hovslagaren "lägger ut" skon (=skon ska gå en liten bit utanför hovkanten) så att hoven tillåts att röra sig då hästen går. Titta på en gammal sko - där kan man oftast se en nötning efter hovens rörelse.

Det är mycket viktigt med riktigt utförd verkning av hästens hovar då det inte är mer än några kvadrat-centimeter som bär upp hela hästens tyngd. 65% av hästens vikt ligger på framdelen. Hästen bör verkas var 6-8:e vecka. Det är individuellt hur mycket hovarna växer. Tillväxten är oftast större på sommaren än på vintern.


TIPS? Du som gångartstävlar kan fundera lite kring - "När går min häst som bäst?". Är det då den är nyskodd, eller efter 14 dagar eller kanske då den är "gammelskodd"?

VARFÖR SKOR VI HÄSTEN? Minska slitaget på hovarna, ge bättre grepp, balansera upp hästen.


Vi diskuterade även kring hur man förbättrar hästens hovkvalité. Fredriks erfarenhet är att biotin inte förbättrar kvalitén, men ökar tillväxten. TIPS! Man kan stimulera hovtillväxten OCH hovkvalitén genom att massera med liniment (t ex arnika) vid kronranden - detta ökar blodgenomströmingen i hoven.


En sjuk hov har ofta ökad blodgenomströmning, vilket gör att tillväxten ökar. Är hästens hovar olika stora beror detta ofta på att den haft någon form av "besvär" i den större hoven.


"En gång fånghäst - alltid fånghäst!"


FÅNG! Är en hov sjukdom som är mycket aktuellt såhär års då gräset börjar spira i hagarna. Sjukdomen är ganska vanlig bland islandshästar. Det finns tre olika sorts fång - förlossnings-, belastnings- och förgiftningsfång. Fång yttrar sig i breddad lamellrand, hovbenssänkning och fall hovbensrotation. sjukdomsförloppet går fort och en hovbenssänkning kan ske redan efter 6-8 timmar. För att minska belastningen på en fånghov kan men sedan hjälpa hästen genom att sko med olika fångbeslag.

TIPS! Om man har en häst med symptom på fång - kyla är bra! Skaffa en barnpool, fyll i tre kärror sand, kallt vatten och låt hästen stå uppbunden där i minst 36 timmar. Kylan från vattnet kan göra att fånganfallet hejdas då kylan i vattnet gör att blodgenomströmningen i hoven minskar. Fredrik har testat och det funkade vid det tillfället!


Vi pratade även kring ytterligare några hovsjukdomar:

Bärrandsröta (white line disease). Rötan orsakas av bakterier vilka luckrar upp lamellranden. Sjukdomen upptäcks ofrast i samband med verkning. Har rötan gått långt kan hästen bli halt.

Stengallor och Hovböld - symptomen påminner om varandra.

Stengalla - är liksom ett blåmärke inne i hästens hov, vilket beror på att den kanske klivit på något hårt tex en sten. En stengalla ska inte öppnas.

En hovböld beror på en varbildande inflammation i hoven - kanske på grund av ett spiktramp. Varbildningen leder till ett ökat tryck i hoven, vilket orsakar smärta. Vid en hovböld blir hästen ofta akut halt och sedan allt sämre. Ömheten i hoven kan ofta lokaliseras till ett visst ställe med hjälp av en visitertång. Hoven blir varm och får en ökad puls. Ibland kan benet svullna och hästen kan också få feber. En hovböld ska öppnas, så att varet i bölden kan komma ut. Därefter blir hästen ofta nästan direkt helt ohalt. En hovböld kan ibland misstolkas som hovbens-fraktur.


Fredrik tyckte även att man gärna kunde låta hästen gå oskodd periodvis om man t ex hade för avsikt att "ställa av" den. Många hästar klarar också av att ridas oskodda - allt beror på underlaget, hästens hovkvalité och typ av ridning.

Snösulor - bör sättas på så sent som möjligt och tas av så tidigt som möjligt. Om man låter snösulan sitta kvar då snön tinat bort kan lera/sand/grus packas in i skon/snösulan och orsaka tryckskador på hoven.

Detta är bara ett litet smakprov av allt vi hann diskutera under några timmar. Annat som kom på "tapeten" - vad är bäst? - tåkappa eller sidokappor?. Olika sjukbeslag - även i trä. Hovsprickor. Olika typer av skor och snösulor. Är det myt eller en sanning att vita hovar har sämre kvalité än mörka? Guldskor eller broddar?


DELTAGARE: Eva Falkgren, Ingrid Wahlén, Ingrid Jacobsson, Pia Bergman, Helena Duveborg, Irene Andersson, Vonna Norrby & Agneta Hallenfur.

21-22 maj 2011

Suderritten

Ingrid Jacobsson höll som vanligt i trådarna kring denna hästhelg på Sudret. 17 ekipage deltog i årets ritt + två fotfolk som var med på middag, samvaro och övernattning på pensionat Holmhällar. Vädret var det allra bästa tänkbara med strålande sol och värme. Med fina ridvägar, trevligt sällskap och bra mat - då kan det inte bli annat än bra!


Tyvärr kom det dock lite "smolk" i efterhand. På några platser på Sudret finns den "ökända" tallprocessionsspinnaren, som är en fjäril vars larv avsöndrar små osynliga hår som lätt följer med vinden och kan orsaka klåda och allergiska besvär. Det visade sig att några hästar och ryttare -troligen i samband med söndagens fikapaus- hade fått på sig av dessa hår och fick både klåda och utslag. Läs mer om tallprcessionsspinnaren!!


DELTAGARE: Ingrid Jacobsson/Kola, Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Eva Pettersson/Risen, Ingrid Wahlén/Stimpill, Nina Morge/Óskadís, Agneta Hallenfur/Rúmba, Karin Ruger/Disir, Gunilla Sundberg/Jésus, Erika Amnér/Grimur, Lotta Amnér/Mökkvi, Rolf Löwing/Leiknir, Maggan Löwing/Ragna, Emma Wahlén/Dagfari, Eva Hjertson/Sara, Sofie Lenströmer/Snillingur, Fia Lundberg/Freymoður, & Isabelle Lundberg/Sæta. FOTFOLK: Cilla Olsson & Lennart Nilsson

18 juni 2011

Sommartävling i Fleringe

Totalt var det 28 ekipage som mötte upp på ovalbanan i Fleringe för att delta i årets sommartävling. Domare var Ulrika Wendéus. Vädret var bästa tänkbara - ganska soligt och inte så mycket vind. Dock kom det lite regn lagom till prisutdelningen.

Detta var -om man ser till antalet deltagare- den största tävlingen som klubben hittills arrangerat, Totalt gjordes 66 starter (inkl finaler). Glädjande nog var det även första gången som fler deltagit i tölt än i fyrgång! Vi fick se många nya ekipage begå tävlingspremiär och det bådar gott för framtiden. Bäst av nykomlingarna lyckades Ulla Sköldstam på Gymir från Sanda som vann V5 och kom tvåa i T5. GRATTIS!


FS1 DRESSYR (8 deltagare)

1. Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 5,86p

2. Emma Wahlén & Gandur från Kulltorp 5,41p

3. Vonna Norrby & Oður från Mörtö 5,02p

 

T1 TÖLT (4 deltagare)

1. Anna Heatcote-Ball & Einherji från Mörtö 4,8p

2. Lina Börjesson & Smálius frá Lagafelli 4,2p  

2. Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 4,2p 

 

V1 FYRGÅNG (5 deltagare)

1. Lina Börjesson & Smaliús frá Lagafelli 4,9p

2. Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 4,7p

3. Anna Heatcote Ball & Einherju från Mörtö 4,6p


F2 LÄTT FEMGÅNG (1 deltagare)

1. Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu 3,3p



T5 TÖLT (17 deltagare)

1. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge 5,2p

2. Ulla Sköldstam & Gymir från Sanda 5,0p

2. Vonna Norrby & Oður från Mörtö 5,0p


V5 LÄTT FYRGÅNG (15 deltagare)

1. Ulla Sköldstam & Gymir från Sanda 5,6p

2. Emma Wahlén & Dagfari från Västeråsen 5,3p

3. Monika Östberg & Tor från Fafne 5,2p


Fyra tjejer deltog i årets barnklass och detta år red alla själva på banan.

BARNKLASSEN

1. Ida Nilsson & Kvörn från Hallgårds 4,5p

1. Johanna Falk & Lukka från Stenstuge 4,5p

3. Vera Morge & Ófeig frá Fly1 4,2p

4. Tilda Wahlström & Reifnir från Fleringe 4,0p

16 juli 2011

Kurs i centrerad ridning med Pia Paulsén-Hawee i Etelhem

Det arrangerades en 1-dagskurs hos Iréne Andersson i Etelhem. Dagen började med en teoridel, då Pia gick igenom vad begreppet centrerad ridning står för. Grundare är Sally Swift, som skrivit boken "Ett med hästen".

Centrerad ridning är en pedagogik som syftar till att göra ryttaren mer kroppsmedveten och att få en harmoni mellan ryttare och häst.


För att förstå bättre fick vi göra många praktiska övningar på varandra och när vi satt på hästen. Sitsen är förstås mycket viktig eftersom vi påverkar hästen hela tiden bara genom att sitta på den. Vår överkropp motsvarar hästens framdel och vår underkropp hästens bakdel. För att lättare förstå använder Sally Swift och Pia ett bildspråk, men man kan lika gärna hitta sina egna bilder när man gör övningarna.


Sedan red vi två lektioner och Pia arbetade mycket med vår sits. Vi fick hjälp att hitta vår balanspunkt och att hitta rätt läge för skänkeln. Vi skrittade, töltade och travade. Hela tiden var målet att vi skulle vara i balans med hästen. Pia hjälpte oss också att korrigera en del saker med ridningen och att få hästarna att gå i rätt form.


De 5 olika grundstenarna i centrerad ridning:

Andningen. Vi påverkar hästen mycket genom vårt sätt att andas. Om ryttaren är spänd och håller andan blir hästen också spänd. Många känner säkert igen sig i det. En avslappnad andning minskar spänningen i kroppen och den naturliga tyngdpunkten sjunker. "Glöm inte att andas!"

Ögonen. Pia pratar om att rida med "mjuka ögon". Det ger mindre spänningar i t.ex. nacken. Det kände vi när vi provade att se på en punkt med koncentrerad blick och sedan använda de "mjuka ögonen".

Centrering eller kroppsbalansering. En handsbredd nedanför naveln ligger kroppens - och ridningens naturlga kraftcentrum, som vi vill hitta för att få en bra balans.

Byggklossarna. Det handlar om sitsen, att sitta rätt så att alla delar kommer i rätt balans. Då arbetar inte musklerna så mycket och det ger mindre spänningar i kroppen.

Jordning. Lite ledarskap. Att man bestämmer sig: - Nu ska jag rida på en rund volt - och sen rida på en rund volt. Att det ska kännas som att man når marken med fötterna när man sitter på hästen......lite svårt att förklara.


DELTAGARE MED HÄST: Ingrid Jacobsson-Kola, Agneta Hallenfur-Rúmba, Maria Smedberg-Galsi, Karin Ruger-Disir, Irene Andersson-Sól, Helena Duveborg-Svala, Nina Morge-Pruður och Lisa Coudek-Öyvindur. FOTFOLK: 

Cilla Olsson.

27-28 augusti 2011

Ridkurs för Haffi Gíslason på Kauparve i Lärbro

Det var en strålande varm och solig helg då det var ridkurspremiär hos Kauparve Islandshästar. 12 ekipage deltog på kursen för Haffi Gíslason. Några passade också på att bo kvar mellan kursdagarna och vi hade en trevlig gemensam grillmiddag på lördagskvällen.


Som vanligt är det lärorikt att gå kurs för Haffi. Han har ett så enkelt och lättförståeligt sätt att förklara vilket inte bara underlättar för kursens yngsta deltagare utan även för oss "äldre ungdomar". Som vanligt är basen att vi ska lära oss att lära hästen att gå i form, trampa under sig och bära upp sig - för att vi ska få en trevlig OCH hållbar ridhäst. Detta är vårt ansvar - oavsett om vi ska rida VM-final eller i skogen.


Vi red alla fyra rejäla pass med blandade övningar - lite mer stillsamma övningar med halvhalter & "öppna" blandat med lösgörande galopp/trav och självklart massor med tölt. Haffi betonade också att man inte ska "tjata" på hästen med sina hjälper - utan det är bättre att göra det rejält en gång. Detta kan emellanåt innebär att man kan måsta vara lite "brysk" om hästen inte vill lyssna. När man sedan märker att hjälpen har fått avsedd effekt är det också mycket viktigt att vi ge efter och belönar hästen med att låta den vara.

"Hallå - är det någon hemma!"

På lördagen hade vi ett teoripass i samband med lunchen där Haffi med hästarna Bylgja & Gandur visade de tre stegen i longering. Syftet med longering är att lösgöra hästen, få hästen att lyssna och respektera sin ryttare. Om hästen inte respekterar dig då du står på marken - varför skulle den då respektera dig då du sitter på ryggen. "Det är med longering vi skriver kontraktet om vem som ska bestämma - ryttaren eller hästen"


Det är viktigt att befästa ledarskapet över hästen - har man sagt halt så ska det vara halt och den häst som då kliver ett steg framåt är olydig och respektlös och säger "jag skiter väl i vad du tycker".

STEG 1: Hästen vara helt lös.

STEG 2: Grimma/träns och en lina.

 STEG 3: Här kan kan man -med hjälp av longeringsgjord och två linor- jobba med att få hästen att gå i form. Då man använder två linor kan man styra hästen precis som man gör då man rider - skillnaden är bara att man inte sitter på ryggen.


Haffi uppmanade oss att variera ridningen med longering - man kan med ganska enkla medel få en mycket lösgjord häst. Känner du att du vet hur du ska göra - ta hjälp av någon som kan visa dig!

Det är så härligt att se ryttare på ridbanan rida runt med ett stort leende på läpparna. Och jag tror att de yngsta ryttarna efter denna helg har fått en extra dos självförtroende i sin ridning.


DELTAGARE: Ingrid Wahlén & Býtingur, Maria Smedberg & Galsi/Glanna, Saga Lindholm (u) & Bylgja, Carina Lindholm & Skjöldur, Irene Andersson & Sól, Ida Nilsson (u) & Hýra, Bella Nilsson (u) & Kvörn, Cilla Beite-Börjesson & Reifnir, Monika Östberg & Tor, Fia Lundberg & Freymoður, Isabelle Lundberg (u) & Sæta samt Sara Lundberg & Froði.

9-11 september 2011

Fåröritten

I år blev vi till slut 23 ekipage som hade några härliga ridturer på Fårö. Vi bodde i stugbyn vid Sudersand och på lördagskvällen intogs gemensam 3-rätters middag på Vinor krog.


Sol, sand, hav, doft av skog, höstfärgade träd, kantareller, bra boende med nära till hästarna, en galopp längs en bred nästan helt folktom sandstrand, ljudet av hovar mot marken, god mat, nattsudd med ett glas vin, trevligt sällskap och töltande hästar som bara vill framåt, framåt, framåt..... Som någon sa "Såhär ska man ha det då man har det som sämst"...


DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson & Reifnir. Ingrid Wahlén & Bytingur. Maria Smedberg & Galsi, Emma Wahlén & Dagfari, Carina Lindholm & Skjöldur, Saga Lindolm (u) & Bylgja, Ingrid Jacobsson & Kola, Gunilla Werling & Vaka, Nina Morge & Pruður, Lina Börjesson & Skjóni, Karin Ruger & Disir, Nina Hedenmo & Óskadís, Fanny Hedenmo & Vittla, Rebecka Wetterström & Hrimnir, Connie Bucheim & Heimir, Bi Kreimer & Erna, Sandra Wallman & Smálius, Fia Lundberg & Freymoður, Sara Lundberg & Froði, Isabelle Lundberg (u) & Sæta/Von, Anders Lindholm/Tove Wahlén & Stimpill, Micke Olsson/Matilda Dahl+Lee, Ida Söderlund (u)

FÖL
1. Dellingur från Kauparve - 7,88p

(gulbrun hingst med stjärn).
E: Illingur frá Toftum U: Embla från Jordala.
Uppfödare. Emma Wahlén, Lärbro.
Ägare: Ingrid Wahlén, Lärbro.

"Hingstföl med tilltagande huvud, bra framparti, starka ben. Visar anlag för alla gångarter med lätta elastiska rörelser. Vaken & samarbetsvillig."


1-ÅRIGA HINGSTAR
1. Prins från Storsudret - 7,74p

(gulbrun hingst)
E: Hvatur från Lönneberga U: Birta frá Viðidal.
Uppfödare & Ägare: Ingrid Jacobsson, Vamlingbo.

"Stor 1-års hingst med välmejslat huvud, slank och väl ansatt hals, ngt rak rygglinje och kort kors. Högbent. Visar lätta rörelser i tölt, trav och galopp. Vaken och vänlig."


1-2 ÅRIGA STON
1. Svala från Sigarve - 7,76p.
(fux sto med bläs)
E: Gladur från Stallgården U:Erna frá Eystra-Fifhólti.
Uppfödare & Ägare: Bi Kreimer, Hangvar.

"Litet feminint sto med medellång hals. Bra bogar ngt kort kors, kortbent. Visar bra steglängd och sväv i trav samt bra galopp. Vaken och samarbetsvillig."

3-ÅRINGAR
1. Indra från Getor - 7,90p
(fux sto).
E: Hrimbakur frá Holshúsum, U: Tilvera frá Thrandarstöðum.
Uppfödare: Micke Sandström & Catrine Möller.
Ägare: Karin Rûger.

"Stort välutvecklat ungsto med ngt grov hals, mkt bra manke, ngt rak rygg och kort kors. Visar mkt bra steglängd och spänst i trav samt bra galopp och lite tölt och pass. Vaken men ngt tuff attityd."


HÄSTAR 5 ÅR & ÄLDRE
1. Sól frá Enni - 7,83p

(Palomino sto född 2006).
E: Kvistur frá Enni U:Perla frá Hemlu.
Uppfödare: Sæmundur Rudolfsson.
Ägare: Irene Andersson, Etelhem.

"Sto med tilltalande uttryck. Bra formad hals som dock kunde vara något längre.Mycket bra rygg och kors. Bra ben men något trånga hovar. Visar trav och galopp med bra steglängd och takt. Vaken och samarbetsvillig."

BEST IN SHOW!
Indra från Getor 7,90p
Uppfödare: Micke Sandström & Catrine Möller.
Ägare: Karin Rûger.

24 september 2011

Föl & Unghästmönstring i Garda

Så har Austurs avelsutskott genomfört ännu en unghästvisning tillsammans med domare Nina Bergholtz.

I år deltog 18 hästar i åldrarna 2 månader till 8 år. I vanliga fall brukar hästarna som visas vara mellan 0-2 år (högst 3), men eftersom vi har problem att få ihop tillräckligt antal hästar har visningen öppnats för äldre hästar också.

Vid en unghästvisning är det viktigt att komma ihåg att det är dagsformen som bedöms och att hästarna utvecklas mycket olika i vissa åldrar.




 













 

17 september 2011

Austurs 20-års Jubiléum

I år var det 20 år sedan klubben bildades på initiativ av Stina Nilsson, Gunilla Lexell och Cilla Olsson. Problemet då var att man var tvungen att ha minst 10 medlemmar för att få bilda en ny lokalförening under SIF och detta löstes med att några -bland annat Stinas mamma!- löste medlemskap.

Det låga antalet medlemmar innebar också att i stort sett alla medlemmar innehade en styrelsepost! Att klubben idag skulle ha ca 85 medlemmar var något som man då inte alls hade kunnat ana.


Ca 30 personer -nuvarande och fd medlemmar samt respektive- hade mött upp på Kauparve i Lärbro för att fira klubbens första 20 år. Eftersom lokalen saknade uppvärmning kom de medhavda islandströjorna eller andra varma klädesplagg väl till pass.

Det bjöds på välkomstdrink med och utan "hallon" och medan Jan Wahlén visade alla icke medlemmar runt i det nybyggda stallet och ridbanan, så hölls ett föredömligt kort medlemsmöte under Nina Morges ledning.

På medlemsmötet valdes två nya ledamöter till styrelsen, då Marlene Jesperland valt att kliva av sin post och Anna Heatcote-Ball flyttat till fastlandet. Mötet valde Maria Smedberg & Fia Lundberg att ingå i styrelsen fram till årsmötet 2012. Därefter intogs god och riklig middag i form av ICA Atterdags "Exotiska Planka". Till efterrätt serverades kaffe/te och kladdkaka med grädde.

Ingrid W hade sammanställt ett bildspel som stod och "rullade" under kvällen. Bilderna kom från klubbens aktiviteter mellan 2002-2011.


Innan middagen genomfördes en kort tipspromenad med frågor i "Islands kunskap". Det visade sig vara Lotta Molund som vann och utsågs till kvällens "Islands expert". 


DELTAGARE: Ingrid & Jan+Tove Wahlén, Karin & Arnd Rûger, Gunilla & Per Werling, Anneli Lindström & Torgny Berg, IngaLill Karlsson, Ingrid Jacobsson, Monika Östberg, Ulla Andersson, Stina & Goy+Bella+Ida Nilsson, Marguerite Strandsten, Nina Morge, Yvonne Gabrielsson, Lotta Molund+man, Helena Mårtensson, Carina & Saga Lindholm, Bi Kreimer, Martina Andersson, Helena Duveborg, Eva Falkgren, Gun Hedin, Irene Andersson.

25 september 2011

Tävlingskurs i Othem

Så har vi genomfört en dag inriktad mot tävling. Vi höll till i NGRs nya ridhus i Othem, där underlaget för gångartsridning har blivit jättebra. Kursen hade lockat 14 deltagande ekipage. Instruktör för dagen var Nina Bergholtz, som är domare i Gæðingakeppni och har många tävlings starter bakom sig - bland annat 24 SM-starter!. Det blev en väldigt intensiv dag eftersom Nina skulle med eftermiddagsfärjan tillbaka till Oskarshamn.


Nina började dagen med en teorigenomgång där hon kort presenterade tävlingsreglementet som finns att ladda ner från SIFs hemsida. Eftersom dagen tidsmässigt skulle komma att bli väldigt "tight", så begränsade vi oss till att prata mest kring T5 (Lätt tölt) som är den lättaste klassen vi brukar ha på våra klubbtävlingar.

Först red vi ett pass två och två där det fokuserades på de olika gångarterna och hur vi bäst skulle rida våra hästar - främst då i tölt. Dagen avslutades med att vi två och två fick prova på att under Ninas kommando rida ett T5 program. Mycket lärorikt att ha någon som stod och tittade och hela tiden kom med kommentarer på takt , tempo, sits och övergångar.


Några matnyttiga tips:
- läs tävlingsreglementet - där står ALLT om hur man tävlar, utrustning och beskrivning av de olika grenarna.

- innan du anmäler dig till 4-gång - tänk till på i vilket varv du ska rida. Välj helst varvet där hästen har lättast att fatta galopp.

- rid inte fram för länge -ca 20 minuter räcker- hästen ska inte vara trött då den ska in på banan

- då man växlar gångart är det tillåtet att ta ner hästen i skritt eller annan gångart ett par steg innan man kommer fram i den nya gångarten.

- rid in på banan i tölt. Är inridningsvägen till tävlingsbanan "dålig" ta då tölt så snart du kommer in på banan.

- om du ska fatta galopp där banan är rak kan och hästen har svårt att fatta galopp, så kan du underlätta fattningen genom att ställa hästen utåt.


DELTAGARE: Ingrid Wahlén/ Býtingur, Emma Wahlén/ Gandur, Saga Lindholm (u)/ Bylgja, Antonia Baumert/ Ofnir, Nina Morge/ Óskadís, Carina Lindholm/ Skjöldur, Monika Östberg/ Tor, Fia Lundberg/ Freymoður, Sara Lundberg/ Froði + hästskötare Ida Söderlund, Isabelle Lundberg (u)/ Sæta, Marguerite Strandsten/ Askur, Anneli Lindström/ Ganti, Maria Smedberg/ Galsi & Gunilla Sundberg/ Jesús.

6 januari 2012

Trettondagsritt på Fårö 
Fia Lundberg inbjöd till en härligt uteritt på Fårö även denna trettondag. I år hade vi bättre tur med vädret och solen sken faktiskt på oss ett tag, men lite frusna fingrar var det allt på en del händer torts allt.

Vi hade en skön ritt på mjuka sandstigar i lä bland träden. Mot slutet av turen red vi ut till Ekeviken och tittade på de härliga vågorna som slog upp mot stranden. I år fanns i stort sett ingen strand, så vi fick rida en liten bit upp bland vassen/gräset.

Efter ridturen blev det fika hemma hos Fia.


DELTAGARE; Fia Lundberg/Frey, Isabelle Lundberg (u)/Vón, Johanna Falk (u)/Matti, Emma Wahlén/Perla, Ingrid Wahlén Stimpen, Gunilla Werling/Vaka, Pernilla Werling-Ödeen/Dreyri, Karin Ruger/Disir, Lina Börjesson/Riesen & Cilla Beite-Börjesson/Reifnir..

22-23 oktober 2011

Ridkurs med Haffi Gíslason

Ännu en helg i hästens tecken har genomförts. Denna gång var det Haffi som kom på återbesök och vi hade kurs i NGRs nya fina ridhus i Othem. Ridanläggningen har verkligen blivit jättebra. Kanonunderlag i ridhuset, bra läktare, färdiga småhagar (ca 8 st i olika storlekar) och tillgång till samlingslokal för lunch.

Vi var 10 deltagare och eftersom vi inte hade någon tidspress någon av dagarna kunde vi "lyxa till det" och rida två och två. Ridpassen individanpassades, då hästarna varierade mycket i ålder (5-18år) och utbildningsnivå.


"Vi behöver inte vara klara för VM nu! -

det räcker om vi är det efter lunch!"


Vi körde mycket olika lösgörande och samlande övningar, allt syftar till att få hästarna smidiga och starka för att bättre orka bära sig i alla gångarter. Det där med att flytta bakdelen är inte alltid helt lätt - åtminstonde inte i det ena varvet.... Och sedan var det ju det där med höger och vänster!


"Det är vårt ansvar att få hästen att samla ihop sig, trampa under sig och bära upp sig oavsett om vi ska rida VM-final eller ut i skogen." Sara provade på att rida ett lätt 4-gångsprogram som "domare" Haffi bedömde - och vi ser fram emot officiell tävlingspremiär för åtminstone det ekipaget under 2012.


Någon fick rida barbacka, någon med två spön, "serpentiner" mellan stolar med folk i, testa lite olika bett och Helena lade pass ute på Krummi! Flitens lampa" lyste på läktaren under hela helgen - där satt Cilla och stickade. Åtminstone en halv islandströja blev nog klar!


En väl påklädd Helena (hon tyckte att det skulle dämpa fallet när hon ramlade av hästen!) ställde frågan på varför hon inte kunde känna skillnad på om hästen travade eller töltade! Svaret blev att hon hade för mycket kläder på sig. :-) 


"Fokusera på att rida och att andas istället för att

fundera över i vilket hörn av ridhuset du ska dö!"


Som vanligt var detta en helg fylld med skratt och ibland nästan "fånigt leende" ryttare. Det finns verkligen ingen som kan stärka ens självkänsla som ryttare så mycket som Haffi. Det blir både uppmuntrande hejarop, applåder och "high-five". Man åker från ridhuset med en rejäl positiv "boost". Som en ryttare sa "det är ren terapi!".......


DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Ingrid Wahlén/Bytingur, Karin Ruger/Disir, Gunilla Werling/Vaka, Helena Mårtensson/Flinkur & Krummi, Isabelle Lundberg/Sæta, Emma Wahlén/Dagfari, Sara Lundberg/Froði, Connie Bucheim/Heimir, Fia Lundberg/Freymoður.

28 januari 2012

Årsmöte 2012
Ett 20-tal medlemmar hade mött upp till klubbens årsmöte som avhölls i Bro bygdegård.

NY STYRELSE: Ordförande Lisa Raufi, Vice ordförande Matilda Dahl, kassör Lotta Molund, ledamot Fia Lundberg, suppleant Nina Morge. Monika Östberg (sekreterare) och Marguerite Strandsten (supplenat) har vardera 1 år kvar. UNGDOMSREPRESENTANT: Sara Lundberg

MEDLEMMAR: Austur hade 31/12 2011 86 medlemmar (varav 8 lokalklubb)


Efter avslutat årsmöte blev det utdelning av klubbens fina vandringspris till Klubbmästaren & Årets Gångartsekipage 2011. KLUBBMÄSTARE 2011 Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan ÅRETS GÅNGARTSEKIPAGE Ulla Sköldstam & Gymir från Sanda

 

Därefter avslutades kvällen med smörgåstårta, kaffe & hästprat samt lite "klämm & känn" i Kauparve Islandshästars medhavda ridsprotbutik.


NÄRVARANDE: Ingrid Wahlén, Lisa Raufi, Ingrid Jacobsson, Emma Wahlén, Irene Andersson, Fia Lundberg, Lotta Molund, Maria Smedberg, Agneta Bandholtz, Martina Anderson, Helena Duveborg, Nathalie Althin, Ulla Andersson, Gunilla Werling, Anneli Lindström, Carina Lindholm, Saga Lindholm, Matilda Dahl+Lee, Eva Falkgren, Marguerite Strandsten, Monika Östberg

10-11 mars 2012

Ridkurs för Haffi Gíslason i Othem

Haffi är en gång tillbaka på ön och det var många som sett fram emot helgen och möjligheten att få en "rivstart" på ridsäsongen. Som vanligt går en kurshelg alldeles för fort och man får verkligen mersmak.


Vi red gruppvis med 2-3 ryttare/grupp. Några kom med ganska nyinridna hästar och andra var en bit på väg. För ett par av hästar var detta absolut första kursen de deltog i. De yngsta hästarna arbetades en del från marken och för de äldre blev det mycket töltarbete. För ett ekipage uppfylldes önskemålet om att få prova på passläggning.

Haffi uppmuntar oss verkligen till att tänja på gränserna och våga försöka prova nya saker och inte "skjuta allt på framtiden".

Han berättade en anekdot om en dam som hela tiden resonerade så att hennes häst inte var färdig att prova "nästa nivå" och då damen till slut tyckte att det var dags, så var hästen död - 26 år gammal!


Kursens yngsta ryttare -Isabelle & Ida- fick lite extra hjälp med sits & balansträning då de under ett ridpass fick rida utan stigbyglar och emellanåt även utan att hålla i tyglarna - även över cavaletti! Duktiga tjejer. Några andra som imponerade var Gunilla & Karin, som båda red sina helt nyinridna unghästar 4-åringarna Faxi & Indra. Vilka tuffa & modiga damer vi har i klubben!


DELTAGARE: Gunilla Werling & Vaka/Faxi, Karin Ruger/Indra, Emma Wahlén/Embla, Ida Söderlund (u)/Assa, Isabelle Lundberg (u)/Vittla, Irene Andersson/Sól, Fia Lundberg/Freymódur, Monika Östberg/Tor, Zenita Strandänger/Garri, Anneli Lindström/Ganti, Ingrid Wahlén/Perla & Antonia Baumert/Thorsteinn

6 juni 2012

Gårdsvisningar på norra Gotland
Tre gårdar på norr slog upp portarna och hade visning av gårdar och hästar för alla intresserade medlemmar. Vädret var det allra bästa på Sveriges Nationaldag och bjöd på strålande sol.


Först ut var KAUPARVE ISLANDSHÄSTAR, som drivs av Emma Wahlén i Lärbro. Samma dag hade ridskolan avslutning och vi hann titta på gårdens ridbara hästar innan de begav sig iväg till Kappellshamnsviken för att grilla.

Kvar på gården fanns alla träningshästar och unghästarna i åldrar mellan 2-4 år samt två ston med var sitt 3 veckors föl vid sidan.


Efter en kort fikapaus fortsatte vi upp till EMBLA ISLANDSHÄSTAR i Fleringe, som drivs av Ulla Andersson. I hagarna fanns 6 hästar att titta på - varav tre unghästar mellan 1-3 år.


Sedan gick resan vidare norrut till FÅRÖ ISLANDHÄSTAR som drivs av Fia Lundberg. Först tittade vi i hagarna kring Stora Gåsemora där det stora flertalet hästar går - totalt rör det sig om ca 50 talet hästar varav två högdräktiga ston.

I en hage strax intill där Fia bor går även en liten flock med sex 1-åriga små hingstar, samt en 4-årig valack.

Som avslutning på dagen blev det gemensam medhavd grillmiddag för de som ville hemma hos Fia. Totalt hann vi nog med att titta på runt 80-90 hästar.


DELTAGARE:: Fia Lundberg, Sara Lundberg, Isabelle Lundberg, Ida Söderlund, Ingrid Wahlén, Ulla Andersson, Ingrid Jacobsson, Irene Andersson, Cecilia Mårtenson, Isabelle Mårtensson, Ylva Mårtensson, Marina Yttergren, Jennifer Nilsson, Helena Mårtensson.

12 maj 2012

Tävling i distans i Lau
Hela 13 ekipage hade mött upp för att genomföra årets kanske enda tävling i distans. Lisa Raufi & Marguerite Strandsten hade snitslat den 1,6 mil långa banan gick på omväxlande underlag - grusväg, asfalt, steniga stigar och långa mjuka åkervägar.


Innan tävlingen uppmanades alla att ta med sig mobiltelefon och programmera in Lisas mobilnummer och det var bra det, då det visade sig att enstaka snitlsar blåst ner och att någon "flanör" dessutom FLYTTAT på snitslar, vilket gjorde att enstaka  ekipage red lite fel.. När alla kommit i mål visade det sig att alla ekipagen klarat pulsningen med bravur. 


De flesta blev nog positivt överraskade av den uthållighet som våra "stora" små hästar faktiskt besitter. Och som en ryttare sa "Jag vill rida en gång till och då ska jag rida på lite fortare".


RESULTAT

1.Ingrid Wahlén & Stimpill frá Höfðabakka 1.09

2.Monika Östberg & Tor från Fafne 1.22

2 Pia Bergman & Sölvi frá Skriðu 1.22

4.Sara Lundberg (yr) & Froði frá Holtsmula 1.34

5.Fia Lundberg & Nökkvi från Stenstuge 1.35

6.Vonna Norrby & Oður från Mörtö 1.40

7.Agneta Hallenfur & Rumba frá Nordur-Hvammi 1.41

8.Matilda Dahl & Prydi från Bergshill 1.42

9. Isabelle Lundberg (u) & Völsavilla Ivansdottir från Äpplarö 1.47

9. Ida Söderlund (u) & Blesi frá Viðiðalstungu 1.47

11.Tove Wahlén (yr) & Dropi från Stenstuge 2.00

12.Irene Andersson & Öivind från Nygårds 2.03

13.Nina Morge & Oskadis från Bergshill 2.12

16 juni 2012

Sommartävling i Fleringe
Årets sommartävling lockade 21 ekipage+5 i barnklasen. Tyvärr decimerades startfältet p g a en del sena återbud. Domare för dagen var Gunnar & Anne-Marie Werner. Speaker Cia Stumle.

Redan på morgonen var vädret ganska gråmulet, och det övergick senare till några timmars regnande. Alla -förutom de i sekretariatshusvagnen- var nog mer eller mindre blöta, och en del av publiken "regnade bort". Vid finalpasset vid 15.00 -tiden klarnade det dock upp och blev solsken till slut.


Som vanligt var det några ekipage som gjorde sin allra första tävling.  Antonia Baumert har ju tävlat förut, men för hennes häst þorsteinn var det premiär. De lyckades bli delad vinnare i lätt tölt. 13-åriga nyblivna medlemmen Trixie Hellström & Kraflar kom till final lätt fyrgång i deras första tävling - där slutade de på 5:e plats och åkte hem med en fin grön rosett. I F2 Lätt femgång hade antalet deltagare glädjande nog ökat med 100% - från 1 till 2! :-)


DOMARNAS PRIS: Gick till Jennifer Nilsson för "god ridning och framgångar under dagen, samt för visad vilja att hjälpa andra tävlande".


DRESSYR (7 deltagare)

1.Monika Östberg & Tor från Fafne 5,55p

2.Lina Börjesson & Smalíus frá Lagafelli 4,85p

3.Emma Wahlén & Perla från Bökenäs 4,53p


BARNKLASS: (5 deltagare)

1.Alexandra Mårtensson & Krummi från Stenstuge 5,15p

2.Vera Morge & Ofnir från Bergshill 4,15p

3.Ellen Nordelius & Reifnir från Fleringe 3,9p


T1 TÖLT: (4 deltagare)

1. Nina Morge & Óskadís från Bergshill 4,25p

1. Sara Lundberg (u) & Froði frá Holtsmúla1 4,25p

3. Lina Börejsson & Smalíus frá Lagafelli 4,2p

V1 FYRGÅNG: (5 deltagare)

1. Sara Lundberg (u) & Froði frá Holtsmúla1 5,15p

2. Monika Östberg & Tor från Fafne 4,75p

3. Lina Börjesson & Smalius frá Lagafelli 4,65p


V5 LÄTT FYRGÅNG (12 deltagare)

1. Zenita Strandänger & Garri från Kristineberg (4,8p) 5.25p

1. Emma Wahlén & Embla från Jordala (4,65p) 5,25p

3. Jennifer Nilsson (u) & Krummi från Stenstuge (4,65p) 4,88p


T5 LÄTT TÖLT:  (13 deltagare)

1. Emma Wahlén & Perla från Bökenäs (5,3p) 4,75p

1. Antonia Baumert & þorsteinn från Vargsätter (3,9p) 4,75p

3, Ulla Sköldstam & Gymir från Sande (4,65p) 4,38p

16-24 augusti 2012

Ridresa till Island - "Borgarbygd & havet"

I samarbete med Haffi Gíslason & Flygande Pass arrangerades en ridresa till Island. Sex medlemmar nappade på resan, som sedan fylldes ut med lite "övrigt folk". Från Austur deltog: Ingrid Wahlén, Fia Lundberg, Kerstin Wallr, Carina Lindholm, Marika Stolpe-Wikström & Nike Stolpe-Wikström.


Turen utgick från gården Oddstaðir som ligger i Borgarfjorður området ca 8 mil norr om Reykjavik. På gården bedrivs uppfödning av hästar & lamm, samt ridresor. Gården drivs av Sigurður Oddur Ragnarsson och dennes fru Guðbjörg "Gugga" Ólafsdottir.


Vi hade sex riddagar där vi red genom mycket omväxlande och vacker natur - grusvägar, stigar, över älvar och broar, på havsbotten (vid ebb), genom myrmark & lavafält och på bergssluttningar. På avstånd kunde vi de flesta dagarna se glaciären på berget Snæfellsnes.  

Vid ett tillfälle fick vi vänta på ebben för att kunna vada över älven Álftá. Vattnet var dock djupare än förväntat, så de flesta blev ganska rejält blöta om fötter och ben! Vid annat tillfälle hade vi riktig tur, då vi på mycket nära håll fick se en havsörn med två nästan flygfärdiga ungar på en klipphylla strax ovanför oss.


Vi drev hela vägen med oss en lösflock med ca 40 hästar, vilket gjorde att vi kunde hålla ett ganska högt tempo. Vi red vardera 3 hästar om dagen. Sista dagen fick man välja 1-3 favorithästar som man ville rida igen. Hade man riktig tur fick man rida alla tre! Det är verkligen härligt att rida islandshäst i sitt "rätta element". Man kan inte undgå att imponeras av hur säkra hästarna är på foten, på underlag som vi hemma i Sverige inte ens skulle tänka tanken att tölta på. Dessutom rider man på långa sträckor i tölt i alla dess tempon - det var bara skritt i korta stunder för att vila lite eller om det behövdes på grund av underlaget.


Efter avslutade riddagar bussades vi tillbaka till gården medan hästarna övernattade i en fålla vid någon gård längs vägen. Vi ryttare bodde samtliga nätter på Oddstaðir, där vi fick kunde mjuka upp ridmusklerna i gårdens egen heitapottur innan vi avnjöt Guggas goda mat - i stort sett all mat hade producerats eller fångats på gården - lamm, häst & fisk.

Sista dagen spenderades i Reykjavik. Vi besökte den vackra Hallgrímskirkja som tog 38 år att bygga klart (1948-1986). Från det höga kyrktornet (74,5m) har man en vidunderlig utsikt över hela staden.

En annan spektakulär byggnad i Reykjavik är Harpa - det nybyggda (invigdes augusti 2011) konsert & operahuset, som för övrigt låg alldeles intill vårt hotell. På morgonen (04.45) då vi åkte med flygbussen var det ett otroligt norrskensliknande färg/ljus-spel på den glasade fasaden.


Det blev även en hel del shopping. 66Norths outlet åker man inte tomhänt ifrån, inte heller Lifland. Lifland måste ju vara en islandshäst ägares "våta dröm" - tänk en stor ridsportbutik där varenda pinal är för islandshäst! Övrigt som självklart inhandlades var islandströjor, ullgarn & isländskt godis (lakris & choklad)!


Men allt har ett slut och vi äntrade Icelandairs plan tillbaka mot Stockholm redan funderandes på nästa resa till vackra Island....

1 september 2012

Hösttävling i Fleringe

Femton ekipage deltog i årets hösttävling. Under hela fredagen vräkte regnet ner och enligt de flesta prognoserna såg det mörkt ut även på lördagen. I stort sett hela tävlingsdagen var det dock sol - det var först då vi hade röjt bort allt efter avslutad tävling som den började stänka.


Domare var Ylva Hagander -för de flesta kanske mer känd som avelmatadoren Mökkur frá Varmalæks ägare/ryttare. I sekretariatet huserade speaker Cia Stumle med bisittarna Lotta Molund & Marguerite Strandsten. Dagens stora hjälte blev i alla fall Trixies pappa Erik Hellström, räddade hela arrangemanget genom att lyckas fixa igång ljudanläggningen. Stort TACK


Vi kan även konstatera att ungdomarna är på stark frammarsch. I V5 vann Trixie Hellström & Kraflar. Ida Nilsson slutade 2:a i T5 & delad 3:a i V5. Dessutom kom Isabelle Lundberg 5:a i T5. Tror även att vi under dagen skrev lite historia då yngsta ryttaren någonsin -10 åriga Alexandra Mårtensson- deltog i V5.


DOMARENS PRIS tilldelades Trixie Hellström på hästen Kraflar frá Stora-Klofa "för prydlig, harmonisk & jämn ridning samt för att ha tagit till vara möjligheterna i sin häst. En ung lovande ryttare".!


FS1 DRESSYR (2 deltagare)

1. Monika Östberg & Tor från Fafne 5,43p

2. Emma Wahlén & Embla från Jordala 4,93p


T5 LÄTT TÖLT (9 deltagare)

1. Fia Lundberg & Freymoður frá Holtsmúla1 5,3p

2. Ida Nilssson (u) & Kvörn från Hallgårds 5,0p

3. Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 4,8p


T1  TÖLT (3 deltagare)

1. Emma Wahlén & Embla från Jordala 4,3p

2. Monika Östberg & Tor från Fafne 3,3p



V5 LÄTT FYRGÅNG (10 deltagare)

1. Trixie Hellström (u) & Kraflar frá Stora Klofa 5,0p

2. Zenita Strandänger & Garri från Kristineberg 4,9p

3. Helena Mårtensson & Krummi från Stenstuge 4,8p

3. Ida Nilsson (u) & Kvörn från Hallgårds 4,8p


V1 FYRGÅNG (5 deltagare)

1. Emma Wahlén & Bytingur från Silverkedjan 4,9p

2. Monika Östberg & Tor från Fafne 4,8p

3. Sara Lundberg & Froði frá Holtsmúla1 4,7p

7-9 september 2012

Fåröritten

Detta var 11:e gången vi i Austur tillbringade en hel ridhelg på Fårö - det var alltså faktisk 10-årsjubiléum.

Antalet deltagare har varierat genom åren och detta år var vi som mest totalt 28 ekipage. De flesta red på sina egna hästar, men några enstaka red på lånade.


Helgen bjöd på genomgående vackert väder, något som vi numera blivit bortskämda med - sol och varmt. På lördagens kvällen avnjöts gemensam 3-rätters middag på Vinor Krog.

Den avslutande söndagen delade vi upp oss i tre grupper för riduren genom Ulla-Hau och längs den långa sandstranden vid Skär/Norsta Auren. Efter lunchen som Lelle & Nisse körde ut till oss red vi alla tillsammans den sista biten längs kusten tillbaka till Sudersand.


DELTAGARE: Cilla Beite-Börjesson/Reifnir, Lina Börjesson/Risen, Sandra Wallman/Smalius, Ingrid Wahlén/Bytingur, Emma Wahlén/Embla, Lena Smitterberg/Tritla, Marianne Persén/Viðar, Linda Wistrand/?, Carina Lindholm/Skjöldur, Saga Lindholm/Bylgja, Kerstin Waller/Dropi, Karin Ruger/Dreyri, Rebecka Wetterskog/Sigga, Micke Olsson & Matilda Dahl/Prydi, Nina Morge/Oskadís, Maria Smedberg/Galsi, Anna Linell/Vittla, Helena Mårtensson/Krummi, Marika Stolpe-Wikström/Tammin, Nike Stolpe-Wikström/Baldur, Fia Lundberg/?, Isabelle Lundberg/Hrimnir, Ida Söderlund/Matti, Sofia ?/Nökkvi, Sara Lundberg/Freymoður, Anette Wästlund/Mimosa, Lisa Raufi/Ljósi & Anders Lindholm/Svie.


Förutom alla ryttare fanns Lennart Börjesson & Nisse ? med hela helgen och körde bland annat ut lunchen, och lille Lee Olsson-Dahl får vi inte heller glömma.

9 december 2012

Adventsritt på Kauparve i Lärbro

Den 2:a advent var vi totalt 13 ekipage som gav oss ut på en gemensam adventsritt. Som komplement till alla Austur-ekipage deltog även några fodervärdar & ridskoleelever hos hos Kauparve islandshästar.

Vi hade en härlig 1½-timmas ridtur i ett strålande vinterväder - sol, vindstilla och massor med gnistrande vit snö. Efter ridturen hade vi gemensamt adventsfika i köket på Kauparve. GOD JUL! 


DELTAGARE: Ingrid Wahlén/Bytte, Emma Wahlén/Embla?, Ida Friberg (u)/Dagfari, Sonja Grahn-Knutas (u)/Stimpill, Cilla Beite-Börjesson/Risen, Marianne Lyttkens/Smalius, Mira Slinger (u)/Perla, Siri Slinger (u)/Tritla, Lena Smitterberg/Vaka, Marianne Persén/Viðar, Ann-Chatrine Redin/Kelda, Carina Lindholm/Skjöldur & Saga Lindholm (u)/Bylgja

27-28 oktober 2012

Ridkurs för Hinni Sigurdsson

Detta var årets andra kurs för Hinni. Kursen var full (=10 ekipage), men det blev ett sent återbud p g a hälta. Konstigt nog så var det ingen som nappade på den restplatsen, och möjligheten att få rida för en av Sveriges absolut bästa och mest meriterade instruktörer.

Kursen individanpassades och det var många unga ganska oerfarna hästar med. Att hästarna var ganska orutinerade märktes om inte annat på antalet gånger vi fick mocka inne i ridhuset!


Vi red två-och-två under två ridpass på lördagen och sedan var sitt enskilt 40minuterspass på söndagen.

Helgen riktades mycket mot att hitta ekipagets balans - att känna "bollen" där uppe på hästryggen. Det blev mycket skrittarbete i långsamt tempo, vilket Hinni liknade med armhävningar för hästarna. Jag kan nästan slå vad om att Fia aldrig har ridit så långsamt! :-) '


Genomgående så tyckte Hinni att vi var alldeles för otydliga i våra hjälper till hästarna - vi skickade alldeles för många olika signaler samtidigt med tyglar, skänklar, vikt o s v. Vi behöver lära oss att vara tydligare och inte försvåra för hästarna.

Dessutom visade han ganska målande skillnaden mellan hur en en spänd och en avslappnad ryttare påverkar hästens sätt att vara under ridning. Sara fick också prova på att rida sin Froði utan träns -endast med hjälp av nosgrimman runt halsen- inne i ridhuset.


DELTAGARE: Theresa Lindström & Ganti, Emma Wahlén & Faxi+Embla, Ingrid Wahlén & Perla, Fia Lundbrg & Frey, Sara Lundberg & Froði, Karin Ruger & Indra, Irene Andersson & Sól, Isabelle Lundberg & Sæta